Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję kapustę, wkładam do słoika i zalewam. Po 7 dniach mam najlepszą sałatkę na świecie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 27.02.2024 12:50

Kroję kapustę, wkładam do słoika i zalewam. Po 7 dniach mam najlepszą sałatkę na świecie

surówka z kapusty w słoiku
Canva/@OlgaLepeshkina

Tę sałatkę zrobisz w chwilę, ale żeby jej spróbować, będziesz musiała poczekać 7 dni. Jednak warto wykazać się cierpliwością, bo jej smak jest wyśmienity i pasuje do każdego dania. Z tym przepisem przygotujesz ją bez problemu i będziesz robić już zawsze

Sałatka do każdego dania

Pewnie nieraz zastanawiałaś się, jaką sałatkę lub surówkę podać do obiadu. Nie dziwię się, bo ja mam podobnie. Zawsze chcę, aby wszystko do siebie pasowało, a domownicy cieszyli się smakiem potraw. 

Odkąd znam ten przepis na sałatkę z kapusty, nie muszę się o to martwić. Pasuje bowiem do wszystkiego. Sprawdzi się idealnie do ryb, ale także do kotletów, pieczonego mięsa czy kurczaka. Jej smak jest obłędnie dobry. Nie zwlekaj, tylko zrób ją już dziś. 

kapusta.jpg
Canva/@kabVisio
Nie potrzebuję tygodnia na zrobienie zakwasu. Z moim przepisem cały chleb gotowy jest w 2 godziny

Nie tylko kapusta

Do przygotowania surówki potrzebujesz tylko kilku tanich składników. Wszystkie potrzebne produkty znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, bo być może wszystko, co niezbędne masz w domu, a wizyta w sklepie okaże się zbędna. 

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 3 duże marchewki
  • natka pietruszki
  • 100 ml oleju
  • 100 ml octu
  • 40 g cukru
  • 10 g soli
  • 5 g pieprzu

Przepis na sałatkę z kapusty

Zacznij od obrania i dokładnego umycia kapusty. Następnie poszatkuj ją w drobne paski. Marchewki obierz i dokładnie umyj. Zetrzyj ją na dużych oczkach tarki

Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj. Do miski wlej olej i ocet. Dopraw solą i pieprzem. Wsyp cukier, wymieszaj. Sałatkę ponownie wymieszaj i odstaw na około 3 godziny

Po tym czasie przełóż sałatkę do słoików. Przechowuj ją przez 7 dni w chłodnym i zacienionym miejscu. Dopiero wtedy nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Jako dodatek na pewno wzbogaci twój obiad. Sprawdź, co dodać do kotletów mielonych, aby były smaczniejsze i tańsze oraz poznaj przepis na żurek od Anny Dymnej

ścieranie marchewki.jpg
Canva/@Anetlanda