Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia

Kuchnia

Owoce głogu w koszyku
16.10.2021 02:00 Jak wykorzystać w kuchni owoce głogu?

Z głogu można przyrządzić pyszne przetwory i napoje. Najlepiej przygotować je właśnie teraz, kiedy trwają sezonowe zbiory jego owoców. Sprawdźcie nasze pyszne receptury.Owoce głogu są skarbnicą witaminy C oraz witamin z grupy B. Zawierają one również sporo flawonoidów i procyjanidów, dzięki którym korzystnie wpływają na poprawę pracy serca i stan naczyń krwionośnych mózgu. Regularne spożywanie głogu może realnie obniżyć ryzyko wystąpienia miażdżycy. Pomoże nam też się uspokoić.

Naleśniki z nadzieniem
16.10.2021 02:00 Co robić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni podczas smażenia?

Smażenie naleśników części z nas sprawia niemałą trudność. Najczęściej problemem jest przywieranie ciasta. Nasze babcie znały sekret, który pomaga go uniknąć. Ciepłe i nadziane smacznym farszem naleśniki to marzenie każdego smakosza. Do wyboru jest wiele wariantów. Warzywa, mięso, konfitury, a nawet kremy orzechowe — wszystko to znaleźć może się znaleźć w naszym naleśniku. Danie jest uniwersalne, ale i niełatwe do przygotowania. Z prezentowanym przez nas przepisem i małą wskazówką, będzie jednak znacznie łatwiej. Wystarczy, że będziecie podążać za instrukcją, a wasze naleśniki zachwycą wyglądem i smakiem.

żywność w lodówce
15.10.2021 02:00 Jak układać żywność w lodówce?

Lodówka jest niewątpliwie centrum naszej kuchni. W niej właśnie skrywamy większość pysznych zapasów. Czy wiecie jak układać żywność w lodówce? Tak, tak, są zasady, które gwarantują serom, wędlinom czy warzywom zachowanie najlepszej kondycji i walorów zdrowotnych.Często przychodząc z zakupów, skupiamy się tylko na tym, by jak najszybciej schować produkty do lodówki. Obawiamy się, że długo trzymane poza chłodziarką mogą się zepsuć. Tymczasem nawet niewłaściwe umiejscowienie żywności w lodówce, może przyspieszyć jej psucie się. Miejsce przechowywania poszczególnych produktów w lodówce ma znaczenie, bo w różnych jej miejscach panują inne temperatury. Na górnych półkach temperatura jest wyższa niż na dolnych. Tam, gdzie jest chłodniej, układajmy więc produkty bardziej wrażliwe na psucie się.

Mikrofalówka
14.10.2021 02:00 Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Mikrofalówka jest wyjątkowo wygodnym urządzeniem w kuchni - dzięki niej można z łatwością i szybko podgrzać gotowy posiłek. Jeśli wstawiałeś naczynie cały czas na sam środek, popełniałeś błąd. Aby żywność równomiernie się ogrzała, miska lub talerz muszą stać na brzegu obrotowej podstawki. Mikrofalówka to stosunkowo nowy wynalazek, który stał się dostępny komercyjnie dopiero pod koniec lat 40. XX wieku. Od tego czasu sukcesywnie podbija serca ludzi, którzy cenią sobie wygodę. Mnóstwo osób nie wyobraża sobie obecnie codziennego funkcjonowania bez dostępu do mikrofali, lecz spory ułamek jej użytkowników ciągle popełnia błąd, który kosztuje źle podgrzanym jedzeniem.

Czyszczenie rusztu kuchenki gazowej
14.10.2021 02:00 Jak wyczyścić ruszt kuchenki gazowej?

Tradycyjną kuchenkę gazową łatwiej jest zabrudzić niż wyczyścić. Szczególnie trudno jest usunąć zanieczyszczenia z rusztów. Podpowiadamy jak sobie ułatwić uciążliwe zadanie. Brud gromadzący się na ruszcie jest o tyle niewdzięczny, że wystawiony jest na działanie wysokie temperatury i płomienia. Niezwykle łatwo jest więc go zapiec, podobnie jak ma to miejsce, gdy zostawimy rozlane płyny czy resztki jedzenia w rozgrzanym piekarniku.

Ciasto
13.10.2021 02:00 Sprawdzone sposoby na uniknięcie zakalca

Zakalec jest zmorą wielu domorosłych cukierników i piekarzy, którzy chcąc upiec pyszne ciasto, wyciągają z pieca nieudaną katastrofę. Aby tego uniknąć, należy stosować kilka podstawowych zasad. Najważniejszą jest bez wątpienia korzystanie ze składników o temperaturze pokojowej. Pieczenie ciasta na deser po obiedzie nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy zastosować się do porad z przepisu, a większość wypieków będzie doskonała. Zdarza się jednak, że przepis nie zawiera w sobie cennych porad - wtedy łatwo o zaliczenie wpadki, która najczęściej kończy się zakalcem i brakiem ciasta.

Jajka
13.10.2021 02:00 Jak prawidłowo przechowywać jajka?

Większość lodówek ma na drzwiach specjalną półkę, na której znajdują się miseczki do przechowywania jajek. Okazuje się jednak, że ta część lodówki nie jest najlepszym miejscem. Jajka będą najsmaczniejsze, jeśli ułożymy je na środkowej półce urządzenia. Z pewnością wiele osób zastanawiało się, dlaczego w supermarketach jajka trzymane są na półkach poza chłodziarkami, a w domu większość z nas wkłada je do lodówki. Niezależnie od umiejscowienia jajek, najważniejsza jest stała i względnie niska temperatura. Wszelkie nagłe zmiany temperatur negatywnie wpływają na smak i jakość jajek.

rozmrażanie zamrażarki
13.10.2021 02:00 O czym pamiętać podczas rozmrażania lodówki?

Lodówka jest niezwykle ważnym, kuchennym sprzętem. Jej prawidłowe działanie w dużej mierze zależy od tego, jak o nią dbamy. Raz na jakiś czas lodówkę należy umyć, a zamrażarkę rozmrozić. Dowiedz się, o czym trzeba pamiętać podczas rozmrażania lodówki. W żadnym wypadku nie przyśpieszaj topnienia skrobaniem lodu lub jego podgrzewaniem.Rozmrażanie i czyszczenie lodówki mają wpływ na jakość i higienę przechowywanych w niej produktów, a także na działanie samego urządzenia. Lód znajdujący się na ściankach lodówki i zamrażarki utrudnia jej działanie i prawidłowe chłodzenie. Naraża nas też na wyższe opłaty za energię.

Brudna blacha
11.10.2021 02:00 Jak skutecznie wyczyścić blachę z piekarnika?

Pieczenie zakończyło się, a nasza blacha pełna jest tłustych plam oraz przypaleń? Podpowiadamy jak ją skutecznie doczyścić. Jeden środek dzieli naszą blachę od czystości. Ta metoda jest niezwykle prosta i skuteczna. Wystarczy, że skorzystamy z tego, co zawsze mamy w kuchni — soli.

Bazylia w słoikach
11.10.2021 02:00 Jak dbać o bazylię ze sklepu?

Kupiona w sklepie świeża bazylia często więdnie dość szybko. Zdarzamy sposoby, które pomogą wam wydłużyć trwałość tego pysznego zioła. Nie wymagają dużej wprawy w uprawie roślin doniczkowych. Świeże liście bazylii są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Ich coraz większa dostępność zachęca do kulinarnych eksperymentów. Co jednak zrobić, by zielone listki nie zwiędły od razu po przyniesieniu ze sklepu? Wystarczą 3 proste triki, a będą cieszyły nas swoim smakiem, aromatem i wyglądem o wiele dłużej.

Projekt bez tytułu (3)
10.10.2021 02:00 Jak wyczyścić mocno zabrudzoną kuchenkę?

Gotowanie na kuchenkach gazowych jest wciąż bardzo popularne. Regularne czyszczenie jest z kolei niezbędne, by przyrządzanie posiłków było bezpieczne. Podpowiadamy co zrobić, aby utrzymać kuchenną płytę w nienagannej czystości. Zabrudzenia łatwiej usuwa się z zadbanej płyty gazowej. Do konserwacji tej powierzchni doskonale nadadzą się środki, które każdy z nas ma w swojej szafce — soda oczyszczona oraz ocet.

Zlew
08.10.2021 02:00 Najbrudniejsze miejsca w kuchni

Z pozoru kuchnia może wydawać się czysta, jednak bardzo łatwo zapomnieć o niektórych miejscach. Niżej zdradzamy, które z nich należy często sprzątać. Dużo uwagi należy poświęcić lodówce czy blatom kuchennym. Kuchnia jest jednym z najbrudniejszych miejsc, z jakim mamy kontakt na co dzień. Dlatego jeśli chcesz utrzymać odpowiedni poziom czystości, warto regularnie w nich sprzątać. Może się wydawać na pierwszy rzut oka, że pomieszczenie jest doskonale wysprzątane, jednak patogeny nie są widoczne gołym okiem. Którym miejscom należy poświęcić najwięcej uwagi?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Otwarta lodówka
07.10.2021 02:00 Jak dbać o lodówkę?

Dobre działanie lodówki zależy nie tylko od zastosowanej w niej technologii czy jakości komponentów. Równie istotne są nasze nawyki związane z jej użytkowaniem i sposób, w jaki ją czyścimy. Podpowiadamy, co robić, aby lodówka zapewniała dobre warunki do przechowywania żywności.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przechowywać czosnek?
06.10.2021 02:00 Jak przechowywać czosnek?

Czosnek jest jedną z najpopularniejszych przypraw w naszych kuchniach. Nic dziwnego skoro wykorzystać go można do nadania smaku wielu różnym daniom. Jest przy tym bardzo zdrowy. Aby jednak w pełni wykorzystać jego właściwości, należy go poprawnie przechowywać. Dowiedźcie się czego unikać.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Żurawina
06.10.2021 02:00 Jak wykorzystać w kuchni żurawinę?

Żurawina to popularny owoc do przetworów, ponieważ w swojej surowej postaci jest cierpka i kwaśna. Można z niej przygotować nalewki, soki, syropy, dżemy czy sosy. Zastosowań w kuchni ten owoc ma naprawdę dużo, dlatego warto mieć ich zapas w spiżarni. Żurawina najczęściej kupowana i jedzona jest przez nas w formie suszonej. Tak obrobione owoce wytrzymują bardzo długo, a także zachowują wiele swoich cennych właściwości. Żurawina pozytywnie działa na pracę nerek i pęcherza, wzmacnia odporność, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a także chroni wątrobę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kuchnia będzie lśniła czystością
06.10.2021 02:00 Jak skutecznie wyczyścić szafki kuchenne?

Szafki kuchenne są szczególnie narażone na zabrudzenia. Osadzająca się na nich mieszanka tłuszczu i kurzu bywa naprawdę trudna do usunięcia. Są jednak skuteczne sposoby na zachowanie ich w czystości.Brud gromadzący się na frontach szafek nie będzie spędzał nam snu z powiek, jeśli nie pozwolimy mu się nawarstwić. Zachowując regularność w sprzątaniu, uniemożliwimy bowiem jego zasychanie. Gdy zastosujemy dodatkowe triki, porządki będą jeszcze bardziej efektywne, a meble będą długo cieszyły oko.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Lodówka pełna jedzenia
04.10.2021 02:00 Sprytny sposób na nieprzyjemne zapachy w lodówce

Lodówka z czasem użytkowania potrafi zapełnić się nieprzyjemnymi zapachami z żywności. Aby się ich, pozbyć wystarczy wykorzystać kilka domowych trików. Jednym z nich jest włożenie przekrojonego na pół ziemniaka, który wchłonie ewentualne przykre aromaty. Lodówka łatwo ulega wszelakim zabrudzeniom. Każdego dnia wkładamy do niej najróżniejsze produkty, a niektóre z nich mogą wydzielać bardzo intensywny zapach. Aromat ten osiada na ściankach i półkach urządzenia, a także na innych produktach. Dlatego tak ważna jest profilaktyka, czyli umiejętne przechowywanie jedzenia. Jeśli jednak zapach wystąpił, są sposoby, aby się z nim uporać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przechowywać pomidory?
04.10.2021 02:00 Jak przechowywać pomidory?

Pomidory należą do najbardziej lubianych warzyw. Są doskonałe na kanapki, do sałatek i ciepłych dań. Teraz możesz kupić najpyszniejsze i w naprawdę dobrych cenach. Dowiedz się jak przechowywać pomidory, by w jak najlepszym stopniu zachowały swój smak i cenne składniki. Pomidory tak naprawdę są owocami. Jednak ze względu niską zawartość cukru i wytrawny smak zaliczamy je do warzyw. Choć mają sporo wody, to jednak zawierają wiele cennych składników. Stanowią doskonałe źródło przeciwnowotworowego likopenu, a także potasu korzystnie wpływającego na serce. Niestety, mają delikatną strukturę i dość łatwo się psują.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak wyczyścić piekarnik?
02.10.2021 02:00 Jak wyczyścić zabrudzony piekarnik?

Gotowanie sprawia niesamowitą przyjemność. Po pełnych pasji zmaganiach z produktami trzeba jednak posprzątać. Podpowiadamy jak zrobić to skutecznie w przypadku piekarnika. Najlepiej sięgnąć po mieszankę octu i wody.Piekarnik to urządzenie niezastąpione w każdej kuchni. Możemy w nim piec, podgrzewać, dusić, grillować, a nawet pasteryzować dania. Niestety w czasie korzystania, podobnie jak inne sprzęty, brudzi się. Ze względu na wysoką temperaturę, brud w piekarniku może być trudniejszy do usunięcia niż ten znajdujący się na innych powierzchniach. Co więc zrobi, gdy szorowanie z użyciem mleczka zawiodło? Szczęśliwie są metody, by poradzić sobie z zanieczyszczeniami. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czajnik
02.10.2021 02:00 Jak wyczyścić brudny czajnik?

Gotowanie na płycie gazowej lub elektrycznej generuje dużo kropel i pryśnięć, które osiadają na innych sprzętach. W efekcie po jakimś czasie czajnik zaczyna być brudny. Wystarczy użyć folii aluminiowej, aby odnowić go do zupełnej czystości. Z czajnika korzysta się na co dzień, a więc bardzo szybko zaczyna okazywać oznaki użytkowania. Wewnątrz pojawia się mineralny kamień, a na zewnątrz osiada osad z gazu. Jeśli nie wiesz, jak wyczyścić zabrudzony czajnik, przetestuj poniższą metodę. Z pewnością zachwycisz się łatwym w osiągnięciu efektem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sernik
02.10.2021 02:00 Co zrobić żeby sernik nie opadał i nie pękał?

Idealny sernik nie stawia oporu podczas jedzenia, jest delikatny i puszysty, jak chmurka. Aby uzyskać taki efekt, wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed przygotowaniem ciasta. Sernik nierzadko króluje wśród deserów, uznawany, jako jeden z trudniejszych zadań do wykonania. W praktyce ciasto to jest banalnie proste, należy jedynie ściśle trzymać się przepisu. Dlatego tak istotna jest odpowiednia temperatura wszystkich składników, które dodaje się do ciasta. Jakiekolwiek wahania mogą sprawić, że sernik nie wyrośnie lub popęka podczas pieczenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

naczynia w zmywarce
02.10.2021 02:00 Czego nie należy wkładać do zmywarki?

Zmywarka to bardzo pomocny sprzęt kuchenny. Dzięki niej zaoszczędzasz sporo czasu, wody i pieniędzy. Co do niej włożysz, to umyje. Jednak warto wiedzieć, czego nie należy wkładać do zmywarki. Może się to bowiem źle skończyć dla naczyń.W zmywarce naczynia myte są gorącą wodą z dodatkiem detergentu i pod sporym ciśnieniem. Dzięki temu mycie jest zazwyczaj skuteczne, ale może spowodować też uszkodzenia niektórych sprzętów i naczyń.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-10-02T220443.023
02.10.2021 02:00 Ponure doniesienia z Wielkiej Brytanii. Eksperci przewidują kryzys w sklepach spożywczych

Sklepowe półki w Wielkiej Brytanii świecą pustkami. To wynik niedostatecznej ilości dostaw. Czy Brytyjczyków czeka kryzys? Jak będzie wyglądało zaopatrzenie na Święta Bożego Narodzenia?Wielka Brytania przeżywa kryzys po wyjściu z Unii Europejskiej. Od dawna był tam problem z kierowcami ciężarówek, a brexit dodatkowo go pogłębił. Nie ma kierowców ciężarówek, więc nie ma dostaw, w związku z czym w marketach brakuje wielu produktów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Mikrofalówka
02.10.2021 02:00 Czego nie należy podgrzewać w mikrofalówce?

Podgrzewanie żywności w mikrofalówce jest bardzo wygodne, wszak wystarczy kilka minut i posiłek jest gotowy. Niektórych produktów nie wolno jednak do niej wkładać. Seler, szpinak czy ugotowany ryż są jednymi z nich. Mikrofalówka znajduje się w praktycznie każdym domu, gdzie ceni się oszczędność czasu oraz wygodę. Niestety wiele osób nie wie do końca, jak z niej korzystać. Choć mogłoby się wydawać, że mikrofalówka jest uniwersalnym urządzeniem, niektóre produkty spożywcze nie nadają się do podgrzewania za jej pomocą. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przechowywanie ziemniaków
02.10.2021 02:00 Jak przechowywać ziemniaki?

Każdego dnia tysiące Polaków wrzuca obrane i umyte ziemniaki do wrzątku, aby je ugotować. Warzywo to jest bardzo popularne, jednak wiele osób nie wie, jak je przechowywać. Przede wszystkim należy zrezygnować z plastikowych torebek, które mogą je łatwo zepsuć. Ziemniaki można przygotować w najróżniejszej formie i wszystko zależy głównie od wyobraźni gotującego. To jeden z powodów, dla których są tak popularne na całym świecie. Niestety, choć gotowanie z ich udziałem jest proste, tak przechowywanie bulw musi być wykonane w odpowiedni sposób - inaczej można zniszczyć cały zapas kartofli. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu (35)
30.09.2021 02:00 Luksusowe szklanki od Gessler i wspaniałe ceny w Biedronce na weekend

Magda Gessler wkracza do Biedronki. Tym razem z promocją na hitowy gadżet. Nie dość, że jest estetyczny i elegancki, to jeszcze tak przydatny w jesienne i zimowe dni. Po prostu musisz go mieć.W sklepach sieci Biedronka od poniedziałku 27 września jest dostępna wyjątkowa kolekcja kuchennych gadżetów. Wśród nich jest prawdziwy hit — szklanki sygnowane przez Magdę Gessler. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

cebula
29.09.2021 02:00 Jak przechowywać cebulę?

Cebula jest jednym z warzyw, po które sięgamy najczęściej. Do wielu potraw warto ją dorzucić, bo dodaje niepowtarzalnego smaku. Zużywamy jej sporo i zawsze dobrze mieć w domu mały jej zapas. Liczne grono smakoszy trzyma ją w lodówce. Takie postępowanie może przyczynić się do wytworzenia pleśni.Bez cebuli wiele potraw nie będzie smakować tak jak trzeba. Surowa cebula dodaje charakteru surówkom i sałatkom, zeszklona nadaje słodkawą nutę farszom i sosom, a zrumieniona dodaje smaku i chrupkości pierogom. Po cebulę warto też sięgać ze względu na jej właściwości zdrowotne. Zawiera witaminę C oraz składniki działające bakteriobójczo, dlatego nazywają ją naturalnym antybiotykiem i jest wskazana przy infekcjach i przeziębieniach. Poza tym oczyszcza drogi oddechowe i pomaga utrzymywać w ryzach cholesterol.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiszone brokuły
29.09.2021 02:00 Kiszone brokuły

Kiszone brokuły są jednym z moich ulubionych przetworów. Są bardzo zdrowe i niesamowicie smaczne. Mogą być dodatkiem do wielu dań lub stanowić samodzielną przekąskę. Sprawdź, jak przygotować kiszone brokuły. Wszyscy cenimy kiszonki za ich niepowtarzalny smak i wartości odżywcze. Na zimę niemal każdy przygotowuje słoiki z ogórkami, aby cieszyć się doskonale ukiszonymi warzywami. Brokuły również możemy poddać fermentacji. Proces kiszenia brokułów trwa znacznie krócej niż ogórków - wynosi od 5 do 7 dni. Po tym czasie należy proces zatrzymać, pasteryzując warzywa.Kiszone brokuły, podobnie jak świeże jarzyny, są źródłem wielu witamin, w tym witaminy C. Kiszonki szczególnie polecane są osobom po antybiotykoterapii, aby odbudować naturalną florę bakteryjną jelit.Nie wyrzucaj dużej łodygi z brokuła - możesz przygotować z niej pyszne dania. Tu znajdziesz inspirację jak wykorzystać w kuchni łodygi brokuła.