Surówka z młodej kapusty z majonezem
Surówka z młodej kapusty to świetny dodatek do obiadu. Doskonale łączy się zarówno z mięsem, jak i rybami i daniami wegetariańskimi, nadając całej potrawie świeżości i lekkości. Poznaj prosty przepis na surówkę z młodej kapusty do obiadu.
Młoda kapusta, czyli biała kapusta, ale z wczesnych odmian, dostępna jest od maja do sierpnia. Młoda kapusta ma wyjątkowy smak, jest delikatna, słodka i rewelacyjnie łączy się z każdym daniem.
Kapusta młoda, podobnie jak nowalijki, czyli wczesne, wiosenne warzywa, zawiera ogromne ilości witamin, minerałów i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia ciężkich schorzeń, w tym chorób nowotworowych, warto więc włączyć ja do diety.
Surówka z młodej kapusty z majonezem jest doskonale doprawiona, świeża i niemal doskonała do pyz z mięsem, kopytek, polędwiczek wieprzowych, kotletów mielonych i wielu innych dań. Surówka równie dobrze sprawdzi się do przygotowania domowych burgerów.
Przepis na surówkę z młodej kapusty z majonezem
Składniki na 4-5 porcji:
pół małej kapusty młodej
2 marchewki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
łyżeczka jabłkowego
łyżeczka cukru
sól, pieprz
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty z majonezem?
Kapustę poszatkuj, posól i przełóż do większej miski, zetrzyj na tarce marchewkę i dodaj do kapusty razem z natką pietruszki. Majonez wymieszaj z musztardą, cukrem i octem, następnie wlej sos do surówki.
Całą surówkę dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i wstaw do lodówki na 20 minut, aby odpowiednio się schłodziła.