Szarlotka, jest często mylona z jabłecznikiem, jednak te dwa ciasta zasadniczo się różnią. To pierwsze jest przygotowywane na cieście kruchym lub półkruchym, a zamiast jabłek możemy również dodać inne owoce, takie jak morele lub gruszki. Drugie ciasto, może być pieczone na rożnym spodzie, zarówno z ciasta francuskiego, jak i drożdżowym bądź na biszkopcie, jednak jak sama nazwa wskazuje,do jego przygotowania musimy już użyć konkretnych owoców jakimi są właśnie jabłka.Oba wypieki są dość podobne, a rozróżnienia nie ułatwia fakt, że najpopularniejszą odmiana szarlotki jest wersja z jabłkami. Różnica polega również na samym użyciu owoców. Szarlotka najlepiej czuje się w towarzystwie jabłek wcześniej przetworzonych – uprażonych lub w formie musu. Jabłecznik natomiast to idealny partner dla jabłek surowych, które poddawane są obróbce termicznej dopiero razem z ciastem w piekarniku.
Leśny mech, to piękny, bardzo smaczny wypiek, który zachwyca wszystkich swoją lekkością i niesamowitym, zielonym kolorem. Ten wyjątkowy odcień, to zasługa naturalnego i bardzo zdrowego barwnika, jakim jest szpinak. Owszem, często słyszy się o szpinaku, jak o kolorowym dodatku do barwienia klusek, makaronów lub placków, jednak bardzo rzadko słyszy się o użyciu szpinaku do barwienia słodkich potraw.Część smakoszy twierdzi, że warzywny aromat w ogóle nie jest wyczuwalny. Druga część uważa, że jeśli się odpowiednio skupimy, idzie wyczuć delikatny posmak szpinaku, jednak jednym chórem oświadczają, że dodaje on tylko więcej plusów, przemawiających za wyjątkowością tego ciasta.
Żeberka, to szczególnie popularne danie w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie kochają ten rodzaj mięsa grillować w specjalnym sosie barbecue. Grill to wręcz narodowa tradycja – hamburgery, piwo, ostre i słone przekąski oraz właśnie żeberka, to kwintesencja niedzielnego popołudnia u przeciętnej, amerykańskiej rodziny z przedmieść. Trzeba jednak przyznać, że opanowali sztukę doprawiania do perfekcji, gdyż ich sposób przygotowywania mięsa zyskał uznanie na całym świecie, także w Polsce.Sam pomysł przyrządzania tej części mięsa pochodzi aż z Karaibów i został przywieziony do Stanów Zjednoczonych przez hiszpańskich konkwistadorów. W ten sposób zmieszały się dwie tradycje kulinarne: europejskie i karaibskie. Amerykanie stworzyli sobie żeberka grillowane, natomiast Polacy pokochali żeberka duszone, często w sosie własnym. Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was najlepszy przepis na to tradycyjne, trochę zapomniane, a jakże pyszne danie!
Odnajdą się z różnymi dodatkami, takimi jak owoce i czekolada. Smakowite wnętrze, często jest finezyjnie przystrojone kolorowymi kremami i fikuśnymi dodatkami. Muffinki piecze się na szczególne okazje, jak i bez okazji. Uniwersalność tego deseru, sprawia, że tylko dzięki zmianie kremowej dekoracji, można dostosować te małe ciasta do odpowiedniego momentu.Świat oszalał na punkcie babeczek, a profesjonalni cukiernicy przechodzą samych siebie, w wymyślaniu coraz to bardziej kunsztownych zdobień. Są też świetną, słodką przekąską dla domowników i gości. Łatwe do przygotowania i nie wymagające dużo czasu. Wypróbuj ten sprawdzony przepis!
Najbardziej znanymi pierniczkami, są oczywiście te pochodzące z Torunia. Bogata i długa tradycja oraz smak nie do podrobienia, działają jak magnes na wielbicieli słodkości. Wyrabia się je ręcznie z mąki, wody, mleka oraz miodu i korzennych przypraw. Wszystko zmieszane w odpowiednich proporcjach i pieczone według ściśle określonej temperatury. Receptura jest ściśle tajna, a innym piekarzom i cukiernikom z całej Polski ani razu nie udało się stworzyć smaku, który mógłby podawać się za smak toruńskich pierników.
Pyszne ciasto, przekładane marmolada lub masa orzechową, to stały element Bożonarodzeniowej tradycji. Pięknie udekorowany czekoladą i wiórkami kokosowymi bądź płatkami migdałów, to dodatkowa ozdoba świątecznego stołu. Wykonany jest z mąki pszennej, miodu, cukru , masła, jajek i wody oraz mocno doprawiony przyprawami korzennymi takimi jak: cynamon, imbir, goździki, kardamon, anyż, nasiona kolendry, gałka muszkatołowa a nawet ziele angielskie i czarny pieprz.Wybór tych przypraw i proporcje w dużej mierze zależą od regionalnych tradycji.Piernik jest niesłychanie trwałym ciastem. W dawnych czasach był wykorzystywany jako prowiant wojskowy, gdyż można było go przechowywać przez długi czas. W odpowiednich warunkach, czyli suchym i zimnym miejscu może być przechowywany przez okres nawet kilku miesięcy.Swoje niesamowite zdolności zawdzięcza udziałowi przypraw korzennych oraz sporej ilości miodu. Najbardziej trwały jest piernik dojrzewający. Gotowe, surowe ciasto trzeba zostawić, aby doszło do procesu fermentacji. W domowych warunkach powinno przeleżeć nawet miesiąc. Cukiernicy twierdzą, że najlepiej przygotować masę na świąteczny piernik już po andrzejkach.
Schab przygotowany według tej metody pieczenia może być podawany na ciepło do obiadu oraz na zimno, jako dodatek do kanapki. W obiadowej wersji warto wykorzystać sos, który powstanie podczas pieczenia – jest bardzo esencjonalny i przepełniony smakiem mięsa, więc można go delikatnie zredukować i zagęścić, tak aby zyskał miano pełno wymiarowego sosu. Tak uszykowane mięso sprawdzi się świetnie z ziemniakami puree lub ćwiartkami pieczonymi w piekarniku.
Pyszna drożdżowo-maślana bułka, rozpływająca się w ustach – to właśnie nasza narodowa chałka. Porównać ją można z francuskim brioche, jednak chałka jest nieco bardziej wilgotna w środka – brioche jest zazwyczaj lekka, chałka ma „mięsistą” strukturę. No i nie potrzebuje jajek! Można ją przyrządzić w wersji wegańskiej. Aczkolwiek w naszej wersji tradycyjnej użyjemy jajek, ponieważ chałka ma wówczas pełniejszą konsystencję.
Jak często przyrządzasz bakłażana? Pewnie nie tak często! W zasadzie z jakiego powodu? Ten pyszny przepis na pieczony bakłażan przekona cię, by podawać to smaczne warzywo dużo częściej, niż robiłaś to do tej pory.Dlaczego bakłażan jest idealny zimową porą? Przez wiele kultur uważany nawet za afrodyzjak, Hiszpanie nazwali go nawet „jabłkiem miłości”. Bakłażan wbrew powszechnemu mniemaniu jest owocem, a nie warzywem. A dokładnie – jagodą! Szokujące, prawda? Nazwa gatunkowa bakłażana to psianka podłużna, zwany jest także oberżyną. Bakłażan przybiera wiele różnych kształtów i kolorów – najbardziej popularna jest wersja fioletowa, może być w kształcie podłużnym, czy „dzwonkowatym”. Bakłażan jest też składnikiem popularnego dania – ratatouille, słynnego francuskiego przysmaku, znanego z filmu „Ratatuj” Disneya.Bakłażan jest oczywiście zdrowy – zawiera w sobie dużo potasu, witaminy C i B oraz wspomaga w walce z cholesterolem. Jest także źródłem żelaza.
Pieczony karczek to jedno z tych mięsiw, które od dawna króluje na polskich stołach. Przyrządza się je podczas większości polskich imprez, czy to na urodziny, imieniny, wesela lub chrzciny. Pieczony karczek występuje jako przystawka, a nie główne danie, dlatego możemy go podawać na zimno oraz na ciepło, a w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Pieczony karczek to mięso, które ma bardzo wyrazisty smak dzięki swojej marynacie, a dodatkowo jest bardzo delikatny. Domowej roboty smakuje wszystkim! Nie czekaj więc na przyjęcie, zrób ten karczek już teraz!Tego potrzebujesz, aby przyrządzić pieczony karczekSkładniki:- 2 kg karkówki- cebula- 4 ząbki czosnku- sos sojowy- sól- pieprz- zioła prowansalskie- rozmaryn- tymianek- 2 łyżki roztopionego masła- pół szklanki białego wina- 4 ziarenka ziela angieslkiego- 2 liście laurowe- oregano- łyżeczka musztardy- pół łyżeczki miodu (opcjonalnie)Przygotowanie pieczonego karczkuMięso opłukać i osuszyć.Do miski dodać obrane piórka z cebuli, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki roztopionego masła, pół szklanki białego wina oraz łyżeczkę musztardy. Wszystko rozmieszać dokładnie łyżką. Do marynaty dodać wszystkie przyprawy po około pół łyżeczki wszystkiego. Można teraz dodać miód. Wszystko dokładnie wymieszać.Do miski z marynatą włożyć karczek, obtoczyć go z w niej z każdej strony, pozostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia w karczku porobić dziury i powtykać w nie ząbki czosnku.Mięso włożyć do rękawa do pieczenia i wlać do środka marynatę razem z kawałkami cebuli i przypraw. Wstawić do brytfanki.Mięso wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni góra-dół. Piec przez godzinę, a następnie wyjąć je i przeciąć foliowy rękaw, wstawić do piekarnika jeszcze na 30 minut.Po tym czasie, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić w nim karczek, aby jeszcze do siebie doszedł. Następnie wyciągnąć go, przełożyć na talerz i podawać.Dodatki do pieczonego karczkuKarczek najlepiej będzie smakował z chrzanem, ćwikłą bądź dodatkami kiszonymi, czyli ogórki lub kapusta kiszona. Karczek pieczony można jeść również bez dodatków, albo na chlebie.Jeśli chcesz możesz dodać do marynaty czerwoną paprykę oraz pieczarki, wtedy karczek będzie pieczony z warzywami. Opcjonalnie możesz podawać większe kawałki karczku z sosem pieczeniowym oraz ziemniakami, jako danie obiadowe.
O zrazach pisał już nadworny kurzach króla Polski Stanisława Augusta Poniatowskiego. O zrazach pisał Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”. O zrazach rozprawiano na Litwie, Białorusi i w szlacheckiej Polsce. Jest to jedno z tych dań, którymi możemy się pochwalić na arenie światowej. Istnieje kilka odmian zrazów, ponieważ mogą być one zawijane z niespodzianką w środku lub zwykłe płaty mięsa duszone w sosie. Dodatkowo zrazy kochają dodatki w postaci ziemniaków, kasz oraz surówek z kapusty czerwonej, a także towarzystwo ogórków kiszonych będzie dla nich korzystne.- 5 plastrów wołowiny z udźca.- musztarda ostra- dwa ogórki kiszone- jedna cebula- sól- pieprz- papryka ostra mielona- 300 g wędzonego boczku- 2 gałązki natki pietruszki- rozmaryn- 250 ml wina- kilka suszonych grzybówDo zrazów wołowych potrzebujesz:Zrazy wołowe staropolskie
Zabrudzenia w piekarniku zbierają się bardzo łatwo i w krótkim czasie nawet niewielkie zacieki stają się dużym wyzwaniem do wyczyszczenia. Zamiast sięgać po chemię, można skorzystać z naturalnych domowych środków czystości - takich jak sól kuchenna. Niżej wyjawiamy jak zabrać się za posprzątanie urządzenia z jej pomocą. Piekarnik z biegiem czasu naturalnie pokrywa się od wewnątrz trudną w usunięciu warstwą brudu. Wysoka temperatura zapieka tłuszcz i resztki jedzenia, które tworzą twardą skorupę. Regularne sprzątanie urządzenia pozwala zachować go w nieskazitelnej czystości, co wydłuża jego żywotność i poprawia funkcjonalność. Nie polecamy jednak kupować w tym celu sklepowej chemii, gdyż pod ręką masz wystarczająco skuteczne naturalne środki czystości.
Chcecie przygotować pyszny obiad za grosze? Proponujemy smaczne i sycące danie dla całej rodziny. Jest nim zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i ogórkami kiszonymi. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a wszystkie potrzebne składniki znajdziecie w kuchni. Jeden dodatek z pewnością zaskoczy niejednego smakosza, ale doda całości niebywałego smaku. Mowa o ogórkach kiszonych. Co jeszcze będzie nam potrzebne?Dania z piekarnika są nie tylko zdrowe, ale też zwykle łatwe do przygotowania. Zwłaszcza jeśli są nimi zapiekanki. Ich bazę stanowią zazwyczaj produkty bogate w skrobię, a więc ziemniaki, makaron, kasza czy ryż. Dodatkami smakowymi i zwiększającymi wartość odżywczą są przeróżne składniki, które mamy właśnie pod ręką. Często jest to wędlina, żółty ser, ale też warzywa. Do dzisiejszej zapiekanki dodamy kiszone ogórki, które może niektórych trochę zaskoczą, jednak doskonale zaostrzą smak całej potrawy.
Zastanawiacie się, jak zrobić domową szynkę na Wielkanoc? Dziś zdradzamy najlepszy patent na tę klasykę świątecznego stołu. Tak naprawdę wystarczy zwrócić uwagę na jeden detal, a mianowicie na warstwę tłuszczyku, którym pokryty jest kawałek mięsa. Dzięki niemu szynka wyjdzie obłędnie soczysta i smakowita. Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tej najbardziej klasycznej i tradycyjnej pieczeni. Tak, tak, jeśli Wielkanoc, to koniecznie pieczona szynka. Najlepiej taka domowej roboty, pełna aromatu, smaku i bez zbędnych dodatków. Dziś powiemy wam, jak ją przygotować, by wyszła przepyszna.Ważnym elementem sukcesu, jest zakup odpowiedniego kawałka mięsa. Najlepszy będzie taki pokryty z wierzchu warstwą tłuszczyku. W czasie pieczenia tłuszcz będzie się wytapiał, nadając szynce doskonałego smaku i soczystości. Kilka dni przed pieczeniem szynkę warto zamarynować. Do przygotowania marynaty warto użyć ziół i przypraw, a także trochę czosnku, octu i oleju. Mięso najlepiej jest piec w foliowym rękawie lub przykrytym naczyniu żaroodpornym. Dzięki temu będzie soczyste i delikatne.
Pieczony kurczak bez intensywnej w smaku i chrupiącej skórki nie jest zbytnio lubiany. Jeśli masz problem z uzyskaniem idealnej skórki, skorzystaj z triku szefa kuchni. Polega on na polaniu surowego kurczaka wrzątkiem. Dzięki temu skórka znacznie łatwiej nabiera chrupkości, niżej zamieszczamy dokładną instrukcję. Pieczony kurczak z chrupiącą skórką jest pysznym zwieńczeniem gotowania. Wgryzając się wtedy w mięso, można poczuć silną satysfakcję z dobrze wykonanej pracy i jeszcze lepszych efektów. Trick z wrzątkiem jest szeroko stosowany przez szefów kuchni, którzy w taki sposób otrzymują za każdym razem perfekcyjną skórkę. Wykorzystując produkt, który każdy ma w domu, czyli wrzątek, można praktycznie za bezcen cieszyć się restauracyjną jakością.
Wielkanoc tuż za rogiem, dlatego lodówki Polaków powoli wypełniają się białą kiełbasą i innymi sztandarowymi produktami kojarzonymi z tym świętem. Pysznym sposobem jej przygotowania jest zapieczenie w sosie chrzanowym. Smak oraz aromat dania jest wyjątkowo intensywne, dlatego kiełbasa błyskawicznie znika z talerzy. Biała kiełbasa bez wątpienia króluje na wielkanocnych stołach zaraz obok gęstego i kwaśnego żurku. Nie trzeba jej jednak jeść jedynie w zupie - istnieje wiele innych równie smacznych przepisów. Jeden z nich zdradzamy poniżej. Dzięki niemu biała kiełbasa nabierze jeszcze lepszego smaku, czego zasługą jest sos chrzanowy. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt powala na kolana.
