Ocet to potoczna nazwa wodnego roztworu kwasu octowego, uzyskiwanego w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Ma ostry zapach i kwaśny smak. Stosowany jest przede wszystkim jako przyprawa, ale przez wzgląd na swoje właściwości antyseptyczne bywa wykorzystywany jako środek odkażający. Doskonale sprawdza się jako składowa domowych środków do czyszczenia kuchni czy łazienki, a także niektórych artykułów kuchennych (na przykład deski do krojenia). Podkreślić trzeba, że ocet zawiera w sobie jedynie szczątkowe ilości alkoholu, nieprzekraczający 0,3%.
Ocet uzyskuje się w wyniku fermentacji alkoholowej, a więc bazę dla takiego działania stanowić muszą produkty zawierające cukier. Najczęściej do tego celu używa się rozmaitych owoców, jednak popularne jest także tworzenie octu na bazie ryżu, kokosów czy miodu. To właśnie przez pryzmat produktu bazowego z którego ocet jest wytwarzany możemy podzielić go na rodzaje.
Najpopularniejszym rodzajem octu jest ocet winny, popularny w sztuce kulinarnej jako przyprawa do sałatek i surówek. Do innych rodzajów octu należy ocet owocowy, ocet spirytusowy, ocet piwny, ocet słodowy (z brzeczki słodowej) oraz ocet z melasy. Szczególnym rodzajem octu jest ocet z esencji octowej, otrzymywany przez rozwodnienie chemiczne rzeczonej esencji lub czystego kwasu octowego.
Ocet spożywany w zbyt dużych ilościach może być szkodliwy dla zdrowia człowieka – spożywanie go w większej ilości niż jedna łyżeczka dziennie może doprowadzić do problemów żołądkowych, takich, jak bóle brzucha czy nudności.
Niemniej, ocet od wielu lat służył ludziom jako środek profilaktyczny – pełnił na przykład rolę pierwszego na świecie środka antyseptycznego. Dziś wiadomym jest, że ocet może zapobiegać zakwaszeniu organizmu i obniżać poziom cholesterolu we krwi, pobudza apetyt i wspomaga trawienie ciężkostrawnych potraw. Wedle niektórych doniesień, ocet jabłkowy pomaga schudnąć.
Niemniej jednak, wszystkie właściwości zdrowotne octu nie są dostatecznie dobrze opisane przez naukę – warto zatem z odpowiednią rezerwą podchodzić do mądrości ludowych na jego temat.
Pokaż więcej
Mniszek lekarski to wszechobecny kwiat porastający nasze łąki jak chwast. Jest jednak czymś dokładnie przeciwnym – bardzo pożyteczną rośliną, która, jeśli odpowiednio ją przetworzyć, odda nam nieopisane zasługi zdrowotne.
Komponując składniki do marynaty do mięsa kierujemy się zazwyczaj wyłącznie smakiem. Są jednak składniki, które warto dodać dla innego efektu – zmiękczenia mięsa. Wśród tych składników jeden, często pomijany, jest zawsze pod ręką.
Przed nami Boże Narodzenie i suto zastawione stoły wigilijne. Znakomite świąteczne potrawy w nadmiarze mogą być przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości. Z niestrawnością doskonale poradzi sobie specyfik, który wiele osób stosuje w swojej kuchni. Zrobicie z niego napój na niestrawność.
Świąteczne potrawy zawsze smakują i aż proszą się o dokładkę. Czasem na jednej się nie kończy, a stąd już tylko krok do przejedzenia. Jak sobie poradzić z jego nieprzyjemnymi skutkami? Babcia Bronia do wody dodawała składnik, który pomagał w powrocie do formy.
Racuchy to dla wielu z nas smak beztroskiego dzieciństwa. Jednak, co zrobić, by smakowały jak danie z tamtych czasów i nie piły tłuszczu? Jest na to sprawdzony sposób. Jeden dodatek sprawia, że racuchy wychodzą po prostu idealnie.
"Bez śledzia Wigilii nie ma i każdy czeka na tego idealnego" – przekonuje Magda Gessler w jednym z nagrań, które opublikowała w internecie. "Ale ostatnio w śledziach są same porażki" – dodaje szybko i wskazuje na jedną z nich.
Niedzielny rosół w wielu domach jest już regułą. Moja babcia zawsze przyrządzała go z dodatkiem, który nie każdemu wyda się oczywisty. Dobrze wiedziała, że to właśnie on nadawał zupie niesamowitego smaku. Dostałam przepis i wypróbowałam go sama.
Marynowane grzyby mają specyficzną konsystencję. Wielu osobom nie podoba się jednak śluz, który na nich występuje. Stosowana przez moją ciotkę metoda pozwala uniknąć nieprzyjemnego efektu ciągnięcia. Koniecznie wypróbuj ten sposób.
Rosół jest prawdziwym rarytasem wśród polskich zup. Jednak co zrobić z warzywami z rosołu? Od dawna stosuję na nie smaczny patent. Powstaje pyszne danie, które uwielbiam. Koniecznie go spróbujcie.
Czysty czajnik bez kamienia jest gwarancją smacznych i zdrowych napojów. O stan urządzenia można zadbać na wiele sposobów, ale jeden jest wyjątkowo skuteczny. Zakłada wykorzystanie obierek ziemniaka.
