Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Marchewka

Marchewka

strzelczyk carski koktajl
29.12.2022 20:03 Bajeczna propozycja Tomasza Strzelczyka na Sylwestra. W roli głównej łosoś

Carski koktajl Tomasza Strzelczyka jest elegancką przekąską na sylwestrową noc. Składa się z kilku niedrogich składników i jest bardzo łatwy do przygotowania. Jego prezentacja na stole jest fenomenalna. Koniecznie sprawdź, co proponuje znany i lubiany kucharz.Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, za cel postawił sobie zaskoczenie sylwestrowych gości. Z tym bajecznie podanym daniem nie powinno być to trudne. Sałatka warzywna podana w tej formie z pewnością zrobi piorunujące wrażenie.

Nic nie sprawdzi się na Sylwestra jak galaretki z kurczakiem. 1 błąd może je kompletnie zrujnować
29.12.2022 14:45 Nic nie sprawdzi się na Sylwestra jak galaretki z kurczakiem. 1 błąd może je kompletnie zrujnować

Sylwestrowe galaretki z kurczakiem są świetnym dodatkiem do zimnej płyty. Galareta jest prosta w przygotowaniu, jednak jeden błąd może zrujnować całą potrawę. Nigdy nie dolewaj octu do wywaru, ponieważ galareta nie stężeje.Sylwestrowe galaretki z kurczakiem są kultową potrawą, która gości na naszych stołach podczas większych imprez i uroczystości. W podstawowym przepisie na zimne nóżki znajdziemy wieprzowinę, jednak wersja z kurczakiem jest o wiele smaczniejsza i łatwiejsza w przygotowaniu.Do sylwestrowych galaretek z kurczakiem dodaj ulubione warzywa. Gorąco polecam kukurydzę, groszek konserwowy i ugotowaną marchewkę. Możesz dodać również paprykę, korzeń pietruszki, jajka ugotowane na twardo. Galaretka będzie gotowa po 2-3 godzinach chłodzenia.Podczas gotowania wywaru na sylwestrowe galaretki z kurczakiem musisz pamiętać o bardzo ważnej rzeczy. Nigdy nie dodawaj octu do rosołu, ponieważ galareta nie stężeje, a całe danie będzie do wyrzucenia. Ocet podaj do gotowej już galarety, żeby podkreślić jej smak.

Robisz surówkę z marchewką? Nigdy nie zapomnij o 1 dodatku. Bez niego dużo stracisz
28.12.2022 18:08 Robisz surówkę z marchewką? Nigdy nie zapomnij o 1 dodatku. Bez niego dużo stracisz

Klasyczna surówka z marchewką, jabłkiem lub innymi dodatkami jest smacznym i przede wszystkim zdrowym dodatkiem do obiadu. Nie każdy jednak wie, że witamina A zawarta w marchewce nie będzie wchłaniana, jeśli nie dostarczymy jej z odpowiednimi składnikami.

ekspresowa ryba po grecku bez ryby
24.12.2022 14:34 Rybę po grecku zrobisz nawet bez ryby. Wystarczy sięgnąć po 1 produkt

Ekspresowa ryba po grecku bez ryby stanowi doskonałą bezmięsną wersją popularnej wigilijnej potrawy. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. Rolę mięsa przejmują w tym wypadku soczyste kotlety sojowe. Sprawdź jakie to pyszne.Ekspresową rybę po grecku bez ryby najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem. Optymalny smak ta potrawa osiąga po 1-2 dniach w lodówce. W tym czasie wszystkie smaki mają szansę dobrze się przegryźć, a kotlety nasiąknąć smakowitym sosem. To danie pokochają nawet miłośnicy mięsa.

Jak przyspieszyć tężenie ryby w galarecie? Wcale nie musisz czekać całą noc
21.12.2022 18:24 Jak przyspieszyć tężenie ryby w galarecie? Wcale nie musisz czekać całą noc

Ryba w galarecie jest tradycyjnym, wigilijnym daniem. Karpia zwykle przygotowujemy dzień wcześniej, żeby wywar stężał przez całą noc w lodówce. Jak przyspieszyć tężenie rybnej galarety? Potrawa będzie gotowa tego samego dnia.Tężenie ryby w galarecie przyspieszysz w prosty sposób. Wystarczy, że schłodzisz i karpia i wywar. Potrawę wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie będzie już gotowa do jedzenia. Sekretem idealnej ryby w galarecie jest aromatyczny wywar. Ugotuj go nie tylko na warzywach rosołowych, a na głowie i ogonie karpia. Bulion gotuje się znacznie krócej niż rosół. Wywar dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem. Możesz dodać również szczyptę kurkumy mielonej i lubczyk.Do ryby w galarecie koniecznie dodaj warzywa. Na półmisku rozłóż karpia i poukładaj plasterki ugotowanej marchewki. Dodaj również połówki jajek na twardo, zielony groszek konserwowy i posiekaną natkę pietruszki. Całość zalej tężejącą galaretą. Karpia podawaj z kawałkami cytryny.

Babcia Basia robi najlepszą rybę po grecku. Jej sekret tkwi w 1 charakternym dodatku
15.12.2022 12:17 Babcia Basia robi bezbłędną rybę po grecku. Jej sekret tkwi w 1 charakternym dodatku

Ryba po grecku jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Smażone filety z dorsza podane z potrawką z marchewki, pietruszki i innych składników będą smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujesz je według babcinej receptury. Sprawdź, jak zrobić rybę po grecku przepisu babci.Kolacja wigilijna jest uroczystą kolacją składającą się z tradycyjnych potraw. Oprócz barszczu czerwonego lub grzybowej, na stole nie może zabraknąć również pierogów, ryby po grecku, karpia, śledzi. Ryba po grecku przepisu babci zachwyci wszystkich gości.Ryba po grecku przepisu babci to nie tylko dorsz i warzywa rosołowe. Babcia Basia marchewkę, seler i korzeń pietruszki przesmaża z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, a całe danie doprawia koncentratem i musztardą. To właśnie musztarda odpowiada za wyraźny smak wigilijnej potrawy.Ryba po grecku przepisu babci jest daniem, które przygotujesz błyskawicznie na jednej patelni. Danie odstaw, żeby zupełnie ostygło i podaj na zimno. Rybę po grecku możesz dodatkowo udekorować natką pietruszki lub cząstkami cytryny.

Z kilku składników zrobisz surówkę o niebo lepszą niż z restauracji. Koniecznie pamiętaj o 1 kwaśno-słonym dodatku
13.12.2022 12:43 Z kilku składników zrobisz surówkę lepszą niż z restauracji. Pamiętaj o kwaśno-słonym przysmaku

Surówka z kapusty i ogórka kiszonego jest wyśmienitym dodatkiem do każdego obiadu. Podana z aromatycznym sosem na bazie miodu, oliwy z oliwek i świeżych ziół błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na szybką surówkę lepszą niż z restauracji.Surówka z kapusty i ogórka kiszonego jest bardzo prostą surówką, która pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryb i potraw wegetariańskich. Klasyczne mielone, pieczony kurczak, żeberka, pieczony dorsz, czy placki z cukinii lub innych warzyw smakują wyśmienicie w towarzystwie aromatycznego dodatku.Surówkę przygotowuję również z marchewką i czerwoną cebulą. Cebulę oprószam cukrem przed wymieszaniem z resztą składników. To prosty trik, dzięki któremu warzywo jest o wiele łagodniejsze. Surówka lepsza niż z restauracji jest gotowa w kilka minut. Jest absolutnym hitem w mojej kuchni. Surówkę podaję z sosem z dodatkiem świeżej natki pietruszki i koperku. Słodko- kwaśny i bardzo ziołowy sos doskonale łączy się kapustą i pozostałymi składnikami. Surówka z kapusty i ogórka kiszonego jest lekka i aromatyczna. Jest również bardzo zdrowa i wzmacnia odporność.

surówka z kiszonej kapusty
11.12.2022 13:27 Błyskawiczna, uniwersalna surówka z kiszonej kapusty. Proste dodatki zamieniają ją w pyszne cudo

