Niebywałe, z czego Wachowicz robi ocet. Zapomnij o jabłkach
Ocet Ewy Wachowicz jest nietuzinkowy. Miss Polski przyrządza go z herbaty, którą poddaje fermentacji z udziałem japońskiego grzybka kombucha. Efekty jakie uzyskuje są znakomite.
Wyśmienity ocet Ewy Wachowicz
Kombucha jest napojem fermentowanym przygotowywanym na bazie herbaty. Do jej sporządzenia potrzebny jest specjalny grzybek, który dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością. Uzyskamy pyszny ocet, którego spożycie ma kilka zalet.
Składniki:
- 1 grzybek kombucha
- 220 g cukru
- 6 łyżek suszu herbacianego
- 3,5 litra przefiltrowanej wody
Lista niezbędnych składników jest krótka, ale bez scoby — bo tak inaczej bywa nazywany grzybek herbaciany — octu zrobić nam się nie uda. Sposób przygotowania opisujemy w dalszej części artykułu.
Tegoroczne ogórki kiszone wyszły lepsze niż kiedykolwiek. Wszystko przez to, że dodałam do nich ten owocJak zrobić ocet z kombuchy? Ewa Wachowicz zdradziła przepis
Zaczynamy od zaparzenia suszu herbacianego w szklanym naczyniu np. słoiku. Zalewamy go wrzątkiem — potrzebne będzie 1,5 litra płynu. Napar słodzimy i studzimy.
Dodajemy pozostałą wodę i wrzucamy kombuchę. Słoik przykrywamy jałową ściereczką, zabezpieczamy ją gumką. Miksturę odstawiamy na 7-14 dni. Uzyskany ocet z kombuchy przelewamy do butelek.
Dlaczego warto sięgać po kombuchę?
Napój w smaku przypomina ocet, a jego picie może poprawić odporność. Niestety nie każdy może się kombuchą raczyć. Ze względu na potencjalną zawartość alkoholu nie powinny spożywać go małe dzieci, kobiety w ciąży i osoby z dolegliwościami jelitowymi
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite napoje. Oprócz octu z kombuchy warto wypróbować orzeźwiający napój z mięty. Polecamy także pyszną kawę na zimno, czyli cold brew.
Źródło: ewawachowicz, szefsmaku