Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Zwykle dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą bułkę. Spulchnia ona mięso i dodaje kotletom soczystości. Wydaje się być niezastąpiona, jednak dziś udowodnimy Wam, że mielone można zrobić inaczej. Wystarczy zetrzeć do mięsa trochę cukinii, która zapewni potrawie niebywałą soczystość i delikatny smak.
Biedronka wprowadza limity na podstawowe produkty spożywcze. Na każdego klienta dziennie przypada konkretne ich ilość. Cała akcja kontrolowana jest przez kartę Moja Biedronka, lub jej odpowiednik w aplikacji na telefon. Obniżki na masło, mleko, cukier czy olej będą działać tylko do kilku sztuk tych wyrobów.
Kotlety mielone można przygotować bez dodatku cebuli. Zamiast ostrego warzywa zmieszajcie mięso ze startą na tarce cukinią. Warzywo nie zmieni smaku dania, a znacznie poprawi konsystencję. Musicie spróbować — tak soczystego przysmaku dawno nie jedliście.
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na lekki pasztet bez grama mięsa. Przyrządza go z cukinii, marchewki, przesmażonej na maśle cebuli i czosnku. Wszystkie składniki doprawia i wstawia do piekarnika. Pasztet podany z kromką chleba smakuje obłędnie.
Kotlety mielone z cukinią będą o niebo lepsze niż danie przygotowane z dodatkiem namaczanej bułki. Soczystą i pełną smaku potrawę przygotowuje się niesamowicie prosto. Musicie spróbować.
Zapiekanka ziemniaczana jest prostym i wdzięcznym przepisem, z którem poradzi sobie każdy. Składniki wystarczy pokroić, zapiec pod aksamitnym sosem i pyszny obiad gotowy. Proponujemy nieco lżejszą wersję zapiekanki bez dodatku mięsa. Sytość zapewniają w niej ziemniaki oraz ciągnący się żółty ser.Warzywna zapiekanka ziemniaczana ma niezwykle bogaty smak. Ziemniaki idealnie łączą się z cukinią oraz soczystymi zielonymi pomidorami. Do tego odrobina czosnku, ziół i wyborne danie prawie gotowe. Nie zapomnijmy o pierzynce z zapieczonego żółtego sera.
Zapiekanka warzywna z serem feta jest pomysłem na pyszny, rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Kruche ciasto zapieczone z warzywami i sosem śmietanowo-jajecznym zachwyca smakiem. Stanowi też doskonałą odmianę od zwykle serwowanych dań. Naprawdę warto się na nią skusić. Zapiekanka warzywna na kruchym, wytrawnym cieście jest jednym z dań, które dość często przygotowuję na obiad. Ma same zalety, bo jest prosta, szybka i smakuje rewelacyjnie. Gotowa zapiekanka wygląda bardzo apetycznie, a jej zapach przyciąga wszystkich do kuchni.Ciasto na zapiekankę warzywną szybo nabiera odpowiedniej konsystencji. Musi być elastyczne, dzięki czemu z łatwością rozprowadza się po dużej, prostokątnej blasze. Ciasta nie obciążam grochem, nakłuwam jedynie widelcem, żeby się nie wybrzuszyło. Po około 15 minutach pieczenia ciasto na zapiekankę jest gotowe.Warzywa do zapiekanki przesmażam najpierw na oliwie z czosnkiem i cebulą, żeby miały pełniejszy smak i były idealnie miękkie. Warzywa przekładam na ciasto, polewam sosem z jajka i słodkiej śmietanki, dodaję fetę, pomidory, oliwki i wkładam do piekarnika. Zapiekanka za każdym razem znika z talerzy błyskawicznie.
Pomysł na tani obiad? Jesienna zapiekanka z cukinii i ziemniaków według przepisu Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz warzywa doprawia suszonymi ziołami, zalewa aromatycznym sosem i wstawia do piekarnika na 40 minut, efekt zachwyci każdego smakosza.Cukinię możemy przyrządzić na wiele sposobów. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube podzielił się swoim pomysłem na tani obiad z dodatkiem uniwersalnego warzywa. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.Tomasz Strzelczyk cukinię zapieka z ziemniakami i aromatycznym sosem na bazie słodkiej śmietany i parmezanu. Jesienna zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i będzie gotowa po około 40 minutach pieczenia. Warzyw nie musimy wcześniej gotować, będą idealnie miękkie po przyrządzeniu w piekarniku.Strzelczyk zapiekankę doprawia świeżym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i świeżym szczypiorkiem. Obiad jest niezwykle aromatyczny i błyskawicznie znika z talerzy. Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA znajdziemy również wiele innych pomysłów na tani obiad dla całej rodziny.
Rozgrzewające leczo jest idealne na jesienne chłody. Lekką wersję potrawy przygotujecie jeszcze szybciej niż tradycyjną. Wystarczy poddusić warzywa i doprawić do smaku. Nie potrzebny jest dodatek wędlin, ani podsmażanie. Przygotowanie potrawy nie zajmie więcej niż 30 minut. Spróbujecie? Klasyczne leczo łączy w sobie paprykę i pomidory oraz dość tłuste wędliny. Dziś proponujemy wam zdecydowanie lżejszą wersję, której głównym składnikiem będzie cukinia. Przygotujecie je znacznie szybciej, a smak z pewnością was zachwyci.
Pasta na kanapki jest prostym i smacznym sposobem na urozmaicenie dodatków do chleba. Można przygotować ją z wielu rozmaitych składników, które akurat zalegają nam w lodówce. Dorota Szelągowska podzieliła się swoim niezwykłym przepisem na pastę na kanapki z pieczonego bakłażana. Aromatyczne dodatki sprawiają, że jest ona wprost wyjątkowa.Dorota Szelągowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu w portalu Instagram, swojemu specjałowi wyznacza rozmaite role. Jej pasta na kanapki sprawdza się tak samo dobrze zarówno na śniadanie, jak i na poczęstunek dla niespodziewanych gości. To smarowidło z pieczonych warzyw z pewnością skradnie Twoje serce.
Pełna charakteru surówka z cukinii ożywi niejeden obiad. Rozgrzewający dodatek czosnku i ostrej papryki sprawi, że warzywo będzie smakowało obłędnie. Koniecznie spróbujcie — na chłodniejsze dni będzie znakomita i ekspresowo zniknie z talerzy. Szukacie prostej i wyrazistej surówki do niedzielnego obiadu? Specjał z cukinii z pikantnym sosem na bazie oliwy z oliwek będzie w sam raz. Przyjemnie rozgrzewa i chrupie — każdemu posmakuje. Warto skosztować.
Leczo jest pyszną, aromatyczną potrawą doskonałą na obiad lub kolację. Dziś powiemy Wam, jak zrobić leczo z dodatkiem cukinii i kiełbasy. Przepis jest dziecinnie prosty, a danie przyjemnie chrupiące i pełne smaku. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona. Proste i smakowite leczo nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy oczyścić i pokroić warzywa, a następnie podsmażyć je z dodatkiem kiełbasy i przypraw. Z naszym przepisem na pewno wam się uda.
Nie masz pomysłu na obiad? Możesz szybko przygotować placki z cukinii. Są szybkie, smaczne i pożywne. My dodamy do nich trzy niezwykłe składniki, dzięki którym szybciej niż zwykle znikną z talerzy. Wzbogacimy je mianowicie serem feta, szczypiorkiem i przyprawą curry. Będzie pysznie.Placki z cukinii zwykle doprawiamy cebulą, czosnkiem, koperkiem i posiekaną natką pietruszki. Przygotowane w ten sposób są bardzo smaczne, warto jednak spróbować nowych smaków i przyrządzić je nieco inaczej. Potrawa z fetą, szczypiorkiem i przyprawą curry będzie hitem na Twoim stole.Na placki z cukinii najlepsza będzie świeża, młoda cukinia. Młode warzywo zetrzyjmy całe. Jeśli jednak mamy w domu starszą cukinię, najpierw obierzmy ją z twardej skóry. Cukinia jest warzywem wodnistym, dlatego też po starciu oprószmy ją solą i odstawmy na 15-20 minut, a wtedy wypłynie z niej nadmiar soku. Odsączenie cukinii z nadmiaru wody to kluczowy etap podczas przygotowywania placków z cukinii. Jeśli nie odciśniemy jej dokładnie, ciasto rozwarstwi się na patelni. Bardzo ważne jest również tarcie cukinii — warzywo trzemy na małych oczkach, cukinia starta inaczej również niekorzystnie wpłynie na ciasto.
Cukinia marynowana po francusku zachwyca słodko-pikantnym smakiem. Sprawdzi się doskonale w towarzystwie mięs, a także jako dodatek, na przykład do kanapek. Jest przetworem, po który z największa przyjemnością sięgniesz w zimowe miesiące.Marynowana cukinia w stylu francuskim wymaga użycia francuskiej musztardy. Przyprawa ta jest charakterystyczna, dzięki zawartości całych ziaren gorczycy. Taka musztarda wydobędzie z cukinii jej naturalną słodycz, a dodatkowo nada jej pikantnej nuty.
Próbowaliście kiedyś naleśników z cukinią? Aromatyczne ciasto z dodatkiem zielonego warzywa będzie świetną bazą do wielu dań. Jego przygotowanie nie jest trudne, a smak przyjemnie zaskakuje. Naleśniki są tak lekkie, że nawet osoby na diecie będą mogły ich skosztować.Naleśniki usmażone z ciasta z cukinią są delikatne i pełne smaku. Patent ciotki Moniki pomoże wam przygotować zdrowe i pyszne danie. Wystarczy, że wypełnicie usmażone placki chudym serem lub warzywną sałatką z lekkim sosem na bazie oliwy. Będzie smakowało znakomicie. Skusicie się?
Wytrawna tarta z cukinią jest pysznym pomysłem na prostą i sycąca kolację dla całej rodziny. Wystarczy ułożyć na cieście pokrojone warzywa, zalać je delikatną masą z jaj i śmietanki oraz obficie posypać serem. Po upieczeniu danie smakuje wyśmienicie. Tarta z cukinią na cieście francuskim jest pysznym daniem, które zrobicie w kilka chwil. Połączenie lekkich letnich warzyw, aromatycznego sera żółtego i delikatnej masy śmietanowo-jajecznej skradnie serce niejednego smakosza. Skusicie się?
Cukinia kojarzy nam się raczej z warzywem idealnym do przyrządzania na ciepło. Warto jednak spróbować jej bez uprzedniej obróbki termicznej. Surówka z cukinii będzie doskonałą alternatywą dla swojskiej mizerii, a przy tym miłym zaskoczeniem przy rodzinnym stole. Wypróbuj ten przepis koniecznie.Na surówkę z cukinii najlepiej wybrać warzywa młode. Mają one delikatną skórkę oraz niewyczuwalne w zasadzie pestki. Jeśli masz dostęp tylko do dojrzałych egzemplarzy, nic straconego- po prostu obierz je ze skórki. Surówka nadal wyjdzie zaskakująco smaczna.
Placki z cukinii pieczone w piekarniku to pomysł na prosty i pyszny obiad nawet w najbardziej zabiegany dzień. Placki przygotujesz błyskawicznie, a po około 30 minutach pieczenia będą gotowe do jedzenia.Smażone placki z cukinii są bardzo smaczne, jednak to pieczone placuszki stały się totalnym hitem w mojej kuchni. Placki są proste w przygotowaniu, a podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikną z talerzy.Placki z cukinii pieczone w piekarniku są jednym z moich ulubionych dań. Placki są doskonale doprawione, dodaję do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, koperek, kawałek startego parmezanu i odrobinę majonezu.Do placków z cukinii podaję gęsty sos z koperkiem na bazie jogurtu typu islandzkiego. Skyr naturalny doskonale nadaje się do przygotowywania sosów do takich dań. Placki podaję również z kawałkami łososia wędzonego, w ten sposób otrzymuję zbilansowany i sycący posiłek dla całej rodziny.
Zamierzacie robić przetwory z cukinii? Polecamy cukinię w zalewie octowej z dodatkiem aromatycznej przyprawy curry. Mało wyraziste w smaku warzywo nabierze aromatu orientalnej przyprawy, a także czosnku i gorczycy i stanie się świetnym dodatkiem do wielu dań.Do przygotowania cukinii w zalewie wykorzystajmy świeżą cukinię, jest soczysta i ma delikatną skórkę. Jeśli mamy jednak stare warzywo, obierzmy je przed krojeniem. Do każdego słoika dodajmy również korzeń chrzanu, czosnek i ziarna gorczycy, dzięki którym cukinia będzie wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna.Pamiętajmy, aby dokładnie umyć i sparzyć słoiki i zakrętki. To bardzo ważny etap przygotowań wszystkich przetworów na zimę, również cukinii w zalewie. Jeśli słoiki nie będą sterylnie czyste, przetwory się zepsują i pojawi się na nich pleśń.Kolejnym etapem jest pasteryzacja, dzięki której cukinia w zalewie będzie smaczna i świeża aż do następnego sezonu. Wykorzystamy ją jako pyszną przekąskę lub dodatek do dań obiadowych. Cukinia z dodatkiem przyprawy curry posmakuje każdemu miłośnikowi domowych przetworów.
Zapiekanka warzywna z serem mozzarella jest świetnym pomysłem na lekki i sycący obiad, a także na kolację na ciepło dla całej rodziny. Anna Lewandowska zapiekankę doprawia suszonym oregano, który rewelacyjnie podkreśla smak całego dania.Przepisy od Anny Lewandowskiej są zawsze lekkie, zdrowe i sycące. Tym razem zdradziła swój patent na pyszną zapiekankę warzywną, w której znajdziemy między innymi batata, cukinię i pomidory koktajlowe. Całe danie będzie gotowe w niecałą godzinę, a przygotujesz je naprawdę szybko.Zapiekanka warzywna to świetna alternatywa dla ciężkich zapiekanek z mięsem i ciężkimi serami. Zapiekanka, w której królują warzywa jest równie smaczna i przede wszystkim lekka i delikatna. Koniecznie musisz jej spróbować. Wszystkie składniki łączy włoski ser mozzarella.Zapiekankę możesz wzbogacić również o swoje ulubione warzywa, np. paprykę, czy buraka. Każde warzywo będzie smakować wyśmienicie, kiedy zapieczesz je z delikatną mozzarellą, suszonym oregano i skropisz oliwą. Zapiekanka warzywna nie ma sobie równych.
Cukinia szturmem wdarła się do naszych kuchni i naszych serc. Dziś przedstawiamy wersję marynowaną w curry- aromatyczną, wyrazistą i przepyszną. Potrzeba niewiele składników, aby w swoim domu wyczarować to zaskakujące danie. Cukinia jest warzywem, które znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach. Można ją grillować, dusić, smażyć, a jak za chwilę się okaże także marynować. Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Jest niezwykle prosty w wykonaniu a przy tym niedrogi.
Mizeria z cukinii jest pyszną alternatywą klasycznej surówki obiadowej z ogórka. Smaczne sezonowe warzywo idealnie nadaje się do przygotowania tego rarytasu. Nie puszcza wody, a z lekkim ziołowym sosem na bazie jogurtu smakuje wybornie. Szybko zniknie z talerzy. Spróbujecie?Jeżeli dysponujecie większą ilością cukinii i nie macie pomysłu co z nią zrobić, nasz nowy patent na szybką surówkę do obiadu z pewnością wam się spodoba. Lekkie i chrupiące sezonowe warzywo doskonale zastąpi ogórka, a przygotowanie smakołyku jest jeszcze prostsze niż w przypadku oryginału.
Faszerowaną cukinię można podać na wiele sposobów. W przepisie Jakuba Kuronia znajdziemy kilka wspaniałych dodatków, które sprawią, że danie zachwyci od pierwszego kęsa. Kucharz wykorzystuje m.in. komosę ryżową, czerwoną paprykę czy marchew. Razem smakują wyśmienicie. Spróbujecie? Jeśli nie wiecie, co zrobić na obiad dla całej rodziny, receptura na faszerowaną cukinię będzie w sam raz. Wskazówki Jakuba Kuronia i smakowite produkty, którymi wypełnia warzywne łódeczki, sprawiają, że danie zachwyca smakiem i szybko znika z talerzy. Skusicie się?
Cukinia w panierce jest prostą i smaczną przekąską dla całej rodziny. Cukinia jest bardzo chrupiąca, a jeden dodatek sprawi, że wszyscy będą zachwyceni. Do bułki tartej dodaj starty parmezan, a cukinia będzie absolutnym hitem letnich przekąsek.Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem, z którego przygotujemy wiele pyszności dla całej rodziny. Placuszki z cukinii, leczo, cukinia faszerowana to tylko niektóre propozycje na świetny obiad. Cukinia sprawdzi się równie dobrze jako przekąska, która podbije serce każdego smakosza.Cukinia w panierce to rewelacyjna przekąska, której przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut. Przed panierowaniem musimy jedynie pamiętać, aby posolić plasterki warzywa i odstawić na chwilę, żeby puściły sok. To prosty trik, dzięki któremu cukinia będzie doskonale chrupiąca.Do cukinii w panierce możemy podać również ulubione sosy, np. czosnkowy, koperkowy, salsę lub zjeść samodzielnie. Cukinia smażona smakuje równie dobrze z kwaśną śmietaną. Kluczowym składnikiem jest parmezan, który gwarantuje doskonały smak.
Cukinia sprawdzi się nie tylko w daniach obiadowych. Ewa Wachowicz wykorzystuje ją do przyrządzenia smacznego ciasta. Dodatek warzywa sprawia, że wypiek zyskuje przyjemną lekko wilgotną konsystencję i wprost rozpływa się w ustach. Spróbujecie?Cukinia wciąż jest tania. Warto się skusić i przygotować z niej coś więcej niż tylko przetwory na zimę. Ciasto Ewy Wachowicz z dodatkiem letniego warzywa jest lekkie, delikatnie i z pewnością spodoba się wszystkim domownikom.
Cukinia jest pysznym warzywem, które pasuje do wielu dań. A gdyby tak przyrządzić z niej bigos? Dodając ją zamiast kapusty, uzyskamy smaczną i niedrogą potrawę, która z pewnością spodoba się domownikom. Spróbujcie koniecznie letniej i lekkiej odsłony klasyki kuchni polskiej, a pokochacie ją od pierwszego kęsa.Bigos z cukinii można podać zarówno w wersji kiełbasą, jak i w jeszcze lżejszej z aromatycznymi smażonymi boczniakami. Niezależnie od wybranego dodatku — będzie pyszny, a jego przygotowanie zajmie znacznie mniej czasu, niż wymaga zrobienie klasycznej wersji z kapustą. Skusicie się?
Szukacie pomysłu na niezwykłe przetwory? Mamy dla was przepis na patisony w occie. Powiemy wam krok po kroku, jak przygotować ten prawdziwy rarytas. Wyglądają bardzo interesująco i doskonale smakują. Będą doskonałe na przekąskę, a także jako dodatek do sałatek. Sezon na przetwory trwa, warto już zbierać dobre pomysły i receptury. Jednym z takich ciekawych przepisów, który z pewnością warto przetestować, jest receptura na marynowane patisony. Jeśli jeszcze nie jedliście tego warzywa, spróbujcie właśnie w tej postaci. Wychodzą chrupiące i smaczne. A pokrojone w plasterki wyglądają niesamowicie położone na kanapce czy dodane do sałatki.
Siostra Anastazja zdradziła przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Sałatka jest pysznym dodatkiem do obiadu, pasuje do dań mięsnych, np. żeberek, kotletów schabowych, mielonych. Jest prosta w przygotowaniu i posmakuje całej rodzinie.Sałatka na zimę z buraków i cukinii będzie totalnym hitem na Twoim stole. Do sałatki dodajmy również paprykę czerwoną i cebulę. Nie zapominajmy również o przyprawach: liściach laurowych, pieprzu, soli, zielu angielskim, które nadają daniu wyrazu.Przed przygotowywaniem sałatki na zimę z buraków i cukinii dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki i zakrętki. Muszą być sterylnie czyste, dzięki czemu przetwory zachowają świeżość przez wiele miesięcy i nie pojawi się na nich pleśń. Niedokładnie umyte pojemniki przyczynią się do zepsucia przetworów.Bardzo ważny jest również proces pasteryzacji. Pasteryzowanie słoików przez 15 minut do góry dnem zapobiega dostawaniu się powietrza i wilgoci do przetworów, co znacznie przedłuża ich świeżość i smak. Dzięki pasteryzacji sałatka na zimę z buraków i cukinii będzie pyszna aż do następnego sezonu.