Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 27.09.2022 21:53

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

pumkin latte
Canva / bhofack2

Pumpkin spice latte jest typowo jesienną kawą, która w dość krótkim czasie zdobyła szturmem serca kawoszy na całym świecie. Jest połączeniem słodkiej dyni z korzennymi przyprawami, zwieńczonym pyszną bitą śmietaną. Czego chcieć więcej?

Pumpkin spice latte swój debiut miało w sieci popularnych kawiarni. Teraz nie musisz już wychodzić z domu, aby skosztować tego aromatycznego i rozgrzewającego napoju. Z naszymi wskazówkami przygotowanie pumpkin spice latte jest prostsze, niż myślisz.

Przepis na rozgrzewające pumpkin spice latte

Składniki:

  • 1 szklanka drobno pokrojonego miąższu z dyni

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 2 szczypty tartej gałki muszkatołowej

  • 1/4 łyżeczki suszonego mielonego imbiru

  • szczypta zmielonych goździków

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1/2 szklanki skondensowanego mleka słodzonego

  • świeżo zaparzone espresso

  • 1/2 szklanki mleka

  • domowa bita śmietana

Jak przygotować pyszne pumpkin spice latte

Przygotuj syrop do spice pumpkin latte. Do rondelka wlej pół szklanki wody. Dodaj miąższ z dyni oraz przyprawy korzenne i ekstrakt z wanilii.

Zawartość rondelka doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj całość do momentu, aż dynia będzie miękka. Dolej mleko skondensowane. Przygotowaną mieszankę zmiksuj na gładki syrop do pumpkin spice latte.

Zaparz espresso. Mleko podgrzej w małym garnuszku, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Wlej kawę do dużego kubka lub szklanki, dodaj podgrzane mleko oraz 2 łyżki przygotowanego syropu pumpkin spice latte. Wierzch naczynia udekoruj bitą śmietaną oraz szczypta tartego cynamonu. Spróbuj pysznej marynowanej dyni z dodatkiem curry. Ta prosta dyniowa przekąska pozytywnie Cię zaskoczy.

Canva / m.kucova
Canva / m.kucova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: