Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

Kurczak po seczuańsku
12.11.2021 01:00 Kurczak po seczuańsku - nietypowy pomysł na obiad w orientalnym stylu

Kurczak po seczuańsku jest doskonałym pomysłem na obiad w stylu kuchni Dalekiego Wschodu. Kurczak smażony z warzywami, gęstym sosem na bazie sosu sojowego i cukru, oprószony sezamem i szczypiorkiem smakuje genialnie. Poznaj przepis na kurczaka po seczuańsku. Kurczak po seczuańsku to tradycyjne danie kuchni chińskiej. Danie jest smażone, następnie duszone w gęstym sosie, dzięki czemu wszystkie składniki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środkuDanie przygotuj z ryżem jaśminowym, który świetnie komponuje się z całą potrawą. Kurczaka po seczuańsku przygotujesz zarówno w woku, jak i na patelni z grubym dnem. Przed przygotowywaniem dania pokrój wszystkie warzywa, abyś mógł kontrolować stopień smażenia. Jeśli również jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej- tu znajdziesz przepis na doskonały makaron z sosem sojowym, sezamem i szczypiorkiem.

Kurczak curry z ananasem
12.11.2021 01:00 Kurczak curry z ananasem - smakowite danie na rozgrzewkę

Kurczak curry z ananasem na bazie żółtej pasty curry i mleka kokosowego to doskonały pomysł na orientalny obiad. Kurczak jest miękki i soczysty, całe danie natomiast kremowe, słodkie, ale z wyraźną pikantną nutą. Jest genialne w smaku. Poznaj przepis na szybkie i orientalne danie, czyli kurczaka curry z ananasem.Orientalna, indyjska kuchnia słynie z idealnie doprawionych dań i łączenia smaków. Takie też jest curry z ananasem. Jest słodkie, lekko gorzkawe i pikantne jednocześnie. Curry koniecznie podaj z ryżem jaśminowym, który razem z kurczakiem i ananasem tworzy doskonałe połączenie. Pasta curry to mieszanka między innymi imbiru, kminu i chilli, dlatego też ostrożnie doprawiaj całe danie dodatkową ilością zmielonej, ostrej papryki. Możesz również całkowicie z niej zrezygnować, jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań. Jeśli chcesz uzyskać gęste curry, zamiast mleka kokosowego dodaj 100 ml śmietany 18 %. Przygotuj również wegetariańskie, czerwone curry z dynią, soczewicą i papryką, doskonałe na chłodne, jesienne dni.

Pieczone ziemniaki ze szpinakiem
12.11.2021 01:00 Chrupiące pieczone ziemniaki ze szpinakiem

Pieczone ziemniaki ze szpinakiem to pomysł na szybki obiad, kolację lub dodatek do dań mięsnych i potraw z grilla. Ziemniaki są bardzo aromatyczne, sycące i doskonałe w smaku. Poznaj przepis na szybkie pieczone ziemniaki ze szpinakiem.Pieczone ziemniaki ze szpinakiem są świetnym, pożywnym daniem dla całej rodziny. Mogą być również dodatkiem do potraw mięsnych i grillowanego mięsa. Ziemniaki gotowane w mundurkach, zapieczone z farszem z sera fety, szpinaki i czosnku smakują obłędnie. Całe danie oprószone jest dodatkowo intensywnym i bardzo aromatycznym cheddarem. Z ziemniaków przygotujesz wiele genialnych potraw, w tym pieczone talarki, sałatki, wielkopolski gzik, czyli ziemniaki z twarożkiem i szczypiorkiem. Ziemniaki są delikatne w smaku, dzięki czemu możesz łączyć je z dowolnymi składnikami i znaleźć swój ulubiony smak.

Ziemniaki pieczone w rękawie bez tłuszczu
12.11.2021 01:00 Ziemniaki pieczone w rękawie bez tłuszczu

Ziemniaki pieczone w rękawie bez tłuszczu to szybki pomysł na lekki i smaczny dodatek do obiadu. Pieczone ziemniaki obtoczone są w jogurtowej marynacie z czosnkiem i rozmarynem, są delikatne i miękkie w środku z lekko przyrumienioną i chrupiącą skórką. Poznaj przepis na pyszne ziemniaki pieczone w rękawie bez tłuszczu.Pieczone ziemniaki są pyszne, ale dość kaloryczne, ponieważ przygotowywane są z dużą ilością masła lub oleju. Ziemniaki pieczone w rękawie z marynatą z jogurtu nie zawierają grama tłuszczu, dzięki czemu są lekkie, mało kaloryczne i lekkostrawne. Ziemniaki podaj z ulubionym mięsem i obłędną surówką z selera. Do oprószenia ziemniaków wykorzystałam przyprawę do ziemniaków, ale możesz ją również zastąpić ziołami prowansalskimi, natką pietruszki, curry lub czerwoną papryką mieloną. Wszystkie zioła świetnie komponują się z pieczonym ziemniakiem i delikatnym jogurtem naturalnym.Jeśli szukasz pomysłu na smaczny i pożywny obiad- tu znajdziesz przepis na ziemniaki Hasselback z salami, doskonałe również jako dodatek do potraw z grilla.

Placki z dyni na ostro
12.11.2021 01:00 Placki z dyni na ostro - idealne na piątkowy obiad

Placki z dyni nie cieszą się tak dużą popularnością, jak ich ziemniaczany odpowiednik. Jednak nie oznacza to, że specjał nie jest godny uwagi. Smakołyk na bazie jesiennego warzywa potrafi przyprawić swoim smakiem o szybsze bicie serca. Jego przygotowanie jest banalnie proste.Pyszne placki można przygotować z rozmaitych składników. Tym razem postawimy na skarb jesieni. Dynia w tej odsłonie przypadnie do gustu smakoszom, którzy lubią od czasu do czasu postawić na odrobinę pikanterii.

Babcine mielone wieprzowe
12.11.2021 01:00 Najlepsze babcine kotlety mielone - cudowna i prosta receptura

Mielone są jednymi z najczęściej przyrządzanych kotletów w naszych kuchniach. Odpowiednio przygotowane wychodzą soczyste i wyjątkowo aromatyczne. Babcina receptura polegająca na dodaniu wymoczonej w mleku bułki i świeżych ziół pomoże wam uzyskać efekt, o jakim zawsze marzyliście. Spróbujcie koniecznie i zaskoczcie swoich gości tymi delikatnymi kotlecikami z wieprzowiny.Z wieprzowiny można przyrządzić wiele pysznych dań. Wystarczy wspomnieć o schabowym czy o wspaniałej recepturze na bitki wieprzowe, którą już wam polecaliśmy. Jednym z klasyków kuchni polskiej są też kotlety mielone, czyli mięso usmażone z dodatkiem cebulki i przypraw, obtoczone w delikatnej panierce z bułki tartej. Dzięki babcinej recepturze odkryjecie je na nowo.

Kurczak w pomarańczach - pomysł na pyszny obiad
11.11.2021 01:00 Kurczak w pomarańczach - pomysł na pyszny obiad

Szukasz niecodziennego pomysłu na pyszny obiad dla najbliższych? Przygotuj kurczaka w pomarańczach i doskonałą marynatą, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Mięso jest niezwykle soczyste, miękkie, otulone pomarańczami, kurkumą, imbirem i czosnkiem, jest doskonałe. Sprawdź, jak go przygotować.Kurczak pieczony z cytrusami i obłędną marynatą z soku pomarańczowego i orientalnych przypraw jest delikatne i soczyste w środku z lekko chrupiącą, złocistą skórką, wprost rozpływa się w ustach. Mięso przechodzi również smakiem cytrusów i zyskuje świeżą, pomarańczową nutę.Do kurczaka w pomarańczach ugotuj ulubiony ryż lub przygotuj ziemniaki opiekane. Mięso doskonale łączy się również z sałatką ze świeżych warzyw lub delikatną surówką z kapusty pekińskiej. Kurczaka możesz również zamarynować dzień wcześniej, aby był jeszcze bardziej aromatyczny.

Szybki kurczak w sosie jogurtowym
11.11.2021 01:00 Szybki kurczak w sosie jogurtowym

Kurczak w sosie jogurtowym jest pomysłem na szybkie i wyjątkowo smaczne danie dla całej rodziny. Mięso jest delikatnie doprawione i podsmażone z czosnkiem, porem i groszkiem. Całość otulona jest gęstym sosem jogurtowym. Sprawdź, jak go przygotować.Kurczak w sosie jogurtowym jest doskonałym, delikatnym i pożywnym daniem obiadowym. Soczyste mięso, aksamitny sos z dodatkiem pora, groszku i koperku dosłownie rozpływa się w ustach.Danie przygotuj z ryżem i warzywami gotowanymi na parze, które świetnie połączą się z aksamitnym sosem. Gorąco polecam ryż basmati lub ryż jaśminowy, ponieważ nie skleja się po ugotowaniu. Jogurt przed przelaniem na patelnię zahartuj mąką i zimną wodą, dzięki czemu nie zważy się podczas gotowania.Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny i szybki obiad- tu poznasz przepis na kurczaka zapiekanego w sosie porowym, idealny do ziemniaków, ryżu i kaszy.

Schab pieczony w rękawie
11.11.2021 01:00 Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony w rękawie jest świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i dodatek do zimnej płyty. Schab na zimno na kanapce z odrobiną chrzanu smakuje doskonale. Poznaj przepis na delikatne, soczyste i przepyszne mięso, czyli schab pieczony w rękawie.Schab pieczony w rękawie świetnie smakuje podany z ziemniakami, surówką i aromatycznym sosem do mięsa. Schab możesz również pokroić na cienkie plasterki i podać do kanapek zamiast klasycznej wędliny. Mięso jest bardzo delikatne, soczyste i miękkie, jest idealne. Aby schab naszedł smakiem i aromatem czosnku, ziół i przypraw, zamarynuj go dzień przed pieczeniem i wstaw do lodówki na całą noc. Schab piecz w piekarniku z wyłączoną funkcją termoobiegu, aby nie wysuszyć delikatnego mięsa. Ma być delikatne i soczyste.Przygotuj równie pyszny schab pieczony z suszonymi śliwkami, jest doskonały zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno na kanapkę.

Kotlety z kalafiora
11.11.2021 01:00 Złociste kotlety z kalafiora - konkurencja dla kultowych mielonych

Na polskich stołach często goszczą kotlety różnej maści. Prym wiodą mielone i schabowe, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować obiadowy specjał na bazie kalafiora. Wyborne kotlety zachwycają chrypiącą i złocistą skórką. Za ich niepowtarzalny smak w znacznej mierze będą odpowiadały wyjątkowe przyprawy. Mowa o papryce wędzonej i curry.Pyszny kalafior można przyrządzić na wiele sposobów. Tym razem wypróbujemy przepis, w którym przekształcimy go w wyśmienite kotlety. Mogą one z powodzeniem zastąpić klasyczne mielone. Domownicy z pewnością pokuszą się o dokładkę.

Jednogarnkowe danie z kapusty, ziemniaków i kiełbasy
11.11.2021 01:00 Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny z kiełbasą, ziemniakami i kapustą

Zrobiliście surówkę z białej kapusty, a teraz nie wiecie jak wykorzystać pozostałą część warzywa? Mamy dla was pyszny przepis, z którego wyczarujecie niesamowicie aromatyczne jednogarnkowe danie. Wystarczy, że do kapusty dodacie kiełbasy, ziemniaków i ulubionych przypraw. Dajcie się skusić tej rozgrzewającej kompozycji. Będzie idealna na rodzinny obiad. Jednogarnkowe dania, takie jak np. leczo, zwykle są bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle sycące. Warto wypróbować ten sposób przyrządzania potraw. Zwłaszcza że nie zawsze musimy gotować gulasz, co bywa czasochłonne. Czasem wystarczy po prostu składniki podsmażyć i trochę poddusić.

Schab gotowany w mleku z czosnkiem
11.11.2021 01:00 Schab gotowany w mleku z czosnkiem

Schab gotowany na mleku z czosnkiem jest wyjątkowo delikatnym i soczystym mięsem, które przygotujesz zarówno na rodzinny obiad, jak i na kanapkę, zamiast tradycyjnej wędliny. Schab jest miękki, aromatyczny i rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak go przygotować.Schab gotowany w mleku jest bardzo miękkim i delikatnym mięsem. Bogactwo przypraw sprawia, że jest również bardzo aromatyczny i doskonały w smaku. Schab gotowany na mleku może być przechowywany do 4 dni po przygotowaniu. Schab zamarynuj dzień przed gotowaniem. To bardzo poważne, ponieważ mięso będzie miało czas, aby dobrze najść przyprawami. Przed zagotowaniem mleka koniecznie wlej do garnka wodę, następnie zagotuj. W ten sposób unikniesz przypalenia mięsa i mleka. Schab przygotujesz na wiele sposobów. Tu poznasz przepis na delikatny schab gotowany na parze. Rozpływa się w ustach.

Szybki i pożywny kurczak z papryką
10.11.2021 01:00 Szybki i pożywny kurczak z papryką

Kurczak z papryką i cukinią to pomysł na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Cały posiłek przygotujesz w dosłownie pół godziny na jednej patelni, a z talerzy zniknie jeszcze szybciej. Poznaj przepis na zdrowy i smaczny obiad, czyli szybki i pożywny kurczak z papryką. Uwielbiam dania jednogarnkowe, ponieważ są bardzo aromatyczne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Kurczak z papryką jest propozycją obiadową, po którą sięgam za każdym razem, kiedy mam ochotę na pyszny i zdrowy obiad, ale nie mam czasu na długie gotowanie. Mięso doprawione aromatycznymi przyprawami, smażone i duszone z warzywami wprost rozpływa się w ustach.Potrawkę z kurczaka, papryki i cukinii podaję z makaronem, kaszą lub ryżem. Każdy dodatek świetnie łączy się z delikatnym i soczystym mięsem, tworząc doskonały obiad. Jeśli chcesz, aby kurczak bardziej naszedł przyprawami, zamarynuj go godzinę-dwie przed smażeniem i wstaw do lodówki. Jeśli szukasz pomysłu na błyskawiczny obiad- tu znajdziesz przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym, czyli proste i pyszne danie dla całej rodziny.

Schab gotowany ze śliwką
10.11.2021 01:00 Schab gotowany ze śliwką - elegancka przystawka

Schab gotowany ze śliwką jest doskonałym pomysłem na świąteczny obiad i kolację w gronie najbliższych. Mięso jest soczyste i delikatne, a śliwki nadają mu genialnego, słodkiego smaku. Schab jest doskonały zarówno na ciepło, podany z ziemniakami i surówką, jak i na zimno, jako mięso do kanapek. Poznaj przepis na obłędny schab gotowany ze śliwką.Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z wieloma przepysznymi potrawami. Jedną z nich jest właśnie schab gotowany ze śliwką. Schab gotowany ze śliwką ma ziołowo-czosnkowy smak z wyczuwalną, słodką nutą suszonych śliwek. Owoce podczas gotowania oddają sok, który dodatkowo nawilża schab od środka. Długa obróbka termiczna na wolnym ogniu sprawia, że mięso jest miękkie, soczyste i delikatne.Jeśli zostaną Ci jakieś śliwki z faszerowania mięsa, połóż je na schabie przed owinięciem folią, dzięki czemu zarówno środek, jak i wierzch schabu najdą ich aromatem. Aby mięso miało doskonały smak, musi być zamarynowane się w śliwkach, czosnku i ziołach dobę przed gotowaniem. Schab możesz nafaszerować również suszonymi morelami. Tu poznasz przepis na soczysty i delikatny schab, doskonały na ciepło, jak i do kanapek.

Soczysty kurczak w pomidorach
10.11.2021 01:00 Soczysty kurczak w pomidorach

Kurczak w pomidorach to jednogarnkowe, błyskawiczne danie, które przygotujesz zarówno na rodzinny obiad, jak i smaczną kolację, czy lunch do pracy. Mięso duszone w pomidorach z aromatycznymi ziołami wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na soczystego kurczaka w pomidorach.Kurczak w pomidorach to pomysł na smaczne, zdrowe i wyjątkowo pożywne danie. Kurczak podsmażony z czosnkiem, cebulką, następnie duszony w pomidorach i sosie jest bardzo delikatny i soczysty, posmakuje więc największym niejadkom. Do pomidorów dodaj pół łyżeczki cukru, aby pozbyć się kwaskowatego posmaku koncentratu. Danie przygotuj z makaronem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Każdy dodatek świetnie łączy się z delikatnym kurczakiem w pomidorach. Możesz zamarynować mięso przed przygotowywaniem obiadu, aby był jeszcze bardziej aromatyczny. W tym celu natrzyj mięso solą, pieprzem i oregano. Rozmaryn podczas smażenia może zmienić smak i mięso będzie gorzkawe, dlatego też zioło dodaj dopiero podczas duszenia pomidorów.Przygotuj równie szybki obiad z kurczakiem dla całej rodziny- tu poznasz przepis na kurczaka pieczonego z warzywami. Mięso jest delikatne i wyjątkowo soczyste, a szparagi, marchewka i cukinia świetnie uzupełniają całą potrawę.

Filet z kurczaka
10.11.2021 01:00 Jak wybrać odpowiedniego kurczaka?

Po kurczaka często sięgamy wtedy, gdy chcemy przejść na dietę. Mięso to jest delikatniejsze dla naszego układu pokarmowego niż wołowina czy wieprzowina. Należy jednak zwrócić uwagę na pewien szczegół, który wskaże nam, jak dużo białka zawiera dana porcja. Ubogie w ten makroelement kawałki będą miały charakterystyczne białe prążki. Z kurczaka przyrządzić można wiele pysznych potraw. Pozwolą one w łatwy sposób dostarczyć organizmowi energii oraz niezbędnego do budowy mięśni białka. Aby jednak było to możliwe, musimy kupić odpowiednie mięso. Nie każde bowiem charakteryzować się będzie odpowiednią zawartością składników odżywczych.

Super delikatny i soczysty schab gotowany
09.11.2021 01:00 Bardzo delikatny i soczysty schab gotowany

Schab jest mięsem, które smakuje genialnie zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. do kanapek. Schab marynowany w ziołach i gotowany jest wyjątkowo delikatny, soczysty i doskonały w smaku. Sprawdź, jak przygotować go przygotować.Schab gotowany jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad i na kolację, kiedy masz ochotę na pyszne mięso do kanapki. Schab wymaga długiego czasu marynowania, natrzyj go więc przyprawami kilka godzin przed gotowaniem, a najlepiej na całą noc, aby mięso naszło wszystkimi przyprawami.Schab gotowany jest bardzo delikatny i soczysty w środku, posmakuje więc nawet największym niejadkom. Do obiadu przygotuj ulubioną surówkę i ziemniaki, jeśli natomiast masz ochotę na schab na zimno, koniecznie przygotuj do niego sos żurawinowy i chrzanowy, które świetnie komponują się z wieprzowiną. Do przygotowania schabu gotowanego niezbędna będzie folia spożywcza i rękaw do pieczenia, aby mięso było delikatne, soczyste i pełne smaku. Schab wymaga również długiego gotowania na wolnym ogniu.

formowanie kotletów mielonych
09.11.2021 01:00 Bosko pyszne, lekko pikantne mielone z porem zamiast cebuli

Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Obiad z ich udziałem jest smaczny i sycący. Dziś polecamy wam pyszne, lekko pikantne mielone z porem zamiast cebuli. Ten nietypowy dodatek bardzo dobrze spisuje się w kotletach, bo dodaje im głębokiego, wyraźnego smaku.Por nie jest zbyt popularny w naszej kuchni. Zwykle dodajemy go do rosołu i innych zup. A to lekko pikantne warzywo potrafi podnieść smak niejednej potrawy. Decydując się na jego dodatek, możesz użyć części białej, która jest łagodniejsza w smaku lub zielonej, sporo ostrzejszej.

Kurczak szarpany
09.11.2021 01:00 Kurczak szarpany - lepszy niż wieprzowina

Kurczak szarpany jest ciekawym i szybkim pomysłem na mięso do obiadu, na kanapkę czy do burgerów. Przyprawy, takie jak tabasco, kmin, papryka, czosnek nadają gotowanemu mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Poznaj przepis na szarpanego kurczaka.Kurczak szarpany jest bardzo delikatnym i soczystym mięsem. Jest doskonale doprawione, lekko pikantne i słone. Kurczak szarpany sprawdzi się zarówno jako dodatek na kanapkę, jak i mięso do burgerów, sałatek, makaronów. Świetnie komponuje się również z kaszą pęczak i warzywami po meksykańsku.Kurczak szarpany smakuje doskonale w towarzystwie domowych frytek i surówki z czerwonej kapusty. Frytki możesz również zapiec z mięsem w piekarniku, dodać surówkę i ulubiony sos. W ten sposób przygotujesz takie domowe loaded fries. Mięso możesz dusić również z sosem bbq, aby nadać mu grillowego posmaku.

Projekt bez tytułu - 2021-11-08T141655.543
08.11.2021 01:00 Jak zrobić puszyste racuchy bez dodatku mleka?

Racuchy są doskonałą propozycją na deser lub słodki podwieczorek. Zazwyczaj dodaje się do nich mleko. Jednak, jak się okazuje nie jest ono koniecznym składnikiem. Z powodzeniem możemy je zastąpić m.in. pysznym sokiem jabłkowym. Placuszki wyjdą równie delikatne i puszyste.Puszyste racuchy z dodatkiem jabłek są jednym z ulubionych dań zarówno starszych, jak i młodszych smakoszy. Co robić, gdy mamy na nie ochotę, a niestety ze względów zdrowotnych nie powinniśmy sięgać po nabiał? Nie ma nic prostszego, wystarczy zastąpić mleko sokiem z jabłek. Poniżej podajemy przepis na nieziemsko puszyste racuchy, które zachwycą niejednego konesera tego dania.Przepis na puszyste racuchy bez grama mlekaSkładniki:1 jajko3 łyżki mąkijabłkoszczypta cynamonu1/4 szklanki soku jabłkowegosólcukier puder do posypaniatłuszcz do smażeniaSposób wykonania:Oddziel białko od żółtka. Do pierwszego dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę, a do drugiego wlej sok jabłkowy i zmiksuj. Porcjami dodawaj do żółtka mąkę. Obierz jabłko i zetrzyj na tarce, a następnie dodaj je do ciasta. Na koniec wlej do niego pianę z białek.Rozgrzej tłuszcz i za pomocą łyżki nakładaj na niego porcje ciasta. Smaż na średnim ogniu, do momentu aż racuchy nie zyskają złotego koloru. Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wymieszaj cukier puder z cynamonem i posyp nimi racuchy. Smacznego!Na naszej stronie znajdziesz o wiele więcej kulinarnych inspiracji m.in. puszyste racuchy z dodatkiem czekolady lub śliwek.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Prosty przepis na syrop do herbaty z cytryny i imbiruZupa pomidorowa z niezwykłym dodatkiem - bije na głowę ryż i makaronSycący pasztet z warzyw po rosoleźródło: przyślij przepisZapraszamy na nasz Instagram

Kurczak po japońsku
08.11.2021 01:00 Kurczak po japońsku - pyszna propozycja obiadowa

Szukasz pomysłu na ciekawy lunch, obiad lub kolację? Przygotuj kurczaka po japońsku, czyli kurczaka w panierce z ogórkami konserwowymi i papryką w aromatycznej zalewie. Mięso doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako szybka przekąska. Poznaj przepis na kurczaka po japońsku. Połączenie wielu różnych smaków sprawia, że kurczak po japońsku smakuje genialnie. Delikatne mięso smażone w panierce, następnie marynowane w zalewie pomidorowej i konserwowymi warzywami nabiera mocnego smaku i aromatu. Kurczaka po japońsku po smażeniu zamarynuj na kilka godzin, najlepiej na całą noc przed podaniem, aby całe danie odpowiednio się przegryzło i zyskało ciekawy smak.Kurczak po japońsku jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i szybką przekąskę. Całe danie możesz zjeść na zimno lub podgrzać i ugotować ryż, ziemniaki, frytki. Wszystko zależy od tego, na jakie dodatki masz ochotę. Kurczak po japońsku jest pomidorowy z wyczuwalną nutą warzyw konserwowych, cukru, octu, jest pyszny i łatwy w przygotowaniu.Jeśli szukasz pomysłu na obiad z kurczakiem w orientalnym stylu-tu znajdziesz przepis na wyśmienitego kurczaka po chińsku z warzywami. Przygotuj również tajski specjał, czyli kurczaka w sosie orzechowym, smakuje doskonale z ryżem i limonką.

Projekt bez tytułu - 2021-11-08T131603.328
08.11.2021 01:00 Patent Strzelczyka na zapomniany hit PRL-u

Jeśli jesteście wielbicielami dawnych smaków albo po prostu czasami macie ochotę je sobie przypomnieć, mamy dla was niespodziankę. Zdradzimy wam dzisiaj patent Strzelczyka na zapomniany hit PRL-u. Tak przygotowane danie będzie doskonałe na obiad. Tym zapomnianym daniem jest bryzol. Klasycznie robi się go z polędwicy wołowej. Mięso kroi się w plastry i rozbija. Potem oprósza mąką i smaży. Jednak w ciężkich czasach PRL-u ten wykwintny i drogi kawałek mięsa zastępowano zwykle inną częścią wołowiny. W sumie i dziś polędwica wołowa jest bardzo droga, warto więc skorzystać z patentu Tomasza Strzelczyka, autora vloga Oddasz Fartucha. W PRL-u bryzol zwykle robiono z gorszej jakości wołowego mięsa. Siekano je lub mielono, doprawiano, a potem uformowane kotlety oprószano mąką i smażono. Bryzol serwowano z pieczarkami podduszonymi z cebulą. Obowiązkowym dodatkiem były ziemniaki. Przypomnijmy sobie dzisiaj to danie.

Kotlety z kalafiora
08.11.2021 01:00 Pyszne i proste kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora są pyszne. Sprawdzą się doskonale jako zamiennik mięsnych mielonych, a przygotujecie je naprawdę szybko. Odkryjcie smak tego warzywa na nowo już dziś. Kotlety te smakują wybornie w towarzystwie sałatki warzywnej lub lekkiej surówki o wyrazistym smaku np. z buraka z dodatkiem cebulki. Są też świetne jako dodatek do kanapki czy wytrawnego obiadowego naleśnika. Możecie je wtedy sparować z colesławem z czerwonej kapusty i dodać odrobinę sosu paprykowego. Będą obłędnie pyszne.

kotlety mielone
07.11.2021 01:00 Zniewalająco chrupiące mielone bez bułki tartej

Kotlety mielone mają sporą rzeszę fanów. Są wśród nich osoby je przygotowujące i spożywające, dorośli i dzieci. Nic dziwnego, mielone łatwo zrobić, a smakują doskonale. Dziś podamy wam przepis na chrupiące kotlety mielone bez tartej bułki. Koniecznie go przetestujcie.Kotlety mielone są tradycyjnym daniem polskiej kuchni. Jednak o tym, że często je przyrządzamy, decyduje przede wszystkim prostota ich przygotowania. Oczywiście nie bez znaczenia jest ich smak, na który składa się soczyste wnętrze i chrupiąca panierka. Do panierowania kotletów mielonych zwykle używamy tartej bułki. Jednak ma ona tę wadę, że chłonie sporo tłuszczu. Doskonałe rozwiązanie w tej sytuacji ma dla was Karol Okrasa. Znawca polskiej kuchni radzi, żeby tartą bułkę zastąpić płatkami owsianymi. Po usmażeniu chrupią jeszcze lepiej niż bułka, nie chłoną tyle tłuszczu i są o wiele zdrowsze.

Krokiety ziemniaczane bez zawijania
07.11.2021 01:00 Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi - prosto i bez zawijania

Krokiety są niezwykle smakowitym daniem, które niejednokrotnie przyprawiało o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Niestety ich zawijanie nie należy do najłatwiejszych zadań. Na szczęście możemy przygotować krokiety, które go nie wymagają.Przepis na krokiety bez zawijania zaskakuje prostotą. W znacznej mierze będą się one składały z ziemniaków. Dodatek w postaci orzechów znakomicie wpłynie na ich walory smakowe. Prośby o dokładkę są pewne.

