Smakosze.pl

YT/filmy kulinarne

Babcia zawsze na niedzielę gotowała taki rosół. Intensywny smak zapewniał mu 1 niepozorny dodatek

18 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niedzielny rosół w wielu domach jest już regułą. Moja babcia zawsze przyrządzała go z dodatkiem, który nie każdemu wyda się oczywisty. Dobrze wiedziała, że to właśnie on nadawał zupie niesamowitego smaku. Dostałam przepis i wypróbowałam go sama.

Każdy gotuje nieco inny rosół

Sposobów na pyszną zupę z makaronem jest tyle ile gospodyń domowych. Jedni przyrządzają go na drobiu, podczas gdy inny wybierają inny drób, wołowinę, a nawet podroby. Pod tym względem danie mojej babci nie będzie znacząco odbiegało od „normy”.

Różnica występowała dopiero podczas doprawiania. Babcia bowiem oprócz aromatycznych przypraw takich jak ziele angielskie i liść laurowy dodawała do garnka z zupą pewien produkt. Wystarczała jedna łyżeczka, by smak stał wybitny.

rosół z dodatkiem octu.jpg
canva/Image Professionals GmbH
placki z kapustą kiszoną

Żadne ziemniaki i cukinia. Wachowicz robi placki z najzdrowszej i najsmaczniejszej kiszonki

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonały rosół babci

Moja babcia nie wyobrażała sobie gotowania rosołu bez wlania do niego octu jabłkowego. Ten nieoczywisty dodatek sprawiał, że smak mięsa w daniu stawał się jeszcze bardziej wyczuwalny. Jeśli ktoś lubi tradycyjną zupę, trzeba spróbować.

Składniki:

  • 1 kg szpondra
  • pół sporego selera
  • 1 mała pietruszka
  • 2 duże marchewki
  • biała część niewielkiego pora
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • natka pietruszki wedle uznania
  • 2 litry zimnej wody

Oprócz wspomnianych wyżej produktów przyda się też spory garnek — moja babcia miała taki, w którym gotowała tylko rosół. W każdym innym jednak również wyjdzie, jeśli będziecie działać zgodnie z zamieszczoną poniżej instrukcją.

Jak zrobić pełen smaku rosół? Przepis babci jest najlepszy

Zaczynam od umieszczenia szpondra w garnku i zalania go wodą — powinna go całkowicie przykryć. Doprowadzam zawartość naczynia do wrzenia i zbieram powstające na powierzchni zmętnienia, czyli tzw. szumy.

Teraz wrzucam obrane jarzyny, opłukanego dokładnie pora i opaloną w płomieniu palnika cebulę. Dodaję również przyprawy w kawałku. Całość ponownie doprowadzam do wrzenia, po czym przyrządzam przez 3 godziny pod przykryciem.

Rosół musi się gotować na najmniejszym możliwym ogniu, który nie sprawi, że płyn w garnku będzie się kotłował. Jeśli nie możecie takiego ustawić, uchylcie delikatnie pokrywkę. Po upływie wskazanego czasu, mięso, warzywa i przyprawy należy usunąć z garnka.

Jak podać rosół z dodatkiem octu?

Smak zupy nie będzie wyraźnie kwaśny, więc wystarczą klasyczne dodatki takie jak makaron i pokrojona w plastry marchewka. Nie może oczywiście też zabraknąć posiekanej natki pietruszki. Niektórzy zamiast niej stosują także lubczyk.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzony przepis na domowe maggi idealne do doprawiania rosołu. Sprawdźcie też, co warto dodać, jeśli chce się przygotować pyszną bezmięsną wersję tej zupy .

rosół wołowy babci.jpg
canva/bhofack2
liście laurowe

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego

CZYTAJ DALEJ
karpie

Koniec z żywym karpiem w Wigilię? Posłowie chcą znaczących zmian w prawie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >