Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Czosnek

Czosnek

czy kiełkujący czosnek jest szkodliwy?
28.03.2023 13:55 Czy można jeść kiełkujący czosnek? Łatwo o błąd, rozwiewamy wątpliwości

Zostawiłaś czosnek w szafce i zaczął kiełkować? Pod żadnym pozorem go nie wyrzucaj. Kiełkujące warzywo jest jeszcze zdrowsze. Szczypiorek z czosnku będzie świetnym dodatkiem do past kanapkowych i innych dań.

Czosnek polski
25.03.2023 16:14 Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego? Ten szczegół jest najważniejszy

Czosnek jest zdrowym i smacznym dodatkiem do potraw. Polskie odmiany mają jednak przewagę nad produktem sprowadzanym z Chin. Rozpoznać je można po kolorze — z zewnątrz będą miały lekko różowe lub nawet fioletowe zabarwienie. Wyjaśniamy, dlaczego właśnie te główki warto wybierać. 

Błyskawiczna surówka z kalafiona
17.03.2023 12:01 Surówka lepsza niż z restauracji. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem

Nie masz pomysłu na warzywa do obiadu? Wypróbuj rewelacyjną surówkę z kalafiora. Możesz ją przygotować nawet na ostatnią chwilę. Jej smak pozytywnie zaskoczy każdego.

Surówka z kapusty pekińskiej z czosnkiem
14.03.2023 13:40 Surówka z kapusty pekińskiej lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi 1 dodatku

Surówka z kapusty pekińskiej nie musi być nudna. Wystarczy dodać do niej czosnek, by nabrała charakteru. Przygotowanie obiadowego dodatku jest niesamowicie proste, a smakiem bije na głowę niejedną propozycję restauracyjną. Musicie spróbować. 

zakwas na żurek w słoiku
07.03.2023 17:14 Jak nastawić zakwas na żur? Ten dodatek jest kluczowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To znak, że już za chwilę na naszych stołach zagości tradycyjna zupa. Z tej okazji przygotuj swój własny, domowy zakwas na żur. Nie zapomnij, że pozycją obowiązkową jest w nim aromatyczny czosnek.

spaghetti z sosem pomidorowym
03.03.2023 17:09 Poddusiła czosnek z przecierem. W 10 minut zrobiła obiad lepszy niż z restauracji

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Jesteś w najlepszym możliwym miejscu. Z poniższym przepisem w zaledwie kilka chwil przygotujesz obłędne spaghetti z sosem pomidorowym niczym z włoskiej restauracji. W kilkanaście minut danie będzie gotowe do nałożenia na talerz. 

główka czosnku przed i po obraniu
01.03.2023 16:37 Włączyła kamerę i pokazała, jak obiera czosnek. Nie ma szybszego sposobu

Czy da się obrać czosnek w kilka sekund? Z nami wszystko jest możliwe. Nie potrzebujesz w tym celu żadnych wymyślnych urządzeń ani specyfików. Całej sztuki dokonasz siłą własnych rąk. 

przechowywanie czosnku
27.02.2023 16:23 Mnóstwo Polaków popełnia błąd w przechowywaniu czosnku. Szybciej się psuje i traci właściwości

Polska kuchnia bez czosnku nie ma racji bytu. Aby w pełni korzystać z jego smaku i aromatu niezbędne jest właściwe przechowywanie. Jeśli trzymasz to warzywo w lodówce to znak,że popełniasz najbardziej powszechny błąd. Dowiedz się, czemu lepiej tego nie robić i gdzie jest dla czosnku najlepsze miejsce w naszej kuchni.

wątróbka sposobem Karola Okrasy
23.02.2023 23:38 Okrasa nie moczy wątróbki w mleku tuż przed jej smażeniem. Wybiera aromatyczną marynatę

Wątróbka z cebulką i jabłkiem jest niewątpliwym klasykiem polskiej kuchni. Każdą klasyczną potrawę można jednak w jakiś sposób ulepszyć. Uwielbia robić to Karol Okrasa, który zrezygnował w moczeniu wątróbki w mleku. Zamiast tego marynuje ją w czosnku i przyprawach.

Tarcie składnika do surówki z selera
21.02.2023 22:36 Surówka z selera lepsza niż z restauracji. 1 dodatek bosko podkręca smak

Przedstawiamy przepis na prostą, a przy tym smaczną surówkę z selera. Do jej przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników. Jednym z nich jest tarty chrzan, który idealnie łączy całość swoją nieco pikantną nutą. Ta surówka idealnie sprawdzi się do wszelkich dań obiadowych i nie tylko.

tatar po czesku
20.02.2023 21:35 Czesi robią tatara inaczej niż Polacy. Nie do wiary, na czym go podają

Tatar jest dobrze nam znaną potrawą. Podany w cebulką, kiszonymi ogórkami i świeżym pieczywem ma rzeszę swoich oddanych fanów. Czy wiecie jednak, że to danie serwowane przez naszych czeskich sąsiadów ma zupełnie inne oblicze? Mięso jest intensywnie przyprawione, a na talerzu obok niego nie może zabraknąć smażonego chleba i ząbków świeżego czosnku.

pasta z wątróbki
17.02.2023 19:37 Ekspresowa pasta z wątróbki. 1 detal zapewni jej aksamitność

Jeśli lubicie smarowidła do chleba mamy dla Was genialny patent. Przygotujcie pyszną i aromatyczną pastę z wątróbki drobiowej. Odpowiedni stopień wysmażenia zapewni jej gładką konsystencję. Ten przepis z pewnością pozostanie z Wami na dłużej.

sałatka imprezowa
17.02.2023 18:04 Prosta i szybka sałatka imprezowa. Bije na głowę jarzynową

Goście już w drodze, a na stole wciąż pusto? Przygotuj błyskawiczną sałatkę imprezową. Wystarczy pokroić kilka składników i wymieszać je z sosem. Sałatka zniknie z talerzy zanim się spostrzeżesz. 

czosnek
10.02.2023 22:48 Zmiel łupiny z czosnku i dosyp do obiadu. Korzyści i efekt są wprost niewiarygodne

Czosnek na dobre zagościł w polskiej kuchni. Z wielką chęcią dodajemy jego ząbki do rozmaitych dań. Czy wiecie jednak, że równie wartościowe mogą okazać się łupiny tego warzywa? Sprawdzą się nie tylko w kuchni.Prozdrowotne właściwości czosnku znane są od dawna. Warzywo zawiera w sobie kwercetynę, czyli związek o działaniu oczyszczających i wzmacniającym. Dobroczynny składnik kryje się nie tylko w ząbkach, ale i w całej roślinie. Warto więc wykorzystać resztki warzywa w postaci łupin i łodygi.

czosnek
08.02.2023 19:00 Czy czosnek lepiej jeść rano czy wieczorem? Pora dnia ma ogromne znaczenie

Czosnek dodajemy chętnie do rozmaitych potraw. Warto jednak pamiętać, że roślina ta charakteryzuje się nie tylko intensywnym smakiem i aromatem, ale także właściwościami prozdrowotnymi. Najlepsze rezultaty regularnego spożywania czosnku możemy zaobserwować, gdy będziemy jeść go rano na pusty żołądek. Jedzenie czosnku w celach zdrowotnych nie jest żadnym odkryciem. Od wieków jest on stosowany, by zwiększyć odporność i wspomóc walkę z przeziębieniem. Pomaga też na inne dolegliwości. Warto więc po niego sięgać zwłaszcza w okresie zimowym, by ustrzec się przed infekcjami.

Czosnek okiem dietetyka
02.02.2023 14:17 Całe życie źle jadłeś czosnek. Dietetyk przypomniał wszystkim o najważniejszej zasadzie

Czosnek jest produktem, którego szczególnie chętnie używamy w naszej kuchni. Czy przed spożyciem rozgniatasz go, aby wyciągnąć z niego maksimum korzyści? Dr Bartek Kulczyński na swoim kanale YouTube zwraca uwagę na podstawowe błędy popełniane w kwestii wykorzystania poszczególnych produktów spożywczych. Nawet nie wyobrażasz sobie jak łatwo o wpadkę. Dietetyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału YouTube Dr Bartek Kuczyński, podkreśla, że często na własne życzenie pozbawiamy się dobroczynnych składników, które drzemią w naszym jedzeniu. Na szczęście w prosty sposób możemy temu zaradzić, poznając kilka zasad. Dr Kuczyński podkreśla jednak, aby jego porad nie traktować ze śmiertelną powagą. Niemniej przyjrzyjmy się bliżej jego wiedzy na temat właściwego spożywania czosnku.

pieczone ziemniaki
29.01.2023 22:02 Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Nawet niepozorne kartofle można zamienić w wykwintny dodatek. Doskonały przykład na to daje popularna restauratorka Magda Gessler. Jej pieczone ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem nie mają sobie równych. Ich aromat gwarantuje, że ani kawałek nie zostanie na potem.Przygotowanie pieczonych ziemniaków jest niezwykle proste. Warzywa wystarczy obgotować, pokroić i zalać smakowitą mieszanką. Po niecałej godzinie chrupiący specjał według Magdy Gessler gotowy jest do pałaszowania. Będziecie zaskoczeni, ja smaczny może być pospolity ziemniak.

boczek
29.01.2023 19:25 Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty

Niewiele rzeczy zachwyca smakiem tak bardzo, jak przygotowana własnoręcznie wędlina. Doskonale wie o tym babcia Stasia. Swoim wyśmienitym boczkiem na kanapki rozpieszcza domowników na co dzień i od święta. Dzięki gotowaniu w wywarze z dodatkiem cebuli w łupinach mięso wychodzi za każdym razem niezwykle apetyczne i soczyste.Surowy boczek, poza cebulą, wymaga także użycia nieobranego czosnku. Oba aromatyczne składniku oddają podczas gotowania swój intensywny smak. Obgotowany boczek babcia Stasia naciera mieszanką przypraw i odstawia do chłodzenia. Przygotowanie wyśmienitej domowej wędliny nie może być prostsze.

Domowi syrop wzmacniający odporność
20.01.2023 18:29 Wzmacniający syrop z 4 pysznych składników. Naturalny specyfik bije na głowę gotowce

Domowy syrop wzmacniający odporność zimą będzie niezastąpiony. Przygotowanie prozdrowotnej mieszanki jest niezwykle proste. Zaledwie cztery składniki wystarczą, by przygotować specyfik, który skutecznością przewyższy produkty apteczne.Stanowiący proste połączenie czterech pełnych dobroczynnych substancji produktów, czyli miodu, imbiru, cytryny i czosnku, syrop pomoże wam szybko pokonać przeziębienie i uchroni was przed zachorowaniem w okresie zimowym. Wykonanie domowej mikstury jest nieskomplikowane — każdy sobie poradzi.

banany
19.01.2023 11:48 Nigdy nie wyrzucaj skórki po bananach. Jest cenniejsza niż myślisz. Tylko nieliczni mają pojęcie

Przy okazji jedzenia bananów ich skórka zazwyczaj ląduje w koszu. Jest to wielki błąd. Ta część owocu zawiera w sobie cenne wartości odżywcze. Z naszą pomocą zamienisz ją w apetyczny bananowy bekon.W skórce bananów znajdziemy prawdziwe bogactwo składników. Wśród nich warto wymienić chociażby potas, błonnik oraz witaminy C i B-6. Doprawdy szkoda byłoby wyrzucać je do kosza, skoro istnieje łatwy sposób na ich wykorzystanie.Nasz patent na skórki od bananów idealnie wpisuje się w filozofię zero waste, która polega na zredukowanie ilości wytwarzanych odpadów. Ponad to sprzyja oszczędnemu stylowi życia. Skórka stanowi aż 30% tych owoców. Warto poznać smaczną metodę jej zagospodarowania.

Zapach czosnku łatwo usunąć
16.01.2023 07:50 Proste triki na zneutralizowanie zapachu czosnku. Pomoże kilka dobrze znanych produktów

Czosnek jest zdrowym i świetnie podkreślającym smak dodatkiem do potraw. Niestety jego zapach nie wszystkim odpowiada i są sytuacje, kiedy chcemy się go pozbyć. Zdradzamy proste sztuczki pozwalające poradzić sobie z tym częstym problemem.Wartości czosnku się nieocenione. Najważniejsze są właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz znakomity smak, który doda charakteru wielu daniom. Przyjęło się jednak, że w dobrym tonie jest, by zapach warzywa, jaki towarzyszy nam po spożyciu, nie był wyczuwalny dla otoczenia. Mamy kilka sposobów na wyjście z niekomfortowej sytuacji.

buraki
14.01.2023 22:51 Niebywałe, czym Kuroń polewa buraki. Propozycja dla prawdziwych koneserów smaku

Jan Kuroń zaskoczył niezwykłym pomysłem na buraki. Kucharz zaproponował podanie tego warzywa z niecodziennym dressingiem jogurtowo-ziołowym. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.Elegancko podane buraki Jana Kuronia idealnie odnajdą się na karnawałowym stole. Mimo luksusowego wyglądu, ich wykonanie jest niezwykle proste i wymaga zaledwie kilku prostych składników. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich domownikach, z tymi burakami na pewno się to uda.

jarmuż
13.01.2023 08:59 Dlaczego warto jeść jarmuż? Zalety zachwycają. Zrobisz z niego boską przekąskę

Jarmuż jest odmianą botaniczną kapusty, która od kilku lat powoli zyskuje u nas coraz większą popularność. Nic w tym dziwnego, bowiem intensywnie zielone liście kryją w sobie bogactwo witamin i mikroelementów. Z niezwykle wartościowych liści jarmużu możesz w prosty sposób przygotować zdrowe i chrupiące chipsy. Jarmuż wśród innych roślin kapustnych wyróżnia się niezwykle złożonym smakiem. W zależności od warunków uprawy może mieć nutę słodkawa i delikatną lub wyraźnie wyczuwalny pieprzowy wręcz posmak. Ze względu na wartości odżywcze warto spożywać go przynajmniej raz w tygodniu. Poniżej znajdziecie niezawodny sposób, jak pomysłowo wprowadzić go do swojej diety.Właściwości jarmużu są doprawdy zaskakujące. Znajdziemy w nim bogactwo witamin C, K oraz A. Zawartością wapnia bije na głowę mleko, a dzięki obecności kwasu omega-3 wspomaga funkcjonowanie mózgu. Zmniejsza także ryzyko cukrzycy i wpływa pozytywnie na pracę serca.