Do mięsa, do ryb, do potraw wegetariańskich. Surówka z kiszonej kapusty będzie pasować do każdego dania. Jest uniwersalna i pełna smaku. Do surówki dodaj cebulę, marchewkę, jabłko i natkę pietruszki. Cała surówka zniknie błyskawicznie i ze smakiem. Niektórzy gotują kapustę, inni doprawiają ją kminkiem. Jedną z moich ulubionych, jesienno- zimowych surówek jest surówka z kapusty z marchewką i jabłkiem. Do surówki dodaję również cebulę oprószoną cukrem. Przyprawa łagodzi ostrość cebuli. Marchewka i jabłko wzmacniają smak całej surówki.Surówka z kiszonej kapusty jest smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Kiszonki są źródłem wielu cennych witamin, w tym witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Kiszona kapusta jest więc szczególnie istotnym składnikiem diety w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na infekcje i grypę.Surówkę z kiszonej kapusty przygotowuję z domowej kiszonki. Jeśli nie przygotowałaś w tym roku zapasów, kupuj kapustę z beczki. Gotowa kapusta w zamkniętym opakowaniu powinna mieć jak najkrótszy skład.

najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej
09.12.2022 07:27 W żadnej restauracji nie serwują tak pysznej surówki. Zrobisz ją w mgnieniu oka z 2 warzyw

Apetyczna surówka jest nieodłącznym składnikiem dobrego obiadu. My proponujemy dziś najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej. Dzięki połączeniu kapusty z marchewką otrzymujemy chrupiący, przyjemnie słodki dodatek do posiłku. Przygotowanie tej surówki jest banalnie proste.W najsmaczniejszej surówce z kapusty pekińskiej całości dopełnia apetyczny dressing. Mariaż jogurtu z czosnkiem i ziołami pasuje do warzyw wręcz idealnie. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Kuroń przypomniał wszystkim o wigilijnym klasyku. Nie może go zabraknąć podczas świątecznej uczty
07.12.2022 10:02 Wigilijny karp w galarecie od Jakuba Kuronia. Specjału nie może zabraknąć na świątecznym stole

Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem na karpia w galarecie. Sekretem smaku jest esencjonalny wywar oraz dodatki. Do kultowej potrawy na Wigilię kucharz dodaje groszek konserwowy, marchewkę i jajka. Całość dekoruje natką pietruszki i cząstkami cytryny.Karp w galarecie jest jedną z tradycyjnych potraw przygotowywanych na Wigilię. Świąteczny przysmak jest prosty w przygotowaniu i zachwyca smakiem i aromatem. Kultowego dania nie może zabraknąć na Twoim stole podczas uroczystej kolacji.Na oficjalnej stronie Jakuba Kuronia, kuron.com.pl, Kuroń dzieli się swoimi przepisami na dania główne, zupy i wyśmienite desery dla całej rodziny. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Receptura Jakuba Kuronia na karpia w galarecie nie ma sobie równych.Jakub Kuroń wywar na galaretę gotuje z ryby i warzyw rosołowych. Wywar od razu doprawia solą i gotuje go 12- 15 minut. Po tym czasie kawałki karpia są gotowe do jedzenia. Do karpia w galarecie kucharz dodaje również jajka ugotowane na twardo, marchewkę z wywaru oraz groszek konserwowy. Całość dekoruje natką pietruszki i kawałkami cytryny.

Marchewka à la łosoś
04.12.2022 22:09 Marchewka à la łosoś. Prosta i pełna smaku roślinna przystawka będzie idealna na wigilijną kolację

Marchewka à la łosoś jest pyszną alternatywą rybnych przysmaków. Marynowane z kilkoma dodatkami warzywo smakuje niemal identycznie jak zdrowa ryba, a kosztuje znacznie mniej. Wygląda przy tym bardzo elegancko i odnajdzie się na wigilijnym stole. Spróbujecie? Przygotowanie aromatycznej marchewki, smakującej niczym najlepszy łosoś nie wymaga wielu produktów, ani dużej ilości czasu. Kluczowe jest odpowiednio długie marynowanie warzywa z produktami, które nadadzą mu charakterystycznego rybnego posmaku, czyli nori i olejem lnianym. Efekty Was zachwycą.

Pasztet z soczewicy. Przepyszna i równie pożywna alternatywa mięsnej wersji
04.12.2022 17:45 Pasztet z soczewicy. Przepyszna i równie pożywna alternatywa mięsnej wersji

Pasztet z soczewicy jest doskonałym pomysłem na pożywną przekąskę lub dodatek do pieczywa. Kanapki z bezmięsnym pasztetem są o wiele zdrowsze od kromek z kupną wędliną, serem czy pasztetem drobiowym. Poznaj przepis na pasztet z soczewicy. Zrobisz go z kilku składników.Pasztet z soczewicy jest szybkim i bardzo smacznym dodatkiem do chleba czy świeżej bułki. Jest tani i bardzo prosty w przygotowaniu. Pasztet doskonale sprawdzi się jako przystawka, przekąska, a także jako dodatek do pieczywa. Przed przygotowaniem pasztetu z soczewicy kilkukrotnie opłucz ziarna pod zimną wodą, aż woda z mętnej stanie się przejrzysta i klarowna. Soczewicę obgotuj i wymieszaj z ryżem i starą marchewką. Pasztet z soczewicy dopraw kminkiem, suszonym oregano oraz świeżą natką pietruszki. Do pasztetu z soczewicy wykorzystaj ryż o długich ziarnach, najlepiej basmati lub jaśminowy. Torebkę ryżu opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Opłukany ryż nie poskleja się podczas gotowania. Ziarna będą oddzielone, sypkie i doskonale połączą się z soczewicą i resztą składników.

Ciasto marchewkowe bez jajek
03.12.2022 19:35 Ciasto marchewkowe bez jajek. Prosty przepis na wilgotny i delikatny wypiek z aromatycznym kremem

Ciasto marchewkowe bez jajek jest fantastyczną alternatywą klasycznego deseru. Wilgotne i niesamowicie delikatny wypiek jest prosty w przygotowaniu, a przypadnie do gustu nie tylko osobom na dietach eliminacyjnych. Dla urozmaicenia smaku posmarujemy go znakomitym kremem kawowym. Nikt się mu nie oprze. Lekkie i rozpływające się ustach ciasto marchewkowe można przygotować bez jaj. Zastąpimy je zdrowym siemieniem lnianym, które zmielimy i namoczymy we wrzątku. Przygotowany w ten sposób kleik świetnie połączy pozostałe składniki. Nasza receptura jest niemal w całości wegańska — tylko krem zawiera w sobie nabiał. Można podać ciasto z dowolnym innym wykończeniem np. z cukrem pudrem czy polewą z gorzkiej czekolady. W tej ostatniej z łatwością zatopimy orzechy, które pięknie przyozdobią deser.

Surówka z białej kapusty lepsza niż z restauracji. Wystarczy 1 charakterny dodatek
01.12.2022 08:29 Surówka z białej kapusty lepsza niż z restauracji. Wystarczy 1 charakterny dodatek

Surówka z białej kapusty jak z restauracji jest prostym dodatkiem do obiadu, który posmakuje każdemu. Kapusta, marchewka, chrzan, majonez i śmietana są jedynymi składnikami. Tarty chrzan podkreśla smak surówki i dodaje jej charakteru.Surówki są niezbędnym elementem każdego obiadu. Świeże warzywa doskonale podkreślają smak dań głównych i dobrze łączą się z każdym rodzajem mięsa, rybami i potrawami wegetariańskimi. Jedną z szybszych i wyrazistych surówek jest surówka z białej kapusty jak z restauracji.Przygotowanie surówki z białej kapusty jak z restauracji jest banalnie proste. Wystarczy, że poszatkujesz kapustę, zetrzesz na tarce marchewkę i dodasz 3 składniki, które z pewnością masz w domu. Surówka doprawiona tartym chrzanem, majonezem i kwaśną śmietaną dosłownie rozpływa się w ustach.Do surówki z białej kapusty jak z restauracji wykorzystaj kawałek chrzanu lub gotowy chrzan w słoiczku. Zrezygnuj z kupowania gotowego sosu chrzanowego. Taki sos będzie o wiele smaczniejszy i zdrowszy, kiedy zrobisz go samodzielnie. Gotowe produkty nie mają tak wyraźnego aromatu i zawierają dużo konserwantów.

Sałatka jarzynowa cioci Marioli zawsze robi furorę. 1 specjał ze świątecznego stołu sprawdza się doskonale
30.11.2022 13:01 Sałatka jarzynowa cioci Marioli zawsze robi furorę. 1 świąteczny dodatek bosko podkręca smak

Ciocia Mariola sałatkę jarzynową przygotowuje inaczej niż wszyscy. Dodaje do niej filety śledziowe, które wzmacniają smak całej potrawy. Kultowa sałatka jarzynowa ze śledziem jest świetnym pomysłem na Boże Narodzenie i inne uroczystości, goście będą zachwyceni.Do sałaki jarzynowej ze śledziem wykorzystaj filety śledziowe w oleju. Filety opłucz pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeśli ryba jest zbyt słona, namocz ją w zimnym mleku i odstaw na kilka godzin. To prosty sposób na złagodzenie wyraźnego smaku i pozbycie się nadmiaru soli.Wszystkie warzywa rosołowe do sałatki jarzynowej ze śledziem gotuj w mundurkach. Jeśli je obierzesz, sałatka nie będzie już tak aromatyczna. Warzywa gotowane w skórkach mają wyraźny smak, który jest sekretem doskonałej potrawy świątecznej.W sałatce jarzynowej ze śledziem nie może zabraknąć soczystego jabłka. Owoc podkreśla smak wszystkich warzyw i filetów rybnych. Smak podkreślają również ogórki kiszone, najlepiej te z domowej spiżarni. Jeśli chcesz kupić ogórki, zwróć uwagę na skład. Kiszonki z dodatkiem octu nie nadają się do sałatki, nie są kwaśne, a przesolone.

duszona marchewka
25.11.2022 22:52 Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Sycący obiad nie może obyć się bez warzywnego dodatku. W nadchodzących zimowych miesiącach coraz chętniej sięgamy po ciepłe uzupełnienie posiłku. Prostym, a zarazem sprawdzonym przepisem tego rodzaju jest duszona marchewka. Dzięki dodatkowi masła wychodzi idealnie kremowa.Duszona marchewka z masłem to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Często występuje w towarzystwie groszku, ale wyśmienicie smakuje także solo. Poznaj nasz błyskawiczny przepis na ten obiadowy dodatek. Będziesz do niego wracać nie raz.

Dlaczego rosół wyszedł zbyt słodki?
20.11.2022 09:50 Rosół wyszedł zbyt słodki? Powód może nieźle zaskoczyć

Rosół wyszedł wam bardzo słodki? Przyczyną są nieodpowiednie proporcje składników. Dodatek zbyt dużej ilości marchewki czy pietruszki sprawia, że słodki smak wybija się wyraźniej niż pozostałe. Wiemy jakie ilości warzyw zastosować i zachować przy tym piękny kolor zupy.Chcąc przygotować złocisty rosół, wiele osób sięga po większe ilości marchewki. To niebezpieczny krok, który może zaowocować uzyskaniem zupy o słodkim smaku. Ilość pomarańczowego warzywa, jaka pasuje do dania, jest dokładnie określona i jej zwiększanie utrudni zbalansowanie. Jakie proporcje są właściwe?

sałatka jarzynowa
16.11.2022 16:08 Świąteczna sałatka jarzynowa. 1 niezwykły składnik nadaje jej wyjątkowego smaku oraz koloru

