Kotlety schabowe w Polsce owiane są szczególną sławą i zna je właściwie każdy. Zazwyczaj podajemy je z mizerią bądź buraczkami, jednak wiosną nie ma lepszego dodatku niż młoda, zasmażana kapusta.Przepyszne kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Mięsny specjał już sam w sobie jest nie lada pokusą dla smakoszy, jednak równie istotne są odpowiednie dodatki. Warto postawić na fantastyczną zasmażaną młodą kapustę.
Zapiekanka à la lasagne złożona z mięsa mielonego i liści kapusty jest doskonałym sposobem na zrobienie gołąbków w łatwy sposób. Nie ma bowiem konieczności zawijania ich każdego osobno. Poniżej pokazujemy krok po kroku jak to danie wykonać. Gołąbkowa lasagne będzie smakować szczególnie tym, którzy lubują się w klasycznej wersji tej potrawy. Jeśli chcesz sprawdzić, jak smakuje owa zapiekanka, ten przepis jest jednym z najprostszych i najszybszych. Aby proces pichcenia się udał, należy koniecznie pamiętać o posmarowaniu naczynia żaroodpornego tłuszczem. W innym wypadku zapiekanka przypiecze się do szkła i nie uda się jej ładnie podać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Podstawą gołąbków jest bez wątpienia kapusta - bez niej mięsny farsz rozpadłby się, a samo danie nie miałoby takiego samego smaku. Jaka kapusta nadaje się do nich najlepiej? Zdecydowanie najbardziej pasuje do nich klasyczna biała odmiana. Gołąbki jadane są przez nas praktycznie na okrągło. W niektórych domach nierzadko podaje się je przynajmniej raz na tydzień, co czyni z nich potrawę tak popularną, jak schabowe czy mielone. Mimo ogromnej popularności wielu kucharzy amatorów nie do końca wie, jaką kapustę wybrać. Ciężko się zdecydować, gdy możemy przebierać w najróżniejszych gatunkach tego warzywa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie od dziś wiadomo, że sok z kiszonej kapusty jest bardzo zdrowym produktem spożywczym. W jego wnętrzu znajdziemy cenne witaminy i minerały. Po 30 dniach picia go codziennie znacząco wzmacnia się odporność organizmu. Przygotowanie soku z kiszonej kapusty jest bardzo proste.Niepozorny sok z kiszonej kapusty jest prawdziwym bogactwem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Z pewnością warto go dodać do codziennego jadłospisu. Efekty są widoczne już po 30 dniach.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Surówka z kapusty pekińskiej sprawi, że obiad będzie jeszcze bardziej apetyczny. Niepozorny dodatek charakteryzuje się chrupkością i soczystością. Przygotujesz go w mgnieniu oka. Przepis jest banalnie prosty.Bez wątpienia surówka potrafi zaskoczyć swoimi walorami smakowymi. Nie inaczej jest w przypadku specjały na bazie kapusty pekińskiej. Surówka w tym wydaniu momentalnie znika z talerzy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Fuczki są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Jeśli więc znudziły ci to klasyczne danie, sięgnij po placki z kiszonej kapusty. Ich charakterystyczny smak szczególnie spodoba się fanom kiszonek.Placki ziemniaczane są daniem, które można przygotować na wiele sposobów. W niektórych przepisach możesz nawet pominąć najbardziej pracochłonną część ich robienia, czyli ścieranie ziemniaków na tarce. Ciekawy sposób na ten tradycyjny posiłek zaprezentowała też Magda Gessler. Jeśli jednak chcesz nieco zaszaleć, zrób fuczki, w których zamiast ziemniaków pojawia się kiszona kapusta. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kiszona kapusta przygotowywana według domowej receptury jest znacznie lepsza niż ta ze sklepu. Nasze babcie miały swoje sposoby, by przetwory smakowały najlepiej. Nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy, że do kapusty dodasz odpowiednie dodatki i przyprawy, a nabierze ona odpowiedniego aromatu. Z kiszonej kapusty można stworzyć wiele pysznych dań. Jednym z najpopularniejszych jest z pewnością surówka z kiszonej kapusty, która świetnie sprawdza się do ryby. Ciekawą opcją dla szukających nowych smaków może okazać się też zapiekanka z ziemniakami i kiszoną kapustą. Aby jednak przygotować te potrawy, trzeba najpierw odpowiednio ukisić kapustę. Mamy najlepszy przepis. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Idealny specjał powinien się charakteryzować soczystym farszem. Za sprawą prostej sztuczki osiągnięcie tego efektu nie będzie problemem. Wystarczy wzbogacić mięso o odrobinę bulionu.Nie da się ukryć, że gołąbki zajmują szczególne miejsce wśród klasyków naszej rodzimej kuchni. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy zajadają je regularnie. Warto wiedzieć, co należy zrobić, by farsz nie wyszedł nazbyt suchy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem kapusty kiszonej z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków. Przepis jest banalnie prosty. Obiad w tej odsłonie sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Nie da się ukryć, że zapiekanka ziemniaczana jest doskonałą propozycją obiadową. Tym razem warto postawić na danie wzbogacone o przepyszną kapustę kiszona. Efekt powala na łopatki. Prośby o dokładkę są pewne.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kapusta często gości na naszych stołach. W kuchni wykorzystujemy zarówno białą, jak i czerwoną odmianę. Okazuje się, że różnią się one od siebie nie tylko wyglądem. Czerwona kapusta skrywa w sobie znacznie więcej składników odżywczych.Nie da się ukryć, że kapusta jest jednym z podstawowych składników dań naszej rodzimej kuchni. Największą popularnością cieszy się biała odmiana. Jednak warto także sięgać po czerwoną kapustę. Dzięki niej dostarczymy sobie cennych witamin i minerałów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Surówka z kapusty pekińskiej to doskonały dodatek do obiadu, który smakuje praktycznie każdemu. Jest chrupiąca i świeża, a w połączeniu z jabłkiem i warzywami dostarcza mnóstwo wartości odżywczych. Warto przy okazji pamiętać, że jej przygotowanie jest banalnie proste, więc nie potrzeba do niej żadnych umiejętności. Surówka z kapusty pekińskiej jest dobrym źródłem witaminy C, K oraz witaminy A, a także folianów, pirydoksyny, wapnia, potasu i żelaza. W składnikach znajduje się mnóstwo błonnika, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Owa surówka jest genialnym produktem do większości obiadów - szczególnie tych, w których główną rolę gra mięso. Smak surówki wzmacnia przyjemność z jedzenia pieczeni i kotleta, a także oczyszcza kubki smakowe, aby czuć więcej podczas jedzenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Młoda kapusta wcale nie musi być jedynie podawana w zasmażanej wersji - można przygotować z niej coś zupełnie innego. W poniższym wydaniu, z dodatkiem sera i sosu na bazie octu balsamicznego, może być samodzielnym posiłkiem. Jest aromatyczna, sycąca i przepyszna. Młoda kapusta jest popularnym sezonowym warzywem, które pojawia się na stołach większości z nas. Jej delikatny smak, większa miękkość i łatwość obróbki są głównymi powodami, przez które jest tak wyjątkowo lubiana. Najczęściej jednak przygotowuje się z niej dodatek do obiadu, zasmażając z masłem. Jeśli znudził ci się taki sposób, sprawdź, jak smakuje w innym wydaniu. W tym celu świetnie sprawdzi się receptura zaprezentowana poniżej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki można przygotować na rozmaite sposoby. Najczęściej sięgamy po specjały na bazie ziemniaków. Dziś wypróbujemy przepis na placki, w których zagości między innymi kapusta. Danie momentalnie znika z talerzy.Placki ze świeżej kapusty są nie lada smakołykiem. Nawet najbardziej wymagający wielbiciele kulinariów nie będą mogli się im oprzeć. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gołąbki z kapusty pekińskiej są świetną alternatywą dla tradycyjnej wersji tego dania, która jest ciężkostrawna. Farsz wykonany jest głównie z kaszy jęczmiennej i mielonego indyka, co pozwala na sporządzenie znacznie lżejszej potrawy. Aby wzmocnić smak warto użyć więcej czosnku, a przy podaniu posypać gołąbki dużą ilością siekanej pietruszki. Gołąbki z kapusty pekińskiej przygotowuje się bardzo podobnie jak zwykłe gołąbki, jednak pominięty zostaje etap gotowania całej główki kapusty. Dzięki temu oszczędza się sporo czasu oraz pracy. Farsz z indyka i kaszy jęczmiennej pozwala również na zmniejszenie ciężkostrawności potrawy, która jest największą bolączką gołąbków z wieprzowiną i ryżem. Przy okazji smak nie różni się zbyt mocno, więc fani klasycznego wariantu również będą zadowoleni. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.
Surówka z białej kapusty jest uwielbianym kulinarnym dodatkiem. Specjał można przygotować w mgnieniu oka. Potrzebne nam będą tylko trzy składniki. Mowa oczywiści o kapuście, marchewce i cebuli. Surówka w tej odsłonie jest niezwykle chrupiąca.Smakowita surówka niejednokrotnie wywoływała u nas autentyczny zachwyt. Największą popularnością często cieszą się najprostsze z rozwiązań. Do takowych można zaliczyć wyśmienitą surówkę z białej kapusty.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Gołąbki są jednym ze sztandarowych dań naszej rodzimej kuchni. Można je przyrządzić na różne sposoby. Dziś sięgniemy po przepis na gołąbki z młodej kapusty. Letnia odsłona specjału przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków.Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu danie cieszy się ogromną popularnością. Warto wykorzystać w nich młodą kapustę. Dzięki niej gołąbki będą jeszcze pyszniejsze.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Kiszona kapusta może wydawać się banalnie łatwa w przygotowaniu, lecz trzeba zachować odrobinę ostrożności. Przede wszystkim nie należy przesadzić z ilością soli, której za dużo powstrzyma rozwój bakterii kwasu mlekowego. W celu uniknięcia wytworzenia się szarego koloru na kiszonce nie korzystaj z metalowych naczyń i pokryw. Kiszona kapusta w znacznym stopniu chroniona jest przez odpowiednie stężenie soli. Zbyt mało, a cała kiszonka spleśnieje i zepsuje się. Z kolei za dużo wpłynie na prędkość procesu fermentacji, który zanim rozkręci się, warzywo znowu się zepsuje. Warto pamiętać również o wystarczającym poziomie soku z kiszonej kapusty - jeśli poszatkowane liście nie będą nim całkowicie zakryte, mogą poszarzeć. Podobnie jest w przypadku kontaktu kapusty z metalem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej filmu:
Bigos wcale nie musi być przygotowany jedynie z kiszonej kapusty - jej młoda wersja również się do tego świetnie nadaje. Taka potrawa ma delikatny smak i znacznie lepiej pasuje do dużych temperatur. Jest lekka, a gotowanie wymaga tylko 1 patelni i 1 garnka. Bigos z młodej kapusty jest idealnym daniem w trakcie lata, gdy pogoda daje w kość wysoką temperaturą. O tej porze roku mało kto ma siłę na ciężkostrawne jedzenie, które długo zalega w układzie pokarmowym. Co więcej, dostępność młodej kapusty jest na tyle ograniczona przez większość roku, że możliwość gotowania przy jej użyciu jest ciężka do powtrzymania się. Taki bigos wspaniale komponuje się z młodymi ziemniakami oraz sadzonymi jajkami. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej filmu:
Magda Gessler nie raz potrafiła zaskoczyć wszystkich swoimi przepisami, choć tym razem postanowiła postawić na tradycji. Proste i pyszne gołąbki w jej wykonaniu każdy je ze smakiem. Kluczem do sukcesu jest duża ilość majeranku, nadającego daniu wspaniałego aromatu.Gołąbki są jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Każdy z nas ma na nie sprawdzony przepis. Gołąbki w sosie pomidorowym smakują wspaniale, jednak czasochłonność przepisu skutecznie odstrasza tych, którzy nie mogą poświęcić wielu godzin na gotowanie.Dlatego poniższa propozycja, na klasyczne gołąbki w szybkim przepisie, pozwala znacznie oszczędzić na czasie samego gotowania. Nie potrzeba do nich również żadnych specjalistycznych umiejętności. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.
Dla Polaków polskie potrawy nie są niczym niecodziennym - niezależnie czy jemy flaczki, kiszoną kapustę, czy salceson, uwielbiamy ich smak. Obcokrajowcy mają jednak zupełnie odmienne zdanie i niektóre nasze danie są dla nich nie do przełknięcia. Niżej prezentujemy listę produktów, które wywołują w nich największe emocje. Polskie potrawy smakują nam o każdej porze roku. Chłodny śledź w śmietanie, aromatyczny i delikatny salceson, czy chrupiące kiszone ogórki, które są wyjątkowo soczyste - takie smaki wypracowane zostały przez wiele pokoleń. Nie dla każdego są one jednak naturalne. Taki problem dotyczy głównie obcokrajowców, którzy muszą zmagać się z nieprzystosowaniem do naszej specyficznej kuchni. Niektóre z dań, które są dla nas pyszne, wywołują w nich wręcz obrzydzenie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem, jest świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych, a doprawienie śliwkowymi powidłami, nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Poniższy przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Delikatny aromat i cudny smak kapusty sprawia, że ciężko oderwać się od jedzenia. Młoda kapusta ma wiele zalet, a niektórzy preferują ją nawet od klasycznej kapusty. Jej świeży, przyjemny smak można wykorzystać na wiele sposobów, jednak prawdopodobnie nic nie może się równać zasmażanej wersji. Kapusta zawiera ogromne ilości błonnika, który skutecznie pomaga na problemy z jelitami. Zazwyczaj podaje się ją do ciężkich mięsnych dań, które mogą długo zalegać w układzie pokarmowym - młoda kapusta ułatwi pozbycie się tego problemu. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Gdy gotujemy dania, zawierające kapustę, takie jak gołąbki czy zupy, zawsze pozbywamy się głąba z wewnątrz warzywa. Okazuje się, że wyrzucanie go do śmieci jest sporym marnotrawstwem. Można z niego przygotować pyszne placki, które są wypełnione witaminami i minerałami. Głąb nie jest zbytnio lubianą częścią kapusty. Jego twarda struktura sprawia, że rzadko po niego sięgamy. Mimo wszystko warto zainteresować się jego właściwościami, które ciężko znaleźć w reszcie kapusty. Sporządzenie placków z głąba jest doskonałą metodą na przemycenie go w niepozornej postaci. Takie placki są przepyszne, a głąb dzięki obróbce termicznej łagodnieje w smaku i staje się zdecydowanie miększy. Dalsza część artykułu znajduje się poniżejZastosowanie głąba z kapustyW głąbie znajduje się mnóstwo witaminy C oraz związków siarki, co korzystnie wpływa nie tylko na układ odpornościowy - zarówno witamina C, jak i związki siarki poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci, zmniejszają zmarszczki i generalnie odmładzają. Z głąba można wykonać wiele różnych dań, takich jak zupy, sosy i gulasze, jednak dzisiaj zdradzamy sposób na najsmaczniejszą propozycję. Placki stają się delikatnie chrupiące z zewnątrz, a w środku zachowują mnóstwo wilgoci, przez co są przepyszne. Na naszym portalu można przeczytać mnóstwo interesujących newsów i przepisów, które zaciekawią każdego smakosza. W tym artykule zdradzamy plany Prawa i Sprawiedliwości wobec otwartych w niedzielę sklepów o statusie placówek pocztowych. Ten tekst poświęcony został przepisowi na najlepsze kotlety schabowe, które dzięki jednemu łatwo dostępnemu dodatkowi, są wyjątkowo smaczne i soczyste.
Biedronka podjęła zaskakującą decyzję. Do sklepów sieci trafi aż 156 ton kapusty, która została uszkodzona wskutek gradobicia. Biedronka odkupi ją od rolników, ponieważ uznała, że jest pełnowartościowym produktem spożywczym, który został tylko lekko uszkodzony przez opady gradu.Biedronka jest jednym z najpopularniejszych supermarketów w Polsce. Wielu smakoszy niemal codziennie udaje się tam po zakupy spożywcze. Niebawem w sklepach sieci zagości ogromna ilość kapusty.
Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Każdy wielbiciel kulinariów doskonale zdaje sobie sprawę, że jednym z najważniejszych składników jest oczywiście kapusta. Istnieje wiele odmian tego warzywa. Najlepiej wybrać holenderską kapustę, którą określa się mianem coolwrap.Nie da się ukryć, że gołąbki zaliczają się do grona kultowych rodzimych specjałów, obok których nie sposób przejść obojętnie. Czasami podczas przygotowań kapusta potrafi znacząco utrudnić pracę. Zawijanie pójdzie o wiele łatwiej, jeśli wykorzystamy specjalną odmianę warzywa.
Kapusta jest swoistym rusztowaniem gołąbków, które bez niej rozpadłyby się podczas gotowania. Niestety, parzenie jej liści jest dość wymagającym procesem, na który nie każdy ma dużo czasu, dlatego zdradzamy jak zabrać się do tego o wiele łatwiej. Wiele osób ma spore problemy z parzeniem liści tak, aby wszystko poszło po ich myśli. Podczas obgotowywania w wodzie łatwo się poparzyć, niektórzy mają także kłopoty z odpowiednim czasem gotowania, co przekłada się na rozpadające się liście.
Sok z kapusty nie jest najpopularniejszym z napojów. Jednak dostaniemy go bez większych problemów w popularnych supermarketach. Napój skrywa wiele zalet, które z pewnością zainteresują smakoszy. Warto dodać go do codziennego jadłospisu.
Biedronka niejednokrotnie zaskakiwała swoich klientów. Sieć supermarketów bez wątpienia ma ugruntowaną pozycję na rynku i nieliczne sklepy mogą z nią konkurować. W ostatnim czasie z półek sklepowych zniknęła biała kapusta.
Kapusta modra z pewnością może zostać zaliczona do specjałów, którym bardzo ciężko się oprzeć. W każdym domostwie przyrządza się ją odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis, z którym każdy sobie poradzi.