Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowy przepis na kiszoną marchewkę
Adam Moskal
Adam Moskal 28.11.2021 01:00

Wyjątkowy przepis na kiszoną marchewkę

Kiszona marchew
canva/gabrielabertolini, Getty Images

Marchewka pełna jest korzystnych mikro i makro elementów, które pozytywnie wpływają na działanie ludzkiego organizmu. Aby zachować jej właściwości na dłużej, warto ukisić ją z kilkoma zdrowymi składnikami. Dodatek imbiru, kurkumy oraz kolendry sprawia, że marchew ma nie tylko pyszny i głęboki smak, lecz jest również jeszcze zdrowsza.

Kiszenie marchewki jest jednym z najlepszych sposobów na zakonserwowanie warzywa, aby przetrwał przez wiele długich miesięcy. Kiszonki zawierają również dużo kwasu mlekowego i korzystnych kultur bakterii, co poprawia pracę układu trawiennego i przyspiesza metabolizm.

Aby marchewka miała doskonały smak po ukiszeniu, należy użyć warzyw z ekologicznych hodowli. Pryskane pestycydami i inną chemią mogą nie osiągnąć tak dobrego rezultatu. Najlepsze marchewki będą z własnego ogródka, jeśli jednak nie masz do takich dostępu, kupuj je od sprawdzonych sprzedawców.

Przepis na kiszoną marchewkę

Składniki

  • 4 marchewki

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka suszonego imbiru

  • 1 łyżeczka nasion kolendry

  • pieprz

  • 1 łyżka soli

Zacznij od zagotowania wody w garnku i rozpuszczenia w niej soli. Odstaw solankę na bok, aż całkowicie ostygnie. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a czosnek obierz i delikatnie rozgnieć.

Ułóż wszystkie warzywa w słoikach, na zmianę przesypując je przyprawami. Zalej słoiki solanką w taki sposób, aby wszystkie składniki nie miały dostępu do powietrza. Na wierzchu postaw talerzyk z obciążeniem, co uchroni marchew przed wypłynięciem na powierzchnie.

Odstaw słoiki na kilka dni w ciepłe, acz ciemne miejsce. Gdy marchew jest ukiszona zakręć słoiki i przenieś je do lodówki lub chłodnej spiżarni. Ukiszone plasterki można dodawać do kanapek, sałatek, burgerów czy jeść jako przekąskę. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić charakterystyczną surówkę z kiszonych ogórków. Ten tekst wyjawia przepis na surówkę z czerwonej kapusty.

Kiszona marchew

Źródło zdjęcia: canva/invizbk, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: veganbanda Zapraszamy na nasz Instagram