Sałatka jarzynowa występuje w wielu wariantach, a jej smakowitym modyfikacjom nie ma końca. Czy próbowaliście już zastąpić klasycznego ogórka kiszonym burakiem? Poza intensywnym smakiem, to warzywo zapewnia sałatce jarzynowej wyjątkowo apetyczną barwę.Kiszone buraki do sałatki jarzynowej z łatwością przygotujesz w domu. Wodę z nich możesz dodatkowo wykorzystać jako zakwas do barszczu czerwonego. Na bazie buraków przygotujesz zatem nie jedno, ale aż dwa świąteczne dania. Czy może być coś lepszego?W tym wariancie sałatki jarzynowej ogórka kiszonego całkowicie zastępujemy burakiem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby rozdzielić kwaśny smak w potrawie pomiędzy oba warzywa. Przyrządź wersję z samym burakiem lub poszukaj swoich ulubionych proporcji obu składników. Taka kolorowa jarzynowa sałatka z pewnością zachwyci gości.

kartoflanka
15.11.2022 16:33 Wyborna kartoflanka cioci Marty. Tania i sycąca zupa dla całej rodziny. Zrobisz ją w kilka chwil

Kartoflanka jest prostą i sycącą zupą, w sam raz na jesienne dni. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku niewyszukanych składników i odrobiny czasu. Domownicy z pewnością ją pokochają, a Ty ugotujesz obiad dosłownie za kilka złotych. Zupę kartoflankę możesz przygotować w wersji z mięsem lub bez. Jeśli zależy Ci na podaniu potrawy w jarskim wydaniu, po prostu zrezygnuj z dodania kiełbasy. Kartoflanka ma tę niezwykłą moc, że smakuje każdemu.

pietruszka
14.11.2022 14:56 Domowe chipsy z pietruszki i marchewki. Kupne ziemniaczane się do nich nie umywają

Słone przekąski nie muszą być niezdrowe i tuczące. Prezentujemy prosty i smaczny patent na domowe chipsy. Warzywa wystarczy umyć, pokroić w cienkie plasterki i upiec w piekarniku. Już nigdy nie kupisz gotowych chipsów, bo te są nadzwyczajne i kosztują niewiele. Przyjemnie ogląda się przy nich nie tylko mecze. Do pieczenia domowych chipsów potrzebujesz oleju rzepakowego oraz ulubionych przypraw. Mieszankę smaków możesz za każdym razem przygotować nieco inaczej. Obtoczone w niej plasterki warzyw należy upiec. Ten sposób na przekąskę jest dziecinnie prosty.

Fit sałatka jarzynowa bez majonezu. Lekki sos nabierze charakteru za sprawą 1 dodatku. Oniemiejesz z zachwytu
09.11.2022 14:05 Fit sałatka jarzynowa bez majonezu. Lekki sos nabierze charakteru za sprawą 1 dodatku

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Na spotkanie w rodzinnym gronie przygotuj fit sałatkę jarzynową bez majonezu. Kultową sałatkę dopraw gęstym sosem na bazie tartego chrzanu, a każdy będzie prosił o dokładkę i przepis.Fit sałatka jarzynowa bez majonezu jest doskonałym pomysłem na kolację dla całej rodziny, spotkania w większym gronie i święta. Sałatka jest o wiele smaczniejsza i lżejsza od tradycyjnej wersji przygotowywanej z solidną porcją majonezu. Sos na bazie tartego chrzanu podkreśla smak całej potrawy.Do sosu do fit sałatki jarzynowej bez majonezu potrzebujesz również jogurtu naturalnego i musztardy. Sos jest gęsty, aromatyczny i dobrze łączy wszystkie pozostałe składniki. Warzywa na sałatkę ugotuj bez obierania, będą o wiele smaczniejsze. Do sałatki dodaj również soczyste jabłko, które podkreśli smak warzyw.Fit sałatka jarzynowa bez majonezu sprawdzi się nie tylko na kolację. Przygotujesz ją również na nadchodzące Boże Narodzenie jako dodatek do zimnej płyty. Sałatka posmakuje każdemu i będzie doskonale pasować do domowego pasztetu, pieczonego schabu, serów i wędlin.

Siostra Anastazja zdradziła, jak kisi kapustę. Ma pewność, że zawsze wyjdzie doskonała
03.11.2022 17:20 Siostra Anastazja zdradziła, jak kisi kapustę. Ma pewność, że zawsze wyjdzie doskonała

Siostra Anastazja do kiszonej kapusty dodaje kminek. Aromatyczna przyprawa świetnie łączy się z kiszonką, nadając jej pełnego, wyraźnego smaku. Kiszona kapusta do słoików na zimę jest pysznym i zdrowym dodatkiem do każdego obiadu. Warto nastawić choć trochę domowej kiszonki. Kiszoną kapustę możemy kupić w każdym sklepie. Jednak czasem możemy dostać niesmaczną kapustę z dodatkiem octu i dużej ilości soli. Domowa kiszonka zawsze wychodzi perfekcyjnie i zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem. Kiszona kapusta jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Jest również bardzo zdrowa, ponieważ wzmacnia odporność i zapewnia właściwą florę bakteryjną jelit. Siostra Anastazja do kiszonki dodaje również marchewkę i kminek, tak przygotowana kapusta nie ma sobie równych.Kapustę najpierw kisimy, a dopiero później przekładamy do umytych i wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Pasteryzacja jest konieczna, żeby zatrzymać proces kiszenia i zachować smak i świeżość przetworów na wiele miesięcy. Kapusta kiszona w słoikach to rewelacyjne rozwiązanie na jesień i zimę.

Niebanalna surówka z dynią. Słodkie nuty idealnie pasują do dań z drobiu
03.11.2022 14:54 Niebanalna surówka z dynią. Słodkie nuty idealnie pasują do dań z drobiu

Surówka z dyni nie należy do najpopularniejszych, ale z pewnością jest godna polecenia. Wymieszajcie dynię z jabłkiem, marchewką i orzechami włoskimi, a uzyskacie pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań. Surówka jest słodkawa i delikatna, doskonale komponuje się z drobiem i wieprzowiną.Sezon na dynie w pełni, wykorzystajmy go więc jak najlepiej i przygotujmy wiele prostych i wyśmienitych potraw. Nie musimy wyłącznie piec dyni lub gotować z niej zupy. Dynię możemy również jeść na surowo, np. w formie doskonałej surówki obiadowej.Sekretem surówki jest dressing przygotowany z wyciśniętego soku z pomarańczy i płynnego miodu. Te dwa składniki to doskonałe połączenie, świetnie podkreślają smak dyni, jabłka, orzechów i marchewki, a także doskonale łączą się z delikatnym mięsem.Orzechy włoskie przed prażeniem obierzmy z gorzkiej skórki. W tym celu zalejmy orzechy wrzątkiem na kilka minut. Po tym czasie skórka sama zacznie odchodzić, a my błyskawicznie przygotujemy orzechy do przepysznej surówki z dyni.

Rewolucyjna surówka “na miesiąc”. Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje
29.10.2022 17:09 Rewolucyjna surówka “na miesiąc”. Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje

Uniwersalna surówka "na miesiąc" jest surówką przygotowaną z kapusty, kilku warzyw i zalewy. Surówka im dłużej stoi w lodówce, tym jest smaczniejsza. Gotowy dodatek obiadowy będzie świeży przez wiele tygodni i posmakuje wszystkim domownikom.Surówka z kapusty w wyraźnej zalewie jest świetnym dodatkiem obiadowym. Surówka smakuje wyśmienicie z pieczenią, mięsem duszonym, smażonym, a także z kotletami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Surówkę polecam również do pyz z mięsem i klusek parowych podanych na wytrwanie.Do przygotowania surówki "na miesiąc" potrzebujemy kapusty, marchewki, cebuli i papryki. To wszystkie warzywa, które znajdą się w tym rewolucyjnym dodatku obiadowym. Jaki jest sekret surówki? Warzywa zalewamy przygotowaną zalewą z cukru, octu i oleju i pieprzu.Surówkę przekładamy do słoików i wstawiamy do lodówki, z każdym dniem będzie smakować jeszcze lepiej. Warzywa zanurzone w wyraźnej, słodko- kwaśnej zalewie są wyraźne i niezwykle aromatyczne. Przed przygotowaniem surówki pamiętajmy o dokładnym umyciu i wyparzeniu słoików i zakrętek, w przeciwnym razie może się zepsuć.

sałatka jarzynowa z dynią
26.10.2022 19:53 Jesienna wersja sałatki jarzynowej. Idealna na Wszystkich Świętych

Kto powiedział, że sałatkę jarzynową serwuje się jedynie na Wielkanoc i Boże Narodzenie? Nadchodzący dzień Wszystkich Świętych to równie dobra okazja, aby przygotować ten klasyk polskiej kuchni. Aby dodać sałatce jarzynowej nieco jesiennego charakteru, do dobrze znanych składników dodajemy apetyczną pomarańczową dynię. Dzięki temu nabiera zupełnie nowego wymiaru.Dynię przed dodaniem do sałatki jarzynowej należy oczyścić i upiec. Najlepiej zrobić to równolegle do gotowania warzyw korzeniowych. Z wstępnie przygotowanych półproduktów, sałatkę można przygotować niemalże błyskawicznie. Spróbuj raz, a nie pożałujesz.

Karmelizowana marchewka do obiadu
21.10.2022 21:54 Karmelizowana marchewka do obiadu. Smaku jarzynce dodają 2 składniki

Marchewka do obiadu nie musi być nudna. Połączcie słodkie warzywo z miodem i imbirem, a uzyskacie pełen charakteru dodatek. Będzie pasował zarówno do mięs, jak i lekkich warzywnych pulpetów. Przygotowanie marchewki jest bardzo proste, a dwa dodatki przyjemnie odmieniają jej smak. Zrobienie marchewki do obiadu nie musi kończyć się przygotowaniem klasycznej kompozycji z groszkiem. Pomarańczowy korzeń świetnie smakuje po podsmażeniu ze świeżym imbirem i miodem. Dodatek jest tak smaczny, że nawet najbardziej wybredni domownicy poproszą o dokładkę.

kapusta kiszona
18.10.2022 19:13 Najszybszy możliwy sposób na kiszenie kapusty. Robi się ją w mgnieniu oka

Kapusta kiszona jest obowiązkową jesienną pozycją w spiżarni. Zazwyczaj kupuje się ją w sklepie, ale warto przyrządzić ten specjał samodzielnie, zwłaszcza, że kiszenie kapusty jest ekspresowe i dziecinnie proste. Taką domową kapustę kiszoną można z powodzeniem podawać do obiadu lub zaplanować przygotowanie z niej obłędnego świątecznego bigosu. Kto się skusi?Kiszoną kapustę warto spożywać nie tylko ze względu na jej przyjemny kwaskowaty smak. Warzywo to jest bogatym źródłem błonnika i witamin, a ponadto osłabia działanie kwasów żołądkowych, przynosząc nam ulgę. Kiszenie kapusty ma same plusy. Zapraszamy do wspólnego szatkowania.Do przygotowania tej kapusty kiszonej używa się wody z gotowania ziemniaków. Taka woda powinna być możliwie ciepła, świeżo po odcedzeniu warzyw. Warto wobec tego skoordynować kiszenie kapusty z przygotowaniem ziemniaków do obiadu.

sałatka jarzynowa
17.10.2022 13:36 Najgorsze błędy podczas przygotowania sałatki jarzynowej. Przez nie ma mdły smak

Któż z nas nie zna doskonałego smaku domowej sałatki jarzynowej. Gotowane warzywa przełamane kwaśnym smakiem ogórka, a wszystko to połączone kremowym majonezem. Jak jednak mieć pewność, ze przygotowywana przez nas sałatka dorówna w smaku naszym wyobrażeniom i oczekiwaniom? Poniżej prezentujemy garść porad na ten temat.Sekret sałatki jarzynowej tkwi w odpowiednio dobranych proporcjach. Musimy umiejętnie zrównoważyć smak słodki, kwaśny i słony. Na opanowanie tej sztuki jest kilka prostych sposobów.