Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kapusta

Kapusta

Kiszona kapusta wyjdzie idealnie
23.08.2021 02:00 Prosty sposób na kiszoną kapustę

Kiszona kapusta często gości na naszych stołach. Zajadamy ją w formie dodatku obiadowego, jednak równie często wzbogacamy o nią nasze specjały. Podczas przygotowań kluczowe jest dodanie odpowiedniej ilości soli. Na kilogram kapusty powinno przypadać 20 g przyprawy.Nie da się ukryć, że kiszona kapusta zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni. Znaczna część uwielbianych potraw nie może się obejść bez tego specjału. Warto wiedzieć, jak przygotować idealną kiszoną kapustę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gołąbki bez kapusty
21.08.2021 02:00 Bajecznie pyszne gołąbki bez grama kapusty

Chcesz sporządzić gołąbki, lecz w sklepie zabrakło ładnej główki kapusty? Nie martw się, ponieważ z poniższym przepisem zrobisz je bez konieczności dodawania tego warzywa. Co więcej, jest on znacznie łatwiejszy od receptury na klasyczne gołąbki. Gołąbki bez kapusty mogą wydawać się kulinarnym purystom czymś niesłychanym, jednak wystarczy spróbować tej potrawy, aby zupełnie zmienić swoje zdanie. Z pewnością domownicy także będą zachwyceni. Jeśli nie chcesz przygotowywać potrawy z mięsem, zamień je na szklankę soczewicy i dopraw sos odrobiną wędzonej papryki w proszku. Taki substytut jest praktycznie niezauważalny w smaku od zwykłego mięsa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kapusta pekińska w surówce
20.08.2021 02:00 Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej doskonale pasuje do najróżniejszych mięs o intensywnym smaku. Jeśli chcesz stworzyć doskonałe połączenie, dodaj do kapusty tartą marchewkę. W taki sposób słodycz świetnie kontrastuje ze smakiem liści kapusty. Surówka z kapusty pekińskiej jest szybka w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna. Co więcej, jeśli korzysta się z odpowiednich składników, może być także zdrowa i bardzo niskokaloryczna. Wystarczy, zamiast klasycznego majonezu użyć jogurtu naturalnego, który ma znacznie mniej tłuszczu. Niektórzy tak bardzo kochają tę surówkę, że dodają ją nawet do swoich kanapek - trzeba je jednak zjeść wystarczająco szybko, aby pieczywo nie przemokło. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gołąbki
20.08.2021 02:00 Niezwykły przepis Okrasy na gołąbki z niebanalnym sosem

Gołąbki Karola Okrasy nie mają sobie równych głównie dzięki charakterystycznemu sosowi. Wykonany jest bowiem na bazie musztardy, co znacznie wzmacnia smak samych gołąbków. Podając je swojej rodzinie, usłyszysz okrzyki zachwytu. Gołąbki wcale nie muszą być podawane jedynie w sosie z pomidorów. Karol Okrasa lubi bawić się kuchnią i pokazywać, jak połączyć stare przepisy z nowymi rozwiązaniami. Poniższa receptura jest dowodem na to, że mieszanie staropolskich rozwiązań ze współczesnymi smakami może okazać się sukcesem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gołąbki podczas zawijania
13.08.2021 02:00 Jak błyskawicznie zawijać gołąbki?

Gołąbki cieszą się wśród Polaków niesłabnącą popularnością, lecz sprawiają sporo kłopotów podczas zawijania. Wystarczy poznać jednak prostą technikę, która znacznie ułatwia ten proces. Dzięki niej już więcej nie będziesz musiał się męczyć z wypadającym farszem czy długim czasem spędzonym w kuchni. Gołąbki są przepysznym daniem, uwielbianym szczególnie przez starszych Polaków, którym długi czas zawijania nie przeszkadza. Niektórzy nie mają jednak możliwości spędzenia całego popołudnia w kuchni. Z tego powodu istnieje metoda szybkiego zawijania, która znacznie usprawnia i ułatwia gotowanie. Przy jej pomocy każdy będzie mógł bez większego wysiłku cieszyć się smakiem domowych gołąbków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Brukselki w pomidorach
12.08.2021 02:00 Brukselki w pomidorach smakujące jak gołąbki

Brukselka nie należy do grona najpopularniejszych warzyw. Niektórzy smakosze nie są do niej zbytnio przekonani. Okazuje się, że można przygotować z niej obłędnie pyszny specjał, który smakuje niczym gołąbki. Danie będzie gotowe w 20 minut.Brukselka przeważnie jest traktowana bardziej jako dodatek do rozmaitych potraw. Niekiedy możemy się na nią natknąć w zupach. Dziś sięgniemy po przepis, w którym brukselka gra pierwsze skrzypce.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z młodej kapusty z koperkiem
12.08.2021 02:00 Pyszna surówka z młodej kapusty z majonezem i koperkiem

Smakowita surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Dodatek obiadowy możemy przygotować na wiele sposobów. Tym razem sięgniemy po przepis na surówkę z młodej kapusty, którą wzbogacimy o koperek, majonez oraz lekki jogurt naturalny. Efekt powala na łopatki.Nie da się ukryć, że surówka z młodej kapusty już sama w sobie jest wyśmienitym smakołykiem. Z pewnością warto wzbogacić ją o koperek oraz majonez. Surówka w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety schabowe z wyjątkowym dodatkiem
11.08.2021 02:00 Najlepszy wiosenny dodatek do kotletów schabowych

Kotlety schabowe w Polsce owiane są szczególną sławą i zna je właściwie każdy. Zazwyczaj podajemy je z mizerią bądź buraczkami, jednak wiosną nie ma lepszego dodatku niż młoda, zasmażana kapusta.Przepyszne kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Mięsny specjał już sam w sobie jest nie lada pokusą dla smakoszy, jednak równie istotne są odpowiednie dodatki. Warto postawić na fantastyczną zasmażaną młodą kapustę.

Kapuśniak z pomidorami
11.08.2021 02:00 Rewelacyjny, lekki kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Bez wątpienia kapuśniak jest wyborną propozycją obiadową. W każdym domu zupę przyrządza się odrobinę inaczej. Tym razem wzbogacimy ją o przepyszne pomidory w formie przecieru. Dzięki nim kapuśniak będzie jeszcze większą pokusą.Smakowity kapuśniak z pomidorami przyprawi o autentyczny zachwyt nawet bardziej wymagających smakoszy. Przepis na zupę jest banalnie prosty i każdy powinien z nim sobie poradzić bez najmniejszych problemów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zapiekanka
11.08.2021 02:00 Gołąbkowe lasagne, czyli zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty

Zapiekanka à la lasagne złożona z mięsa mielonego i liści kapusty jest doskonałym sposobem na zrobienie gołąbków w łatwy sposób. Nie ma bowiem konieczności zawijania ich każdego osobno. Poniżej pokazujemy krok po kroku jak to danie wykonać. Gołąbkowa lasagne będzie smakować szczególnie tym, którzy lubują się w klasycznej wersji tej potrawy. Jeśli chcesz sprawdzić, jak smakuje owa zapiekanka, ten przepis jest jednym z najprostszych i najszybszych. Aby proces pichcenia się udał, należy koniecznie pamiętać o posmarowaniu naczynia żaroodpornego tłuszczem. W innym wypadku zapiekanka przypiecze się do szkła i nie uda się jej ładnie podać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gołąbki
10.08.2021 02:00 Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?

Podstawą gołąbków jest bez wątpienia kapusta - bez niej mięsny farsz rozpadłby się, a samo danie nie miałoby takiego samego smaku. Jaka kapusta nadaje się do nich najlepiej? Zdecydowanie najbardziej pasuje do nich klasyczna biała odmiana. Gołąbki jadane są przez nas praktycznie na okrągło. W niektórych domach nierzadko podaje się je przynajmniej raz na tydzień, co czyni z nich potrawę tak popularną, jak schabowe czy mielone. Mimo ogromnej popularności wielu kucharzy amatorów nie do końca wie, jaką kapustę wybrać. Ciężko się zdecydować, gdy możemy przebierać w najróżniejszych gatunkach tego warzywa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sok z kiszonej kapusty
09.08.2021 02:00 Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?

Nie od dziś wiadomo, że sok z kiszonej kapusty jest bardzo zdrowym produktem spożywczym. W jego wnętrzu znajdziemy cenne witaminy i minerały. Po 30 dniach picia go codziennie znacząco wzmacnia się odporność organizmu. Przygotowanie soku z kiszonej kapusty jest bardzo proste.Niepozorny sok z kiszonej kapusty jest prawdziwym bogactwem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Z pewnością warto go dodać do codziennego jadłospisu. Efekty są widoczne już po 30 dniach.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej
07.08.2021 02:00 Chrupiąca, a zarazem soczysta surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej sprawi, że obiad będzie jeszcze bardziej apetyczny. Niepozorny dodatek charakteryzuje się chrupkością i soczystością. Przygotujesz go w mgnieniu oka. Przepis jest banalnie prosty.Bez wątpienia surówka potrafi zaskoczyć swoimi walorami smakowymi. Nie inaczej jest w przypadku specjały na bazie kapusty pekińskiej. Surówka w tym wydaniu momentalnie znika z talerzy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki z kiszonej kapusty
06.08.2021 02:00 Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Fuczki są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Jeśli więc znudziły ci to klasyczne danie, sięgnij po placki z kiszonej kapusty. Ich charakterystyczny smak szczególnie spodoba się fanom kiszonek.Placki ziemniaczane są daniem, które można przygotować na wiele sposobów. W niektórych przepisach możesz nawet pominąć najbardziej pracochłonną część ich robienia, czyli ścieranie ziemniaków na tarce. Ciekawy sposób na ten tradycyjny posiłek zaprezentowała też Magda Gessler. Jeśli jednak chcesz nieco zaszaleć, zrób fuczki, w których zamiast ziemniaków pojawia się kiszona kapusta. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak ukisić kapustę?
04.08.2021 02:00 Babciny sposób na kiszenie kapusty

Kiszona kapusta przygotowywana według domowej receptury jest znacznie lepsza niż ta ze sklepu. Nasze babcie miały swoje sposoby, by przetwory smakowały najlepiej. Nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy, że do kapusty dodasz odpowiednie dodatki i przyprawy, a nabierze ona odpowiedniego aromatu. Z kiszonej kapusty można stworzyć wiele pysznych dań. Jednym z najpopularniejszych jest z pewnością surówka z kiszonej kapusty, która świetnie sprawdza się do ryby. Ciekawą opcją dla szukających nowych smaków może okazać się też zapiekanka z ziemniakami i kiszoną kapustą. Aby jednak przygotować te potrawy, trzeba najpierw odpowiednio ukisić kapustę. Mamy najlepszy przepis. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gołąbki z idealnym farszem
04.08.2021 02:00 Jak gotować gołąbki, by farsz nie wyszedł suchy?

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Idealny specjał powinien się charakteryzować soczystym farszem. Za sprawą prostej sztuczki osiągnięcie tego efektu nie będzie problemem. Wystarczy wzbogacić mięso o odrobinę bulionu.Nie da się ukryć, że gołąbki zajmują szczególne miejsce wśród klasyków naszej rodzimej kuchni. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy zajadają je regularnie. Warto wiedzieć, co należy zrobić, by farsz nie wyszedł nazbyt suchy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą kiszoną
03.08.2021 02:00 Cudowna zapiekanka z ziemniakami i kapustą kiszoną

Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem kapusty kiszonej z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków. Przepis jest banalnie prosty. Obiad w tej odsłonie sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Nie da się ukryć, że zapiekanka ziemniaczana jest doskonałą propozycją obiadową. Tym razem warto postawić na danie wzbogacone o przepyszną kapustę kiszona. Efekt powala na łopatki. Prośby o dokładkę są pewne.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Która kapusta jest najzdrowsza?
02.08.2021 02:00 Czerwona czy biała, która kapusta ma więcej właściwości odżywczych?

Kapusta często gości na naszych stołach. W kuchni wykorzystujemy zarówno białą, jak i czerwoną odmianę. Okazuje się, że różnią się one od siebie nie tylko wyglądem. Czerwona kapusta skrywa w sobie znacznie więcej składników odżywczych.Nie da się ukryć, że kapusta jest jednym z podstawowych składników dań naszej rodzimej kuchni. Największą popularnością cieszy się biała odmiana. Jednak warto także sięgać po czerwoną kapustę. Dzięki niej dostarczymy sobie cennych witamin i minerałów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka z kapusty pekińskiej
23.07.2021 02:00 Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej to doskonały dodatek do obiadu, który smakuje praktycznie każdemu. Jest chrupiąca i świeża, a w połączeniu z jabłkiem i warzywami dostarcza mnóstwo wartości odżywczych. Warto przy okazji pamiętać, że jej przygotowanie jest banalnie proste, więc nie potrzeba do niej żadnych umiejętności. Surówka z kapusty pekińskiej jest dobrym źródłem witaminy C, K oraz witaminy A, a także folianów, pirydoksyny, wapnia, potasu i żelaza. W składnikach znajduje się mnóstwo błonnika, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Owa surówka jest genialnym produktem do większości obiadów - szczególnie tych, w których główną rolę gra mięso. Smak surówki wzmacnia przyjemność z jedzenia pieczeni i kotleta, a także oczyszcza kubki smakowe, aby czuć więcej podczas jedzenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczona kapusta
22.07.2021 02:00 Młoda kapusta zapiekana w piekarniku

Młoda kapusta wcale nie musi być jedynie podawana w zasmażanej wersji - można przygotować z niej coś zupełnie innego. W poniższym wydaniu, z dodatkiem sera i sosu na bazie octu balsamicznego, może być samodzielnym posiłkiem. Jest aromatyczna, sycąca i przepyszna. Młoda kapusta jest popularnym sezonowym warzywem, które pojawia się na stołach większości z nas. Jej delikatny smak, większa miękkość i łatwość obróbki są głównymi powodami, przez które jest tak wyjątkowo lubiana. Najczęściej jednak przygotowuje się z niej dodatek do obiadu, zasmażając z masłem. Jeśli znudził ci się taki sposób, sprawdź, jak smakuje w innym wydaniu. W tym celu świetnie sprawdzi się receptura zaprezentowana poniżej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki z młodej kapusty są przepyszne
19.07.2021 02:00 Zniewalające placki z świeżej kapusty, idealne na szybką kolację

Placki można przygotować na rozmaite sposoby. Najczęściej sięgamy po specjały na bazie ziemniaków. Dziś wypróbujemy przepis na placki, w których zagości między innymi kapusta. Danie momentalnie znika z talerzy.Placki ze świeżej kapusty są nie lada smakołykiem. Nawet najbardziej wymagający wielbiciele kulinariów nie będą mogli się im oprzeć. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu (5)
13.07.2021 02:00 Lekkie i zdrowe gołąbki z kaszą i indykiem

Gołąbki z kapusty pekińskiej są świetną alternatywą dla tradycyjnej wersji tego dania, która jest ciężkostrawna. Farsz wykonany jest głównie z kaszy jęczmiennej i mielonego indyka, co pozwala na sporządzenie znacznie lżejszej potrawy. Aby wzmocnić smak warto użyć więcej czosnku, a przy podaniu posypać gołąbki dużą ilością siekanej pietruszki. Gołąbki z kapusty pekińskiej przygotowuje się bardzo podobnie jak zwykłe gołąbki, jednak pominięty zostaje etap gotowania całej główki kapusty. Dzięki temu oszczędza się sporo czasu oraz pracy. Farsz z indyka i kaszy jęczmiennej pozwala również na zmniejszenie ciężkostrawności potrawy, która jest największą bolączką gołąbków z wieprzowiną i ryżem. Przy okazji smak nie różni się zbyt mocno, więc fani klasycznego wariantu również będą zadowoleni. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.

Gołąbki z młodej kapusty
11.07.2021 02:00 Cudowny przepis na letnie gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki są jednym ze sztandarowych dań naszej rodzimej kuchni. Można je przyrządzić na różne sposoby. Dziś sięgniemy po przepis na gołąbki z młodej kapusty. Letnia odsłona specjału przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków.Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu danie cieszy się ogromną popularnością. Warto wykorzystać w nich młodą kapustę. Dzięki niej gołąbki będą jeszcze pyszniejsze.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Surówka z białej kapusty
11.07.2021 02:00 Prosta domowa surówka z białej kapustki

Surówka z białej kapusty jest uwielbianym kulinarnym dodatkiem. Specjał można przygotować w mgnieniu oka. Potrzebne nam będą tylko trzy składniki. Mowa oczywiści o kapuście, marchewce i cebuli. Surówka w tej odsłonie jest niezwykle chrupiąca.Smakowita surówka niejednokrotnie wywoływała u nas autentyczny zachwyt. Największą popularnością często cieszą się najprostsze z rozwiązań. Do takowych można zaliczyć wyśmienitą surówkę z białej kapusty.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

obraz 2021-07-07 170548
07.07.2021 02:00 Wyborny bigos z młodej kapusty - prosty i lekki przepis

Bigos wcale nie musi być przygotowany jedynie z kiszonej kapusty - jej młoda wersja również się do tego świetnie nadaje. Taka potrawa ma delikatny smak i znacznie lepiej pasuje do dużych temperatur. Jest lekka, a gotowanie wymaga tylko 1 patelni i 1 garnka. Bigos z młodej kapusty jest idealnym daniem w trakcie lata, gdy pogoda daje w kość wysoką temperaturą. O tej porze roku mało kto ma siłę na ciężkostrawne jedzenie, które długo zalega w układzie pokarmowym. Co więcej, dostępność młodej kapusty jest na tyle ograniczona przez większość roku, że możliwość gotowania przy jej użyciu jest ciężka do powtrzymania się. Taki bigos wspaniale komponuje się z młodymi ziemniakami oraz sadzonymi jajkami. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-07T175705.506
07.07.2021 02:00 Jak zrobić kapustę kiszoną w domu?

Kiszona kapusta może wydawać się banalnie łatwa w przygotowaniu, lecz trzeba zachować odrobinę ostrożności. Przede wszystkim nie należy przesadzić z ilością soli, której za dużo powstrzyma rozwój bakterii kwasu mlekowego. W celu uniknięcia wytworzenia się szarego koloru na kiszonce nie korzystaj z metalowych naczyń i pokryw. Kiszona kapusta w znacznym stopniu chroniona jest przez odpowiednie stężenie soli. Zbyt mało, a cała kiszonka spleśnieje i zepsuje się. Z kolei za dużo wpłynie na prędkość procesu fermentacji, który zanim rozkręci się, warzywo znowu się zepsuje. Warto pamiętać również o wystarczającym poziomie soku z kiszonej kapusty - jeśli poszatkowane liście nie będą nim całkowicie zakryte, mogą poszarzeć. Podobnie jest w przypadku kontaktu kapusty z metalem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-03T085430.632
03.07.2021 02:00 Prosty przepis Magdy Gessler na pyszne gołąbki

Magda Gessler nie raz potrafiła zaskoczyć wszystkich swoimi przepisami, choć tym razem postanowiła postawić na tradycji. Proste i pyszne gołąbki w jej wykonaniu każdy je ze smakiem. Kluczem do sukcesu jest duża ilość majeranku, nadającego daniu wspaniałego aromatu.Gołąbki są jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Każdy z nas ma na nie sprawdzony przepis. Gołąbki w sosie pomidorowym smakują wspaniale, jednak czasochłonność przepisu skutecznie odstrasza tych, którzy nie mogą poświęcić wielu godzin na gotowanie.Dlatego poniższa propozycja, na klasyczne gołąbki w szybkim przepisie, pozwala znacznie oszczędzić na czasie samego gotowania. Nie potrzeba do nich również żadnych specjalistycznych umiejętności. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

obraz 2021-06-23 091639
23.06.2021 02:00 Polskie potrawy, których nie cierpią obokrajowcy

Dla Polaków polskie potrawy nie są niczym niecodziennym - niezależnie czy jemy flaczki, kiszoną kapustę, czy salceson, uwielbiamy ich smak. Obcokrajowcy mają jednak zupełnie odmienne zdanie i niektóre nasze danie są dla nich nie do przełknięcia. Niżej prezentujemy listę produktów, które wywołują w nich największe emocje. Polskie potrawy smakują nam o każdej porze roku. Chłodny śledź w śmietanie, aromatyczny i delikatny salceson, czy chrupiące kiszone ogórki, które są wyjątkowo soczyste - takie smaki wypracowane zostały przez wiele pokoleń. Nie dla każdego są one jednak naturalne. Taki problem dotyczy głównie obcokrajowców, którzy muszą zmagać się z nieprzystosowaniem do naszej specyficznej kuchni. Niektóre z dań, które są dla nas pyszne, wywołują w nich wręcz obrzydzenie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: