Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kapusta

Kapusta

Projekt bez tytułu - 2021-11-09T193502.470
09.11.2021 01:00 Domowa surówka jak z chińskiej restauracji - miłość od pierwszego kęsa

Surówka wcale nie musi być nudna. Często odwiedzając restauracje zachwycamy się idealnym połączeniem jej smaków i aromatów. Niemal identyczne kulinarne dzieła sztuki bez większych problemów przyrządzimy w domowej kuchni. Marzy Ci się chrupiąca surówka niczym z kultowych chińskich restauracji? Trafiłeś pod dobry adres.Aromatyczna surówka jak z popularnych chińskich restauracji wcale nie jest trudna do przygotowania. Sekretem jej smaku jest dodatek octu ryżowego. Produkt kosztuje jedynie kilka złotych i z powodzeniem znajdziesz go w większości sklepów spożywczych. Surówka wspaniale podkreśli smak wielu potraw. Poniżej zdradzamy, jak ją przygotować.Przepis na surówkę z chińskiej restauracjiSkładniki:1 poszatkowana biała kapusta2 grubo starte marchewki1 szklanka octu ryżowego200 g cukru1/2 szklanki oleju2 ząbki czosnku łyżka soliSposób wykonania:Wlej do średniego rondla szklankę octu ryżowego, pół szklanki oleju, 200 g cukru oraz łyżkę soli. Całość podgrzewaj mieszając, aż do rozpuszczenia przypraw. W większym garnku wymieszaj ze sobą poszatkowaną kapustę oraz grubo startą marchewkę wraz z czterema zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.Surówkę zalej przygotowaną wcześniej marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego!Na naszej stronie znajdziesz również wiele innych wyjątkowych pomysłów na wyjątkowe surówki m.in. z selera oraz porów.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Puszyste i chrupiące naleśniki bez jajek i mlekaDlaczego warto pić sok z buraka jesienią?Genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z niespodziankąźródło: chińskie przepisyZapraszamy na nasz Instagram

surówka z czerwonej kapusty
08.11.2021 01:00 Wyjątkowa surówka siostry Anastazji z kapustą i słodkim składnikiem

Surówki są niezwykle wartościowe, bo zawierają dużo witamin. Dlatego warto o nich pamiętać przy okazji obiadu. Dziś polecamy wam wyjątkową surówkę siostry Anastazji z kapustą i słodkim składnikiem. Jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Prawdziwa surówka, tak jak nazwa wskazuje, powinna zawierać surowe warzywa i owoce. W takiej postaci są one najwartościowsze, bo zawierają najwięcej witamin i innych, cennych składników. Każda obróbka termiczna, w zależności od jej czasu, niszczy mniej lub więcej witamin. Dlatego staraj się jeść jak najwięcej surowych warzyw i przygotowanych z nich surówek.

Idealny bigos
07.11.2021 01:00 Jak zrobić idealny bigos? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Do przygotowania bigosu potrzebna jest kiszona kapusta, mięso i wędliny. Pozostałe składniki zależą od uznania i gustu gotującego. Zobacz jak zrobić idealny bigos, co warto do niego dodać, a z czym lepiej nie przesadzać. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest wzbogacanie bigosu o nadmierną ilość soli. Czasem lepiej nie dodawać jej w ogóle.Przepisów na bigos jest naprawdę dużo. Jedni uwielbiają bigos kwaśny, gotowany tylko na kapuście kiszonej. Inni wolą bardziej zrównoważony smak bigosu, dlatego dodają do niego też trochę kapusty świeżej. Co prawda kiszoną kapustę można wcześniej przepłukać, by uczynić ją mniej kwaśną i mniej słoną, ale czasami w ten sposób wymywa się z niej też zasadniczy, głęboki smak.

