Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Marchewka

Marchewka

Fit sałatka jarzynowa bez majonezu. Lekki sos nabierze charakteru za sprawą 1 dodatku. Oniemiejesz z zachwytu
09.11.2022 14:05 Fit sałatka jarzynowa bez majonezu. Lekki sos nabierze charakteru za sprawą 1 dodatku

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Na spotkanie w rodzinnym gronie przygotuj fit sałatkę jarzynową bez majonezu. Kultową sałatkę dopraw gęstym sosem na bazie tartego chrzanu, a każdy będzie prosił o dokładkę i przepis.Fit sałatka jarzynowa bez majonezu jest doskonałym pomysłem na kolację dla całej rodziny, spotkania w większym gronie i święta. Sałatka jest o wiele smaczniejsza i lżejsza od tradycyjnej wersji przygotowywanej z solidną porcją majonezu. Sos na bazie tartego chrzanu podkreśla smak całej potrawy.Do sosu do fit sałatki jarzynowej bez majonezu potrzebujesz również jogurtu naturalnego i musztardy. Sos jest gęsty, aromatyczny i dobrze łączy wszystkie pozostałe składniki. Warzywa na sałatkę ugotuj bez obierania, będą o wiele smaczniejsze. Do sałatki dodaj również soczyste jabłko, które podkreśli smak warzyw.Fit sałatka jarzynowa bez majonezu sprawdzi się nie tylko na kolację. Przygotujesz ją również na nadchodzące Boże Narodzenie jako dodatek do zimnej płyty. Sałatka posmakuje każdemu i będzie doskonale pasować do domowego pasztetu, pieczonego schabu, serów i wędlin.

Siostra Anastazja zdradziła, jak kisi kapustę. Ma pewność, że zawsze wyjdzie doskonała
03.11.2022 17:20 Siostra Anastazja zdradziła, jak kisi kapustę. Ma pewność, że zawsze wyjdzie doskonała

Siostra Anastazja do kiszonej kapusty dodaje kminek. Aromatyczna przyprawa świetnie łączy się z kiszonką, nadając jej pełnego, wyraźnego smaku. Kiszona kapusta do słoików na zimę jest pysznym i zdrowym dodatkiem do każdego obiadu. Warto nastawić choć trochę domowej kiszonki. Kiszoną kapustę możemy kupić w każdym sklepie. Jednak czasem możemy dostać niesmaczną kapustę z dodatkiem octu i dużej ilości soli. Domowa kiszonka zawsze wychodzi perfekcyjnie i zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem. Kiszona kapusta jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Jest również bardzo zdrowa, ponieważ wzmacnia odporność i zapewnia właściwą florę bakteryjną jelit. Siostra Anastazja do kiszonki dodaje również marchewkę i kminek, tak przygotowana kapusta nie ma sobie równych.Kapustę najpierw kisimy, a dopiero później przekładamy do umytych i wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Pasteryzacja jest konieczna, żeby zatrzymać proces kiszenia i zachować smak i świeżość przetworów na wiele miesięcy. Kapusta kiszona w słoikach to rewelacyjne rozwiązanie na jesień i zimę.

Niebanalna surówka z dynią. Słodkie nuty idealnie pasują do dań z drobiu
03.11.2022 14:54 Niebanalna surówka z dynią. Słodkie nuty idealnie pasują do dań z drobiu

Surówka z dyni nie należy do najpopularniejszych, ale z pewnością jest godna polecenia. Wymieszajcie dynię z jabłkiem, marchewką i orzechami włoskimi, a uzyskacie pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań. Surówka jest słodkawa i delikatna, doskonale komponuje się z drobiem i wieprzowiną.Sezon na dynie w pełni, wykorzystajmy go więc jak najlepiej i przygotujmy wiele prostych i wyśmienitych potraw. Nie musimy wyłącznie piec dyni lub gotować z niej zupy. Dynię możemy również jeść na surowo, np. w formie doskonałej surówki obiadowej.Sekretem surówki jest dressing przygotowany z wyciśniętego soku z pomarańczy i płynnego miodu. Te dwa składniki to doskonałe połączenie, świetnie podkreślają smak dyni, jabłka, orzechów i marchewki, a także doskonale łączą się z delikatnym mięsem.Orzechy włoskie przed prażeniem obierzmy z gorzkiej skórki. W tym celu zalejmy orzechy wrzątkiem na kilka minut. Po tym czasie skórka sama zacznie odchodzić, a my błyskawicznie przygotujemy orzechy do przepysznej surówki z dyni.

Rewolucyjna surówka “na miesiąc”. Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje
29.10.2022 17:09 Rewolucyjna surówka “na miesiąc”. Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje

Uniwersalna surówka "na miesiąc" jest surówką przygotowaną z kapusty, kilku warzyw i zalewy. Surówka im dłużej stoi w lodówce, tym jest smaczniejsza. Gotowy dodatek obiadowy będzie świeży przez wiele tygodni i posmakuje wszystkim domownikom.Surówka z kapusty w wyraźnej zalewie jest świetnym dodatkiem obiadowym. Surówka smakuje wyśmienicie z pieczenią, mięsem duszonym, smażonym, a także z kotletami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Surówkę polecam również do pyz z mięsem i klusek parowych podanych na wytrwanie.Do przygotowania surówki "na miesiąc" potrzebujemy kapusty, marchewki, cebuli i papryki. To wszystkie warzywa, które znajdą się w tym rewolucyjnym dodatku obiadowym. Jaki jest sekret surówki? Warzywa zalewamy przygotowaną zalewą z cukru, octu i oleju i pieprzu.Surówkę przekładamy do słoików i wstawiamy do lodówki, z każdym dniem będzie smakować jeszcze lepiej. Warzywa zanurzone w wyraźnej, słodko- kwaśnej zalewie są wyraźne i niezwykle aromatyczne. Przed przygotowaniem surówki pamiętajmy o dokładnym umyciu i wyparzeniu słoików i zakrętek, w przeciwnym razie może się zepsuć.

sałatka jarzynowa z dynią
26.10.2022 19:53 Jesienna wersja sałatki jarzynowej. Idealna na Wszystkich Świętych

Kto powiedział, że sałatkę jarzynową serwuje się jedynie na Wielkanoc i Boże Narodzenie? Nadchodzący dzień Wszystkich Świętych to równie dobra okazja, aby przygotować ten klasyk polskiej kuchni. Aby dodać sałatce jarzynowej nieco jesiennego charakteru, do dobrze znanych składników dodajemy apetyczną pomarańczową dynię. Dzięki temu nabiera zupełnie nowego wymiaru.Dynię przed dodaniem do sałatki jarzynowej należy oczyścić i upiec. Najlepiej zrobić to równolegle do gotowania warzyw korzeniowych. Z wstępnie przygotowanych półproduktów, sałatkę można przygotować niemalże błyskawicznie. Spróbuj raz, a nie pożałujesz.

Karmelizowana marchewka do obiadu
21.10.2022 21:54 Karmelizowana marchewka do obiadu. Smaku jarzynce dodają 2 składniki

Marchewka do obiadu nie musi być nudna. Połączcie słodkie warzywo z miodem i imbirem, a uzyskacie pełen charakteru dodatek. Będzie pasował zarówno do mięs, jak i lekkich warzywnych pulpetów. Przygotowanie marchewki jest bardzo proste, a dwa dodatki przyjemnie odmieniają jej smak. Zrobienie marchewki do obiadu nie musi kończyć się przygotowaniem klasycznej kompozycji z groszkiem. Pomarańczowy korzeń świetnie smakuje po podsmażeniu ze świeżym imbirem i miodem. Dodatek jest tak smaczny, że nawet najbardziej wybredni domownicy poproszą o dokładkę.

kapusta kiszona
18.10.2022 19:13 Najszybszy możliwy sposób na kiszenie kapusty. Robi się ją w mgnieniu oka

Kapusta kiszona jest obowiązkową jesienną pozycją w spiżarni. Zazwyczaj kupuje się ją w sklepie, ale warto przyrządzić ten specjał samodzielnie, zwłaszcza, że kiszenie kapusty jest ekspresowe i dziecinnie proste. Taką domową kapustę kiszoną można z powodzeniem podawać do obiadu lub zaplanować przygotowanie z niej obłędnego świątecznego bigosu. Kto się skusi?Kiszoną kapustę warto spożywać nie tylko ze względu na jej przyjemny kwaskowaty smak. Warzywo to jest bogatym źródłem błonnika i witamin, a ponadto osłabia działanie kwasów żołądkowych, przynosząc nam ulgę. Kiszenie kapusty ma same plusy. Zapraszamy do wspólnego szatkowania.Do przygotowania tej kapusty kiszonej używa się wody z gotowania ziemniaków. Taka woda powinna być możliwie ciepła, świeżo po odcedzeniu warzyw. Warto wobec tego skoordynować kiszenie kapusty z przygotowaniem ziemniaków do obiadu.

sałatka jarzynowa
17.10.2022 13:36 Najgorsze błędy podczas przygotowania sałatki jarzynowej. Przez nie ma mdły smak

Któż z nas nie zna doskonałego smaku domowej sałatki jarzynowej. Gotowane warzywa przełamane kwaśnym smakiem ogórka, a wszystko to połączone kremowym majonezem. Jak jednak mieć pewność, ze przygotowywana przez nas sałatka dorówna w smaku naszym wyobrażeniom i oczekiwaniom? Poniżej prezentujemy garść porad na ten temat.Sekret sałatki jarzynowej tkwi w odpowiednio dobranych proporcjach. Musimy umiejętnie zrównoważyć smak słodki, kwaśny i słony. Na opanowanie tej sztuki jest kilka prostych sposobów.

Przepis na olej z marchewki
16.10.2022 20:35 Zachwycający przepis na olej z marchewki. Idealny do sałatek

Olej z marchewki może być smacznym urozmaiceniem niejednej sałatki. Przygotowanie aromatycznego dodatku jest bardzo proste, a korzyści z sięgania po niego ogromne. Sprawdźcie koniecznie.Marchewka jest pełna cennych składników odżywczych. Obfituje m.in. w betakaroten, witaminę A i C, żelazo, miedź oraz wapnia. Olej z jej dodatkiem stanowić zatem może nie tylko smaczny, ale też korzystny dla naszego zdrowia i urody produkt. Podpowiadamy jak go przygotować.

coleslaw
12.10.2022 22:16 Kultowy colesław będzie lepszy niż z KFC. Wystarczy zetrzeć na tarce charakterny dodatek

Surówka colesław jest powszechnie znana i lubiana. Przez łatwy dostęp do gotowego produktu, często zdarza się nam kupować ją w supermarkecie. Surówkę colesław możesz jednak łatwo i szybko przygotować domowymi sposobami. Dodatek chrzanu sprawi, że będzie o niebo lepsza niż jej sklepowy czy restauracyjny odpowiednik.Surówka colesław składa się zaledwie z kilku składników. Wystarczy pokroić warzywa i wymieszać je z kremowym sosem na bazie majonezu. Jeśli do sosu dodamy odrobinę chrzanu, sprawimy że nasza surówka colesław nabierze wyjątkowego, nieco pikantnego charakteru. Serdecznie polecamy.

lewandowska ogórkowa
10.10.2022 21:48 Lewandowska nie dodaje śmietany do zupy ogórkowej. Ma lepszy zamiennik

Jeśli ktoś wie, jak ugotować pyszna i zdrową zupę ogórkową, to tym kimś jest pewnością Anna Lewandowska. Znana dietetyczka łatwo eliminuje z przepisu kaloryczną śmietanę i zastępuje ją jogurtem. Ciesz się idealnie zabieloną zupą ogórkową bez zbędnego tłuszczu.Anna Lewandowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu w portalu Instagram, jest znaną sportsmenką oraz dietetyczką. Jej lekka zupa ogórkowa gotowana na bazie wywaru drobiowego jest idealną propozycją na szybki i łatwy do odgrzania posiłek. Gorąco polecamy ten przepis.

Marchewka z groszkiem wychodzi mdła? Babcia Genia nie ma z tym problemu, bo zawsze doprawia ją w prosty sposób
09.10.2022 12:52 Marchewka z groszkiem wychodzi mdła? Babcia Hela nie ma z tym problemu

Wiele osób źle doprawia marchewkę z groszkiem, przez co staje się mdła i niejadalna. Wystarczą jednak odpowiednie przyprawy, żeby jarzynka była pysznym dodatkiem do każdego obiadu. Poznaj patent babci Heli na doskonałą marchewkę gotowaną z groszkiem.Gotowana marchewka z groszkiem jest jak placki ziemniaczane z cukrem - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Marchewka z groszkiem często wychodzi mdła w smaku, przez co wiele osób z niej rezygnuje. Babcia Hela jarzynkę doprawia solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, przez co potrawa zyskuje fantastyczny smak.Marchewkę z groszkiem podamy do każdego dania, ponieważ jest bardzo uniwersalna. Pasuje do mięsa pieczonego, smażonego, ryb i potraw wegetariańskich. Warzywa musimy najpierw ugotować, a następnie przesmażyć z niewielką ilością masła i mąki. Gotowaną marchewkę z groszkiem szczególnie polecam w okresie jesienno-zimowym. Podana na ciepło rozgrzewa i naturalnie wzmacnia odporność.Do przygotowania marchewki z groszkiem wykorzystajmy surową marchewkę i mrożony groszek. Jarzynka wyjdzie nie tylko smaczna i wartościowa, ale też bardzo apetyczna. Przekonajcie się o tym sami.

zupa pomidorowa z dynią
08.10.2022 13:46 Znudziła Ci się zwykła pomidorowa? Nowatorska wersja podbija Internet

Sezon na dynie jest w pełni, wobec czego grzechem byłoby nie wykorzystywać pysznego warzywa przy każdej nadarzającej się okazji. Co powiecie na sezonowa zupę pomidorową z dynią? Jej przyjemny, słodki miąższ i piękny złocisty kolor skuszą każdego.Dynia ma charakterystyczny posmak, który przyjemnie podkręca tradycyjna pomidorową i nadaje jej nowego wymiaru. Do przygotowania zupy pomidorowej z dynią wybierz gatunek o gładkim miąższu. Idealnie nada się do tego dynia piżmowa.

Zimnie nóżki bez żelatyny
07.10.2022 12:51 Jak zrobić zimne nóżki bez żelatyny? Znamy sekret najlepszych kucharek

Nikt z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez zimnych nóżek. Aby danie było prawdziwie tradycyjne, należy przyrządzić je bez dodatkowych zagęszczaczy. Jak przygotować wyśmienite zimne nóżki bez żelatyny? Sekretem jest starannie sporządzony wywar na bazie nóżek wieprzowych.Wywar, na bazie którego powstają zimne nóżki bez żelatyny, powinien gotować się nawet do kilku godzin. Podczas powolnego pyrkania, z nóżek wieprzowych wydziela się substancja zwana klejem. Dzięki niej galareta tężeje i nie wymaga użycia dodatkowej żelatyny wieprzowej.Na przygotowanie zimnych nóżek bez żelatyny zarezerwuj sobie odpowiedni zapas czasu. Większość z niego wymagana jest na ugotowanie dobrego wywaru, gdyż samo przyrządzenie nóżek jest bardzo proste, a finalny efekt wynagradza każdą minutę spędzoną z w kuchni. Koniecznie wypróbuj tę recepturę.

Jak przechowywać marchew na zimę
06.10.2022 14:11 Jak przechowywać marchew na zimę? Garść najcenniejszych informacji

Marchew jest popularnym warzywem, które z uwagi na jego szerokie zastosowanie chętnie nabywamy i przechowujemy w większych ilościach. Aby odpowiedzieć sobie na pytanie, jak przechowywać marchew na zimę, należy zwrócić szczególną uwagę na dwa zagadnienia. Pierwszym z nich jest odpowiednia, niezbyt wysoka temperatura przechowywania. Drugie dotyczy optymalnej wilgotności dla naszych warzyw.Zima zbliża się do nas wielkimi krokami, co sprzyja gromadzeniu w wielu domach zapasów jedzenia. Jednym z bardziej popularnych produktów jest marchewka, której możemy używać przy wielu kulinarnych okazjach. Przyjrzyjmy się zatem temu, jak przechowywać marchew na zimę.

Sekretny patent Ewy Wachowicz na surówkę zdrowia. W środku uwielbiane warzywa
04.10.2022 22:03 Sekretny patent Ewy Wachowicz na surówkę zdrowia. W środku uwielbiane warzywa

Surówka zdrowia przepisu Ewy Wachowicz jest uniwersalną surówką do obiadu, która urozmaici każdy posiłek. Surówka z buraków, marchewki, jabłka i i orzechów włoskich jest idealna na jesienny obiad.Ewa Wachowicz prowadzi stronę kulinarną, na której dzieli się swoimi przepisami na proste i pyszne dania obiadowe, zupy, ciasta i desery. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na surówkę zdrowia wykorzystany w artykule. Surówka zdrowia jest pysznym dodatkiem obiadowym.Wachowicz surówkę doprawia niewielką ilością majonezu i śmietany. Dodaje również sok z cytryny i cukier. Sok z cytryny zapobiega ciemnieniu jabłek, dzięki czemu cała surówka wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Do surówki koniecznie dodajmy posiekane orzechy włoskie.W okresie jesienno- zimowym nasza odporność jest osłabiona przez niesprzyjające warunki pogodowe. Surówka nie tylko wzmacnia cały organizm, ale i uzupełnia niedobory wielu witamin i minerałów. Witamina A, witaminy z grupy B, karoten, żelazo, magnez, potas to tylko niektóre związki, które znajdziemy w pysznym dodatku obiadowym.

Jesienne ciasto marchewkowe
01.10.2022 19:23 Idealne na jesień ciasto marchewkowe. Mamy najlepszy przepis

Ciasto marchewkowe będzie świetnym przysmakiem do popołudniowej herbaty. Pięknie pachnący wypiek z dodatkiem korzennych przypraw jest prosty w przygotowaniu, a zachwyca od pierwszego kęsa. Musicie go spróbować. Przyjemnie wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto marchewkowe przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym łasuchom. Wystarczy zaledwie kilka prostych produktów, by wyczarować ten niezwykle aromatyczny rarytas. Skusicie się?

Colesław z kalafiora
01.10.2022 13:14 Kultowego colesława zrobisz nawet bez kapusty. Zastąp ją ukochanym warzywem Polaków

Surówka colesław z kalafiorem jest smacznym i ciekawym wariantem popularnej na całej świecie surówki. Dzięki zawartości kalafiora ma przyjemny, nieco słodki posmak oraz niezwykle chrupiącą teksturę. Zamień kapustę na to popularne polskie warzywo i ciesz się miłą odmianą na swoim stole.Surówka colesław z kalafiorem jest niezwykle prosta do wykonania, oraz nie wymaga wielu składników. Pasuje praktycznie do wszystkiego i jest bardzo łatwa w przechowywaniu. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

krupnik na serduszkach
28.09.2022 14:16 Na jakim mięsie gotujesz krupnik? 1 rodzaj sprawdza się najlepiej. Zupa będzie wyrazista i aromatyczna

Krupnik jest tradycyjną polską zupą, pyszną, a przy tym banalnie prostą w przygotowaniu. W poniższym przepisie przedstawiamy klasyczny przepis na krupnik na serduszkach drobiowych. Ta zupa zaskakuje wspaniałym smakiem i przekona nawet podrobowych sceptyków. Nie pożałujesz.Serduszka drobiowe są czymś, do czego warto się przełamać. To wyśmienite mięso wręcz rozpływa się ustach, a jako podstawa krupniku jest niezwykle delikatne. Z całego serca polecamy ten niecodzienny lecz pyszny przepis na krupnik na serduszkach.

„Mega tanie i smaczne” placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka. Pokochasz je od razu
26.09.2022 18:35 „Mega tanie i smaczne” placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka. Pokochasz je od razu

Tomasz Strzelczyk podzielił się przepisem na placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki i świeżych ziół. Placki są o wiele lżejsze, delikatniejsze i smaczniejsze od tradycyjnej potrawy. Placki według receptury Strzelczyka to pomysł na tani i prosty obiad dla całej rodziny.Tomasz Strzelczyk, uczestnik czwartej edycji popularnego programu kulinarnego Master Chef, dzieli się z fanami przepisami na wyśmienite dania, które przygotujemy w bardzo prosty sposób. Niedawno Strzelczyk na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube zdradził przepis na tanie i pyszne placki ziemniaczane.To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule. Tomasz Strzelczyk do placków ziemniaczanych dodaje marchewkę, czosnek i solidną porcję świeżego koperku, natki pietruszki i szczypiorku. Te składniki odpowiadają za doskonały smak i niepowtarzalny aromat, który unosi się po całej kuchni podczas smażenia.Placki ziemniaczane z marchewką Strzelczyk smaży na rozgrzanym oleju rzepakowym, ale na małej ilości. Olej musi być dobrze rozgrzany, dzięki czemu placki nie będą tłuste. Gotowe placki podajmy z kwaśną śmietaną, tak smakują najlepiej.

Siostra Anastazja robi pyszne kotlety z kapusty. Bije na głowę nawet Gessler
14.09.2022 14:17 Siostra Anastazja robi pyszne kotlety z kapusty. Bije na głowę nawet Gessler

Kotlety z kapusty włoskiej według siostry Anastazji to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Jarskie kotlety przygotujemy błyskawicznie, a dzięki odpowiednim składnikom danie posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych potraw.Kotlety z kapusty włoskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów z mięsa. Kotlety z dodatkiem marchewki, sera żółtego i natki pietruszki smakują wyśmienicie i każdy będzie prosił o dokładkę. Kotlety z kapusty przepisu siostry Anastazji możemy podać z wieloma dodatkami. Doskonale sprawdzi się puree ziemniaczane lub z kalafiora, frytki, kasza, ryż. Do kotletów podajmy również jarzyny, np. surówkę, warzywa gotowane na parze, warzywa sezonowe, będzie prosto, zdrowo i pysznie. Kotlety z kapusty mają delikatną, lekko chrupiącą panierkę z mąki krupczatki. Po uformowanie kotletów obtoczmy je w mące i usmażmy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu koniecznie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.

Wyśmienite ciasto marchewkowe - prosty przepis
07.09.2022 17:54 Bosko wilgotne ciasto marchewkowe. Takiego rarytasu nie kupisz w żadnej cukierni

Próbowaliście kiedyś ciasta marchewkowego? Pełen aromatu, delikatny i rozpływający się w ustach domowy wypiek będzie o niebo lepszy niż przysmaki z cukierni. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis — rodzinie ciasto na pewno posmakuje.Przyjemnie wilgotne i delikatne ciasto marchewkowe doskonale sprawdzi się jako podwieczorek dla całej rodziny. Jest lekkie i pyszne, a przy tym dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Zrobienie go jest dziecinnie proste. Skusicie się?

Azjatycka surówka z kapusty zachwyca smakiem. Idealne połączenie składników
03.09.2022 17:16 Azjatycka surówka z kapusty zachwyca smakiem. Idealne połączenie składników

Surówka z kapusty z dodatkiem miodu, sezamu i sosu sojowego będzie pysznym dodatkiem do obiadu, azjatyckich potraw, a także do dań z grilla. Surówka jest kolorowa i pełna smaku. Doprawiona szczypiorkiem lub świeżą kolendrą dosłownie rozpływa się w ustach.Surówka azjatycka zachwyca smakiem i charakterem. Orientalne dodatki świetnie łączą się z biała kapustą, marchewką i porem. Surówka jest prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że każdy będzie prosił o dokładkę.Do surówki koniecznie dodajmy kawałek świeżego imbiru. Imbir wzmocni smak całego dania. Przysłowiową wisienką na torcie jest sezam, który dodaje orzechowej, słodkiej nuty. Cała surówka jest doskonale wyważona i smakuje jak z chińskiej lub tajskiej restauracji.Kuchnia azjatycka słynie z wyraźnie dobrawionych, często pikantnych dań. Jeśli również lubimy pikantne potrawy, do surówki dodajmy posiekaną papryczkę chili. Surówkę po przygotowaniu podajmy od razu. Możemy przechowywać ją również w lodówce, jednak po czasie będzie o wiele pikantniejsza.

coleslaw
02.09.2022 10:22 Kultową surówkę z KFC pokochały miliony. Zdradzamy, jak zrobić Coleslawa krok po kroku

Popularna surówka z białej kapusty jest dobrym dodatkiem do wielu dań. Pasuje do tradycyjnego obiadu, dań z grilla, ryb, drobiu a nawet jako dodatek do kanapek. Możesz w łatwy sposób przyrządzić ją w swojej kuchni. Wystarczy kilka kroków aby cieszyć się nią na swoim stole.Surówka z białej kapusty to sprawdzony a zarazem prosty przepis. Nie zawiera octu, więc jest delikatna w smaku. Samo przygotowanie jest szybkie, warto jednak schłodzić surówkę przed podaniem.

surówka z buraka
13.08.2022 16:42 Surówka z buraków i gruszki. Niesamowity zamiennik tradycyjnych buraczków

Szukasz pomysłu na nowy, smaczny dodatek do obiadu? Może skusisz się na surówkę z buraków i gruszki? Jest spokrewniona z tradycyjnymi buraczkami, jednak dodatek sezonowego owocu odmienia charakter całości. Surówka staje się przyjemnie słodkawa i niezwykle soczysta.Mizeria, surówka z kapusty, zielona sałata i tak w kółko. Prawda, że można się znudzić dodatkami do obiadu, choć wszystko jest smaczne i zdrowe? Dlatego podajemy wam nowy pomysł, nową recepturę na ciekawą w smaku surówkę z buraków i gruszki. A w zasadzie na surówko-sałatkę, bo buraki jednak wcześniej gotujemy. Dzięki temu są smaczniejsze i delikatniejsze.Gruszka to sezonowy owoc, który jest bardzo rzadko dodawany do potraw, a już do surówek to niemal w ogóle. Tymczasem jego soczystość udziela się całej surówce, a słodki smak doskonale komponuje się z wieloma składnikami. A z całą pewnością z burakami.

zupa jarzynowa
06.08.2022 18:10 Lekka i prosta zupa jarzynowa. W sam raz na letni obiad

Zastanawiacie się, co przygotować na obiad? Dobrym pomysłem w sam raz na letni obiad będzie lekka i prosta zupa jarzynowa. Jest łatwa do zrobienia, bo warzywa wystarczy zalać bulionem i ugotować. Nie zapomnijcie też o koperku, który doda zupie doskonałego orzeźwiającego smaku. Zupę jarzynową można gotować przez cały rok z sezonowo dostępnych warzyw. Jednak teraz jest doskonały czas na jej przyrządzenie, bo do wyboru macie mnóstwo świeżych i pysznych warzyw. Ich dobór jest też dosyć dowolny, więc jeśli nie macie pod ręką podanego w przepisie warzywa, możecie z niego zrezygnować lub zastąpić je innym. Na zupę jarzynową najlepiej nadają się jednak warzywa o delikatnym smaku, np. marchewka, ziemniak, cebula, cukinia. Wyrazista papryka, podobnie jak pomidor mogą zdominować smak potrawy. Warto też pamiętać o zieleninie, a najlepiej o koperku, który doskonale podkręca smak tej zupy i ją orzeźwia.

Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji
06.08.2022 18:02 Surówka z marchewki i musztardy. Lepsza niż z restauracji

Macie ochotę na surówkę z marchewki lepszą niż z restauracji? Połączcie warzywo z jabłkiem i wybraną przez siebie musztardą. Prosta kombinacja skradnie serce niejednego smakosza, a można przygotować kilka jej odsłon. Wystarczy zmienić wersję użytego sosu. Spróbujecie?Istnieje wiele wersji surówki z marchewki. Prosty obiadowy dodatek na bazie warzywa korzeniowego zrobimy, łącząc je z jabłkiem i ulubioną musztardą. Przygotowanie jest niemalże ekspresowe. Równie szybko rarytas zniknie z talerzy. Skusicie się?

surówka z młodej kapusty
05.08.2022 22:38 Lekka i chrupiąca surówka z młodej kapusty. Sprawdzi się do wielu dań

Nie masz pomysłu na smaczny dodatek do obiadu? Polecamy lekką i chrupiącą surówkę z młodej kapusty. Sprawdzi się do wielu dań, bo jest dość neutralna w smaku. Oprócz kapusty zawiera marchewkę, zieleninę i wyborny sos. Szybko znika z talerzy, a można ją jeść nawet samą na przekąskę.Żywieniowcy uważają, że surówka jest najważniejszą częścią obiadu. Tymczasem często rezygnujemy z jej przygotowania, bo szkoda nam na to czasu. Nieraz nie mamy też zwyczajnie pomysłu na ten dodatek.A tak naprawdę zrobienie surówki nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Inspiracje znajdziecie zaś w naszym portalu. Teraz chcielibyśmy wam jednak zaproponować wybitnie letnią, lekką surówkę z młodej kapusty. Jest chrupiąca i po prostu przepyszna.