Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na dżem z agrestu mam od babci. Robi go z 2 składników
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 21.06.2024 19:13

Ten przepis na dżem z agrestu mam od babci. Robi go z 2 składników

dżem z agrestu na kanapkach
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Dżem z agrestu jest wspaniałym dodatkiem do kanapek lub naleśników. Robi się go tylko z dwóch składników. Przepis pochodzi z kanału Uwaga Babcia Gotuje.

Dżem babci najlepszy

Dżem z sezonowych owoców to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata na zimę. Szczególnie jeżeli przygotujesz dżem agrestowy z przepisu babci. Ten owoc nigdy nie smakował lepiej. 

Przepis, który znajdziesz w dalszej część tekstu, jest banalnie prosty i dzięki niemu przygotujesz go niezwykle szybko. Najlepsze jest jednak to, że przygotujesz go z minimalnej liczby produktów. Dowiesz się o tym więcej, sprawdzając poniższą listę. 

agrest rozgniatanie.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje 
Nie znam lepszego napoju na upały. Składniki do jego zrobienia i tak mam zawsze w domu

Tylko dwa składniki

Jak już wiesz, potrzebnych składników nie ma zbyt wiele, bo potrzebujesz tylko dwóch. Najważniejszym jest oczywiście agrest. Wybierz ten dojrzały, a przede wszystkim najświeższy. Tylko wtedy dżem będzie smakował doskonale. Oprócz owoców potrzebny jest także cukier. Dokładne proporcje produktów poznasz, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Uwaga Babcia Gotuje, który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 1 kg agrestu
  • 230 g cukru

Przepis na dżem z agrestu

Agrest  dokładnie umyj i pozbądź się jego szypułek. Przygotowany owoce wsyp do garnka i rozbij je tłuczkiem do ziemniaków. Zasyp jest cukrem i dokładnie wymieszaj. 

Składniki podgrzewaj na średnim ogniu przez 40 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy dżem zgęstnieje, a owoce się rozpuszczą, zaprzestań gotowania. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików. 

Szczelnie je zakręć i pozostaw odwrócone wieczkiem do góry do momentu wystudzenia ich zawartości. Na koniec możesz poddać dżem pasteryzacji, a wtedy świetnie sprawdzi się jako idealne przetwory na zimę. Sprawdź, z czym zrobić naleśniki na słodko oraz poznaj przepis na zupę gołąbkową

dżem w słoiku.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje