Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cukinia

Cukinia

Zupa krem z cukinii z ziemniakami
15.11.2021 01:00 Zupa krem z cukinii z ziemniakami

Zupa krem z cukinii z ziemniakami jest pyszną, prostą, tanią i pożywną zupą, idealną na szybki obiad, lunch lub kolację. Zupa jest bardzo pożywna, lekka i niezwykle aromatyczna. Dodaj do niej prażone pestki dyni lub słonecznika i odkryj niepowtarzalny smak. Sprawdź, jak przygotować genialną zupę krem z cukinii z ziemniakami.Zupa z cukinii z ziemniakami to banalnie prosty pomysł na pyszny i pożywny posiłek dla całej rodziny. Jest delikatny, ale jednocześnie wyraźny w smaku dzięki świeżej natce pietruszki i prażonym pestkom dyni lub słonecznika. Sekretem doskonałej zupy jest podsmażenie cukinii i ziemniaków na oliwie z czosnkiem i cebulą, dzięki czemu warzywa zyskują genialny smak. Krem podaję głównie z kleksem śmietany 18% lub grzankami czosnkowymi. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj do kremu chili lub pieprz cayenne zamiast mielonego pieprzu. Zupę przygotuj na prawdziwym bulionie warzywnym lub kostce rosołowej. Do zupy wykorzystaj młode, duże ziemniaki. Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki i tani obiad- tu znajdziesz przepis na doskonały krem z serków topionych, doskonały na danie dla całej rodziny.

Idealna na lekkie śniadanie jajecznica z cukinią
04.11.2021 01:00 Idealna na lekkie śniadanie jajecznica z cukinią

Jajecznica z cukinią jest wyjątkowo smaczną i lekką opcją śniadaniową. Jajecznica jest aromatyczna, zdrowa i bardzo pożywna. Śniadanie przygotujesz w kilka minut, doskonale sprawdzi się więc w nawet najbardziej zabiegany poranek. Poznaj prosty przepis na jajecznicę z cukinią, idealną na lekkie i sycące śniadanie. Cukinia jest warzywem dyniowatym, z którego przygotowujemy głównie leczo, cukinię faszerowaną, zupy kremy. Cukinia doskonale sprawdzi się również jako składnik śniadania, sprawiając, że danie jest pożywne i bardzo smaczne. Z cukinii możesz przygotować jajecznicę, omlet, a nawet słodką owsiankę, która doda Ci energii na cały poranek.Czosnek i cebulka świetnie komponują się z cukinią. Podsmażone na maśle warzywa pachną niesamowicie, a smakują jeszcze lepiej. Przed wbiciem jajek na patelnię wymieszaj je z odrobiną mleka, dzięki czemu jajecznica będzie doskonale ścięta, ale się nie wysuszy. Jajecznicę podawaj z kromką świeżego chleba lub jeszcze ciepłą bułką.

Szybki sos do ryżu bez mięsa
29.10.2021 02:00 Szybki sos do ryżu bez mięsa

Sos do ryżu bez mięsa jest gęstym sosem na bazie curry, kurkumy, imbiru i mleka kokosowego. Podany z warzywami i ryżem tworzy doskonałe, orientalne danie. Sos ma piękny, żółty kolor i jest niezwykle sycący i rozgrzewający. Poznaj przepis na sos do ryżu bez mięsa z warzywami i orientalną nutą.Odkryj doskonały sos do ryżu w stylu niezwykle aromatycznej i doskonale doprawionej kuchni indyjskiej. Sos do ryżu przygotowany jest na mleku kokosowym imbirem, chili, curry, aby całe danie miało doskonały, wyraźny smak. Sos do ryżu jest gęsty, aromatyczny, o rozgrzewających i wzmacniających właściwościach. Sos na bazie mleka kokosowego z warzywami to rodzaj curry wegetariańskiego, które w prosty sposób przygotujesz samodzielnie z kilku podstawowych produktów. Danie przygotuj z dynią, cukinią i papryką, a na nowo odkryjesz orientalne smaki Azji. W oryginalnych daniach azjatyckich nie może zabraknąć świeżej kolendry, która jednak nie każdemu może przypaść do gustu. Jeśli nie przepadasz za jej smakiem, dodaj do dania posiekaną natkę pietruszki, która równie dobrze łączy się z curry. Jeśli jestem miłośnikiem kuchni indyjskiej, przygotuj również wegetariańskie curry z batatami, kalafiorem i orzechami nerkowca. Z ryżem smakuje rewelacyjnie.

Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami
27.10.2021 02:00 Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami to pomysł na prosty, szybki i wyjątkowo aromatyczny obiad. Tagliatelle podsmażone na oleju z pomidorów z dodatkiem warzyw smakuje doskonale i pokochają je nawet największe niejadki. Poznaj przepis na makaron z cukinią i suszonymi pomidorami.Suszone pomidory są świetnym dodatkiem do makaronów i sałatek. Pomidory są bardzo aromatyczne, dzięki czemu każde danie przygotowane z ich dodatkiem jest niezwykle wyraźne i intensywne w smaku. Pomidory suszone doskonale łączą się więc z delikatnym makaronem i cukinią. Makaron zawsze podsmażam na patelni ze wszystkimi składnikami, aby dokładnie naszedł sosem i smakiem potrawy. Makaron tagliatelle gotuję od 3 do 5 minut, aby był el dente i nie rozpadł się podczas smażenia. Do przygotowania dania możesz wykorzystać również ulubiony makaron. Pomidory suszone możesz przygotować samodzielnie. Tu znajdziesz prosty sposób na domowe suszone pomidory, doskonałe do makaronów i sałatek.

Cukinie w koszu
25.10.2021 02:00 Czy można jeść cukinię na surowo?

Cukinia jest smacznym i lekkostrawnym warzywem, które pojawia się w wielu daniach. Zazwyczaj dodajemy ją do klasycznego leczo, zdrowych sałatek czy do zup kremów. Często przedtem warzywo gotujemy, pieczemy lub podsmażamy. Mało kto bowiem wie, że cukinię możemy zjeść również na surowo. Kabaczek zawiera sporo witaminy C, przeciwutleniaczy i wiele dobroczynnych dla naszego organizmu pierwiastków m.in. fosfor, wapń, żelazo, potasu, a nawet jod. Warto zatem po niego sięgać możliwie często przygotowując przeróżne dania.

Ciasto z cukinią
25.10.2021 02:00 Szybkie ciasto cytrynowe z cukinią

Lubimy ciasta, choć często po zjedzeniu 1-2 kawałków mamy wyrzuty sumienia. Martwimy się, że przytyjemy, bo przecież ciasto zawiera głównie mąkę i cukier. Jeśli chcesz, możesz przygotować zdrowszą wersję domowego łakocia. Oto przepis na szybkie ciasto cytrynowe z cukinią.Ciasta z warzywami nie są zbyt popularne, ale naprawdę potrafią smakować. W sumie nie wyczuwa się w nich dodanych warzyw, a niewątpliwie w nich są. Dzięki temu ciasto z dodatkiem marchewki, dyni czy cukinii zawiera też trochę cennego błonnika, witamin i soli mineralnych. A przy tym ma przyjemną wilgotność.

Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią
20.10.2021 02:00 Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią jest niezwykle delikatnym i puszystym wypiekiem, które skradnie serca miłośnikom słodkości. Dzięki cukinii ciasto jest wilgotne w środku, a duża porcja kakao dodana do masy dodaje mu intensywny, czekoladowy smak. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak je przygotować.Ciasto czekoladowe z cukinią jest świetnym dodatkiem do sobotniej kawy lub kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Ciasto jest mocno czekoladowe, delikatne i niezwykle puszyste. Zawsze wychodzi rewelacyjnie. Wypiek, podobnie jak piernik, może spokojnie stać przez dłuższy czas w suchym miejscu i w dalszym ciągu będzie smakować obłędnie. Ciasto czekoladowe z cukinią zwykle jem samo, bez żadnych dodatków. Jeśli jednak masz ochotę na jego słodszą wersję, oprósz ciasto cukrem pudrem lub przygotuj polewę czekoladową z tabliczki gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki. Warzywa i czekolada to niewątpliwie ciekawe połączenie. Wszyscy doskonale znamy ciasto marchewkowe i czekoladowe z fasoli. Tu znajdziesz przepis na obłędne bezglutenowe brownie właśnie na bazie czerwonej fasoli. Brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Jest proste, tanie i niezwykle smaczne.

