Szukasz pomysłu na wyśmienitą potrawę wigilijną, którą zachwycisz najbliższych i wszystkich gości? Gołąbki wigilijne z farszem z grzybów leśnych i aromatycznym sosem będą hitem na świątecznym stole. Poznaj przepis na pyszne gołąbki wigilijne.Gołąbki to już tradycyjne, polskie danie, które w różnych regionach kraju przygotowywane jest na różne sposoby. Gołąbki wigilijne jednak to podstawowa i uniwersalna potrawa uwielbiana przez wszystkich. Przygotuj proste gołąbki pieczone z niezwykłym farszem.Farsz do wigilijnych gołąbków przygotowany z grzybów leśnych, ryżu, cebuli i natki pietruszki jest prostym, ale bardzo aromatycznym i wyraźnym w smaku farszem, gołąbki zawijane w obgotowanej wcześniej kapuście i pieczone są delikatne i wprost rozpływają się w ustach.Na Wigilię przygotuj również proste, ale wyjątkowo smaczne paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem z suszonych grzybów i kapusty.
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna, która musi znaleźć się na świątecznym stole. Delikatne, miękkie ciasto i aromatyczny farsz z kapusty i suszonych grzybów wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami.Domowe pierogi wigilijne są o wiele lepsze niż kupione, gotowe produkty garmażeryjne. Sekretem najlepszych pierogów jest ciasto, które odpowiednio przygotowane i rozwałkowane jest cienkie, delikatne i rozpływa się w ustach. Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych. Przygotowane z farszem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów suszonych smakują rewelacyjnie. Kapustę koniecznie ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, grzyby natomiast namocz w wodzie kilka godzin robieniem farszu.Pierogi możesz podać prosto z wody, oprószyć szczypiorkiem, polać cebulką zeszkloną na większej ilości masła. Pieczone pierogi smakują równie doskonale, tu poznasz przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami od Karola Okrasy.
Kremowa i gęsta kapusta z grochem i grzybami jest kolejnym wigilijnym przepisem, bez którego Święta w wielu domach nie są udane. Babcia Marysia Tomasza Strzelczyka zdradziła swoją własną recepturę na tę pyszną potrawę. Na kanale YouTube Tomasza Strzelczyka babcia Marysia wyjawiła wszystkie tajniki, które zna, aby kapusta z grochem była idealna. Kapusta z grochem i grzybami jest wyjątkowo starym daniem, które w polskiej świątecznej kuchni zajmuje swoje miejsce od bardzo dawna. Aby całość smakowała każdemu biesiadnikowi i posiadała odpowiedni smak, należy zastosować jeden trik, o którym opowiedziała babcia Marysia. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest bardzo intensywne doprawienie przyprawami - bez nich kapusta i groch mogą mieć nijaki i mdły aromat. Pamiętaj więc o wrzuceniu do nich liści laurowych, kminku oraz ziela angielskiego, gdyż to one nadają najlepszy smak.
Paszteciki wigilijne to świetna alternatywa dla tradycyjnych uszek. Wyrośnięte ciasto drożdżowe smakuje doskonale z kminkiem i farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na wyśmienite paszteciki wigilijne. Dzień przed przygotowaniem pasztecików namocz grzyby suszone w wodzie, wodę z grzybów zostaw do gotowania kapusty kiszonej do farszu, która nabierze doskonałego smaku i aromatu. Kapustę gotuj na wolnym ogniu, aby się nie przypaliła.Paszteciki przygotuj z ciasta drożdżowego. Pamiętaj, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej, zimne lub za gorące produkty zabiją drożdże, a ciasto nie urośnie. Wyrabianie ciasta podziel na dwa etapy, aby powstała duża kula, którą następnie rozwałkujesz i podzielisz na grube paski, w których zawiniesz farsz.Przed pieczeniem pasztecików wysmaruj je roztrzepanym jajkiem i oprósz je solidnie kminkiem, który świetnie podkreśla smak kapusty, grzybów suszonych i ciasta drożdżowego. Paszteciki wigilijne świetnie smakują podane z barszczykiem czerwonym na zakwasie.
