Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Piekarnik

Piekarnik

Pasteryzacja w piekarniku
27.07.2021 02:00 Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

Pasteryzacja przetworów jest najważniejszym aspektem, jeśli chce się, aby przetrwały długie miesiące. Jednym z prostszych sposobów jest przeprowadzenie tej operacji w piekarniku. Wystarczy wstawić je do wnętrza i piec przez niecałą godzinę. Pasteryzowanie produktów spożywczych jest nie tylko ważne w kontekście ich wydłużonej przydatności do spożycia - należyta pasteryzacja praktycznie do zera zmniejsza szansę na ewentualne zatrucie. Co ciekawe taka metoda konserwowania żywności jest jedną z nowszych, gdyż wcześniej dostęp do szczelnych pojemników nie był zbyt łatwy. Dawniej konserwowane jedzenie dymem, solą, octem czy suszeniem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Szarlotka z papierówek
16.07.2021 02:00 Przepis na proste ciasto z jabłkami, czyli szarlotkę z papierówek

Szarlotka z papierówek nie ma sobie równych. Najpyszniejsze jabłka na świecie w połączeniu z kruchym spodem zrobią furorę na każdym przyjęciu. Gdy tylko pojawią się soczyste jabłka, koniecznie wypróbuj ten przepis.Szarlotka z dodatkiem papierówek będzie gwiazdą każdego podwieczorku. Wszelkie wariancje na temat szarlotki są uwielbiane w Polsce, dlatego nie ma mowy, by nie zniknęła z blaszki w ciągu kilku chwil. Najlepsze jest to, że przygotujemy ją w parę chwil, a uciecha z jedzenia będzie niewspółmierna do drobnego wysiłki. Koniecznie trzeba wypróbować ten przepis. Podpowiemy, że ta szarlotka obłędnie komponuje się z pysznymi lodami. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:src="

Pieczone pierogi
14.07.2021 02:00 Błyskawiczny przepis na pieczone pierogi z ziemniakami i boczkiem

Pieczone pierogi to jedna z tych pozycji w menu, które doskonale łączą tradycyjny smak z odrobiną nowości. Ich wykonanie jest banalne, a efekt końcowy zachwyci nawet największych smakoszy. Sekretem jest pyszny farsz złożony z boczku i ziemniaków - uwaga, można uzależnić się do tego smaku.Szukasz pomysłu na szybki, a zarazem efektowny obiad? Doskonale trafiłeś. Pieczone pierogi, mają ogrom zalet, nie tylko z racji na walory smakowe. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

jak upiec bezę?
20.06.2021 02:00 Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Beza wyjdzie idealnie chrupiąca i biała, jeśli zastosujesz się do wszystkich naszych rad. Nie idź na łatwiznę i nie kupuj gotowców. Ten przepis jest sprawdzony i banalnie prosty. Nie ma prawa się nie udać. Beza to idealne ciasto na upały. Jest chrupiąca, lekka i świetnie komponuje się z soczystymi owocami, jak choćby truskawki. To idealny dodatek do mrożonej kawy, choć w niektórych przepisach dodaje się też do niej krem kawowy. Aby beza wyszła idealna, trzeba pamiętać o kilku radach. Dobrym sposobem na zwiększenie jej objętości jest pozwolenie, aby białka jaj odrobinę się ogrzały po wyjęciu z lodówki i osiągnęły temperaturę pokojową przed tym, jak zaczniemy je ubijać. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

piekarnik
09.05.2021 02:00 Ukryta funkcja piekarnika

Piekarnik to sprzęt, którego nie może zabraknąć w absolutnie każdej kuchni. Jednak jego czyszczenie jest obowiązkiem, który może nas nieźle wyprowadzić z równowagi. W internecie rekordy popularności bije filmik, który może naprawdę ułatwić tę kwestię.Sekretny przycisk w piekarnikuCzyszczenie piekarnika nie należy do łatwych zadań. Najlepiej robić to oczywiście po każdym użyciu, ale nie zawsze jest to możliwe. Czasem odkładamy tę czynność tygodniami, przez co później jeszcze trudniej oczyścić nasz sprzęt.Najbardziej problematyczne wydaje się wyczyszczenie szyby piekarnika, która paruje i niestety może pojawić się na niej sporo wycieków. Okazuje się, że bez problemu można ją po prostu wyjąć za pomocą specjalnego przycisku.W ostatnim czasie prawdziwe rekordy popularności na TikToku bije film, z którego można się dowiedzieć jak ekspresowo wyjąć szybkę i oczyścić nasz piekarnik. Efekt naprawdę przechodzi wszelkie pojęcie!Zaskakujący trick

Drożdże w formie kostki
30.04.2021 02:00 Jakie są właściwości drożdży?

Z całą pewnością drożdże można uznać za jeden z najważniejszych składników wielu dań. Właśnie za ich sprawą możemy cieszyć się puszystymi wypiekami. Okazuje się, że drożdże są bogactwem cennych składników odżywczych.

Kuchenka kaflowa jak za dawnych lat
24.04.2021 02:00 Niezwykła funkcja starych kuchenek kaflowych

Nie da się ukryć, że kuchenka kaflowa dawniej była niezwykle pożądanym elementem w kuchni. Oczywiście nadal można się na nią natknąć w niektórych domostwach, Jednak jest to prawdziwa rzadkość. Kuchenka kaflowa została zdetronizowana przez bardziej nowoczesne urządzenia.

Pieczenie tego ciasta jest proste i szybkie
14.04.2021 02:00 Jak zrobić ciasto budyniowe?

Pieczenie ciasta budyniowego jest jedną z najprostszych możliwych metod, na uzyskanie smacznego wyrobu cukierniczego bez konieczności wielogodzinnej pracy w kuchni. Jeśli nie lubisz wypiekania ciast, poniższa receptura jest wręcz idealna dla ciebie. Zrobienie ciasta budyniowego trwa kilka chwil, nie jest męczące ani skomplikowane. Podczas pieczenia cały dom wypełni się waniliowym zapachem ciepłego budyniu, co szybko przyciągnie wygłodniałych domowników do kuchni, z której wydobywać się będzie ten wspaniały aromat.

Pieczona karkówka w rękawie
11.04.2021 02:00 Jak upiec karkówkę w rękawie żeby była soczysta?

Karkówka jest drugim najpopularniejszym kawałkiem wieprzowiny zaraz po schabie. Kotlety schabowe ciągle zajmują pierwsze miejsce, lecz dobrze upieczona karkówka sprawia, że każdy w domu nie może się jej oprzeć i nakłada kolejną porcję zaraz po zjedzeniu pierwszej. Największym problemem jest jednak uzyskanie należytej soczystości i delikatności mięsa, co dla wielu jest ogromnym wyzwaniem. Często pieczeń wychodzi sucha i twarda - takiego mięsa nikt nie chce jeść. Poniżej prezentujemy przepis na najlepszą pieczoną karkówkę, która wyjdzie ci za każdym razem.

Sernik bez pieczenia
10.04.2021 02:00 Jak zrobić błyskawiczny sernik bez pieczenia? Znamy najlepszy przepis

Sernik bez pieczenia to najszybszy sposób, by cieszyć się uwielbianym smakiem bez spędzania kilku godzin w kuchni. Jego dodatkową zaletą z całą pewnością jest niski koszt wykonania. By zrobić sporą blaszkę wystarczy zaledwie kilkanaście złotych.

Piekarnik przypala jedzenie? Wiemy jak temu zaradzić
04.04.2021 02:00 Najczęstsze przyczyny przypalania potraw przez piekarnik

Nauka korzystania z piekarnika wcale nie jest prosta - teraźniejsze piekarniki mają dziesiątki najróżniejszych funkcji, przycisków i wyświetlaczy dlatego wyjątkowo łatwo można się w tym wszystkim pogubić. Największym problemem jest bez wątpienia przypalanie żywności. Sytuacja, w której pieczesz całego kurczaka dla wszystkich domowników i nagle czujesz swąd spalenizny, potrafi silnie podnieść tętno. Brak głównego składnika obiadu wywołuje wściekłość i uczucie bezsilności. Poniżej wyjaśniamy najczęstsze powody takiego obrotu spraw.

Żeberka wyjdą idealnie
31.03.2021 02:00 Jak upiec żeberka, żeby mięso odchodziło od kości?

Nie da się ukryć, że żeberka są wyjątkowym smakołykiem. Wyborne danie niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Kilka prostych sztuczek sprawi, że żeberka wyjdą znacznie lepiej. Każdy powinien o nich pamiętać.

Piekarnik i jego ukryte funkcje
28.03.2021 01:00 Jak zachować czystość piekarnika?

Utrzymanie piekarnika w całkowitej czystości wymaga dużej ilości pracy. Wysoka temperatura, jaka panuje w jego wnętrzu podczas gotowania, zapieka tłuszcz, tworząc swojego rodzaju twardą jak skała skorupę, którą bardzo ciężko usunąć konwencjonalnymi metodami. Jeszcze więcej problemów sprawia czyszczenie szybki, przez którą doglądamy naszych potraw. Mało kto wie, że w większości piekarników można ją w bardzo łatwy sposób zdemontować, przez co dokładne wyszorowanie zacieków z tłuszczu i plam będzie banalnie proste.

Kuchnia kaflowa
25.03.2021 01:00 Sekret pysznej kuchni naszych babć - kuchenka kaflowa

Kuchnia kaflowa, inaczej piec kaflowy, jest stosunkowo starym wynalazkiem. Jako pierwsi zaczęli z niego korzystać XVIII wieczni mieszkańcy Niemiec - to tam był przez wiele lat rozwijany i cieszył się ogromną popularnością. Bogato zdobione egzemplarze do dzisiaj stoją w wielu pałacach i szlacheckich dworkach. Obecnie mało kto z nich korzysta. Powszechny dostęp do elektryczności sprawił, że stosunkowo trudna i żmudna obsługa pieca kaflowego stała się mało wydajna i nieopłacalna. Piekarniki elektryczne czy gazowe są tańsze w eksploatacji, a ich użycie banalnie proste. Niestety, nowoczesnym rozwiązaniom czegoś brakuje.

Zapiekanka z ziemniakami, kapustą kiszoną i mięsem mielonym
23.03.2021 01:00 Błyskawiczna zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego

Każdy smakosz przyzna, że zapiekanka to jeden z najlepszych pomysłów na szybki obiad. My uwielbiamy praktyczne rozwiązania, które przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i naszym pociechom. Dzisiejszy przepis to idealna propozycja dla wielbicieli tradycji z odrobiną kulinarnego szaleństwa.

Zapiekane ziemniaki z farszem
20.03.2021 01:00 Pełnowartościowy obiad za 3 złote - ziemniaki faszerowane fasolą

Utarło się, że ziemniaki są tuczącym i zapychającym produktem, nie zawierającym zbyt wiele wartości odżywczych. Wysoka kaloryczność zależy jednak od dodatków, takich jak skwarki czy masło. Ponad to, we wnętrzu tych bulw skrywa się wiele cennych substancji. Przede wszystkim obfitują one w potas, który reguluje prace serca i obniża ciśnienie, a także magnez, bez którego kości i zęby nie byłyby mocne i zdrowe. Co więcej, ziemniaki posiadają więcej kwasu askorbinowego niż jabłka oraz dynie. Wartości te są również łatwo przyswajalne.

Schab zapiekany
18.03.2021 01:00 Przepis na zapiekany schab z serem i pieczarkami

Nie wiesz co dziś zrobić na obiad? Polecamy zapiekany schab z pieczarkami i serem, który doskonale łączy ze sobą tradycję oraz nieco elegancji. Takie danie może być podane zarówno na zwykły obiad, jak i na przyjęcie. Ogromną zaletą tego przepisu jest fakt, że możemy przygotować je z dużym wyprzedzeniem. Kotlety posypane serem i pieczarkami możemy przez wiele godzin przechowywać w lodówce, a gdy nadejdzie pora obiadowa, po prostu wrzucić do piekarnika.

Piekarnik i jego ukryte funkcje
14.03.2021 01:00 Ukryte zastosowania zwykłego piekarnika

Piekarnik sprawił, że gotowanie w domu znacznie różni się od tego, do czego przyzwyczajeni byli nasi dziadkowie. W obecnych czasach umożliwia nam znacznie łatwiejsze wykonywanie czynności, które niegdyś zarezerwowane były jedynie dla urządzeń w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych. Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem nowoczesnego piekarnika, istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że nie znasz wszystkich jego funkcji. Wystarczy dokładnie przyjrzeć się jego budowie i panelowi sterowania, a wszystkie sekrety zostaną przed tobą odkryte.

Jak zrobić dobry pieczony schab?
14.03.2021 01:00 Przepis na soczysty pieczony schab na Wielkanoc

Schab jest nie tylko mięsem, z którego można przygotowywać kotlety schabowe. Świetnie sprawdza się również w całości jako aromatyczna i soczysta pieczeń. Taki sposób gotowania jest także o wiele prostszy niż smażone kotlety - po włożeniu mięsa do piekarnika, nie trzeba już nic robić. Jeśli nie wiesz jednak w jaki sposób upiec pieczeń tak, aby zachowała sporą soczystość i delikatność - możesz posiłkować się recepturą zaprezentowaną poniżej. Dzięki niej będziesz w stanie zaskoczyć swoją rodzinę pysznym daniem, które jest banalnie proste.

Biszkopt domowy
09.03.2021 01:00 Ekspresowy przepis na puszysty biszkopt

Biszkopt jest bez wątpienia jednym z najważniejszych elementów dobrego tortu, czy ciasta przekładanego kremem. To puszyste ciasto jest swojego rodzaju rusztowaniem, na którym montowane są krem, dodatki i dekoracje, odpowiadające za smak i wygląd.Dobranie odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia mogą sprawiać kłopoty, jednak receptura prezentowana niżej jest tak prosta, że nikt nie będzie musiał się tym przejmować. Wystarczy kierować się zaleceniami, a wszystko w 100% się uda i domownicy będą zachwyceni twoim cukierniczym kunsztem.

Jak szybko wyczyścić piekarnik?
08.03.2021 01:00 Genialne wykorzystanie zwykłej cytryny

Piekarnik jest wyjątkowo istotnym sprzętem kuchennym. Bez niego nie moglibyśmy zrobić wielu pysznych ciast, pieczeni i innych potraw, bez których nasze kulinarne doznania nie byłyby takie same. Niestety, utrzymanie piekarnika w czystości może przysporzyć sporo kłopotów. Wysoka temperatura, jaka panuje w jego wnętrzu sprawia, że wszelkie resztki jedzenia zapiekają się i stają się wyjątkowo twarde oraz trudne w usunięciu. W takim wypadku liczna grupa ludzi sięga po sklepową chemię - są jednak lepsze, domowe sposoby.

Ciasto bez pieczenia, które zachwyca smakiem i delikatnością
07.03.2021 01:00 Przepis na szarlotkę bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia nadaje się dla każdego, jednak najwięcej pożytku będą mieli ci, którzy nie posiadają piekarnika. Brak tego sprzętu sprawia, że nie można cieszyć się smakiem wielu pyszny ciast - jeśli tęsknisz za możliwością pieczenia, spróbuj wykonać poniższą szarlotkę. Kruche ciasto nie jest konieczne, aby ją sporządzić. Zamiast niego układa się warstwami herbatniki lub biszkopty, które nadają chrupkości i kontrastu, dla delikatnej tekstury masy jabłkowej oraz kremu. Łakoć nie jest zbyt słodki, dlatego świetnie spisuje się jako dietetyczny deser.

