Przygotowanie potraw w piekarniku jest zdrowe, a często też niezwykle proste. Nierzadko wykorzystujecie wtedy folię aluminiową. Czy wiecie, że to, którą strona się ją ułoży, ma znaczenie? Dowiedzcie się jak poprawnie używać tego produktu. W piekarniku przyrządzimy zarówno ciasta, jak i dania wytrawne. Do zrobienia tych drugich często wykorzystujemy folię aluminiową. Wielu z nas jednak zawija produkty w sposób przypadkowy. Gdybyśmy zrobili to zgodnie ze sposobem, w jaki zaprojektowany został ten produkt nasze ziemniaki czy buraki gotowe były szybciej. Podpowiadamy jak poprawnie użyć folii.
Od ciasta drożdżowego oczekujemy, że będzie puszyste i wilgotne. Wtedy bowiem jest najsmaczniejsze. Dlatego dziś podamy wam przepis na wilgotne, nasączone owocami ciasto drożdżowe na jogurcie. Dopełnieniem całości może być kruszonka. Jeśli jednak chcecie zaoszczędzić nieco kalorii, możecie ją pominąć. Ciasto drożdżowe należy do tych delikatniejszych i mniej tuczących. Nie ma w nim bowiem zbyt dużo tłuszczu i cukru. To ciasto kusi swoim zapachem, miękkością i maślanym smakiem. Lubimy, kiedy jest wilgotne, bo wtedy rozpływa się w ustach. Taki efekt można osiągnąć, dodając do niego jogurt i sezonowe owoce.
Cwibak jest pyszną odmianą keksu. Tradycyjnie oprócz bakalii dodaje się do niego skórki z cytryny, a wyrosnąć powinien nawet mimo braku proszku do pieczenia w składzie. Wykonajcie wypiek według przepisu Ani Starmach a na pewno się uda. Domownicy poproszą o dokładkę.Świąteczne wypieki to nie tylko piernik, makowiec czy szarlotka. W wielu domach piecze się również keks. Ciasto to pochodzi z Wielkiej Brytanii, gdzie przyrządza się je właśnie na Boże Narodzenie. W Polsce również rozgościło się ono na dobre i ma nawet swoje warianty. Wypróbujcie koniecznie tego lekkiego i słodkiego specjału.
Pierniczki stwardniały? Zamiast wieszać je na choince lub wyrzucać wykorzystajcie nasze triki. Dzięki nim znów będą zdatne do spożycia. Metody, które proponujemy, nie będą wymagały specjalnych zakupów czy wyszukanych sprzętów. Sprawdźcie koniecznie. Piernik i pierniczki to desery, których przygotowanie wymaga odrobiny cierpliwości planowania. Jeżeli bowiem będziemy chcieli cokolwiek przyspieszyć lub zabierzemy się za pieczenie na ostatnią chwilę, może się okazać, że nasze wyroby są niejadalne. Co robić w takiej sytuacji?
Pierniczki świąteczne wcale nie muszą leżakować kilku tygodni, aby stały się miękkie i pyszne. Pierniczki babci są przepisem na ciasteczka, które są gotowe zaraz po upieczeniu - istnieje więc szansa, że zdąży się wykonać je jeszcze przed Świętami. Poniżej pokazujemy całą recepturę krok po kroku, więc każdy może ją zrobić bez żadnych przeszkód. Pierniczki babci są zdecydowanie najszybszym przepisem na ich zrobienie. Wraz z wymieszaniem i wyrobieniem ciasta, cały proces można zmieścić nawet poniżej 30 minut. W smaku są bardzo intensywne i nie da się zauważyć różnicy, porównując je do pierniczków leżakujących w pudełku przez kilka tygodni. Pamiętaj, żeby przed dodaniem mokrych składników dokładnie przesiać mąkę oraz sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia. Jakiekolwiek grudki źle wpływają na konsystencję ciasta, co łatwo przekłada się na cukiernicze fiasko. Pierniczki robią się wtedy zbyt kruche i pękają pod najmniejszym dotykiem.
