Emerytka nie jest w stanie kupić normalnej żywności przez ceny, jakie panują obecnie w sklepach spożywczych. Z tego powodu na co dzień je zwykłą mortadelę i parówki, lecz taka dieta nie należy do zdrowych. Wszystko przez zbyt niską emeryturę. Pani Helena, emerytka, która przepracowała całe 42 lata swojego życia, nie jest w stanie normalnie funkcjonować za swoją emeryturę. Świadczenie zostało dla niej wyliczone na niecałe 1200 złotych miesięcznie. Dlatego też jej codzienny jadłospis prezentuje się wyjątkowo niezdrowo, a starsza kobieta musi każdego dnia szukać oszczędności w nawet najbardziej podstawowych rzeczach. Jej słowa mrożą krew w żyłach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Mięso często gości na naszych stołach. Niektórzy smakosze przed jego przyrządzaniem myją je w kuchennym zlewie. Okazuje się, że w ten sposób możemy rozprzestrzenić bakterie znajdujące się na powierzchni mięsa. Tym samym zwiększamy ryzyko ewentualnego zatrucia pokarmowego.Nie da się ukryć, że mięso odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu tak wielu smakoszy regularnie zajada specjały na jego bazie. Wielu wielbicieli kulinariów decyduje się na wcześniejsze mycie mięsa. Warto się tego wystrzegać.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Mięso z supermarketów najczęściej jest zapakowane w plastikowy pojemnik, na którym znaleźć możemy wszystkie informacje odnośnie produktu. Jednak niewiele osób zwraca uwagę na niepozorny dodatek, który znajduje się wewnątrz opakowania. Chodzi oczywiście o białą podkładkę, na której zazwyczaj ułożone jest mięso. Jej nadrzędną funkcją jest wchłanianie wody.Choć coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską, wielu nie obraża sobie życia bez mięsa. Mimo że nie poleca się jego jedzenia w największe upały i tak tego typu dania mają swoich zagorzałych zwolenników.Obecnie w supermarketach mamy bardzo duży wybór mięs. Praktycznie w każdym trafić można zarówno na pospolite kawałki kurczaka, jak i bardziej ekskluzywne propozycje. Pakowane są one w plastikowe pudełka, które najczęściej w środku wyłożone są specjalną podkładką. Jej obecność w tego typu produktach nie jest przypadkowa — spełnia ona określoną funkcję. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Eksperci nie mają dobrych wieści dla wielbicieli mięsa. Nieustanny wzrost jego cen znacząco przyśpieszy w nadchodzących miesiącach. Jednym z powodów wzrostu cen jest coraz mniejsze zainteresowanie tym produktem oraz liczne ruchy popierające dietę roślinną. Według ekspertów największy wzrost cen będziemy mogli obserwować na przykładzie mięsa wieprzowego. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:W 3 oraz 4 kwartale 2021 roku ceny nie tylko nie przestaną rosnąć, a wręcz przyśpieszą ze zwiększoną mocą.
Kotlety mielone jadasz praktycznie co tydzień i chcesz spróbować czegoś nowego? Przetestuj poniższą wersję z dodatkiem żółtego sera. Dzięki temu ich smak będzie jeszcze lepszy i bardziej intensywny. Kotlety mielone są prawie tak samo popularne jak kotlety schabowe, dlatego istnieje spore prawdopodobieństwo, że mogą się znudzić. Warto więc odmienić ich smak dodając odrobinę sera. Ser nie tylko sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste i delikatniejsze - jego intensywny smak pobudzi twoje zmysły, zwiększy apetyt i wywoła zachwyt w domownikach, których poczęstujesz takim rarytasem. Dalsza część artykułu pod nagraniem:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.
EURO 2020 dla polskiej reprezentacji dobiegło końca. Kamil Glik udał się na wakacje w Grecji. Odwiedził tam niezwykle luksusową restaurację Nusr-Et Steakhouse. Piłkarz miał okazję spróbować słynnego złotego steka przygotowywanego przez samego Salt Bae. Przysmak kosztował około 1100 złotych.Nie da się ukryć, że złoty stek kojarzy się z luksusem, na który mogą sobie pozwolić tylko najbogatsi. Okazuje się, że Kamil Glik zalicza się do tego grona. Żona piłkarza opublikowała na swoim Instagramie relację z pobytu w restauracji Nusr-Et Steakhouse.
Sieć sklepów Aldi zdecydowała się na podjęcie zdecydowanych kroków. Jakiś czas temu poinformowano o wycofaniu ze sprzedaży jajek z chowu klatkowego. Jednak na tym nie koniec poważnych zmian. Okazuje się, że z niemieckich placówek Aldi do 2030 roku ma zniknąć mięso pochodzące z ferm przemysłowych.Aldi jest siecią, która ma wiele placówek na całym świecie. Szacuje się, że zajmuje ona siódme miejsce na świecie pod względem sprzedaży. Ostatnie doniesienia potwierdzają, że sieć sklepów zamierza wcielić w życie interesujące rozwiązania.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kotlet schabowy z miękką, rozpadającą się panierką nie smakuje zbyt dobrze. Dlatego poniższy sposób, który polega na dodaniu do panierki płatków kukurydzianych, rozwiązuje ten problem. Po usmażeniu kotlet jest chrupiący i przepyszny. Kotlety schabowe nie mają sobie równych, czego dowodem jest ich ogromna popularność w całej Polsce - co niedziela kraj wypełnia się dźwiękami tłuczenia mięsa, co natychmiast wywołuje zwiększoną produkcję śliny. Niestety sporo ludzi nie do końca wie jak usmażyć je w taki sposób, aby panierka trzymała się mięsa, nie odpadała podczas smażenia, a podczas jedzenia przyjemnie chrupała w ustach. Na szczęście istnieje bardzo łatwa metoda, aby uzyskać wszystkie te cechy. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Tłuczek do mięsa może wydawać się doskonale poznany, lecz wiele osób nie wie, dlaczego ma dwie różne strony. Kratkowana część doskonale sprawdza się do rozbijania schabowych. Z kolei rowki wykorzystuje się do zmiękczania wołowiny i innych bardziej zwartych rodzajów mięsa.Tłuczek do mięsa można znaleźć w każdej kuchni - praktycznie wszystkie gospodynie domowe mają przynajmniej jedno takie narzędzie w swojej szufladzie. Mimo wszystko cały czas tajemnicą pozostaje, po co ma on dwie strony. Najczęściej wykorzystujemy go do rozbijania kotletów schabowych - dzięki temu mięso jest delikatnieje, a my nie musimy męczyć się z długim żuciem. Do wieprzowiny używamy części z kratką, do czego więc służą rowki?Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Chów klatkowy od dawna wzbudza spore kontrowersje. Wiele organizacji domagało się zaprzestania tego procederu z uwagi na nieetyczne traktowanie zwierząt hodowlanych. Tym razem Unia Europejska pozytywnie odpowiedziała na obywatelską inicjatywę „Zakończmy epokę klatek”. Do 2023 roku ma zostać przedstawiony wniosek ustawodawczy dotyczący zakazu stosowania klatek w odniesieniu do różnych zwierząt gospodarskich.Wiele osób czekało na dzień, w którym chów klatkowy odejdzie w niepamięć. Okazuje się, że już za jakiś czas ten scenariusz może się ziścić. Wszystko za sprawą obywatelskiej inicjatywie „Zakończmy epokę klatek”.
