Cukinia nie musi być tylko dodatkiem do letnich surówek czy lądować jedynie na naszych grillach. Można z niej przygotować pyszny pasztet. Dawniej jadałam go latem na wakacjach u babci. Ostatnio znalazłam jej notatkę z przepisem na pasztet z cukinii. Receptura z dawnych lat zachwyci każdego.
Cukinia kojarzy nam się z latem i łagodnym smakiem. Z tego smacznego warzywa można przyrządzać przetwory, dodawać ją do sałatek, czy nawet robić kotlety. Jednak często zdarza się, że cukinia jest gorzkawa, co jest wyczuwalne w potrawie. Jak taki okaz rozpoznać i czy można jakoś pozbyć się goryczki?
Placki z cukinii mogą być jeszcze bardziej pożywne. Zaproponowana przez Karola Okrasę wersja z dodatkiem kaszy gryczanej spodobałaby się niejednej babci. Potrawa nie wymaga wielu przygotowań, a zachwyca od pierwszego kęsa. Musicie spróbować.
Czy szukacie może pysznego przepisu na surówkę do letniego obiadu? Polecamy znakomitą niemiecką surówkę z cukinii. Wykorzystaj to smaczne oraz zdrowe warzywo i przygotuj orzeźwiający przysmak, który zachwyci całą rodzinę.
Upały mają wpływ na nasz apetyt i na to, co trafia na nasze talerze. Na gorące dni polecamy smażoną cukinie w cieście. To pyszne i szybkie danie znika z talerzy w mgnieniu oka. Rodzina chce jeść tylko cukinię w takim wydaniu. Nie ma się, co dziwić- jest pyszna.
Cukinia jest smaczny warzywem o delikatnym orzechowym smaku. Pasuje do zapiekanek, sałatek oraz na grilla. Jednak my polecamy przepis na obiad z cukinii. Czegoś tak pysznego jeszcze nie jadłeś. To proste i pożywne danie smakuje nie tylko dorosłym, ale przepadają za nim też dzieci.
Cukinia to jedno z warzyw, po które chętnie sięgamy latem. Nadaje się na grilla, do sałatek i do przetworów. Warto zrobić pyszną cukinię w zalewie musztardowej. Jej smak przywoła zimą wspomnienia lata. Polecamy ten przepis na cukinię w wyjątkowym wydaniu.
Cukinia jest jednym z wielu pysznych smaków lata. Doskonale pasuje do surówek i smakuje z innymi warzywami. Polecamy posty przepis na surówkę z cukinią w roli głównej. Ta surówka jest lepsza niż z restauracji. Spróbuj koniecznie i ciesz się jej smakiem.
Lato dla smakoszy to czas pełen kulinarnych wyzwań. Bogactwo sezonowych warzyw i owoców zachęca do robienia przetworów. Te będą pysznie szczególnie smakować w długie zimowe wieczory. Jednak najpierw musimy dokonać pasteryzacji. Przyda się do niej jeden ze sprzętów w naszej kuchni.
Cukinia może stanowić doskonały materiał na obiadowe kotlety. Popularne zwłaszcza latem warzywo po obtoczeniu w panierce z dodatkiem sera żółtego i ziół smakuje znacznie lepiej niż niejedne schabowe. Wykonanie dania to bułka z masłem — kto raz zrobił jakiekolwiek panierowane przysmaki z pewnością sobie poradzi.
Placki ziemniaczane warto urozmaicać. Latem jednym z ciekawszych pomysłów będzie dodanie do ziemniaków startej cukinii. Przepis, który w mojej rodzinie przechodził z pokolenia na pokolenie, jest prosty, a efekty zachwycają nawet wybrednych. Musicie spróbować.
Placki z cukinii są smaczne, zdrowe i lekkostrawne. Przygotowuje się je w prosty sposób i są pyszną propozycją na obiad lub przekąskę. Jednak nie powinniśmy dodawać do nich mąki. Wyjaśniamy, dlaczego i czym możemy zastąpić ten składnik.
Omlet jest idealnym pomysłym na wakacyjne śniadanie. Latem warto wzbogacić je o sezonowy dodatek - cukinię. Tak podany będzie smakował niczym z najlepszych restauracji. Prosty, szybki i sycący posiłek z pewnością podbije niejedno podniebienie.
Cukinia jest warzywem o delikatnym, orzechowym smaku. To prawdziwa skarbnica witamin, którą warto włączyć do swojej diety. Polecamy prosty przepis na zapiekankę z cukinii. Taki pyszny obiad wystarczy nawet na trzy dni i będzie smakował całej rodzinie.
“Języki teściowej” to cukinia w ostrzejszym wydaniu. Będzie ona pysznym dodatkiem do dań obiadowych. Szczególnie zimą przypomni nam o letnich smakach. Taką cukinię przygotujemy w prosty sposób. Warto wypróbować ten smaczny przepis na zdrowe warzywo.
Marynowana cukinia to istne niebo w gębie. To zdrowe warzywo smakuje jak ananas. Cukinia w takim wydaniu jest słodka i aromatyczna. Pasuje do sałatek, a nawet deserów. Smakować też będzie jako wyborna przekąska. Polecamy przepis na wyjątkową marynowaną cukinię.
Biedronka kusi konsumentów nowymi promocjami. Te ruszą już 3 lipca i potrwają do 5 lipca. W dyskoncie będzie można kupić w atrakcyjnych cenach warzywa i owoce. To jednak nie wszystkie promocje, które czekają na nas w Biedronce.
Cukinia w koperkowej marynacie będzie pysznym dodatkiem do dań obiadowych i przekąsek. Przepis Karola Okrasy przypadnie do gustu wielbicielom przetworów i smakoszom nie tylko cukinii. Taki słoik otwarty zimą, będzie pysznym wspomnieniem lata.
Kotlety mielone są lubianym daniem obiadowym. Przygotowuje się je szybko i w prosty sposób. Zajadają się nimi dzieci i dorośli. Dodanie cukinii do mielonych sprawi, że będą one niezwykle smaczne i soczyste. Spróbuj koniecznie i ciesz się ich smakiem.
Cukinia właśnie pojawia się na straganach. Z przypominającego ogórka warzywa łatwo można przygotować pyszny indyjski przysmak. Wystarczy je pokroić i zalać ciepłą marynatą. Po ostudzeniu i zapasteryzowaniu będą was cieszyć smakiem przez długi czas. Warto spróbować.
Cukinia właśnie wchodzi w sezon. Jej subtelny smak nie będzie przeszkodą w przygotowaniu pysznego obiadu w postaci kotletów. Wystarczy delikatnie rozbić kawałki warzywa, obtoczyć je w aromatycznych dodatkach i usmażyć. Rodzina zje ze smakiem.
Mizeria jest kwintesencją polskiej kuchni. Choć można zajadać ją przez cały rok, w szczególności kojarzy nam się z ciepłymi miesiącami. W tym roku proponujemy lekkie odstępstwo od klasyki i przygotowanie pysznej mizerii trochę inaczej. Wystarczy, że zamiast na ogórka użyjecie pysznej i chrupiącej cukinii.
Ogórków kiszonych nikomu nie trzeba kulinarnie przedstawiać. To zdrowa polska kiszonka, którą często przygotowujemy i jeszcze częściej jemy. Jednak, co z kiszoną cukinią? Jadacie? Jest pyszna i zdrowa. Polecamy znakomity przepis na jej przyrządzenie.
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Zwykle dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą bułkę. Spulchnia ona mięso i dodaje kotletom soczystości. Wydaje się być niezastąpiona, jednak dziś udowodnimy Wam, że mielone można zrobić inaczej. Wystarczy zetrzeć do mięsa trochę cukinii, która zapewni potrawie niebywałą soczystość i delikatny smak.
Biedronka wprowadza limity na podstawowe produkty spożywcze. Na każdego klienta dziennie przypada konkretne ich ilość. Cała akcja kontrolowana jest przez kartę Moja Biedronka, lub jej odpowiednik w aplikacji na telefon. Obniżki na masło, mleko, cukier czy olej będą działać tylko do kilku sztuk tych wyrobów.
Kotlety mielone można przygotować bez dodatku cebuli. Zamiast ostrego warzywa zmieszajcie mięso ze startą na tarce cukinią. Warzywo nie zmieni smaku dania, a znacznie poprawi konsystencję. Musicie spróbować — tak soczystego przysmaku dawno nie jedliście.
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na lekki pasztet bez grama mięsa. Przyrządza go z cukinii, marchewki, przesmażonej na maśle cebuli i czosnku. Wszystkie składniki doprawia i wstawia do piekarnika. Pasztet podany z kromką chleba smakuje obłędnie.
Kotlety mielone z cukinią będą o niebo lepsze niż danie przygotowane z dodatkiem namaczanej bułki. Soczystą i pełną smaku potrawę przygotowuje się niesamowicie prosto. Musicie spróbować.