Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Piekarnik

Piekarnik

Pieczony karczek
25.03.2022 22:50 Przepis na pieczony karczek wprost idealny na świąteczny stół

Pieczony karczek to jedno z tych mięsiw, które od dawna króluje na polskich stołach. Przyrządza się je podczas większości polskich imprez, czy to na urodziny, imieniny, wesela lub chrzciny. Pieczony karczek występuje jako przystawka, a nie główne danie, dlatego możemy go podawać na zimno oraz na ciepło, a w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Pieczony karczek to mięso, które ma bardzo wyrazisty smak dzięki swojej marynacie, a dodatkowo jest bardzo delikatny. Domowej roboty smakuje wszystkim! Nie czekaj więc na przyjęcie, zrób ten karczek już teraz!Tego potrzebujesz, aby przyrządzić pieczony karczekSkładniki:- 2 kg karkówki- cebula- 4 ząbki czosnku- sos sojowy- sól- pieprz- zioła prowansalskie- rozmaryn- tymianek- 2 łyżki roztopionego masła- pół szklanki białego wina- 4 ziarenka ziela angieslkiego- 2 liście laurowe- oregano- łyżeczka musztardy- pół łyżeczki miodu (opcjonalnie)Przygotowanie pieczonego karczkuMięso opłukać i osuszyć.Do miski dodać obrane piórka z cebuli, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki roztopionego masła, pół szklanki białego wina oraz łyżeczkę musztardy. Wszystko rozmieszać dokładnie łyżką. Do marynaty dodać wszystkie przyprawy po około pół łyżeczki wszystkiego. Można teraz dodać miód. Wszystko dokładnie wymieszać.Do miski z marynatą włożyć karczek, obtoczyć go z w niej z każdej strony, pozostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia w karczku porobić dziury i powtykać w nie ząbki czosnku.Mięso włożyć do rękawa do pieczenia i wlać do środka marynatę razem z kawałkami cebuli i przypraw. Wstawić do brytfanki.Mięso wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni góra-dół. Piec przez godzinę, a następnie wyjąć je i przeciąć foliowy rękaw, wstawić do piekarnika jeszcze na 30 minut.Po tym czasie, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić w nim karczek, aby jeszcze do siebie doszedł. Następnie wyciągnąć go, przełożyć na talerz i podawać.Dodatki do pieczonego karczkuKarczek najlepiej będzie smakował z chrzanem, ćwikłą bądź dodatkami kiszonymi, czyli ogórki lub kapusta kiszona. Karczek pieczony można jeść również bez dodatków, albo na chlebie.Jeśli chcesz możesz dodać do marynaty czerwoną paprykę oraz pieczarki, wtedy karczek będzie pieczony z warzywami. Opcjonalnie możesz podawać większe kawałki karczku z sosem pieczeniowym oraz ziemniakami, jako danie obiadowe.

Zrazy wołowe
25.03.2022 22:50 Obiad dla porządnie głodnych - przepis na tradycyjne zrazy wołowe

O zrazach pisał już nadworny kurzach króla Polski Stanisława Augusta Poniatowskiego. O zrazach pisał Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”. O zrazach rozprawiano na Litwie, Białorusi i w szlacheckiej Polsce. Jest to jedno z tych dań, którymi możemy się pochwalić na arenie światowej. Istnieje kilka odmian zrazów, ponieważ mogą być one zawijane z niespodzianką w środku lub zwykłe płaty mięsa duszone w sosie. Dodatkowo zrazy kochają dodatki w postaci ziemniaków, kasz oraz surówek z kapusty czerwonej, a także towarzystwo ogórków kiszonych będzie dla nich korzystne.- 5 plastrów wołowiny z udźca.- musztarda ostra- dwa ogórki kiszone- jedna cebula- sól- pieprz- papryka ostra mielona- 300 g wędzonego boczku- 2 gałązki natki pietruszki- rozmaryn- 250 ml wina- kilka suszonych grzybówDo zrazów wołowych potrzebujesz:Zrazy wołowe staropolskie

Czyszczenie piekarnika
24.03.2022 01:00 Jak wyczyścić piekarnik za pomocą zwykłej soli kuchennej?

Zabrudzenia w piekarniku zbierają się bardzo łatwo i w krótkim czasie nawet niewielkie zacieki stają się dużym wyzwaniem do wyczyszczenia. Zamiast sięgać po chemię, można skorzystać z naturalnych domowych środków czystości - takich jak sól kuchenna. Niżej wyjawiamy jak zabrać się za posprzątanie urządzenia z jej pomocą. Piekarnik z biegiem czasu naturalnie pokrywa się od wewnątrz trudną w usunięciu warstwą brudu. Wysoka temperatura zapieka tłuszcz i resztki jedzenia, które tworzą twardą skorupę. Regularne sprzątanie urządzenia pozwala zachować go w nieskazitelnej czystości, co wydłuża jego żywotność i poprawia funkcjonalność. Nie polecamy jednak kupować w tym celu sklepowej chemii, gdyż pod ręką masz wystarczająco skuteczne naturalne środki czystości.

Wielkanocna szynka
23.03.2022 01:00 Jak zrobić domową szynkę na Wielkanoc? Zdradzamy najlepszy patent

Zastanawiacie się, jak zrobić domową szynkę na Wielkanoc? Dziś zdradzamy najlepszy patent na tę klasykę świątecznego stołu. Tak naprawdę wystarczy zwrócić uwagę na jeden detal, a mianowicie na warstwę tłuszczyku, którym pokryty jest kawałek mięsa. Dzięki niemu szynka wyjdzie obłędnie soczysta i smakowita. Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tej najbardziej klasycznej i tradycyjnej pieczeni. Tak, tak, jeśli Wielkanoc, to koniecznie pieczona szynka. Najlepiej taka domowej roboty, pełna aromatu, smaku i bez zbędnych dodatków. Dziś powiemy wam, jak ją przygotować, by wyszła przepyszna.Ważnym elementem sukcesu, jest zakup odpowiedniego kawałka mięsa. Najlepszy będzie taki pokryty z wierzchu warstwą tłuszczyku. W czasie pieczenia tłuszcz będzie się wytapiał, nadając szynce doskonałego smaku i soczystości. Kilka dni przed pieczeniem szynkę warto zamarynować. Do przygotowania marynaty warto użyć ziół i przypraw, a także trochę czosnku, octu i oleju. Mięso najlepiej jest piec w foliowym rękawie lub przykrytym naczyniu żaroodpornym. Dzięki temu będzie soczyste i delikatne.

zapiekanka
23.03.2022 01:00 Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i ogórkami kiszonymi. Smaczne danie dla całej rodziny

Chcecie przygotować pyszny obiad za grosze? Proponujemy smaczne i sycące danie dla całej rodziny. Jest nim zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i ogórkami kiszonymi. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a wszystkie potrzebne składniki znajdziecie w kuchni. Jeden dodatek z pewnością zaskoczy niejednego smakosza, ale doda całości niebywałego smaku. Mowa o ogórkach kiszonych. Co jeszcze będzie nam potrzebne?Dania z piekarnika są nie tylko zdrowe, ale też zwykle łatwe do przygotowania. Zwłaszcza jeśli są nimi zapiekanki. Ich bazę stanowią zazwyczaj produkty bogate w skrobię, a więc ziemniaki, makaron, kasza czy ryż. Dodatkami smakowymi i zwiększającymi wartość odżywczą są przeróżne składniki, które mamy właśnie pod ręką. Często jest to wędlina, żółty ser, ale też warzywa. Do dzisiejszej zapiekanki dodamy kiszone ogórki, które może niektórych trochę zaskoczą, jednak doskonale zaostrzą smak całej potrawy.

Kurczak pieczony
23.03.2022 01:00 Trik szefa kuchni na złocistą, chrupiącą skórkę kurczaka. Wychodzi za każdym razem

Pieczony kurczak bez intensywnej w smaku i chrupiącej skórki nie jest zbytnio lubiany. Jeśli masz problem z uzyskaniem idealnej skórki, skorzystaj z triku szefa kuchni. Polega on na polaniu surowego kurczaka wrzątkiem. Dzięki temu skórka znacznie łatwiej nabiera chrupkości, niżej zamieszczamy dokładną instrukcję. Pieczony kurczak z chrupiącą skórką jest pysznym zwieńczeniem gotowania. Wgryzając się wtedy w mięso, można poczuć silną satysfakcję z dobrze wykonanej pracy i jeszcze lepszych efektów. Trick z wrzątkiem jest szeroko stosowany przez szefów kuchni, którzy w taki sposób otrzymują za każdym razem perfekcyjną skórkę. Wykorzystując produkt, który każdy ma w domu, czyli wrzątek, można praktycznie za bezcen cieszyć się restauracyjną jakością.

Szarlotka
20.03.2022 01:00 Obłędna szarlotka z gruszkami. Prosty przepis na przepyszny deser, każdy poprosi o dokładkę

Szarlotka jednoznacznie kojarzy się z jabłkami, które stanowią główny element nadzienia - ciasto to można jednak wypełnić innymi owocami. W roli wypełnienia doskonale sprawdzają się pyszne gruszki. Dzięki nim wypiek nabiera zupełnie nowego charakteru i dla niektórych, gruszkowa wersja jest lepsza od jabłkowej. Szarlotka z gruszkami jest idealnym sposobem na spożytkowanie dużych ilości owoców, które w innym wypadku mogłyby się zepsuć. Jeśli więc masz pod ręką kilka kilogramów gruszek i nie wiesz co z nimi zrobić, zabierz się za poniższy przepis.

Tomasz Strzelczyk, babka ziemniaczana
20.03.2022 01:00 Przepis Strzelczyka na niezapomnianą babkę ziemniaczaną z dodatkiem boczku. Nowa wersja klasyki

Prezentujemy wam przepis Tomasza Strzelczyka na niezapomnianą babkę ziemniaczaną z dodatkiem boczku. Jest to nowa wersja klasyki — prosta w przygotowaniu, a bardzo smaczna. Doskonała zaraz po przygotowaniu, a także po podgrzaniu. Koniecznie spróbujcie tej babki. Babka ziemniaczana jest przysmakiem znanym w różnych regionach Polski. Nosi różne nazwy, np. kartoflak, kugiel czy rejbak. Jednak kryje się pod nimi ta sama potrawa, przygotowana ze startych ziemniaków. Zwykle ma dodatek cebuli i przypraw. Może też zawierać wędzony boczek, tak jak to proponuje Tomasz Strzelczyk. W naszym materiale prezentujemy zdjęcia pochodzące z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Zobaczcie, jak apetycznie wygląda ta prosta potrawa.

Zapiekana biała kiełbasa
20.03.2022 01:00 Wielkanocna pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym. Nikt jej się nie oprze

Wielkanoc tuż za rogiem, dlatego lodówki Polaków powoli wypełniają się białą kiełbasą i innymi sztandarowymi produktami kojarzonymi z tym świętem. Pysznym sposobem jej przygotowania jest zapieczenie w sosie chrzanowym. Smak oraz aromat dania jest wyjątkowo intensywne, dlatego kiełbasa błyskawicznie znika z talerzy. Biała kiełbasa bez wątpienia króluje na wielkanocnych stołach zaraz obok gęstego i kwaśnego żurku. Nie trzeba jej jednak jeść jedynie w zupie - istnieje wiele innych równie smacznych przepisów. Jeden z nich zdradzamy poniżej. Dzięki niemu biała kiełbasa nabierze jeszcze lepszego smaku, czego zasługą jest sos chrzanowy. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt powala na kolana.

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe miało kolor słońca?
19.03.2022 01:00 Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe miało kolor słońca? Pomoże trick babć

Smakowite ciasto drożdżowe jest jednym z prostszych wypieków, które sprawnie przygotujecie. Jeśli do masy dodacie utarte z odrobiną soli żółtka, deser uzyska piękny złocisty kolor. Babciny patent nie ma sobie równych. Koniecznie go wypróbujcie. Ciasto drożdżowe będzie delikatne i smaczne, jeśli zadbamy o kilka istotnych kwestii. Równie ważne co dodatek żółtek jest rozgrzanie składników. Dzięki temu wypiek będzie bardziej wyrośnięty, a jego przygotowanie łatwiejsze.

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
18.03.2022 01:00 Biała kiełbasa pieczona z jabłkami. Prosto, pysznie, niedrogo

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i cebulką to pomysł na wyśmienite i pożywne śniadanie, zarówno w Wielkanoc, jak i zwykły dzień. Kiełbaska z piekarnika z dodatkiem kwaśnych jabłek, cebuli i suszonego majeranku to doskonałe połączenie. Poznaj przepis na białą kiełbasę pieczoną z jabłkami.Kiełbasa biała to specyficzny rodzaj podrobów wieprzowych. Mięso doprawione czosnkiem i ziołami jest delikatniejsze i jednocześnie lepiej doprawione od tradycyjnej kiełbasy. Białą kiełbasę przygotujesz na wiele sposobów- możesz ją upiec, usmażyć, ugotować, każda forma przygotowania to wyjątkowy smak.Kiełbasa zapieczona z jabłkiem i cebulą jest bardzo aromatyczna i świetnie sprawdzi się na śniadanie, podana z kromką świeżego chleba i sosem chrzanowym. Mięso doprawione majerankiem, solą i pieprzem smakuje wyśmienicie w towarzystwie dodatków.Jeśli szukasz pomysłu na białą kiełbasę- tu poznasz przepis na pieczoną kiełbasę z pieczarkami i cebulką. Kiełbasa smażona jest równie smaczna- sprawdź, jak zrobić smażoną białą kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem.

pieczony schab
17.03.2022 01:00 Kruchy i soczysty pieczony schab. Sekretem jego smaku jest majonez

Prezentujemy wam przepis na kruchy i soczysty pieczony schab. Sekretem jego smaku jest majonez. Dzięki niemu mięso staje się kruche, soczyste i aksamitne, a także bardzo smaczne. Tak przygotowany schab będzie doskonały na obiad, a po wystudzeniu sprawdzi się na półmisku zimnych mięs.Schab należy do naszych ulubionych mięs. Zwykle robimy z niego kotlety, ale też chętnie pieczemy go w całości. Dużym powodzeniem cieszy się w święta, bo doskonale smakuje i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Na dodatek dobrze harmonizuje z wieloma dodatkami.

Wielkanocna babka z brzoskwiniami od siostry Anastazji
17.03.2022 01:00 Wielkanocna babka z brzoskwiniami od siostry Anastazji. Wilgotna i przepyszna

Babka wielkanocna jest jednym z wypieków, który już niebawem zagości na naszych stołach. Siostra Anastazja dodaje do niej brzoskwinie z puszki. Dzięki temu deser wychodzi przyjemnie wilgotny i nabiera wyjątkowego smaku. Spróbujecie? Babka wielkanocna jest chyba równie popularna co mazurek — ciasto, które można przygotować na naprawdę wiele sposobów. Brzoskwinie nadadzą klasycznemu wypiekowi niepowtarzalnego smaku i charakteru. Skusicie się?

Biała kiełbasa pieczona w żurku
16.03.2022 01:00 Wyśmienita biała kiełbasa pieczona w zakwasie na żurek. Pyszny pomysł na Wielkanoc

Zdradzimy wam pyszny pomysł na Wielkanoc. Będzie nim wyśmienita biała kiełbasa pieczona w zakwasie na żurek. Jej przygotowanie jest banalne — kiełbasę wystarczy zalać kwaśnym płynem i wstawić do piekarnika. Po 35 minutach pieczenia wyjątkowe danie jest gotowe. Biała kiełbasa króluje na wielkanocnych stołach. Trudno wyobrazić sobie bez niej uroczyste śniadanie, można ją też serwować na obiad lub kolację. Zyskuje na smaku i apetycznym wyglądzie, gdy ją upieczemy. Wcześniej można ją obłożyć cebulą, jabłkami czy świeżymi ziołami. My jednak proponujemy upiec ją w zakwasie na żurek. W ten sposób powstanie wyjątkowo wielkanocne danie.

pieczony kurczak
16.03.2022 01:00 Jak najlepiej piec kurczaka? Wyjawiamy niezawodne triki, chrupiąca skórka gwarantowana

Kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Dziś powiemy wam jednak, jak najlepiej piec kurczaka. Wyjawiamy wam niezawodne triki, dzięki którym chrupiąca skórka będzie gwarantowana. Jednym z nich jest wytarcie drobiu przed włożeniem do pieca, co ułatwi uzyskanie chrupiącej skórki. Zastosujcie nasze rozwiązania, a już nigdy kurczak nie wyjdzie wam przesuszony i przypalony.Kurczak jest bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym. Można go przygotować na wiele sposobów, bo dobrze nadaje się do duszenia, smażenia, gotowania i pieczenia. Pieczony kurczak potrafi być naprawdę smaczny, pod warunkiem, że przyrządzimy go, jak należy. Poznajcie najważniejsze wskazówki.

pieczeń rzymska
14.03.2022 01:00 Przepis babci Ewy na uwielbianą pieczeń rzymską. Nie tylko na uroczysty obiad

Poznajcie przepis babci Ewy na uwielbianą pieczeń rzymską. Ten specjał sprawdzi się nie tylko na uroczysty obiad. Będzie też doskonały na codzienne kanapki. Do jego przygotowania potrzebujesz niemal tych samych składników, co na kotlety mielone. Powstaje z nich jednak smaczny dodatek do pieczywa. Do przygotowania pieczeni rzymskiej niezbędne jest mięso mielone. Możesz wybrać takie mięso, jakie lubisz. Pieczeń z wieprzowiny będzie soczysta i wilgotna, z mięsa drobiowego zaś zachwyci swą delikatnością i lekkostrawnością.

piekarnik
11.03.2022 01:00 Największy błąd podczas korzystania z piekarnika. Lepiej mieć świadomość

Często pieczecie mięso czy ciasta? Poznajcie największy błąd podczas korzystania z piekarnika, a jest duża szansa, że w przyszłości go unikniecie. Chodzi o postawienie naczynia z wodą koło nagrzanego piekarnika - nawet jedna kropla po spadnięciu, może całkowicie zniszczyć szybę w drzwiach. Lepiej mieć świadomość, ponieważ niefortunne zdarzenie może was kosztować naprawdę dużo. Piekarnik jest niezwykle przydatnym sprzętem kuchennym. Można w nim piec drób, mięsa, ciasta, pizzę czy zapiekanki. Możliwości jego wykorzystania jest naprawdę wiele. Pieczenie ma tę przewagę nad smażeniem, że przygotowane w ten sposób potrawy są mniej tłuste i lżejstrawne. Jednak korzystając z piekarnika, łatwo popełnić wiele błędów. Niektóre wpływają na walory potraw, inne na nasze zdrowie, a jeszcze inne na sam piekarnik. Sprawdźcie więc, jak obchodzić się z tym kosztownym urządzeniem, bo błąd może narazić na spore wydatki.

pieczone ziemniaki
09.03.2022 01:00 Pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu. Szybkie, syte i smaczne

Planujesz obiad? Może dziś ziemniaki uczynisz jego podstawą? Przetestuj pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu. Są szybkie do przygotowania, a do tego syte i smaczne. Podaj je z surówką i sosem czosnkowym, a drugie danie będziesz mieć z głowy. Ziemniaki są najpopularniejszym warzywem w polskiej kuchni. Nie obędzie się bez nich większość zup, a i do drugiego dania nie ma lepszego dodatku. Jeśli jednak znudziły wam się już ziemniaki gotowane, zróbcie pieczone. Są pełne smaku i dostarczają wielu składników odżywczych, zwłaszcza jeśli wzbogacisz je kilkoma dodatkami.

Kapusta pieczona
07.03.2022 01:00 Pieczona kapusta z czosnkiem niedźwiedzim. Ekspresowy dodatek do obiadu

Pieczona kapusta jest łatwym w przygotowaniu i smacznym pomysłem na nietypowy dodatek do obiadu. Wystarczy posmarować warzywo aromatyczną oliwą i upiec. Czosnek niedźwiedzi sprawdzi się tu doskonale. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Z białej kapusty przyrządzicie coś więcej niż tylko surówkę z marchewką czy tradycyjny bigos. To wyjątkowo zdrowe warzywo będzie smakowało doskonale w zdecydowanie prostszej odsłonie — zapieczone z dodatkiem aromatycznej oliwy z suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Skusicie się?

Zapiekanka ryżowa z serem i pomidorami
07.03.2022 01:00 Zapiekanka ryżowa z serem i pomidorami. Szybki i tani obiad

Zapiekanka ryżowa jest szybkim i smacznym daniem, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Połączcie ryż z pomidorami i tartym serem, a uzyskacie naprawdę sycącą pozycję. Danie posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom.Zapiekanki stanowią sycącą i smaczną propozycję na obiad dla całej rodziny. Po pysznych przepisach z wykorzystaniem ziemniaków i kapusty oraz soczewicy wracamy z pomysłem, który pomoże wam wykorzystać uzbierane w kuchni resztki po poprzednich posiłkach.

pieczony czosnek
07.03.2022 01:00 Pieczony czosnek - jak zrobić i z czym podawać produkt, w którym zakochał się świat?

Lubicie pieczony czosnek? A wiecie, jak go zrobić i z czym podawać? Ten produkt, w którym zakochał się cały świat, jest niezwykle zdrowy, smaczny i prosty do przygotowania. Oto kilka wskazówek, dzięki którym z pewnością pieczony czosnek na stałe zagości w waszej kuchni. Czosnek słynie ze swoich właściwości leczniczych. Najsilniejsze działanie wykazuje czosnek surowy, jednak nie zawsze można sobie pozwolić na jego jedzenie. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest upieczenie czosnku. Dzięki temu czosnek łagodnieje i staje się słodkawy, a po jego zjedzeniu nie zioniemy nieprzyjemną wonią.

Faszerowana cukinia
05.03.2022 01:00 Pieczona cukinia faszerowana wątróbką. Niezwykły sposób na tani obiad

Cukinię można przygotować na wiele różnych sposobów, jednak najczęściej wybiera się napełnienie jej farszem i zapieczenie. Dzisiaj zajmiemy się niecodzienną wersją - do farszu dodaje się bowiem wątróbkę. Dzięki temu można w łatwy i skuteczny sposób przemycić nieco wątróbki do diety niejadka, a przy okazji podać do stołu tani obiad. Cukinia faszerowana wątróbką to przede wszystkim wyjątkowy pomysł na tani obiad, który zachwyca smakiem oraz aromatem. Zapach wydobywający się bowiem z piekarnika podczas pieczenia jest tak przyjemny, że ciężko powstrzymać się przed dokładką.

Zapiekanka inna niż wszystkie. Główny składnik - soczewica
04.03.2022 01:00 Zapiekanka inna niż wszystkie. Główny składnik - soczewica

Szukacie szybkiego, smacznego i jednocześnie sycącego dania na obiad dla całej rodziny? Nasz nowy przepis na pyszną zapiekankę z soczewicą z pewnością przypadnie wam do gustu. Wyjątkowa kompozycja warzyw i przypraw, którą podać możecie w dwóch wariantach, z pewnością skradnie wasze serca. Inspirowana indyjską potrawą biryani zapiekanka z soczewicą to miła odmiana od klasycznych specjałów z ziemniakami lub makaronem. Zdrowe i smaczne warzywne połączenie posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Z naszymi wskazówkami zapiekankę przygotujecie zarówno w wersji mięsnej, jak i wegańskiej. Spróbujecie?

Ewa Wachowicz, zapiekanka
03.03.2022 01:00 Zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami od Ewy Wachowicz

Szukasz pomysłu na szybki obiad z prostych składników? Polecamy zapiekankę ziemniaczaną ze szprotkami od Ewy Wachowicz. Ziemniaki z pewnością masz w domowych zapasach, a i puszka rybek z pewnością znajdzie się gdzieś w kuchennej szafce. Połącz je razem, dodaj jeszcze kilka składników i zapiecz. Otrzymasz bardzo pożywne danie.Rybki w puszce kojarzą się z wakacjami lub przekąską. Tymczasem Ewa Wachowicz uczyniła z nich dodatek do ciepłego dania. I jak się o tym zaraz przekonacie, całość doskonale smakuje, a zapiekanką naprawdę można się najeść.

żeberka
02.03.2022 01:00 W jaki sposób upiec żeberka żeby mięso samo odchodziło od kości?

Jednym z najsmaczniejszych kawałków wieprzowego mięsa, są niewątpliwie żeberka. Jednak przyrządzenie odpowiednio miękkich, wcale nie jest takie proste. Zobacz, w jaki sposób upiec żeberka, żeby mięso samo odchodziło od kości. Takie danie z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy. Żeberka wieprzowe swój smak zawdzięczają zawartości tłuszczu, a także obecności błon i kości. To właśnie z nich w czasie pieczenia czy duszenia wydobywają się składniki, które nadają smaku całej potrawie. Mięso to doskonale nadaje się do duszenia, gotowania, grillowania i pieczenia. Żeberka przyrządzone dwiema ostatnimi metodami są najsmaczniejsze. Jednak jednocześnie najtrudniej jest przy tego rodzaju obróbce kulinarnej, uzyskać odpowiednią miękkość mięsa. Podpowiemy ci, jak to zrobić.