Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biała kiełbasa zapiekana w żurawinowej marynacie. Słodko-kwaśny sos nie ma sobie równych

Biała kiełbasa zapiekana w żurawinowej marynacie. Słodko-kwaśny sos nie ma sobie równych

Biała kiełbasa zapiekana w żurawinowej marynacie
canva/TeresaKasprzycka

Biała kiełbasa należy do najczęściej podawanych świątecznych specjałów. Wyrób ten będzie niezwykle apetyczny, jeśli zapieczemy go z pysznym sosem na bazie żurawiny. Słodko-kwaśny smak skusi niejednego amatora mięsnego specjału. Spróbujcie koniecznie, a zachwycicie się od pierwszego kęsa.

Biała kiełbasa posłuży wam nie tylko do zrobienia tradycyjnego żurku. Świąteczny klasyk doskonale sprawdzi się jako przekąska czy obiad. Pokryjcie go słodko-kwaśnym sosem z żurawiny i zapieczcie, a zapach rozchodzący się po domu sprawi, że nabierzecie apetytu. Tak aromatycznego dania dawno nie jedliście.

Przepis na znakomitą białą kiełbasę w żurawinie

Składniki:

  • 6 surowych białych kiełbas

  • 4 łyżki żurawiny do mięs

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżeczki chrzanu

  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Kiełbasy nakłuwamy lub delikatnie nacinamy. Zapobiegnie to pękaniu wyrobu. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Umieszczamy w niej kiełbasę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Gotujemy od 10 do 15 minut, a następnie przenosimy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Specjał również pokrywamy tłuszczem. Pieczemy około 30 minut — do czasu, aż kiełbasa się zrumieni.

Żurawinę łączymy z miodem i chrzanem. Mieszanką smarujemy specjał, a następnie zapiekamy go jeszcze do 10 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem, najlepiej domowym chlebem z garnka. Smacznego.

Wskazówka: możecie też wykorzystać konfiturę żurawinową. Jest ona słodka, więc dodatek miodu nie będzie konieczny.

Mało kto wyobraża sobie Wielkanoc bez białej kiełbasy
Mało kto wyobraża sobie Wielkanoc bez białej kiełbasy

Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchennewzlotyiupadki

Zapraszamy na nasz Instagram