Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi - prosto i bez zawijania
Krokiety są niezwykle smakowitym daniem, które niejednokrotnie przyprawiało o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Niestety ich zawijanie nie należy do najłatwiejszych zadań. Na szczęście możemy przygotować krokiety, które go nie wymagają.
Przepis na krokiety bez zawijania zaskakuje prostotą. W znacznej mierze będą się one składały z ziemniaków. Dodatek w postaci orzechów znakomicie wpłynie na ich walory smakowe. Prośby o dokładkę są pewne.
Wyborne krokiety ziemniaczane z dodatkiem orzechów włoskich
Przeważnie krokiety kojarzą nam się z panierowanymi naleśnikami, w których skrywa się pyszny farsz. Tym razem przygotujemy je w bardziej niekonwencjonalny sposób. Jakie składniki będą nam potrzebne?
1 kg ziemniaków
3 jajka
50 g orzechów włoskich
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
60 g bułki tartej
30 g mąki pszennej
olej
Przepis na pyszne krokiety bez zawijania
Na początku obieramy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Kiedy będą jeszcze gorące, przeciskamy je przez praskę lub ubijamy. Na patelni prażymy orzechy. Robimy to bez dodatku tłuszczu. Następnie orzechy siekamy.
Natkę pietruszki myjemy i rozdrabniamy. Dodajemy do ziemniaków. Całość wzbogacamy o dwa jajka, orzechy oraz przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy tak, aby powstała jednolita masa.
Z masy ziemniaczanej formujemy niewielkie wałeczki. Obtaczamy je kolejno w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej zmieszanej z mąką. Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy będą złociste, wówczas są już gotowe.
Godny uwagi jest również nasz wcześniejszy artykuł wyjaśniający, jak smażyć tradycyjne krokiety, by nie pękały. Warto także sięgnąć po przepis na krokiety z grzybami.
Canva / Lesyy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ósmy kolor tęczy