Smakosze.pl
Krokiety ziemniaczane bez zawijania

Canva /anandaBGD

Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi - prosto i bez zawijania

15 Listopada 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Krokiety są niezwykle smakowitym daniem, które niejednokrotnie przyprawiało o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Niestety ich zawijanie nie należy do najłatwiejszych zadań. Na szczęście możemy przygotować krokiety, które go nie wymagają.

Przepis na krokiety bez zawijania zaskakuje prostotą. W znacznej mierze będą się one składały z ziemniaków. Dodatek w postaci orzechów znakomicie wpłynie na ich walory smakowe. Prośby o dokładkę są pewne.

Wyborne krokiety ziemniaczane z dodatkiem orzechów włoskich

Przeważnie krokiety kojarzą nam się z panierowanymi naleśnikami, w których skrywa się pyszny farsz. Tym razem przygotujemy je w bardziej niekonwencjonalny sposób. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 jajka

  • 50 g orzechów włoskich

  • pęczek natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • 60 g bułki tartej

  • 30 g mąki pszennej

  • olej

Sposoby na obieranie czosnku

Jak szybko obrać czosnek? Zdradzamy najlepsze sposoby

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne krokiety bez zawijania

Na początku obieramy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Kiedy będą jeszcze gorące, przeciskamy je przez praskę lub ubijamy. Na patelni prażymy orzechy. Robimy to bez dodatku tłuszczu. Następnie orzechy siekamy.

Natkę pietruszki myjemy i rozdrabniamy. Dodajemy do ziemniaków. Całość wzbogacamy o dwa jajka, orzechy oraz przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy tak, aby powstała jednolita masa.

Z masy ziemniaczanej formujemy niewielkie wałeczki. Obtaczamy je kolejno w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej zmieszanej z mąką. Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy będą złociste, wówczas są już gotowe.

Godny uwagi jest również nasz wcześniejszy artykuł wyjaśniający, jak smażyć tradycyjne krokiety, by nie pękały. Warto także sięgnąć po przepis na krokiety z grzybami.

Krokiety

Krokiety

Canva / Lesyy

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ósmy kolor tęczy

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak zrobić idealny smażony bób?

Przepisy

Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę

Czytaj więcej >
Najdoskonalszy sok warzywny

Przepisy

Najdoskonalszy sok warzywny. Smaczna porcja witamin

Czytaj więcej >
Kultowy coleslaw z kalafiora

Przepisy

Kultowy coleslaw z kalafiora. Nietypowa, zachwycająca wersja uwielbianej surówki

Czytaj więcej >
Prosty sposób na domowy cukier waniliowy

Przepisy

Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszysty omlet po cesarsku. Śniadaniowy przysmak z Austrii

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

Czytaj więcej >