Kapusta z grochem to tradycyjna potrawa wigilijna, która jest pysznym dodatkiem do ryb i ziemniaków. Poznaj przepis na wyśmienitą i lekką kapustę wigilijną z grochem, suszonymi grzybami, kminkiem i majerankiem. Kapusta z grochem uchodzi za smaczną, ale dość ciężką potrawę wigilijną. Jeśli jednak odpowiednio przygotujesz groch z kapustą, danie będzie jeszcze smaczniejsze, a groch nie spowoduje wzdęć i uczucia ciężkości.Grzyby suszone i groch namocz na całą noc, dzięki temu grzyby będą miękkie i aromatyczne. Groch natomiast moczony w wodzie, kminku i majeranku po ugotowaniu będzie lekki i pozbawiony wzdymających związków. Kapustę podsmaż najpierw z grzybami suszonymi i przyprawami, dopiero później dodaj ugotowany groch i całość gotuj na wolnym ogniu z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Tak przygotowana kapusta z grochem jest przepyszna i z pewnością zachwyci swoim smakiem i lekkością wszystkich gości. Na wigilijnym stole nie może również zabraknąć tradycyjnego karpia. Tu poznasz przepis na karpia wigilijnego od Roberta Makłowicza.
Największą trudnością w przyrządzaniu gołąbków jest dobre sparzenie kapusty. Czynność ta wymaga nieco wprawy i czasu. Znamy trik, który pomoże przygotować ją dosłownie w kilka chwil. Wykorzystajcie piekarnik i cieszcie się pysznymi gołąbkami. Zapomnijcie o klasycznym sposobie na sparzenie kapusty do gołąbków. Szukanie odpowiednio dużego garnka i poparzenia już dłużej nie będą waszym udziałem. Głąba wytnijcie jak zwykle i postępujcie zgodnie z naszymi wskazówkami, a kapuściane liście odejdą z łatwością.
Kapusta z grzybami suszonymi to pomysł na wyśmienitą potrawę wigilijną, idealną do smażonych ryb. Danie jest proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Poznaj przepis na wyśmienitą wigilijną kapustę z grzybami.Do przygotowania kapusty wigilijnej z grzybami potrzebujesz kilku prostych składników. Kapusta podsmażona i duszna z cebulką i grzybami suszonymi jest bardzo wyraźna w smaku, aromatyczna i jest genialnym dodatkiem do wigilijnych dań głównych, np. do smażonego karpia.Grzyby suszone namocz w zimnej wodzie i odstaw na całą noc, a najlepiej na 12-15 godzin, aby zmiękły. Nie wylewaj wody z namaczania, ugotuj w niej kapustę, a będzie jeszcze smaczniejsza. Do kapusty dodaj również cebulkę i dopraw solą i pieprzem.Kapusta kiszona smakuje równie dobrze, kiedy dodasz do niej groch. Tu poznasz przepis na kapustę z białym grochem, idealną na Wigilię.
Surówka z młodej kapusty to świetny dodatek do obiadu. Doskonale łączy się zarówno z mięsem, jak i rybami i daniami wegetariańskimi, nadając całej potrawie świeżości i lekkości. Poznaj prosty przepis na surówkę z młodej kapusty do obiadu. Młoda kapusta, czyli biała kapusta, ale z wczesnych odmian, dostępna jest od maja do sierpnia. Młoda kapusta ma wyjątkowy smak, jest delikatna, słodka i rewelacyjnie łączy się z każdym daniem. Kapusta młoda, podobnie jak nowalijki, czyli wczesne, wiosenne warzywa, zawiera ogromne ilości witamin, minerałów i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia ciężkich schorzeń, w tym chorób nowotworowych, warto więc włączyć ja do diety. Surówka z młodej kapusty z majonezem jest doskonale doprawiona, świeża i niemal doskonała do pyz z mięsem, kopytek, polędwiczek wieprzowych, kotletów mielonych i wielu innych dań. Surówka równie dobrze sprawdzi się do przygotowania domowych burgerów.
Bigos na święta rzecz obowiązkowa. Choć na stole pojawiają się pomysłowe, zaskakujące dania i tak bigos znika pierwszy. Trudno go nie lubić. Jest pożywny, pełen smaku i wyrazu. Na smak tej potrawy wpływa dobór podstawowych składników i przypraw. Zobacz, czym przyprawiać bigos, by był wyborny.Podstawowymi składnikami bigosu jest kiszona kapusta i mięso. Niektórzy dodają też świeżą kapustę dla złagodzenia smaku kiszonej. Pożądany jest dodatek wędzonki, np. boczku, kiełbasy. Warto też dorzucić trochę suszonych grzybów leśnych, które nadadzą potrawie niebywałego aromatu. Nie mniej istotne są też przyprawy. Wpływają one na smak tego dania, a także na jego strawność.
Bigos wigilijny z grzybami to pomysł na bezmięsny bigos z kiszonej kapusty, suszonymi grzybami, śliwkami, miodem i rozmarynem. Bigos wigilijny jest doskonały w smaku, jest wyraźny, aromatyczny i posmakuje wszystkim gościom podczas kolacji wigilijnej. Poznaj przepis na bigos wigilijny z grzybami.Bigos wigilijny przygotuj dzień przed Wigilią, ponieważ jego gotowanie podzielone jest na dwa etapy. W dniu uroczystej, świątecznej kolacji ponownie podgotuj cały bigos, aby uwolnić cały smak i aromat. Bigos wigilijny przygotuj wyłącznie z kapusty kiszonej.Przed gotowaniem namocz i podgotuj suszone grzyby, aby zmiękły. Nigdy nie wylewaj wody po namaczaniu, będzie idealna jako wywar do gotowania kapusty i całego bigosu. Do dania koniecznie dodaj miód, rozmaryn i suszone śliwki, a odkryjesz jego wyjątkowy smak.Na wigilijnym stole nie może zabraknąć również pierogów z kapustą i grzybami. Tu poznasz przepis na pieczone pierogi z doskonałą, chrupiącą skórką.
Bigos często gości na świątecznych stołach. Tradycyjnie danie to przygotowuje się z mięsem, lecz w wersji roślinnej smakuje równie dobrze. Do kapusty dodajemy boczniaków, pysznych i dobrze zastępujących wiele mięsnych produktów grzybów, które z pewnością pokochacie w tym daniu. Tradycyjny bigos — np. staropolski czy szlachecki — choć pyszny, na wigilii zagościć nie może, bo nie jest postny. Nie każdy też będzie chciał jeść potrawy mięsne. Rozwiązaniem w tej sytuacji jest przyrządzenie wegańskiego bigosu. Danie będzie pełne smaku i tekstur. W przepisie inspirowanym recepturą Jadłonomii wykorzystujemy mnóstwo aromatycznych przypraw i aż dwa rodzaje kapusty. Koniecznie spróbujcie, a pokochacie tę wersję znanej potrawy kuchni polskiej.
Nie ma świąt bez dań z kapustą czy barszczu. Prognozy dotyczące cen tych produktów nie są niestety optymistyczne. Już obserwujemy ich wzrost, a to nie koniec. Producenci, licząc na dalsze wzrosty, wstrzymują sprzedaż. Drożeje masło, coraz więcej płacimy też za kawę. Do stawki produktów zaliczających spory wzrost kosztu nabycia dołączają polskie warzywa, które są teraz średnio droższe o 18,2% w stosunku do minionego roku. Największą podwyżkę odnotowały kapusta, ziemniaki i buraki.
Surówka z czerwonej kapusty surowej to pomysł na wyjątkowo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Surówka to prawdziwa bomba witaminowa, a przygotujesz ją w zaledwie kilka minut. Poznaj przepis na pyszną surówkę z czerwonej kapusty surowej, idealną do pyz z mięsem i innych potraw. Kapusta czerwona jest bardzo zdrową kapustą, zawiera duże ilości witamin, w tym witaminę C, witaminy z grupy B, które wzmacniają naszą odporność i cały układ nerwowy. Kapusta czerwona to również źródło antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym, opóźniającym starzenie i antynowotworowym.Surówkę z kapusty czerwonej przygotujesz błyskawicznie, jest świetnie doprawiona, smaczna i doskonale łączy się z wieloma daniami mięsnymi, rybami i daniami wegetariańskimi. Ugotuj na obiad pyzy z mięsem z surówką z czerwonej kapusty, a danie będzie Twoim kulinarnym hitem.Jeśli szukasz pomysłu na kolejną surówkę na bazie kapusty- tu poznasz przepis na wyśmienitą surówkę z kapusty pekińskiej, idealną do obiadu.
