Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niebywałe, z czego Wachowicz robi ocet. Zapomnij o jabłkach

Niebywałe, z czego Wachowicz robi ocet. Zapomnij o jabłkach

Ocet Ewy Wachowicz z kombuchy
canva/Premyuda Yospim; IG/ewawachowicz

Ocet Ewy Wachowicz jest nietuzinkowy. Miss Polski przyrządza go z herbaty, którą poddaje fermentacji z udziałem japońskiego grzybka kombucha. Efekty jakie uzyskuje są znakomite.

 

Wyśmienity ocet Ewy Wachowicz

Kombucha jest napojem fermentowanym przygotowywanym na bazie herbaty. Do jej sporządzenia potrzebny jest specjalny grzybek, który dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością. Uzyskamy pyszny ocet, którego spożycie ma kilka zalet.

Składniki:

  • 1 grzybek kombucha
  • 220 g cukru
  • 6 łyżek suszu herbacianego
  • 3,5 litra przefiltrowanej wody

Lista niezbędnych składników jest krótka, ale bez scoby — bo tak inaczej bywa nazywany grzybek herbaciany — octu zrobić nam się nie uda. Sposób przygotowania opisujemy w dalszej części artykułu.

Grzybek kombucha na ocet.jpg
canva/SewcreamStudio
Tegoroczne ogórki kiszone wyszły lepsze niż kiedykolwiek. Wszystko przez to, że dodałam do nich ten owoc

Jak zrobić ocet z kombuchy? Ewa Wachowicz zdradziła przepis

Zaczynamy od zaparzenia suszu herbacianego w szklanym naczyniu np. słoiku. Zalewamy go wrzątkiem — potrzebne będzie 1,5 litra płynu. Napar słodzimy i studzimy.

Dodajemy pozostałą wodę i wrzucamy kombuchę. Słoik przykrywamy jałową ściereczką, zabezpieczamy ją gumką. Miksturę odstawiamy na 7-14 dni. Uzyskany ocet z kombuchy przelewamy do butelek.

Dlaczego warto sięgać po kombuchę?

Napój w smaku przypomina ocet, a jego picie może poprawić odporność. Niestety nie każdy może się kombuchą raczyć. Ze względu na potencjalną zawartość alkoholu nie powinny spożywać go małe dzieci, kobiety w ciąży i osoby z dolegliwościami jelitowymi

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite napoje. Oprócz octu z kombuchy warto wypróbować orzeźwiający napój z mięty. Polecamy także pyszną kawę na zimno, czyli cold brew.

Ocet z kombuchy jest pyszny.jpg
canva/SOPHIE-CARON

Źródło: ewawachowicz, szefsmaku