Lody są popularnym deserem, na który najczęściej kusimy się przy ładnej pogodzie. Zamiast kupować smakołyk w sklepie, zróbmy go w domu. Wystarczą zaledwie 3 składniki i odrobina wysiłku, a smak będzie o niebo lepszy. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Po lody często sięgamy w upalne dni. Są równie orzeźwiające co smakowity sernik na zimno z truskawkami czy lekka lemoniada z rabarbaru. Warto przygotować je w domu. Wcale nie jest to trudne. Spróbujecie?
Masz ochotę na deser rodem ze słonecznej Italii? Przygotuj włoskie "cafe affogato". Mocne, aromatyczne espresso podane z solidną porcją lodów o smaku śmietankowym lub waniliowym to pomysł na idealny deser po obiedzie i kawę w upalny dzień. Poznaj przepis na wybitny deser kawowy z lodami.Uwielbiam mocną, czarną kawę. Smakuje wyśmienicie po śniadaniu i obiedzie. Zimą często stawiam na kawę z dodatkiem czekolady, cynamonu lub chili, latem natomiast na kawę mrożoną lub właśnie "cafe affogato"- smakuje rewelacyjnie, kiedy na dworze żar leje się z nieba.Przepis na włoskie affogato jest przepisem podstawowym. Możemy wzbogacić go również o kilka dodatkowych składników, np. o syrop waniliowy, czekoladowy, cynamonowy, kokosowy, Amaretto lub likier pomarańczowy. Osobiście polecam również oprószenie deseru cynamonem, kakao lub startą, deserową czekoladą. Affogato wygląda wtedy jeszcze ładniej, a smakuje obłędnie. Włoski deser jest idealnym połączeniem mocnej, czarnej kawy i lodów, koniecznie musisz spróbować.Jeśli już mowa o włoskich przysmakach, nie może zabraknąć oczywiście przepisu na tradycyjne tiramisu- tu poznasz przepis na deser tiramisu z mascarpone, likierem migdałowym i aromatyczną kawą.
Domowe lody są doskonałym pomysłem na smaczny i zdrowy deser. Bananowy specjał, który wam dziś proponujemy, przygotujecie zaledwie z dwóch składników. Delikatna kawowa nuta idealnie komponuje się ze słodyczą owoców. Musicie spróbować. Lody są kolejnym — po pysznym chlebku i plackach — deserem przygotowywanym na bazie banana. Jego zrobienie jest niezwykle proste, a smak na długo zapada w pamięć. Sprawdźcie, jak kawowe nuty pysznie współgrają ze słodyczą sycącego owocu. Będziecie zachwyceni.
Jest ciepło, więc lody cieszą się coraz większym powodzeniem. Jednak cena gałki lodów w Warszawie jest zaskakująca. Zdjęcie paragonu z lodziarni obiegło sieć i wywołało wielkie zdziwienie wśród wielbicieli letnich słodkości. Takich cen lodów chyba jeszcze nie widzieliście. Od kilku miesięcy ceny produktów spożywczych idą w górę. Wpływ na to ma wiele czynników, wśród nich podwyżki cen gazu, energii i paliw, inflacja, ale też wojna na Ukrainie. Co prawda eksperci zapowiadali podwyżki cen lodów, ale wygląda na to, że są trochę przesadzone.
Zrobiło się ciepło, więc lody cieszą się coraz większym zainteresowaniem. W związku z tym Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Okazuje się, że ich skład nie jest najlepszy. Przeczytajcie, na co warto zwrócić uwagę, by wybrać dobrej jakości lody. Lody można kupić przez cały rok, ale największym powodzeniem cieszą się w ciepłe dni. Są nie tylko smaczne, ale też doskonale schładzają i orzeźwiają. Do przygotowania tradycyjnych lodów wystarczy w sumie śmietanka lub mleko, żółtka i trochę cukru. Jednak skład kupnych lodów jest o wiele dłuższy. I nie jest to dobra oznaka. Na co uwagę zwróciła też na swoim Instagramie Katarzyna Bosacka.
Ciasto na lodach jest nietypową propozycją na szybki, wyjątkowo smaczny i prosty w przygotowaniu deser. Trzy składniki wystarczą, by zachwycić gości tym niesamowitym specjałem, który wprost rozpłynie się w ustach. Oprócz lodów potrzebne będą mąką i proszek do pieczenia. Spróbujcie koniecznie. Ciasta z zaledwie trzech składników wcale nie są rzadkością. Prezentowaliśmy wam już smaczną szarlotkę na cieście francuskim oraz puszysty sernik z białą czekoladą, których przygotowanie jest równie krótkie, co lista niezbędnych do wykonania składników. Nie inaczej będzie w przypadku dzisiejszej propozycji na bazie lodów. Skusicie się?
Zapraszamy was na lody. Jednak nie na śmietankowe, jogurtowe, czy sorbetowe. Dziś proponujemy wam najlepsze domowe lody bananowe o smaku orzechów. Ich jedzenie to czysta rozkosz, która wychodzi nam na zdrowie. W lodach tych nie ma bowiem produktów pochodzenia zwierzęcego ani cukru. Poznajcie ten prosty przepis.Lody bananowe robi się z dobrze dojrzałych bananów. Mają one odpowiednią, kremową konsystencję i są na tyle słodkie, że nie trzeba do nich dodawać cukru. Można za to wzbogacić je przyprawami lub orzechami.Lody zrobione z bananów są lekkie i puszyste, choć nie zawierają jaj, śmietany, ani mleka. Mają za to wysoką wartość odżywczą, ponieważ banany stanowią doskonałe źródło potasu i błonnika. Poza tym dostarczają też sporo energii. Warto więc po nie sięgnąć nie tylko dla ochłody, ale też po to, by dostarczyć organizmowi zastrzyku energii.
Dieta nie musi wykluczać sięgania po ulubione produkty. W Międzynarodowy Dzień Bez Diety zachęcamy was do spróbowania wybornych domowych lodów śmietankowych. Przygotujecie je bez trudu, a odrobina słodyczy umili wam dzień. Spróbujecie? Dieta przez wiele osób uznawana jest za synonim procesu mającego na celu obniżenie masy ciała. Tymczasem według definicji jest to po prostu sposób odżywiania. Niezależnie zatem od tego, po jakie produkty sięgamy, cały czas jesteśmy na diecie. A skoro tak, to lody również mogą być dietetyczne. Jak wszystko, co spożywamy z umiarem. Nasz sprawdzony przepis na przygotowany w domu rarytas ze śmietanki z pewnością spodoba się osobom, które lubią bazujące na niej desery bez pieczenia takie jak Milky Way czy śmietanowiec. Smakołyk nie wymaga dużego nakładu pracy, a zachwyci każdego, kto go spróbuje. Skusicie się?
Już niedługo, gdy za oknem słońce będzie niemiłosiernie prażyć, większość z nas będzie myślała o chłodnym napoju z wieloma kostkami lodu. Niestety uzyskanie w domu idealnej przejrzystości lodu wcale nie jest proste. Dlatego prezentujemy skuteczny trick, który na zawsze rozwiązuje ten problem. Chodzi o powolne mrożenie wody w temperaturze -1 Celsjusza.Praktycznie każda lodówka wyposażona jest w zamrażalnik, w którym można przygotować domowe kostki lodu. Te pomimo największych starań, zwykle wychodzą mętne, ze zgromadzonym w środku powietrzem. W sklepach można znaleźć specjalne urządzenia do robienia przejrzystego lodu, lecz istnieje znacznie łatwiejszy i, przede wszystkim, tańszy sposób. Co więcej, nie wymaga on żadnych dodatkowych kosztów.
Od kilku miesięcy podwyżki dotykają w zasadzie każdej sfery. Dość mocno są odczuwane w przemyśle spożywczym i sklepach z żywnością. Zapowiada się, że w 2022 roku w górę mogą też poszybować ceny lodów. Do sezonu na lody jeszcze kilka miesięcy, ale warto poznać przyczyny zapowiadanych podwyżek. Podwyżki cen energii, gazu i paliw przełożyły się na podwyżki u przedsiębiorców wszystkich branż. Niestety klienci muszą pokryć część kosztów ponoszonych przez producentów. Sytuacja najwyraźniej dotknie też przemysł lodziarski i wytwórnie lodów rzemieślniczych.
Tort i wiele ciast bez bitej śmietany nie jest tym samym, dlatego ten, wydawać by się mogło, banalny składnik jest wyjątkowo ważny. Niekiedy podczas ubijania śmietana może się zważyć - na szczęście nie jest to całkowity koniec. Jednym ze sposobów na jej uratowanie jest dodanie kilku łyżek twarogu sernikowego w proporcji 1:1 do śmietany. Bita śmietana jest pyszna sama w sobie, a jej delikatna i puszysta konsystencja podkreśla smak mnóstwa ciast i deserów. Z tego powodu zwarzenie jej podczas końcowych etapów przygotowania tortu może być bardzo frustrujące, gdyż cała praca idzie na marne. Opracowano więc kilka metod, dzięki którym przywrócenie jej do "żywych" nie powinno sprawić nikomu problemu. Gdy tylko zauważysz, że śmietana przestaje być gładka, a na jej powierzchni pojawia się specyficzna kryształkowa struktura, szybko zastosuj jeden z poniższych sposobów - są to bowiem oznaki początku zwarzenia.
Szukasz pomysłu na szybką polewę do ulubionego ciasta, deseru, naleśników? przygotuj polewę z masła orzechowego z wyczuwalną nutą kakao. Polewa świetnie komponuje się ze wszystkimi słodkościami, nadając im wyraźny, doskonały i mocno orzechowy smak. Poznaj przepis na szybką polewę z masła orzechowego.Masło orzechowe produkowane jest z orzechów ziemnych i tłuszczu, jaki się z nich wytrąca podczas obróbki. Masło zawiera duże ilości białka, błonnika i tłuszczy, bogate jest w magnez, potas i wapń oraz witaminy z gruby B. Związki te regulują pracę układu nerwowego, serca, a także wzmacniają pamięć, koncentrację i kości.Polewa z masła orzechowego jest słona i słodka jednocześnie, jest doskonała i bardzo uniwersalna. Możesz polać nią naleśniki, ulubiony deser, sernik i wiele innych wypieków. Ciasta na zimno, takie jak sernik i snikers również doskonale komponują się z mocno orzechową polewą. Ciasta możesz dodatkowo posypać orzechami i ulubionymi bakaliami.
Włoskie desery nie mają sobie równych. Jednym z prawdziwych południowych przysmaków jest Affogato al Cafe. Kawa z lodami jest prosta w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się w roli poobiedniego łakocia. Affogato al Cafe dosłownie oznacza „utonąć w kawie”. Nazwa tego deseru pochodzi od dodatku, który jest tu stosowany — kulki lodów. W procesie przygotowania jest ona bowiem zalewana świeżo zaparzoną kawą. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
GIS wydał nowe ostrzeżenie na temat popularnego produktu. Chodzi o partie lodów, które są sprzedawane w sieci sklepów Biedronka. Są wycofywane ze względu na użycie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu. Biedronka jest codziennie odwiedzana przez wielu smakoszy. Niestety, czasami może dojść do pewnych niedopatrzeń. Informacje przekazane przez urzędników GIS-u nie napawają niestety optymizmem.Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega polskich konsumentów, zarówno na swojej oficjalnej stronie rządowej, jak i na profilu na Twitterze, przed kupowaniem kilku partii lodów w sieci Biedronka. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
GIS kolejny raz udostępnił publiczne ostrzeżenie dotyczące popularnych produktów spożywczych. Najnowsze ogłoszenie dotyczy wycofywania określonych lodów ze sprzedaży. Powodem takiej decyzji jest zanieczyszczenie pojedynczych partii tlenkiem etylenu. GIS często wydaje ostrzeżenia dotyczące produktów spożywczych lub przyborów kuchennych, z którymi Polacy mogą mieć kontakt. Najczęściej są one zanieczyszczone lub zakażone szkodliwymi dla zdrowia substancjami. Obecnie Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o wycofywaniu wielu popularnych lodów ze sprzedaży, z uwagi na obecność w jednym ze składników substancji zabronionej przez UE. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu konkretnych partii lodów wielu popularnych marek, które można dostać w popularnych marketach, w tym w Biedronce. Powodem tej decyzji jest wykrycie w ich składzie obecności tlenku etylenu.Tlenek etylenu jest środkiem odkażającym i dezynfekującym, z uwagi dużą aktywność wobec bakterii, wirusów i grzybów. Stosuje się go głównie do sterylizacji sprzętu medycznego, ale nie jest dopuszczony do stosowania w żywności w Europie.Niegdyś substancja ta była wykorzystywana w kontroli szkodników, ale ze względu na swoją toksyczność, jej stosowanie jest obecnie zakazane w Unii Europejskiej. W związku z tym, przy każdorazowym wykryciu jej w produktach, muszą być one wycofane ze sprzedaży. W ostatnich tygodniach tlenek etylenu wykryto m.in. w popularnych wyrobach rybnych czy w partii mięsa firmy Dubimex.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lody marki Milka zostały wycofane przez producenta, firmę Froneri, z uwagi na zawieranie groźnej substancji. W próbkach lodów wykryto bowiem obecność tlenku etylenu, który jest szkodliwy dla zdrowia. Podobne problemy miały miejsce w 16 innych krajach UE.Latem często sięgamy po zmrożone lody, aby schłodzić swoje ciało w czasie największych upałów. Niestety, nie każdy produkt na rynku może być bezpieczny dla zdrowia. Lody marki Milka firmy Froneri zostały wycofane ze sprzedaży przez tę samą firmę. Powodem takiej decyzji jest wykrycie obecności tlenku etylenu w jednej z substancji stabilizujących. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lody z automatów są klasyką wakacyjnego wyjazdu, a spacer po starym rynku danego miasta nie może się bez nich obejść. Najnowsze wyniki kontroli przeprowadzone przez sanepid pokazują, że ich jedzenie może wywołać dolegliwości żołądkowe. Badanie próbek wykazało, że w lodach znajdują się bakterie świadczące o niezachowaniu należytej higieny. Lody włoskie nie sprawiają wrażenie niebezpiecznych - jadamy je na okrągło, będąc podczas urlopu i równie często kupujemy je swoim dzieciom. Niestety wystarczy mieć niewielkiego pecha, aby się zatruć. Sanepid przeprowadził wyrywkowe kontrole obiektów oferujących lody z automatu usytuowanych w miejscowościach turystycznych, gdzie każdego sezonu przebywa mnóstwo turystów. W wielu próbkach wykryto bakterie świadczące o niezachowaniu należytej higieny. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Chyba żaden deser nie smakuje latem tak dobrze, jak przepyszne lody. Jedna z polskich firm postanowiła obsługiwać ciężarne kobiety bez kolejki. Nie trzeba było długo czekać na komentarze wyrażającą dezaprobatę dla szlachetnej idei.Zazwyczaj lody nie wywołują u nas negatywnych emocji. Niestety, czasami nawet w ich przypadku można natknąć się na ogromne niezadowolenie. Przekonała się o tym firma Good Lood, która zamieściła na swoim Facebooku wpis zapowiadający udogodnienia dla przyszłych mam.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Nic tak dobrze nie sprawdza się w gorące dni, jak smakowite lody. Lukas Podolski stał się twarzą zimnych deserów marki Ice Cream United. Od 12 lipca można je dostać w supermarketach Lidl. Koszt opakowania o pojemności 500 ml wynosi 14,99 zł.Lody są jednym z najpopularniejszych letnich deserów. Niejednokrotnie byliśmy świadkami, jak reklamowały je rozmaite sławy. Tym razem do sklepów trafiły lody Lucasa Podolskiego. Mało kto spodziewałby się, że przysmak od znanego piłkarza może tyle kosztować.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
W trakcie upalnych dni smakosze z miłą chęcią sięgają po lody. Okazuje się, że niektóre z nich nie są najlepszym wyborem. Mowa przede wszystkim o produktach, których jakość pozostawia wiele do życzenia. W ich składzie można znaleźć między innymi gumę guar, sztuczne barwniki oraz utwardzone tłuszcze. Jedzenie takich lodów w dużych ilości może nam zaszkodzić.Nie da się ukryć, że latem lody cieszą się ogromną popularnością. W sklepach możemy natknąć się na rozmaite produkty. Na pierwszy rzut oka nie wzbudzają one u nas większych podejrzeń. Jednak warto zwrócić uwagę na ich skład.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Lodziarnie serwujące lody "rzemieślnicze" oraz "naturalne" w większości tak naprawdę nie różnią się niczym, od zwykłych budek ze świderkami. Polskie prawo handlowe nie ma bowiem sprecyzowanych powyższych terminów na lody, więc przedsiębiorcy mogą wykorzystywać tę lukę. Lepiej dokładnie sprawdzić lokal, zanim zje się w nim coś smacznego. Nie ma nic lepszego niż kilka gałek lodów w czasie lata. Długie spacery w mocnym słońcu wykańczają, więc wiele osób decyduje się na zastrzyk energii po wizycie w lodziarni. Okazuje się jednak, że wiele tego typu przybytków nie serwuje lodów przygotowywanych na miejscu przez sprzedawcę. Większość z nich jedynie zaopatruje się w gotowe półprodukty i sprzedaje je z etykietą "lody rzemieślnicze". Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Wyjeżdżając na wakacje, warto uzbroić się w cierpliwość - aby móc kupić kilka lodów dla swojej rodziny, klienci czekają nawet 40 minut w kolejkach przed lodziarniami. Według właściciela marki LodyBonano, który rozmawiał z portalem money.pl, zakaz handlu w niedzielę pomaga uzyskać klientów. Tego dnia kolejki są nawet po 100 osób. Długie kolejki do najlepszych lokali nie są niczym nadzwyczajnym. W trakcie tłustego czwartku dziesiątki głodnych konsumentów ustawiają się w długich kolejkach przed ulubionymi cukierniami, aby móc kupić kilka pączków. Niektórzy z nich potrafią wystać naprawdę sporo czasu, co zaskakuje nawet właścicieli. Niewielu z nich jest przygotowanych na tak duże zainteresowanie swoimi produktami. Co ciekawe, spory wpływ na taką sytuację ma zakaz handlu. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Lody są jednym z tych deserów, które cieszą się sporą popularnością. Najchętniej sięgamy po nie, wówczas gdy z nieba leje się żar. Niektóre warianty smakowe mogą przyprawić nas o nie lada konsternację. Właściciel marki LodyBonano przyznał, że jego firma jest otwarta na różnego rodzaju eksperymenty. Jednym z niedawnych wynalazków są lody o smaku śledzi.Smakowite lody idealnie sprawdzają się w takcie upałów. Chłodny deser nie tylko przynosi ukojenie. Zazwyczaj najbardziej zachęcającym atutem lodów jest ich smak. Okazuje się, że czasami producenci wpadają na dosyć kontrowersyjne pomysły.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Dla marzących o wakacjach nad morzem mamy złe wieści - ceny lodów w sklepach, jak i budkach znacznie wzrosły. Obecnie standardem jest 3-4 zł za sztukę oraz 5 zł za gałkę, co sprawdziła Agata Wołoszyn z money.pl. Od kilku lat lody sukcesywnie drożeją, niektóre nawet trzykrotnie w przeciągu kilku lat.Lody są naturalnym wyborem dla każdego, kto chce się ochłodzić. Obecnie termometry pokazują nawet ponad 30 stopni Celsjusza, dlatego wiele osób poszukuje sklepu, w którym znajdą zmrożone lody. Jeśli jesteś jedną z tych osób, szybko możesz się nieprzyjemnie zaskoczyć. Jak donosi Agata Wołoszyn, dziennikarka portalu money.pl, nad morzem pojedyncze sztuki czy gałki lodów są tak drogie, że łatwo zrezygnować z zakupu. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Ceny nad morzem nie raz wprawiały w osłupienie, jednak tegoroczne wydatki w niemieckich kuratorach mogą być zaskakująco niskie. Redakcja money.pl zdecydowała się je dokładnie sprawdzić i okazało się, że może być smaczniej, schludniej i taniej niż w Polsce - wystarczy przejechać kilka km od granicy. Duża kanapka z rybą kosztowała jedynie 6,70 zł, a gałko lodów 5,40 zł. Lokale gastronomiczne nad morzem w Polsce często mają ceny tak wysokie, że klienci po zapoznaniu się z menu, zwyczajnie rezygnują z posiłku. Ciężko bowiem zapłacić za obiad dla niewielkiej rodziny kilkaset złotych. Jeśli chcesz wybrać się do knajpy na coś smacznego do jedzenia i akurat jesteś pod niemiecką granicą, warto przejechać kilka dodatkowych kilometrów i wybrać się do niemieckiego lokalu. Co ciekawe, ceny potrafią być tam niższe niż w Polsce.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Gdy pojawiły się w sklepach, nikt nie mógł przypuszczać, jakie poruszenie wywołają. Tymczasem lody od Ekipy Friza cieszyły się takim zainteresowaniem, że praktycznie po kilku minutach wyprzedawały się w sklepach.