Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Pierogi

Pierogi

Uszka Magdy Gessler
17.12.2021 01:00 Magda Gessler zdradziła jak zrobić idealne uszka

Uszka z grzybami zalane czerwonym barszczem zwyczajnie muszą zostać podane podczas Świąt do stołu. Magda Gessler zdradziła w swoim filmie na kanale YouTube "Magda Gessler" co zrobić, aby uszka były idealne. Restauratorka radzi, aby przygotować je w dzień wigilijny, dzięki czemu będą świeższe i lepsze. Niżej pokazujemy pełen przepis w jej wykonaniu. Uszka z grzybami są świąteczną klasyką, bez której mało kto jest w stanie się obejść. Intensywny w smaku farsz oraz delikatne ciasto, które pływają w burgundowym wywarze, pięknie prezentują się na ozdobionym stole. Magda Gessler wyjawiła niedawno na swoim kanale YouTube własną recepturę na genialne uszka. Przy okazji gwiazda TVN-u poradziła swoim widzom, aby przygotować je tego samego dnia, kiedy jest Wigilia. Uszka będą wtedy świeższe i zwyczajnie smaczniejsze - nie włącza się bowiem do całego procesu zamrażania, który może mieć niekiedy wpływ na końcowy smak.

Ciasto na pierogi
15.12.2021 01:00 Elastyczne i miękkie ciasto na pierogi z wodą i mlekiem

Przygotowanie ciasta na pierogi nie jest zajęciem trudnym, jednak bez znajomości kilku technik, zagniatanie ciasta może się nie udać. Aby uzyskać elastyczne i miękkie ciasto, należy zaparzyć je nie tylko gorącą wodą, lecz również mlekiem. W taki sposób uzyskuje się jeszcze lżejszą fakturę i znacznie lepszy smak - w mleku jest niewielka ilość tłuszczu, który pozytywnie wpływa na właściwości ciasta. Pierogi można bez żadnych przeciwskazań nazwać naszym narodowym daniem, z którego każdy Polak jest dumny. Nieskończona ilość wariacji i sposobów przygotowania sprawiają, że pierogi nie nudzą się, w końcu zawsze można zrobić je z innych składników. Sekretem ciasta na pierogi jest bez wątpienia ciepła woda, która delikatnie zaparza surową mąkę. Dzięki temu ciasto nabiera elastyczności i delikatności. Bez zalania jej gorącą wodą, ciasto byłoby twarde i gumowate, co nie spodobałoby się prawdziwym fanom pierogów.

Pierogi ruskie bez sera i mleka
14.12.2021 01:00 Wyjątkowe pierogi ruskie bez grama sera i mleka

Ruskie bez sera? Tak, to możliwe. Zamiast nabiału użyjemy tofu, które ma bardzo podobną konsystencję i neutralny smak. Farsz z jego dodatkiem wyjdzie aksamitny i tak delikatny, jak nigdy wcześniej. Przekonajcie się sami jak smakują w pełni roślinne pierogi. W sklepach kupić można coraz więcej zamienników produktów odzwierzęcych. Tofu jest doskonałym przykładem takiego wyrobu. Z powodzeniem zastąpi wam mięso oraz ser. Spróbujcie przygotować z niego tradycyjne ruskie, a zobaczycie jak pysznie smakować może kuchnia roślinna. Wybierzcie tylko tofu miękkie — wtedy farsz wyjdzie bardzo delikatny.

Pieczone pierogi
11.12.2021 01:00 Wigilijne pierogi bez gotowania, pyszna odmiana

Jesteśmy przyzwyczajeni, że pierogi przed zjedzeniem gotuje się w lekko osolonej wrzącej wodzie. Istnieje jednak zupełnie inny sposób, który całkowicie rezygnuje z użycia wrzątku - zamiast niej pierogi są pieczone. Dzięki temu ich skórka jest chrupiąca i puszysta, a farsz zachowuje ogromną ilość smaku oraz wilgoci. Pieczone pierogi znacznie łatwiej przygotować w porównaniu do klasycznych, ponieważ ryzyko rozklejenia się ciasta jest zminimalizowane. Co więcej, można zamrozić je i upiec bezpośrednio przed obiadem, co ułatwia planowanie posiłków, szczególnie w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Pieczone pierogi wyróżniają się wyjątkową chrupkością i pięknym złotobrązowym kolorem uzyskiwanym dzięki pieczeniu. Do farszu można dodać takie same składniki, jak do zwykłych pierogów, lecz dzisiaj zajmiemy się wersją z kapustą i grzybami.

Lepienie pierogów
08.12.2021 01:00 Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Istnieje wiele przepisów na ciasto do pierogów. Część z nich zawiera jajko, a znakomita większość w składzie ma mąkę pszenną. Osoby na diecie bezglutenowej z tego powodu często rezygnują z jedzenia pierogów. zupełnie niepotrzebnie, bo specjał ten można przyrządzić bez pszenicy. Sprawdźcie jak szybki i prosty jest taki przepis. Eliminacja pokarmów z diety nie musi się wiązać z rezygnacją z ulubionych dań. W przypadku pierogów farsz zazwyczaj nie stanowi problemu. Zarówno ruskie, jak i mięsne pierożki będą odpowiednie dla osób jedzących bezglutenowo. Wystarczy, że przyrządzimy ciasto bez mąki pszennej. Nasz przepis pomija także jajko, więc skorzystają z niego również weganie.

Uszka
06.12.2021 01:00 Co zrobić, żeby uszka nie sklejały się po ugotowaniu?

Uszka są miniaturową wersją pierogów z grzybami, dlatego podczas gotowania borykamy się z podobnymi problemami, co przy pierogach. Nie ma nic gorszego niż sklejające się uszka, które przy próbie odłączenia rozrywają się, upuszczając farsz. Aby temu zaradzić, wystarczy do gotującej się wody wlać odrobinę oleju lub natłuścić każdy pierożek z osobna. Niżej zdradzamy najlepszy przepis na domowe uszka.Uszka w czerwonym barszczu grają szczególną rolę. Po pierwsze pięknie prezentują się, pływając w charakterystycznym wywarze. Po drugie po wgryzieniu się w nie wręcz wybuchają smakiem, co smakoszom sprawia niesłychaną przyjemność. Jeśli często gotujesz je w domu i doświadczasz ich sklejania się, mamy dla ciebie doskonałe rozwiązanie. Po zlepieniu uszek możesz natłuścić każdy z nich niewielką ilością oleju lub masła, co uchroni je przed zlepianiem się na desce. Gdy wrzucisz je do wrzątku, wlej do niego 2-3 łyżki oleju, a podczas gotowania uszka nie przywrą do siebie i nie zepsują twojej wielogodzinnej i żmudnej pracy przy ich lepieniu.

Paszteciki Tomasza Strzelczyka
05.12.2021 01:00 Paszteciki z kapustą i grzybami według Tomasz Strzelczyka

Paszteciki z kapustą i grzybami zazwyczaj przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale poszedł o krok dalej i postanowił farsz zawijać w tak zwane "ciasto topione". Jest to rodzaj ciasta, które wyrasta w misce z wodą. Jego przepis prezentowany przez nas nie ma sobie równych i doskonale smakuje z czerwonym barszczem podczas Świąt. Paszteciki z kapustą i grzybami są klasyką, którą można kupić w praktycznie każdej piekarni. Warto przy tym pamiętać, że zrobione własnoręcznie będą znacznie smaczniejsze, a także doskonale wiadomo, co zostało do nich dodane. Tak eliminuje się obecność niechcianych dodatków, jak konserwanty czy wzmacniacze smaku. Paszteciki Tomasza Strzelczyka różnią się od tradycyjnej wersji jedynie ciastem. Strzelczyk wkłada je do zimnej wody, co ułatwia określenie dokładnego momentu wyrośnięcia ciasta - to po prostu wypływa na powierzchnie i unosi się na niej, gdy jest gotowe.

