Smakosze.pl

Canva /anandaBGD

Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi - prosto i bez zawijania

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Krokiety są niezwykle smakowitym daniem, które niejednokrotnie przyprawiało o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Niestety ich zawijanie nie należy do najłatwiejszych zadań. Na szczęście możemy przygotować krokiety, które go nie wymagają.

Przepis na krokiety bez zawijania zaskakuje prostotą. W znacznej mierze będą się one składały z ziemniaków. Dodatek w postaci orzechów znakomicie wpłynie na ich walory smakowe. Prośby o dokładkę są pewne.

Wyborne krokiety ziemniaczane z dodatkiem orzechów włoskich

Przeważnie krokiety kojarzą nam się z panierowanymi naleśnikami, w których skrywa się pyszny farsz. Tym razem przygotujemy je w bardziej niekonwencjonalny sposób. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 jajka

  • 50 g orzechów włoskich

  • pęczek natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • 60 g bułki tartej

  • 30 g mąki pszennej

  • olej

Przepis na pyszne krokiety bez zawijania

Na początku obieramy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Kiedy będą jeszcze gorące, przeciskamy je przez praskę lub ubijamy. Na patelni prażymy orzechy. Robimy to bez dodatku tłuszczu. Następnie orzechy siekamy.

Natkę pietruszki myjemy i rozdrabniamy. Dodajemy do ziemniaków. Całość wzbogacamy o dwa jajka, orzechy oraz przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy tak, aby powstała jednolita masa.

Z masy ziemniaczanej formujemy niewielkie wałeczki. Obtaczamy je kolejno w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej zmieszanej z mąką. Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy będą złociste, wówczas są już gotowe.

Godny uwagi jest również nasz wcześniejszy artykuł wyjaśniający, jak smażyć tradycyjne krokiety, by nie pękały . Warto także sięgnąć po przepis na krokiety z grzybami .

Krokiety
Krokiety

Canva / Lesyy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ósmy kolor tęczy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >