Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przekrawam jabłka na pół i przykrywam ciastem. To mój hitowy wypiek na jesień
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.11.2024 22:00

Przekrawam jabłka na pół i przykrywam ciastem. To mój hitowy wypiek na jesień

szarlotka
Fot. YouTube/agatabodkuchni

Lubisz szarlotkę? Teraz upiecz ją z połówkami jabłek. Ciasto zyska też wyjątkowy smak dzięki pewnemu lubianemu produktowi. Szarlotka z serkiem homogenizowanym nie ma sobie równych. Podaj ją na jesienny deser. 

Szarlotka z serkiem homogenizowanym pełna smaku

Jakie ciasto najlepiej smakuje jesienią? U mnie w domu o tej porze roku domownicy zajadają się szarlotką. Pyszne jabłka i kruche ciasto, to prawdziwy starzał w 10. Dlatego każdemu polecam przepis na ten znakomity deser.

Szarlotkę robię z dodatkiem serka homogenizowanego. Ciasto zyskuje wyjątkowy smak, a soczyste połówki jabłek z cynamonem dosłownie rozpływają się w ustach. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube agatabodkuchni. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

szarlotka
Fot. YouTube/agatabodkuchni
Zawijam w naleśniki i zapiekam 15 minut. Najlepszy obiad na piątek bez grama mięsa

Jak upiec szarlotkę z serkiem homogenizowanym?

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 150 g serka waniliowego homogenizowanego
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:

  • 6 kwaśnych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • cukier puder i woda na lukier
  • forma o wymiarach 35 na 24 cm

Przygotowanie szarlotki zacznij od wystawienia z lodówki masła, jajek i serka homogenizowanego. Produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Teraz mąkę przesyp do miski, wsyp do niej cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki wymieszaj.

Dołóż do nich masło starte na tarce o dużych oczkach. Gdy masło obtoczysz w mące, nie przyklei się do tarki. Dołóż serek homogenizowany, jajko i zagnieć ciasto do połączenia się składników. Ciasto podziel na 2 części. Jedna powinna być nieco większa. Kawałki ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 40 minut.  

Szarlotka z serkiem homogenizowanym na deser

Teraz zajmij się przygotowaniem nadzienia. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i przekrój na pół. Przygotuj formę o wymiarach 35 na 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozwałkuj mniejszy kawałek ciasta. Rozłóż w blaszce i nakłuj widelcem. Teraz rozwałkuj większą część placka. Powinien być większy o 1 cm niż dno formy. Odłóż na bok

Na wierzch dolnego placka ułóż jabłka brzuszkiem do góry, przesiej na owoce cynamon i posyp cukrem. Na wierzch wyłóż drugi placek ciasta. Otul nim jabłka, nakłuj wierzch i włóż do blaszki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 55 minut. Można na wierzch przygotować lukier lub cukier puder. Wychodzi pysznie i szybko znika ze stołu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić syrop z imbiru na odporność. Polecaliśmy przepis na serdelki nadziewane cebulą. 

szarlotka
Fot. YouTube/agatabodkuchni