Chrupiące krokiety wakacyjne z cukinią i pieczarkami
Krokiety zazwyczaj podawane są jako dodatek do barszczu. Jednak równie dobrze sprawdzą się jako samodzielne danie. Latem warto eksperymentować z farszem i zamiast mięsnego czy grzybowego dodać do nich cukinię, która zupełnie odmieni ich smak.
Krokiety są daniem, które bardzo często traktowane jest jako przekąska. Króluje ono zwłaszcza na weselach. Choć wydaje się ono banalne, sztuką jest przygotować takie, które nie popękają przy zwijaniu.
Choć w Polsce popularne są przede wszystkim krokiety z mięsnym lub grzybowym farszem, równie smaczne są również te z nietypowym farszem jajecznym. W wakacje warto jednak wykorzystać warzywo, które króluje na naszych stołach i do farszu z grzybami dorzucić startą cukinię.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak przygotować krokiety z cukinią i pieczarkami?
Krokiety z cukinią i pieczarkami są znacznie bardziej soczyste niż te tradycyjne. Dzięki lekkiemu warzywu smak zostaje mocno podkręcony. To opcja nie tylko dla wegetarian, z pewnością pokochają je również mięsożercy.
Składniki
2 średnie cebule - zetrzeć na dużych oczkach
400 g pieczarek - zetrzeć na dużych oczkach
2 średnie cebule - pokroić w kostkę
1 marchewka - zetrzeć na dużych oczkach
1 papryka czerwona - pokroić w drobna kostkę
naleśniki
żółty ser
bułka tarta i jajka do panierowania
olej do smażenia
sól i pieprz
Jak przygotować krokiety z cukinią i pieczarkami?
Zacznij od podsmażenia cebulki. Następnie dorzuć do niej pieczarki i smaż, aż do momentu odparowania wody. Przypraw wszystko wedle uznania.
Dodaj warzywa: marchewkę, cukinię i paprykę i również przysmaż je aż do odparowania wody. Do wystudzonego farszu dodaj nieco żółtego serca i wymieszaj wszystko ze sobą.
Po usmażeniu naleśników pozostaw je do ostygnięcia. Następnie nadłóż farsz na środek każdego z nich i zawiń boki do środka, a potem w rulon.
Tak powstały "walec" obtocz w rozmąconym jajku i bułce tartej i przysmaż z każdej strony.
Canva (po-p, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchnia WP