Prosty przepis na pasztet z cukinii
12.10.2021 02:00 Łatwy przepis na pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii to pyszny pasztet wegetariański, który posmakuje całej rodzinie. Pasztet z cukinii jest wilgotny w środku z chrupiącą, zapieczoną skórką. Doprawiony jest orientalną przyprawą curry, ziołami i czerwoną papryką. Poznaj sprawdzony i niezwykle prosty przepis na pasztet z cukinii.Pasztet z cukinii jest ciekawą alternatywą dla klasycznego, mięsnego pasztetu. Jest niezwykle delikatny, wilgotny i doskonale doprawiony. Pasztet z cukinii smakuje doskonale zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do kanapek. Pasztet zawsze wychodzi rewelacyjnie, musisz pamiętać jednak, aby dokładnie odsączyć cukinię i marchewkę z wody. Warzywa szybciej puszczą sok, jeśli oprószysz je delikatnie solą. Starte warzywa odsącz przy pomocy ręcznika papierowego lub gazy.Cukinia jest warzywem, z którego przygotujesz wiele smacznych i zdrowych posiłków. Jeśli szukasz pomysłu na wegetariański obiad, który posmakuje całej rodzinie-tu znajdziesz prosty przepis na cukinię faszerowaną pomidorami, oliwkami i mozzarellą.

Gigantyczna dynia
11.10.2021 02:00 Rekordowa dynia z Podkarpacia

Dynie potrafią urosnąć naprawdę duże. Hodowca z Podkarpacia wygrał tegoroczne ogólnopolskie mistrzostwa Bania Fest, prezentując okaz, który waży ponad 800 kilogramów.Największa tegoroczna polska dynia waży więcej niż 10 przeciętnych dorosłych mężczyzn, a by ją objąć potrzeba aż czterech osób. Warzywo o masie 848,5 kilograma udało się wyhodować z małego ziarenka.<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/d5rM4vhxcAs" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Cukinia w zalewie musztardowej
08.10.2021 02:00 Cukinia w zalewie musztardowej - prosty i sprawdzony przepis

Przetwory są doskonałym sposobem na przechowywanie warzyw i owoców zimą. Mogą być przygotowywane w różny sposób: kiszone, marynowane, konserwowe. Cukinia w zalewie musztardowej z dodatkiem miodu smakuje doskonale i zachowa świeżość przez wiele miesięcy. Sprawdź, jak przygotować pyszną cukinię w zalewie musztardowej.Cukinia w zalewie musztardowej to połączenie słodkiego miodu z intensywnym smakiem gorczycy, ziela angielskiego i liści laurowych. Cukinia doskonale sprawdzi się więc jako dodatek do grillowanych potraw, dań mięsnych, zimnej płyty, sałatek. Cukinia w zalewie nie traci swoich wartości odżywczych i witamin. Dzięki procesowi pasteryzacji będzie smaczna i chrupiąca przez wiele miesięcy. Słoiki pasteryzuj godzinę, zbyt długie gotowanie może zmętnić zalewę i zepsuć warzywo. Jeśli chcesz, aby cukinia zachowała swój smak nawet przez rok, po 24 godzinach ponownie wykonaj proces pasteryzacji. Cukinię możesz przygotować na wiele sposobów. Szczególnie polecam jednak marynowaną cukinię w rozmarynie, jako doskonały, aromatyczny dodatek do wielu dań i zimnej płyty.

Cukinia z fetą - szybka i prosta kolacja
08.10.2021 02:00 Cukinia z fetą - szybka i prosta kolacja

Szukasz pomysłu na szybką i prostą kolację? Przepis na cukinię z fetą, zapiekaną z bułką tartą jest wyjątkowo prosty, smaczny, a kolację przygotujesz na podstawie składników, które z pewnością masz w domu. Cukinia z bułką tartą, fetą z dodatkiem orzechów włoskich i szczypiorku ekspresowo zniknie z talerzy. Sprawdź, jak ją przygotować.Cukinia, podobnie jak fasolka szparagowa, smakuje obłędnie w towarzystwie bułki tartej. Podpieczona z oliwą, z dodatkiem oregano i fety z pewnością skradnie serca wszystkich domowników. Wykorzystaj również sezon na orzechy włoskie i posyp nimi gotową potrawę. Są bardzo smaczne, zdrowe i doskonale komponują się z cukinią, bułką i fetą.Ser feta jest tradycyjnym, greckim serem solankowym, produkowanym z sera koziego lub owczego. Jest delikatny, lecz mocno słony, dzięki czemu doskonale komponuje się z wytrawnymi daniami i sałatkami. Podczas kupowania sera, zawsze zwracaj uwagę na opakowanie i skład. Ser przypominający fetę o nazwie "ser sałatkowy" lub "ser typu greckiego" nie jest prawdziwą fetą i przygotowywany jest z mleka krowiego.Z serem feta możesz przygotować wiele pysznych i prostych potraw. Tarta ze szpinakiem i fetą to pomysł na lekką i bardzo smaczną kolację dla całej rodziny.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
07.10.2021 02:00 Kolacja bez wysiłku, cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną to dokonały pomysł na szybki i pyszny obiad, który z pewnością posmakuje całej Twojej rodzinie. Kasza smażona na patelni z oliwą, czosnkiem i papryką zyska wspaniały, warzywny smak i aromat. Cukinia faszerowana jaglanką jest prostym i efektownym daniem, które przygotujesz w niecałą godzinę.Kasza jaglana jest najstarszą odmianą kaszy o lekko gorzkawym smaku. Jeśli chcesz się go pozbyć i sprawić, aby kasza była neutralna w smaku-zamiast prażenia na patelni przepłucz ją zimną, bieżącą wodą i dopiero zagotuj. Kasza jaglana od lat znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B oraz lecytyny, jaglanka wzmacnia cały układ nerwowy, poprawia koncentrację i pamięć. Wykazuje również silne właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Ponadto jest lekkostrawna, nie zawiera alergenów i glutenu.Cukinia jest wyjątkowo smacznym warzywem, z którego przygotujesz wiele ciekawych potraw. Moją ulubioną jest jednak cukinia zapieczona w piekarniku z farszem. Do przygotowania farszu możesz wykorzystać mięso mielone, kurczaka, ulubiony ser, kaszę, warzywa. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z papryką i czosnkiem jest najzdrowszą i najmniej kaloryczną propozycją podania. Jest pełnowartościowym i smacznym posiłkiem, który spokojnie mogą jeść osoby będące na diecie, alergicy pokarmowi lub osoby cierpiące na celiakię.Jeśli szukasz równie smacznego i zdrowego pomysłu na faszerowaną cukinię - tu znajdziesz szybki przepis na pyszną cukinię z pomidorami i serem feta.

Cukinia faszerowana warzywami i mozarellą
07.10.2021 02:00 Cukinia faszerowana wegetariańska - pyszna propozycja obiadowa

Cukinia faszerowana cieszy się ogromną popularnością. Pieczona z farszem warzywnym pod serową chmurką smakuje rewelacyjnie i sprawi, że danie szybko zniknie z talerzy. Sprawdź, jak przygotować zdrowy i lekki obiad, czyli cukinię faszerowaną wegetariańską.Cukinia jest warzywem, które doskonale nadaje do zapiekania z ulubionym farszem. Niezwykle smaczną propozycją jest cukinia faszerowana pomidorami, papryką, oliwkami. Oliwa z oliwek, aromatyczny czosnek, zioła i mozzarella sprawią, że przeniesiesz się w niesamowitą, kulinarną podróż do słonecznej Italii.Do przygotowania cukinii faszerowanej wybieraj wyłącznie warzywa młode i duże, aby zmieściło się w nich dużo farszu. Do sosu najlepiej sprawdzą się słodkie pomidory, mogą być malinowe. Aby łatwiej zdjąć z nich skórkę, przed krojeniem zalej je wrzącą wodą. Po kilku minutach skórka pęknie i bez trudu się jej pozbędziesz.Cukinię możesz przygotować również w mięsnej wersji. Sprawdź, jak przygotować cukinię faszerowaną kurczakiem i parmezanem, czyli doskonały, lekki obiad na jesień.

Cukinia po meksykańsku
07.10.2021 02:00 Cukinia po meksykańsku - idealny propozycja na kolację

Szukasz pomysłu na szybką, ale pożywną i efektowną kolację? Przygotuj cukinię po meksykańsku, czyli cukinię faszerowaną mięsem mielonym z czerwoną fasolą i pomidorami. Kmin rzymski, chili i kolendra sprawią, że danie będzie niezwykle aromatyczne, wyraziste, a Ty odkryjesz wspaniałe smaki meksykańskiej kuchni.Kuchnia meksykańska słynie z pikantnych, mocno doprawionych dań, w których bazą zwykle jest mięso, czerwona fasola, pomidory. Prostota połączona z aromatycznymi przyprawami sprawiła, że chili con carne czy taco są niezwykle popularnymi daniami na całym świecie. Cukinia po meksykańsku również należ do dań o mocnym smaku i aromacie. Jest chrupiąca, wyjątkowo smaczna i doskonale doprawiona.Niezbędną przyprawą w kuchni meksykańskiej jest kmin rzymski. Posiada pikantny, bardzo wyraźny smak połączony z lekką goryczką. Doskonale komponuje się z mięsem mielonym, kurczakiem i warzywami. Kmin również wyjątkowo zdrową przyprawą - zawarta w nim witamina C oraz żelazo skutecznie wzmacniają nasz organizm, regulują ciśnienie i produkcję krwi, a także działają przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.Jeśli szukasz inspiracji na pyszne potrawy w meksykańskim stylu - tu znajdziesz prosty przepis na doskonałą quinoę, czyli jednogarnkowe danie na bazie komosy, cukinii, awokado i limonki.

Wytrawne placki z cukinii z sosem czosnkowym
07.10.2021 02:00 Niezawodny przepis na wytrawne placki z cukinii z sosem czosnkowym

Wytrawne placki z cukinii to pomysł na szybkie danie obiadowe lub kolację, które na pewno znikną z talerzy w mgnieniu oka. Placuszki są doskonale doprawione, mają złocistą, chrupiącą skórkę, ale są miękkie i delikatne w środku. Podane z domowym sosem czosnkowym smakują wyśmienicie.Wytrawne placki z cukinii są świetną alternatywą dla tradycyjnych, dość ciężkich placków ziemniaczanych. Ich przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu, są zdrowsze, lekkie, puszyste i pyszne. Chrupiąca skórka, aromatyczna pietruszka i sos czosnkowy są doskonałym dopełnieniem potrawy, której musisz spróbować.Sos czosnkowy możesz również przygotować na bazie śmietany lub samego majonezu, jednak wersja z jogurtem będzie lżejsza i moim zdaniem smaczniejsza. Wybieraj jogurty z żywymi kulturami bakterii, ponieważ zawierają żywe kultury bakterii, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszych jelit i zapobiegają chorobom układu trawiennego.

Placki ziemniaczane z cukinią
06.10.2021 02:00 Placki ziemniaczane z cukinią - prosty i sprawdzony przepis

Placki ziemniaczane z cukinią to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Doskonale wysmażona skórka i delikatny środek sprawią, że placki błyskawicznie znikną z talerzy. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z cukinią w 20 minut.Placki ziemniaczane doskonale znamy jeszcze z dziecięcych lat. Smażone na oleju, podawane z cukrem, śmietaną lub gulaszem zawsze dobrze smakują. Placki ziemniaczane z cukinią są natomiast delikatniejsze, bardziej miękkie w środku, ale z doskonale chrupiącą skórką. Są poważną konkurencją dla tradycyjnych placków. Placki ziemniaczane z cukinią podaję w dwóch wersjach: na słodko - z cukrem i słodką śmietanką oraz wytrawnie - z kolorowym, świeżo mielonym pieprzem, rozmarynem lub tymiankiem. Możesz również podać placki z jogurtem, sosem czosnkowym, natką pietruszki. Z każdym dodatkiem smakują wyśmienicie. Placki możesz również przygotować z kalafiora lub marchewki. Podane z jogurtem lub śmietaną smakują rewelacyjnie. Tu znajdziesz prosty przepis na wyśmienite placki z kalafiora.

Cukinia na śniadanie - szybka i pożywna owsianka
06.10.2021 02:00 Cukinia na śniadanie - szybka i pożywna owsianka

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, niestety zwykle w tygodniu nie mamy na niego czasu. Z pomocą przychodzi jednak szybka i pożywna owsianka z cukinii na mleku migdałowym. Sprawdź, jak przygotować pełnowartościowe, sycące śniadanie z cukinii w niecałe 10 minut.Płatki owsiane są niezwykle uniwersalne w smaku, dzięki czemu możesz przygotować z nich pyszne śniadanie z dodatkiem ulubionych owoców i warzyw. Owsianka z cukinią gotowana na mleku migdałowym z bananem i malinami to doskonały pomysł na szybkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe śniadanie.Owsiankę możesz również przygotować na mleku krowim, jednak wtedy należy posłodzić mleko. Mleko migdałowe ma intensywny, migdałowy smak i aromat, który doskonałe łączy się z delikatną cukinią i podsmażonym bananem. Całość tworzy bardzo sycący posiłek, który dostarczy nam wielu cennych witamin i energii na cały poranek.Owsiankę możesz przygotować z ulubionymi owocami, orzechami, czekoladą. Jeśli szukasz pomysłu na słodki początek dnia - tu znajdziesz przepis na kokosową owsiankę o smaku batoników bounty, która doda Ci energii i wprawi w dobry nastrój od samego rana.

Cukinia faszerowana kurczakiem
05.10.2021 02:00 Cukinia faszerowana kurczakiem - lekki i efektowny obiad na jesień

Masz ochotę na zdrowy, lekki i sycący obiad? Cukinia faszerowana kurczakiem jest doskonałym pomysłem na szybkie i pyszne danie. Doskonale doprawiony farsz w towarzystwie pomidorów, ziół i zapieczonego parmezanu idealnie wręcz komponuje się z chrupiącą cukinią. Sprawdź, jak przygotować cukinię faszerowaną kurczakiem.Warzywa takie jak cukinia, papryka, bakłażan, doskonale nadają się do faszerowania i pieczenia w piekarniku. Ich miękki środek i twarda skórka sprawiają, że możesz przygotować farsz warzywny, mięsny, na bazie kaszy, ryżu, sera. Opcji jest naprawdę wiele i każde danie zawsze wychodzi doskonale.Cukinię faszerowaną kurczakiem możesz przygotować na szybki obiad, lekką kolację, spotkanie ze znajomymi. Potrawa jest pełnowartościowym, zbilansowanym posiłkiem, ale nie jest kaloryczna. Jedna porcja cukinii z farszem to około 370 kcal, możesz ją więc spokojnie przygotować będąc na diecie. Jeśli szukasz pomysłu na wegetariańską wersję pieczonej cukinii - tu znajdziesz szybki przepis na cukinię faszerowaną serem feta.

