Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Piekarnik

Piekarnik

zapiekanka z jajkiem
09.12.2021 01:00 Zapiekanka śniadaniowa z ziemniaków, jajka i sera

Lubisz pożywne śniadania? Masz ziemniaki z poprzedniego dnia i jajko? Przygotuj zapiekankę śniadaniową z ziemniaków. Tak naprawdę możesz do niej dodać jeszcze inne składniki, które masz pod ręką. Dzięki temu powstanie kolorowa i bardzo sycąca kompozycja. Ziemniaki może nie koniecznie kojarzą się ze śniadaniem, ale jajko już z pewnością tak. Jednak jedno z drugim doskonale idzie w parze, a przy okazji dobrze harmonizuje też z innymi dodatkami. Takie śniadanie najlepiej przygotować, gdy zostaną ci ziemniaki z poprzedniego dnia albo, gdy ugotujesz je wieczorem dzień wcześniej.

Obierki po jabłkach
09.12.2021 01:00 Sprytne sposoby na wykorzystanie obierek po jabłkach

Choć zaleca się jeść jabłka w całości razem ze skórką, nie zawsze mamy taką możliwość - do szarlotki owoce muszą zostać bowiem obrane. Jeśli zostało ci sporo obierek, nie wyrzucaj ich do kosza na śmieci. Zamiast tego możesz wykorzystać je do zrobienia pysznych cynamonowych przekąsek, czy kompotu ze skórek. Skórka z jabłek zawiera najwięcej wartości odżywczych w całym owocu, dlatego pozbywanie się jej jest wyjątkową stratą. Niektórzy nie lubią jej lekko gorzkiego smaku i specyficznej faktury - mamy na to idealny sposób. Więcej już nigdy nie zutylizujesz nawet jednej skórki. Obierki można dodać do kompotu, co nada mu więcej smaku, a także wypełni go witaminami i minerałami. Dzisiaj zajmujemy się mimo wszystko cynamonową przekąską, która sprawdza się jako coś do przegryzienia, a także na imprezach i innych wydarzeniach. Miseczka z chrupiącymi chipsami owocowymi dodatkowo pięknie wygląda i ozdabia podana do stołu.

Ryba po grecku
09.12.2021 01:00 Ryba po grecku z piekarnika

Ryba po grecku należy do typowo świątecznych dań, które najczęściej przygotowuje się w okolicy Świąt Bożego Narodzenia. Klasyczna wersja sporządzana jest na bazie smażonej ryby w panierce, co daje jednak kaloryczne rezultaty. Poniżej prezentujemy przepis na pieczoną rybę po grecku, która jest lżejsza i bardziej dietetyczna. Ryba po grecku wbrew pozorom nie ma żadnych konotacji z samą Grecją. Nazwana została tak z uwagi na postrzeganie przez Polaków kuchni śródziemnomorskiej, która według nas, wypełniona jest smażonymi na oliwie warzywami oraz rybami. W praktyce poniższa potrawa rzadko kiedy podawana jest do stołu poza świętami, jednak jest dobrym sposobem na przemycenie do diety trochę ryby i warzyw. Lekkostrawna pieczona wersja pomaga także dbać o codzienne odżywianie, dzięki zmniejszeniu ilości tłuszczu do minimum.

Makowiec
09.12.2021 01:00 Co zrobić żeby makowiec nie pękał? Niezawodne babcine patenty

Nawet najsmaczniejszy makowiec może sprawić zawód, jeśli po upieczeniu nie prezentuje się wystarczająco okazale. Pękające ciasto jest największą zmorą każdego amatora tego wypieku. Aby uniknąć tego problemu, należy zastosować się do trzech porad, o których piszemy niżej. Najważniejszą z nich są składniki w temperaturze pokojowej, dlatego przed pieczeniem warto wyjąć je na 40 minut z lodówki. Makowiec kojarzy się zdecydowanej większości ze Świętami Bożego Narodzenia. W tym czasie domy wypełnione są zapachem korzennych przypraw, mielonego maku oraz gotowanej kapusty kiszonej z grzybami. Świąteczny stół po wigilijnej kolacji nie może obejść bez wielu kawałków najróżniejszych ciast, z których najważniejszym jest makowiec. Wilgotna i aromatyczna masa makowa, zawinięta w kruche, acz delikatne ciasto wieńczy wieczerzę i dopełnia i tak już pełne żołądki.

Domek z piernika
08.12.2021 01:00 Zachwycający domek z piernika krok po kroku

Domek z piernika jest doskonałym urozmaiceniem świątecznego stołu - widać w nim bowiem kunszt i włożoną pracę. Jeśli chcesz zachwycić swoich domowników przepięknym jadalnym domem, niżej zdradzamy krok po kroku, jak go wykonać. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że bez problemu można z niego zrobić również pierniczki czy ozdoby na choinkę. Domek z piernika to dość skomplikowane przedsięwzięcie, więc warto zarezerwować sobie na jego przygotowanie trochę wolnego czasu. Szczególnie dużym podziwem będą darzyły go z pewnością dzieci, które mimo wszystko długo nie wytrzymają i w końcu zaczną go jeść.

Zakalec
08.12.2021 01:00 Proste sposoby na uniknięcie zakalca

Sztuka wypieku ciast nie jest najprostszym zajęciem w kuchni, dlatego wiele osób obawia się pieczenia. Największy strach wywołuje wizja zakalca, który niszczy całą blachę ciasta, nad którym pracowało się dużo czasu. Niżej zdradzamy sposoby, dzięki którym unikniesz zakalca za każdym razem - między innymi jak mieszać oraz odmierzać składniki.Pieczenie ciast jest zajęciem, które wymaga od gotującego mnóstwo uwagi i cierpliwości. Wystarczy w końcu kilka niewielkich błędów, aby zniweczyć całą pracę. Zakalec jest bodaj najbardziej znienawidzoną wpadką, która dotknęła prawdopodobnie każdego amatora ciast. Zanim osiągnie się poziom na tyle zaawansowany, aby nie obawiać się zakalca, musi minąć przynajmniej kilka sesji pieczenia. Dla początkujących mamy jednak kilka porad, dzięki którym szansa na pojawienie się zakalca spada do minimum.

Brudny piekarnik
05.12.2021 01:00 Jak skutecznie wyczyścić piekarnik?

Najprostszym sposobem na wyczyszczenie piekarnika jest umycie ścianek ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Jednak, gdy mamy do czynienia z zaschniętym brudem ten patent niestety zawodzi. Pomocny wtedy okaże się sok z cytryny. Podgrzany wraz z wodą, zmiękczy plamy i zniweluje nieprzyjemny zapach. Wypróbujcie tę metodę. Podpowiadaliśmy wam już jak uwolnić lodówkę od nieprzyjemnych zapachów, a czajnik od kamienia. Tym razem zdradzamy sekret idealnie czystego piekarnika. Do utrzymania go w porządku wystarczą produkty, które każdy z nas ma w kuchni. Przyda się też termoobieg.

Pieczone ziemniaczki Nigeli Lawson
05.12.2021 01:00 Chrupiące i obłędnie pysznie ziemniaczki pieczone według Nigelli Lawson

Zazwyczaj ziemniaki jadamy gotowane w wodzie, jednak pieczenie ich jest znacznie lepsze - nie tylko zdrowsze, lecz również smaczniejsze. Nigela Lawson, znana brytyjska autorka książek kucharskich, opracowała przepis, dzięki któremu ziemniaki wychodzą delikatne w środku i aromatyczne oraz chrupiące z zewnątrz. Mogą być podane jako dodatek do obiadu, czy samodzielny posiłek. Ziemniaki są wyjątkowo uniwersalnym warzywem, z którego można sporządzić dziesiątki, jak nie setki najróżniejszych potraw. Pieczenie ziemniaków jest jednym z najbardziej popularnych sposobów na ich ugotowanie, w końcu wysoka temperatura nadaje im wyjątkowej chrupkości. Receptura Nigeli składa się jedynie z kilku składników, dlatego nie potrzeba żadnych dodatkowych zakupów czy sprzętów kuchennych. Warto łączyć je ze świeżymi ziołami, jak na przykład rozmaryn oraz suszonymi przyprawami - jedną z najlepszych kombinacji są pieczone kartofle z wędzoną papryką. Smak wędzonki nadaje bulwom smak niczym z ogniska.

Czyszczenie mikrofalówki
04.12.2021 01:00 Jak szybko wyczyścić mikrofalówkę?

Ubrudzone tłuszczem naczynia czy kratkę kuchenki możemy wymoczyć w wodzie z octem. Co jednak zrobić, by pozbyć się plam po jedzeniu z mikrofalówki? Istnieją domowe sposoby, dzięki którym jej wnętrze znów zachwyci czystością. Użyjcie cytryny, a usuniecie również nieprzyjemny zapach. Wystarczy kilka plasterków owocu. Radziliśmy wam już jak skutecznie domyć czajnik elektryczny oraz jak pozbyć się przykrych zapachów z lodówki. Tym razem przychodzimy z pomocą po raz kolejny i podpowiadamy jak dokładnie wyczyścić kuchenkę mikrofalową. Nasz trik sprawi, że znów będzie lśniąco czysta i pachnąca. Przekonajcie się sami.

Ciasta z witrażykiem
28.11.2021 01:00 Jak zrobić cudowne świąteczne ciasteczka witraże?

Ciasteczka z witrażami mogą wydawać się bardzo skomplikowane w przygotowaniu, jednak w praktyce są wyjątkowo banalne. Ich wygląd jest na tyle piękny, że z powodzeniem można zawiesić je na choince w ramach świątecznej ozdoby. To także dobry pomysł na spędzenie wspólnego czasu ze swoimi dziećmi, które będą zachwycone wizją robienia takich ciastek. Ciasteczka witraże natychmiast przykuwają uwagę każdego, kto zwróci na nie swój wzrok. Gdy zacznie padać na nie światło z odpowiedniego kąta, kolorowe witraże pięknie się rozświetlają na różne kolory. Dodatkowo ciastka z witrażami są po prostu smaczne, więc warto je piec. Wokół witraży znajduje się zwykłe kruche ciasto, którego zrobienie jest szybkie i banalnie proste. Przezroczysta część to z kolei klasyczne kupne landrynki, które rozpuściły się pod wpływem temperatury i wypełniły przestrzenie w środkach ciasteczek.

ciasto drożdżowe
27.11.2021 01:00 Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe nie opadło po wyjęciu z piekarnika?

Ciasto drożdżowe kusi zapachem i puszystością. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, ale może przysporzyć małych problemów. Wiesz na przykład, co zrobić, żeby ciasto drożdżowe nie opadło po wyjęciu z piekarnika? Gdy postąpisz według naszych rad, z pewnością już nigdy ci się to nie przytrafi. Kawałek drożdżowego ciasta i szklanka mleka albo porcja drożdżowej baby do kawy? Czy to nie brzmi zachęcająco? Tak, ciasto drożdżowe ma wielu zwolenników. Jest smaczne i miękkie i wprost rozpływa się w ustach. Co prawda jest bardziej pracochłonne niż np. ciasto ucierane, ale zachęca lekkostrawnością i małą kalorycznością.

Pierniki siostry Anastazji
27.11.2021 01:00 Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Święta coraz bliżej, więc w wielu kuchniach gospodynie zabierają się za robienie typowych dla tego okresu potraw. Jedną z nich są świąteczne pierniczki - tym razem prezentujemy recepturę siostry Anastazji. Przepis na jej słodkie ciasteczka jest banalnie prosty, a pierniczki im dłużej poleżą w zamkniętym pojemniku, tym zrobią się bardziej kruche. Świąteczne pierniczki są nie tylko smacznym wyrobem cukierniczym, którym można zajadać się przez cały rok. Jeśli ładnie się je ozdobi, pierniczki mogą grać rolę ozdób na choince czy stole wigilijnym. Warto do przyozdobienia poprosić kogoś o dobrych zdolnościach artystycznych, aby ciastka wyglądały obłędnie. Dodatkowym atutem pierniczków siostry Anastazji jest obłędny zapach, jaki wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia. Duża ilość korzennych przypraw sprawia, że w całym mieszkaniu przepięknie pachnie świętami.

Kalafior pieczony w piekarniku
26.11.2021 01:00 Kalafior pieczony w piekarniku

Kalafior pieczony w piekarniku to doskonały dodatek do dań mięsnych, ryb i dań wegetariańskich. Delikatne różyczki w aromatycznej marynacie zapieczone w piekarniku posmakują Ci od pierwszego kęsa. Poznaj przepis na wyśmienitego, pieczonego kalafiora.Kalafior jest bardzo zdrowym warzywem, od lat cenionym w kuchniach na całym świecie za swoje walory smakowe oraz prozdrowotne właściwości. Kalafior to bogactwo witamin z grupy B oraz silny przeciwutleniaczy, działających między innymi przeciwnowotworowo. Kalafior ma delikatne smak i jest bardzo uniwersalnym warzywem, dlatego też możesz przygotować z niego wiele doskonałym potraw, między innymi placki wegetariańskie oraz rozgrzewającą zupę z curry. Kalafior pieczony w piekarniku jest miękki, ale jednocześnie delikatnie chrupiący, a marynata z papryki, kminu, kurkumy i wielu innych przypraw nadaje mu rewelacyjnego smaku.Kalafiora możesz również upiec w całości- w tym artykule dowiesz się, jak upiec całą główkę kalafiora z aromatyczną marynatą.

Bagietka czosnkowa
24.11.2021 01:00 Przepis na pyszną, pieczoną bagietkę czosnkową. Tania i smaczna przekąska

Bagietkę czosnkową można z łatwością kupić w wielu sklepach, jednak znacznie smaczniejszą i przede wszystkim zdrowszą opcją, jest zrobienie jej samodzielnie. Domowe pieczywo, własnoręcznie utarte masło czosnkowe i świeże zioła jest tak smacznym połączeniem, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem przynajmniej kilku sztuk. Receptura przez nas opisywana pozwoli sporządzać idealne bagietki za każdym razem. Bagietka czosnkowa to klasyczna przekąska, którą często wybieramy jako drugie śniadanie, czy szybki i smaczny pomysł na kolację. Zawsze można sporządzić spory zapas świeżego pieczywa i je zamrozić. Gdy przyjdzie ochota na coś ciepłego i chrupiącego, wystarczy posmarować bułkę czosnkowym masłem i podpiec, aby cieszyć się jej smakiem. Z pozoru przyrządzanie bagietek w domowej kuchni może wydawać się skomplikowane. Jedynym wymogiem jest tylko odrobina wolnego czasu potrzebnego do wyrobienia ciasta - reszta etapów praktycznie nie wymaga żadnej uwagi. Niewielka ilość łatwo dostępnych składników, które wypisane są w przepisie, to kolejny atut tej receptury.

ziemniaki z ogniska
23.11.2021 01:00 Zachwycające w każdym kęsie ziemniaki z piekarnika, które smakują jak z ogniska

Uwielbiasz ziemniaki? A lubisz ziemniaki pieczone w ognisku? Jeśli tak, możesz poczuć ich smak nawet zaraz. Przygotuj zachwycające w każdym kęsie ziemniaki z piekarnika. Dzięki sprytnemu trickowi będą smakowały jak te z ogniska. Koniecznie przetestuj nasz przepis.Ziemniaki pieczone z ogniska doskonale smakują i przywodzą wiele wspomnień. Jedząc je, możemy poczuć się tak, jak w dzieciństwie albo jak na letnim ognisku w gronie znajomych.Okazuje się, że niemal identyczne w smaku ziemniaki można przygotować, nie wychodząc z domu i nie rozpalając ogniska. Upieczesz je bowiem w piekarniku. Wcześniej tylko obtocz je w mące.

Ziemniaki po szwedzku
21.11.2021 01:00 Kultowe pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu

Ziemniaki po szwedzku, na całym świecie znane jako ziemniaki hasselback, są jednym z najlepszych sposobów na przygotowanie tego warzywa. Nacięte kartofle są nadziane czosnkiem, masłem, świeżym rozmarynem, a w niektórych wersjach także boczkiem. Wspaniale komponują się z daniami jako dodatek, lecz równie dobrze można jeść je jako samodzielny posiłek. Ziemniaki po szwedzku wyróżniają się nie tylko ciekawym i mocno ziołowym smakiem - największe wrażenie bez dwóch zdań robi sam wygląd warzywa. Nie do końca przecięte plastry wywołują w końcu zachwyt, a także gromadzą znacznie więcej smaku niż ziemniaki w całości. Najczęściej nazywa się je ziemniakami hasselback z języka szwedzekiego "Hasselbackspotatis". Są stosunkowo świeżą formą podawania ziemniaków, gdyż opracował je w 1953 roku uczący się kuchennego fachu Leif Elisson w restauracji Hasselbacken.

pieczona wątróbka
19.11.2021 01:00 Soczysta wątróbka bez smażenia

Wątróbka potrafi być naprawdę smaczna. Zwłaszcza drobiowa, która niemal zawsze wychodzi miękka i kremowa. Dziś podamy wam przepis na soczystą wątróbkę bez smażenia. Jest niezwykle delikatna i łatwa w przygotowaniu. Wystarczy wstawić ją do piekarnika.Wątróbka ma swoje grono wielbicieli. Smakosze cenią ją za delikatność i kremową konsystencję. Osoby ze skłonnością do anemii, jadają ją, by podnieść sobie poziom żelaza. Wszak wątróbka jest jednym z jego najlepszych źródeł. Najpopularniejszym sposobem przyrządzania wątróbki jest smażenie. Niestety ta metoda obróbki sprawia, że danie staje się ciężkostrawne. Poza tym smażąc wątróbkę zwykle mamy zachlapaną kuchnię, bo wątróbka dość mocno pryska. Dlatego najlepiej wątróbkę upiec. Będzie delikatna i nic się nie pobrudzi.

Mycie garnka od spodu
12.11.2021 01:00 Jak wyczyścić przypalone patelnie i garnki od spodu?

Garnki i patelnie powinny być czyste, by nasze gotowanie było bezpieczne. Często, mimo starań, podczas mycia naczyń nie udaje się usunąć wszystkich zabrudzeń. Wtedy z pomocą przyjdą nam triki, które nie wymagają dużych nakładów finansowych. Wykorzystujemy w nich produkt, który zazwyczaj mamy już w kuchni — sodę oczyszczoną. Można skutecznie i tanio — bez stosowania agresywnej chemii — wyczyścić garnki z zewnątrz. Potrzebne do tego będą jedynie czas, odrobina cierpliwości oraz narzędzia i produkty, które zawsze mamy pod ręką.

Placki ziemniaczane z piekarnika
31.10.2021 02:00 Lekkie placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane są pyszne, lecz ciężkostrawne. To za sprawą smażenia na tłuszczu. A gdyby tak upiec je, zamiast usmażyć? Jest to jak najbardziej możliwe. Poznaj przepis na lekkie placki ziemniaczane z piekarnika. Placki ziemniaczane niby nie są skomplikowane, ale można je przygotować na kilka sposobów. Przede wszystkim można je rozdrobnić mniej lub bardziej. Te starte na dużych oczkach będą bardziej chrupiące i będziesz wyczuwać w nich kawałki ziemniaków. Możesz je usmażyć, ale też upiec. Ten drugi sposób z pewnością będzie lżejszy dla żołądka i dla figury.

Szuflada pod piekarnikiem
25.10.2021 02:00 Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Wielu z nas przechowuje tam blachy do ciast, patelnie czy garnki. Tymczasem szuflada pod piekarnikiem ma zupełnie inne przeznaczenie. Dowiedzcie się jak z niej poprawnie korzystać.Oczywiście możemy trzymać w niej naczynia lub pozostawić ją pustą. Ta szuflada została stworzona jednak do czegoś zupełnie innego. Jej projektanci przygotowali ją, by przechować w niej ciepłe jedzenie.

Schab siostry Anastazji
24.10.2021 02:00 Prosty przepis siostry Anastazji na soczysty schab

Pieczony schab siostry Anastazji to świetny sposób na duży rodzinny obiad. Pieczeń jest bardzo aromatyczna i soczysta, głównie dzięki nadzieniu z suszonych moreli. Doskonale smakuje wraz ziemniakami oraz twoją ulubioną surówką. Schab nadziewany owocami jest klasyczną metodą przygotowania tego mięsa. Po kilku godzinach pieczenia w piekarniku staje się delikatny i rozpływający w ustach. Suszone morele dodają ciekawy słodki element, a także przyjemną fakturę. Po upieczeniu nie zapomnij o przygotowaniu sosu z soku, który wyciekł z mięsa podczas obróbki.

Projekt bez tytułu - 2021-10-19T182846.501
19.10.2021 02:00 Jak za pomocą folii aluminiowej wyczyścić piekarnik?

Czyszczenie piekarnika nie jest prostym zadaniem - w jego wnętrzu zbiera się sporo trudnego w usunięciu brudu. Na szczęście nie trzeba posiłkować się drogą chemią. Wystarczy stara dobra folia aluminiowa, którą każdy z nas ma w domu. Piekarnik podczas używania łatwo ulega zabrudzeniom. Co więcej, jego specyfika sprawia, że wiele osób rzadko zabiera się za jego gruntowne wysprzątanie. W sklepach dostępne są liczne specyfiki do czyszczenia starego tłuszczu i przypalonych resztek jedzenie z wnętrza pieca. Okazuje się jednak, że wcale ich do tego nie potrzeba.

babka ziemniaczana
18.10.2021 02:00 Przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Babka z utartych, surowych ziemniaków jest specjałem kuchni białoruskiej, znanym też w różnych regionach Polski. Z dodatkiem podsmażonego boczku, dobrze przyprawiona, doskonale smakuje podana na ciepło z sosem. Poznaj przepis na kultową babkę ziemniaczaną. Babka ziemniaczana zwana babką kartoflaną znana jest u nas także pod innymi nazwami. Na Mazurach i Śląsku zwą ją kartoflakiem, w innych częściach Polski także kartoflarzem, tarciuchem, blaszakiem, rejbakiem czy kuglem. Jak zwał, tak zwał, jest naprawdę smaczna. Robi się ją z masy podobnej jak na placki ziemniaczane, tyle że wzbogaconej zrumienionym boczkiem i przyprawami. Tak przygotowaną masę piecze się, aż będzie miała chrupiącą skórkę. Doskonale smakuje podana na ciepło ze śmietaną, a także odsmażana.

Suszone śliwki
17.10.2021 02:00 Jak suszyć śliwki domowym sposobem?

Spośród suszonych owoców najpopularniejsze są śliwki. Można je dodawać do sałatek, przekąsek i ciast, ale przede wszystkim jeść na przekąskę. Są niezwykle smaczne i zdrowe. Zobacz jak ususzyć śliwki domowym sposobem. Suszenie śliwek jest doskonałym pomysłem na ich przetworzenie. Jeśli więc masz nadmiar tych owoców, bo obrodziły ci drzewa albo tanio kupiłaś śliwki, śmiało możesz je wysuszyć.Do suszenia najlepiej nadają się śliwki węgierki. Zawierają najmniej wody spośród wszystkich odmian śliwek, a przy tym mają wyraźny smak. Wybieraj owoce z pomarszczoną skórką przy ogonku — to gwarancja, że są już odpowiednio słodkie i dojrzałe.

Ptysie
16.10.2021 02:00 Prosty przepis na ptysie

Ptysie przełożone puszystym i rozpływającym się w ustach kremem są prawdziwym rarytasem. Poniżej zdradzamy najprostszy przepis, dzięki któremu zawsze wykonasz je idealnie. Jedząc je ciężko się oderwać, są zwyczajnie zbyt dobre. Ptysie są wykonane ze specyficznego parzonego ciasta, dzięki któremu zawdzięczają swoją charakterystyczną lekkość i konsystencje. Można wypełnić je zarówno zwykłym kremem śmietanowym, jak i budyniowym. Co ciekawe nie potrzeba zbyt wielu składników do ich zrobienia, dzięki czemu deser może z powodzeniem być przygotowywany praktycznie każdego dnia.

Ciasteczka maślane od Ani Starmach
15.10.2021 02:00 Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Delikatne, kruche, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są maślane herbatniki. Na dodatek mają ten cudowny, niepowtarzalny smak. Poznaj przepis na kruche ciastka od Ani Starmach i przygotuj je na najbliższą okazję albo nawet bez okazji. Zapewniamy, że znikną w okamgnieniu.Wiele przepisów podaje, że masło można zastąpić margaryną. Jednak jest to zabieg głównie oszczędnościowy, czasami mający też uzasadnienie zdrowotne. Jeśli zaś chodzi o odpowiedni smak i uczucie przyjemnego chłodu na języku, nie zapewni ich nawet najlepsza margaryna. Dlatego, jeśli nie grozi ci wysoki cholesterol, nie zastępuj nią masła. Zwłaszcza jeśli przygotowujesz kruche, maślane ciasteczka.

obierki z ziemniaków
13.10.2021 02:00 Jak wykorzystać obierki po ziemniakach?

Ziemniaki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Pomyślcie więc ile obierek marnuje się każdego dnia i w każdym roku. Tak, marnuje, bo obierki są podobnie jadalne, jak ziemniaki. Zobaczcie, jak można wykorzystać obierki po ziemniakach. Jeśli obieracie ziemniaki tradycyjnym nożem, powstają grube, mięsiste obierki. To znaczy, że wraz ze skórką usuwacie też sporą ilość miąższu. Takie obierki, aż proszą się, by je wykorzystać. Jeśli jednak będziecie chcieli spożytkować ziemniaczane obierki pamiętajcie, żeby przed przystąpieniem do obierania, ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką i opłukać.

Ciasto z dyni bez pieczenia
13.10.2021 02:00 Prosty przepis na ciasto z dyni bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia jest doskonałym planem zapasowym na niedzielny obiad. Jeśli główny deser nie wyjdzie, można mieć w zanadrzu proste ciasto, które spełni oczekiwania wszystkich gości. Z uwagi na sezon dyniowy, tym razem prezentujemy przepis na słodycz z jej udziałem. Ciasto dyniowe bez pieczenia jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a czas, jaki należy w nie faktycznie włożyć, wynosi około godziny - tak więc nie potrzeba dużego wysiłku. Dekorując ciasto wiórkami czekolady, należy zdecydować się, jaki poziom słodkości ma mieć. Krem jest sam w sobie dość słodki, dlatego warto wykorzystać czekoladę deserową, aby przełamać ogólną słodycz.