Tę sałatkę na kolację robię dosłownie non stop. Syci na długo i nie ma w sobie ani grama majonezu
Nie jedz po raz setnych kanapek na kolację. Zamiast nich wypróbuj tę prostą i pożywną sałatkę. Prosty przepis i doskonały smak, czego chcieć więcej? Zerknij na poniższy przepis i przekonaj się sama.
Kolacja z tym daniem będzie udana
Kolacja nie musi być nudna. Dlatego koniecznie musisz poznać ten przepis i przygotować z niego sałatkę. Sprawdzi się doskonale na ostatni posiłek w ciągu dnia. Danie jest lekkie i sycące zarazem.
W sałatce próżno szukać ciężkiego sosu, który zazwyczaj towarzyszy tego typu potrawom. Zamiast tłustego majonezu użyj zdrowej oliwy oraz octu balsamicznego. Do tego makaron, kilka warzyw i garść prostych przypraw. Gwarantuję, efekt cię zachwyci.
Wstawiam wieczorem do piekarnika, rano są gotowe na śniadanie. Te bułeczki z 4 składników wychodzą za każdym razemDosłownie kilka składników
Najważniejszym produktem jest makaron. To dzięki niemu zaspokoisz uczucie głodu na długi czas. Wszystkie pozostałe produkty umieściłem na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy przygotowania. Wszystkie zdjęcia umieszczone w tym artykule, pochodzą z kanału Uwaga Babcia Gotuje, który znajduje się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 500 g makaronu typu świderki
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 3 duże pomidory
- zielone oliwki
- 1 kostka sera feta
- 40 ml octu balsamicznego
- 40 ml oliwy
- suszone oregano
- granulowany czosnek
- pieprz
- sól
Przepis na sałatkę
Zacznij od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu. Następnie umyj paprykę, ogórka oraz pomidory. Ogórka pokrój w kostkę i umieść go w misce.
Paprykę posiekaj w drobną kostkę i wsyp do ogórka. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostki, przesyp ją do pozostałych składników. Wszystko wymieszaj.
Oliwki odsącz z zalewy, pokrój w cienkie plastry. Pomidory pokrój w kostkę i razem z oliwkami przełóż do pozostałych warzyw. Dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Na koniec wsyp ugotowany i odcedzony makaron.
Do małej miski wlej ocet balsamiczny i oliwę. Wsyp granulowany czosnek, oregano oraz pieprz i sól. Wymieszaj składniki na jednolity sos.
Zalej sosem składniki w misce. Całość dokładnie wymieszaj i sałatka na kolację jest gotowa. Sprawdź, czego nie robić podczas gotowania rosołu oraz poznaj przepis na doskonały sernik.