Zaskakująca przekąska z liści z kalafiora. Przenigdy ich nie wyrzucaj
Kalafior w naszej kuchni zazwyczaj pojawia się jako element zupy czy obiadowa surówka. Liście zwykle wyrzucamy. Jeśli po raz kolejny wpadną nam w ręce — nie róbmy tego. Zielone fragmenty warzywa bardzo łatwo bowiem przekształcić pyszną przekąskę. Wystarczy posmarować je łyżką ostre pasty harissa i zapiec.
Kalafior zapiekany czy pyszna zupa to tylko wybrane dania, jakie przyrządzicie z białego warzywa z różyczkami. Warto jednak wiedzieć, że liście też da się wykorzystać w kuchni. Co więcej, można z nich przyrządzić niezwykle smaczną i zdrową przekąskę, która z powodzeniem zastąpi chipsy czy frytki. Będzie idealna dla fanów pikantnych specjałów.
Przepis na zdrową przekąskę z liści kalafiora
Składniki:
liście z 2 kalafiorów
1 łyżka pasty harissa
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Liście kalafiora myjemy, większe egzemplarze rozcinamy. Harissę łączymy z solą. Masą starannie nacieramy kalafiorowe listki.
Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do pieca na 15-18 minut. Po tym czasie powinny już być pysznie chrupiące. Smacznego.
Wskazówka:
Możecie zrobić pastę harissa samodzielnie. Wtedy będziecie mogli dostosować jej ostrość do własnych upodobań i w razie potrzeby złagodzić specjał nabiałem lub zwykłą papryką czy pomidorami.
Przygotowanie go jest niemalże błyskawiczne. Wystarczy podgotować do miękkości 50 g pozbawionej ziaren papryczki chili i połączyć ją z czosnkiem (2 ząbki), kuminem (1 łyżka), kolendrą (1 łyżeczka) oraz oliwą z oliwek (1 łyżka). Pamiętajmy, że jeśli dysponujemy przyprawami w ziarnach, należy je rozgnieść w moździerzu przed dodaniem.
Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Lazhko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jabłka w szlafrokach to hit każdego rodzinnego spotkania. Wystarczy kilka tanich składników
Jak zrobić ucieraną babkę wielkanocną? Sekret tkwi w 1 detalu
Pieczarki w chrupiącej serowej panierce. Prosty i niedrogi smakołyk
Źródło: beszamel.se, gotowanie.onet