To najlepszy pomysł na warzywa z rosołu. Korzystam z niego od dawna, mąż zawsze chce dokładkę
Rosół jest prawdziwym rarytasem wśród polskich zup. Jednak co zrobić z warzywami z rosołu? Od dawna stosuję na nie smaczny patent. Powstaje pyszne danie, które uwielbiam. Koniecznie go spróbujcie.
Warzywa z rosołu, co z nimi zrobić?
Rosół jest zupą, za którą przepada wiele osób. Jemy go w niedziele, ale też w dzień powszedni. Jednak pojawia się pytanie, co możemy zrobić z warzywami, które zostają z rosołu? Jest ich przecież całkiem sporo!
Marchewka, pietruszka, seler, czy marchew mogą zostać przez nas jeszcze wykorzystane w kuchni. Moja mama przekazała mi na nie wyśmienity sposób. Robię z tych warzyw pyszne i proste kotlety. Mąż i dzieci zawsze proszą o dokładki.
Bez prażenia jabłek, bez pieczenia, tak robię szarlotkę. Nie zostaje nawet okruszek, rodzina prosi o więcejJak zrobić kotlety warzywne?
Składniki:
- 2 szklanki posiekanych warzyw z rosołu (bez pora i cebuli)
- 1 jajko
- 1-2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- oregano
- bazylia
- szczypior
- olej do smażenia
Ugotowane warzywa z rosołu rozgnieć widelcem, ale jeśli znajdziesz twarde części, to wyrzuć je. Do miski z rozgniecionym warzywami dodaj jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, mąkę, jogurt, rozgnieciony czosnek oraz zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj i rozgrzej patelnię.
Wlej olej i gdy będzie już gorący, nakładaj łyżką porcję masy na patelnię. Kulki spłaszczaj, tak żeby przypominały kotlety. Smaż je z dwóch stron. Kotlety warzywne powinny być rumiane.
Kotlety warzywne, czyli pyszności z rosołu
Kotlety warzywne możesz posypać szczypiorkiem. Doskonałe też będą z sosem jogurtowo-czosnkowym lub z odrobiną śmietany. Dzięki temu daniu wykorzystasz warzywa z rosołu. Kotlety warzywne przygotujesz w 30 minut.
To zdrowa i pożywna potrawa, która będziesz smakować nie tylko dorosłym. Kotlety warzywne polubią też dzieci. W mojej rodzinie to danie jest bardzo lubiane i warzywa z rosołu nie trafiają do kosza. Jedzenie się nie marnuje. Pisaliśmy o kotletach z cukinii. Podawaliśmy też przepis na kotlety siekane.