Surówka z kapusty włoskiej do obiadu to pyszny dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Każda potrawa podana z lekką surówką w sosie chrzanowym smakuje wybornie. Poznaj prosty przepis na surówkę z kapusty włoskiej do obiadu.Surówka z kapusty włoskiej to prawdziwa bomba witaminowa. Sezon na kapustę trwa od końca maja do września, warto więc wykorzystać ten czas i przygotować z niej wiele, wyśmienitych surówek, w tym właśnie surówkę z marchewką, cebulką i sosem chrzanowym.Kapusta włoska to źródło witaminy K, która wzmacnia nasze kości, zęby i stawy. Kapusta jest również bogata w witaminy z grupy B, potas i magnez, które są odpowiedzialne za prawidłową pracę serca i całego układu nerwowego.Surówka z kapusty włoskiej świetnie smakuje z pieczonym kurczakiem z ziemniakami, wołowiną, schabem, karkówką. Potrawa dobrze łączy się również z rybami i kotletami z ciecierzycy, a także z tradycyjnymi pulpetami, mielonymi i kotletami schabowymi.Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczną i wyraźną w smaku surówkę z kapusty- tu poznasz przepis na surówkę z kapusty czerwonej z chrzanem, idealna do obiadu.
Lekka, smaczna i zdrowa- taka właśnie jest surówka z białej kapusty, idealna jako dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Surówka doprawiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny smakuje wyśmienicie, a przygotujesz ją w zaledwie kilka minut. Poznaj przepis na obłędną surówkę z białej kapusty do obiadu.Biała, młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Zawarte w niej witaminy, minerały i przeciwutleniacze wzmacniają układ nerwowy, odpornościowy, wzrok, kości, poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia. Kapusta to również bogactwo potasu, który jest szczególnie ważny dla naszego serca.Surówka z białej kapusty z marchewką, szczypiorkiem, sokiem z cytryny i aromatyczną oliwą z oliwek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Surówka jest również mało kaloryczna, ponieważ nie musisz doprawiać jej majonezem. Surówka z białej kapusty będzie pasować do każdego dania mięsnego, wegetariańskiego i ryb. Szczególnie dobrze łączy się między innymi z kurczakiem po chińsku, pieczonym schabem i grillowanymi rybami. Do obiadu równie dobrze sprawdzi się surówka z czerwonej kapusty na słodko- tu poznasz przepis na surówkę z kapusty z orzechami włoskimi i rodzynkami.
Bigos jest potrawą, której nie oprze się chyba żaden smakosz. Sposobów na jej przyrządzenie jest kilka. Tym razem sięgamy po babciną recepturę, której sekret oparty jest na prostym triku — odstawieniu dania w chłodne miejsce i ponownym zagotowaniu go. Dzięki temu zabiegowi smak staje się wyrazisty, a sam bigos nabiera nieziemskiego aromatu. Spróbujcie koniecznie. Podpowiadaliśmy wam już co zrobić, jeśli udało wam się przesolić bigos. Zdradzaliśmy też pyszny przepis na wegańską wersję tej potrawy z pysznymi boczniakami. Tym razem proponujemy wam babciny przepis z dodatkiem suszonych grzybów i zastosowanie patentu, który sprawia, że potrawa wychodzi naprawdę smaczna — ponownego podgrzewania.
Kapusta kiszona jest smacznym i cennym składnikiem każdej diety, Warto po nią sięgnąć na przykład w postaci smacznej surówki obiadowej. Skorzystajcie z babcinej receptury na słodko-kwaśną surówkę weselną a na długo zapamiętacie ten posiłek. Surówki z kapusty są doskonałym dodatkiem do obiadu. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić pyszną surówkę z dwóch rodzajów tego warzywa i zdradzaliśmy jak przyrządzić zimową wersję specjału z białej kapusty. Weselna surówka z kiszonej kapusty jest kolejną propozycją łączącą smaki słodki i kwaśny w pysznej kombinacji.
Gołąbki z kapusty są pysznym, choć nieco pracochłonnym daniem. Można je gotować w sosie lub zapiekać. Dziś zdradzimy wam proste patenty na idealne pieczone gołąbki. Jak się okazuje, czasem wystarczy nawet łyżka popularnego dodatku, by smakowały wyśmienicie. Pieczone gołąbki są pełne smaku, jednak czasem potrafią wyjść twarde i suche. Za takimi oczywiście nie przepadamy. Wolimy, gdy wszystkie składniki mają odpowiednią miękkość, są soczyste i rozpływają się w ustach. Uzyskanie takiego efektu jest nieco trudniejsze, ale z naszymi podpowiedziami jak najbardziej możliwe.
Zastanawiasz się, co dziś podać do obiadu? Jeśli masz pod ręką kiszoną kapustę, sprawa jest prosta. Przygotuj kapustę zasmażaną. Przyprawiona kminkiem będzie aromatyczna i po prostu wyborna. Sprawdzi się jako dodatek do dań z wieprzowiny i wołowiny. Choć surówki są niewątpliwie bardzo zdrowe, to do niektórych dań, aż się prosi, by podać wyrazisty i ciepły dodatek. Niektórzy sięgną po zasmażane buraczki, inni po marchewkę z groszkiem. Jednak z całą pewnością najwięcej zwolenników będzie miała kapusta zasmażana.Jej przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Kiszoną kapustę wystarczy bowiem poddusić, doprawić i zaciągnąć zasmażką z mąki. Jeśli chodzi o przyprawy, doskonale pasuje do niej kminek. Dodaje jej orzeźwiającego smaku, a przy tym poprawia strawność potrawy.
Surówka jest bardzo ważnym dodatkiem do obiadu. Dostarcza witamin i innych cennych składników, a także poprawia smak całego dania. O tej porze roku co prawda nie mamy dużego wyboru warzyw, ale mamy na przykład białą kapustę. Dziś przygotujemy z niej kapuścianą surówkę w słodko-kwaśnej zalewie. Obiecujemy, że będzie lepsza niż w chińskiej restauracji. Biała kapusta dobrze znosi zimowe przechowywanie. Wystarczy trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu, by zachowała jędrność i dobry smak. Zawsze więc warto mieć ją w swoich zapasach, bo można z niej przygotować różne przysmaki. Dziś zrobimy z niej surówkę w orientalnym stylu. Dodamy do niej trochę innych warzyw i zalejemy wszystko smaczną mieszanką płynów. Surówka będzie wilgotna, chrupiąca i niezwykle smakowita.
Robisz obiad, ale nie wiesz jaką surówkę do niego podać? Do większości dań doskonale będzie pasować sałatka Coleslaw. Dziś podamy ci najlepszy przepis na kultowego Coleslawa. Ta hitowa surówka z KFC jest tym, co z pewnością warto przenieść na domowy grunt.W sezonie jesienno-zimowym nie mamy pod ręką tylu świeżych warzyw, co latem. Jednak bez problemu możemy kupić białą kapustę, marchewkę i cebulę. Te podstawowe składniki sałatki Coleslaw nie są zbyt drogie, a poza tym zwykle mamy je w domowych zapasach. Są bowiem łatwe w przechowywaniu, bo nie psują się zbyt szybko.
Zastanawiasz się, jaką ugotować zupę? Jest chłodno, więc z pewnością pożywną. Dobrym pomysłem będzie kapuśniak z kiszonej kapusty. Jest syty, aromatyczny, najlepszy na mrozy. Jeśli podasz tę zupę z mięsem, może zastąpić cały obiad. Zobacz jak przygotować kapuśniak.Kapuśniak należy do jednych z pożywniejszych zup. Gotowany na mięsie, z dodatkiem wielu warzyw, w tym ziemniaków i kiszonej kapusty pozwoli szybko zaspokoić głód. Do kapuśniaku dodaj też przyprawy, dzięki którym stanie się bardziej aromatyczny i lżejszy dla żołądka.
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem to pyszny i szybki dodatek do dań obiadowych. Doskonale smakuje z pieczoną karkówką, schabem oraz roladami wołowymi. Przygotuj do niej aromatyczną pieczeń, kluski śląskie lub kopytka, a cała rodzina będzie zachwycona wspaniałym obiadem. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem.Kapusta czerwona to nie tylko doskonały smak. Warzywo to bogate źródło witamin, żelaza i cynku, a także silnych przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych. Kapustę należy więc wprowadzić do diety i jeść ją w miarę regularnie. Surówkę z kapusty czerwonej wzbogaciłam jabłkiem, chrzanem, marchewką i szczypiorkiem, dzięki którym zyskuje niepowtarzalny smak. Dodałam również odrobinę majonezu, który świetnie łączy się z każdym składnikiem. Surówkę skrop delikatnie sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować tradycyjny, śląski obiad, czyli roladki z kluskami i kapustą czerwoną. Danie proste, ale tak smaczne, że można je jeść niemal codziennie.
Wiele osób przechowuje kapustę pekińską w lodówce przez dłuższy czas, ponieważ warzywo to znane jest z długiego okresu świeżości. Czasem pojawiają się na niej specyficzne czarne kropki - nie jest to pleśń, lecz objaw choroby o nazwie pieprzowa plamistość. Specjaliści nie są jednomyślni i nie mogą jednoznacznie odpowiedzieć, czy spożycie takiej kapusty jest szkodliwe. Dla własnego bezpieczeństwa warto z niej zrezygnować. Kapusta pekińska na dobre zadomowiła się w naszej kuchni, głównie dzięki wyjątkowo długiej przydatności do spożycia - o ile odpowiednio się ją przechowuje. W dobrych warunkach wytrzymuje nawet 5 miesięcy bez psucia się. Dlatego tak łatwo zapomnieć o tym, że główka kapusty znajduje się w lodówce. Po jakimś czasie na jej liściach zaczynają pojawiać się czarne wykwity, które nie wyglądają zbyt zachęcająco. Naukowcy nie są zgodni co do ich szkodliwości, lecz dla własnego spokoju zalecamy wyrzucić taką kapustę do śmieci lub kompostownika.
Tradycyjne gołąbki zwykle kojarzą się z mielonym mięsem wieprzowym wymieszanym z ryżem, zawiniętymi w liście kapusty. Istnieją jednak receptury, które korzystają z zupełnie innych składników. Poniżej zdradzamy, jak przygotować gołąbki z farszem rybnym oraz białą kaszą gryczaną. Ich smak oraz delikatność są wyjątkowe. Zdecydowanie najlepsze gołąbki złożone są z delikatnej i rozpływającej się w ustach kapusty otoczonej aromatycznym sosem. Wewnątrz liści musi znaleźć się soczysty farsz, który również nie stawia żadnego oporu podczas jedzenia.Jeśli nie lubisz smaku białej kaszy gryczanej, możesz zamienić ją na kaszę jęczmienną lub pęczak. Nie zalecamy wrzucania do farszu ryżu, ponieważ ten źle komponuje się w gołąbkach z rybą - znacznie smaczniejsze efekty daje korzystanie z silniejszych smakowo kasz.
Kiszona kapusta jest rarytasem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Ma ona wiele cennych właściwości, dlatego też warto spożywać ją regularnie. Zdradzamy sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Czym prędzej kupcie kapustę i spróbujcie ją wykonać — będzie lepsza niż ze sklepu. Z kiszonej kapusty z powodzeniem przyrządzicie szereg pysznych dań np. bigos lub surówkę obiadową. Zaopatrzcie się w słoiki o pojemności ok. 500 ml, świeżą kapustę i sól, a kilka prostych kroków dzielić was będzie od kosztowania fantastycznego probiotyku.
Pieczone pierogi są doskonałym pomysłem na ciepły i smaczny obiad. Wybornie smakują z barszczem czerwonym i zachwycą każdego fana kuchni polskiej. Nadzienie z kapusty i grzybów idealnie komponuje się z delikatnym ciastem drożdżowym. Musicie tego spróbować. Nie ma chyba smakosza, który odmówiłyby porcji pysznych pierogów. Proponowaliśmy wam już pyszne pierogi ruskie w wersji bez nabiału oraz wyborne zapiekane pierogi z farszem z sera żółtego i pieczarek. Tym razem zdradzamy przepis na klasyczny kapuściano-grzybowy farsz zamknięty w aksamitnym cieście drożdżowym. Skusicie się?
Gołąbki mogą przybierać najróżniejsze formy, jednak w Polsce dalej najpopularniejsze są te z ryżem i mięsem. Dzisiaj prezentujemy doskonały przepis na staropolską odsłonę dania, dzięki której z łatwością je przygotujesz. Za wyjątkowe walory smakowe odpowiada dodatek grzybów. Farsz jest delikatny i wilgotny, a liście kapusty dosłownie rozpływają się w ustach. Gołąbki są zdecydowanie jednym z najlepszych pomysłów na prawdziwy, polski obiad. Potrawa nie należy do zbyt skomplikowanych, jednak wolimy pozostawić jej wykonanie najbardziej doświadczonym kucharzom w naszej rodzinie, dzięki czemu smak skutecznie przenosi nas do wspomnień z dzieciństwa.Tradycyjne staropolskie gołąbki nie są zapiekane w sosie pomidorowym, którego dodatek jest stosunkowo nowym wynalazkiem. W starych przepisach sos tworzy zakwas żytni zabielony śmietaną, który jest gęsty i bardzo aromatyczny.
Surówka z młodej kiszonej kapusty to pomysł na pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań mięsnych i ryb. Surówka o słodko-kwaśnym smaku jest prawdziwą bombą witaminową i doskonale pasuje do obiadu. Sprawdź, jak zrobić surówkę z młodej kiszonej kapusty. Kiszona, młoda kapusta to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera duże ilości witaminy C, która wzmacnia odporność, uszczelnia żyły, opóźnia procesy starzenia. Kiszona kapusta działa również zbawiennie na nasz układ trawienny, regulując pracę jelit i wzmacniając ich naturalną florę bakteryjną.Surówka z kiszonej kapusty z marchewką, cebulką, papryką i jabłkiem jest pysznym dodatkiem do obiadu. Oprósz posiekaną cebulę cukrem, a zyskasz doskonały smak i pozbędziesz się ostrości. Surówka pasuje idealnie do smażonej ryby, kotletów schabowych i wielu innych dań. Z kiszonej kapusty ugotujesz również wyśmienity bigos- tu poznasz sprawdzony przepis na bigos według Karola Okrasy.
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem jest pysznym dodatkiem do obiadu. Świetnie łączy się zarówno z drobiem, jak i schabem, karkówką, wołowiną. Surówka jest lekka i ma wyjątkowy smak, który zawdzięcza słodkim, suszonym śliwkom i kwaśnemu jabłku. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i suszonymi śliwkami to jedna z moich ulubionych surówek obiadowych. Przełamanie słodyczy, lekkiej ostrości i kwaśnego jabłka sprawiają, że potrawę można jeść niemal codziennie i nigdy się nie znudzi. Surówkę dopraw majonezem lub gęstym jogurtem, jeśli chcesz, aby była lżejsza.Surówka idealnie pasuje do kurczaka pieczonego z ziemniakami, karkówki, pieczonego schabu. Dobrze łączy się również się z pyzami z mięsem i roladami wołowymi. Surówkę z czerwonej kapusty skrop sokiem z cytryny, aby przełamać smaki. Sok opóźni również proces ciemnienia jabłka, które cały czas będzie wyglądać bardzo apetycznie.
Gołąbki są wyjątkowo smacznym, choć czasochłonnym daniem kuchni polskiej. Aby ułatwić sobie ich przygotowanie, można pominąć etap zawijania i sięgnąć po siekaną kapustę pekińską. Wyjdzie smacznie, a czas spędzony w kuchni zredukujecie do niezbędnego minimum. Spróbujcie koniecznie.Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy podają je w sosie pomidorowym, inni do ich przygotowania używają kapusty włoskiej. Dla tych z was, którzy nie lubią zawijania i obgotowywania warzywa mamy przepis, z którym danie zrobicie wyjątkowo szybko i niemalże bez wysiłku. Wykorzystamy posiekaną kapustę pekińską i aromatyczny koperek. Będzie naprawdę pysznie.
Kapusta pekińska jest u nas łatwo dostępna, jednak w małym stopniu wykorzystywana. Zwykle robimy z niej surówkę, czasami gołąbki. Jeśli jednak masz ochotę na orientalny przysmak, przygotuj smakowitą kiszoną kapustę pekińską a'la Kimchi. W tym celu skorzystaj z niezwykłego przepisu Jakuba Kuronia.Kiszonki są bardzo zdrowe i warto po nie sięgać przez cały rok. Jednak szczególnie dużą popularnością cieszą się zimą. Wtedy nie tylko świetnie smakują, ale też skutecznie podnoszą naszą odporność i zwalczają przeziębienia. Jak się okazuje, kiszone warzywa są znane nie tylko w Polsce. Kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej i jest to zwykle kiszona kapusta pekińska, rzadziej rzepa. Dzięki dodatkowi papryczki chilli kimchi charakteryzuje się kwaśno-pikantnym smakiem. Jak ją przygotować zdradzi wam dziś Jakub Kuroń.
Surówka z młodej kapusty to smaczny, lekki i zdrowy dodatek do obiadu. Surówka świetnie łączy się z mięsem, plackami ziemniaczanymi i rybami, tworząc wyjątkowe i pyszne dania. Sprawdź, jak przygotować wyśmienitą surówkę z młodej kapusty i ogórka.Sezon na młodą kapustę trwa od maja do sierpnia, warto więc wykorzystać ten czas i przygotować z kapusty genialne dania. Młoda kapusta jest bardzo delikatna, słodkawa i zawiera ogromne ilości witamin i antyoksydantów. Pamiętajmy, że wszystkie nowalijki, podobnie jak kiełki, to prawdziwa bomba witaminowa, korzystajmy więc z nich jak najwięcej.Surówka z kapusty, ogórka, pomidorków koktajlowych i koperku ma wyraźny, ale i delikatny smak, jest lekka, orzeźwiająca i doskonale łączy się z pieczoną karkówką, schabem, drobiem i rybami. Surówka to również pyszny dodatek do dań wegetariańskich, np. do placków ziemniaczanych. Jeśli wolisz bardziej wyraźny smak, dodaj do surówki łyżeczkę octu jabłkowego, nie jest on jednak konieczny. W surówce nie może jednak zabraknąć wysokiej klasy oliwy z oliwek, która scali wszystkie składniki i nada surówce charakterystycznego smaku.
Brukselka jest typowo zimowym warzywem. I choć właśnie teraz przypada jej szczyt sezonu, dość rzadko gości na naszych stołach. Jedną z przyczyn jest gorzkawy smak warzywa. A wiesz jak ugotować brukselkę bez goryczki? Tak naprawdę to nic trudnego. Trzeba tylko pamiętać o kilku szczegółach. Kapusta brukselka wyróżnia się rozmiarem i wartością odżywczą. W porównaniu do innych kapust jest malutka, natomiast bije swoje siostry na głowę, jeśli chodzi o zawartość cennych składników. Jest bogata w sole mineralne i witaminy. A i konsystencję ma bardzo ciekawą. Po ugotowaniu lub upieczeniu jej główki zjada się z przyjemnością.
Jeśli po świętach został wam bigos lub kapusta z grochem nie zwlekajcie, tylko utrwalcie te potrawy, póki są świeże. Obie doskonale nadają się do mrożenia, bo po rozmrożeniu i odgrzaniu, smakują jak dopiero co przygotowane. Podpowiemy wam, jak powinno się mrozić bigos i kapustę z grochem. Mało kto zdaje sobie sprawę, że specjałów nie powinno się przechowywać dłużej niż 6 miesięcy.Bigos gotujemy zwykle w większych ilościach. Tę potrawę lubią niemal wszyscy, nie może jej więc zabraknąć. Jednak w świątecznej obfitości łatwo przeliczyć się z możliwościami naszych żołądków. Nawet najsmaczniejszy bigos może się też zwyczajnie przejeść. Podobnie jest też z wigilijną kapustą z grochem. Na szczęście mamy dla was dobrą wiadomość. Te potrawy lubią przemrożenie, więc doskonale nadają się do zamrożenia. Jeśli więc zostało wam po świętach trochę bigosu czy kapusty z grochem, nie wyrzucajcie ich, tylko zamroźcie. Będą jak znalazł, gdy najdzie was ochota na kapuściane smaki.
Każdy pełnoprawny obiad musi składać się nie tylko z głównej potrawy, lecz również dodatków, jak ziemniaki i surówka. Surówka prezentowana poniżej idealnie sprawdza się do zimowych dań, ponieważ pełna jest soczystych i chrupiących warzyw, które mają mnóstwo witamin. Dzięki temu organizm będzie gotowy na największe mrozy. Surówka zimowa jest typowo sezonową propozycją, którą najczęściej można spotkać w towarzystwie ciężkich mięs, sosów i potraw mącznych. Niewielka ilość składników pozwala cieszyć się z surówki każdego dnia. Poniżej pokazujemy jak przygotować ją krok po kroku.Sosem jest klasyczna oliwa z sokiem z cytryny, lecz jeśli chcesz cieszyć się mocniejszym smakiem, dodaj do niego odrobinę musztardy. Jej ostrość oraz kwaśność jeszcze bardziej podkręci smak wszystkich warzyw.
Jeśli macie ochotę na niezwykłe, pyszne danie bez grama mięsa, dobrze trafiliście. Właśnie przygotowaliśmy dla was przepis na gołąbki po lwowsku. Farsz do nich robi się z ziemniaków i cebuli i właśnie dzięki niemu gołąbki smakują wyśmienicie. Przekonajcie się o tym sami. Największą popularnością cieszą się u nas gołąbki nadziewane mięsem i ryżem. Jednak wersji farszu do gołąbków jest wiele. Można je nadziewać np. samym mięsem, mięsem i kaszą, kaszą i grzybami, ryżem i pieczarkami albo właśnie ziemniakami. Farsz ziemniaczany robi się na Kresach. I choć jest to tanie danie, składające się z prostych składników, to jednak pozytywnie zaskakuje smakiem. Jeśli więc macie ochotę na jarski obiad, zapraszamy.
W polskich stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia króluje 12 tradycyjnych potraw - dla urozmaicenia menu polecamy przygotować wigilijne gołąbki. Zamiast mięsa w ich farszu znajdują się ziemniaki oraz grzyby i nie są zapiekane w sosie pomidorowym, lecz śmietanowym. Takie gołąbki mają delikatną strukturę, a przy okazji intensywny smak. Klasycznie gołąbki sporządza się z mielonego mięsa wieprzowego, jednak tradycja wigilijnego postu zobowiązuje nas, do zrezygnowania z tego luksusu. Ziemniaczany farsz spisuje się mimo to wzorowo i z pewnością nikt nie będzie tęsknił do innych gołąbków. Aby potrawa miała intensywny smak, pamiętaj o odpowiednim podsmażeniu cebuli. Rób to na niewielkim ogniu tak, aby cebula ładnie się skarmelizowała, lecz nie przypaliła. Spalone warzywo ma bardzo gorzki smak, który zrujnuje gołąbki.
Dziś podamy wam przepis na świąteczne pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami. Są łagodniejsze w smaku niż te, z dodatkiem kiszonej kapusty, co niektórym może się bardzo posmakować. Jesteśmy pewni, że gdy spróbujecie tego farszu raz, będziecie do niego wracać. Na Wigilię zwykle przygotowujemy pierogi z farszem zawierającym grzyby. Nieraz są to po prostu pieczarki, ale zwykle nadzienie z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych. Jeśli jednak dla kogoś to połączenie jest zbyt mocne w smaku, namawiamy do zastąpienia kiszonej kapusty słodką. Charakter pierogów będzie podobny, jednak smak o wiele delikatniejszy.
Śląska kapusta z grzybami to pomysł na wyjątkowo smaczną potrawę wigilijną. Śląska kapusta przygotowana jest z suszonych i mrożonych grzybów, dzięki czemu ma bardzo wyraźny smak i aromat. Poznaj niezwykle prosty przepis na śląską kapustę z grzybami wigilijną.Śląskie potrawy słyną z prostych, lecz wyjątkowo smacznych dań, również tych świątecznych i wigilijnych. Do przygotowania śląskiej kapusty potrzebujesz kilku podstawowych składników i niecałej godziny poświęconej na gotowanie. Kapusta po śląsku gotowana jest wyłącznie z kiszonej kapusty, jednak z dwóch rodzajów grzybów, które wzmacniają jej smak. Dzień przed gotowaniem kapusty po śląsku namocz grzyby suszone w zimnej wodzie, grzyby mrożone natomiast włóż do miski i wstaw do lodówki, aby delikatnie się rozmrażały, nie rozmrażaj grzybów w mikrofalówce, ponieważ stracą smak.Na Wigilię przygotuj również gołąbki wigilijne, bardzo popularne na Śląsku jako jedno z głównych dań postnych podczas uroczystej kolacji.
Szukasz pomysłu na wyjątkową potrawę wigilijną? Przygotuj postny bigos z suszonymi grzybami i śliwkami, a wszyscy goście będą zachwyceni. Jaki doprawić bigos? Jak ugotować dobry bigos wigilijny?Bigos kojarzy nam się głównie z mięsnym daniem, który przygotowujemy na Boże Narodzenie lub Wielkanoc. Postny bigos wigilijny jest jednak równie smaczny i aromatyczny dzięki suszonym grzybom, śliwkom i wielu innym przyprawom. Bezmięsny bigos będzie pyszną potrawą podczas uroczystej kolacji wigilijnej. Dzień przed gotowaniem bigosu koniecznie namocz w zimnej wodzie suszone grzyby, aby zmiękły. Nie wylewaj również wody po moczeniu suszu, ponieważ jest bardzo aromatyczna i wykorzystasz ją do gotowania kapusty. Bigos ugotuj z białej i kiszonej kapusty i dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i jałowcem. Nie zapomnij również o wytrawnym winie, które doda aromatu. Na Wigilię przygotuj również wyborne kotlety rybne, które posmakują nawet najmłodszym członkom rodziny.