Szarlotka jednoznacznie kojarzy się z jabłkami, które stanowią główny element nadzienia - ciasto to można jednak wypełnić innymi owocami. W roli wypełnienia doskonale sprawdzają się pyszne gruszki. Dzięki nim wypiek nabiera zupełnie nowego charakteru i dla niektórych, gruszkowa wersja jest lepsza od jabłkowej. Szarlotka z gruszkami jest idealnym sposobem na spożytkowanie dużych ilości owoców, które w innym wypadku mogłyby się zepsuć. Jeśli więc masz pod ręką kilka kilogramów gruszek i nie wiesz co z nimi zrobić, zabierz się za poniższy przepis.
Prezentujemy wam przepis Tomasza Strzelczyka na niezapomnianą babkę ziemniaczaną z dodatkiem boczku. Jest to nowa wersja klasyki — prosta w przygotowaniu, a bardzo smaczna. Doskonała zaraz po przygotowaniu, a także po podgrzaniu. Koniecznie spróbujcie tej babki. Babka ziemniaczana jest przysmakiem znanym w różnych regionach Polski. Nosi różne nazwy, np. kartoflak, kugiel czy rejbak. Jednak kryje się pod nimi ta sama potrawa, przygotowana ze startych ziemniaków. Zwykle ma dodatek cebuli i przypraw. Może też zawierać wędzony boczek, tak jak to proponuje Tomasz Strzelczyk. W naszym materiale prezentujemy zdjęcia pochodzące z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Zobaczcie, jak apetycznie wygląda ta prosta potrawa.
Smakowite ciasto drożdżowe jest jednym z prostszych wypieków, które sprawnie przygotujecie. Jeśli do masy dodacie utarte z odrobiną soli żółtka, deser uzyska piękny złocisty kolor. Babciny patent nie ma sobie równych. Koniecznie go wypróbujcie. Ciasto drożdżowe będzie delikatne i smaczne, jeśli zadbamy o kilka istotnych kwestii. Równie ważne co dodatek żółtek jest rozgrzanie składników. Dzięki temu wypiek będzie bardziej wyrośnięty, a jego przygotowanie łatwiejsze.
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i cebulką to pomysł na wyśmienite i pożywne śniadanie, zarówno w Wielkanoc, jak i zwykły dzień. Kiełbaska z piekarnika z dodatkiem kwaśnych jabłek, cebuli i suszonego majeranku to doskonałe połączenie. Poznaj przepis na białą kiełbasę pieczoną z jabłkami.Kiełbasa biała to specyficzny rodzaj podrobów wieprzowych. Mięso doprawione czosnkiem i ziołami jest delikatniejsze i jednocześnie lepiej doprawione od tradycyjnej kiełbasy. Białą kiełbasę przygotujesz na wiele sposobów- możesz ją upiec, usmażyć, ugotować, każda forma przygotowania to wyjątkowy smak.Kiełbasa zapieczona z jabłkiem i cebulą jest bardzo aromatyczna i świetnie sprawdzi się na śniadanie, podana z kromką świeżego chleba i sosem chrzanowym. Mięso doprawione majerankiem, solą i pieprzem smakuje wyśmienicie w towarzystwie dodatków.Jeśli szukasz pomysłu na białą kiełbasę- tu poznasz przepis na pieczoną kiełbasę z pieczarkami i cebulką. Kiełbasa smażona jest równie smaczna- sprawdź, jak zrobić smażoną białą kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem.
Babka wielkanocna jest jednym z wypieków, który już niebawem zagości na naszych stołach. Siostra Anastazja dodaje do niej brzoskwinie z puszki. Dzięki temu deser wychodzi przyjemnie wilgotny i nabiera wyjątkowego smaku. Spróbujecie? Babka wielkanocna jest chyba równie popularna co mazurek — ciasto, które można przygotować na naprawdę wiele sposobów. Brzoskwinie nadadzą klasycznemu wypiekowi niepowtarzalnego smaku i charakteru. Skusicie się?