Uwielbiasz placki ziemniaczane? Ja zawsze w lato przygotowuję ich sezonową wersję. Placki z młodych ziemniaków robi się bardzo prosto, w dodatku wychodzą obłędnie chrupiące. Wszystko dzięki temu, że dodaję do nich jedynie odrobinę mąki.
Zjadasz ząbki czosnku w całości? Może to mieć nieprzyjemne skutki. Wewnątrz ząbków znajduje sią mała część, będąca obciążeniem dla układu pokarmowego. Lepiej się jej pozbyć przed spożyciem tego warzywa.
Kiszone ogórki ma w spiżarni każdy. Czy słyszeliście jednak kiedykolwiek o kiszonej fasolce szparagowej? Niewiele osób wie, że typowo wiosenne warzywo można z powodzeniem zamknąć w słoiku, by zachować jego smak na dłużej. Przepis jest bananie prosty, a rezultat wprost nieziemski.
Lubicie kalafiora z bułką tartą? Mamy coś, co bez trudu przebije klasyczny przepis. Warzywo podane z czosnkiem i papryką zachwyca aromatem. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o przepis i dokładkę.
Ogórki małosolne są obowiązkową pozycją w letnim sezonie. W wielu domach nastawia się słoiki tego specjału, kiedy tylko warzywa pojawią się na rynku. Podczas ich przyrządzania wiele osób pomija ważny szczegół. Zamiast rozgnieść ząbki czosnku, wkładają je do słoika w całości.
Nie wiesz co zrobić z przerośniętymi ogórkami? Koniecznie wypróbuj na nich poniższy przepis. Doskonałe ogórki marynowane z chili wyśmienicie będą smakować podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Doskonale dopasują się zwłaszcza do aromatycznych wędlin.
Kucharz Maciej pokazał najlepszy patent na kotlety schabowe. Dla niego samo namaczanie w mleku jest niewystarczające. Po nocnym marynowaniu mięso należy natrzeć aromatyczną pasta z czosnku oraz soli. Dzięki temu smak smażonych kotletów jest nie do podrobienia.
Wiosną owady budzą się do życia i zaczynają wchodzić do naszych domów. Jaki jest sposób na uciążliwe mrówki, komary czy muchy? Polecamy użycie goździków. W skuteczny sposób pozwolą pozbyć się niechcianych owadów z naszych domów.
Polacy wprost uwielbiają kiszone ogórki. Obowiązkowymi dodatkami do nich są: koper, chrzan, czosnek i sól. Czy wiesz, że zamykając te przyprawy w słoiku z ogórkami powinieneś za wszelką cenę unikać pasteryzowania ich? W ten sposób niszczysz bowiem bakterie, cenne dla Twojego zdrowia.
Uwielbiamy proste i skuteczne przepisy. Można zrobić je w mgnieniu oka i cieszyć się wyśmienitym smakiem. Idealnym przykładem takiej receptury jest obłędna surówka z marchewki. Warzywo idealnie podkręcone jest przez dodatek selera oraz czosnku.
Tomasz Strzelczyk ma pyszny pomysł na każdą okazję. Tym razem zadziwił sposobem przyrządzenia młodych ziemniaków. Są tak smaczne, że można je jeść same. Na szczególną uwagę zasługuje jednak ich metoda czyszczenia. Znany kucharz robi to szybko i sprawnie przy użyciu soli.
Wiosna jest sezonem na pyszne ogórki gruntowe. Większość ludzi przyrządza z nich uwielbiane małosolne. My dziś proponujemy zupełnie inny sposób na wykorzystanie tych warzyw. Dodaj do nich aromatyczne przyprawy, by uzyskać rewelacyjne ogórki po koreańsku.
Katarzyna Cichopek podzieliła się rewelacyjnym przepisem. Zdradziła, ze do kiszenia, zamiast ogórków, używa chryzantem. Te kwiaty, kojarzone przede wszystim z listopadowymi wizytami na cmentarzu, okazują się nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Teraz bez trudu możesz przygotować je również w swoim domu.
Na targach i straganach zaroiło się od botwinki. Jak wykorzystać smaczne i zdrowe, sezonowe warzywo? Z jego użyciem prosto i łatwo przygotujesz pyszną szakszukę. Takie śniadanie zapewni Ci energię na długie godziny.
