Przedstawiamy wam rewolucyjne pierogi bez gotowania. Mają wyjątkowy smak i aromat, dzięki temu, że najpierw są obsmażane na maśle, a potem podduszane. Ciasto ma odpowiednią twardość i konsystencję, a i farsz jest soczysty i pełen smaku. Poznajcie dokładną recepturę. Pierogi możemy jeść niemal na okrągło. Jak nie wytrawne, to słodkie, jak nie gotowane, to odsmażane. Dziś przygotujemy jednak pierogi, których nie wrzuca się na wrzątek. Najpierw je obsmażamy, a potem dusimy w bulionie. Dzięki temu mają odpowiednią twardość i doskonały smak.
Grillowanie, choć popularne, wcale nie jest proste. Istnieje kilka zasad, których nie wolno łamać. Jedną z nich jest unikanie przygotowywania na ruszcie mięs peklowanych i wędlin. Produkty te pod wpływem wysokiej temperatury potrafią wydzielać substancje, o negatywnym wpływie na nasze zdrowie. Grillowanie pozwala szybko przygotować pyszne mięso i warzywa. Nie jest jednak tak proste, jak mogłoby się wydawać. Nie wszystkie produkty mogą być w ten sposób przyrządzone. Sprawdźcie, które z ulubionych specjałów nigdy nie powinny trafić na ruszt.
Karkówka jest jednym z częściej wybranych na grilla mięs. Warto zamarynować ją w aromatycznych przyprawach i musztardzie, by miała jeszcze więcej smaku. Już dwie łyżeczki wyrazistego sosu z gorczycy sprawią, że danie będzie soczyste i kruche jak nigdy wcześniej. Koniecznie spróbujcie. Marynowana karkówka z grilla przypadnie do gustu każdemu amatorowi dobrego pieczystego. Mięso nabierze wyrazistego smaku i będzie soczyste, gdy spędzi w aromatycznej mieszance minimum dobę. Dobrze jest więc przygotować ją z większym wyprzedzeniem.
Za chwilę wiele osób rozpocznie sezon grillowy. Na rusztach zwykle będziemy piec karkówkę, boczek czy hamburgery. A wiecie, dlaczego warto położyć kostkę lodu na mięso na grillu? Ten zaskakujący trick, będzie doskonałym rozwiązaniem na zbyt mocno spieczone mięso.Mięso grillowane jest bardzo smaczne, bo stanowi wypadkową smaku mięsa, przypraw i pieczenia na otwartym ogniu. Jednak właśnie pieczenie nad żarzącymi się węglami, może też sprawić sporo problemów. Nie możemy bowiem tak, jak w piekarniku szybko obniżyć temperatury pieczenia. Na szczęście są na to inne sposoby.
Planujecie mięsną ucztę na świeżym powietrzu? Poznajcie najprostszą marynatę do karkówki na grilla. Dzięki niej mięso będzie soczyste jak marzenie, a także niezwykle kruche, miękkie i smaczne. Do jej przygotowania wystarczą popularne warzywa i sosy oraz trochę przypraw. Karkówka jest jednym z najbardziej lubianych kawałków mięsa, które trafia na ruszt. Dzięki temu, że zawiera trochę tłuszczyku, zwykle wychodzi smaczna i soczysta. By jednak mieć gwarancję, że będzie idealna, warto ją wcześniej zamarynować. W skład marynaty wchodzą zwykle przyprawy, zioła i kwaśny składnik. Ten ostatni sprawia, że mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i soczyste. Taką funkcję może pełnić wino, ocet czy też musztarda lub keczup, które ocet zawierają. Dopełnieniem marynaty jest olej lub oliwa, w których dobrze uwydatniają się smaki wszystkich dodatków.
Które kotlety są lepsze? Devolay z serem, czy masłem? Mamy jeszcze jedną opcję, tak przygotowane kotlety zawijane to absolutny hit, innych już nie zjesz. Poznaj przepis na najlepsze kotlety devolay w historii.Kotlety devolay to lżejsza alternatywa dla tradycyjnych rolad z czerwonego mięsa. Delikatne roladki drobiowe w złocistej panierce z aromatycznym farszem z domowego masła czosnkowego i sera wprost rozpływają się w ustach.Devolay podaj z ziemniakami gotowanymi, opiekanymi lub frytkami. Nie zapomnij również o surówce, która rewelacyjnie uzupełni całe danie. Do roladek drobiowych polecam ogórki kiszone, warzywa blanszowane lub lekką surówkę z kapusty pekińskiej- tak podany obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.
