Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszny i szybki rosół w orientalnym stylu
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:50

Pyszny i szybki rosół w orientalnym stylu

rosół orientalny
canva/margouillatphotos

Jeśli znudził ci się już klasyczny rosół, łatwo możesz odmienić jego smak. Proponujemy dziś pyszny i szybki rosół w orientalnym stylu. Jest pożywny, rozgrzewający i bardzo aromatyczny. A o jego azjatyckim charakterze przesądza dosłownie kilka dodatków.

Niektórzy na hasło chińska zupa myślą o potrawie z torebki. Jednak nie o takim daniu tu mowa. Dziś pokażemy wam jak zamienić klasyczny rosół w oryginalną, pyszną zupę. Można ją też przygotować na bazie bulionu drobiowego lub warzywnego. A smak tego orientalnego rosołu da się modyfikować na wiele sposobów, dodając lub ujmując składniki.

Pyszny i szybki rosół w orientalnym stylu

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka

  • olej do smażenia

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • pół czerwonej papryki

  • mała ostra papryczka

  • kawałek pora

  • 2 ząbki czosnku

  • 2-3 cm świeżego imbiru

  • 1,5 l rosołu lub bulionu drobiowego

  • curry lub kurkuma

  • przyprawa chińska

  • sól

Przygotowanie orientalnego rosołu

Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w plastry, a potem w dość krótkie i wąskie paski. Oprósz je solą, obsmaż na oleju, delikatnie rumieniąc.

Marchewki obierz, pokrój w zapałkę. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Paprykę umyj, pokrój w paski. Papryczkę posiekaj. Por oczyść, pokrój w paski.

Czosnek i imbir obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp czosnek i imbir. Mieszając, smaż minutę, aż puszczą aromat.

Rosół lub bulion zagotuj, dodaj do niego przesmażony czosnek i imbir oraz pokrojone warzywa. Całość gotuj ok. 10 minut.

Zupę dopraw curry, przyprawą chińską i solą. Dodaj do niej kawałki obsmażonego kurczaka, podgrzewaj 2-3 minuty. Podawaj z makaronem sojowym lub ryżowym.

Wskazówki:

  • Do zupy możesz też dodać namoczone i pokrojone w paski grzyby mun, a także fasolkę szparagową, strączki groszku czy trochę poszatkowanej kapusty. Im więcej warzyw dodasz, tym zupa będzie bardziej pożywna.

  • Zupę możesz też doprawić sosem sojowym. Sprawi, że będzie bardziej wyrazista w smaku i nieco ciemniejsza.

  • Przed podaniem zupę możesz posypać świeżą, posiekaną kolendrą.

Na naszej stronie znajdziesz wiele przepisów na klasyczny rosół. Sprawdź też, jak przygotować bezmięsny rosół.

makaron ryżowy
makaron ryżowy

Źródło zdjęcia: canva/4kodiak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepis autorski Zapraszamy na nasz Instagram