Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z młodej kapusty z majonezem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.12.2021 01:00

Surówka z młodej kapusty z majonezem

Surówka z młodej kapusty z majonezem
canva/Wiktory

Surówka z młodej kapusty to świetny dodatek do obiadu. Doskonale łączy się zarówno z mięsem, jak i rybami i daniami wegetariańskimi, nadając całej potrawie świeżości i lekkości. Poznaj prosty przepis na surówkę z młodej kapusty do obiadu.

Młoda kapusta, czyli biała kapusta, ale z wczesnych odmian, dostępna jest od maja do sierpnia. Młoda kapusta ma wyjątkowy smak, jest delikatna, słodka i rewelacyjnie łączy się z każdym daniem.

Kapusta młoda, podobnie jak nowalijki, czyli wczesne, wiosenne warzywa, zawiera ogromne ilości witamin, minerałów i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia ciężkich schorzeń, w tym chorób nowotworowych, warto więc włączyć ja do diety.

Surówka z młodej kapusty z majonezem jest doskonale doprawiona, świeża i niemal doskonała do pyz z mięsem, kopytek, polędwiczek wieprzowych, kotletów mielonych i wielu innych dań. Surówka równie dobrze sprawdzi się do przygotowania domowych burgerów.

Przepis na surówkę z młodej kapusty z majonezem

Składniki na 4-5 porcji:

  • pół małej kapusty młodej

  • 2 marchewki

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 3 łyżki majonezu

  • łyżeczka musztardy

  • łyżeczka jabłkowego

  • łyżeczka cukru

  • sól, pieprz

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty z majonezem?

Kapustę poszatkuj, posól i przełóż do większej miski, zetrzyj na tarce marchewkę i dodaj do kapusty razem z natką pietruszki. Majonez wymieszaj z musztardą, cukrem i octem, następnie wlej sos do surówki.

Młoda kapusta

Całą surówkę dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i wstaw do lodówki na 20 minut, aby odpowiednio się schłodziła.