Kalafior na parze
11.01.2023 10:53 Koniec z gotowaniem kalafiora w wodzie. Inny sposób jest 100 razy lepszy. Smak powala

Kalafior na parze będzie świetną przekąską lub dodatkiem do obiadu. W towarzystwie wyrazistego sosu czosnkowego smakuje obłędnie i mało kto mu się oprze. Trudno się dziwić — jest o wiele delikatniejszy niż gdyby był gotowany w wodzie. Musicie spróbować. Kalafior na parze jest zdrowy i pełen smaku. Warzywo podane wraz z pełnym charakteru masłem czosnkowym spodoba się nawet wybrednym. Przygotowując je według naszego przepisu, sprawicie, że będzie lekko chrupiące i będzie miało nieziemski aromat. Posypcie go dodatkowo zieleniną i odrobiną soli oraz pieprzu, a na długo zapamiętacie ten posiłek.

czosnek
10.01.2023 19:53 Ile ząbków czosnku można zjeść dziennie? Niewiarygodne, ale lepiej nie przekraczaj tej ilości

Czosnek jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jego popularność rośnie szczególnie w okresie gryp i przeziębień. Jednak okazuje się, że nie powinniśmy go pałaszować bez opamiętania. Najlepiej nie przekraczać 2-5 g surowego czosnku dziennie. Waga ta odpowiada 1-3 ząbków, zależnie od ich wielkości.Czosnek jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw. Chętnie wykorzystuje się go w kuchni na całym świecie. Co jednak stanie się, jeśli zjemy go w ciągu dnia zbyt dużo? Konsekwencje mogą być nieprzyjemne.

wątróbka
10.01.2023 18:43 Okrasa marynuje wątróbkę w 4 składnikach. Lepszej nie zjesz w żadnej restauracji

Wątróbka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Wiele osób do tego dania zraziło się w latach dziecięcych. W odczarowaniu wątróbki pomoże genialny sposób Karola Okrasy. Krótkie marynowanie w oleju, rozmarynie, czosnku i pieprzu obłędnie wpływa na finalny smak dania. Koniecznie je przetestuj.Wątróbkę drobiową klasycznie podaje się z jabłkiem i cebulą. Nie inaczej jest w przepisie znanego i lubianego kucharza. Karol Okrasa jak zwykle jednak idzie o krok dalej i nadaje potrawie niezwykłego, bardziej nowoczesnego wyrazu. A to między innymi za pomocą miodu, chili i octu balsamicznego. Daj się skusić - zobaczysz, jak pyszna może być drobiowa wątróbka.

Czy można jeść kiełkujący czosnek?
02.01.2023 12:12 Czy można jeść kiełkujący czosnek? Mnóstwo osób jest w błędzie

Czy czosnek, który kiełkuje, jest bezpieczny dla naszego zdrowia? Spożycie wyrazistej przyprawy z zielonymi fragmentami może budzić pewne obawy. Dowiedziono jednak, że warzywo w tej postaci nie jest trujące. Nie warto zatem go wyrzucać. Nie tak dawno natknąć można było się na opinię, że kiełkujący czosnek jest szkodliwy. Z szeregu badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kyungpook w Korei Południowej wynika jednak, że powtarzana informacja jest błędna i warzywo nie wykazuje cech trucizny.

pampuchy
01.01.2023 20:52 Pampuchy inne niż wszystkie. Pomysł na niezwykły, sycący i tani posiłek

Pampuchy są drożdżowymi bułeczkami, zwykle przygotowywanymi na bazie mąki pszennej. Delikatne ciasto zwyczajowo gotuje się na parze. Nasze pampuchy zrobimy jednak z użyciem gotowanych ziemniaków i usmażymy je na patelni. Takich z pewnością jeszcze nie jedliście.Ziemniaczane pampuchy to doskonały pomysł na tani i szybki obiad. Puszyste i okazałe kluski idealnie komponują się z gęstym sosem i surówką. Mogą też z powodzeniem zastąpić tradycyjne ziemniaki do obiadu. Będziecie zaskoczeni ich smakiem.