Jak przyrządzić idealne kotlety mielone?
Kotlety mielone są jednym z naszych ulubionych dań obiadowych. Lubimy je zwłaszcza w towarzystwie kaszy czy gotowanych ziemniaków oraz buraczków lub surówki. A wiesz, jak przyrządzić idealne kotlety mielone? Oto kilka rad, dzięki którym kotlety będą soczyste, miękkie i po prostu pyszne.
Na smak i soczystość mielonych kotletów wpływa kilka czynników. Przede wszystkim jest to rodzaj mięsa. Kotlety mielone można zrobić z mięsa drobiowego, cielęcego, wieprzowego czy wieprzowo-wołowego. Każde z nich ma swoje zalety, jednak najłatwiej smaczne kotlety zrobić z mielonej łopatki wieprzowej. Zawarty w niej tłuszcz nadaje kotletom pożądanej soczystości.
Jak przyrządzić idealne kotlety mielone?
Gdy już wybierzesz rodzaj mięsa, z którego chcesz zrobić kotlety mielone, reszta czynności jest w zasadzie taka sama. Po pierwsze do mięsa warto dodać namoczoną i odciśniętą bułkę. Ma ona na celu przede wszystkim rozluźnić strukturę mięsa i sprawić, by kotlety nie były zbyt zwarte. Najlepiej sięgnąć po czerstwą bułkę i namoczyć ją w mleku. Mleko nada całości większej aksamitności.
Do mięsnej masy zwykle dodaje się też jajko, które zapewnia masie większą spoistość. Jednak jego użycie tak naprawdę nie jest konieczne. Dla podniesienia smaku kotletów dodaje się do nich cebulę. Zwykle kroi się ją w kostkę i podsmaża, ale można też dodać startą, surową cebulę.
Mięsną masę doprawia się sporą ilością soli, pieprzu, ewentualnie pieprzu ziołowego i majeranku. Warto też dodać kilka łyżek zimnej wody, która zwiększy puszystość mięsnej masy. Masę teraz dobrze wyrabiamy, dzięki czemu kotlety nie będą się rozpadać w czasie smażenia.
Wyrobioną, mięsną masę można też wstawić na co najmniej pół godziny do lodówki. Dzięki czemu mięso odzyska odpowiednią twardość i wszystkie składniki w tym czasie lepiej się przegryzą.
Formowanie i smażenie kotletów mielonych
Teraz czas na formowanie mielonych kotletów. Ułatwią to zwilżone dłonie. Dzięki temu mięsna masa nie będzie przywierać do dłoni i da się gładko uformować. Kotlety zwykle panieruje się w tartej bułce, ale można tylko w mące albo całkowicie pominąć panierkę.
I teraz przechodzimy do najważniejszego etapu — do smażenia. Kotlety najlepiej jest smażyć na patelni z grubym dnem, dzięki czemu dosmażą się w środku bez przypalania. Patelnię trzeba najpierw dość dobrze rozgrzać, nie przesadzając jednak z jej temperaturą. Wylewamy na nią olej, a jeszcze lepiej — kładziemy trochę smalcu i na rozgrzany tłuszcz kładziemy kotlety.
Kotlety smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony, tak by ładnie się zrumieniły. Potem ściągamy je z patelni i osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Teraz możesz podać kotlety z ulubionymi dodatkami.
Jeśli chcesz poznać dokładne przepisy na kotlety mielone, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na kotlety mielone z dodatkiem kapusty pekińskiej, a także recepturę na kotlety mielone z piekarnika.
Źródło zdjęcia: canva/manyakotic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ofeminin, kuchnia.wp