Pieczone ziemniaki to jedna z prostszych potraw, którą warto przygotować na obiad lub kolację. Jednak jak to zrobić, żeby były one najlepsze na świecie i rozpływały się w ustach? Jest na to sprawdzony sposób. Wystarczy wykorzystać ten jeden popularny produkt.
Czy wiesz, że pyszny składnik spożywczy masz dosłownie pod stopami? Wystarczy się tylko po niego schylić. Mowa o zdrowej i zaskakująco smacznej pokrzywie. Dodaj do niej kilka produktów, a zyskasz doskonały dodatek do chleba lub makaronu.
Podczas grillowania skupiamy się zazwyczaj na kiełbasach i innych mięsach. Jednak równie ważne są dodatki. Tym razem warto postawić na masło z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Dzięki niemu wszystkie dania z rusztu będą smakowały jeszcze lepiej.
Wykorzystaj w pełni sezon na botwinkę. Ten produkt dodaje się nie tylko do chłodnika i zupy. Wymieszaj posiekane liście z twarogiem, a uzyskasz wyśmienity farsz do pierogów. Gotowe danie polej kwaśną śmietaną, a całość wprost rozpłynie się w ustach.
Kiedy za oknem ładna pogoda, nie mamy ochoty na ciężkie dania obiadowe. Idealnym pomysłem na posiłek będzie wtedy lekki i aromatyczny chłodnik. Aby wyszedł nie tylko sycący, ale i wyjątkowo smaczny warto dodać do niego 2 pyszne składniki. Koniecznie spróbujcie chłodnika z ogórkiem małosolnym i nutką czosnku.
Nieodłącznym dodatkiem do dań z grilla są sosy. Zwykle sięgamy po ketchup i musztardę, ale smak potraw z rusztu o wiele lepiej podkreśli domowa mieszanka. Przygotujesz ją z jogurtu naturalnego i kilku aromatycznych dodatków. Będzie lekko, zdrowo i bardzo smacznie.
Czosnek jest popularną przyprawą, której przechowywanie może sprawić trudność. Choć aromatyczny składnik nie powinien trafić do lodówki, wielu z nas właśnie tam go umieszcza, mając nadzieję, że dłużej zachowa świeżość. Inne miejsce będzie dużo lepsze.
Czosnek niedźwiedzi jest niesamowicie smaczny i zdrowy. Wyraziste warzywo zawiera m.in. znaczne ilości witaminy C, a dodawać je można do wielu dań. Tej wiosny warto spróbować — korzyści będą ogromne.
Zdradzamy sposób na najlepszy żurek. Jego sekret tkwi w dodatku aromatycznej pasty. Utrzyj czosnek z majerankiem i odrobiną soli. Szybko przekonasz się, że taka przyprawa jest w potrawie obowiązkowa. Przepis na żurek z białą kiełbasą i boczkiem nikomu nie sprawi problemu.
Zaskocz domowników przy wspólnym stole. Uracz ich pyszną i pożywną zupą-krem z selera. To niepozorne i niedoceniane warzywo kryje w sobie prawdziwe bogactwo smaku. Dyniowa raz dwa pójdzie w zapomnienie.
Bez pracy nie ma kołaczy. Nie bez niej też soczystego świątecznego schabu ze śliwką. Do wspólnego przyrządzenia klasycznego mięsiwa zaprosiła Magdalena z popularnego na YouTube kanału. Jej patent na smarowanie mięsa ketchupem wynosi potrawę na kompletnie nowy poziom.
Zostawiłaś czosnek w szafce i zaczął kiełkować? Pod żadnym pozorem go nie wyrzucaj. Kiełkujące warzywo jest jeszcze zdrowsze. Szczypiorek z czosnku będzie świetnym dodatkiem do past kanapkowych i innych dań.
Czosnek jest zdrowym i smacznym dodatkiem do potraw. Polskie odmiany mają jednak przewagę nad produktem sprowadzanym z Chin. Rozpoznać je można po kolorze — z zewnątrz będą miały lekko różowe lub nawet fioletowe zabarwienie. Wyjaśniamy, dlaczego właśnie te główki warto wybierać.
Nie masz pomysłu na warzywa do obiadu? Wypróbuj rewelacyjną surówkę z kalafiora. Możesz ją przygotować nawet na ostatnią chwilę. Jej smak pozytywnie zaskoczy każdego.