Krokiety są niezwykle smakowitym daniem, które niejednokrotnie przyprawiało o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Niestety ich zawijanie nie należy do najłatwiejszych zadań. Na szczęście możemy przygotować krokiety, które go nie wymagają.Przepis na krokiety bez zawijania zaskakuje prostotą. W znacznej mierze będą się one składały z ziemniaków. Dodatek w postaci orzechów znakomicie wpłynie na ich walory smakowe. Prośby o dokładkę są pewne.
Kotlety mielone mają sporą rzeszę fanów. Są wśród nich osoby je przygotowujące i spożywające, dorośli i dzieci. Nic dziwnego, mielone łatwo zrobić, a smakują doskonale. Dziś podamy wam przepis na chrupiące kotlety mielone bez tartej bułki. Koniecznie go przetestujcie.Kotlety mielone są tradycyjnym daniem polskiej kuchni. Jednak o tym, że często je przyrządzamy, decyduje przede wszystkim prostota ich przygotowania. Oczywiście nie bez znaczenia jest ich smak, na który składa się soczyste wnętrze i chrupiąca panierka. Do panierowania kotletów mielonych zwykle używamy tartej bułki. Jednak ma ona tę wadę, że chłonie sporo tłuszczu. Doskonałe rozwiązanie w tej sytuacji ma dla was Karol Okrasa. Znawca polskiej kuchni radzi, żeby tartą bułkę zastąpić płatkami owsianymi. Po usmażeniu chrupią jeszcze lepiej niż bułka, nie chłoną tyle tłuszczu i są o wiele zdrowsze.
Rosół jest zdecydowanie jednym z kultowych potraw polskiej kuchni. Pożywna potrawa doskonale rozgrzewa i dodaje sił. Chociaż coraz większą popularnością cieszy się wegańska wersja rosołu, to wciąż mnóstwo osób sięga po tradycyjną recepturę tego dania, gdzie kluczowym składnikiem jest oczywiście mięso. Które najlepiej wybrać?Rosół gości na wielu stołach przynajmniej raz w tygodniu. Nic dziwnego, że niemal każdy miłośnik gotowania ma na niego swój autorski patent. Często czytają nas jednak osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z gotowaniem, dlatego dziś zdradzamy kilka podstaw związanych z przygotowaniem tego pysznego dania. Na początek mięso. Które jest najlepsze?Jakie mięso jest najlepsze na rosół?Według kulinarnych ekspertów najlepszy rosół wychodzi z mięs mieszanych, czyli drobiowo - wołowy. Ich zdaniem do zupy warto dodać mięso: z porcji rosołowej, czyli skrzydełka, korpus oraz udko z kurczakamięso wołowe - np. ok. 400 g mostku lub karkówkiszyję z indykaNiektórzy znawcy gotowania polecają także np. kurze podroby, a sama Magda Gessler ostatnio zaskoczyła swoich fanów przepisem na nietypowy rosół z gęsi (przepis znajdziesz tutaj). O czym jeszcze warto pamiętać przygotowują rosół?Jak długo należy gotować rosół?To jak długo będziemy go gotować, zależy przede wszystkim od wyboru mięsa. Rosół drobiowy możemy ugotować w przeciągu godziny. Powód? To mięso nie wymaga od nas po prostu długiej i skomplikowanej obróbki.Rosół wołowy lub wołowo - drobiowy będzie wymagał od nas o wiele więcej cierpliwości. Wołowina jest twarda i nie ugotujemy jej w krótkim czasie.Tak jak wspominaliśmy na początku tekstu istnieje również alternatywna bezmięsna wersja rosołu. Przepis na nią znajdziecie tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Golonka po bawarsku według przepisu Magdy Gessler Placki ziemniaczane bez jajka i mąki - bosko chrupiące Budyniowe, obłędnie lekkie i śmietankowe naleśnikiźródło: winiary/ swieze miesoZapraszamy na nasz Instagram
Gołąbki są ulubioną potrawą wielu smakoszy. Niestety ich przygotowanie wymaga sporo czasu i często z nich z tego powodu rezygnujemy. Możemy ten proces jednak przyspieszyć. Wystarczy, że skorzystamy z piekarnika lub zamrażalnika. Receptury na gołąbki, która wam dotychczas polecaliśmy, w większości przypadków obejmowały obgotowywanie kapusty. I choć przepisy siostry Anastazji i Magdy Gessler pozwalają przygotować wspaniałe gołąbki, polecamy, by skorzystać z małej modyfikacji, która znacząco ułatwi przygotowanie dania.
Obiadowa surówka z selera często wcale nie jest taka zdrowa. Dodatek majonezu powoduje, że jest dość kaloryczna i bogata w tłuszcz. Wystarczy jednak zamienić sos jajeczny na delikatny dressing musztardowy, by móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się jej smakiem. Proponujemy jeszcze dodać orzechów, by całość przyjemnie chrupała. Seler korzeniowy często kojarzy się nam z przygotowaniem bulionu i włoszczyzną. A szkoda, bo jest naprawdę wartościowym warzywem, po które powinniśmy sięgać dużo częściej. Zawiera bowiem wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez, a także w witaminy z grupy B, witaminę PP, C, A i E. Świeża i chrupiąca surówka z selera może być potrawą, która zmieni wasze spojrzenie na to warzywo. Jej przygotowanie jest proste, a sprawdza się świetnie nie tylko jako dodatek do dań mięsnych. Podana z kaszą lub świeżym chlebem z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek. Spróbujcie koniecznie.
Czerwona kapusta nie jest najpopularniejszym warzywem w kuchni polskiej. Zwykle wykorzystuje się ją do przyrządzenia obiadowej surówki z marchewką czy zasmaża. Proponujemy nieco inaczej przygotować to warzywo i sięgnąć po winogrona. Ten zaskakujący dodatek sprawi, że będzie delikatnie słodka i pyszna. Do surówki według przepisu dodajemy majonezu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zamienić go na zdrowy olej np. lniany lub lżejszą albo wegańską wersję popularnego sosu jajecznego. Dodajcie grzanek lub orzechów włoskich, a surówka będzie mogła stanowić samodzielną przystawkę.
Kotlety mielone często goszczą na polskich stołach. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś zaprezentujemy przepis na kultowe kotlety mielone z niezwykle smakowitym nadzieniem. W środku mięsnych frykasów ukryjemy ser feta. Domownicy nie będą w stanie się oprzeć.Kotlety mielone z serem feta charakteryzują się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Słony grecki ser doskonale podkreśla walory mięsa. Prośby o dokładkę są pewne.
Nie ma to jak dobre schabowe. Najlepiej, gdy wewnątrz są soczyste, a panierka przyjemnie chrupie. Przygotowujemy je zwykle w podobny sposób — rozbite plastry mięsa oprószamy solą i pieprzem, a następnie panierujemy. Warto urozmaicić ich smak, dodając odrobinę musztardy. Dzięki niej staną się jeszcze bardziej soczyste, a jednocześnie nabiorą charakteru. Delikatny smak tego sosu będzie pasował idealnie do wieprzowych kawałków. Czosnek jeszcze dodatkowo go podkręci, nadając kotletom lekko pikantnego posmaku. Smażcie je na niezbyt dużym ogniu, by w środku nie były surowe, a panierka stopniowo nabierała koloru. Wtedy będą idealne.
