Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepszy pomysł na warzywa z rosołu. Korzystam z niego od dawna, mąż zawsze chce dokładkę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.09.2023 10:11

To najlepszy pomysł na warzywa z rosołu. Korzystam z niego od dawna, mąż zawsze chce dokładkę

warzywa z rosołu
YouTube/ugotowani.tv

Rosół jest prawdziwym rarytasem wśród polskich zup. Jednak co zrobić z warzywami z rosołu? Od dawna stosuję na nie smaczny patent. Powstaje pyszne danie, które uwielbiam. Koniecznie go spróbujcie.

Warzywa z rosołu, co z nimi zrobić?

Rosół jest zupą, za którą przepada wiele osób. Jemy go w niedziele, ale też w dzień powszedni. Jednak pojawia się pytanie, co możemy zrobić z warzywami, które zostają z rosołu? Jest ich przecież całkiem sporo!

Marchewka, pietruszka, seler, czy marchew mogą zostać przez nas jeszcze wykorzystane w kuchni. Moja mama przekazała mi na nie wyśmienity sposób. Robię z tych warzyw pyszne i proste kotlety. Mąż i dzieci zawsze proszą o dokładki.

rosół
Canva/arfo
Bez prażenia jabłek, bez pieczenia, tak robię szarlotkę. Nie zostaje nawet okruszek, rodzina prosi o więcej

Jak zrobić kotlety warzywne?

Składniki:

  • 2 szklanki posiekanych warzyw z rosołu (bez pora i cebuli)
  • 1 jajko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • oregano
  • bazylia
  • szczypior
  • olej do smażenia

Ugotowane warzywa z rosołu rozgnieć widelcem, ale jeśli znajdziesz twarde części, to wyrzuć je. Do miski z rozgniecionym warzywami dodaj jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, mąkę, jogurt, rozgnieciony czosnek oraz zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj i rozgrzej patelnię.

Wlej olej i gdy będzie już gorący, nakładaj łyżką porcję masy na patelnię. Kulki spłaszczaj, tak żeby przypominały kotlety. Smaż je z dwóch stron. Kotlety warzywne powinny być rumiane.

Kotlety warzywne, czyli pyszności z rosołu

Kotlety warzywne możesz posypać szczypiorkiem. Doskonałe też będą z sosem jogurtowo-czosnkowym lub z odrobiną śmietany. Dzięki temu daniu wykorzystasz warzywa z rosołu. Kotlety warzywne przygotujesz w 30 minut.

To zdrowa i pożywna potrawa, która będziesz smakować nie tylko dorosłym. Kotlety warzywne polubią też dzieci. W mojej rodzinie to danie jest bardzo lubiane i warzywa z rosołu nie trafiają do kosza. Jedzenie się nie marnuje. Pisaliśmy o kotletach z cukinii. Podawaliśmy też przepis na kotlety siekane. 

kotlety warzywne
Canva/gkrphoto