Smakosze.pl
Chrupiące krokiety z cukinią

Canva (MamaMiaPL, Getty Images)

Chrupiące krokiety wakacyjne z cukinią i pieczarkami

3 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Krokiety zazwyczaj podawane są jako dodatek do barszczu. Jednak równie dobrze sprawdzą się jako samodzielne danie. Latem warto eksperymentować z farszem i zamiast mięsnego czy grzybowego dodać do nich cukinię, która zupełnie odmieni ich smak.

Krokiety są daniem, które bardzo często traktowane jest jako przekąska. Króluje ono zwłaszcza na weselach. Choć wydaje się ono banalne, sztuką jest przygotować takie, które nie popękają przy zwijaniu.

Choć w Polsce popularne są przede wszystkim krokiety z mięsnym lub grzybowym farszem, równie smaczne są również te z nietypowym farszem jajecznym. W wakacje warto jednak wykorzystać warzywo, które króluje na naszych stołach i do farszu z grzybami dorzucić startą cukinię.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować krokiety z cukinią i pieczarkami?

Krokiety z cukinią i pieczarkami są znacznie bardziej soczyste niż te tradycyjne. Dzięki lekkiemu warzywu smak zostaje mocno podkręcony. To opcja nie tylko dla wegetarian, z pewnością pokochają je również mięsożercy.

Składniki

  • 2 średnie cebule - zetrzeć na dużych oczkach

  • 400 g pieczarek - zetrzeć na dużych oczkach

  • 2 średnie cebule - pokroić w kostkę

  • 1 marchewka - zetrzeć na dużych oczkach

  • 1 papryka czerwona - pokroić w drobna kostkę

  • naleśniki

  • żółty ser

  • bułka tarta i jajka do panierowania

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

Jak ukisić kapustę?

Babciny sposób na kiszenie kapusty

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować krokiety z cukinią i pieczarkami?

Zacznij od podsmażenia cebulki. Następnie dorzuć do niej pieczarki i smaż, aż do momentu odparowania wody. Przypraw wszystko wedle uznania.

Dodaj warzywa: marchewkę, cukinię i paprykę i również przysmaż je aż do odparowania wody. Do wystudzonego farszu dodaj nieco żółtego serca i wymieszaj wszystko ze sobą.

Po usmażeniu naleśników pozostaw je do ostygnięcia. Następnie nadłóż farsz na środek każdego z nich i zawiń boki do środka, a potem w rulon.

Tak powstały "walec" obtocz w rozmąconym jajku i bułce tartej i przysmaż z każdej strony.

Krokiety z cukinią i pieczarkami

Krokiety z cukinią i pieczarkami

Canva (po-p, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia WP

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak z ryżem w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >
rozgniatanie jajka widelcem

Przepisy

Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >