Pasztet wigilijny - najlepszy przepis
Postny pasztet warzywny to pomysł na smaczną i lekką potrawę wigilijną, która urozmaici uroczystą kolację. Pasztet z suszonymi grzybami, kaszą i prażonym słonecznikiem to bezmięsna propozycja na święta. Poznaj przepis na pasztet wigilijny.
Pasztet warzywny to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu z mięsa i podrobów, również na Wigilię, kiedy obowiązuje nas ścisły post. Pasztet gotowany na włoszczyźnie z dodatkiem suszonych i wyraźnych w smaku grzybów leśnych jest wilgotny i rozpływa się w ustach.
Do pasztetu przygotuj mączkę z mielonej kaszy i prażonych pestek słonecznika, który doda daniu aromatu i sprawi, że pasztet będzie zwarty i się nie rozleci. Nie zapomnij również o suszonych ziołach, jak rozmaryn, tymianek i suszona kolendra, dzięki którym zyskasz naprawdę rewelacyjny smak. Do pasztetu przygotuj domowy chrzan i żurawinę, które podkreślą smak dania.
Szukasz pomysłu na postną potrawę z żurawiną? Przygotuj oryginalne uszka do barszczu czerwonego z kapustą i żurawiną, które staną się wigilijnym hitem.
Przepis na pasztet wigilijny
Składniki na 2 pasztety w formach keksowych:
szklanka suchej kaszy jaglanej
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 cebule
3 ząbki czosnku
pół selera
40 g suszonych grzybów
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
szklanka pestek słonecznika
po łyżce: rozmarynu, tymianku, suszonej kolendry, papryki wędzonej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Jak przygotować pasztet wigilijny?
Grzyby namocz w szklance zimnej wody i odstaw na całą noc, aby zmiękły. Cebulę i czosnek posiekaj, przełóż na większą patelnię, podlej odrobiną wody i duś do miękkości.
W tym czasie pokrój w kostkę marchewki, pietruszki i seler i dodaj do miękkiej cebuli, ponownie podlej wodą i duś 10 minut, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, suszone grzyby, wlej wodę po moczeniu suszu i gotuj do miękkości.
Ugotuj kaszę w osolonej wodzie, odcedź, upraż na suchej patelni pestki słonecznika. Kaszę i słonecznik zblenduj na mąkę, odstaw. Miękkie warzywa również zblenduj, dodaj kaszę, słonecznik i dokładnie wymieszaj.
Powstałą masę dopraw ziołami suszonymi, papryką, koncentratem pomidorowym i ponownie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość przełóż do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 15 minut.