Kroję kapustę, wkładam do słoika i zalewam. Po 7 dniach mam najlepszą sałatkę na świecie
Tę sałatkę zrobisz w chwilę, ale żeby jej spróbować, będziesz musiała poczekać 7 dni. Jednak warto wykazać się cierpliwością, bo jej smak jest wyśmienity i pasuje do każdego dania. Z tym przepisem przygotujesz ją bez problemu i będziesz robić już zawsze
Sałatka do każdego dania
Pewnie nieraz zastanawiałaś się, jaką sałatkę lub surówkę podać do obiadu. Nie dziwię się, bo ja mam podobnie. Zawsze chcę, aby wszystko do siebie pasowało, a domownicy cieszyli się smakiem potraw.
Odkąd znam ten przepis na sałatkę z kapusty, nie muszę się o to martwić. Pasuje bowiem do wszystkiego. Sprawdzi się idealnie do ryb, ale także do kotletów, pieczonego mięsa czy kurczaka. Jej smak jest obłędnie dobry. Nie zwlekaj, tylko zrób ją już dziś.
Nie potrzebuję tygodnia na zrobienie zakwasu. Z moim przepisem cały chleb gotowy jest w 2 godzinyNie tylko kapusta
Do przygotowania surówki potrzebujesz tylko kilku tanich składników. Wszystkie potrzebne produkty znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, bo być może wszystko, co niezbędne masz w domu, a wizyta w sklepie okaże się zbędna.
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 3 duże marchewki
- natka pietruszki
- 100 ml oleju
- 100 ml octu
- 40 g cukru
- 10 g soli
- 5 g pieprzu
Przepis na sałatkę z kapusty
Zacznij od obrania i dokładnego umycia kapusty. Następnie poszatkuj ją w drobne paski. Marchewki obierz i dokładnie umyj. Zetrzyj ją na dużych oczkach tarki.
Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj. Do miski wlej olej i ocet. Dopraw solą i pieprzem. Wsyp cukier, wymieszaj. Sałatkę ponownie wymieszaj i odstaw na około 3 godziny.
Po tym czasie przełóż sałatkę do słoików. Przechowuj ją przez 7 dni w chłodnym i zacienionym miejscu. Dopiero wtedy nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Jako dodatek na pewno wzbogaci twój obiad. Sprawdź, co dodać do kotletów mielonych, aby były smaczniejsze i tańsze oraz poznaj przepis na żurek od Anny Dymnej.