Grillowanie na plaży nie ma sobie równych, jednak należy przestrzegać dość rygorystycznych zasad - za ich ignorowanie można dostać duży mandat o wysokości 500 zł. W polskim prawie nie ma odgórnego zakazu robienia grilla na plaży. Z tego powodu trzeba znać regulamin miejsca, które wybrało się na odpoczynek.Plażowy grill z przyjaciółmi lub rodziną ma swój wyjątkowy klimat, którego nie da się pobić niczym innym. W końcu widok zachodzącego nad wodą słońca, delikatna bryza i strzelające węgle sprawiają, że na samą myśl odczuwa się błogostan. Przyjemne chwile mogą zostać niestety przerwane wizytą straży miejskiej, która za nieprzestrzeganie zasad ma prawo wlepić mandat o wysokości nawet 500 zł. Dlatego przed rozpoczęciem zabawy warto zapoznać się ewentualnymi zakazami. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Dzisiaj wrotycz porasta łąki, przydrożne rowy, zagajniki i ogrody - przez ogrodników uznawany jest jednak za chwast. Dawniej stosowano go jako przyprawa do mięs. Co więcej, jego olejki eteryczne doskonale sprawdzają się jako specyfik na komary. Latem nie ma nic gorszego niż doskonale spędzony czas przy grillu z rodziną, który uprzykrzany jest przez chmary komarów, chcących wyssać krew z domowników. Istnieje na to na szczęście jedno doskonałe remedium. Wrotycz jest w Polsce bardzo pospolitą rośliną, którą znaleźć można dosłownie wszędzie. Jeśli więc chcesz rozprawić się z owadami, lub po prostu doprawić mięso - zerwij kilka roślin. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
W trakcie upałów nie powinno jeść się niezdrowych i kalorycznych produktów, które składają się jedynie z pustych kalorii. Niewskazane są słone przekąski, jak paluszki i chipsy, gdyż zawierają zbyt dużo soli. Odpaść powinny również mięsa, gdyż bardzo długo są trawione. W czasie upałów rzadko myślimy o jedzeniu, ponieważ chcemy się jedynie ochłodzić. Oczywiście utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia jest bez dwóch zdań najważniejsze, tak dobre żywienie także jest istotne. Niestety nasze żywieniowe przyzwyczajenia pozostawiają wiele do życzenia, głównie z powodu ilości śmieciowego jedzenia, jakie pochłaniamy każdego dnia. Niżej zdradzamy jakich produktów powinniśmy unikać w gorące dni. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kurczak często wychodzi suchy i twardy jak podeszwa, na szczęście wystarczy znać kilka zasad i tricków, dzięki którym mięso drobiowe zawsze się uda. Duże znaczenie ma wyjęcie mięsa na 40 minut z lodówki przed smażeniem, a także pozbycie się przerostów i błon. W taki sposób uzyskasz soczystego kurczaka, przy zachowaniu dużej delikatności. Mięso z kurczaka wymaga delikatności przy gotowaniu. Podczas rozbijania kotletów konieczne jest wyczucie, a podczas smażenia nawet jedna minut zbyt długiego gotowania sprawi, że wnętrze mięsa będzie suche i niesmaczne. Warto pamiętać o aromatycznej marynacie, jeśli chcemy wprowadzić do mięsa więcej smaków. Marynowanie powinno trwać jak najdłużej, przynajmniej przez całą noc. Tylko wtedy mieszanka przypraw jest w stanie spenetrować wnętrze drobiu.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule pokazujemy jak wykorzystać pestki po czereśniach, jako remedium na bolące stawy. Ten tekst wyjaśnia, czy można pić kawę w trakcie dużych upałów.
Nie od dziś wiadomo, że czerwone mięso może negatywnie wpływać na zdrowie. Zgodnie z zaleceniami lekarzy oraz dietetyków tygodniowo nie powinno się go jadać więcej niż pół kilograma. Okazuje się, że Polacy potrafią nawet trzykrotnie przekroczyć ten limit. Warto pamiętać, że regularne zajadanie czerwonego mięsa może przyczynić się do choroby nowotworowej. Najbardziej powinniśmy wystrzegać się przetworzonych produktów.Bez wątpienia czerwone mięso często gości na naszych stołach. Oprócz wołowiny zalicza się do niego również wieprzowinę, baraninę, jagnięcinę, koninę oraz dziczyznę. Nietrudno natknąć się na wielbicieli takowych mięs. Należy jednak mieć na względzie ich potencjalną chorobotwórczość.Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Mięso często gości na naszych stołach. Część naszych rodzimych produktów przeznaczana jest na eksport. Okazało się, że w partii drobiu, która trafiła do Czech, wykryto salmonellę. Wszystko wyszło na jaw w trakcie rutynowej kontroli.Nie da się ukryć, że mięso może być źródłem rozmaitych zagrożeń. W Polsce tego typu produkty niejednokrotnie były wycofywane z obiegu przez GIS. Tym razem potencjalnie niebezpieczne mięso znalazło się w Czechach.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Podczas grillowania wydarzyła się duża tragedia, która doprowadziła do operowania 6-latka. Chłopiec po zjedzeniu burgera z grilla odczuwał intensywny ból, spowodowany wbitym w przełyk stalowym drutem, pochodzącym ze szczotki do czyszczenia rusztu. Lekarze musieli improwizować, aby wyciągnąć go z gardła dziecka.Grillowanie jest rozrywką dla całej rodziny. Rozpalanie węgli, smażenie potraw i ich jedzenie dostarczają mnóstwa rozrywki. Sam smak usmażonych na ruszcie potraw sprawia, że rekompensowana jest cała praca związana z obsługą grilla. Aby jedzenie było względnie zdrowe i smaczne, ruszt należy regularnie czyścić. Zazwyczaj czyszczenie przeprowadza się na gorącym ruszcie, gdy zaschnięty tłuszcz jest odrobinę bardziej miękki. Mało kto spodziewa się jednak, że czynność ta może być groźna.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Mięso często gości na naszych stołach. Niektórzy smakosze sięgają po nie niemal codziennie. Z pewnością nawet dziś część wielbicieli kulinariów beztrosko zajadała mięso. Okazuje się, że 11 czerwca przypada katolickie święto Najświętszego Serca Pana Jezusa. Czy wiąże się to z postem?Nie da się ukryć, że mięso odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu dania na jego bazie cieszą się sporą popularnością wśród Polaków. Osoby wyznania katolickiego muszą jednak pamiętać o pewnych zasadach narzuconych przez Kościół.
Młoda kapusta niezwykle cieszy wszystkich miłośników jedzenia. Wielu marzy o delikatnej uduszonej kapuście z koperkiem, która wręcz rozpływa się w ustach, bo jest o wiele delikatniejsza niż warzywo, którym cieszymy się nieco później. Dlatego niżej prezentujemy przepis na bigos z jej udziałem. Sekretnym dodatkiem, który zmienia tę potrawę w coś obłędnego, jest zwyczajny koperek. To aromatyczne zioło nadaje kapuście wspaniałego smaku, a także bardzo korzystnie działa na cały układ trawienny. Bigos wywodzi się prawdopodobnie z tradycji myśliwskiej - myśliwi potrzebowali dużo energii na łowy, więc gotowali potrawkę z łatwo dostępnych dla nich składników. Z tego powodu w bigosie jest mnóstwo mięsa, przypraw i pysznej kapusty.
Idealna karkówka powinna być odpowiednio miękka i soczysta. Smakosze osiągają taki efekt na różne sposoby. Okazuje się, że wystarczy wykorzystać jeden popularny napój i karkówka wyjdzie perfekcyjnie. Mowa o zamarynowaniu jej w maślance. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów.Karkówka często gości na naszych stołach podczas cieplejszych dni, które sprzyjają beztroskiemu grillowaniu. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie biesiadowania przy rozgrzanym ruszcie bez tego specjału. Warto wiedzieć, jak przygotować go w idealny sposób.
Mięso jest obowiązkowym elementem każdego wesela - zimne nóżki, tłusty rosół, kotlet schabowy, pieczony kurczak czy grillowana karkówka to pozycje, które zawsze pojawiają się na stołach weselników, celebrujących świeżo upieczone małżeństwo. W przypadku dań zimnych, takich jak sałatki, koreczki czy kanapki również ciężko znaleźć pozycję, w której składzie nie znalazłoby się mięso. Niestety dla wegetarian taka sytuacja nie jest przyjazna. Gdy już są pytani o preferencje kulinarne, często dostają rybę.
Lidl konkuruje z Biedronką, organizując kolejne promocje i obniżki cen. W obu tych sklepach można znaleźć wyjątkowe oferty, lecz to Lidl może zachwycić mięsożerców. Jeśli więc planujesz w najbliższym czasie zrobić grilla lub pieczeń dla całej rodziny, wybierz się do niemieckiej sieci. Jutrzejsza tania sobota pozwala klientom obkupić się w smaczne i popularne produkty, których zazwyczaj cena jest znacznie większa. W taki sposób można zaoszczędzić odrobinę funduszy i przeznaczyć je na coś innego, co ucieszy każdego łowcę okazji.
Mało kto spodziewałby się, że na sklepowej znajdzie się mysz. Widok ten zaskoczył również Brittany Ellis. Kiedy kobieta dostrzegła szkodnika, chwyciła za swój telefon i zamieściła na TikToku nagranie prezentujące cały incydent.
