Ten przepis na dżem z agrestu mam od babci. Robi go z 2 składników
Dżem z agrestu jest wspaniałym dodatkiem do kanapek lub naleśników. Robi się go tylko z dwóch składników. Przepis pochodzi z kanału Uwaga Babcia Gotuje.
Dżem babci najlepszy
Dżem z sezonowych owoców to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata na zimę. Szczególnie jeżeli przygotujesz dżem agrestowy z przepisu babci. Ten owoc nigdy nie smakował lepiej.
Przepis, który znajdziesz w dalszej część tekstu, jest banalnie prosty i dzięki niemu przygotujesz go niezwykle szybko. Najlepsze jest jednak to, że przygotujesz go z minimalnej liczby produktów. Dowiesz się o tym więcej, sprawdzając poniższą listę.
Nie znam lepszego napoju na upały. Składniki do jego zrobienia i tak mam zawsze w domuTylko dwa składniki
Jak już wiesz, potrzebnych składników nie ma zbyt wiele, bo potrzebujesz tylko dwóch. Najważniejszym jest oczywiście agrest. Wybierz ten dojrzały, a przede wszystkim najświeższy. Tylko wtedy dżem będzie smakował doskonale. Oprócz owoców potrzebny jest także cukier. Dokładne proporcje produktów poznasz, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Uwaga Babcia Gotuje, który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 1 kg agrestu
- 230 g cukru
Przepis na dżem z agrestu
Agrest dokładnie umyj i pozbądź się jego szypułek. Przygotowany owoce wsyp do garnka i rozbij je tłuczkiem do ziemniaków. Zasyp jest cukrem i dokładnie wymieszaj.
Składniki podgrzewaj na średnim ogniu przez 40 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy dżem zgęstnieje, a owoce się rozpuszczą, zaprzestań gotowania. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików.
Szczelnie je zakręć i pozostaw odwrócone wieczkiem do góry do momentu wystudzenia ich zawartości. Na koniec możesz poddać dżem pasteryzacji, a wtedy świetnie sprawdzi się jako idealne przetwory na zimę. Sprawdź, z czym zrobić naleśniki na słodko oraz poznaj przepis na zupę gołąbkową.