Przygotowanie gołąbków
06.11.2021 01:00 Piorunująco skuteczny sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki bez garnka i wody

Gołąbki są ulubioną potrawą wielu smakoszy. Niestety ich przygotowanie wymaga sporo czasu i często z nich z tego powodu rezygnujemy. Możemy ten proces jednak przyspieszyć. Wystarczy, że skorzystamy z piekarnika lub zamrażalnika. Receptury na gołąbki, która wam dotychczas polecaliśmy, w większości przypadków obejmowały obgotowywanie kapusty. I choć przepisy siostry Anastazji i Magdy Gessler pozwalają przygotować wspaniałe gołąbki, polecamy, by skorzystać z małej modyfikacji, która znacząco ułatwi przygotowanie dania.

Surówka z selera
06.11.2021 01:00 Lekka surówka z selera bez grama majonezu - cudny, słodki smak

Obiadowa surówka z selera często wcale nie jest taka zdrowa. Dodatek majonezu powoduje, że jest dość kaloryczna i bogata w tłuszcz. Wystarczy jednak zamienić sos jajeczny na delikatny dressing musztardowy, by móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się jej smakiem. Proponujemy jeszcze dodać orzechów, by całość przyjemnie chrupała. Seler korzeniowy często kojarzy się nam z przygotowaniem bulionu i włoszczyzną. A szkoda, bo jest naprawdę wartościowym warzywem, po które powinniśmy sięgać dużo częściej. Zawiera bowiem wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez, a także w witaminy z grupy B, witaminę PP, C, A i E. Świeża i chrupiąca surówka z selera może być potrawą, która zmieni wasze spojrzenie na to warzywo. Jej przygotowanie jest proste, a sprawdza się świetnie nie tylko jako dodatek do dań mięsnych. Podana z kaszą lub świeżym chlebem z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek. Spróbujcie koniecznie.

Projekt bez tytułu - 2021-11-06T205421.793
06.11.2021 01:00 Jakie jest najlepsze mięso do rosołu? Eksperci nie mają wątpliwości

Rosół jest zdecydowanie jednym z kultowych potraw polskiej kuchni. Pożywna potrawa doskonale rozgrzewa i dodaje sił. Chociaż coraz większą popularnością cieszy się wegańska wersja rosołu, to wciąż mnóstwo osób sięga po tradycyjną recepturę tego dania, gdzie kluczowym składnikiem jest oczywiście mięso. Które najlepiej wybrać?Rosół gości na wielu stołach przynajmniej raz w tygodniu. Nic dziwnego, że niemal każdy miłośnik gotowania ma na niego swój autorski patent. Często czytają nas jednak osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z gotowaniem, dlatego dziś zdradzamy kilka podstaw związanych z przygotowaniem tego pysznego dania. Na początek mięso. Które jest najlepsze?Jakie mięso jest najlepsze na rosół?Według kulinarnych ekspertów najlepszy rosół wychodzi z mięs mieszanych, czyli drobiowo - wołowy. Ich zdaniem do zupy warto dodać mięso: z porcji rosołowej, czyli skrzydełka, korpus oraz udko z kurczakamięso wołowe - np. ok. 400 g mostku lub karkówkiszyję z indykaNiektórzy znawcy gotowania polecają także np. kurze podroby, a sama Magda Gessler ostatnio zaskoczyła swoich fanów przepisem na nietypowy rosół z gęsi (przepis znajdziesz tutaj). O czym jeszcze warto pamiętać przygotowują rosół?Jak długo należy gotować rosół?To jak długo będziemy go gotować, zależy przede wszystkim od wyboru mięsa. Rosół drobiowy możemy ugotować w przeciągu godziny. Powód? To mięso nie wymaga od nas po prostu długiej i skomplikowanej obróbki.Rosół wołowy lub wołowo - drobiowy będzie wymagał od nas o wiele więcej cierpliwości. Wołowina jest twarda i nie ugotujemy jej w krótkim czasie.Tak jak wspominaliśmy na początku tekstu istnieje również alternatywna bezmięsna wersja rosołu. Przepis na nią znajdziecie tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Golonka po bawarsku według przepisu Magdy Gessler Placki ziemniaczane bez jajka i mąki - bosko chrupiące Budyniowe, obłędnie lekkie i śmietankowe naleśnikiźródło: winiary/ swieze miesoZapraszamy na nasz Instagram