Cukinia marynowana na zimę
05.10.2021 02:00 Cukinia marynowana na zimę

Cukinia marynowana jest doskonałym dodatkiem do dań gotowanych, pieczonych, z grilla. Możesz podać ją również do zimnej płyty lub jako pyszną przekąskę w chłodny, zimowy wieczór. Sprawdź, jak przygotować pyszną cukinię marynowaną na zimę z rozmarynem.Cukinia marynowana nie traci swoich właściwości odżywczych. Zawiera duże ilości potasu, magnezu, żelaza. Ponadto cukinia zmniejsza stres oksydacyjny, wzmacnia organizm w okresie zimowym i posiada właściwości antynowotworowe.Cukinię zamarynuj z rozmarynem, który nada jej charakterystyczny, mocno ziołowy smak i wzmocni jej cenne dla zdrowia właściwości. Rozmaryn działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.Cukinię możesz zamarynować tradycyjnie z koprem, rozmarynem, papryczkami chili, curry, a nawet na słodko z miodem i kurkumą. Cukinia marynowana w każdej zalewie smakuje doskonale.

Pasta z cukinii
28.09.2021 02:00 Pyszna kanapkowa pasta z cukinii

Cukinia to warzywo, które znajdziemy się w wielu recepturach. Często stanowi w nich jedynie dodatek. Wystarczy jednak niewielki dodatek przypraw i zaczyna smakować obłędnie nawet solo. Tak jest również w przypadku tego przepisu.Cukinia słynie z dość łagodnego i stonowanego smaku. Wytrawni smakosze potrafią jednak wydobyć z niej to, co najlepsze. I słusznie, bo warzywo to warto włączyć do diety — jest skarbnicą witamin. Zrobić to można m.in. przygotowując smarowidło do pieczywa.Pasta z cukinii smakuje rewelacyjnie nie tylko na świeżym pieczywie z chrupiąca skórką, ale również z plackami czy kotletami ziemniaczanymi. Sprawdzi się także jako dip do warzyw czy popularnych nachos. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

słoiki z przetworami
24.09.2021 02:00 Jak pasteryzować przetwory w słoikach?

Smak owoców sezonowych może pozostać z nami na długo. Wystarczy, że przygotowujemy z nich pyszny dżem i poddamy go pasteryzacji. Zdradzamy jak utrwalić przetwory skutecznie i bez większego wysiłku.Pasteryzacja to metoda konserwacji produktów spożywczych w temperaturze od 75 do 100 stopni Celsjusza. Jej istotą jest poddawanie zamkniętych w słoikach produktów działaniu wysokiej temperatury, która utrwala smak i wartości odżywcze wyrobów. Pozwala przy tym zniszczyć drobnoustroje, przedłużając trwałość produktów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Faszerowana cukinia
20.09.2021 02:00 Pieczona, faszerowana cukinia z serem feta

Cukinia pieczona, faszerowana z serem feta jest doskonałą alternatywą dla klasycznego obiadu lub kolacji. Pieczone warzywa z aromatycznymi ziołami i dodatkiem greckiego sera sprawią, że danie będzie lekkie, mało kaloryczne, ale bardzo pożywne i smaczne. Przygotuj zdrowy posiłek dla całej rodziny, który posmakuje nawet największemu niejadkowi.Cukinia jest źródłem potasu, magnezu, żelaza i wielu niezbędnych witamin. Ponadto wzmacnia organizm, odkwasza go i reguluje pracę całego układu pokarmowego. Cukinia posiada również niski indeks glikemiczny, dzięki któremu jest zalecana osobom chorującym na cukrzycę lub będącym na diecie.Cukinię pieczoną w piekarniku charakteryzuje niska kaloryczność oraz intensywny smak. Jest zdrowa, lekka, chrupiąca i doskonale doprawiona. Sprawdź, jak przygotować faszerowaną cukinię z serem feta.

Bigos z cukinii
04.09.2021 02:00 Szybki bigos z cukinii

Przyzwyczailiśmy się, że bigos wykonuje się głównie z kiszonej kapusty, jednak, zamiast niej można użyć cukinii. Taka wersja jest prosta, szybka i starcza na przynajmniej dwa dni. To również ciekawa alternatywa dla klasycznego dania. Bigos jest potrawą, której przygotowanie zazwyczaj zabiera nam wiele czasu. Nic dziwnego, że podajemy go zazwyczaj na rodzinnych uroczystościach, czy świętach - chcemy wszak ugościć wszystkich jak najlepiej. Jeśli nie jesteś w stanie przygotować tradycyjnego bigosu, ponieważ brakuje ci czasu, spróbuj poniższej receptury. W ciągu około godziny można się cieszyć pysznym i rozgrzewającym daniem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kotlety z cukinii
01.09.2021 02:00 Lekkie jak piórko, delikatne kotlety z cukinii - lepsze niż mielone i schabowe

Na hasło kotlety myślisz mięso. Ale nie tym razem. Dla odmiany smakowej i dla zdrowia proponujemy wam pożywne, lecz delikatne kotlety z cukinii. To będzie prosty, ale pyszny i tani obiad — wszak sezon na cukinię właśnie trwa.Pewnie znacie już placki z cukinii i zastanawiacie się czym się różnią od kotletów. Ano tym, że kotlety robi się z bardziej zwartej masy i formuje w dłoniach. Nie muszą zawierać mąki, za to mają inne dodatki, które sprawiają, że są bardzo sycące. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

mizeria
31.08.2021 02:00 Mizeria w zupełnie nowym, cudownym wydaniu

Na hasło mizeria z pewnością przychodzą wam na myśl ogórki i ich orzeźwiający zapach. Lecz tym razem postanowiliśmy zrobić mizerię w zupełnie nowym wydaniu — z cukinii. Przeznaczcie na nią młode warzywa, a ten dodatek do obiadu będzie pyszny i chrupiący. Klasyczna mizeria to idealny dodatek do kotletów mielonych i schabowych, do mięs duszonych i pieczonych. Mizeria z cukinii sprawdzi się równie dobrze w zestawieniu z tymi daniami mięsnymi. Na mizerię najlepiej jest przeznaczyć młode, nieduże cukinie. Wyglądają podobnie jak ogórki, mają cienką skórkę i nieduże pestki i są bardzo chrupiące. Nie trzeba ich obierać, bo w skórce znajduje się najwięcej wartościowych składników, a i też ładniej prezentuje się w potrawie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki z cukinii
27.08.2021 02:00 Zaskakująco prosty przepis na placki z cukinii

Nie da się ukryć, że placki z cukinii są znakomitą propozycją obiadową. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby pałaszować je bez opamiętania. Tym razem wypróbujemy przepis, w którym oprócz cukinii wykorzystamy cebulę, jajko oraz mąkę. Prościej się nie da.Placki z cukinii bez wątpienia cieszą się sporą popularnością wśród miłośników swojskich specjałów. Sezon dobiega już końca, w związku z tym warto się pośpieszyć i wykorzystać okazję do zrobienia wybornych placków z cukinii.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z cukinii
17.08.2021 02:00 Obłędna surówka z cukinii, jabłka i marchewki

Surówka może być przygotowana na rozmaite sposoby. Tym razem sięgniemy po specjał, w którym u boku cukinii zagości jabłko oraz marchewka. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wymagających smakoszy.Surówka jest jednym z tych dodatków, których nie powinno zabraknąć na obiadowym talerzu. Warzywny smakołyk z łatwością przygotujemy w domowym zaciszu. Domownicy z pewnością momentalnie spałaszują surówkę w tej odsłonie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cukinia
16.08.2021 02:00 Czy można jeść surową cukinię?

Cukinia zazwyczaj jedzona jest po ugotowaniu, dlatego mało kto wie, że można jeść ją również na surowo. Co więcej, jest ona wtedy wyjątkowo zdrowa. Jest doskonała na żołądek, łagodzi objawy zgagi, wrzodów żołądka czy chorób wątroby. Cukinia jest niskokaloryczna, będzie więc zbawienna dla każdego, kto dba o swoją sylwetkę. Spore ilości błonnika dodatkowo wpływają pozytywnie na przyspieszenie przemiany materii. W smaku warzywo to jest delikatne, dlatego nikt nie powinien obawiać się, że mu nie posmakuje - w sałatkach czy daniach z sosami jej smak jest praktycznie niewyczuwalny. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: