Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatna i soczysta wątróbka z piekarnika. Zapomnij o smażeniu
Adam Moskal
Adam Moskal 03.04.2022 21:56

Delikatna i soczysta wątróbka z piekarnika. Zapomnij o smażeniu

Wątróbka pieczona
canva/Tatiana Volgutova

Zwykle, gdy nachodzi ochota na wątróbkę, myśli się o przygotowaniu jej na patelni, jednak dzisiaj prezentujemy zupełnie inny sposób. Wątróbka z piekarnika wychodzi idealnie delikatna, soczysta i pełna smaku. Taki posiłek można podać całej rodzinie z dodatkiem ziemniaków lub zwykłego chleba.

Wątróbka z piekarnika charakteryzuje się przede wszystkim znacznie mniejszą kalorycznością, w porównaniu do wątróbki z patelni. Nie potrzeba wszak do niej tak dużo tłuszczu, aby stała się równie złocista.

Przepis na wątróbkę z piekarnika

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 2 jabłka

  • 2 cebule

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

Wątróbkę dokładnie oczyść ze wszystkich błonek i ścięgien. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Cebule obierz ze skórki i pokrój w plasterki lub piórka, a następnie posyp nią wątróbkę.

Wszystkie składniki w naczyniu dopraw dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz majeranku. Pamiętaj, aby nie dodać soli, inaczej wątróbka zanadto się wysuszy i wyjdzie twarda.

Naczynie zakryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka i piecz kolejne 10 minut w 160 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu dopraw wątróbkę solą. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić cukinię faszerowaną wątróbką. Ten tekst pokazuje przepis na wątróbkę w cieście.

Wątróbka pieczona

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram