Przekrawam jabłka na pół i przykrywam ciastem. To mój hitowy wypiek na jesień
Lubisz szarlotkę? Teraz upiecz ją z połówkami jabłek. Ciasto zyska też wyjątkowy smak dzięki pewnemu lubianemu produktowi. Szarlotka z serkiem homogenizowanym nie ma sobie równych. Podaj ją na jesienny deser.
Szarlotka z serkiem homogenizowanym pełna smaku
Jakie ciasto najlepiej smakuje jesienią? U mnie w domu o tej porze roku domownicy zajadają się szarlotką. Pyszne jabłka i kruche ciasto, to prawdziwy starzał w 10. Dlatego każdemu polecam przepis na ten znakomity deser.
Szarlotkę robię z dodatkiem serka homogenizowanego. Ciasto zyskuje wyjątkowy smak, a soczyste połówki jabłek z cynamonem dosłownie rozpływają się w ustach. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube agatabodkuchni. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Zawijam w naleśniki i zapiekam 15 minut. Najlepszy obiad na piątek bez grama mięsaJak upiec szarlotkę z serkiem homogenizowanym?
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 250 g masła
- 1 jajko
- 150 g serka waniliowego homogenizowanego
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
- 6 kwaśnych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru
- cukier puder i woda na lukier
- forma o wymiarach 35 na 24 cm
Przygotowanie szarlotki zacznij od wystawienia z lodówki masła, jajek i serka homogenizowanego. Produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Teraz mąkę przesyp do miski, wsyp do niej cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki wymieszaj.
Dołóż do nich masło starte na tarce o dużych oczkach. Gdy masło obtoczysz w mące, nie przyklei się do tarki. Dołóż serek homogenizowany, jajko i zagnieć ciasto do połączenia się składników. Ciasto podziel na 2 części. Jedna powinna być nieco większa. Kawałki ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 40 minut.
Szarlotka z serkiem homogenizowanym na deser
Teraz zajmij się przygotowaniem nadzienia. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i przekrój na pół. Przygotuj formę o wymiarach 35 na 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozwałkuj mniejszy kawałek ciasta. Rozłóż w blaszce i nakłuj widelcem. Teraz rozwałkuj większą część placka. Powinien być większy o 1 cm niż dno formy. Odłóż na bok.
Na wierzch dolnego placka ułóż jabłka brzuszkiem do góry, przesiej na owoce cynamon i posyp cukrem. Na wierzch wyłóż drugi placek ciasta. Otul nim jabłka, nakłuj wierzch i włóż do blaszki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 55 minut. Można na wierzch przygotować lukier lub cukier puder. Wychodzi pysznie i szybko znika ze stołu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić syrop z imbiru na odporność. Polecaliśmy przepis na serdelki nadziewane cebulą.