Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kapusta

Kapusta

Kapusta zapiekana w sosie pomidorowym z ciecierzycą
19.01.2021 01:00 Wyśmienita pieczona kapusta ze składnikiem niespodzianką

Kapustę można przyrządzać na wiele sposobów. Najczęściej kisimy ją i gotujemy. Aby tak ją upiec? W piecu wyjdzie przyjemnie chrupiąca i lekko słodka. Jeśli dodamy do niej ciecierzycy i aromatycznego sosu pomidorowego zamieni się w sycące danie, idealne na obiad. Kapusta to nie tylko bigos czy gołąbki. Sezonowe warzywo będzie wyjątkowo smaczne, gdy zapieczecie je w dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Dodajcie do niej solidną porcję ciecierzycy, a danie wyjdzie również sycące. Zaskoczcie bliskich ta wyśmienitą kombinacją.

Surówka krymska
06.01.2021 01:00 Ekspresowa, kwaśna surówka z dwóch rodzajów kapusty

Szukasz nietuzinkowego pomysłu na dodatek do kotleta schabowego i ziemniaków? Wybierzcie surówkę krymską. Przyrządzany z dwóch rodzajów kapusty specjał przygotujecie w chwilę, a z pewnością skradnie niejedno serce. Skuście się koniecznie na ten pełen kontrastów warzywny miks. Klasyczna surówka krymska łączy w sobie nieco goryczkowe nuty kapusty białej z lekkością dobrej pekińskiej. Kompozycję smaków wieńczą por i natka pietruszki. Niektórzy dodają tu jeszcze chrupiącego ogórka, który idealnie wpasowuje się w to ostro-slodkie towarzystwo. To miła odmiana od colesława czy marchewki z jabłkiem.

Projekt bez tytułu - 2022-01-03T205650.328
03.01.2021 01:00 Jak przechowywać ugotowane pierogi, aby zachowały swój smak?

Pierogi są jednym ze specjałów, które często goszczą na naszych stołach. Co jednak zrobić, gdy zostaną? Nikt nie chce marnować jedzenia, dlatego też zdradzamy sposoby na zachowanie walorów tego specjału przez dłuższy czas.Niezależnie od tego, czy zrobicie tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, czy też może ruskie albo z kaszą, nadmiar wyrobu warto uchronić przed zepsuciem. Istnieje kilka zasad, które z pewnością pomogą przedłużyć ich świeżość. Dowiedzcie się co możecie zrobić, by nie zmarnować ani sztuki.

Bigos wyszedł gorzki?
16.12.2020 01:00 Wszystko robisz według receptury, a bigos wyszedł gorzki? Ratunkiem jest 1 składnik

Smakowity bigos niejednokrotnie przyprawiał nas o zachwyt. Bez wątpienia ciężko przejść obojętnie obok takiego klasycznego specjału. Niestety, czasami mimo naszych starań, w jego smaku dominuje nieprzyjemna gorycz.

Kapusta z grochem Magdy Gessler
29.11.2020 01:00 Najdoskonalszy przepis na wigilijną kapustę z grochem Magdy Gessler. Dzięki niemu święta będą symfonią smaku

Kapusta na Wigilię może być przyrządzana na wiele sposobów, lecz to właśnie wersja z grochem jest najbardziej znana i lubiana. Przepis Magdy Gessler jest najdoskonalszy - już podczas gotowania w całym domu będzie roznosił się świąteczny aromat. Jeśli, tak jak ona, uwielbiasz kapustę z grochem, spróbuj wykonać ją wedle poniższej receptury.

Kapusta w przepysznej odsłonie
21.11.2020 01:00 Krokiety na święta mrozić usmażone czy nie? W panierce czy bez? Podajemy najlepszy przepis

Kapusta jest niezwykle istotnym składnikiem wielu dań naszej rodzimej kuchni. Można ją znaleźć między innymi w krokietach, które podobnie jak inne potrawy, czasami zamrażamy. Okazuje się, że smakosze podchodzą do tej kwestii w bardzo różny sposób.

Ziemniaki jakich nie jadłeś
11.11.2020 01:00 Dodaj do ziemniaków kiszoną kapustę i zapiecz, smak nie do opisania. Połączenie lepsze niż bigos i gołąbki razem wzięte

Ziemniaki są dla Polaków wyjątkowo ważnym warzywem. Dodajemy do wielu dań, w których najczęściej grają rolę wypełniacza. Wiele zup czy kotletów bez kartofli zwyczajnie nie byłoby tym samym. Jeśli chcesz sprawdzić nowe połączenie, przygotuj je wraz z kiszona kapustą.