Kurczak z kurkami to wyjątkowe danie obiadowe, które posmakuje wszystkim domownikom. Delikatny kurczak smakuje obłędnie w towarzystwie aromatycznych kurek, pietruszki i sosu śmietanowego. Poznaj przepis na genialnego kurczaka z kurkami, doskonałego do kaszy, ryżu, makaronu i zimniaków.Kurki są bardzo zdrowymi grzybami, dostępnymi niemal przez cały rok. Przygotuj z nich smaczny, pożywny i zbilansowany posiłek dla całej rodziny. Kurki podsmażone na prawdziwym maśle, otulone pietruszką i doprawione solą i pieprzem smakują rewelacyjnie. Do dania z kurczakiem i kurkami podaj ulubiony makaron, ryż lub kaszę. Kurki są grzybami, które zawierają duże ilości fosforu, potasu, magnezu, żelaza. Są również bogate w witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Związki zawarte w grzybach zmniejszają ciśnienie krwi, regulują pracę serca i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu naczyniowego.Z kurek przygotujesz wiele smacznych potraw, np. pierogi, jajecznicę, czy doskonałą zapiekankę z pomidorów pod serową chmurką.
Kurczak pieczony z warzywami jest doskonałą propozycją na szybki, rodzinny obiad. Mięso jest dobrze doprawione, miękkie i soczyste w środku, skórka natomiast jest przyrumieniona i przypieczona. Warzywa pieczone z kurczakiem są chrupiące i tworzą świetny dodatek do mięsa. Poznaj przepis na kurczaka pieczonego z warzywami.Kurczak marynowany w ziołach i przyprawach zawsze smakuje doskonale. Jeśli chcesz, aby mięso było bardziej aromatyczne, zamarynuj je dzień przed pieczeniem i wstaw do lodówki na całą noc. Kurczaka z warzywami piecz w wysokiej temperaturze z opcją grzania góra-dół. Termoobieg może wysuszyć mięso.Danie przygotuj z ulubionymi warzywami. Do zapiekanki wykorzystałam szparagi, marchewkę, cukinię i paprykę, jednak korzeń pietruszki, cebula, bataty, czy dynia będą smakować równie dobrze. Warzywa pieczone w piekarniku są chrupiące i jednocześnie delikatnie, a polane marynatą ziołową do kurczaka rozpływają się w ustach.Jeśli szukasz pomysłu na obiad z kurczakiem, przygotuj również kurczaka w sosie porowym i kurczaka pieczonego z ziemniakami. Dania są bardzo aromatyczne i z pewnością podbiją serca wszystkim smakoszom.
Schab gotowany na parze jest świetną alternatywą do pieczonego i smażonego mięsa. Gotowanie na wolnym ogniu sprawia, że mięso jest soczyste w środku, miękkie i rozpływające się w ustach. Do przygotowania schabu niezbędna jest odpowiednia marynata, dzięki której mięso nabierze doskonałego, pełnego smaku. Poznaj przepis na schab gotowany na parze.Aby mięso miało idealny smak i aromat, zamarynuj je dzień przed gotowaniem i wstaw do lodówki na całą noc. Marynata do schabu musi być intensywna w smaku, mocno czosnkowa, ziołowa, ale i odpowiednio słona. Pamiętaj, aby przed gotowaniem obwiązać mięso sznurkiem lub nitką, aby nie rozleciało się podczas obróbki termicznej.Schab gotowany na parze smakuje rewelacyjnie na ciepło, podany z ziemniakami i ulubioną surówką. Na bazie wody, która została z gotowania możesz przygotować również aromatyczny sos, który urozmaici całe danie. Schab gotowany na parze jest również świetnym dodatkiem do kanapek i zimnej płyty. Przygotuj do niego sos chrzanowy, doskonały do mięs na zimno.
Nie da się ukryć, że gołąbki są jednym z najbardziej sztandarowych dań naszej rodzimej kuchni. Specjał można przygotować na wiele sposobów. Dziś wypróbujemy przepis na gołąbki, w których farszu zagoszczą śliwki. Jesienna wersja dania z pewnością przypadnie do gustu domownikom.Gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu danie cieszy się sporą popularnością wśród wielbicieli swojskich smakołyków. Mięsny farsz zawinięty w liście kapusty będzie jeszcze lepszy, jeśli dodasz do niego trochę śliwek.
