Przy okazji jedzenia bananów ich skórka zazwyczaj ląduje w koszu. Jest to wielki błąd. Ta część owocu zawiera w sobie cenne wartości odżywcze. Z naszą pomocą zamienisz ją w apetyczny bananowy bekon.W skórce bananów znajdziemy prawdziwe bogactwo składników. Wśród nich warto wymienić chociażby potas, błonnik oraz witaminy C i B-6. Doprawdy szkoda byłoby wyrzucać je do kosza, skoro istnieje łatwy sposób na ich wykorzystanie.Nasz patent na skórki od bananów idealnie wpisuje się w filozofię zero waste, która polega na zredukowanie ilości wytwarzanych odpadów. Ponad to sprzyja oszczędnemu stylowi życia. Skórka stanowi aż 30% tych owoców. Warto poznać smaczną metodę jej zagospodarowania.
Planujesz kulinarne podboje, a w lodówce nie masz ani jednego jajka? Jeszcze nic straconego. Ten produkt łatwo zastąpisz innymi składnikami, które możesz znaleźć w swojej kuchni. Taka zamiana sprawdzi się też wtedy, gdy z jakiegoś powodu nie możesz jeść jajek. Jajko to produkt, który ma w kuchni szerokie zastosowanie. Działa spulchniająco, a także łączy ze sobą inne produkty, stając się dla nich swoistym spoiwem. Jeśli z jakiegoś powodu akurat zabrakło Ci jajek, rozejrzyj się po swojej kuchni. Prawdopodobnie masz w niej jeden z wielu ich zamienników.
Banany są korzystne w naszej diecie. Z dojrzałego owocu można przygotować znakomity syrop z dodatkiem miodu, który w mig pomoże nam złagodzić kaszel i ból gardła. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i smaczny. Spróbujecie? Prosty i smaczny syrop z banana ma wiele zalet. Owoc dostarczy nam sporo potasu, który reguluje układ krążenia i dostarcza wielu witamin m.in. A, C i E. Do przygotowania wyrobu wykorzystamy też miód, który świetnie łagodzi ból gardła. Warto sie skusić - efekty będą znakomite.
Banany są owocami dostępnymi w sklepach przez cały rok. Mało kto wie, że ich wartości odżywcze uzależnione są od stopnia dojrzałości. Czy wiesz, który z bananów jest najzdrowszy? Dlaczego powinniśmy włączyć banany do diety? Efekty zauważymy od razu.W sklepach znajdziemy banany o różnym stopniu dojrzałości. Zwykle wybieramy twarde, żółte banany o jasnym odcieniu. Owoce te są lekko słodkie. Wiele osób rezygnuje z kupowania owoców o mocnym, żółtym kolorze i czarnych kropkach, ponieważ uważają, że banany te są już zepsute. Nic bardziej mylnego.Banany, które mają czarne plamki, mają najwięcej cukrów prostych, jednak są najzdrowsze, ponieważ zawierają silne antyoksydanty, potas i wiele cennych witamin. Miękkie, dojrzałe banany będą również świetnym dodatkiem do ciast, chlebka bananowego i wielu deserów. Owoce są bardzo zdrowe, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Wystarczy jeden banan dziennie, a możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu aż o 40%. Z bananów przygotujemy domowe lody, dodamy je do jogurtu i owsianki.
Błyskawiczne ciasto bez pieczenia z 3 składników jest wybawieniem, kiedy spodziewamy się gości lub zwyczajnie mamy ochotę na coś słodkiego. Z pomocą herbatników, bananów oraz tabliczki czekolady z łatwością wyczarujesz ten zaskakujący deser. Daj się rozpieścić obłędnemu smakołykowi.Przygotowanie ciasta bez pieczenia z 3 składników, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału Cookrate-Cake w serwisie YouTube, jest dziecinnie proste. Herbatnikowo- bananową masę wystarczy zamknąć między dwiema warstwami czekoladowej polewy i schłodzić w lodówce. Ten deser znakomicie pasuje do filiżanki aromatycznej kawy lub gorącej herbaty.
Bez solidnego śniadania nie ma mowy o dobrym rozpoczęciu dnia. A jeśli śniadanie jest podane na ciepło i zachwyca czekoladowym aromatem? Nic tylko zajadać. A taka właśnie jest owsianka z dodatkiem kakao. Ten charakterystyczny produkt nie tylko zapewnia uczucie sytości i dostarcza cennych składników, ale też zachwyca intensywnym smakiem.Nasza kakaowa owsianka jest owsianką gotowaną. Wystarczy jednak zaledwie kilka minut, aby płatki cudownie namiękły i były gotowe do zjedzenia. Owsiankę z dodatkiem kakao możesz przygotować błyskawicznie i niemal od razu cieszyć się tym wspaniałym posiłkiem.
Placki bananowe z 3 składników są znakomitym pomysłem na szybkie i smaczne śniadanie. Przepis jest bardzo prosty, a przy okazji wykorzystamy dojrzałe owoce, które nadadzą rarytasowi wyjątkowej słodyczy. Musicie spróbować.Jeśli szukacie patentu na uratowanie mocno dojrzałych bananów, nasza nowa receptura z pewnością wam się spodoba. Przygotowane z miękkich bananów placki są delikatne, sycące i wyjątkowo smaczne. Mało kto będzie w stanie się im oprzeć.
Sałatka owocowa z aromatycznym sosem z trzech składników jest idealna na lekki i zdrowy deser lub przekąskę. Sos przygotowany z jogurtu, orzechów i płynnego miodu rewelacyjnie łączy się z owocami sezonowymi, nadając sałatce wyrazu i niepowtarzalnego smaku. Sałatkę owocową przygotujmy z owoców sezonowych. Latem postawmy na truskawki, borówki, maliny, arbuz. Jesienią natomiast wykorzystajmy gruszki, śliwki, winogrona, jabłka, kiwi i pomarańcze. Do sałatki możemy dodać również owoce w syropie, np. brzoskwinie lub ananas. W jesiennej wersji sałatki owocowej nie może zabraknąć aromatycznego sosu na bazie jogurtu naturalnego. Jogurt wymieszajmy z płynnym miodem i ulubionymi orzechami. Gorąco polecam świeżo zebrane orzechy włoskie lub laskowe. Orzechy włoskie przed dodaniem do sosu obierzmy z gorzkiej skórki.W tym celu wystarczy zalać orzechy wrzątkiem i odstawić na 30-40 sekund. Po tym czasie skórka sama zacznie odchodzić, dzięki czemu szybko obierzemy jesienne smakołyki. Warto pozbyć się skórki, żeby nie zakłóciła smaku soczystych owoców, delikatnego jogurtu i słodkiego miodu. Tak przygotowana sałatka owocowa zachwyci wszystkich domowników.
Czy da się przygotować pyszne ciasto bez mąki i cukru? Oczywiście, pod warunkiem, że będzie nim nasze ciasto bez pieczenia z 2 składników. Błyskawiczny deser z bananów i czekolady to prawdziwy hit. Przygotujesz go dosłownie w 5 minut.Do tego przepisu na ciasto bez pieczenia z 2 składników najlepiej nadadzą się przejrzałe banany. Jeśli chodzi o czekoladę, to użyj swojego ulubionego rodzaju. Gorzka, mleczna a może biała? Niezależnie od wyboru ten deser na pewno się uda dzięki pomysłowi z kanału na YouTube o nazwie Schnelle Rezepte, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.
Usuwacie końcówkę banana z obawy przed zatruciem? Popularna praktyka wcale nie jest niezbędna. Wyjaśniamy, co znajduje się w tej części owocu i co tak naprawdę jest istotne, gdy chcemy bezpiecznie spożywać banany. Warto wiedzieć. Banany są zdrowe. Owoce te — choć uznawane za tuczące i zbyt słodkie, by jeść je w większych ilościach — obfitują w szereg korzystnych dla naszego organizmu składników. Wśród nich wymienić można pierwiastki takie jak potas, magnez, wapń czy fosfor, a także witaminy — m.in. A, C, E czy K. Zła sława tego owocu wynika z mitów, które są powielane. Owoc jest słodki, lecz wcale nie tak bardzo niebezpieczny dla cukrzyków czy osób na diecie. Jego indeks glikemiczny to 60 - co stanowi średni poziom tego wskaźnika — a liczba kcal w 100 g to zaledwie 89. Co jeszcze wiemy o bananie, a wcale nie jest prawdą?
