Babka jest jednym z ciast, bez których trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Nasz nowy przepis pozwoli wam przygotować niezwykle delikatny i puszysty wypiek o zniewalającym waniliowym smaku. Sekretem jest dodatek budyniu, który sprawia, że babka jest lekka i przyjemna w odbiorze. Spróbujcie jej koniecznie.Babka wielkanocna musi być jednocześnie krucha, aromatyczna i puszysta. Kluczowy w osiągnięciu odpowiedniej konsystencji wypieku jest dodatek mąki ziemniaczanej. Warto ułatwić sobie zadanie i sięgnąć po budyń. Waniliowy proszek sprawdzi się doskonale i pozwoli wam przygotować ciasto niemalże błyskawicznie. Spróbujecie?
Baranek jest jednym z nieodłącznych elementów wielkanocnego koszyczka. A gdyby tak, zamiast kupować cukrową wersję, przyrządzić efektowne ciasto w kształcie tego zwierzątka? Kruchy ucierany specjał z dodatkiem mango będzie bardzo delikatny i orzeźwiający. Spróbujcie go koniecznie.Baranek stanowi wielkanocny symbol, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Proponujemy przygotowanie smacznego i efektownego ciasta, które podkreśli uroczysty charakter rodzinnego posiłku. Będzie ładnie prezentowało się obok paschy i mazurka, a jest naprawdę proste w przygotowaniu. Spróbujecie?
Biała kiełbasa należy do najczęściej podawanych świątecznych specjałów. Wyrób ten będzie niezwykle apetyczny, jeśli zapieczemy go z pysznym sosem na bazie żurawiny. Słodko-kwaśny smak skusi niejednego amatora mięsnego specjału. Spróbujcie koniecznie, a zachwycicie się od pierwszego kęsa. Biała kiełbasa posłuży wam nie tylko do zrobienia tradycyjnego żurku. Świąteczny klasyk doskonale sprawdzi się jako przekąska czy obiad. Pokryjcie go słodko-kwaśnym sosem z żurawiny i zapieczcie, a zapach rozchodzący się po domu sprawi, że nabierzecie apetytu. Tak aromatycznego dania dawno nie jedliście.
Kalafior w naszej kuchni zazwyczaj pojawia się jako element zupy czy obiadowa surówka. Liście zwykle wyrzucamy. Jeśli po raz kolejny wpadną nam w ręce — nie róbmy tego. Zielone fragmenty warzywa bardzo łatwo bowiem przekształcić pyszną przekąskę. Wystarczy posmarować je łyżką ostre pasty harissa i zapiec. Kalafior zapiekany czy pyszna zupa to tylko wybrane dania, jakie przyrządzicie z białego warzywa z różyczkami. Warto jednak wiedzieć, że liście też da się wykorzystać w kuchni. Co więcej, można z nich przyrządzić niezwykle smaczną i zdrową przekąskę, która z powodzeniem zastąpi chipsy czy frytki. Będzie idealna dla fanów pikantnych specjałów.
Sernik jest jednym z tych wypieków, które z pewnością zagoszczą na naszych świątecznych stołach. Jego przyrządzenie zakończy się sukcesem, jeśli uformujemy masę tak, aby na środku powstała niewielka górka. Dzięki temu nawet gdy opadnie po upieczeniu, będzie ładnie wyglądał. Sprawdźcie ten i inne patenty na puszysty sernik. Sernik krakowski czy baskijski są tylko wybranymi propozycjami pysznych wypieków z sera. Najlepszy przepis jednak nie pomoże, jeśli ciasto opadnie po wyjęciu z pieca. Będzie smaczne, ale wizualnie nie zachwyci. Wiemy co zrobić, by uniknąć takiej sytuacji.
Babka ucierana jest pyszną alternatywą dla klasycznego wielkanocnego specjału na bazie drożdży. Sekret jej delikatnej i kruchej konsystencji tkwi w dodatku mąki ziemniaczanej. Im więcej tego produktu użyjemy, tym bardziej sypki wypiek uzyskamy. Sprawdźcie naszą niezawodną recepturę i podajcie tę babkę na świątecznym stole — szybko zniknie z talerzy. Babka ucierana jest zdecydowanie prostsza i szybsza w przyrządzeniu niż jej drożdżowy odpowiednik. Konsystencja uzyskanego ciasta jest też delikatniejsza, a zmiana smaku czy koloru wypieku nie nastręczy trudności. Przepis, który wam dziś proponujemy, umożliwi przyrządzenie orzeźwiającej i lekkiej cytrynowej baby. Będzie równie pyszna, co specjał siostry Anastazji z brzoskwiniami i babka z dodatkiem majonezu. Jej smak z pewnością zachwyci waszych bliskich. Spróbujecie?
Zwykle, gdy nachodzi ochota na wątróbkę, myśli się o przygotowaniu jej na patelni, jednak dzisiaj prezentujemy zupełnie inny sposób. Wątróbka z piekarnika wychodzi idealnie delikatna, soczysta i pełna smaku. Taki posiłek można podać całej rodzinie z dodatkiem ziemniaków lub zwykłego chleba. Wątróbka z piekarnika charakteryzuje się przede wszystkim znacznie mniejszą kalorycznością, w porównaniu do wątróbki z patelni. Nie potrzeba wszak do niej tak dużo tłuszczu, aby stała się równie złocista.
Szyba piekarnika bardzo szybko pokrywa się zaciekami, przypalonymi resztkami jedzenia i innym brudem. Jednym z najlepszych sposobów na wyczyszczenie jej, jest przetarcie jej ściereczką z kilkoma kroplami płynu do naczyń. Specyfik najlepiej sprawdza się do świeżych zabrudzeń. Szyba piekarnika zawsze powinna być jak najczystsza, aby nie było żadnych przeszkód ze spoglądaniem do wnętrza urządzenia. Dzięki niej nie trzeba otwierać drzwi, co przyczyniałoby się do zmniejszonej wydajności piekarnika. Aby szyba lśniła czystością, wystarczy wykorzystać jeden z naszych skutecznych tricków. Dzięki niemu zadanie będzie banalnie proste, a efekt zawsze każdego zachwyci.
Szukacie pomysłu na niedrogi i pyszny obiad? Może skusicie się na zapiekankę ziemniaczaną z szynką i serem? Jest prosta do przygotowania, a potrzebne składniki z pewnością macie pod ręką. Wystarczy je pokroić, ziemniaki podgotować, ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika. Zapiekanki mają wiele zalet. Są łatwe i szybkie do przygotowania. Można je zrobić z niewyszukanych składników i doskonale nadają się do odgrzewania.Po skomponowaniu i ułożeniu całości w żaroodpornym naczyniu wystarczy nam tylko czekać, aż całość się zapiecze. Tę robotę na szczęście robi za nas piekarnik, więc my w tym czasie możemy przygotować surówkę.
Prezentujemy doskonały przepis na sernik budyniowy Ewy Wachowicz. To prawdziwy rarytas, który zachwyci podniebienia wszystkich, którzy go spróbują. Wśród składników najważniejszy jest w nim twaróg i proszek budyniowy. Trzeba je połączyć z innymi dodatkami, by po upieczeniu otrzymać niezwykle puszysty i wilgotny deser. Idealny sernik powinien być delikatny i kremowy. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać tłusty lub półtłusty twaróg. Nie może być on kwaśny, za to musi być zwarty i gładki. Wszystkie składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego jajka i twaróg trzeba wyjąć z lodówki ok. 1,5 godziny przed przygotowaniem sernika. Ważna jest też temperatura pieczenia — nie może być zbyt wysoka, bo wtedy sernik wybrzusza się, a potem opada. Dobrze też go studzić stopniowo — najpierw w wyłączonym piekarniku, a dopiero potem na kuchennym blacie.
Kajzerki są jednymi z częściej przez nas wybieranych wypieków. Te pyszne bułeczki stanowią idealną bazę do kanapek. Korzystając z naszego przepisu, z łatwością przyrządzicie je w domowym zaciszu. Wystarczy zmieszać ze sobą kilka składników. Pamiętaj, żeby wyrobione ciasto posmarować mlekiem i dopiero wtedy obsyp je makiem. Wówczas ziarenka będą trzymały się o wiele lepiej. Kajzerki wyjdą o niebo lepsze niż te z piekarni. Kajzerki posmarowanej pyszną pastą jajeczną czy aromatyczną konfiturą z jabłek nie odmówi sobie żaden smakosz. Przygotowanie tych bułeczek wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Spróbujcie, a zapomnicie o gotowych wypiekach kupowanych w pobliskiej piekarni.
Dziś zdradzimy wam prosty patent na soczysty pieczony boczek. Jest to ideał na wielkanocny stół, bo nie tylko dobrze się prezentuje, ale też świetnie smakuje. Jak go przyrządzić? Natrzyj boczek kilkoma aromatycznymi przyprawami i wstaw do piekarnika. Lepszej wędliny nie kupisz.Jak święta, to pieczyste. Pieczemy szynkę, schab, karkówkę, a także boczek. I w sumie ten ostatni niezawodnie wychodzi dobry. To dlatego, że zawiera dużo tłuszczu, który nadaje pieczeni soczystości. Gdy jednak natrzecie mięso odpowiednimi przyprawami, boczek będzie lżej strawny, a jego smakowi trudno będzie się oprzeć.
Lato to z pewnością najlepsza pora, aby raczyć się smakiem dojrzałej śliwki. Szczególnie polskie odmiany są niebywale smaczne a do tego łatwo dostępne. Korzystając z lokalnych produktów i kupując od małych przedsiębiorców masz pewność, że to czego używasz w swojej kuchni jest nie tylko najwyższej jakości ale przede wszystkim jest zdrowe i bezpieczne dla Ciebie i Twoich bliskich. Szykując się więc do tego deseru, rozeznaj się jakie owoce są dostępne w Twojej najbliższej okolicy.
Aromatyczna zapiekanka na bazie mięsa, bakłażana i sosu beszamelowego, to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny, nawet jeśli nie jest to wakacyjna pora. Z pewnością ten grecki smak przeniesie Was choć na chwilę do klimatycznej, śródziemnomorskiej restauracji w której serwują niesamowite, tradycyjne dania z najlepszych, lokalnych składników.
Małe ciasto z olbrzymim ładunkiem smakowym to gradka dla wszystkich smakoszy, którzy kochają słodycze. Jeśli kochasz słodkie, ciężkie desery, po których czujesz, że była to dobra decyzja, to fondant z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Wypiek, który w swoim składzie ma jedynie masło, jajka, cukier, mąkę i oczywiście duże ilości czekolady, to jeden z najwykwintniejszych deserów jakie możemy zamówić w dobrych restauracjach. Szefowie kuchni potrafią latami dopracowywać recepturę idealną, która sprawi, że ciastko nie będzie zbyt ciężkie a jednocześnie nie straci na intensywności czekoladowego smaku.
Szarlotka, jest często mylona z jabłecznikiem, jednak te dwa ciasta zasadniczo się różnią. To pierwsze jest przygotowywane na cieście kruchym lub półkruchym, a zamiast jabłek możemy również dodać inne owoce, takie jak morele lub gruszki. Drugie ciasto, może być pieczone na rożnym spodzie, zarówno z ciasta francuskiego, jak i drożdżowym bądź na biszkopcie, jednak jak sama nazwa wskazuje,do jego przygotowania musimy już użyć konkretnych owoców jakimi są właśnie jabłka.Oba wypieki są dość podobne, a rozróżnienia nie ułatwia fakt, że najpopularniejszą odmiana szarlotki jest wersja z jabłkami. Różnica polega również na samym użyciu owoców. Szarlotka najlepiej czuje się w towarzystwie jabłek wcześniej przetworzonych – uprażonych lub w formie musu. Jabłecznik natomiast to idealny partner dla jabłek surowych, które poddawane są obróbce termicznej dopiero razem z ciastem w piekarniku.
Leśny mech, to piękny, bardzo smaczny wypiek, który zachwyca wszystkich swoją lekkością i niesamowitym, zielonym kolorem. Ten wyjątkowy odcień, to zasługa naturalnego i bardzo zdrowego barwnika, jakim jest szpinak. Owszem, często słyszy się o szpinaku, jak o kolorowym dodatku do barwienia klusek, makaronów lub placków, jednak bardzo rzadko słyszy się o użyciu szpinaku do barwienia słodkich potraw.Część smakoszy twierdzi, że warzywny aromat w ogóle nie jest wyczuwalny. Druga część uważa, że jeśli się odpowiednio skupimy, idzie wyczuć delikatny posmak szpinaku, jednak jednym chórem oświadczają, że dodaje on tylko więcej plusów, przemawiających za wyjątkowością tego ciasta.
Żeberka, to szczególnie popularne danie w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie kochają ten rodzaj mięsa grillować w specjalnym sosie barbecue. Grill to wręcz narodowa tradycja – hamburgery, piwo, ostre i słone przekąski oraz właśnie żeberka, to kwintesencja niedzielnego popołudnia u przeciętnej, amerykańskiej rodziny z przedmieść. Trzeba jednak przyznać, że opanowali sztukę doprawiania do perfekcji, gdyż ich sposób przygotowywania mięsa zyskał uznanie na całym świecie, także w Polsce.Sam pomysł przyrządzania tej części mięsa pochodzi aż z Karaibów i został przywieziony do Stanów Zjednoczonych przez hiszpańskich konkwistadorów. W ten sposób zmieszały się dwie tradycje kulinarne: europejskie i karaibskie. Amerykanie stworzyli sobie żeberka grillowane, natomiast Polacy pokochali żeberka duszone, często w sosie własnym. Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was najlepszy przepis na to tradycyjne, trochę zapomniane, a jakże pyszne danie!
Odnajdą się z różnymi dodatkami, takimi jak owoce i czekolada. Smakowite wnętrze, często jest finezyjnie przystrojone kolorowymi kremami i fikuśnymi dodatkami. Muffinki piecze się na szczególne okazje, jak i bez okazji. Uniwersalność tego deseru, sprawia, że tylko dzięki zmianie kremowej dekoracji, można dostosować te małe ciasta do odpowiedniego momentu.Świat oszalał na punkcie babeczek, a profesjonalni cukiernicy przechodzą samych siebie, w wymyślaniu coraz to bardziej kunsztownych zdobień. Są też świetną, słodką przekąską dla domowników i gości. Łatwe do przygotowania i nie wymagające dużo czasu. Wypróbuj ten sprawdzony przepis!
Najbardziej znanymi pierniczkami, są oczywiście te pochodzące z Torunia. Bogata i długa tradycja oraz smak nie do podrobienia, działają jak magnes na wielbicieli słodkości. Wyrabia się je ręcznie z mąki, wody, mleka oraz miodu i korzennych przypraw. Wszystko zmieszane w odpowiednich proporcjach i pieczone według ściśle określonej temperatury. Receptura jest ściśle tajna, a innym piekarzom i cukiernikom z całej Polski ani razu nie udało się stworzyć smaku, który mógłby podawać się za smak toruńskich pierników.
Pyszne ciasto, przekładane marmolada lub masa orzechową, to stały element Bożonarodzeniowej tradycji. Pięknie udekorowany czekoladą i wiórkami kokosowymi bądź płatkami migdałów, to dodatkowa ozdoba świątecznego stołu. Wykonany jest z mąki pszennej, miodu, cukru , masła, jajek i wody oraz mocno doprawiony przyprawami korzennymi takimi jak: cynamon, imbir, goździki, kardamon, anyż, nasiona kolendry, gałka muszkatołowa a nawet ziele angielskie i czarny pieprz.Wybór tych przypraw i proporcje w dużej mierze zależą od regionalnych tradycji.Piernik jest niesłychanie trwałym ciastem. W dawnych czasach był wykorzystywany jako prowiant wojskowy, gdyż można było go przechowywać przez długi czas. W odpowiednich warunkach, czyli suchym i zimnym miejscu może być przechowywany przez okres nawet kilku miesięcy.Swoje niesamowite zdolności zawdzięcza udziałowi przypraw korzennych oraz sporej ilości miodu. Najbardziej trwały jest piernik dojrzewający. Gotowe, surowe ciasto trzeba zostawić, aby doszło do procesu fermentacji. W domowych warunkach powinno przeleżeć nawet miesiąc. Cukiernicy twierdzą, że najlepiej przygotować masę na świąteczny piernik już po andrzejkach.
Schab przygotowany według tej metody pieczenia może być podawany na ciepło do obiadu oraz na zimno, jako dodatek do kanapki. W obiadowej wersji warto wykorzystać sos, który powstanie podczas pieczenia – jest bardzo esencjonalny i przepełniony smakiem mięsa, więc można go delikatnie zredukować i zagęścić, tak aby zyskał miano pełno wymiarowego sosu. Tak uszykowane mięso sprawdzi się świetnie z ziemniakami puree lub ćwiartkami pieczonymi w piekarniku.
Pyszna drożdżowo-maślana bułka, rozpływająca się w ustach – to właśnie nasza narodowa chałka. Porównać ją można z francuskim brioche, jednak chałka jest nieco bardziej wilgotna w środka – brioche jest zazwyczaj lekka, chałka ma „mięsistą” strukturę. No i nie potrzebuje jajek! Można ją przyrządzić w wersji wegańskiej. Aczkolwiek w naszej wersji tradycyjnej użyjemy jajek, ponieważ chałka ma wówczas pełniejszą konsystencję.
Jak często przyrządzasz bakłażana? Pewnie nie tak często! W zasadzie z jakiego powodu? Ten pyszny przepis na pieczony bakłażan przekona cię, by podawać to smaczne warzywo dużo częściej, niż robiłaś to do tej pory.Dlaczego bakłażan jest idealny zimową porą? Przez wiele kultur uważany nawet za afrodyzjak, Hiszpanie nazwali go nawet „jabłkiem miłości”. Bakłażan wbrew powszechnemu mniemaniu jest owocem, a nie warzywem. A dokładnie – jagodą! Szokujące, prawda? Nazwa gatunkowa bakłażana to psianka podłużna, zwany jest także oberżyną. Bakłażan przybiera wiele różnych kształtów i kolorów – najbardziej popularna jest wersja fioletowa, może być w kształcie podłużnym, czy „dzwonkowatym”. Bakłażan jest też składnikiem popularnego dania – ratatouille, słynnego francuskiego przysmaku, znanego z filmu „Ratatuj” Disneya.Bakłażan jest oczywiście zdrowy – zawiera w sobie dużo potasu, witaminy C i B oraz wspomaga w walce z cholesterolem. Jest także źródłem żelaza.