Silne uczucie łupania w głowie, suche usta czy mdłości to typowe oznaki kaca, czyli lekkiego zatrucia alkoholowego. Jednym z najlepszych sposobów na walkę z kacem jest dobre nawodnienie. Co jest jednak najlepszym napojem w takiej sytuacji? Eksperci tłumaczą, że najlepszym lekarstwem jest zwykła woda mineralna. Najgorzej sprawdzają się kawa i napoje z kofeiną.Kac jest połączeniem wielu czynników, wynikających z procesów zachodzących w organizmie po spożyciu alkoholu. Jednym z objawów spożycia jest odwodnienie, które najczęściej odpowiada za ból głowy. Alkohol sprawia, że zaburzona zostaje gospodarka wodna w ciele, przez co wydalane jest zbyt dużo płynów. Człowiek traci wodę, a przy okazji nie dostarcza jej wystarczająco dużo, aby ją uzupełnić. Efekt jest większości doskonale znany.
W chłodne dni nic przyjemniej nie rozgrzeje i nie pobudzi niż kawa z dodatkiem aromatycznych przypraw. Wsypcie do naparu odrobinę mieszanki piernikowej lub skomponujcie własną z pomocą naszej receptury. W obu przypadkach będzie pysznie. Dodanie do kawy przypraw zwiększa korzyści z wypicia naparu. Pisaliśmy już jaki wpływ na nasz organizm ma dodanie cynamonu i dlaczego do porannej filiżanki kawy warto wsypać odrobinę kardamonu. Tym razem zdradzamy jak przygotować smaczny napój z dodatkiem większej ilości korzennych przypraw. Skusicie się?
Ciężko o bardziej rozpoznawalne i lubiane ciasto niż klasyczne tiramisu, które zachwyca intensywnością smaku oraz wyglądem. Podanie go w czasie Sylwestra wzbudzi wśród gości zachwyt, co jest warte włożenia odrobiny pracy w przygotowanie przysmaku. Poniżej pokazujemy krok po kroku, jak zabrać się za robienie pysznego tiramisu. Tiramisu wywodzi się z Włoch, skąd podbił praktycznie cały świat. Oczywiście najlepiej pasuje jako deser po prawdziwie włoskim obiedzie, jednak sam w sobie stanowi idealną przekąskę. Intensywny kawowy smak jest zbyt dobry, aby nie uszczknąć choć kawałka. Samo ciasto składa się jedynie z kilku składników, dlatego należy zadbać, aby były jak najlepszej jakości. Nie warto oszczędzać na kawie czy amaretto, ponieważ od nich zależy ogólny smak deseru. Dzięki temu finalny efekt będzie idealny i tiramisu nie będzie niczego brakować.
Po kawę zwykle sięgamy rankiem, gdy chcemy się pobudzić do działania. Anna Lewandowska proponuje, by aromatyczne ziarna zagotować z dodatkiem przypraw korzennych i miodu. Taki napój powinien nas rozgrzać i wesprzeć organizm w walce z przeziębieniem. Spróbujcie koniecznie. Sposobów na przyrządzenie smacznej i pobudzającej kawy, która dodatkowo pozytywnie wpłynie na nasz dobrostan, jest kilka. Zdradzaliśmy wam już, czym jest kawa kuloodporna i jaki wpływ na zdrowie ma dodatek kurkumy i goździków. Tym razem wracamy z pomysłem Anny Lewandowskiej inspirowanym chińską teorią Pięciu Przemian. Skusicie się?
Potrzebujesz porannego przebudzenia? Myślisz o kawie? Dziś proponujemy małą, wyjątkowo czarną, która swym smakiem i aromatem wprowadzi was w świąteczny nastrój. Przygotujcie piernikową kawę z kakao i przyprawą korzenną. Doskonale syci i uspokaja, ale też dodaje tak potrzebnej rano energii.Każdy kawosz ma już z pewnością swoją ulubioną kawę. Jedni wybierają taką, która im najbardziej smakuje, inni, taką, która najlepiej i najszybciej na nich działa. Nasza propozycja łączy smak i działanie. Dodamy dziś do kawy kakao, które również niesie ze sobą sporo energii, a także niezwykle aromatyczną przyprawę do piernika. Ta kawa jest sycąca, ale wcale nie musi być słodka. Oczywiście możecie ją dosłodzić cukrem, miodem lub słodzikiem, ale nie jest to konieczne. Przyprawy tak balansują jej smak, że wcale nie jest gorzka.
Kawa kojarzy nam się z poranną dawką pobudzenia. Napar ten warto jednak urozmaicać o dodatki, które dołożą mu kolejnych cennych właściwości. Jednym z nich są goździki. Kawa zaparzona z nimi będzie miała przyjemny, korzenny aromat. Spróbujcie koniecznie. O tym, kiedy kawę najlepiej jest sięgać po kawę, już pisaliśmy. Podpowiadaliśmy wam także jakie korzyści niesie ze sobą dodanie do niej cynamonu. Tym razem na tapet bierzemy kolejny pyszny dodatek — goździki. Okazuje się, że ten przyjemni pachnąca przyprawa znacząco podnosi walory odżywcze napoju.
Piernik jednoznacznie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, kiedy w wielu mieszkaniach czuć zapach korzennych przypraw. W poniższym przepisie pokazujemy, jak zrobić to ciasto z dodatkiem kawy zbożowej. Dodanie jej podbija smak korzenny piernika, a także nadaje swój własny zbożowy i lekko kwaskowaty aromat. Piernik w praktycznie każdym gospodarstwie robi się bardzo podobnie - jego receptura jest zazwyczaj niezmienna. Tym razem warto wprowadzić niewielką modyfikację, która przyczyni się do jeszcze lepszego efektu. Niewielka ilość kawy zbożowej sprawia, że ciasto ma znacznie głębszy i pełniejszy smak. Niektórym może wydawać się, że klasyczne świąteczne ciasto wymaga mnóstwa pracy i poświęcenia czasu. Tak naprawdę piernik jest banalnie łatwym wypiekiem, którego wykonanie można zmieścić w około jednej godzinie. Wszystkie składniki rozłóż sobie zawczasu na blacie, co ułatwi cały proces.
Jeśli potrzebujesz pobudzenia, sięgasz po kawę. Jednak, gdy chcesz dodać sobie energii, a przy tym poprawić metabolizm, dodaj do naparu imbir. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto dodać do kawy imbir. Taki poranny napój będzie o wiele skuteczniejszy niż zwykła mała czarna. Kawa jest zaraz po wodzie najpopularniejszym napojem na świecie. Sięgamy po nią ze względu na jej smak i aromat, ale też dlatego by poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Zawarta w kawie kofeina potrafi bowiem podnieść nieco ciśnienie krwi, dzięki czemu czujemy przypływ energii. Po kawie łatwiej też jest się skoncentrować i zapamiętywać. Smak kawy doskonale harmonizuje z wieloma dodatkami. Dlatego też ten czarny napój doczekał się wielu wersji smakowych. Najpopularniejszym dodatkiem do kawy jest oczywiście cukier i mleko, jednak mają one tylko walory smakowe. Gdy zaś chcesz zwiększyć moc kawy, wzbogać ją przyprawami.
Podczas śniadania większość z nas popija gorącą kawę, która pozwala dobrze się rozbudzić i zachować jasność umysłu na dłużej. Pyszną i zdrową kombinacją jest dodanie do naparu goździków, kurkumy i cynamonu, dzięki czemu kawa będzie bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Kurkuma uznawana jest za wyjątkową przyprawę o silnym działaniu, stąd warto wsypać jej szczyptę do kubka. Kawa towarzyszy nam od tysięcy lat, dlatego ciężko wyobrazić sobie obecnie poranek bez przynajmniej jednej ciepłej filiżanki. Obecnie za oknem panuje dość nieprzyjemna pogoda, sprzyjająca chorobom. Regularne picie poniższego napoju może mieć pozytywny wpływ na odporność. Jak czytamy na portalu kuchnia.wp.pl, kurkuma wypełniona jest wieloma antyoksydantami, witaminami i minerałami, więc korzystnie działa na pracę praktycznie całego organizmu człowieka. Łącząc ją z kawą uzyskuje się smaczny i prozdrowotny napój, który dostarczy dużo energii oraz substancji odżywczych.