Co dziś upichcić? A może zapiekankę ziemniaczaną według pomysłu Ewy Wachowicz? Ten tani i prosty obiad, z pewnością was zaskoczy i na pewno wam posmakuje. Będzie też niezwykle sycący, bo oprócz ziemniaków zawiera także mięso i pomidory. Sekret specjału tkwi w soczystych klopsikach. Ewa Wachowicz wie co dobre.Zapiekanki są dobrym pomysłem na szybkie i smaczne danie. Ich bazą są zwykle ziemniaki, ryż, makaron lub kasza. Dodajemy też do nich wędlinę i warzywa. Jednak Ewa Wachowicz wzbogaca zapiekankę klopsikami i zapieka ją w sosie pomidorowym. Prawda, że brzmi smacznie i zachęcająco?
Metka to pomysł na wyśmienity dodatek do kanapek. Ten kultowy specjał PRL-u przygotujesz samodzielnie w domu. Do metki koniecznie dodaj prażoną cebulkę, a będzie przepyszna. Jak zrobić domową metkę?Metka to kultowe danie PRL-u- mięsna potrawka do chleba z surowej wieprzowiny i przypraw, najczęściej przygotowywana w formie kiełbasy, była hitem każdej imprezy i spotkań w większym gronie. Metkę możesz przygotować samodzielnie, wystarczy kilka prostych składników.Do metki koniecznie dodaj prażoną cebulkę, będzie jeszcze smaczniejsza. Potrawkę zrób w specjalnych osłonkach białkowych lub flakach, możesz również pominąć ten krok i przygotować metkę w formie smarowidła- wystarczy, że przygotowaną pastę włożysz do sparzonego słoika.
Flaki wołowe to pomysł na pożywne, aromatyczne i pyszne danie. Niestety wiele osób popełnia błąd, który sprawia, że mięso jest twarde, a sama zupa bez smaku. Jak przygotować flaki, żeby były miękkie?Flaki wołowe to jedno z tradycyjnych dań PRL-u. Aromatyczna, mięso- warzywna zupa z dużą ilością suszonego majeranku była przygotowywana na święta, imieniny i większe uroczystości. Flaczki są pyszne, niestety wiele osób popełnia ogromny błąd, który sprawia, że mięso jest twarde jak podeszwa buta, a cały wywar nie ma smaku.Bardzo ważne jest kilkukrotne płukanie flaków i krótkie gotowanie, zanim zaczniemy przygotowywać zupę. Flaki to czasochłonne danie, jednak naprawdę warto poświecić więcej czasu, żeby zjeść idealnie miękkie i doprawione mięso.
Już niedługo mnóstwo Polaków wybierze się na majówkowy długi weekend z zamiarem relaksu i grillowania. Na ruszt najczęściej wykłada się przy takiej okazji soczystą karkówkę. Dzisiaj pokażemy Wam, jak przygotować najlepszą karkówkę w marynacie miodowo-musztardowej. Receptura jest prosta, łatwa w wykonaniu i bardzo efektowna. Karkówka z grilla jest swojego rodzajem symbolem dla ogromnej liczby fanów majówkowego grillowania. Skwierczące na ruszcie mięso, z którego wytapia się pięknie pachnący tłuszcz to przyjemność sama w sobie. Jeśli chcesz, żeby mięso nabrało wyjątkowego smaku i zaskakującej soczystości, poświęć trochę czasu na marynowanie. Przyjmuje się, że minimalnie mięso powinno leżeć w marynacie 8 godzin - najlepiej smakuje jednak po przynajmniej 24 godzinach.
Przygotowujesz się na małą imprezę i zrobiłeś tatar, lecz ten szybko zaczął ciemnieć? Aby temu zapobiec, kluczowe są dwie zasady. Po pierwsze nie należy mieszać mięsa z siekaną cebulą przed podaniem, a po drugie trzeba dodać do mięsa odrobinę soku z cytryny. Poniżej zamieściliśmy więcej ważnych informacji na temat idealnego tatara. Tatar stanowi delikates, który ochoczo przygotowywany jest na szczególne okazje. Dlatego też tak ważny jest ładny i apetyczny wygląd dania - nikomu nie zależy bowiem, aby tatar odpychał swoją prezencją. Ryzyko ściemnienie mięsa po posiekaniu jest całkiem spore, lecz wystarczy zastosować się do dwóch zasad, aby zminimalizować to zagrożenie. Dzięki nim każda porcja mięsnej przekąski zachwyci.
W lodówce zostało nieco świątecznej pieczeni? Podpowiemy wam, jak wykorzystać resztki wielkanocnej pieczeni. Znamy obłędny patent na przysmak, którym zachwyci się cała rodzina. Poznajcie prosty przepis na wyborne krokiety z mięsnym farszem.Święta, święta i po świętach, a w naszych lodówkach zostało sporo niezjedzonych potraw. Tak to już zwykle bywa, bo mało kto potrafi idealnie przewidzieć ile i czego pójdzie w święta. Dziś jest najlepszy dzień, by zagospodarować te przysmaki. Część z wielkanocnych potraw możecie zamrozić i odgrzać, gdy nie będziecie mieć czasu na gotowanie. Niektóre z nich warto jednak przerobić na nowe, smaczne potrawy. Jedną z nich są krokiety, do których farsz można przygotować z powielkanocnej pieczeni.
Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie i pulchne? Mamy dla was garść praktycznych porad, dzięki którym za każdym razem osiągniecie taki efekt. Pierwszym krokiem do osiągnięcia sukcesu jest wybór odpowiedniego mięsa — najlepsze jest mieszane, np. wieprzowe z dodatkiem wołowego lub cielęcego. Takie połączenie zapewni kotletom doskonały smak, miękkość i soczystość.Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach, bo są szybkie i proste do przygotowania. Na dodatek smakują całej rodzinie. Tradycyjnie podajemy je z gotowanymi ziemniakami, ale dobrym dodatkiem jest też kasza i ryż. Jeśli ktoś nie przepada za jarzynką z buraków, może do nich podać dowolną surówkę.
Szukasz pomysłu na wykorzystanie świątecznych resztek? Przygotuj pastę z kiełbasy, boczku i kminku, jest idealna do chleba i każdy zje ją ze smakiem. Sprawdź, jak zrobić obłędną pastę z kiełbasy do chleba. Zwykle po świętach zastanawiamy się, co zrobić z potrawami, których przygotowaliśmy za dużo. Niektóre można zamrozić lub zawekować, inne sprawdzą się natomiast do zrobienia wyśmienitych past kanapkowych.Pasta do chleba z kiełbasą, wędzonym boczkiem, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami smakuje wybornie i sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kanapki do pracy lub szkoły. Pasta to również świetny pomysł na dodatek do zimnej płyty, goście będą zachwyceni.
Galaretka drobiowa jest rarytasem, po który wielu smakoszy chętnie sięga. Jej przyrządzenie nie będzie wymagało używania żelatyny, jeśli dodamy kurze łapki. Specjał nada galaretce odpowiedniej konsystencji i sprawi, że jej smak będzie jeszcze głębszy. Koniecznie sprawdźcie tę recepturę.Galaretki mięsne zagoszczą na wielu stołach podczas Wielkanocy. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić ten specjał w kształcie jaj i podpowiadaliśmy co zrobić, aby były klarowne. Tym razem wracamy z niezawodnym patentem na przygotowanie go bez dodatku żelatyny. Dodajcie kurze nóżki i przekonajcie się sami, jak wpłyną na konsystencję dania.
Co można jeść w Wielki Piątek? Wielu Polaków nie do końca zdaje sobie sprawę, co tego dnia mogą spożywać, a jakich produktów powinni unikać. Dlatego rozwiewamy wszelkie wątpliwości i wyjaśniamy, na czym powinien polegać post w Wielki Piątek.Dziś, 15 kwietnia, w kościele katolickim na pamiątkę męki i śmierci Jezusa Chrystusa obchodzony jest Wielki Piątek. Jest to przedostatni dzień Wielkiego Postu i tego dnia katolików obowiązuje post ścisły. Drugi dzień w roku, kiedy również obowiązuje post ścisły to Środa Popielcowa.
Znacie przepis na pysznie soczyste jajka po szkocku? Jeśli nie, zaraz go przedstawimy. Zaskakuje w nich chrupkość panierki, bo po obłożeniu mięsem mielonym, są panierowane i smażone. Ten przysmak może zrobić prawdziwą furorę na wielkanocnym stole. Nie ma Wielkanocy bez jajek. Jajka królują jako samodzielne potrawy i jako dodatek do żurku, sałatki czy sosu. Jeśli chodzi o typowe dania z jaj, to najpopularniejsze są oczywiście jajka faszerowane pieczarkami, a także jajka z pastą czy majonezem. Jednak mało kto zna jajka po szkocku, czyli jajka ugotowane na twardo, oblepione mięsną masą, panierowane i smażone. Jeśli jeszcze ich nie jedliście, koniecznie musicie ich spróbować.
Czy w Wielki Piątek obowiązuje post? Odpowiedź może was zaskoczyć, bo niemal każdy zapomina o jednej zasadzie, która dotyczy ilości posiłków. Jutro katolików obowiązuje post ścisły. Sprawdź, co on oznacza i kto może być zwolniony z przestrzegania postu. W kalendarzu rzymsko-katolickim najważniejszym wydarzeniem jest Triduum Paschalne, które upamiętnia mękę, śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa. Wielki Piątek jest jedynym dniem w ciągu roku, kiedy nie są odprawiane msze święte, ani inne sakramenty z wyjątkiem namaszczenia chorych.Tego dnia w czasie Liturgii Męki Pańskiej adoruje się krzyż, celebrowana jest liturgia darów, a Najświętszy Sakrament przenoszony jest do Grobu Pańskiego. Z tej okazji obowiązuje post ścisły, który polega na ograniczeniach ilościowych i jakościowych.
Spójrzcie, co czeka na nas w Biedronce od czwartku. Nowa oferta popularnego dyskontu robi wrażenie. Wśród promocyjnych produktów znalazły się te, których nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole. W dobrej cenie są między innymi biała kiełbasa, mięso i jajka. Sprawdźcie, co jeszcze.To już ostatnie dni na zrobienie świątecznych zakupów. W sklepach tłumy ludzi, są też atrakcyjne promocje. Na szczęście dobre ceny mają te produkty, na których właśnie teraz najbardziej nam zależy. Warto więc wybrać się do Biedronki, by przy okazji trochę zaoszczędzić.
Na jakim mięsie ugotować żurek? Jeden wybór bije na głowę inne. Większość osób przyrządza bowiem żurek na wywarze z gotowania białej kiełbasy. Jednak jeśli chcecie, aby wasza zupa miała pełniejszy i wyraźniejszy smak, możecie też dorzucić inne kawałki mięsa i wędlin. Żurek jest pożywną zupą, serwowaną tradycyjnie na śniadanie wielkanocne. Jest sycąca dlatego, że podaje się ją zwykle z gotowanym jajkiem i kawałkiem białej kiełbasy. Jednak wywar, na którym się gotuje żurek, również podnosi jego kaloryczność i wartość odżywczą.
Gotowanie białej kiełbasy wydaje się proste. Jednak odrobina nieuwagi wystarczy, by specjał popękał i oddał smak do wody. Wystarczy delikatnie naciąć kiełbasę, by uniknąć przykrej niespodzianki. Zobaczcie, co jeszcze warto zrobić, by wyszła miękka i soczysta.Biała kiełbasa jest ważnym elementem wielkanocnego posiłku. Doskonale smakuje doskonale zarówno w żurku, jak i z sosem chrzanowym. Dobrej jakości specjał będzie zachwycał nawet po samym podgrzaniu. Trzeba tylko trzymać się kilku zasad.
Ceny mięsa rosną. Koszt zakupu dla konsumenta do świąt się nie zwiększy, lecz w kolejnych tygodniach sytuacja najprawdopodobniej ulegnie zmianie. Eksperci szacują, że będzie to korekta, która pozwoli producentom pokryć wydatki związane z prowadzeniem działalności.Ceny mięsa już teraz są na poziomie, przy którym niejednokrotnie zastanawiamy się jak przygotować ulubione dania bez straty na jakości. Okazuje się, że obecne koszty, jakie ponosimy, nie są najwyższe. Związek Polskie Mięso podzielił się niepokojącymi wieściami.
Główny Inspektorat Sanitarny wystosował nowy komunikat dotyczący zagrożenia związanego ze spożyciem wybranych produktów. Tym razem w partii kiełbasy przekroczone zostały normy dotyczące zawartości związków aromatycznych. Produkt jest usuwany z rynku przez producenta.Kontrola jakości kiełbasy wytwarzanej w zakładzie CHARUBA wykazała zbyt wysoką obecność niebezpiecznych dla zdrowia związków chemicznych. W tej chwili producent nie tylko wycofuje wadliwy wyrób z obrotu, ale też wdraża działania naprawcze mające zapobiec wystąpieniu podobnej sytuacji w przyszłości.
Zakupy spożywcze są coraz droższe. Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji zebrała dane, z których wynika, że ceny popularnych produktów rosną w dotąd jeszcze niespotykanym, szybkim tempie. Od początku roku produkty znacznie zdrożały. Rekordowo drogie są oleje roślinne, które podwoiły swoje ceny.Dane dotyczące średnich cen najpopularniejszych produktów nie nastrajają optymistycznie. Średnie ceny trafiających do naszych koszyków artykułów spożywczych szybują w górę w ostatnim czasie. Niekorzystne prognozy analityków niestety się sprawdzają.
Racuchy najczęściej jedzone są przez większość na słodko, z dodatkiem świeżych jabłek oraz cukru pudru. Tym razem zdecydowaliśmy się zaprezentować wersję wytrawną, zawierającą mięso oraz warzywa. Takie racuszki mogą zostać podane do obiadu jako główne danie, czy w formie przekąski na imprezie. Racuchy z mięsem są pyszną alternatywą dla zwykłych słodkich placuszków z jabłkiem. Tak duży powiew świeżości pozwala na nowo zakochać się w gotowaniu, a także odkrywać świeże smaki. Dużą zaletą racuchów wytrawnych jest możliwość dodania do nich najróżniejszych składników. Jeśli więc zalegają ci jakieś warzywa lub inne produkty w lodówce, śmiało umieść je w przepisie.
Już jutro kolejna Tania Sobota w Lidlu. Znów będziecie mieć szansę na kupienie pysznych i tanich smakołyków. Zobaczcie, co tym razem oferuje popularny dyskont w dobrych cenach. By mieć większy wybór, najlepiej wybierzcie się na zakupy przed południem. Do Lidla warto się wybrać każdego dnia, ale szczególnie w sobotę. Wtedy bowiem pojawia się kilka produktów w naprawdę dobrych cenach. Jeśli to właśnie tych produktów potrzebujecie, będziecie mogli sporo zaoszczędzić. Oczywiście prócz wyrobów oferowanych w ramach Taniej Soboty, znajdziecie jeszcze wiele innych w atrakcyjnych cenach.
Udka z kurczaka można przygotować na różne sposoby. Pieczone w rękawie będą niezwykle delikatne i soczyste. Zamarynujcie je wcześniej w przyprawach, a podacie rodzinie naprawdę aromatyczną potrawę, którą na długo pozostanie w ich pamięci. Udka z kurczaka są smacznym i prostym w przygotowaniu daniem obiadowym z pieca. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić ten specjał z jabłkami. Zdradzaliśmy też co zrobić, by ich skórka była chrupiąca. Tym razem prezentujemy wam szybką recepturę na aromatyczne udka pieczone w rękawie. Tak pysznego mięsa dawno nie jedliście. Spróbujecie?
Klasyczna golonka przyzwyczaiła smakoszy do konieczności obgotowania mięsa w aromatycznym wywarze. Dzięki temu golonka nabiera delikatności i pysznego smaku, jednak krok ten nie jest konieczny. Dobrym przykładem jest poniższa receptura na golonkę w gęstej marynacie, która wymaga jedynie pieczenia w rękawie. Golonka w gęstej marynacie z dodatkiem ciemnego piwa gwarantuje, że obiad z jej udziałem zostanie zapamiętany na długo. Soczyste i rozpływające się w ustach mięso zachwyca wszystkich miłośników najlepszych uczt. Sekretem do uzyskania idealnej soczystości i miękkości jest pieczenie golonki w rękawie, co kumuluje soki wewnątrz mięsa. Pod koniec wystarczy rozciąć rękaw i jeszcze chwilę piec, żeby wytworzyć pyszną chrupiącą skórkę.