Babcia zawsze na niedzielę gotowała taki rosół. Intensywny smak zapewniał mu 1 niepozorny dodatek
Niedzielny rosół w wielu domach jest już regułą. Moja babcia zawsze przyrządzała go z dodatkiem, który nie każdemu wyda się oczywisty. Dobrze wiedziała, że to właśnie on nadawał zupie niesamowitego smaku. Dostałam przepis i wypróbowałam go sama.
Każdy gotuje nieco inny rosół
Sposobów na pyszną zupę z makaronem jest tyle ile gospodyń domowych. Jedni przyrządzają go na drobiu, podczas gdy inny wybierają inny drób, wołowinę, a nawet podroby. Pod tym względem danie mojej babci nie będzie znacząco odbiegało od „normy”.
Różnica występowała dopiero podczas doprawiania. Babcia bowiem oprócz aromatycznych przypraw takich jak ziele angielskie i liść laurowy dodawała do garnka z zupą pewien produkt. Wystarczała jedna łyżeczka, by smak stał wybitny.
Żadne ziemniaki i cukinia. Wachowicz robi placki z najzdrowszej i najsmaczniejszej kiszonkiPrzepis na doskonały rosół babci
Moja babcia nie wyobrażała sobie gotowania rosołu bez wlania do niego octu jabłkowego. Ten nieoczywisty dodatek sprawiał, że smak mięsa w daniu stawał się jeszcze bardziej wyczuwalny. Jeśli ktoś lubi tradycyjną zupę, trzeba spróbować.
Składniki:
- 1 kg szpondra
- pół sporego selera
- 1 mała pietruszka
- 2 duże marchewki
- biała część niewielkiego pora
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- sól i pieprz w ilości do smaku
- natka pietruszki wedle uznania
- 2 litry zimnej wody
Oprócz wspomnianych wyżej produktów przyda się też spory garnek — moja babcia miała taki, w którym gotowała tylko rosół. W każdym innym jednak również wyjdzie, jeśli będziecie działać zgodnie z zamieszczoną poniżej instrukcją.
Jak zrobić pełen smaku rosół? Przepis babci jest najlepszy
Zaczynam od umieszczenia szpondra w garnku i zalania go wodą — powinna go całkowicie przykryć. Doprowadzam zawartość naczynia do wrzenia i zbieram powstające na powierzchni zmętnienia, czyli tzw. szumy.
Teraz wrzucam obrane jarzyny, opłukanego dokładnie pora i opaloną w płomieniu palnika cebulę. Dodaję również przyprawy w kawałku. Całość ponownie doprowadzam do wrzenia, po czym przyrządzam przez 3 godziny pod przykryciem.
Rosół musi się gotować na najmniejszym możliwym ogniu, który nie sprawi, że płyn w garnku będzie się kotłował. Jeśli nie możecie takiego ustawić, uchylcie delikatnie pokrywkę. Po upływie wskazanego czasu, mięso, warzywa i przyprawy należy usunąć z garnka.
Jak podać rosół z dodatkiem octu?
Smak zupy nie będzie wyraźnie kwaśny, więc wystarczą klasyczne dodatki takie jak makaron i pokrojona w plastry marchewka. Nie może oczywiście też zabraknąć posiekanej natki pietruszki. Niektórzy zamiast niej stosują także lubczyk.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzony przepis na domowe maggi idealne do doprawiania rosołu. Sprawdźcie też, co warto dodać, jeśli chce się przygotować pyszną bezmięsną wersję tej zupy.