Schab gotowany w sosie koperkowym jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Mięso jest bardzo delikatne, soczyste i miękkie, a sos dodaje daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Schab nie wymaga długiego przygotowywania, dlatego też cały obiad przygotujesz w niecałe dwie godziny. Poznaj przepis na obłędny schab gotowany w sosie koperkowym.Koperek jest bardzo aromatycznym ziołem, od lat wykorzystywanym w kuchni i medycynie naturalnej. Doskonale pasuje do sałatek, makaronów, dań wegetariańskich i mięsnych, nadając im wyraźnego smaku. Koperek świetnie radzi sobie z bólami żołądka, problemami trawiennymi, kolkami, a także zawiera cenne przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia i działają przeciwzapalnie.Schab gotowany w sosie koperkowym jest soczysty, delikatny i rozpływa się w ustach. Danie przygotowuję z ziemniakami tłuczonymi, które również polewam aromatycznym sosem. Do obiadu świetnie pasuje surówka z kiszonej kapusty lub ogórki kiszone. Schab przed gotowaniem zawsze podsmażam na patelni, aby kawałki mięsa nie rozleciały się podczas obróbki termicznej.Gotowany schab jest świetną alternatywą dla tradycyjnych koletów. Poznaj przepis na delikatny schab gotowany z warzywami oraz obłędny schab w sosie pieczarkowym z kopytkami. Dania są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy.
Schab gotowany w sosie własnym jest niezwykle smacznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Mięso w przyprawach jest duszone w całości, dzięki czemu jest soczyste i bardzo aromatyczne. Sos natomiast jest gęsty, aksamitny i świetnie doprawiony. Poznaj przepis na schab gotowany w sosie własnym.Schab gotowany w sosie własnym wprost rozpływa się w ustach. jest delikatne, miękkie i doskonale doprawione. Sos przygotowany na bazie bulionu i wody ze schabu ma mocny, mięsny smak i aromat. Danie przygotuj w kluskami śląskimi lub ziemniakami z koperkiem i surówką z czerwonej kapusty.Mięso zamarynuj przynajmniej godzinę przed przygotowywaniem dania. Jeśli chcesz, aby schab był jeszcze bardziej aromatyczny, możesz zamarynować go nawet dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc. Do sosu koniecznie dodaj liście laurowe i ziele angielskie, które są wręcz kluczowymi składnikami każdego mięsnego sosu.
Schab gotowany w plastrach w sosie własnym to doskonały pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso podsmażone, następnie długo gotowane na wolnym ogniu zyskuje doskonały smak i jest wyjątkowo soczyste i delikatne. Poznaj przepis na aromatyczny schab gotowany w plastrach.Schab gotowany w plastrach jest alternatywą dla klasycznych kotletów smażonych na patelni. Mięso jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach. Długie gotowanie schabu w bulionie uwalnia jego smak, dzięki czemu danie jest bardzo mięsne i aromatyczne. Kawałki mięsa musisz jednak podsmażyć, aby nie rozpadły się podczas gotowania.Schab gotowany w plastrach przygotowuję z gotowanymi ziemniakami z koperkiem i surówką lub buraczkami w chrzanie. Doskonałym dodatkiem są również kiszone ogórki, które świetnie komponują się z mięsem i ciemnym sosem. Pamiętaj, aby przed dodaniem mąki do wywaru, zahartować ją w zimnej wodzie, dzięki czemu unikniesz mącznych grudek pływających w sosie.
Schab gotowany w plastrach w aromatycznym sosie pieczarkowym to szybkie danie jednogarnkowe, idealne na rodzinny obiad. Schab jest wyjątkowo delikatny, miękki i doskonale łączy się z podsmażonymi grzybami. Do dania przygotuj kluski śląskie lub kopytka, a prośby o dokładkę będą pewne. Poznaj przepis na wyśmienity schab gotowany w plastrach.Schab gotowany w plastrach jest doskonałym pomysłem na obiad. Kawałki mięsa duszone w gęstym, bardzo aromatycznym sosie pieczarkowym, są wyjątkowo delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach. Cały sos uzupełniony jest śmietaną i odrobiną mąki, aby zyskał odpowiednią konsystencję.Schab gotowany w plastrach doskonale smakuje z ziemniakami, kluskami śląskimi i kopytkami. Kluseczki lub kopytka świetnie wchłaniają sos, przez co są wyjątkowo miękkie i doskonałe w smaku. Mocno aromatyczny sos świetnie łączy się również z surówkami, kiszonymi ogórkami i burakami.
Schab gotowany z warzywami jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Mięso jest niezwykle delikatne, a duszone w warzywach i ziołach zyskuje rewelacyjny smak. Marchewka i pietruszka dobrze zagęszczą danie, a por i seler doda potrawie wyraźnego aromatu. Poznaj przepis na schab gotowany z warzywami.Schab gotowany jest świetną alternatywą dla tradycyjnych, dość ciężkich kotletów schabowych. Mięso jest delikatnie podsmażone w cebulce, czosnku i przyprawach, następnie długo gotowane w aromatycznych warzywach do rosołu. Całe danie zyskuje doskonały smak i aromat i z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy.Schab gotowany z warzywami jest delikatny i przede wszystkim nie jest tłusty i ciężki. Gotowany w warzywach, takich jak marchewka, pietruszka, por i seler, zyskuje świetny smak i aromat, wprost rozpływa się w ustach. Danie najlepiej smakuje podane z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami.Jeśli szukasz pomysłu na obiad ze schabem-tu znajdziesz świetny przepis na schab pieczony z ziemniakami. Doskonałe i szybkie danie dla całej rodziny.
Makaron z mięsem mielonym w aromatycznym sosie śmietanowym jest doskonałą alternatywą dla klasycznego spaghetti bolońskiego w sosie pomidorowym. Śmietanka z pietruszką i startym parmezanem tworzą sos, który idealnie komponuje się z czerwonym mięsem i delikatnym makaronem. Poznaj przepis na wyśmienity sos z mięsa mielonego do makaronu.Makaron z mięsem mielonym w aksamitnym sosie śmietanowym to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Sos jest delikatny, jednak mięso, czosnek, cebulka i natka pietruszki dodają mu charakteru i doskonałego smaku. Mięso mielone podsmażone, a następnie długo gotowane jest miękkie i bardzo aromatyczne. Danie przygotowuję zwykle z penne, ponieważ rurki wchłaniają sos i świetnie łączą się z całą potrawą, jednak mięso z sosem śmietanowym doskonale pasuje do każdego rodzaju makaronu. Tu znajdziesz wskazówki, jak ugotować makaron, żeby był doskonały w smaku i zachował odpowiednią strukturę.Jeśli jesteś miłośnikiem dań makaronowych z mięsem, koniecznie przygotuj również włoską carbonarę z boczkiem, parmezanem i sosem śmietanowym. Palce lizać.
Surówka jest ważnym elementem dania obiadowego. Dostarcza witamin i soli mineralnych, ale też wprowadza lekkość i orzeźwienie. Jeśli znudziły ci się już zielone sałaty i marchewka z jabłkiem, mamy apetyczną propozycję. Przygotuj surówkę z czerwonej kapusty. Będzie lepsza niż z restauracji.Czerwona kapusta nie cieszy się w naszej kuchni dużą popularnością. Może ładnie wygląda na straganie, ale rzadko ląduje w naszym koszyku. Nie mamy pomysłu co z niej zrobić. Dlatego przychodzimy wam z pomocą. Naprawdę warto docenić to warzywo, bo jest bardzo zdrowe, wartościowsze nawet od kapusty białej. Od głowiastej kapusty różni się też nieco smakiem, a na talerzu wygląda niezwykle apetycznie.
Mamy dobrą wiadomość dla wielbicieli schaboszczaków. Możecie odmienić ich smak, stosując odpowiednią marynatę. Zobaczcie jak przygotować soczyste, obłędnie pyszne schabowe po kowalsku. Mają miodowy smak i lekko ostrą nutę. Doskonale smakują zwłaszcza po zapieczeniu.Kotlety schabowe przygotowujemy zwykle w jeden i ten sam sposób. Rozbite plastry mięsa oprószamy solą i pieprzem, panierujemy i smażymy. Za każdym razem mają więc ten sam smak. Może i dobry, jednak trochę monotonny. Jeśli więc chcesz zrobić kotlety schabowe o nieco innej nucie smakowej, wystarczy, że wcześniej zamarynujesz mięso. Smak składników użytych do marynaty wpłynie na smak potrawy. Oczywiście poza tym marynata doda też mięsu kruchości i soczystości. My proponujemy wyważoną w smaku marynatę miodowo-musztardową.
Jeśli jeszcze zastanawiasz się czym podjąć jutro rodzinę, mamy pewien pomysł. Przygotuj rozgrzewające gołąbki. Będą w sam raz na Wszystkich Świętych. Są pożywne, a ich smak zawsze przywołuje rodzinny dom. Doskonale nadają się do odgrzewania i smakują dużym i małym.Gołąbki z kapusty należą do polskiej klasyki. Choć może nie przyrządza się ich szybko, są bardzo smaczne i pożywne. Tak naprawdę same gołąbki wystarczą za cały obiad. Zawsze warto przygotować je w większej ilości, bo wszyscy zwykle proszą o dokładkę, a i bez problemu odgrzejesz je następnego dnia.
Tradycyjnie sałatka ziemniaczana przyrządzana jest z dodatkiem sporej ilości majonezu i cebuli. W wersjach lżejszych majonez zastępowany jest przez jogurt. Tym razem proponujemy wam, by pójść o krok dalej. Dodajcie do niej prosty sos z oliwy, octu i przypraw. W tym wariancie będzie odpowiednia dla każdego, gdyż nie zawiera ani glutenu, ani składników pochodzenia zwierzęcego. Idealnie sprawdzi się więc wtedy, gdy danie mamy podać dużej liczbie gości. Ta prosta w przygotowaniu sałatka zachwyci smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Świetnie smakuje zarówno z grillowanym mięsem, jak i z pieczoną rybą w panierce. Możecie też podać ją do schabowego marynowanego w jogurcie. W każdej formie będzie wyśmienita.
Jeśli macie ochotę na pyszne danie obiadowe, proponujemy przygotować gulasz. Duszone mięso jest miękkie i rozpływające się w ustach, a sos doskonale wzbogaci smak ugotowanej kaszy czy ziemniaków podanych do obiadu. Zobacz jak przygotować wyśmienity gulasz z dodatkiem kiszonych ogórków.Przygotowanie gulaszu nie jest trudne. Tak naprawdę wystarczy dusić mięso, do czasu, aż będzie wystarczająco miękkie. Niektórzy mają jednak problem z dosmaczeniem gulaszu. Mimo dodanych przypraw sos często jest zbyt delikatny w smaku. Proponujemy dodać do gulaszu 2-3 kiszone ogórki. Wcześniej pokrójcie je w kostkę, a wtedy szybko ich smak przeniknie do gulaszu. Ogórki kiszone pasują do gulaszu wieprzowego i wołowego. Dzięki nim danie będzie wyraziste i naprawdę pyszne.
Krokiety są pysznym pomysłem na obiad. W tradycyjnej wersji sporo czasu oraz dużego nakładu pracy musimy poświęcić na smażenie naleśników i zawinięcie w nie farszu. Nie będzie to jednak konieczne, jeśli skorzystamy z przepisu Roberta Makłowicza na jarzynowe krokiety. Spróbujcie koniecznie. Polecaliśmy wam już wiele receptur Roberta Makłowicza m.in. to smakowite leczo i tradycyjny rosół. Często, gdy już ugotujemy tę pyszną polską zupę, zastanawiamy się co zrobić z warzywami. Tymczasem można z nich przygotować naprawdę pyszne krokiety. Przepis znanego kucharza i dziennikarza w jednej osobie pomoże osiągnąć pożądany efekt.