Kawa na całym świecie pozwala ludziom wstawać wcześnie do pracy i mieć do niej energię. Niestety najnowsze wieści od ekspertów rynku ziaren kawy nie są pozytywne. W ciągu roku na giełdach jej cena podskoczyła o prawie 100 proc i kosztuje najwięcej od 10 lat. Za taki stan odpowiadają problemy z pogodą, transportem, oraz pandemia. Kawa dla wielu osób jest głównym napędem, który daje im energię do pracy oraz nauki. Napar z kawy jest prawie tak bardzo popularny na świecie, co herbata, więc najnowsze wieści niektórych kawoszy mogą delikatnie przestraszyć. Ceny całkiem dużej grupy produktów nie są zależne od sytuacji na polskim rynku - jednym z nich są właśnie ziarna kawy. Brytyjski dziennik "Finanncial Times" na swoich łamach informuje, że ceny ziaren kawy osiągają obecnie poziomy najwyższe od 10 lat. Co to może oznaczać dla polskiego konsumenta?
Większość z nas pije kawę rano, najczęściej do śniadania. Czy kiedykolwiek jednak zastanawialiście się, czy jest to dobry moment na ten napar? Połączenie kawy z niektórymi produktami może nieść ze sobą pewne ryzyko. Dowiedzcie się, jaka pora będzie najlepsza, by sięgnąć po filiżankę ciemnego napoju. Pisaliśmy już o tym, że picie kawy na czczo nie jest najlepszym pomysłem. Podpowiadaliśmy wam też jak ustrzec się błędów podczas jej przyrządzania. Tym razem wracamy z garścią informacji na temat pory spożycia tego napoju. Sprawdźcie, kiedy jego wypicie może wam zaszkodzić.
Pijecie kawę, by się pobudzić, ale nie do końca odpowiada wam jej nieco gorzki smak? Znamy sposób, który pomoże zmienić to doświadczenie. Zapomnijcie o słodzeniu. Zamiast cukru dodajcie szczyptę soli i zobaczcie, co się stanie. Przyjemność z picia porannej filiżanki kawy powróci.Picie kawy jest elementem poranka dla wielu z nas. I o ile ze względu na aspekty zdrowotne nietrudno jest zrezygnować z picia jej na czczo, odejście od cukru może nie być już takie proste. Wiemy, że słodzenie wpływa na zwiększenie wartości kalorycznej kawy, a cukier nie ma żadnych składników odżywczych. Niełatwo jednak wypić gorzki napar bez takiego wsparcia.Warto wiedzieć, że kawa wcale nie musi smakować goryczą bez dodatku sacharozy. Aby tak było, wcale nie musicie sięgać po słodziki, które zastąpią cukier, lecz wpłyną na domowy budżet. Istnieje produkt, który poradzi sobie z wydobyciem wszystkich zalet napoju. Jest nim sól.
Podwyżki produktów spożywczych nie mają końca. Coraz droższa staje się też kawa. Niedługo z pewnością nie każdego będzie na nią stać. Powodów galopujących cen jest kilka, ale zapowiada się prawdziwy kawowy kryzys. Pijmy więc kawę, póki jest jeszcze w zasięgu naszego portfela.Choć nie jesteśmy największymi kawoszami w Europie, to jednak kawę regularnie pije u nas blisko 80 proc. dorosłych. Jak podajemy za Tygodnikiem Interia.pl, według badań Centrum Badawczo-Rozwojowego Biostat, najczęściej pijemy kawę parzoną, rzadziej rozpuszczalną i z ekspresu ciśnieniowego. Po małą czarną sięgamy zwykle rano — w domu lub w drodze do pracy. Bez względu na to, czy napój przyrządzamy sami czy go zamawiamy w kawiarni, wszyscy z pewnością zauważymy jego podwyżki.
Masz ochotę na małą czarną? Najpierw przeczytaj nasz materiał i dowiedz się, kiedy najlepiej pić kawę. Być może nie jest to najwłaściwsza pora na filiżankę przebudzenia. Sprawdź, o jakiej godzinie kawa działa na ciebie najlepiej, a o jakiej porze lepiej jej unikać. Wiele osób zaraz po przebudzeniu wypija filiżankę kawy. W kawie bowiem ukryta jest nadzieja na szybsze obudzenie się i „dojście do siebie". Zawarta w kawie kofeina rzeczywiście ma działanie pobudzające i poprawiające koncentrację. Jednak nie bez znaczenia jest, w którym momencie dnia sięgamy po małą czarną. Sposób działania kofeiny na nasz organizm związany jest z naturalnym mechanizmem pracy mózgu i wykrywaniem zmęczenia. Gdy komórki nerwowe wykazują wysoką aktywność, w mózgu pojawia się produkt uboczny — adenozyna. Kiedy jej poziom jest za wysoki, mózg spowalnia aktywność układu nerwowego i czujemy się zmęczeni. Kofeina ma budowę zbliżoną do adenozyny, więc zaburza działanie układu nerwowego. Kofeina ma też wpływ na poziom kortyzolu. Rano stężenie tego hormonu jest największe. A to właśnie on odpowiada za zwiększenie stężenia glukozy we krwi w czasie aktywności fizycznej i stresu. Rano dodaje nam energii, jednak gdy dodatkowo pobudzimy się wtedy kawą, produkcja kortyzolu zostanie ograniczona. Nasz organizm nie wyprodukuje więc samodzielnie tyle energii, ile potrzebuje.
Zlew jest ważnym elementem każdej kuchni. Konieczne jest więc, by zawsze był drożny. Oto 4 produkty, których przenigdy nie powinno się wkładać do zlewu. Mogą go bowiem zapchać na tyle skutecznie, że będzie potrzebna pomoc specjalisty. Lepiej więc zapobiegać problemom, niż z nimi walczyć.Nie raz zdarza się, że zamiast do kosza na śmieci, włożymy czy też wyrzucimy coś do zlewu. Często może to być powodem niedrożności rur i mamy niemały problem. Czasami pomoże zwykła przepychaczka, nieraz niestety trzeba rozkręcić odpływ pod zlewem.
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Najlepiej dobrej kawy, aromatycznej, niezbyt kwaśnej i niezbyt gorzkiej. A wiesz, jakie są największe błędy podczas przygotowania kawy? Mogą one spowodować, że twój ulubiony napój nie będzie tak smaczny, jak lubisz. Koniecznie przeczytaj nasze rady i już za każdym razem parz pyszną kawę. Jedni lubią małą czarną, drudzy kawę z mlekiem czy cappuccino. Jednak podstawą każdego kawowego napoju jest napar czarnej kawy. Może to być espresso przygotowane w ekspresie czy kawa parzona w sposób tradycyjny. Jeśli ten napar będzie smaczny, cały napój też będzie wyborny. Zobacz, na co warto zwrócić uwagę, parząc kawę.
Kawa z koglem-moglem jest świetnym pomysłem na szybki deser w sytuacji, gdy w domu nie mamy nic słodkiego. Urozmaici zarówno leniwe popołudnie, jak i spotkanie towarzyskie. Dodanie żółtka ubitego z cukrem to szybki sposób na to, by zwykle nieco gorzki napój kawowy nabrał przyjemnego posmaku i delikatności. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Kogel-mogel pamiętamy z czasów dzieciństwa, gdy w kubku za pomocą łyżeczki mozolnie ubijaliśmy masę z jaj z dodatkiem cukru. Czasem do deseru dodawaliśmy kakao, by było jeszcze pyszniej. Ubite na słodko żółtka jest doskonałym kompanem dla czarnej kawy. Przekonajcie się sami.
Nic tak nie pobudza o poranku, jak kawa. Przeważnie wzbogacamy ją o dodatki takie jak mleko i cukier. Oczywiście możliwości jest znacznie więcej. W czasie jesieni, kiedy tak łatwo o różnego rodzaju infekcje, warto postawić na kawę z cynamonem i imbirem. Napój doskonale wzmocni naszą odporność.Kawa z imbirem i cynamonem jest świetnym połączeniem smaków. Każdy, kto skosztował napoju w takim wydaniu, często po niego sięgał. Jednak sam smak to nie wszystko. Zarówno cynamon, jak i imbir mogą nam pomóc zatroszczyć się o odporność organizmu.
Krem cappuccino jest delikatnym, puszystym kremem z wyczuwalną, kawową nutą, doskonałym do dekoracji i przełożenia ciast i tortów. Krem jest słodki, aksamitny i wyjątkowo smaczny. Poznaj przepis na krem cappuccino, idealnym dla wszystkich miłośników kawy. Kremem cappuccino przekładam delikatne ciasta biszkoptowe, czekoladowe i bezy. Krem doskonale pasuje również do przekładania i dekoracji tortów z dodatkiem konfitur lub dżemów owocowych, świetnie przełamując smaki. Krem cappuccino, podobnie jak krem kawowy, możesz przygotować również jako samodzielny deser, wystarczy, że przełożysz je do filiżanek i dobrze schłodzisz. Bazę pod krem cappuccino z czekolady i śmietanki przygotuj dzień wcześniej i wstaw do lodówki na całą noc, aby stężała.
Kawa dla wielu osób jest niezastąpionym napojem. Bez niego trudno im się obudzić, pracować czy skoncentrować. Sposobów na przygotowanie kawy jest wiele. Jedni piją małą czarną, inni zabielają ją mlekiem i słodzą. Niektórzy wzbogacają ją przyprawami. A wiecie, dlaczego warto dodać do kawy sól? Jest na to kilka mocnych argumentów.Wiele osób nie wyobraża sobie kawy bez cukru i mleka, bo dzięki tym dodatkom nie jest gorzka. Niektórzy zaś wzbogacają ją przyprawami, dodają np. trochę cynamonu, czy tak jak w krajach arabskich kardamonu. Jednak do kawy można też dodać sól, co zresztą od dawna czynią w Skandynawii czy na Węgrzech. I naprawdę warto to zrobić. Sprawdźcie dlaczego.
Czas na kawę? A może tym razem sięgniesz po małą czarną z cynamonem? Jest nie tylko aromatyczna, ale ma też mnóstwo innych zalet. Dowiedz się, dlaczego warto dodać cynamon do porannej kawy. Zobaczysz, że szczypta tej przyprawy potrafi zdziałać cuda.Po kawę sięgamy głównie ze względu na jej właściwości pobudzające. Zawarta w niej kofeina potrafi bowiem szybko obudzić, a także usprawnić pracę umysłu. Niektórzy jednak lubią kawę ze względu na jej aromat. Obie te zalety można wzmocnić, dodając do kawy cynamon. Wsyp szczyptę do filiżanki, a napój ten podziała też na ciebie jak aromaterapia.
Kawa jest napojem, po który sięgamy zwykle, żeby dodać sobie energii i szybko się obudzić. Niektórzy też oczywiście piją małą czarną, bo lubią jej smak i aromat. A wiesz, o jakiej porze najlepiej pić kawę, a o jakiej lepiej zrezygnować z tego napoju?Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Powstało mnóstwo jej wersji, z przeróżnymi dodatkami, ale podstawą każdej jest zwykle filiżanka espresso. W swym składzie kawa zawiera m.in. kofeinę, która ma działanie pobudzające. Poprawia koncentrację, potrafi zwalczyć zmęczenie. Kawa zawiera też przeciwutleniacze, które obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia choroby nowotworowej i opóźniają procesy starzenia się komórek.
Ciasto bez pieczenia przeważnie kojarzy nam się z prostotą przygotowania. Nie inaczej jest w przypadku deseru noszącego nazwę Kawoszek. Już sam fakt, że jego przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut, mówi sam za siebie. Domownicy z pewnością momentalnie spałaszują przepyszny deser.Kawoszek jest wyjątkowym przysmakiem, który przyrządzisz w mgnieniu oka. Nawet smakosze, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia, poradzą sobie z poniższą recepturą. Ciasto bez pieczenia momentalnie zniknie z talerzy.
Krem kawowy jest bardzo aromatycznym kremem do ciast i dekoracji. Krem jest idealny do przełożenia tortów, biszkoptów, a także do bez i ciastek typu eklerka. Krem jest bardzo kawowy z wyczuwalną nutą śmietany i delikatnego sera do deserów- mascarpone. Poznaj przepis na szybki krem kawowy do ciasta.Do przygotowania kremu kawowego zawsze wykorzystuję kawę rozpuszczalną typu crema, ponieważ jest mocniejsza od zwykłej kawy rozpuszczalnej. Możesz również przygotować krem z espresso, jednak wtedy musisz dodać więcej mascarpone, aby nie krem nie był za rzadki. Śmietanka, mascarpone i kawa muszą być bardzo dobrze schłodzone, w przeciwnym razie krem się zważy i rozwarstwi.Krem kawowy pasuje do każdego ciasta i tortu na biszkopcie. Doskonale łączy się również z bezą, babeczkami i ciastkami z ciasta parzonego, czyli tradycyjnymi eklerkami. Krem kawowy możesz również przełożyć do małych filiżanek, schłodzić, oprószyć kawą i podać jako szybki i pyszny deser.
Jeśli planujesz jeszcze dziś większe zakupy, poznaj sobotnie okazje w supermarketach Biedronka. Być może dzięki nim uda ci się trochę zaoszczędzić. Oprócz popularnych produktów spożywczych supermarket oferuje też inne wyroby w dobrych cenach. Większość wyjątkowych okazji obowiązuje po okazaniu karty Moja Biedronka. W związku z tym nie zapomnij wziąć jej z domu. Obniżki cen będą trwały tylko dziś.Przedświąteczny weekend, z pewnością przyciągnie do sklepów dużo więcej klientów niż zwykle. Będziemy odwiedzać groby, ale też rodziny. Przydadzą się więc produkty, z których można będzie przygotować obiad, a także takie, które można wręczyć jako miłe co nieco.
Ciasto bez pieczenia jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie czują się pewnie ze swoimi piekarnikami. Tym razem prezentujemy Kawową Fantazję, która zachwyca intensywnym kawowym smakiem oraz delikatnością. Z pewnością każdy, kto spróbuje zaoferowany przez ciebie kawałek, nie będzie się mógł powstrzymać przed poproszeniem o dokładkę. W tym tekście pokazujemy przepis krok po kroku. Ciasto bez pieczenia to wygodna alternatywa także dla ludzi niedysponujących zbyt dużą ilością czasu, który mogą poświęcić na gotowanie. Zazwyczaj klasyczne ciasta wymagają sporego poświęcenia i pracy, więc warto spróbować czegoś nowego. Świetnym pomysłem jest dodanie odrobiny ciemnego kakao do zaparzonej kawy. Niewielka ilość w żadnym wypadku nie będzie wyczuwalna podczas jedzenia, lecz znacznie wzmocni smak kawy - a to docenione zostanie przez każdego pasjonata kawowych słodkości.
Kawa jest napojem, który kojarzy się zwykle z porankiem. Wiele osób sięga po filiżankę małej czarnej zaraz po przebudzeniu się. Chcą jak najszybciej dodać sobie energii i skutecznie się obudzić. Jak się jednak okazuje, nie jest to najlepsza pora, na ten napój. Wiesz, kiedy najlepiej pić kawę?Wiele osób pije kilka filiżanek kawy dziennie. Jedną na dzień dobry, potem drugą w pracy dla przyjemności, kolejną po południu, by się pobudzić. Jednym słowem, choć sięgamy po ten sam napój, o każdej porze dnia cel, dla jakiego to robimy jest nieco inny.
Do zlewu kuchennego wpadają niekiedy najróżniejsze rzeczy i produkty, które nigdy nie powinny się w nim znaleźć. Aby zachować całkowitą drożność instalacji wodnej w kuchni, nie wolno wlewać do zlewu chociażby tłuszczu po smażeniu czy kawowych fusów. Poniżej ostrzegamy, co jeszcze należy trzymać z dala od odpływu, aby w rurach nie pojawił się trudny w usunięciu zator. Utrzymanie kuchni w całkowitej czystości wcale nie jest łatwym zadaniem - najróżniejsze kuchenne sprzęty, jak zlew czy piekarnik łatwo ulegają zabrudzeniom. Szczególną opieką warto obdarzyć zlew, gdyż ten w wyjątkowo szybkim tempie może się zatkać. Na szczęście można uniknąć konieczności udrożniania go środkami chemicznymi, czy wzywania hydraulika. Wystarczy powstrzymać się przed wrzucaniem do niego niektórych produktów, które najczęściej doprowadzają do zatykania się odpływu.