Ekspresowy bigos Karola Okrasy
06.11.2021 01:00 Ekspresowy bigos Karola Okrasy. Zrobisz go w 25 minut

Któż z nas nie lubi bigosu? Tradycyjna potrawa z kapusty i mięsa ma wielu zwolenników. Nic dziwnego, skoro jest sycąca i potrafi doskonale rozgrzać. Jadalibyśmy ją pewnie jeszcze częściej, gdyby jej przygotowanie nie zajmowało aż tyle czasu. Receptura Karola Okrasy pozwoli nam zrobić go szybciej niż zwykle. Koniecznie ją przetestujcie i przekonajcie się, jak dobry bigos można przyrządzić w niecałe pół godziny. Nie raz prezentowaliśmy wam pyszne receptury Karola Okrasy. Wystarczy wspomnieć przygotowywane przez niego pyszne ziemniaczki z pieca lub tę aromatyczną i prostą zupę z dyni. Tym razem znany kucharz zdradził, jak robi bigos. Jego przepis jest naprawdę ekspresowy, a smak dania nieziemski.

Przygotowanie gołąbków
06.11.2021 01:00 Piorunująco skuteczny sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki bez garnka i wody

Gołąbki są ulubioną potrawą wielu smakoszy. Niestety ich przygotowanie wymaga sporo czasu i często z nich z tego powodu rezygnujemy. Możemy ten proces jednak przyspieszyć. Wystarczy, że skorzystamy z piekarnika lub zamrażalnika. Receptury na gołąbki, która wam dotychczas polecaliśmy, w większości przypadków obejmowały obgotowywanie kapusty. I choć przepisy siostry Anastazji i Magdy Gessler pozwalają przygotować wspaniałe gołąbki, polecamy, by skorzystać z małej modyfikacji, która znacząco ułatwi przygotowanie dania.

Surówka z czerwonej kapusty
05.11.2021 01:00 Bajecznie pyszna surówka z czerwonej kapusty i składnikiem niespodzianką

Czerwona kapusta nie jest najpopularniejszym warzywem w kuchni polskiej. Zwykle wykorzystuje się ją do przyrządzenia obiadowej surówki z marchewką czy zasmaża. Proponujemy nieco inaczej przygotować to warzywo i sięgnąć po winogrona. Ten zaskakujący dodatek sprawi, że będzie delikatnie słodka i pyszna. Do surówki według przepisu dodajemy majonezu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zamienić go na zdrowy olej np. lniany lub lżejszą albo wegańską wersję popularnego sosu jajecznego. Dodajcie grzanek lub orzechów włoskich, a surówka będzie mogła stanowić samodzielną przystawkę.

Gołąbki z dodatkiem śliwek
04.11.2021 01:00 Prosty przepis na gołąbki z dodatkiem śliwek - kulinarny szlagier jesieni

Nie da się ukryć, że gołąbki są jednym z najbardziej sztandarowych dań naszej rodzimej kuchni. Specjał można przygotować na wiele sposobów. Dziś wypróbujemy przepis na gołąbki, w których farszu zagoszczą śliwki. Jesienna wersja dania z pewnością przypadnie do gustu domownikom.Gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu danie cieszy się sporą popularnością wśród wielbicieli swojskich smakołyków. Mięsny farsz zawinięty w liście kapusty będzie jeszcze lepszy, jeśli dodasz do niego trochę śliwek.

Surówka z buraka
03.11.2021 01:00 Pyszna i zdrowa surówka z buraka, kapusty i marchwi

Jesienią i zimą do łask wracają warzywa korzeniowe. Burak jest jednym z nich. Upieczony doskonale pasuje zarówno do zup, jak i do pysznych sałatek czy surówek. Proponujemy, by podać go w towarzystwie kapusty, czerwonej cebuli i marchewki. Posiekana bazylia doda charakteru tej kompozycji. Z buraków bez trudu przygotujecie kultowy obiadowy dodatek z chrzanem. Proponowaliśmy wam już również przepis na eleganckie buraczane carpaccio z gruszką. Prosta surówka z ziołowym twistem także zachwyci waszych gości.

surówka z czerwonej kapusty
02.11.2021 01:00 Surówka w czerwonej kapusty lepsza niż z restauracji

Surówka jest ważnym elementem dania obiadowego. Dostarcza witamin i soli mineralnych, ale też wprowadza lekkość i orzeźwienie. Jeśli znudziły ci się już zielone sałaty i marchewka z jabłkiem, mamy apetyczną propozycję. Przygotuj surówkę z czerwonej kapusty. Będzie lepsza niż z restauracji.Czerwona kapusta nie cieszy się w naszej kuchni dużą popularnością. Może ładnie wygląda na straganie, ale rzadko ląduje w naszym koszyku. Nie mamy pomysłu co z niej zrobić. Dlatego przychodzimy wam z pomocą. Naprawdę warto docenić to warzywo, bo jest bardzo zdrowe, wartościowsze nawet od kapusty białej. Od głowiastej kapusty różni się też nieco smakiem, a na talerzu wygląda niezwykle apetycznie.

gołąbki
01.11.2021 01:00 Rozgrzewające gołąbki w sam raz na Wszystkich Świętych

Jeśli jeszcze zastanawiasz się czym podjąć jutro rodzinę, mamy pewien pomysł. Przygotuj rozgrzewające gołąbki. Będą w sam raz na Wszystkich Świętych. Są pożywne, a ich smak zawsze przywołuje rodzinny dom. Doskonale nadają się do odgrzewania i smakują dużym i małym.Gołąbki z kapusty należą do polskiej klasyki. Choć może nie przyrządza się ich szybko, są bardzo smaczne i pożywne. Tak naprawdę same gołąbki wystarczą za cały obiad. Zawsze warto przygotować je w większej ilości, bo wszyscy zwykle proszą o dokładkę, a i bez problemu odgrzejesz je następnego dnia.

placki z kiszonej kapusty
26.10.2021 02:00 Fuczki z kiszonej kapusty według Jana Kuronia

Jeśli lubicie wytrawne placki, te z pewnością pokochacie. Mowa o fuczkach, czyli plackach z kiszonej kapusty. Ich kwaśny smak warto przełamać sporą ilością czosnku i kminku. Tak radzi nam Jan Kuroń, według którego przepisu przygotujemy dziś fuczki. Choć na polskich stołach królują placki ziemniaczane, to równie smaczne placki można przygotować też z innych warzyw. Doskonale do tego celu nadaje się cukinia, dynia, kalafior, a nawet kiszona kapusta. Takie warzywne danie jest pożywne, tanie i szybkie do zrobienia.

Bigos
24.10.2021 02:00 Jak uratować przesolony lub za kwaśny bigos?

Wielu z was uwielbia bigos. Choć jego przygotowanie wcale nie należy do trudnych, czasem może się zdarzyć, że dodamy zbyt dużo soli lub za mocno go zakwasimy. Podpowiadamy co zrobić w takiej sytuacji. Z pewnością nie raz raczyliście się tą tradycyjną potrawą. Warto trochę odświeżyć klasykę i do bigosu dodać dyni. Wypróbujcie ten jesienny przepis i cieszcie się wyjątkowym smakiem. Jeżeli zaś preferujecie kuchnię bezmięsną, skorzystajcie z receptury na bigos z cukinii. Oba przepisy pozwolą wam przygotować pyszne dania i jeśli postąpicie zgodnie z instrukcjami, rady jak ratować, źle przyprawiony bigos nie będą potrzebne.

Gołąbki jak u babci
24.10.2021 02:00 Babciny sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki

Zmiękczanie kapusty do gołąbków bywa niekiedy trudnym zadaniem. Czasem bywa w końcu tak, że liście z łatwością rozrywają się przy najsłabszym dotyku - dlatego prezentujemy babcine sposoby, aby tego uniknąć. Wystarczy jednak gotować je w dużym garnku, co ułatwi ich wyciąganie. Gołąbki stanowią bardzo częsty wybór obiadowy dla tysięcy Polaków. Uwielbiamy przecież delikatną kapustę, w którą zawinięty jest pyszny i sycący mięsny farsz. Niestety mnóstwo ludzi obawia się ich przygotowania, gdyż myślą, że kapusta rozpadnie się, a same gołąbki nie wyjdą odpowiednio smaczne. Mamy na to jednak rozwiązanie.

Kulebiak
22.10.2021 02:00 Jak zrobić kulebiak? Zdradzamy niezawodny przepis

Kulebiak jest jednym z najbardziej słowiańskich dań w kuchni polskiej. Choć wywodzi się z Rosji, mnóstwo Polaków przepada za jego smakiem oraz fakturą. Jeśli obawiasz się go wykonać, mamy dla ciebie doskonałą recepturę. Kulebiak jest dużym pierogiem, faszerowanym zazwyczaj nadzieniem jarskim. Pieróg wykonywany jest z kolei zazwyczaj z ciasta drożdżowego lub półkruchego. Aby danie smakowało wybitnie, należy się zaopatrzyć w składniki najlepszej jakości - szczególnie w kontekście farszu. Bez nich kulebiak będzie smakował mało wyraziście, przez co łatwo jest się do niego zrazić.

gołąbki jarskie
22.10.2021 02:00 Jarskie gołąbki w pikantnej odsłonie

Klasyczne gołąbki skrywają w swym wnętrzu ryż i mielone mięso. Jednak da się też przygotować gołąbki bez dodatku mięsa. Podstawą farszu może być ryż lub kasza, które warto wzbogacić dodatkiem warzyw. Zobaczcie jak przygotować jarskie gołąbki w pikantnej odsłonie. Do farszu na jarskie gołąbki można dodać podsmażone grzyby czy pokrojone warzywa. Dzięki nim potrawa nabierze wyraźniejszego smaku. Istotne są też przyprawy, najlepiej o zdecydowanym smaku. Gotując gołąbki lepiej nie zalewać ich wodą, tylko aromatycznym bulionem. Dzięki niemu całe danie przeniknie konkretnym smakiem.

bigos myśliwski
21.10.2021 02:00 Rewelacyjny przepis na bigos myśliwski z kiszonej kapusty

Bigos jest najpopularniejszą potrawą przygotowywaną z kiszonej kapusty. Jesienią i zimą zjadamy go najchętniej, bo jest sycący i potrafi doskonale rozgrzać. Poznaj rewelacyjny przepis na bigos myśliwski z kiszonej kapusty. Najprawdopodobniej jeszcze nigdy nie jadłaś, tak pysznego bigosu.Bigos myśliwski jest pożywny i bardzo aromatyczny. Bazuje na kiszonej kapuście, zawiera sporo mięsa, nie brakuje w nim też darów lasu. Są to oczywiście leśne grzyby, które nadają mu ciemnej barwy, ale też niepowtarzalnego smaku i aromatu. Nie może w nim też zabraknąć jagód jałowca, tylko one potrafią tak podkręcić smak bigosu.

Karol Okrasa, gałąbki z kapusty
21.10.2021 02:00 Sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem

Gołąbki zawsze chętnie byśmy zjedli, ale ciężko nam się zabrać za ich przygotowanie. Rzeczywiście wymagają trochę pracy, lecz ich smak wynagrodzi poświęcony czas. Zwłaszcza że jak już je zrobimy, to mamy obiad na 2 dni. Dziś zdradzimy wam sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem. Zachwycą wszystkich domowników.Tradycyjne gołąbki to farsz mięsno-ryżowy, zawijany w liście kapusty. Całość jest duszona lub pieczona w sosie pomidorowym. Karol Okrasa, poszukiwacz ciekawych smaków, proponuje nam nieco odmienić skład gołąbków. Gwarantujemy, że te z kaszą gryczaną, w musztardowym sosie przypadną wam do gustu.

surówka z czerwonej kapusty
20.10.2021 02:00 Szybka i prosta surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta nie zajmuje w naszej kuchni, tak zaszczytnego miejsca, jak kapusta biała. A szkoda, bo jest bardzo wartościowa i ma ciekawy smak. Zobaczcie jak przygotować szybką i prostą surówkę z czerwonej kapusty. Będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Czerwona kapusta ma wyższą wartość odżywczą niż kapusta biała. Jej czerwona barwa wynika z obecności antocyjanów, które mają silne działanie przeciwutleniające. Zawiera też więcej witamin C i E, które również są przeciwutleniaczami. Poza tym jest bogata w witaminę B1. Z tych powodów warto po nią sięgać częściej.

Gołąbki wegetariańskie
18.10.2021 02:00 Gołąbki wegetariańskie z zaskakującym farszem

Gołąbki mogą zaskoczyć nawet największego fana klasycznej polskiej kuchni. Zamiast podawania ich z mięsem, warto przygotować wersję wegetariańską. W liście kapusty zawija się soczewicę i fetę, a w smaku są obłędnie pyszne. Wegetariańskie potrawy są zazwyczaj mniej kaloryczne od ich mięsnych odpowiedników i tak samo jest w przypadku wegetariańskich gołąbków. Mają znacznie mniej tłuszczu, ponieważ nie ma w nich mięsa. Jeśli chcesz, aby kapusta odrobinę szybciej się sparzyła, wymień białą kapustę na włoską. Ma ona trochę delikatniejsze liście, dzięki czemu łatwiej jest z nią pracować.

Surówka weselna
17.10.2021 02:00 Delikatna surówka weselna z białej kapusty i składnika niespodzianki

Surówek z kapusty jest wiele. Wariant z kapustą białą, jogurtem i ananasem stanowi smaczną alternatywę dla popularnego colesława. Jest pysznie słodki i podobnie chrupiący. Przekonajcie się sami. Biała kapusta jest stosunkowo tanim i uniwersalnym warzywem. Surówki z niej przyrządzane są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To warzywo bowiem jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych.Kapusta zawiera m.in. witaminy z grupy B, A, E oraz K, a także sporo kwasu foliowego i rutyny. Dajcie się skusić takiej porcji zdrowia w formie surówki. Zawiera ona jeden nietypowy składnik.

Gołąbki
16.10.2021 02:00 Zaskakujący patent na farsz na gołąbki

Do gołąbków zazwyczaj ładuje się klasyczny farsz, złożony z mięsa, ryżu oraz cebuli. Jeśli znudził ci się ich smak, spróbuj dodać do środka czegoś nowego. Mowa o pieczarkach, które nadają całości głębi smaku, a także ciekawej faktury podczas jedzenia. Gołąbki towarzyszą nam od wielu lat i większość z nas nie wyobraża sobie życia bez nich. Niestety ciągłe jedzenie dokładnie takich samych potraw może wprawić w znużenie, z którego ciężko jest się wydostać. Aby przerwać nudę, można do farszu wrzucić podsmażone pieczarki. Grzyby zawierają w sobie dużo umami, przez co jeszcze bardziej podkręcają smak mięsa, a także dodają gołąbkom soczystości, z uwagi na dużą ilość wody.

Liście kapusty podczas parzenia
15.10.2021 02:00 Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Gołąbki są potrawą, która wymaga całkiem sporo czasu oraz pracy, aby uzyskać oczekiwany efekt. Dlatego warto znać kilka sposobów, aby parzenie kapusty nie trwało tak długo. Możesz wykonać to za pomocą piekarnika czy mikrofalówki w kilka chwil. Aby móc zawinąć farsz na gołąbki w liście kapusty, na początku należy doprowadzić ją do odpowiedniego stanu. Bez parzenia liście rozerwą się i całe danie nie spełni oczekiwań. Mnóstwo ludzi przygotowywałoby gołąbki znacznie częściej, gdyby nie żmudna praca podczas parzenia całej główki kapusty. Dlatego pokazujemy znacznie prostsze i szybsze metody.

Gołąbki staropolskie
14.10.2021 02:00 Przepis na staropolskie gołąbki z kaszą

Gołąbki tradycyjnie przygotowuje się z mięsa i ryżu. Wariant staropolski — z mięsem i kaszą — jest jednak równie smaczny. Spróbujcie, a nie sięgnięcie już po klasyczną wersję. Spróbuj też innych pomysłów na pyszne gołąbki. Tu znajdziesz pyszną wariację z soczewicą, ziemniakami i fetą. Ten przepis z kolei pozwoli ci przygotować gołąbki bez zawijania.

Bigos
13.10.2021 02:00 Błyskawiczny przepis na bigos

Utarło się, że bigos jest potrawą wymagającą wielogodzinnego gotowania. Aby cieszyć się jego pysznym smakiem, wcale nie trzeba jednak tak długiego czasu. Prezentujemy przepis na ekspresowy bigos, który można wykonać w około godzinę. Bigos ma stosunkowo długą historię, a na przestrzeni lat jego skład zmieniał się - dzisiaj jadamy wersję opracowaną około 200 lat temu. Wtedy też zaczęto dodawać do niego kapustę. Nie zawsze ma się czas na wielogodzinne gotowanie bigosu, dlatego warto znać recepturę na znacznie szybszy sposób. Poniższy sposób pozwala cieszyć się jego smakiem w kilka chwil.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gołąbki
13.10.2021 02:00 Jakie przyprawy dodawać do gołąbków?

Choć na smak gołąbków największy wpływ ma jakość składników oraz sposób ich przygotowania, bardzo istotne są również przyprawy. Dlatego warto wiedzieć, które z nich najlepiej się do tego dania nadają. Poza solą i pieprzem świetnie sprawdzają się również zioła prowansalskie, słodka papryka czy majeranek. Gołąbki można ugotować na wiele różnych sposobów, a szczegóły przepisu zależą często od domostwa, w którym są gotowane. Wystarczy bowiem spróbować gołąbków przygotowanych przez kogoś innego, aby odkryć zupełnie nowy smak. Przyprawiając je, najwięcej uwagi należy poświęcić farszowi. Liście kapusty same w sobie mają odpowiednio silny smak, o ile zostały należycie sparzone we wrzątku.

Kiszona kapusta w misce
12.10.2021 02:00 Jak przygotować kiszoną kapustę na zimę?

Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Warto przygotować solidny zapas kiszonki na zbliżającą się zimę. Podpowiadamy jak to zrobić. Prozdrowotne właściwości kapusty kiszonej pochodzą od zawartych w niej bakterii kwasu mlekowego. Mają one pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy i pomagają wzmocnić odporność. Ciesz się jej smakiem, chrupiąc pyszne surówki przyrządzone z dodatkiem domowej wersji popularnej kiszonej. Szczególnie polecamy tę z dodatkiem cebuli.

Projekt bez tytułu - 2021-10-12T122614.816
12.10.2021 02:00 Przepis na soczyste gołąbki bez zawijania

Gołąbki są ulubioną potrawą wielu Plaków. Potrzeba jednak dość dużo czasu, by je przygotować. Podpowiadamy jak zrobić je bez większego wysiłku. Z pewnością nie raz jedliście klasyczne gołąbki. Być może próbowaliście ich też w wersji bezmięsnej z soczewicą i ziemniakami. Prezentujemy wam kolejną odsłonę tej potrawy — gołąbki bez zawijania.

surówka Coleslaw
11.10.2021 02:00 Najlepszy przepis na kultową surówkę Colesław

Surówka Colesław jest jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do obiadu. Pasuje do przeróżnych dań z mięs, drobiu i ryb. Jest prosta do przygotowania i tania. Oto najlepszy przepis na kultową surówkę Colesław.Podstawą surówki Colesław jest biała kapusta. Należy ona do jednych z najtańszych warzyw. A zważywszy, że z jednej średniej wielkości główki możesz przygotować 3-4 razy surówkę dla całej rodziny jest to dodatek bardzo ekonomiczny. Główkę kapusty, z której odkroiłaś kawałek na surówkę, zabezpiecz tylko w miejscu przecięcia folią spożywczą i trzymaj ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Do surówki Colesław dodaje się też trochę marchewki — nadaje surówce słodkości, a także cebuli — dodaje całości wyrazu i przyjemnej ostrości. Uzupełnieniem Colesława jest majonez, warto też dodać trochę zieleniny.