Jesteś smakoszem bekonu? Jeśli nie wyobrażasz sobie jajecznicy lub zupy bez tego dodatku, to poznaj pewien patent. Ułóż plastry boczku na papierze do pieczenia i zwiń w rulon. Ten przydatny patent z chęcią wykorzystasz w kuchni.
Spróbuj skrzydełek z tego przepisu, a już nigdy nie pójdziesz do KFC. Te są smaczniejsze i przygotowywane na mniejszej ilości tłuszczu. Ich niesamowity smak tkwi w marynacie, którą zrobisz właśnie z tym przepisem.
Niby to gołąbki z papryką zamiast kapusty. Jednak taka faszerowana papryka wymaga innego przygotowania. Z tym przepisem szybko zmieniamy mięso mielone w pyszną i aromatyczny obiad.
Przygotuj schab z tego przepisu, a coraz rzadziej będziesz robiła tradycyjne kotlety schabowe. W połączeniu z pieczonymi warzywami zachwycają smakiem. Zrób i przekonaj się sama. Mojej rodzinie smakuje tak bardzo, że robię to danie raz w tygodniu.
Są dziś dwie szkoły smażenia kotletów schabowych: tradycyjna – na smalcu i nowoczesna – na oleju roślinnym. Wyciągnijmy więc z niepamięci rzadko dziś używany w domach tłuszcz do smażenia, dobrze zakorzeniony w tradycji i łatwy do zdobycia.
Dla praktykujących katolików w Polsce piątki są co do zasady dniami bez mięsa. Czy jednak dotyczy to wszystkich piątków? Nie, wyjątki się zdarzają – czasem wynikają z innych reguł, czasem biskup sam ogłasza dyspensę. Jak jest w pięć dni po zmartwychwstaniu?
Oto doskonały, szybki przepis na niedrogą mięsną przekąskę. Wykorzystuje ona chyba najbardziej popularny rodzaj podrobów: wątróbkę drobiową. Kosztuje grosze, przygotowanie trwa chwilę, a efekt – palce lizać.
Ten przepis na resztki ze świątecznego stołu pochodzi ze Szwecji. Jest nam bliski mieszanką smaków, a do tego prosty w przygotowaniu i – jak to uczta z resztek – niedrogi i pożywny.
Ten sposób na stare wędliny proponuje znana ekspertka kulinarna Ewa Wachowicz. Efektem prostych zabiegów jest pyszna, sycąca potrawka lub zupa – decyzja należy do nas. Obojętne, w jakiej wersji pojawi się na stole, będzie doskonałym sposobem na rozprawienie się z poświątecznym nadmiarem jedzenia.
Jak Wielkanoc, to zimne nóżki. Ta znakomita przekąska stała się już świąteczną tradycją w moim domu. Rodzina i goście się nią zajadają. Wszystko dzięki temu, że do galarety dodaję pewien smaczny rodzaj mięsa.
Jedną z niezwykłych zalet kotletów mielonych jest to, że można w urozmaicać je dodatkami do mięsnej masy. Niektóre dodają im smaku, inne zmiękczają mięso. Są też – jak w tym przypadku – składniki pełniące obie te funkcje.
Polecam przepis na obiad, który zachwyci cię smakiem. Wystarczy wydrążyć ziemniaki, wypełnić je mięsem mielonym i wstawić do piekarnika. Wyjdzie danie, że palce lizać dla całej rodziny.
Na jakim mięsie gotujesz biały barszcz? Wiele osób robi to na żeberkach wieprzowych lub boczku. Jednak ja korzystam z przepisu, który stawia na zupełnie inne mięso. Biały barszcz wychodzi pysznie, a goście chwalą i proszą o dokładkę.
Jeżeli nie masz czasu na gotowanie, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz smaczny i szybki obiad dla całej rodziny. Przygotowanie pysznego posiłku zajmie chwilę, a efekt przerośnie wszelkie oczekiwania. Ja już nie mogę się doczekać, kiedy podam ten obiad na stół.
Nie kupuj pasztetu na Wielkanoc, tylko zrób go sama. Ten z przepisu jest łatwy, szybki, a w dodatku ma smaczny dodatek z chrzanu. Wszyscy twierdzą, że nie ma sobie równych. Gotowa na wyśmienity pasztet pod pierzynką?
Post w Wielki Piątek to oczywistość, a jak to wygląda w Wielką Sobotę? Wielu wiernych wciąż nie zna jednoznacznej odpowiedzi. Kościół ma w tej kwestii jasno ustalone zasady. Na czym one polegają?
Choć na co dzień możemy być miłośnikami pasztetowego smarowidła do kanapek, od świątecznego pasztetu oczekujemy, że będzie zwartą, soczystą i miękką masą wypieczoną jak dobrze przygotowane ciasto. Co jednak zrobić, by pasztet taki nie był za suchy? Jest jeden sposób, by to sobie zagwarantować.
Łopatka wieprzowa na obiad nie musi być sucha. Z tym przepisem zrobisz doskonałe mięso, które możesz dodać praktycznie do wszystkiego. Na szczególną uwagę zasługuje także to, że obiad dla całej rodziny zrobisz za parę złotych. Poznaj ten prosty przepis i zaskocz domowych smakoszy.
Wielkanoc nie może odbyć się bez tej pieczeni na twoim stole. W smaku i soczystości przebija klasyczny pieczony schab. Zrób ją z tego przepisu i zaskocz swoich najbliższych na święta. Będą zachwyceni, a soczyste mięso zniknie w mgnieniu oka.
Ten przepis na marynowaną wątróbkę, który pokazał Karol Okrasa, nie ma sobie równych. Nowy pomysł na ten niezwykły produkt całkowicie zmienia jego oblicze.
Niedziela Palmowa przypada jeszcze w wielkim poście. Dlatego wielu szuka odpowiedzi na pytanie: czy tego dnia można jeść mięso. Sprawdzamy, co Kościół mówi na ten temat.
Makaron i mięso są zwykle smaczną propozycją na obiad. Dzięki temu przepisowi zrobisz pyszne danie, które błyskawicznie znika z talerzy. Wystarczy chwila przygotowań, by rurki z makaronu z nadzieniem mięsnym nasyciły całą rodzinę.
Zupa gulaszowa nasyci nawet największego głodomora. Jest niezwykle treściwa i pełna smaku. Przepis, który polecamy, zawiera też mięso, które sprawi, że zachwycisz się tą pożywną zupą gulaszową.
Pieczeni rzymskiej nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak ta w wydaniu Tomasza Strzelczyka wychodzi, że palce lizać. Dlatego polecam najlepszy przepis na to danie od znanego kucharza. W tym roku właśnie taką pieczeń rzymską przyrządzę na Wielkanoc.
Poznaj przepis na niezwykłą szynkę w galarecie. Jej smak i wygląd zachwyci każdego. Przepis i przygotowanie jest niezwykle proste, a samo obłędny. Poznaj przepis i zrób to danie na Wielkanoc.
Zwykle przepis na wątróbkę opiera się na dodaniu do niej jabłka. Tym razem jest trochę inaczej. Dzięki temu pysznemu dodatkowi wątróbkę podasz na Wielkanoc. Oczaruje smakiem rodzinę i gości.
Koniecznie poznaj ten przepis na galaretę z nóżek i podaj ją na Wielkanoc. Smak tej galarety przekona nawet najwybredniejszych smakoszy. A w dodatku – jeszcze nigdy nie robiło się ich tak łatwo. Nóżki z przepisu Heni Foks zachwycą rodzinę.
Żeberka to świetny pomysł na obiad. Jednak, choć wieprzowina nie jest trudnym mięsem, nie każdy umie zrobić je w odpowiedni sposób. Chodzi o to, by były dobrze upieczone, a jednocześnie soczyste i nieprzesuszone. Zapoznaj się z tym przepisem i dowiedz się, co musisz zrobić, a uzyskasz mięso tak miękkie, że samo będzie odchodziło od kości. Przekonaj się, jakie to proste.