Ocet Ewy Wachowicz jest nietuzinkowy. Miss Polski przyrządza go z herbaty, którą poddaje fermentacji z udziałem japońskiego grzybka kombucha. Efekty jakie uzyskuje są znakomite.
Przepis na domowy ser przyda się każdemu. Proste wykonanie i niska cena sprawiają, że warto pokusić się o jego zrobienie. Można sporo zaoszczędzić, a smak jest znakomity. Spróbujecie?
Lodówka może uprzykrzyć nam życie. Konkretnie chodzi o szron, który się w niej pojawia. Nasuwa się pytanie, jak myć lodówkę, by służyła nam jak najlepiej i jak najdłużej? Okazuje się, że pomocna jest tu jedna sztuczka. Teraz żałuję, że wcześniej o niej nie wiedziałam.
Wydajesz w aptece krocie na kupne suplementy? Niepotrzebnie, wszystko, czego potrzebujesz, łatwo i tanio przyrządzisz w domu. Od pewnego czasu dużą popularność zdobywają rozmaite octy owocowe. Założymy się jednak, że tego jeszcze nie znacie.
Mole spożywcze potrafią być prawdziwym utrapieniem. Kiedy znalazłam je w szafce kuchennej, przez długi czas nie mogłam ich wytępić. Postanowiłam wypytać babcię, jak pozbyć się moli spożywczych. Jak zwykle miała dla mnie najlepsze rozwiązanie.
Masz problem z doczyszczeniem przypalonej patelni? Zapomnij o żmudnym szorowaniu i stosowaniu chemicznych środków. Znamy najlepsze sposób na to, jak wyczyścić przypaloną patelnię. Potrzebujesz zaledwie 3 prostych składników ze swojej kuchennej szafki.
Obierasz ogórki przed marynowaniem? Nie wyrzucaj ich skórek. Moja mama zawsze zachowywała je do zrobienia znakomitej alternatywy octu jabłkowego. Receptura jest tak prosta, że każdy sobie poradzi. Warto spróbować.
Rusza sezon na śliwki i warto sięgać po te owoce, bo są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Przetwory ze śliwek nie mają sobie równych. Polecamy przepis na doskonałe śliwki w occie od siostry Anastazji. Ten wyjątkowy przepis zachwycił tysiące osób.
Surówka z białej kapusty po chińsku odmieni niejeden obiad. Prosta kompozycja za sprawą octu ryżowego będzie smakowała niczym propozycja z najlepszej restauracji. Z naszym przepisem wykonanie nie sprawi wam trudu. Musicie spróbować.
Moja babcia robiła najlepszą paprykę konserwową. Jej sposób na te przetwory był bardzo prosty, a przy tym szybki, gdyż nie wymagał pasteryzowania. Od kiedy dała mi swój przepis, korzystam z niego regularnie. Koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni.
Popularnym i lubianym dodatkiem do letnich obiadów jest mizeria. Smaczna i prosta w przygotowaniu często trafia na nasze stoły. Polecamy mizerię po warszawsku. Dodanie do niej jednego składnika wpływa na oryginalny smak tej surówki. Spróbuj koniecznie tego przepisu.
Mizeria pasuje nie tylko do letnich obiadów. Lubimy ją jeść bez względu na porę roku. Zwykle dodajemy do niej śmietanę. Jednak Ewa Wachowicz wybiera zupełnie inny produkt. To niezwykle zdrowa alternatywa dla tłustej śmietany.
Czy lubicie biszkopt? Warto go przygotowywać, bo stanowi świetną bazę do przyrządzenia innych ciast. Można wykorzystać do nich owoce lub krem. Jednak co zrobić, by biszkopt był idealny? Moja babcia zdradziła mi sekret tego puszystego ciasta.
Biszkopt jest doskonałą bazą do przyrządzania wielu ciast i tortów. Co jednak zrobić, by był puszysty i wysoki? Okazuje się, że jeden produkt, który nie kojarzy nam się z wypiekami- działa cuda. Dzięki niemu biszkopt zachwyca lekkością i puszystością.
Ogórki krokodylki są tak pyszne, że trudno się im oprzeć. Charakteryzuje je ostry i oryginalny smak. To połączenie pikantnego smaku z wyborną słodyczą. Warto wypróbować przepis na te smaczne ogórki.
Mizeria jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Orzeźwia i nadaje smaku. Jest zdrowa i doskonale komponuje się z jajkiem sadzonym oraz ziemniakami. Dodanie odrobiny octu do mizerii sprawia, że smakuje jak z najlepszej restauracji. Warto wypróbować ten przepis.
Bosacka powiedziała prawdę o truskawkach. Rozprawiła się z rozpowszechnianymi informacjami dotyczącymi mycia tych owoców. Okazuje się, że namaczanie ich w wodzie z sodą to jedna wielka ściema, za którą nie stoją żadne badania naukowe.
Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Jak jednak można przedłużyć świeżość owoców, jeśli nie zostaną zjedzone tuż po zakupie? Aby dłużej pozostały apetyczne i bez oznak psucia, warto przepłukać je w wodzie z octem. Dzięki temu będą się dobrze przechowywać przez znacznie dłuższy czas.