Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tę sałatkę z kaszy jaglanej mógłbym jeść codziennie. Dzięki 1 składnikowi syci na długie godziny
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 11.04.2024 18:31

Tę sałatkę z kaszy jaglanej mógłbym jeść codziennie. Dzięki 1 składnikowi syci na długie godziny

sałatka z kaszy jaglanej
Fot. YouTube/Weronika Domogród

Ostatnio zakochałem się w prostej sałatce z kaszy jaglanej. Jest tania, szybka w przygotowaniu i skutecznie zaspokaja głód. Przy tym wszystkim jest zdrowa, a do tego smakuje doskonale. Gówna w tym zasługa składnika, z którym łączę kaszę.

Sałatka z kaszy jaglanej jest najlepsza

Niedawno poznałem ten prosty i szybki przepis na doskonałą sałatkę. Jest doskonała w smaku, a co najistotniejsze, syci na długo. Dlatego sprawdzi się doskonale do pracy albo jako przekąska w ciągu dnia. Zdążysz zrobić ją nawet na ostatnią chwilę.

Poza zdrową kaszą jaglaną, w sałatce znajdziesz mięso z tuńczyka. Ta zdrowa ryba dostarczy dużo potrzebnego białka oraz korzystne kwasy omega-3. Dołóż kilka produktów dla podkręcenia smaku i doskonała sałatka jest gotowa. Poniżej znajdziesz wszystkie wskazówki co do jej przygotowania.

kasza jaglana.jpg
Fot. Canva/Africa images
Kolejny wydatek na przyjęcie z okazji Pierwszej Komunii? „Obowiązuje przedpłata 200 zł"

Jeden składnik jest najważniejszy

Najważniejszym składnikiem na tę sałatkę jest oczywiście kasza jaglana. To produkt bazowy, jednak obok niego musi znaleźć się także tuńczyk. Ryba prawi, że sałatka z kaszy jaglanej będzie sycąca na długie godziny. Wszystkie potrzebne produkty znajdują się na liście poniżej. Sprawdź, czy masz wszystko i zaczynamy przygotowywanie.

Składniki:

  • 70 g kaszy jaglanej
  • 1 puszka tuńczyka
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 10 g musztardy
  • 30 g ketchupu
  • szczypior
  • bazylia
  • mielona papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Przepis na sałatkę

Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W drugim garnku ugotuj jajka na twardo. Tuńczyka odcedź. Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim cebulę. Dodaj do niej odrobinę mielonej papryki słodkiej oraz bazylię i wymieszaj. 

Tuńczyka włóż do miski i rozłóż go równomiernie. Dodaj drobno pokrojone jajka. Następnie przysyp je warstwą z pokrojonego w kostkę jabłka. 

Wsyp ugotowaną kaszę i podsmażoną cebulę. Dodaj musztardę oraz przypraw pieprzem i solą. Na koniec dodaj drobno posiekany szczypiorek oraz ketchup. Wymieszaj wszystkie składniki i gotowe. Sprawdź, jak wyhodować szczypiorek w mieszkaniu oraz poznaj przepis na szybkie śniadanie

tuńczyk.jpg
Fot. Canva/PepeBaeza