Placki twarogowe są doskonałą propozycją na śniadanie, przekąskę lub podwieczorek. Placki zrobisz ekspresowo, będą puszyste i wyrośnięte. Co ciekawe nie zawierają jajek, ani proszku do pieczenia. Doskonale zastępuje te składniki banan. Śniadania i słodkie podwieczorki to dania, które uwielbiają nie tylko dzieci. Naleśniki, racuchy, omlety na słodko, owsianki i właśnie placki twarogowe to niektóre propozycje pysznych, słodkich potraw. Placki podane z owocami sezonowymi i cukrem pudrem dosłownie rozpływają się w ustach.Do przygotowania placków twarogowych na słodko nie potrzebujemy jajek, wystarczy dojrzały, słodki banan. Nie dość, że świetnie połączy resztę składników, to jeszcze doda słodyczy i wspaniałego smaku. Do placków dodajemy również cukier wanilinowy, dzięki któremu placki będą naprawdę pyszne.Placki twarogowe podajemy od razu po usmażeniu, ponieważ szybko twardnieją. Na początku przygotujmy więc wszystkie dodatki. Masę na placki zrobimy w dosłownie kilka minut. Wszystkie składniki wystarczy połączyć i uformować małe placki, które urosną na patelni.
Jedliście może kiedyś budyń ryżowy? Pełen smaku deser z dodatkiem banana z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej niż gotowe specjały z proszku. Wyróżnia go naturalny skład, lekkość i doskonały smak. Spróbujecie?Budyń ryżowy skusi nawet najbardziej wybrednego łasucha. Prosty i zdrowy deser zrobicie w kilka chwil. Wystarczy zagotować płatki ryżowe i połączyć je z bananem oraz ulubionymi dodatkami. Prościej się nie da.
Placuszki z dyni i banana to pomysł na pyszne, jesienne śniadanie dla każdego łasucha. Placki są słodkie, aromatyczne i za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Do placków możemy podać ulubione dodatki, wszyscy będą zachwyceni.Sezon na dynię rozpoczął się na dobre. Z dyni przygotowujemy głównie zupy, dodajemy ją do sałatek i marynujemy do słoików na zimę. Mało kto wie, że dynia doskonale sprawdzi się również jako składnik słodkich dań, np. ciast i placków.Placuszki z dyni i banana są słodkie, pełne smaku i bardzo pożywne. Przygotujemy je bardzo szybko, wystarczy, że upieczemy dynię, wymieszamy ją z resztą składników i usmażymy. Do placków polecam dodać również bakalie, np. suszoną żurawinę, rodzynki lub orzechy, które doskonale będą łączyć się z całym daniem.Aromatyczne placuszki z dyni możemy podać z cukrem pudrem, ulubionym sosem, owocami sezonowymi lub konfiturą. Każda opcja podania będzie smakować rewelacyjnie. Takie placki są świetnym pomysłem na dobry początek dnia. Są pożywne i wprawią nas w dobry nastrój z samego rana.
Koktajl z bananów i płatków warto przygotować na ekspresowe, pożywne śniadanie. Zrobiony na jogurcie dostarczy energii na wiele godzin. Jest również bardzo lekki i zdrowy. Stanowi bowiem źródło wielu witamin, soli mineralnych i cennego błonnika.Koktajle są szybkie do zrobienia, warto więc przygotować je na śniadanie. Wystarczy umieścić w kubku miksującym kilka składników, zmiksować i gotowe. Koktajl z bananów i płatków owsianych to bomba witaminowa, która dodatkowo dostarcza energii, poprawia koncentrację i przyspiesza metabolizm.Koktajl z bananów możemy zrobić w wersji podstawowej albo dodać również do niego szczyptę kakao, cynamonu, płatków migdałowych lub wiórków kokosowych. Koktajl warto wzbogacić także o ulubione orzechy lub bakalie, będzie zdrowo i smacznie.Do koktajlu z bananów wykorzystajmy rzadki jogurt naturalny i niewielką ilość mleka. Tu również mamy w czym wybierać. Możemy użyć mleka krowiego, a także napojów mlecznych, np. sojowego, migdałowego, kokosowego, waniliowego. Każda wersja koktajlu będzie smakować wyśmienicie.
Chlebek bananowy jest doskonałym pomysłem na słodkie śniadanie. Przyjemnie wilgotny i aromatyczny wypiek przygotujecie w kilka chwil. Wystarczy rozdrobnić banany i starannie wymieszać je z pozostałym składnikami. Po upieczeniu smakują znakomicie. Spróbujecie?Jeśli nie wiecie, co zrobić z dojrzałymi bananami, przepis na słodki chlebek pomoże wam wykorzystać owoce w pyszny sposób. Zrobienie tego pysznego wypieku jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu, a efekty zachwycają. Skusicie się?
Lekkie placuszki bananowe są świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek do szkoły. Dzieci uwielbiają takie rarytasy, a placuszki, mimo że są słodkie, nie mają dodatku cukru. Placki z bananów i płatków owsianych z pewnością posmakują każdemu łasuchowi. Placuszki bananowe przygotujesz z trzech składników: dojrzałych bananów, jajek i płatków owsianych. Do placuszków bananowych możesz dodać również jabłko, które urozmaici smak całego dania. Jabłko pokrój w drobną kostkę i dodaj do zblendowanej masy. Wymieszaj, a następnie usmaż na oleju.Placuszki bananowe możesz podać dziecku z jego ulubionymi dodatkami. Placki doskonale smakują z orzechami, bakaliami i świeżymi owocami. Osobiście polecam winogrona, brzoskwinie, borówki, w sezonie natomiast maliny i truskawki. Dzieci będą zachwycone szkolną przekąską.Do przygotowania placuszków bananowych wykorzystaj płatki owsiane zwykłe, czyli grube, nieprzetworzone ziarna. Płatki błyskawiczne i górskie są już przetworzonym produktem i nie są tak bogate w błonnik i inne składniki odżywcze. Pożywne placuszki bananowe z płatkami owsianymi
Bananowiec z kakaowo-kawowym spodem i budyniowym kremem jest pysznym ciastem, które zachwyci niejednego łasucha. Nie jest trudne w przygotowaniu, a efekt przyjemnie zaskakuje. Koniecznie spróbujcie — goście poproszą o dokładki.Bananowiec, czyli warstwowy deser z owocami, lekkim kremem budyniowym i aromatycznym kawowym spodem skradnie wasze serca. Smakołyk bez problemu przygotujecie w domu. Wystarczy kilka składników, które na pewno znajdziecie w pobliskim sklepie. Skusicie się?
Często jecie banany? A wiecie, jak pożyteczne są ich skórki? Poznajcie praktyczne zastosowania skórki od banana. Gdy dowiecie się, jakie są jej zalety i wartości, nigdy więcej jej nie wyrzucicie do śmieci. Możecie je zjeść, a także wykorzystać do wielu celów w gospodarstwie domowym.Banany znajdują się w czołówce najbardziej lubianych owoców. Zjadamy je z ochotą, bo są smaczne i pożywne. Skórka od banana zawsze jednak ląduje w koszu na śmieci. Tymczasem można z niej zrobić wielki pożytek. I to nie tylko w kuchni.
