Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kapusta

Kapusta

Gołąbki z młodej kapusty
11.07.2021 02:00 Cudowny przepis na letnie gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki są jednym ze sztandarowych dań naszej rodzimej kuchni. Można je przyrządzić na różne sposoby. Dziś sięgniemy po przepis na gołąbki z młodej kapusty. Letnia odsłona specjału przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków.Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu danie cieszy się ogromną popularnością. Warto wykorzystać w nich młodą kapustę. Dzięki niej gołąbki będą jeszcze pyszniejsze.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

obraz 2021-07-07 170548
07.07.2021 02:00 Wyborny bigos z młodej kapusty - prosty i lekki przepis

Bigos wcale nie musi być przygotowany jedynie z kiszonej kapusty - jej młoda wersja również się do tego świetnie nadaje. Taka potrawa ma delikatny smak i znacznie lepiej pasuje do dużych temperatur. Jest lekka, a gotowanie wymaga tylko 1 patelni i 1 garnka. Bigos z młodej kapusty jest idealnym daniem w trakcie lata, gdy pogoda daje w kość wysoką temperaturą. O tej porze roku mało kto ma siłę na ciężkostrawne jedzenie, które długo zalega w układzie pokarmowym. Co więcej, dostępność młodej kapusty jest na tyle ograniczona przez większość roku, że możliwość gotowania przy jej użyciu jest ciężka do powtrzymania się. Taki bigos wspaniale komponuje się z młodymi ziemniakami oraz sadzonymi jajkami. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-07T175705.506
07.07.2021 02:00 Jak zrobić kapustę kiszoną w domu?

Kiszona kapusta może wydawać się banalnie łatwa w przygotowaniu, lecz trzeba zachować odrobinę ostrożności. Przede wszystkim nie należy przesadzić z ilością soli, której za dużo powstrzyma rozwój bakterii kwasu mlekowego. W celu uniknięcia wytworzenia się szarego koloru na kiszonce nie korzystaj z metalowych naczyń i pokryw. Kiszona kapusta w znacznym stopniu chroniona jest przez odpowiednie stężenie soli. Zbyt mało, a cała kiszonka spleśnieje i zepsuje się. Z kolei za dużo wpłynie na prędkość procesu fermentacji, który zanim rozkręci się, warzywo znowu się zepsuje. Warto pamiętać również o wystarczającym poziomie soku z kiszonej kapusty - jeśli poszatkowane liście nie będą nim całkowicie zakryte, mogą poszarzeć. Podobnie jest w przypadku kontaktu kapusty z metalem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-03T085430.632
03.07.2021 02:00 Prosty przepis Magdy Gessler na pyszne gołąbki

Magda Gessler nie raz potrafiła zaskoczyć wszystkich swoimi przepisami, choć tym razem postanowiła postawić na tradycji. Proste i pyszne gołąbki w jej wykonaniu każdy je ze smakiem. Kluczem do sukcesu jest duża ilość majeranku, nadającego daniu wspaniałego aromatu.Gołąbki są jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Każdy z nas ma na nie sprawdzony przepis. Gołąbki w sosie pomidorowym smakują wspaniale, jednak czasochłonność przepisu skutecznie odstrasza tych, którzy nie mogą poświęcić wielu godzin na gotowanie.Dlatego poniższa propozycja, na klasyczne gołąbki w szybkim przepisie, pozwala znacznie oszczędzić na czasie samego gotowania. Nie potrzeba do nich również żadnych specjalistycznych umiejętności. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

obraz 2021-06-23 091639
23.06.2021 02:00 Polskie potrawy, których nie cierpią obokrajowcy

Dla Polaków polskie potrawy nie są niczym niecodziennym - niezależnie czy jemy flaczki, kiszoną kapustę, czy salceson, uwielbiamy ich smak. Obcokrajowcy mają jednak zupełnie odmienne zdanie i niektóre nasze danie są dla nich nie do przełknięcia. Niżej prezentujemy listę produktów, które wywołują w nich największe emocje. Polskie potrawy smakują nam o każdej porze roku. Chłodny śledź w śmietanie, aromatyczny i delikatny salceson, czy chrupiące kiszone ogórki, które są wyjątkowo soczyste - takie smaki wypracowane zostały przez wiele pokoleń. Nie dla każdego są one jednak naturalne. Taki problem dotyczy głównie obcokrajowców, którzy muszą zmagać się z nieprzystosowaniem do naszej specyficznej kuchni. Niektóre z dań, które są dla nas pyszne, wywołują w nich wręcz obrzydzenie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (2)
14.06.2021 02:00 Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem, jest świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych, a doprawienie śliwkowymi powidłami, nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Poniższy przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Delikatny aromat i cudny smak kapusty sprawia, że ciężko oderwać się od jedzenia. Młoda kapusta ma wiele zalet, a niektórzy preferują ją nawet od klasycznej kapusty. Jej świeży, przyjemny smak można wykorzystać na wiele sposobów, jednak prawdopodobnie nic nie może się równać zasmażanej wersji. Kapusta zawiera ogromne ilości błonnika, który skutecznie pomaga na problemy z jelitami. Zazwyczaj podaje się ją do ciężkich mięsnych dań, które mogą długo zalegać w układzie pokarmowym - młoda kapusta ułatwi pozbycie się tego problemu. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Projekt bez tytułu (1)
13.06.2021 02:00 Genialny sposób na wykorzystanie głąbu kapusty

Gdy gotujemy dania, zawierające kapustę, takie jak gołąbki czy zupy, zawsze pozbywamy się głąba z wewnątrz warzywa. Okazuje się, że wyrzucanie go do śmieci jest sporym marnotrawstwem. Można z niego przygotować pyszne placki, które są wypełnione witaminami i minerałami. Głąb nie jest zbytnio lubianą częścią kapusty. Jego twarda struktura sprawia, że rzadko po niego sięgamy. Mimo wszystko warto zainteresować się jego właściwościami, które ciężko znaleźć w reszcie kapusty. Sporządzenie placków z głąba jest doskonałą metodą na przemycenie go w niepozornej postaci. Takie placki są przepyszne, a głąb dzięki obróbce termicznej łagodnieje w smaku i staje się zdecydowanie miększy. Dalsza część artykułu znajduje się poniżejZastosowanie głąba z kapustyW głąbie znajduje się mnóstwo witaminy C oraz związków siarki, co korzystnie wpływa nie tylko na układ odpornościowy - zarówno witamina C, jak i związki siarki poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci, zmniejszają zmarszczki i generalnie odmładzają. Z głąba można wykonać wiele różnych dań, takich jak zupy, sosy i gulasze, jednak dzisiaj zdradzamy sposób na najsmaczniejszą propozycję. Placki stają się delikatnie chrupiące z zewnątrz, a w środku zachowują mnóstwo wilgoci, przez co są przepyszne. Na naszym portalu można przeczytać mnóstwo interesujących newsów i przepisów, które zaciekawią każdego smakosza. W tym artykule zdradzamy plany Prawa i Sprawiedliwości wobec otwartych w niedzielę sklepów o statusie placówek pocztowych. Ten tekst poświęcony został przepisowi na najlepsze kotlety schabowe, które dzięki jednemu łatwo dostępnemu dodatkowi, są wyjątkowo smaczne i soczyste.

biedronka-kapusta
09.06.2021 02:00 156 ton kapusty po gradobiciu trafi do Biedronki

Biedronka podjęła zaskakującą decyzję. Do sklepów sieci trafi aż 156 ton kapusty, która została uszkodzona wskutek gradobicia. Biedronka odkupi ją od rolników, ponieważ uznała, że jest pełnowartościowym produktem spożywczym, który został tylko lekko uszkodzony przez opady gradu.Biedronka jest jednym z najpopularniejszych supermarketów w Polsce. Wielu smakoszy niemal codziennie udaje się tam po zakupy spożywcze. Niebawem w sklepach sieci zagości ogromna ilość kapusty.

Gołąbki i kwestia kapusty
08.06.2021 02:00 Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Każdy wielbiciel kulinariów doskonale zdaje sobie sprawę, że jednym z najważniejszych składników jest oczywiście kapusta. Istnieje wiele odmian tego warzywa. Najlepiej wybrać holenderską kapustę, którą określa się mianem coolwrap.Nie da się ukryć, że gołąbki zaliczają się do grona kultowych rodzimych specjałów, obok których nie sposób przejść obojętnie. Czasami podczas przygotowań kapusta potrafi znacząco utrudnić pracę. Zawijanie pójdzie o wiele łatwiej, jeśli wykorzystamy specjalną odmianę warzywa.

Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
23.05.2021 02:00 Jak ekspresowo sparzyć liście kapusty na gołąbki?

Kapusta jest swoistym rusztowaniem gołąbków, które bez niej rozpadłyby się podczas gotowania. Niestety, parzenie jej liści jest dość wymagającym procesem, na który nie każdy ma dużo czasu, dlatego zdradzamy jak zabrać się do tego o wiele łatwiej. Wiele osób ma spore problemy z parzeniem liści tak, aby wszystko poszło po ich myśli. Podczas obgotowywania w wodzie łatwo się poparzyć, niektórzy mają także kłopoty z odpowiednim czasem gotowania, co przekłada się na rozpadające się liście.

Sok z kapusty na zdrowie
22.05.2021 02:00 Dlaczego warto pić sok z kapusty?

Sok z kapusty nie jest najpopularniejszym z napojów. Jednak dostaniemy go bez większych problemów w popularnych supermarketach. Napój skrywa wiele zalet, które z pewnością zainteresują smakoszy. Warto dodać go do codziennego jadłospisu.

Biedronka wycofała kapustę
21.05.2021 02:00 Biedronka wycofuje białą kapustę

Biedronka niejednokrotnie zaskakiwała swoich klientów. Sieć supermarketów bez wątpienia ma ugruntowaną pozycję na rynku i nieliczne sklepy mogą z nią konkurować. W ostatnim czasie z półek sklepowych zniknęła biała kapusta.

Kapusta modra w przepysznej odsłonie
13.05.2021 02:00 Przepis na kapustę modrą

Kapusta modra z pewnością może zostać zaliczona do specjałów, którym bardzo ciężko się oprzeć. W każdym domostwie przyrządza się ją odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis, z którym każdy sobie poradzi.

Jak długo gotować kapustę na gołąbki?
13.05.2021 02:00 Jak długo gotować kapustę na gołąbki?

Gołąbki to danie, które na stałe wpisało się w jadłospis Polaków. Obecnie przyrządzamy je na wiele sposobów, eksperymentując nie tylko z farszem, ale również sosami, pieczeniem czy ich gotowaniem.Niedawno pisaliśmy o ciekawym wariancie przyrządzania gołąbków z młodej kapusty, których nie trzeba zawijać. Alternatywną dla tradycyjnego przepisu mogą być też gołąbki z ziemniaczanym farszem, które zachwycą sympatyków staropolskich smaków.

Surówka z kapusty pekińskiej
12.05.2021 02:00 Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska należy do jednych z najtańszych warzyw dostępnych w sklepach - w okresie zwiększonych zachorowań na grypę i przeziębienie jest szczególnie istotna. Posiada wszak mnóstwo witamin i minerałów, które pozwalają zachować zdrowie i dobrą odporność. Przyszykowanie samej surówki trwa tylko kilka chwil, nie potrzeba żadnych specjalistycznych składników ani umiejętności, a lista produktów wcale nie jest długa. Większość z nich każdy z nas ma na co dzień w domu, więc prawdopodobnie nie będziesz musiał wychodzić na zakupy.

Surówka z czerwonej kapusty
08.05.2021 02:00 Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

Nie da się ukryć, że surówka jest istotnym elementem wielu dań. Ciężko sobie wyobrazić kultowe kotlety mielone bez takiego dodatku. Dziś sięgniemy po recepturę, w której główną rolę gra czerwona kapusta. Efekt powala na kolana.

Warzywa potrafią być bardzo zaskakujące
07.05.2021 02:00 Najdziwniejsze warzywo na świecie

Nie da się ukryć, że warzywa odgrywają niezwykle ważną rolę w kulinariach. Bazuje na nich ogromna liczba potraw. Rzadko kiedy zdarza się sytuacja, w której warzywa przyprawiają nas o konsternację. Jednak nie oznacza to, że tego typu incydenty nigdy nie mają miejsca.

Zapiekanka ziemniaczana w przepysznej odsłonie
05.05.2021 02:00 Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kiszoną kapustą?

Zapiekanka ziemniaczana jest jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Ciężko spotkać smakoszy, którzy wzgardziliby takim frykasem. Dodatki w postaci kiszonej kapusty i mielonego mięsa fantastycznie wpływają na smak dania.

Kapusta wywołuje wzdęcia? Mamy na to remedium
25.04.2021 02:00 Co dodać do kapusty, żeby nie mieć wzdęć po jedzeniu?

Bigos jest staropolskim daniem, które wywodzi się z kuchni myśliwych. Ci, w dawnych czasach, nie mieli tak łatwego dostępu do świeżej żywności, więc musieli rekompensować sobie to kiszonkami oraz licznymi rodzajami mięs, których mieli pod dostatkiem. W kociołku układali wszystkie posiadane przez siebie składniki i długo dusili nad ogniem ogniska. W taki sposób wychodziła aromatyczna i treściwa potrawka, która na przestrzeni lat została modyfikowana do wariantu, który znamy dzisiaj.

Gołąbki wyjdą idealnie
23.04.2021 02:00 Jak przygotować perfekcyjne gołąbki?

Kultowe gołąbki uchodzą za wyjątkowy specjał, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Podstawą tego dania jest mięso oraz kapusta. W przypadku pierwszego składnika najważniejsza jest dobra jakość i odpowiednie doprawienie. Z kolei kapusta musi być uprzednio sparzona. Właśnie wtedy łatwo o błąd.

Kapusta w pysznych pasztecikach
21.04.2021 02:00 Paszteciki z kapustą w formie pierogów

Kapusta jest wyjątkowo zdrowym warzywem, które każdy powinien mieć w swojej diecie. Jeśli nie lubisz jej naturalnego smaku na surowo, warto sporządzić z niej pyszne paszteciki. Ich wykonanie jest łatwe i zabiera wyjątkowo mało czasu, jak na tak dobrą potrawę. W kapuście znajduje się tyle samo witaminy C, co w cytrynie. Poza nią, znajdziemy w niej witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania czuć ulatniającą się z niej siarkę, która świetnie działa na kondycje włosów, skóry czy paznokci.

Kapusta na gołąbki - jak łatwo ją przygotować?
17.04.2021 02:00 Sposób na równomierne i szybkie sparzenie kapusty na gołąbki

Kapusta do gołąbków jest, dla wielu Polaków, najtrudniejszym elementem w przygotowaniu. Podczas parzenia w wodzie łatwo się poparzyć, niektórzy mają także problem z odpowiednim czasem gotowania, co w efekcie przekłada się na rozpadające się liście. Na szczęście istnieją znacznie prostsze sposoby, dzięki którym już nigdy się nie poparzysz. Niektóre z nich nie wymagają nawet użycia wrzącej wody, a więc są znacznie bezpieczniejsze w użyciu. Zaoszczędzony dzięki nim czas możesz przeznaczyć na wcześniejsze zrobienie farszu.

Surówka krymska
24.03.2021 01:00 Przepis na surówkę krymską

Świeży warzywny dodatek sprawia, że obiad staje się pełniejszy. Orzeźwiający smak, chrupkość i soczystość dodają przyjemności podczas jedzenia posiłku. Jeśli brakuje ci pomysłu na prostą i tanią surówkę, sprawdź naszą poniższą propozycję z kapusty pekińskiej. Ogromną zaletą kapusty pekińskiej jest nie tylko niska cena - warzywo to zawiera wiele licznych substancji odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Brak obróbki cieplnej sprawia, że w liściach zachowuje się ich znacznie większa ilość, stąd forma surówki jest pod tym względem najlepsza.

Zapiekanka z ziemniakami, kapustą kiszoną i mięsem mielonym
23.03.2021 01:00 Błyskawiczna zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego

Każdy smakosz przyzna, że zapiekanka to jeden z najlepszych pomysłów na szybki obiad. My uwielbiamy praktyczne rozwiązania, które przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i naszym pociechom. Dzisiejszy przepis to idealna propozycja dla wielbicieli tradycji z odrobiną kulinarnego szaleństwa.

Kapusta kiszona w beczce
23.03.2021 01:00 Zbawienne działanie soku z kiszonej kapusty na jelita

Bez wątpienia kapusta kiszona jest nie lada specjałem, któremu ciężko się oprzeć. Kwaśno-słony smak jest pokusą dla miłośników swojskich specjałów. Okazuje się, że sok z kiszonej kapusty pomaga uporać się z przykrą dolegliwością.

Ewa Wachowicz i jej pyszne placki z kiszonej kapusty
21.03.2021 01:00 Placki z kiszonej kapusty według przepisu Ewy Wachowicz

Placki to jedna z najprostszych, a zarazem z najbardziej wdzięcznych potraw, które możemy przygotować na szybko. Smakują doskonale zarówno w słodkiej wersji, jak i we wszelkich wytrawnych wariacjach. Placki z kiszonej kapusty mają długą tradycję i nasze babcie świetnie znały ich recepturę. Dziś ich smak przypomina nam niezawodna Ewa Wachowicz, która słynie z wielkiego szacunku do polskiej tradycji kulinarnej.

Surówka z kapusty pekińskiej
14.03.2021 01:00 Przepyszna surówka z kapusty pekińskiej

Smakowita surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Roślinna mieszanka pojawia się na naszych talerzach w różnych wydaniach. Tym razem sięgniemy po przepis na fantastyczną surówką z kapusty pekińskiej.

kapusta kiszona
05.03.2021 01:00 Pyszna surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa. Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno - zimowym, gdy nie mamy pod ręką sezonowych owoców i warzyw. Jakie są zalety kiszonej kapusty?Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?Chociaż wszyscy marzymy o wiośnie, to wciąż musimy zmagać się z chłodem i niskimi temperaturami. Niestety tego typu warunki mogą sprzyjać spadkowi naszej odporność. Jak się przed tym bronić? Niezwykle ważne jest, abyśmy w naszym codziennym menu znaleźli miejsce na zdrowe składniki, które pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie i wzmocnią odporność. Jednym z nich jest kiszona kapusta.Kiszonka jest źródłem witamin z grupy B oraz C i K, a także cennych dla zdrowia pierwiastków m.in. siarki, która bardzo pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, włosów oraz paznokci.Kiszona kapusta jest wręcz idealnym składnikiem surówek. Prosta i smaczna potrawa doskonale komponuje się z różnymi potrawami mięsnymi oraz smażoną rybą. Poniżej podajemy przepis na ten smakołyk.Przepis na surówkę z kiszonej kapustySkładniki:1/2 kg kiszonej kapustymała cebulamarchewka1/2 pęczka natki pietruszki5 łyżek oleju2 łyżeczki cukrupieprz do smakuSposób wykonania:Pokrój drobno kiszoną kapustę, a następnie włóż ją do miski. Posiekaj natkę pietruszki, zetrzyj na grubych oczkach marchewkę i pokrój cebulę.Dodaj do kapusty pozostałe warzywa i wymieszaj. Surówkę posyp do smaku cukrem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec polej ją olejem i jeszcze raz wymieszaj.Ciekawym dodatkiem do surówki może być m.in. starte jabłko. Zwykłą marchewkę możesz kiszoną (przepis znajdziesz tutaj) - będzie wtedy nieco bardziej wyrazista w smaku.Szukasz innych ciekawych przepisów? Niedawno podawaliśmy m.in. na nową wersję sałatki jarzynowej.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis na gołąbki z farszem z piersi kurczakaNajlepsze przepisy Wielkanocne, które możesz przygotować z wyprzedzeniemJak ugotować ziemniaki w 5 minut?źródło: beszamelZapraszamy na nasz Instagramundefined