Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na schab gotowany w sosie własnym
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.11.2021 01:00

Przepis na schab gotowany w sosie własnym

Przepis na schab gotowany w sosie własnym
canva/chas53

Schab gotowany w sosie własnym jest niezwykle smacznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Mięso w przyprawach jest duszone w całości, dzięki czemu jest soczyste i bardzo aromatyczne. Sos natomiast jest gęsty, aksamitny i świetnie doprawiony. Poznaj przepis na schab gotowany w sosie własnym.

Schab gotowany w sosie własnym wprost rozpływa się w ustach. jest delikatne, miękkie i doskonale doprawione. Sos przygotowany na bazie bulionu i wody ze schabu ma mocny, mięsny smak i aromat. Danie przygotuj w kluskami śląskimi lub ziemniakami z koperkiem i surówką z czerwonej kapusty.

Mięso zamarynuj przynajmniej godzinę przed przygotowywaniem dania. Jeśli chcesz, aby schab był jeszcze bardziej aromatyczny, możesz zamarynować go nawet dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc. Do sosu koniecznie dodaj liście laurowe i ziele angielskie, które są wręcz kluczowymi składnikami każdego mięsnego sosu.

Przepis na schab gotowany w sosie własnym

Składniki na 6-7 porcji:

  • 800 g schabu bez kości

  • 2 łyżki mąki

  • kostka rosołowa warzywna

  • duża cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

Jak przygotować schab gotowany w sosie własnym?

Mięso w całości oprósz solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

W garnku z grubym dnem zeszklij na oleju pokrojoną cebulę, następnie włóż schab i obsmaż z każdej strony. Wlej 750 ml wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową i duś pod przykryciem przez godzinę. Sprawdzaj co jakiś czas poziom wody, jeśli jest jej mało, dodaj odrobinę.

Mąkę rozrób w wodzie i dodaj pod sam koniec gotowania, mieszaj, aż powstanie gładki i gęsty sos. Całość dopraw do smaku pieprzem i solą.

Smacznego.