Jesteśmy przyzwyczajeni, że w Polsce makowcem nazywamy zawijane w roladę ciasto z nadzieniem makowym. Japończycy opracowali rewolucyjny przepis, który pozwala wykonać to ciasto bez zwijania. Taki wypiek jest znacznie prostszy w wykonaniu, smakuje obłędnie i doskonale pasuje na świątecznym stole. Poniżej prezentujemy sposób na jego przygotowanie.Makowiec kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia, kiedy wiele domów wypełnionych jest zapachami przyprawy do piernika, maku oraz pieczonych ryb. Tradycyjnie ciasto to jest zawijane w roladę bądź nadzienie zamknięte jest pomiędzy dwoma warstwami ciasta. W Japonii makowca robi się jednak zupełnie inaczej i masę z maku od razu łączy się z ciastem. Dzięki temu należy włożyć w niego o wiele mniej pracy, smak maku jest równomiernie rozprowadzony po całym łakociu, a po polaniu go polewą wygląda doskonale i wyjątkowo apetycznie.
Ziemniaki są naszym ulubionym, obiadowym dodatkiem. Zwykle je gotujemy, jednak doskonale smakują też upieczone lub usmażone. Dziś podamy wam przepis na ziemniaki pieczone z boczkiem. Jest to doskonały patent na szybki i tani obiad. Przekonajcie się o tym sami. Pieczone ziemniaki mają zupełnie inną konsystencję niż gotowane. Zwłaszcza jeśli upiecze się je w skórce. Kto próbował, ten wie. Są bardziej wilgotne i zwarte. Zachowują też więcej składników odżywczych, bo nie wymywa ich woda. Jeśli zaś wzbogacisz je o dodatki smakowe, takie jak wędzony boczek, czosnek i cebulę, nabiorą doskonałego smaku i aromatu. Boczek sprawi też, że ziemniaki ładnie się przyrumienią i staną się chrupiące.
Lubisz pożywne śniadania? Masz ziemniaki z poprzedniego dnia i jajko? Przygotuj zapiekankę śniadaniową z ziemniaków. Tak naprawdę możesz do niej dodać jeszcze inne składniki, które masz pod ręką. Dzięki temu powstanie kolorowa i bardzo sycąca kompozycja. Ziemniaki może nie koniecznie kojarzą się ze śniadaniem, ale jajko już z pewnością tak. Jednak jedno z drugim doskonale idzie w parze, a przy okazji dobrze harmonizuje też z innymi dodatkami. Takie śniadanie najlepiej przygotować, gdy zostaną ci ziemniaki z poprzedniego dnia albo, gdy ugotujesz je wieczorem dzień wcześniej.
Ryba po grecku należy do typowo świątecznych dań, które najczęściej przygotowuje się w okolicy Świąt Bożego Narodzenia. Klasyczna wersja sporządzana jest na bazie smażonej ryby w panierce, co daje jednak kaloryczne rezultaty. Poniżej prezentujemy przepis na pieczoną rybę po grecku, która jest lżejsza i bardziej dietetyczna. Ryba po grecku wbrew pozorom nie ma żadnych konotacji z samą Grecją. Nazwana została tak z uwagi na postrzeganie przez Polaków kuchni śródziemnomorskiej, która według nas, wypełniona jest smażonymi na oliwie warzywami oraz rybami. W praktyce poniższa potrawa rzadko kiedy podawana jest do stołu poza świętami, jednak jest dobrym sposobem na przemycenie do diety trochę ryby i warzyw. Lekkostrawna pieczona wersja pomaga także dbać o codzienne odżywianie, dzięki zmniejszeniu ilości tłuszczu do minimum.
Choć zaleca się jeść jabłka w całości razem ze skórką, nie zawsze mamy taką możliwość - do szarlotki owoce muszą zostać bowiem obrane. Jeśli zostało ci sporo obierek, nie wyrzucaj ich do kosza na śmieci. Zamiast tego możesz wykorzystać je do zrobienia pysznych cynamonowych przekąsek, czy kompotu ze skórek. Skórka z jabłek zawiera najwięcej wartości odżywczych w całym owocu, dlatego pozbywanie się jej jest wyjątkową stratą. Niektórzy nie lubią jej lekko gorzkiego smaku i specyficznej faktury - mamy na to idealny sposób. Więcej już nigdy nie zutylizujesz nawet jednej skórki. Obierki można dodać do kompotu, co nada mu więcej smaku, a także wypełni go witaminami i minerałami. Dzisiaj zajmujemy się mimo wszystko cynamonową przekąską, która sprawdza się jako coś do przegryzienia, a także na imprezach i innych wydarzeniach. Miseczka z chrupiącymi chipsami owocowymi dodatkowo pięknie wygląda i ozdabia podana do stołu.
Nawet najsmaczniejszy makowiec może sprawić zawód, jeśli po upieczeniu nie prezentuje się wystarczająco okazale. Pękające ciasto jest największą zmorą każdego amatora tego wypieku. Aby uniknąć tego problemu, należy zastosować się do trzech porad, o których piszemy niżej. Najważniejszą z nich są składniki w temperaturze pokojowej, dlatego przed pieczeniem warto wyjąć je na 40 minut z lodówki. Makowiec kojarzy się zdecydowanej większości ze Świętami Bożego Narodzenia. W tym czasie domy wypełnione są zapachem korzennych przypraw, mielonego maku oraz gotowanej kapusty kiszonej z grzybami. Świąteczny stół po wigilijnej kolacji nie może obejść bez wielu kawałków najróżniejszych ciast, z których najważniejszym jest makowiec. Wilgotna i aromatyczna masa makowa, zawinięta w kruche, acz delikatne ciasto wieńczy wieczerzę i dopełnia i tak już pełne żołądki.
Sztuka wypieku ciast nie jest najprostszym zajęciem w kuchni, dlatego wiele osób obawia się pieczenia. Największy strach wywołuje wizja zakalca, który niszczy całą blachę ciasta, nad którym pracowało się dużo czasu. Niżej zdradzamy sposoby, dzięki którym unikniesz zakalca za każdym razem - między innymi jak mieszać oraz odmierzać składniki.Pieczenie ciast jest zajęciem, które wymaga od gotującego mnóstwo uwagi i cierpliwości. Wystarczy w końcu kilka niewielkich błędów, aby zniweczyć całą pracę. Zakalec jest bodaj najbardziej znienawidzoną wpadką, która dotknęła prawdopodobnie każdego amatora ciast. Zanim osiągnie się poziom na tyle zaawansowany, aby nie obawiać się zakalca, musi minąć przynajmniej kilka sesji pieczenia. Dla początkujących mamy jednak kilka porad, dzięki którym szansa na pojawienie się zakalca spada do minimum.
Domek z piernika jest doskonałym urozmaiceniem świątecznego stołu - widać w nim bowiem kunszt i włożoną pracę. Jeśli chcesz zachwycić swoich domowników przepięknym jadalnym domem, niżej zdradzamy krok po kroku, jak go wykonać. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że bez problemu można z niego zrobić również pierniczki czy ozdoby na choinkę. Domek z piernika to dość skomplikowane przedsięwzięcie, więc warto zarezerwować sobie na jego przygotowanie trochę wolnego czasu. Szczególnie dużym podziwem będą darzyły go z pewnością dzieci, które mimo wszystko długo nie wytrzymają i w końcu zaczną go jeść.
Zazwyczaj ziemniaki jadamy gotowane w wodzie, jednak pieczenie ich jest znacznie lepsze - nie tylko zdrowsze, lecz również smaczniejsze. Nigela Lawson, znana brytyjska autorka książek kucharskich, opracowała przepis, dzięki któremu ziemniaki wychodzą delikatne w środku i aromatyczne oraz chrupiące z zewnątrz. Mogą być podane jako dodatek do obiadu, czy samodzielny posiłek. Ziemniaki są wyjątkowo uniwersalnym warzywem, z którego można sporządzić dziesiątki, jak nie setki najróżniejszych potraw. Pieczenie ziemniaków jest jednym z najbardziej popularnych sposobów na ich ugotowanie, w końcu wysoka temperatura nadaje im wyjątkowej chrupkości. Receptura Nigeli składa się jedynie z kilku składników, dlatego nie potrzeba żadnych dodatkowych zakupów czy sprzętów kuchennych. Warto łączyć je ze świeżymi ziołami, jak na przykład rozmaryn oraz suszonymi przyprawami - jedną z najlepszych kombinacji są pieczone kartofle z wędzoną papryką. Smak wędzonki nadaje bulwom smak niczym z ogniska.
Najprostszym sposobem na wyczyszczenie piekarnika jest umycie ścianek ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Jednak, gdy mamy do czynienia z zaschniętym brudem ten patent niestety zawodzi. Pomocny wtedy okaże się sok z cytryny. Podgrzany wraz z wodą, zmiękczy plamy i zniweluje nieprzyjemny zapach. Wypróbujcie tę metodę. Podpowiadaliśmy wam już jak uwolnić lodówkę od nieprzyjemnych zapachów, a czajnik od kamienia. Tym razem zdradzamy sekret idealnie czystego piekarnika. Do utrzymania go w porządku wystarczą produkty, które każdy z nas ma w kuchni. Przyda się też termoobieg.
Ubrudzone tłuszczem naczynia czy kratkę kuchenki możemy wymoczyć w wodzie z octem. Co jednak zrobić, by pozbyć się plam po jedzeniu z mikrofalówki? Istnieją domowe sposoby, dzięki którym jej wnętrze znów zachwyci czystością. Użyjcie cytryny, a usuniecie również nieprzyjemny zapach. Wystarczy kilka plasterków owocu. Radziliśmy wam już jak skutecznie domyć czajnik elektryczny oraz jak pozbyć się przykrych zapachów z lodówki. Tym razem przychodzimy z pomocą po raz kolejny i podpowiadamy jak dokładnie wyczyścić kuchenkę mikrofalową. Nasz trik sprawi, że znów będzie lśniąco czysta i pachnąca. Przekonajcie się sami.
Ciasteczka z witrażami mogą wydawać się bardzo skomplikowane w przygotowaniu, jednak w praktyce są wyjątkowo banalne. Ich wygląd jest na tyle piękny, że z powodzeniem można zawiesić je na choince w ramach świątecznej ozdoby. To także dobry pomysł na spędzenie wspólnego czasu ze swoimi dziećmi, które będą zachwycone wizją robienia takich ciastek. Ciasteczka witraże natychmiast przykuwają uwagę każdego, kto zwróci na nie swój wzrok. Gdy zacznie padać na nie światło z odpowiedniego kąta, kolorowe witraże pięknie się rozświetlają na różne kolory. Dodatkowo ciastka z witrażami są po prostu smaczne, więc warto je piec. Wokół witraży znajduje się zwykłe kruche ciasto, którego zrobienie jest szybkie i banalnie proste. Przezroczysta część to z kolei klasyczne kupne landrynki, które rozpuściły się pod wpływem temperatury i wypełniły przestrzenie w środkach ciasteczek.
Ciasto drożdżowe kusi zapachem i puszystością. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, ale może przysporzyć małych problemów. Wiesz na przykład, co zrobić, żeby ciasto drożdżowe nie opadło po wyjęciu z piekarnika? Gdy postąpisz według naszych rad, z pewnością już nigdy ci się to nie przytrafi. Kawałek drożdżowego ciasta i szklanka mleka albo porcja drożdżowej baby do kawy? Czy to nie brzmi zachęcająco? Tak, ciasto drożdżowe ma wielu zwolenników. Jest smaczne i miękkie i wprost rozpływa się w ustach. Co prawda jest bardziej pracochłonne niż np. ciasto ucierane, ale zachęca lekkostrawnością i małą kalorycznością.
Święta coraz bliżej, więc w wielu kuchniach gospodynie zabierają się za robienie typowych dla tego okresu potraw. Jedną z nich są świąteczne pierniczki - tym razem prezentujemy recepturę siostry Anastazji. Przepis na jej słodkie ciasteczka jest banalnie prosty, a pierniczki im dłużej poleżą w zamkniętym pojemniku, tym zrobią się bardziej kruche. Świąteczne pierniczki są nie tylko smacznym wyrobem cukierniczym, którym można zajadać się przez cały rok. Jeśli ładnie się je ozdobi, pierniczki mogą grać rolę ozdób na choince czy stole wigilijnym. Warto do przyozdobienia poprosić kogoś o dobrych zdolnościach artystycznych, aby ciastka wyglądały obłędnie. Dodatkowym atutem pierniczków siostry Anastazji jest obłędny zapach, jaki wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia. Duża ilość korzennych przypraw sprawia, że w całym mieszkaniu przepięknie pachnie świętami.
Kalafior pieczony w piekarniku to doskonały dodatek do dań mięsnych, ryb i dań wegetariańskich. Delikatne różyczki w aromatycznej marynacie zapieczone w piekarniku posmakują Ci od pierwszego kęsa. Poznaj przepis na wyśmienitego, pieczonego kalafiora.Kalafior jest bardzo zdrowym warzywem, od lat cenionym w kuchniach na całym świecie za swoje walory smakowe oraz prozdrowotne właściwości. Kalafior to bogactwo witamin z grupy B oraz silny przeciwutleniaczy, działających między innymi przeciwnowotworowo. Kalafior ma delikatne smak i jest bardzo uniwersalnym warzywem, dlatego też możesz przygotować z niego wiele doskonałym potraw, między innymi placki wegetariańskie oraz rozgrzewającą zupę z curry. Kalafior pieczony w piekarniku jest miękki, ale jednocześnie delikatnie chrupiący, a marynata z papryki, kminu, kurkumy i wielu innych przypraw nadaje mu rewelacyjnego smaku.Kalafiora możesz również upiec w całości- w tym artykule dowiesz się, jak upiec całą główkę kalafiora z aromatyczną marynatą.
Bagietkę czosnkową można z łatwością kupić w wielu sklepach, jednak znacznie smaczniejszą i przede wszystkim zdrowszą opcją, jest zrobienie jej samodzielnie. Domowe pieczywo, własnoręcznie utarte masło czosnkowe i świeże zioła jest tak smacznym połączeniem, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem przynajmniej kilku sztuk. Receptura przez nas opisywana pozwoli sporządzać idealne bagietki za każdym razem. Bagietka czosnkowa to klasyczna przekąska, którą często wybieramy jako drugie śniadanie, czy szybki i smaczny pomysł na kolację. Zawsze można sporządzić spory zapas świeżego pieczywa i je zamrozić. Gdy przyjdzie ochota na coś ciepłego i chrupiącego, wystarczy posmarować bułkę czosnkowym masłem i podpiec, aby cieszyć się jej smakiem. Z pozoru przyrządzanie bagietek w domowej kuchni może wydawać się skomplikowane. Jedynym wymogiem jest tylko odrobina wolnego czasu potrzebnego do wyrobienia ciasta - reszta etapów praktycznie nie wymaga żadnej uwagi. Niewielka ilość łatwo dostępnych składników, które wypisane są w przepisie, to kolejny atut tej receptury.
Uwielbiasz ziemniaki? A lubisz ziemniaki pieczone w ognisku? Jeśli tak, możesz poczuć ich smak nawet zaraz. Przygotuj zachwycające w każdym kęsie ziemniaki z piekarnika. Dzięki sprytnemu trickowi będą smakowały jak te z ogniska. Koniecznie przetestuj nasz przepis.Ziemniaki pieczone z ogniska doskonale smakują i przywodzą wiele wspomnień. Jedząc je, możemy poczuć się tak, jak w dzieciństwie albo jak na letnim ognisku w gronie znajomych.Okazuje się, że niemal identyczne w smaku ziemniaki można przygotować, nie wychodząc z domu i nie rozpalając ogniska. Upieczesz je bowiem w piekarniku. Wcześniej tylko obtocz je w mące.
Ziemniaki po szwedzku, na całym świecie znane jako ziemniaki hasselback, są jednym z najlepszych sposobów na przygotowanie tego warzywa. Nacięte kartofle są nadziane czosnkiem, masłem, świeżym rozmarynem, a w niektórych wersjach także boczkiem. Wspaniale komponują się z daniami jako dodatek, lecz równie dobrze można jeść je jako samodzielny posiłek. Ziemniaki po szwedzku wyróżniają się nie tylko ciekawym i mocno ziołowym smakiem - największe wrażenie bez dwóch zdań robi sam wygląd warzywa. Nie do końca przecięte plastry wywołują w końcu zachwyt, a także gromadzą znacznie więcej smaku niż ziemniaki w całości. Najczęściej nazywa się je ziemniakami hasselback z języka szwedzekiego "Hasselbackspotatis". Są stosunkowo świeżą formą podawania ziemniaków, gdyż opracował je w 1953 roku uczący się kuchennego fachu Leif Elisson w restauracji Hasselbacken.
Wątróbka potrafi być naprawdę smaczna. Zwłaszcza drobiowa, która niemal zawsze wychodzi miękka i kremowa. Dziś podamy wam przepis na soczystą wątróbkę bez smażenia. Jest niezwykle delikatna i łatwa w przygotowaniu. Wystarczy wstawić ją do piekarnika.Wątróbka ma swoje grono wielbicieli. Smakosze cenią ją za delikatność i kremową konsystencję. Osoby ze skłonnością do anemii, jadają ją, by podnieść sobie poziom żelaza. Wszak wątróbka jest jednym z jego najlepszych źródeł. Najpopularniejszym sposobem przyrządzania wątróbki jest smażenie. Niestety ta metoda obróbki sprawia, że danie staje się ciężkostrawne. Poza tym smażąc wątróbkę zwykle mamy zachlapaną kuchnię, bo wątróbka dość mocno pryska. Dlatego najlepiej wątróbkę upiec. Będzie delikatna i nic się nie pobrudzi.
Garnki i patelnie powinny być czyste, by nasze gotowanie było bezpieczne. Często, mimo starań, podczas mycia naczyń nie udaje się usunąć wszystkich zabrudzeń. Wtedy z pomocą przyjdą nam triki, które nie wymagają dużych nakładów finansowych. Wykorzystujemy w nich produkt, który zazwyczaj mamy już w kuchni — sodę oczyszczoną. Można skutecznie i tanio — bez stosowania agresywnej chemii — wyczyścić garnki z zewnątrz. Potrzebne do tego będą jedynie czas, odrobina cierpliwości oraz narzędzia i produkty, które zawsze mamy pod ręką.
Placki ziemniaczane są pyszne, lecz ciężkostrawne. To za sprawą smażenia na tłuszczu. A gdyby tak upiec je, zamiast usmażyć? Jest to jak najbardziej możliwe. Poznaj przepis na lekkie placki ziemniaczane z piekarnika. Placki ziemniaczane niby nie są skomplikowane, ale można je przygotować na kilka sposobów. Przede wszystkim można je rozdrobnić mniej lub bardziej. Te starte na dużych oczkach będą bardziej chrupiące i będziesz wyczuwać w nich kawałki ziemniaków. Możesz je usmażyć, ale też upiec. Ten drugi sposób z pewnością będzie lżejszy dla żołądka i dla figury.
Wielu z nas przechowuje tam blachy do ciast, patelnie czy garnki. Tymczasem szuflada pod piekarnikiem ma zupełnie inne przeznaczenie. Dowiedzcie się jak z niej poprawnie korzystać.Oczywiście możemy trzymać w niej naczynia lub pozostawić ją pustą. Ta szuflada została stworzona jednak do czegoś zupełnie innego. Jej projektanci przygotowali ją, by przechować w niej ciepłe jedzenie.
Pieczony schab siostry Anastazji to świetny sposób na duży rodzinny obiad. Pieczeń jest bardzo aromatyczna i soczysta, głównie dzięki nadzieniu z suszonych moreli. Doskonale smakuje wraz ziemniakami oraz twoją ulubioną surówką. Schab nadziewany owocami jest klasyczną metodą przygotowania tego mięsa. Po kilku godzinach pieczenia w piekarniku staje się delikatny i rozpływający w ustach. Suszone morele dodają ciekawy słodki element, a także przyjemną fakturę. Po upieczeniu nie zapomnij o przygotowaniu sosu z soku, który wyciekł z mięsa podczas obróbki.