Irena Kamińska-Radomska uczyła ostatnio internautów jak jeść banana. Polecała użycie sztućców i talerzyka. Tego nie wytrzymała Katarzyna Bosacka. W żartobliwym tonie odniosła się do rad ekspertki ze stacji TVN. Co napisała Bosacka?
Irena Kamińska-Radomska jest ekspertką znaną z programu Projekt Lady. Uczyła tam dobrych manier i takie też stara się przekazywać swoim obserwatorom na Instagramie. Tym razem radziła, w jaki sposób jeść banana. Potrzebne są sztućce i talerzyk.
Deser nie musi oznaczać pustych kalorii. Przysmak z płatków owsianych i bananów z odrobiną serka będzie świetną i przede wszystkim zdrową opcją, którą z powodzeniem możecie zastąpić słodycze kupowane w sklepach. Nie tylko dzieci się skuszą.
Banany kojarzą nam się z owocami, które mają dużo kalorii, są bardzo słodkie i sprawiają, że nasza waga wzrasta. Jednak nie do końca tak jest. Zjadaj dwa banany dziennie. Zauważysz wyjątkowe zmiany.
Zdrowe ciasto bez pieczenia nie musi wymagać wiele pracy. Deser, który wam dziś proponujemy, wymaga zaledwie 4 składników, a przygotowanie jego jest niemal błyskawiczne. Musicie spróbować, bo wyjdzie Wam na zdrowie.
Kawa w zdrowszej i bardziej sycącej wersji będzie idealna na nadchodzące cieplejsze dni. Anna Lewandowska pokazała prosty sposób na przygotowanie pysznego koktajlu na bazie kultowego naparu. Wystarczy jeden banan i trochę daktyli, by uzyskać obłędny deser. Musicie spróbować.
Ile czasu potrzeba, aby przygotować pyszny deser? O wiele mniej, niż by się wydawało. Czasem wystarczy w pomysłowy sposób zblendować kilka składników, by wyczarować z nich coś pysznego. Tak właśnie jest w przypadku prezentowanego przez nas przysmaku na bazie bananów.
Ile czasu może zająć zrobienie pysznego deseru? Jeśli znasz dobry patent, możesz dokonać tego nawet w kilkanaście minut. Najlepszym przykładem są prezentowane przez nas banany smażone w cieście. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby wyczarować ten słodki poczęstunek.
Lody z 2 składników przygotujesz bez zbędnych kalorii. Potrzebujesz jedynie soczystego mango i dojrzałych bananów. Owoce są słodkie i bez trudu się łączą, nie musisz więc dodawać do nich ani cukru, ani mleka, czy kalorycznej śmietanki. Lody będą gotowe w mgnieniu oka.
Dojrzałe banany można wykorzystać na kilka smakowitych sposobów. Jednym z ciekawszych jest przygotowanie z nich zdrowych lodów. Jak pokazała jedna z tiktokerek, przygotowanie domowej wersji słodyczy jest niesamowicie proste. Spróbujecie?
Szklane owoce są absolutnym hitem. Są proste w przygotowaniu i smakują obłędnie. Wystarczy, że obtoczymy owoce w syropie cukrowym, a zamienią się w chrupiąco-słodki przysmak z soczystym wnętrzem. Możecie je dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą, ale nie jest to koniecznie.
Popularny youtuber przeprowadził inflacyjny eksperyment. W jego ramach przygotował tani deser z bananów i czekolady. Powiedzieć, ze efekt nie zachwycił to mało - okazał się druzgocącym fiaskiem. Czego jednak można spodziewać się przy budżecie 50 zł na 4 osoby?
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach jest pomysłem na pyszny deser dla całej rodziny. Galaretki cytrynowe, banany i słodka, puszysta pianka są genialnym połączeniem. Gotowe ciasto zniknie w mgnieniu oka.
Placki bananowe są idealnym pomysłem na słodkie śniadanie. Sycący owoc dodany do ciasta jogurtowego sprawi, że danie będzie pięknie pachniało i zachwyci delikatnym karmelowym kolorem. Wykonanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Zrezygnuj z banana na śniadanie. Owoce połącz z innym produktem, np. płatkami owsianymi i dopiero zjedz. Sam banan spowoduje gwałtowny skok cukru z samego rana. Będziesz mieć duże energii przez chwilę, a później zaczniesz odczuwać silne zmęczenie.
Nie ma lepszego śniadania od racuchów twarogowych. Sięgam po nie za każdym razem, kiedy mam ochotę na słodkie, pożywne danie na rozpoczęcie dnia. Słodkie, puszyste placuszki z bananem i budyniem waniliowym dosłownie rozpływają się w ustach.