Kotlety mielone są jednym z naszych ulubionych dań obiadowych. Lubimy je zwłaszcza w towarzystwie kaszy czy gotowanych ziemniaków oraz buraczków lub surówki. A wiesz, jak przyrządzić idealne kotlety mielone? Oto kilka rad, dzięki którym kotlety będą soczyste, miękkie i po prostu pyszne. Na smak i soczystość mielonych kotletów wpływa kilka czynników. Przede wszystkim jest to rodzaj mięsa. Kotlety mielone można zrobić z mięsa drobiowego, cielęcego, wieprzowego czy wieprzowo-wołowego. Każde z nich ma swoje zalety, jednak najłatwiej smaczne kotlety zrobić z mielonej łopatki wieprzowej. Zawarty w niej tłuszcz nadaje kotletom pożądanej soczystości.
Flaczki należą do tradycyjnych polskich dań. Choć są zaliczane do zup, są na tyle pożywne, że można się z nimi najeść. Zobaczcie jak przygotować pyszne flaczki na Wszystkich Świętych. Zjedzie je z wielką ochotą, po powrocie z cmentarza. Dodatek imbiru sprawi, że będą jeszcze bardziej rozgrzewające.Flaczki są smaczne i pożywne, bo jest w nich dużo mięsa i podrobów. Smaku i kolorytu dodają im warzywa, a także przyprawy. Te ostatnie to zazwyczaj imbir, chilli, gałka muszkatołowa i majeranek, które są bardzo aromatyczne i dodają potrawie pikantności. Jedząc flaczki, szybko więc się nasycisz, a także rozgrzejesz. Jest to potrawa doskonała zwłaszcza na chłodniejsze dni. A do takich należy zwykle dzień Wszystkich Świętych.
Sałatka z kapustą pekińską jest genialnym w smaku dodatkiem do każdego obiadu. Jest mocno warzywna, świeża i niezwykle pożywna. Sałatkę przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zachwyci wszystkich smakoszy. Poznaj przepis na sałatkę z kapustą pekińską - idealną do każdego obiadu.Kapusta pekińska jest kapustą o delikatnym, słodkawym smaku i twardych, jędrnych liściach. Kapusta pekińska jest bardzo zdrową odmianą warzywa. Związki zawarte w kapuście obniżają cholesterol, poziom cukru, zmniejszają stres antyoksydacyjny, a także wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Kapusta pekińska jest świetnym dodatkiem do sałatek i surówek obiadowych. Sałatka z kapusty, marynowanych pieczarek i kukurydzy smakuje rewelacyjnie z każdym rodzajem mięsa, rybą lub daniem wegetariańskim. Majonez dodaje sałatce aksamitnego wykończenia i dobrze łączy wszystkie składniki.
Mięso pieczone i duszone smakuje rewelacyjnie polane aksamitnym sosem. Sos do mięsa wieprzowego ma intensywny aromat, który dodatkowo podkreśla jego wyjątkowy smak. Najlepszy sos powstaje na bazie wody i tłuszczu powstałego w wyniku obróbki mięsa. Poznaj przepis na doskonały sos do mięsa wieprzowego.Sos do mięsa wieprzowego ma mocny smak i aromat. Świetnie komponuje się zarówno z pieczonym, jak i duszonym mięsem wieprzowym, takim jak schab czy karkówka, tworząc doskonałe danie dla całej rodziny. Sos dobrze łączy się również z ziemniakami, kluseczkami i delikatnymi surówkami obiadowymi.Sos do mięsa wieprzowego ma wyraźny smak, ponieważ przygotowywany jest z wody, tłuszczu i przypraw do marynowania. Sos jest więc niezwykle aromatyczny, z wyczuwalną nutą ziół i czosnku. Do sosu dodaję jeszcze liść laurowy i ziele angielskie, aby dodatkowo wzmocnić jego smak.