Lody bananowe to najprostsze lody, jakie można zrobić w domu. Wystarczą wyłącznie dwa składniki- dojrzałe banany i niewielka ilość mocnej, czarnej kawy. Lody będą słodkie i bardzo aromatyczne, a do ich przygotowania nie potrzebujemy ani maszynki do lodów, ani cukru.Lody to doskonały deser w upalne dni. Niestety zwykle są dość kaloryczne, ponieważ zawierają i cukier, śmietanę, mleko, jajka. Możemy jednak przygotować lekkie i mało kaloryczne lody, które będziemy jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia, są to lody bananowe z dodatkiem czarnej kawy.Do przygotowania lekkich lodów, wykorzystajmy słodkie, dojrzałe banany. Jak poznać je w sklepie? Dojrzałe owoce mają żółtą skórkę, na której zaczynają pojawiać się ciemniejsze plamki. Banany z zielonkawą skórą nie są ani miękkie, ani słodkie, nie będą nadawać się do zrobienia domowych lodów.Lody bananowe z kawą możemy podać z różnymi dodatkami, np. pokrojonymi plasterkami bananów, wiórkami czekoladowymi, wiórkami kokosowymi, bitą śmietaną, sosem czekoladowym. Opcji podania jest bardzo wiele i z pewnością każdy znajdzie idealny smak dla siebie.
Domowe lody jagodowe bez cukru są doskonałym pomysłem na deser nie tylko dla najmłodszych. Lody ze świeżych jagód przygotujesz w bardzo prosty sposób z czterech składników: jagód, bananów, śmietanki i soku z cytryny.Lato i wakacje kojarzą mi się nie tylko z piękną pogodą i wypoczynkiem. To przede wszystkim czas, kiedy możemy cieszyć się najsmaczniejszymi owocami i warzywami. Sezon ja jagody trwa w pełni, wykorzystajmy go jak najlepiej i sprawmy bliskim pyszną niespodziankę- domowe lody jagodowe bez cukru.Do domowych lodów jagodowych bez cukru dodajmy dojrzałe banany. Banany są wtedy bardzo słodkie i rewelacyjnie sprawdzą się jako naturalny zamiennik cukru, a lody będą o wiele mniej kaloryczne. Do lodów koniecznie dodajmy również schłodzoną śmietankę i sok z cytryny.Mrożenie domowych lodów jagodowych bez cukru musimy podzielić na dwa etapy, dzięki czemu lody będą przepyszne i kremowe. Na początku lody wstawiamy na 2 godziny do zamrażalnika, następnie blendujemy i ponownie mrozimy, tym razem przez 3- 4 godziny.
Placki bananowe z płatkami owsianymi będą idealne na leniwe śniadanie czy podwieczorek. Jeśli macie pod ręką dojrzałe banany i nie wiecie, jak je wykorzystać — ten przepis jest dla was. Wykonanie smakołyku jest dziecinnie proste. Każdy sobie poradzi.Nigdy nie próbowaliście przygotowywać placków z bananów? Najwyższy czas je przygotować. Dojrzałe owoce wystarczy rozdrobnić, połączyć z płatkami owsianymi i pozostałymi składnikami oraz usmażyć. Prosto i smacznie. Skusicie się?
Wiesz, po czym poznać, że banan jest zepsuty? Sprawdź, czy nakrapiana lub czarna skórka od razu go eliminuje. Jedno jest pewne, gdy zobaczysz w miąższu banana takie ślady, jak na zdjęciu, od razu go wyrzuć. Zjedzenie takiego owocu może być niebezpieczne dla zdrowia.Banany to jedne z najpożywniejszych owoców. Dostarczają sporo cukru, ale też potasu. Poza tym są bogate w magnez, wapń i fosfor oraz w liczne witaminy. Jeden dojrzały banan dostarcza nam ok. 100 kcal. Można nim więc zaspokoić głód. Najsmaczniejsze banany wyglądają tak, jak z obrazka. Mają idealnie żółtą skórkę, bez żadnych skaz. Kolor skórki wskazuje na stopień dojrzałości owocu. Im więc jest ona bardziej żółta, tym miąższ banana będzie bardziej dojrzały i słodszy. Jeść można też banany z zielonkawą skórką. W mniejszym stopniu podnoszą one indeks glikemiczny. Są więc mniej tuczące, jednak trudniej strawne.
Kanapka Elvisa Presleya nie wszystkim jest znana. Nietypowe połączenie chleba, masła orzechowego, banana i boczku jest sycące i na długo zapada w pamięć. Podpowiadamy, jak zrobić ten rarytas. Kanapka Elvisa Presleya może szokować doborem składników. Król rock'n' rolla do chrupiącego chleba tostowego posmarowanego masłem orzechowym lubił dodawać banany i wędzony boczek. Okazuje się jednak, że ta nietypowa kompozycja jest bardziej niż smaczna. Skusicie się?
Przygotujcie bijące rekordy ciasto z karmelizowanymi bananami, które nie wymaga pieczenia. Jego smak doprowadza do szaleństwa, a wykonanie jest banalnie proste. Potrzebujecie do tego tylko patelni, bananów, jajka i kilku innych, popularnych składników. Zróbcie je raz, a z pewnością będziecie do niego wracać.Lubicie ciasta bez pieczenia? My też. Zwłaszcza teraz, w upał. Jeśli macie ochotę na słodkie co nieco, proponujemy wam przygotowanie ciasta z patelni. Nie powoduje ono gwałtownego wzrostu temperatury w mieszkaniu, a robi się je naprawdę prosto. I do tego to doskonałe połączenie karmelizowanych bananów i czekoladowego ciasta. Po prostu pycha!W naszym materiale prezentujemy screen z filmiku na kanale Szybkie proste i smaczne na YouTube, żebyście mogli zobaczyć, jak kusząco wygląda to ciasto.
Masz dwa banany? Przygotuj z nich puszyste placuszki bananowe. Ten pomysł na proste i pyszne śniadanie zachwyci małych i dużych, bo placuszki są naprawdę wyjątkowe. By jednak udały się, jak należy, pamiętaj o tym, że banany powinny być dobrze dojrzałe. Wtedy bez problemu je rozgnieciesz i dodadzą ciastu przyjemnej słodkości. Placuszki bananowe to prosty sposób na urozmaicenie codziennych śniadań. Są nie tylko smaczne, ale też pożywne. Banany dostarczają bowiem owocowego cukru, a także witamin i soli mineralnych. Zrobisz je szybko, użyj tylko dobrze dojrzałych bananów, które mają wyraźny smak i aromat i są odpowiednio miękkie.
Zastanawiacie się, co zrobić jutro dzieciom na śniadanie? Będzie ich święto, więc warto pokusić się o coś specjalnego. Z pewnością posmakują im puszyste naleśniki na bazie bananów. Są delikatne i szybko znikają z talerzyków. Ot taka idealna, słodka przekąska dla całej rodziny.Naleśniki smakują o każdej porze dnia. Można je zjeść na śniadanie, kolację, podwieczorek, a nawet obiad. Wszystko zależy od tego, z czym je podamy i czym nadziejemy. Na obiad warto je posmarować sycącym farszem np. z mięsa, grzybów czy sera i warzyw. Jeśli jednak chodzi o dzieci, bo jutro wypada właśnie ich święto, raczej wybiorą te ze słodkimi dodatkami. Do nich doskonale będzie pasować bananowe ciasto. Przygotowanie naleśniki możecie polać miodem, słodką śmietanką lub posypać pokrojonymi owocami.
Banan jest słodkim i sycącym owocem, po który sięga wielu smakoszy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że czerniejąca skórka nie świadczy o psuciu się produktu. Jest ona jedynie znacznego stopnia dojrzałości owocu. Zamiast takiego banana wyrzucać, warto go po prostu zjeść. Będzie słodszy niż ten o słonecznym zabarwieniu, ale nadal cenny dla zdrowia. Dojrzałe banany, czyli takie o poznaczonej ciemnymi plamkami lub wręcz ciemnobrązowej skórce, są idealne do przygotowania koktajlu owocowego, lodów lub słodkiego chlebka. Nie tylko więc nie szkodzą, ale wręcz szkoda je wyrzucać.
Domowe lody są doskonałym pomysłem na smaczny i zdrowy deser. Bananowy specjał, który wam dziś proponujemy, przygotujecie zaledwie z dwóch składników. Delikatna kawowa nuta idealnie komponuje się ze słodyczą owoców. Musicie spróbować. Lody są kolejnym — po pysznym chlebku i plackach — deserem przygotowywanym na bazie banana. Jego zrobienie jest niezwykle proste, a smak na długo zapada w pamięć. Sprawdźcie, jak kawowe nuty pysznie współgrają ze słodyczą sycącego owocu. Będziecie zachwyceni.