Pieczenie bez zakalca - jak to zrobić?
07.03.2021 01:00 5 najczęstszych błędów podczas pieczenia ciasta

Pieczenie może sprawiać trudności dla ludzi, którzy nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z piekarnikiem i ciastami. Prawda jest jednak wyjątkowo korzystna, ponieważ wystarczy znać kilka tajników piekarnictwa, a żaden wypiek nie będzie nawet najmniejszą przeciwnością. Zakalec i opadające ciasto w żadnym wypadku nie są przyjemnym doświadczeniem podczas jedzenia. Jeśli więc często miałeś z nimi problem i przez to nie chcesz więcej zajmować się pieczeniem - zastosuj się do poniższych porad, które pozwolą uniknąć ci 5 najpopularniejszych błędów.

Sernik wyjdzie idealnie
05.03.2021 01:00 Trik, by sernik nie opadł i nie popękał

Smakowity sernik jest nie lada rarytasem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Wielu smakoszy decyduje się na samodzielnie przygotowywanie go we własnej kuchni. Jednym z największych rozczarowań jest pęknięty sernik.

Papier do pieczenia ma wiele zastosowań
28.02.2021 01:00 Bajeczne zastosowania papieru do pieczenia

Papier do pieczenia jest genialnym wynalazkiem, który znacznie ułatwił życie i pracę kucharzy. Dzięki niemu nie trzeba aż tak bardzo martwić się o blachy do pieczenia czy naczynia żaroodporne, ponieważ po jego użyciu rzadko będą one w ogóle zabrudzone. Nie trzeba go wykorzystywać jedynie podczas pieczenia ciasteczek czy innych produktów. Jest on na tyle uniwersalny, że doskonale sprawdza się także w innych dziedzinach domowej gastronomii, a kilka poniższych trików znacznie ułatwia pracę w kuchni.

Kurczak piecz z dodatkiem masła
26.02.2021 01:00 Kurczak z rozkosznie chrupiącą skórką, prosty przepis

Kurczak należy do mięs, które są wyjątkowo "plastyczne" i uniwersalne, jeśli chodzi o gotowanie. Można przygotować je na setki jak nie tysiące sposobów, a każdy z nich będzie smakował zupełnie inaczej, z całkowicie różną fakturą i uczuciem podczas jedzenia. Mimo wszystko jednym z najczęstszych sposobów przygotowywania tego zwierzęcia do jedzenia, jest najzwyklejsze pieczenie go w całości w piekarniku. Okazuje się, że jeden dodatek zmienia o 180 stopni przyjemność, jaka płynie z jedzenia kurczaka.

Jajka
24.02.2021 01:00 Czym zastąpić w przepisach jajko?

Jajka znajdziemy w ogromnej ilości uwielbianych przez nas potraw. Ciężko wyobrazić sobie bez nich naleśniki czy ciasta, a nawet panierkę do klasycznych kotletów schabowych.W kuchni cenimy je przede wszystkim za właściwości wiążące konsystencję potraw oraz dostępność i prostotę zastosowania. Czasem zdarza się jednak, że akurat nie mamy ich pod ręką. W takiej sytuacji nie zawsze musimy od razu biec do sklepu. W kuchennych szafkach znajdziesz ich świetne zamienniki.

Cytryny
22.02.2021 01:00 Banalny sposób na wyczyszczenie piekarnika za pomocą cytryny

Piekarnik często bywa przez nas zaniedbywany w czasie codziennych porządków. Siłą rzeczy potrafi zbierać brud i spaleniznę nawet przez kilka tygodni, sprawiając, że przygotowywanie w nim jedzenie może nawet zagrażać naszemu zdrowiu. Zaniedbany piekarnik jest bardzo trudny do skutecznego wyczyszczenia, a specjalistyczne środki potrafią kosztować fortunę. Gdy już wydawać, by się mogło, że nie ma wyjścia, pojawia się ona - niepozorna cytryna.