Chcecie podać rybę, ale nie wiecie, z czym będzie smakowała najlepiej? Przychodzimy z pomocą z naszym poradnikiem na temat surówek. Wiemy, które warzywne kompozycje podkreślą delikatny smak rybiego mięsa, nie przytłaczając go. Sprawdźcie nasze propozycje koniecznie. Surówki od zawsze gościły na naszych stołach jako zdrowe i smaczne dodatki do schabowych czy kotletów mielonych. Przyrządza się je szybko, a nierzadko doskonale podkreślają smak podanych z nimi mięs. Sprawdzają się też oczywiście przy kompozycjach z zamiennikami czy roślinnymi pulpetami z gotowanych strączków.
Potrawy wigilijne nie są dziełem przypadku. Wiele z nich podawanych jest ze względu na symboliczny wymiar. Tradycyjną kolację wigilijną często uświetniają dania z kapusty. Dowiedzcie się, jaka jest jej symbolika i skuście się na te specjały. Z kapusty zazwyczaj przyrządzamy bigos. Na świątecznym stole ląduje ona jednak o wiele częściej w towarzystwie grochu, stanowiąc proste, a przy tym sycące danie. Równie popularne jest dodawanie jej do farszu pierogowego. Zastanawialiście się kiedyś może dlaczego?
Jeśli chcesz nieco odmienić smak wigilijnych potraw, mamy dobry pomysł. Możesz na przykład wprowadzić małą zmianę w farszu do uszek. Tym razem zamiast z grzybami, zrób uszka z kapustą i żurawiną. Wyjdą boskie, nieziemsko oryginalne i po prostu pyszne. Wigilijne uszka zawsze mają postny farsz. Zazwyczaj nadziewa się je farszem z grzybów leśnych lub pieczarek, czasami z kapusty i grzybów. Jeśli jednak macie już przesyt grzybowych smaków, wykorzystajcie inny dodatek. Postawcie na suszoną żurawinę, która w towarzystwie kiszonej kapusty smakuje doskonale.
Surówki są istotnym elementem obiadowego dania w wielu domach. Warto skusić się na zimową wersję kapusty z marchewką. W chłodne dni sięgnijmy po dostępne warzywa i owoce, czyli po szklarniowego ogórka i jabłko. Surówka będzie tak smaczna, ze z pewnością powtórzycie jej przygotowanie. Klasyczne surówki takie jak colesław mogą się znudzić. Warto odświeżyć klasykę, czyli kapuścianą surówkę z dodatkiem marchewki, dodając do niej ogórka i jabłek. Kompozycja jest lekka i orzeźwiająca, a przy tym dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami obiadu.
Gołąbki zwykle kojarzą się z mielonym mięsem wieprzowym wymieszanym z ryżem, zawiniętymi w liście kapusty. Świąteczna wersja nie zawiera oczywiście grama mięsa - zamiast niego do farszu dodaje się suszone grzyby. Dzięki nim danie nabiera intensywnego i wielowymiarowego smaku. Dzisiaj pokazujemy, jak wykonać je krok po kroku. Gołąbki świąteczne z oczywistych względów nie mają w sobie żadnego mięsa, jednak bez smaku umami całe danie nie może się udać. Na szczęście w suszonych grzybach umami jest bardzo skoncentrowane, więc nie trzeba się obawiać, że gołąbki będą mdłe lub niesmaczne. Ich przygotowanie nie różni się praktycznie niczym od klasycznej wersji, choć sos wcale nie jest pomidorowy. Jego bazą jest kwaśna śmietana, która doskonale transportuje smaki oraz nawilża gołąbki. Półmisek na wigilijnym stole z taką zawartością przykuje uwagę każdego smakosza.
Chcecie zjeść zamrożone wcześniej pierogi? Ugotowanie ich nie będzie trudne, jeśli będziecie trzymać się pewnych zasad. Sprawdźcie, co należy zrobić, by danie zachwyciło smakiem i wyglądem. Poradnik dotyczący mrożenia lepionych wyrobów już wam prezentowaliśmy. Czas teraz na garść porad dotyczących ich odgrzewania. Jeżeli zrobiliście dobre, elastyczne ciasto, nic was nie powinno zaskoczyć.
Cykoria nie jest zbytnio popularnym warzywem w Polsce, lecz warto się nad nią pochylić choć na chwilę - ma bowiem ogromną ilość pozytywnych i korzystnych właściwości. W smaku jest orzeźwiająca i lekko gorzka, świetnie sprawdza się na kanapkach czy w sałatkach. Jednym z najczęściej kupowanych produktów z cykorii jest proszek, który sprawdza się jako zamiennik kawy. Cykoria przez wiele wieków była zapomnianym warzywem. W starożytności znali ją Arabowie oraz Żydzi. W Europie pojawiła się szeroko dopiero w XIX wieku, kiedy zaczęła być uprawiana przez Belgów - to oni odpowiadają za jej rozpropagowanie. Cykoria jest typowo zimowym warzywem, dostępnym w sklepach pomiędzy listopadem a kwietniem. Jej charakterystyczny wygląd wynika ze sposobu uprawy. Hoduje się ją bez dostępu do światła, a liście związuje się sznurkiem.
Surówka z kapusty pekińskiej nie wymaga zbyt wielkiej pracy, a efekt zawsze wychodzi doskonały. Jej sekretem jest odrobina pomarańczy, która nadaje całości niezwykłej soczystości oraz lekkiej kwaśności. Niewielka ilość składników pozwala cieszyć się z surówki każdego dnia. Poniżej pokazujemy jak przygotować ją krok po kroku. Surówka z kapusty pekińskiej idealnie pasuje do klasycznego obiadu z pieczenią czy kotletami schabowymi. Pikantność i intensywność smaku nadawana jest przez pora, który pokrojone w niewielkie kawałki oddaje całą swoją esencję. Jeśli chcesz jeszcze mocniejszego smaku, zamień jogurt naturalny na majonez. Pamiętaj jednak, że majonez jest bardzo kalorycznym sosem - wystarczy kilka łyżek, aby szybko poczuć ciężkość na żołądku.
Wigilijny bigos kojarzy wam się z przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego? Dodajcie do kapusty kminku, a zapomnicie o tym problemie. Przyprawa nada daniu cudownego aromatu i sprawi, że jedzenie będzie przyjemnością. Kapusta jest składnikiem wielu tradycyjnych dań świątecznych takich jak pierogi czy kulebiak. Część z nas po jej spożyciu doświadcza jednak nieprzyjemnych reakcji organizmu. Warto wprowadzić pewne modyfikacje w przygotowaniu potraw zawierających kapustę, by zminimalizować ryzyko kłopotów.
Jeśli chcesz pysznie zaskoczyć najbliższych, przygotuj wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami. Gołąbki są jedynym z ulubionych dań naszej kuchni, a te z bezmięsnym farszem doskonale sprawdzą się w czasie wieczerzy. Z pewnością przyciągną wszystkich swoim aromatem i ciekawością, co kryją w środku.Najpopularniejszą wersją gołąbków z kapusty są te nadziewane mielonym mięsem i ryżem. Jednak pomysłów na farsze do gołąbków jest co najmniej kilka. Niektórzy w liście kapusty kładą nadzienie z gotowanym ziemniaków, inni z kaszy czy samego mięsa. Wigilijne gołąbki powinny być postne, a żeby były aromatyczne, warto dodać do nich leśne grzyby.
Na wigilijnym stole stawiamy postne potrawy przygotowane z darów pól, lasów i wód. Nie może wtedy zabraknąć kapusty z grzybami. Dziś powiemy wam, jak przygotować tradycyjną kapustę z grzybami. Co do niej dodać i jak ją przyprawić, by smakowała wyśmienicie. Kapusta z grzybami potrafi doskonale smakować, choć zawiera w zasadzie samą kiszoną kapustę, leśne grzyby i trochę przypraw. Ważne są jednak ich proporcje, sposób i czas gotowania. Zobacz, na co zwrócić uwagę, by to danie smakowało jak nigdy dotąd.
Łazanki są kultowym świątecznym daniem, które znajduje się na liście klasycznych 12 wigilijnych potraw. Przygotowanie łazanek jest wyjątkowo łatwe, potrzeba jedynie odrobiny wolnego czasu. Poniżej zdradzamy cały przepis, dzięki któremu przygotowanie ich będzie proste i przyjemne, a w kuchni unosić się będzie wspaniały zapach. Największym mankamentem łazanek jest konieczność zrobienia makaronu od podstaw, dlatego, aby tego uniknąć, warto kupić gotowy w sklepie. Można znaleźć dobre marki o wysokiej jakości, które posmakują każdemu fanowi tej potrawy. Sama kapusta i grzyby, w porównaniu do makaronu, to naprawdę niewielki ułamek pracy, który wykonać można w maksymalnie godzinę. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by już dzisiaj zrobić sobie łazanki, a na święta sporządzić świeżą porcję.
Bigos staropolski jest najlepszym wydaniem bigosu, ponieważ skumulowane są w nim ogromne ilości smaków. Robert Makłowicz podczas swoich podróży zaprezentował przepis na to esencjonalne danie. Prosta receptura, podstawowe składniki i łatwość przygotowania sprawiają, że bigos staropolski może ugotować praktycznie każdy. Jednym z kluczowych dodatków są kwaśne jabłka.Bigos staropolski wyróżnia się przede wszystkim wieloma rodzajami pieczonych mięs, wędzonymi wędlinami oraz użyciem czerwonego wina. Wino sprawia, że bigos nie tylko ma piękny i głęboki kolor - jego smak komponuje się z mięsem i kiszoną kapustą, dzięki czemu całość ma bardzo kompleksowy aromat. Bigos najlepiej smakuje nie od razu po przygotowaniu, lecz po jakimś czasie, gdy wszystkie produkty przeszły swoimi smakami. Obecnie wygodnie jest wystawić garnek na balkon, żeby nie zajmować miejsca w lodówce. Na zewnątrz jest w końcu na tyle chłodno, że istnieje mała szansa zepsucia się jedzenia. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, przechowuj go w lodówce.
Kapusta z grochem należy do kanonu potraw wigilijnych. Jeśli nie wiesz, jak ją przygotować, podajemy przepis Ewy Wachowicz na kapustę z grochem z zasmażką. Podsmażona cebulka oraz mąka, sprawiają, że danie zyskuje głęboki smak. Twojej rodzinie trudno będzie mu się oprzeć.Kapusta z grochem lub jak kto woli, groch z kapustą, w wielu domach jest obowiązkowym daniem wigilijnym. Jednak to postne danie, jest na tyle smaczne i proste w przygotowaniu, że można je gotować nie tylko od święta.
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną to pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Delikatne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku placki z kapustą z marchewką i kminkiem smakują wybornie i dodatkowo wzmacniają nasz organizm i dodają energii. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną.Do przygotowania placków wykorzystaj zeszłoroczne ziemniaki, najlepiej typu B lub C, czyli typu mącznego, ponieważ zawierają mniej wody, dzięki czemu placki będą miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i nie rozpadną się podczas smażenia. Przykładowymi ziemniakami mącznymi są: Irys, Sante, Orlik.Kapustę kiszoną dokładnie odciśnij z wody i drobno posiekaj, aby dobrze połączyła się z masą ziemniaczaną. Do kapusty zawsze dodaję startą marchewkę i kminek, aby dodatkowo podbić jej smak. Ze względu na dużą zawartość wody w kapuście, do ziemniaków dodaję również mąkę ziemniaczaną, aby masa była zwarta.Kapusta kiszona działa zbawiennie na cały nasz organizm. Wzmacnia naszą odporność, dodaje energii, działa detoksykująco i przyspiesza regenerację flory bakteryjnej jelit po antybiotykoterapii. Kapusta jest jednak dość ciężka, jeśli natomiast dodasz do niej kminek, unikniesz wzdęć i innych problemów trawiennych.Przygotuj również doskonały i zdrowy dodatek do kotletów schabowych- tu poznasz przepis na zasmażaną kapustę kiszoną z kminkiem.