Grillowanie podczas wolnych dni jest jedną z ulubionych rozrywek smakoszy. Któż nie lubi spędzać czasu w gronie najbliższych, przy pysznych frykasach z rusztu. Okazuje się, że nie wszędzie możemy sobie pozwolić na rozpalenie grilla.
Smakowity tatar niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Zazwyczaj smakosze sięgają po niego przy spożywaniu popularnego napoju alkoholowego. Rzecz jasna mowa o wódce. Jak przyrządzić perfekcyjny tatar?
Prażoki są obecne w wielu regionach Polski, choć pod różnymi nazwami. Wszędzie jednak robi się je bardzo podobnie, a największe różnice można zauważyć w doborze dodatków. Prażoki z kapustą wywodzą się z Łodzi, gdzie taka forma podania jest najbardziej popularna.
Najbliższe miesiące nie są łaskawe dla portfeli Polaków. Zdecydowanie więcej musimy zapłacić choćby za obiad w restauracji (więcej na temat pisaliśmy tutaj). Niestety, nie jest to koniec złych informacji.Ceny drobiu pójdą w góręRobiąc codzienne zakupy, już wkrótce może spotkać nas niezbyt przyjemna niespodzianka. O wiele więcej zapłacimy za mięso, zarówno drób, jak i wieprzowinę. Jest to o tyle "bolesna" podwyżka, że oba produkty dość często lądują w koszykach Polaków. Co jest przyczyną takiej sytuacji?Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso w programie "Money. To się liczy" mówił, że jest kilka przyczyn takiej sytuacji. Jednym z nich jest pandemia koronawirusa, która spowodowała zamknięcie różnych gałęzi sprzedażowych, przede wszystkim gastronomii oraz hoteli.Drugim problemem jest ptasia grypa, która objęła najważniejsze rejony hodowli. Ceny skupu drobiu są obecnie wyższe o 60 %, 70 %. Podrożały również ceny skupu wieprzowiny. Jest teraz wyższa o 30%. Niewykluczone, że mięso będzie jeszcze droższe. Coraz więcej mówi się bowiem o tzw. podatku od mięsa.Polska wprowadzi podatek od mięsa?Coraz głośniej mówi się o wprowadzeniu tzw. podatku od mięsa. Udowodniono, że jego produkcja ma zły wpływ na środowisku. Sprzyja bowiem produkcji dwutlenku węgla oraz metanu. Szacuje się, że hodowla odpowiada aż za 18 % produkowanych przez człowieka gazów cieplarnianych.Produkcja mięsa może wiązać się także z innymi negatywnymi skutkami dla środowiska. Powoduje znaczące zwiększenie zużycia wody pitnej, a w krajach rozwijających się sprzyja wycinaniu lasów.źródło: pixabayZdaniem ekspertów najbardziej szkodliwa dla środowiska jest hodowla bydła. Zużywa się do niej kilkakrotnie więcej wody niż w przypadku wieprzowiny oraz relatywnie najbardziej ekologicznego drobiu.Z pewnością wprowadzenie rozwiązania, jakim jest dodatkowy podatek od mięsa byłoby dość kontrowersyjnym rozwiązaniem. Chociaż coraz większą popularnością cieszy się dieta roślinna, to w dalszym ciągu często gości ono na naszych stołach. Czy jego wysokie ceny spowodują, że nie będziemy po nie sięgać tak często jak dawniej? Czas pokaże!Więcej na temat podatku od mięsa przeczytasz w tym artykule. Popierasz go, czy wręcz przeciwnie?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis na nietypową wątróbkę z dodatkiem rabarbaruJak przyrządzić babkę lancetowatą?Projekt zakazu sprzedaży napojów wysokoprocentowychźródło: money/ bezprawnikZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined
Wątróbka to zmora z dzieciństwa, kiedy nasze mamy i babcie często próbowały na siłę ją wciskać. Teraz, pomimo nieprzyjemnych wspomnień, większość z nas uwielbia jej charakterystyczny smak i fakturę, które ciężko znaleźć w jakimkolwiek innym produkcie. Jeśli całe życie dodaje do smażonej wątróbki jabłka, inne owoce lub cebulę, spróbuj zamienić je na łodygi rabarbaru. Gdy choć raz spróbujesz tego dania, już nigdy nie wrócisz do starego przepisu - dodatek rabarbaru jest zbyt pyszny, a móc o nim zapomnieć.