Męczy Cię kaszel? Jesteś przeziębiona, a może czujesz, że brak Ci energii i trudno Ci się skupić na pracy i codziennych obowiązkach? Koniecznie przygotuj domowy napój z bananów. Solidna dawka potasu, przeciwutleniaczy i witamin wzmocni Twój organizm błyskawicznie i od razu poczujesz się lepiej.
Ciasta bez pieczenia szturmem zdobywają serca łakomczuchów. Nic w tym dziwnego, bowiem ich przygotowanie jest najczęściej szybkie i bardzo proste. W takim właśnie wydaniu przedstawiamy Wam słynny kopiec kreta. Do przyrządzenia deseru wystarczy mikser i patelnia.
Banany są owocami, które na dobre zadomowiły się w naszej świadomości. Uwielbiamy je głownie ze względu na ich charakterystyczny, słodki smak. Poza walorami kulinarnymi te żółte owoce niosą za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Jedząc 2 sztuki dziennie w zauważalny sposób poprawisz funkcjonowanie całego organizmu.
Racuchy z bananów są świetną alternatywą klasycznych placuszków na bazie drożdży. Słodkie, sycące i niesamowicie pożywne danie zrobicie w zaledwie kilka chwil, a oprócz bananów potrzebne wam będą jedynie jajka. Musicie spróbować — bliscy zjedzą ze smakiem.
Bananowiec jest znakomity. Prosty deser bez pieczenia wykonany z dojrzałych owoców i galaretek zachwyci nawet wybrednych. Ma przyjemnie kremową konsystencję, jest orzeźwiający i kolorowy. Musicie spróbować.Jeśli nie wiecie co zrobić z nadmiarem dojrzałych bananów, proste ciasto z galaretkami może wam się spodobać. Przygotowanie deseru nie wymaga pieczenia, a prezentuje się równie efektownie, jak sernik na zimno.
Jedzenie owoców na noc nie jest popularnym zwyczajem. Lekarze i dietetycy niejednokrotnie ostrzegali, że taki posiłek może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami. Wyjątkiem od tej reguły jest banan. Ze względu na swój skład może on bowiem pomóc nam cieszyć się dobrym snem.Owoce są bogatym źródłem węglowodanów, które dostarczają nam energii. Stąd nie zwykło się spożywać ich przed snem, gdyż wtedy dodatkowe pobudzenie jest nie tylko niepotrzebne, ale wręcz niewskazane. Banan zawiera w sobie jednak dużo potasu i magnezu, który może ułatwić nam zasypianie. Sprawdźmy z czego to wynika.
Ciasto bez pieczenia z bananami jest puszyste, wyrośnięte i bardzo czekoladowe. Ciasto zrobisz z podstawowych składników. Wystarczy, że usmażysz je razem z owocami na patelni. Ciasto wychodzi za każdym razem. Każdy łasuch będzie zachwycony.Ciasto bez pieczenia jest pyszną alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Jest puszyste, delikatnie, pyszne i przygotujesz je błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Ciasto pięknie rośnie podczas smażenia na wolnym ogniu, jest słodkie i bardzo czekoladowe.Do przygotowania ciasta bez pieczenia potrzebujesz dwóch dojrzałych bananów, łyżki kakao, mąki pszennej, proszku do pieczenia, cukru oraz oleju rzepakowego. Aby wzmocnić smak ciasta, dolej odrobinę olejku waniliowego. Im bardziej dojrzałe banany, tym słodsze będzie ciasto bez pieczenia. Do deserów i wypieków wybieraj wyłącznie żółte owoce z czarnymi plamkami. Takie banany są miękkie i słodkie. Banany skrop przed smażeniem sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Podczas jedzenia bananów najczęściej zadowalamy się miękkim miąższem, a skórkę wyrzucamy do kosza. Okazuje się, że jest to poważne marnotrawstwo. Skórka banana nie dość, że jest w pełni jadalna, to jeszcze niezwykle zdrowa. Warto przemóc się do jej spróbowania.Skórka stanowi aż 35 procent całego owocu. Oznacza to, że wyrzucając ją, pozbywamy się ponad 1/3 masy banana. Jak można zatem spożywać skórkę w sposób bezpieczny dla zdrowia? Spieszymy z porcją inspiracji.Banany słyną z dużej zawartości potasu. Najwięcej tego składnika odżywczego występuje w skórce. Ponadto zawiera ona także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także antyoksydanty. Aż żal, by całe to bogactwo wylądowało w koszu na śmieci.Skórki banana bogate są również w błonnik. Składnik ten wspomaga trawienie i ułatwia zachowanie prawidłowej wagi. Pamiętać należy jednak, by nie spożywać go w nadmiarze i zawsze popijać spora ilością wody. Dzięki temu nie doświadczymy dyskomfortu ze strony układu pokarmowego, a także zapobiegniemy zaleganiu błonnika w jelitach.
Tomasz Kammel podzielił się rewelacyjnym pomysłem na śniadanie. Dzięki niemu ma energię i siłę do pracy, a także oszczędza czas niezbędny na przygotowanie posiłku. W recepturze prezentera próżno szukać cukru oraz glutenu. Poniżej przedstawiamy przepis na kawośniadanie, czyli połączenie kawy z bananem i płatkami owsianymi.Tomasz Kammel nie stroni od zaskakujących eksperymentów kulinarnych. W swoich mediach społecznościowych nie raz pokazał, że ma do tego dryg. Po dziurawych tostach i gofromletach przyszedł czas na kolejne odkrycie. Sprawdźcie co znany dziennikarz dodaje do porannej kawy.Śniadaniowy pomysł Tomasza Kammela składa się z samych zdrowych składników. Prezenter używa do niego bowiem mleka migdałowego i płatków owsianych. Do tego banan, woda kokosowa i dojrzały banan. Brzmi bardzo dobrze, a jak smakuje?
Racuchy drożdżowe są idealną słodką przekąską, zarówno na ciepło jak i po ostygnięciu. Znamy sposób jak sprawić, aby były jeszcze lepsze. Wystarczy, że dodasz do ciasta 2 pokrojone drobno banany. Słodki owoc nada placuszkom wyjątkowej soczystości, a także przyjemnego bananowego posmaku. Przygotowanie racuchów z bananami najlepiej zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem. Pamiętaj, że przygotowanie ciasta drożdżowego wymaga odpowiedniego czasu. Zarezerwuj 15 minut na rozruch drożdży i ok 60-90 minut na wyrośnięcie ciasta. Wyśmienity smakołyk wart jest każdej minuty oczekiwania.
Bez mąki, bez cukru, a więc z ograniczoną dawką kalorii. Brownie z czerwonej fasoli wszystkim łasuchom poleca dietetyczka kliniczna. Ciasto jest wprost idealne dla tych, którzy nie chcą przytyć, ale nie potrafią zrezygnować z łakoci. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe, a porcja dostarcza niewiele ponad 100 kcal. Wszyscy wiemy, że im klasyczne ciasto składające się z mąki, cukru, tłuszczu i jaj jest kaloryczne i tuczące. A im więcej ma dodatków, tym bardziej jest niebezpieczne dla naszej sylwetki. Porcja ciasta przełożonego kremem, kajmakiem i polewą czekoladową może mieć nawet 500-600 kcal. Dla porównania, porcja klasycznego sernika bez dodatków ma około 300 kcal. Ciasto do kawy może mieć jeszcze mniej kalorii, bo jedynie 130 kcal.Jak przygotować takie ciasto? Wystarczy zamienić mąkę i cukier na lekkie i mało kaloryczne składniki. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z profilu zenibyfit na Instagramie. To na tym profilu popularna dietetyczka kliniczna zdradza fanom pomysły na zdrowe, smaczne i lekkie posiłki oraz desery.Dietetyczka pokazała, że pyszny deser można przygotować bez grama mąki, cukru i kalorycznych kremów. Ciasto z czerwonej fasoli z dodatkiem banana, kakao, słodzika i odrobiny oleju kokosowego dosłownie rozpływa się w ustach, a będzie gotowe błyskawicznie.
Czy banany mają swoje miejsce w Twojej diecie? Przedstawiamy bezdyskusyjne powody, dla których warto je spożywać. Owoce te są bogate w mnóstwo korzystnych dla naszego zdrowia składników. Wspomaganie odporności to tylko jedna z ich zalet.Banany są niezwykle skuteczne w walce z takimi dolegliwościami, jak nadciśnienie, problemy ze snem czy kłopoty z układem pokarmowym. Znane są także z wysokiej zawartości potasu. Pozostają przy tym lekkostrawne, a spożywanie ich z umiarem pomoże w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Taki owoc to prawdziwy skarb.Nie wszyscy wiedzą, że w bananach kryje się bogactwo witaminy C oraz E. Biorą one udział w zwalczaniu wolnych rodników, które osłabiają nasz układ immunologiczny. Zawarta w owocach witamina B6 uczestniczy natomiast w produkcji czerwonych krwinek i przeciwciał. To nieocenione wparcie dla naszego organizmu. Żółte owoce można traktować jako naturalny probiotyk, stymulują one bowiem namnażanie korzystnych bakterii w jelitach. Ponadto dzięki ich spożywaniu skutecznie nawadniamy organizm, gdyż banan to w 70% woda. Aby w pełni skorzystać z tych niesamowitych korzyści, przygotuj bananowo-cynamonowy napitek. Regularne stosowanie przyniesie szybkie efekty.