Smakosze.pl

Gotowanie

Gotowanie - obróbka termiczna produktów przeznaczonych do spożycia przy pomocy wrzącej wody. Żywność staje się łatwiej przyswajalna przez układ pokarmowy.

Widok:

Kafelki

Lista

Kiedy solić ziemniaki
Porady

Jakub Kossakowski

Kiedy należy solić ziemniaki?
Czytaj więcej >
Warzywa z rosołu na pasztet
Przepisy

Karolina Szmulewicz

Genialny sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu
Czytaj więcej >
Domowy syrop z rabarbaru do słoików na zimę
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Domowy syrop z rabarbaru do słoików na zimę. Nie zwlekaj, korzystaj z sezonu
Czytaj więcej >
Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Powód odbiera mowę
Porady

Magdalena Patacz

Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Powód odbiera mowę
Czytaj więcej >
Jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał? Polacy zapominają o kluczowej zasadzie
Czytaj więcej >
Ryż pozostawia cenną wodę
Porady

Adam Moskal

Niezliczone zalety wody po ugotowaniu ryżu
Czytaj więcej >
Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni? Mamy kilka babcinych sztuczek
Czytaj więcej >
Brukiew
Produkty

Adam Moskal

Dlaczego warto jeść brukiew?
Czytaj więcej >
ugotowane ziemniaki
Porady

Renata Materlińska

Dlaczego babcie wkładaly ziemniaki pod pierzynę?
Czytaj więcej >
Rosół na żołądkach
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Na jakim mięsie gotujesz rosół? Niemal wszyscy zapomnieli o 1 rodzaju. Nie ma lepszego
Czytaj więcej >
Jak gotować żywność na parze?
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak gotować żywność na parze? Najważniejsze zasady
Czytaj więcej >
Energetyczny rosół Anny Lewandowskiej
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Energetyczny rosół Anny Lewandowskiej. Niebywałe, czym jest inspirowany
Czytaj więcej >
Jak suszyć jabłka na słońcu?
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czy można suszyć jabłka na słońcu? 1 szczegół sprawi, że pokochasz tę metodę
Czytaj więcej >
Kluski leniwe według przepisu babci Stasi
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Babcia Stasia robiła leniwe jak nikt inny. Stara notatka ujawniła jej sekret. Kluski wychodzą cudownie delikatne
Czytaj więcej >
Czego nie jeść na kolację?
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czego lepiej nie jeść na noc? Masa Polaków popełnia fatalny błąd
Czytaj więcej >
jak zdjąć skórę z orzechów włoskich
Porady

Aleksandra Proch

Jak zdjąć skórkę z orzechów włoskich? Mamy 2 niezawodne sposoby
Czytaj więcej >
Rosół z curry
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Złocisty i aromatyczny rosół z dodatkiem curry. Nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Czy słoiki trzeba wyparzać?
Porady

Jakub Kossakowski

Czy zawsze należy wyparzać słoiki przed włożeniem przetworów?
Czytaj więcej >
Jak gotować brokuły?
Porady

Karolina Szmulewicz

Jak zniwelować nieprzyjemny zapach podczas gotowania brokułów?
Czytaj więcej >
Brudna patelnia może być wyczyszczona kwaskiem cytrynowym
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak wyczyścić patelnię za pomocą kwasku cytrynowego?
Czytaj więcej >
Czego nie myć w zmywarce?
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czego lepiej nie zmywać w zmywarce?
Czytaj więcej >
Ziemniaki - jak je gotować?
Porady

Adam Moskal

Najwłaściwszy sposób gotowania ziemniaków
Czytaj więcej >
Kasza jaglana zanieczyszczona glifosatem
Dieta

Adam Moskal

Niebezpieczny dla zdrowia glisofat w kaszach jaglanych
Czytaj więcej >
Jak wyklarować galaretkę z kurczaka?
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Co zrobić, żeby galaretka z kurczaka była klarowna? Sięgnij po 2 dodatki
Czytaj więcej >
Grzyby - twardzioszek przydrożny
Porady

Aleksandra Proch

Poznajesz grzyby ze zdjęcia? Podczas grzybobrania mogą napędzić niezłego strachu
Czytaj więcej >
Zapomniane zasady gotowania rosołu staropolskich kucharek. Dzisiaj prawie nikt ich nie stosuje
Porady

Magdalena Patacz

Zapomniane zasady gotowania rosołu staropolskich kucharek. Dzisiaj prawie nikt ich nie stosuje
Czytaj więcej >
Gotowanie pierogów
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Co zrobić by pierogi nie rozpadały się podczas gotowania?
Czytaj więcej >
Karol Okrasa, rosół
Przepisy

Renata Materlińska

Okrasa dodaje do rosołu niezwykłą przyprawę. Prawie nikt nie wpadł na taki pomysł
Czytaj więcej >