Przepis na schab gotowany w sosie własnym
Schab gotowany w sosie własnym jest niezwykle smacznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Mięso w przyprawach jest duszone w całości, dzięki czemu jest soczyste i bardzo aromatyczne. Sos natomiast jest gęsty, aksamitny i świetnie doprawiony. Poznaj przepis na schab gotowany w sosie własnym.
Schab gotowany w sosie własnym wprost rozpływa się w ustach. jest delikatne, miękkie i doskonale doprawione. Sos przygotowany na bazie bulionu i wody ze schabu ma mocny, mięsny smak i aromat. Danie przygotuj w kluskami śląskimi lub ziemniakami z koperkiem i surówką z czerwonej kapusty.
Mięso zamarynuj przynajmniej godzinę przed przygotowywaniem dania. Jeśli chcesz, aby schab był jeszcze bardziej aromatyczny, możesz zamarynować go nawet dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc. Do sosu koniecznie dodaj liście laurowe i ziele angielskie, które są wręcz kluczowymi składnikami każdego mięsnego sosu.
Przepis na schab gotowany w sosie własnym
Składniki na 6-7 porcji:
800 g schabu bez kości
2 łyżki mąki
kostka rosołowa warzywna
duża cebula
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Jak przygotować schab gotowany w sosie własnym?
Mięso w całości oprósz solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
W garnku z grubym dnem zeszklij na oleju pokrojoną cebulę, następnie włóż schab i obsmaż z każdej strony. Wlej 750 ml wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową i duś pod przykryciem przez godzinę. Sprawdzaj co jakiś czas poziom wody, jeśli jest jej mało, dodaj odrobinę.
Mąkę rozrób w wodzie i dodaj pod sam koniec gotowania, mieszaj, aż powstanie gładki i gęsty sos. Całość dopraw do smaku pieprzem i solą.
Smacznego.