Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Baranek z ciasta na Wielkanoc. Nie musisz iść po niego do sklepu, receptura jest dziecinnie prosta

Baranek z ciasta na Wielkanoc. Nie musisz iść po niego do sklepu, receptura jest dziecinnie prosta

Baranek z ciasta na Wielkanoc
canva/Studio Germany

Baranek jest jednym z nieodłącznych elementów wielkanocnego koszyczka. A gdyby tak, zamiast kupować cukrową wersję, przyrządzić efektowne ciasto w kształcie tego zwierzątka? Kruchy ucierany specjał z dodatkiem mango będzie bardzo delikatny i orzeźwiający. Spróbujcie go koniecznie.

Baranek stanowi wielkanocny symbol, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Proponujemy przygotowanie smacznego i efektownego ciasta, które podkreśli uroczysty charakter rodzinnego posiłku. Będzie ładnie prezentowało się obok paschy i mazurka, a jest naprawdę proste w przygotowaniu. Spróbujecie?

Przepis na baranki z wiórkami kokosowymi i mango

Z podanych proporcji powstaną dwa baranki. Pieczemy je w formach o pojemności 1 litra.

Składniki:

  • 4 jaja

  • 250 g miękkiego masła

  • 150 g mąki pszennej

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • 150 g cukru pudru

  • 175 g brązowego cukru trzcinowego

  • 2 łyżki cukru wanilinowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 ml soku z marakui

  • 1 małe dojrzałe mango

  • 50 g wiórków kokosowych

  • tłuszcz do posmarowania form

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym. Cały czas miksując masę, pojedynczo dodajemy jajka. Wsypujemy mąki oraz proszek do pieczenia.

Wlewamy 70 ml soku i dokładnie mieszamy składniki. Mango obieramy, miąższ oddzielamy od pestki. Owoc kroimy w drobną kostkę i dodajemy go do ciasta. Masę przenosimy do natłuszczonych form.

Pieczemy około 50-60 minut, aż baranki nabiorą złotobrązowego koloru. Ostrożnie wyjmujemy wypieki z form i studzimy je na kratce.

Pozostały sok mieszamy z cukrem pudrem. Tak przygotowanym lukrem smarujemy baranki. Na koniec posypujemy je wiórkami kokosowymi i pozostawiamy do wyschnięcia polewy.

Ciasto można przygotować także w kształcie króliczka
Ciasto można przygotować także w kształcie króliczka

Źródło zdjęcia: canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kaufland

Zapraszamy na nasz Instagram