Ciasto na pierogi z maślanką
05.12.2021 01:00 Maślankowe ciasto na pierogi. Delikatne, miękkie i elastyczne

Miękkie, elastyczne ciasto na pierogi, z którym dobrze się pracuje? Z dodatkiem maślanki będzie właśnie takie. Zapomnijcie o jajkach i oliwie. Postawcie na smaczny i zdrowy dodatek, z którym zrobicie pierogi idealne. Spróbujcie, a ta alternatywa dla ciasta podstawowego, na dłużej zostanie w waszym kulinarnym repertuarze. Niedawno radziliśmy wam jak uzyskać elastyczne ciasto, dodając do masy śmietany. Tym razem przedstawiamy wam ich bardziej dietetyczną wersję z dodatkiem maślanki. Pierogi będą się dobrze lepiły, a posiłek stanie się nieco lżejszy — same plusy. Zawsze możecie oczywiście skorzystać z tradycyjnej receptury, lecz naszym zdaniem warto spróbować tego patentu na elastyczną bazę do pierogów.

pierogi ruskie
04.12.2021 01:00 Dlaczego farsz na pierogi ruskie jest za rzadki?

Pierogi ruskie należą już do klasyki polskiej kuchni. Ich farsz jest smaczny, tani i prosty do przygotowania. Jednak czasami też potrafi się nie udać. Wiesz, dlaczego farsz na pierogi ruskie jest za rzadki? Zaraz prześledzimy jego przygotowanie i wskażemy, gdzie i na co trzeba zwrócić uwagę. Pierogi ruskie wywodzą się z kuchni ukraińskiej, ale są popularne także u nas. Z pewnością przesądził o tym farsz, robiony z prostych i powszechnie dostępnych składników. W sumie składają się na niego 3 składniki: ziemniaki, biały ser i cebula. Sprawdź, na co zwrócić uwagę, by ten farsz był smaczny i nie stwarzał problemu przy lepieniu pierogów.

Projekt bez tytułu (9)
01.12.2021 01:00 Nieziemsko aromatyczne ciasto na pierogi z oliwą

Pierogi są kultowym daniem kuchni polskiej, które smakuje wielu smakoszom. W każdym domu przyrządzane są nieco inaczej, a najwięcej dyskusji wywołuje przepis na ciasto. Używamy masła, oleju, a nawet oliwy z oliwek. Ten ostatni tłuszcz sprawi, że wyjdzie wyjątkowo delikatne. Przekonajcie się sami. Kluczem do uzyskania elastycznego i uniwersalnego smakowo ciasta na pierogi jest użycie oliwy z oliwek, mąki soli i ciepłej wody. Nie można do niego dodać jajek. Przygotujcie od razu więcej masy i zróbcie solidny zapas pierogów. Możecie je z powodzeniem zamrozić.

pierogi
29.11.2021 01:00 Najprostsze ciasto na pierogi. Wystarczą 2 składniki

Lubicie pierogi? A wiecie jak zrobić najprostsze ciasto na pierogi? Wystarczą w sumie 2 składniki. Jednym jest mąka, a drugim wcale nie woda. Poznajcie prosty dodatek, który sprawi, że ciasto będzie miękkie, elastyczne i bez problemu da się formować.Zazwyczaj ciasto na pierogi robi się z mąki, jajka i dobrze ciepłej wody. Można też do niego dodać trochę oleju lub masła, by ciasto było bardziej elastyczne i nie wysychało zbyt szybko. Te wszystkie dodatki może jednak zastąpić jogurt naturalny. Podobnie jak w jajku jest w nim bowiem białko, które dobrze wiąże ciasto, jest też tłuszcz, który zapewnia ciastu wilgotność.

Uszka do barszczu
28.11.2021 01:00 Tradycyjny przepis naszych babć na domowe uszka do barszczu

Czerwony barszcz nie może obejść się bez choćby kilku uszek, które po wgryzieniu wybuchają intensywnym grzybowym smakiem. Poniżej zdradzamy triki na zrobienie ich w tradycyjny i domowy sposób. Przepis jest banalnie prosty, choć wymaga odrobiny czasu na przygotowanie - dlatego warto zarezerwować sobie przynajmniej kilka wolnych godzin. Uszka do barszczu wedle receptury naszych babć smakują bardzo nostalgicznie i sprawiają, że natychmiast po spróbowaniu cofamy się do dziecięcych lat beztroski. Podczas lepienia uszek pamiętaj, aby zachować odpowiedni kształt i małą wielkość pierożków. Bardzo ważnym elementem uszek jest oczywiście farsz, który swój silny smak zawdzięcza użyciu suszonych grzybów leśnych. Suszenie kumuluje aromat, dzięki czemu niewielkie pierożki zaskakują intensywnością.

Kluski leniwe
24.11.2021 01:00 Nietypowe, słodkie i przepyszne kluski leniwe z bananami

Bardzo trudno znaleźć bardziej przystępny przepis, niż kluski leniwe, które w poniższym wypadku skrywają w sobie banany. Taki szybki przepis to świetne rozwiązanie, aby wykorzystać przejrzałe i poczerniałe banany. Wymagają jedynie kilku bardzo podstawowych składników, które można kupić w każdym sklepie. Kluski leniwe z bananami mają fakturę bardzo podobną do tradycyjnych leniwych, dlatego z powodzeniem można podawać je po prostu z samym cukrem. Niektórzy mogą preferować jednak intensywniejsze smaki. Wtedy dobrym pomysłem jest posypanie ich odrobiną cynamonu z gałką muszkatołową. Co więcej, mnóstwo osób pamięta kluski leniwe ze swojego dzieciństwa, kiedy to były podawane jako deser, a niekiedy jako samodzielne danie przez nasze mamy i babcie. W takim wypadku spróbowanie poniższego dania wydobędzie wspomnienia i przyjemne uczucie nostalgii.

Mrożenie pierogów
24.11.2021 01:00 Jak mrozić pierogi, żeby się nie posklejały?

Choć tak może się wydać na pierwszy rzut oka, mrożenie pierogów wcale nie jest proste. Lepiej zamrozić je przed czy po ugotowaniu? A może trzeba je jakoś zabezpieczyć przed sklejaniem? Rozwiewamy wątpliwości i podpowiadamy skuteczne triki, dzięki, którym zamrozicie pierogi szybko i skutecznie. Jeśli do urządzenia wstawiamy surowe smakołyki, wówczas pamiętajmy, by się ze sobą nie stykały. W przeciwnym wypadku się posklejają. Ruskie, z mięsem czy z ulubionymi owocami — wszystkie pierogi są smaczne i każde możemy przechować w zamrażalniku. Trzeba tylko spełnić kilka warunków, które dadzą nam gwarancję, że potrawę zabezpieczycie właściwie. Zdradzamy, czego unikać.

Pierogi z ziemniakami
19.11.2021 01:00 Miękkie i delikatne ciasto na pierogi. Jego sekret tkwi w ziemniakach

Pierogi są jednym z popularniejszych dań goszczących na polskich stołach. Zachwycają smakiem i bogactwem wariantów, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Z myślą o tych z was, którzy lubią ziemniaki, proponujemy dziś wyjątkową recepturę na ciasto z dodatkiem tego pysznego warzywa. Będzie elastyczne, delikatne oraz niezwykle sycące. Spróbujcie koniecznie.Niemal każdy przyrządza ciasto na pierogi nieco inaczej. Część osób uważa, że dodatek jaja jest niezbędny, podczas gdy inni są zdania, że źle wpływa na elastyczność ciasta, przyczyniając się do rozklejania się pierogów podczas gotowania.Sprawdźcie, co się stanie jeśli użyjecie zarówno jaja, jak i ziemniaków. Pierogi przygotowane z takiego ciasta wyjdą wyjątkowo sycące i smaczne. Dobierzcie tylko odpowiedni farsz, bo nie każdemu posmakują ziemniaki ze słodkimi dodatkami.

Pierogi ruskie
15.11.2021 01:00 Ekspresowe pierogi ruskie bez lepienia

Któż nie lubi delikatnych, okraszonych cebulką pierogów ruskich z pysznym twarogiem i tłuczonymi ziemniakami? Najtrudniejszym etapem ich przygotowania jest lepienie. Możemy je jednak pominąć. Z nowym przepisem, który wam proponujemy, wasz ukochany specjał przyrządzicie w zaledwie kilkanaście minut. Spróbujcie koniecznie. Robiąc ruskie z tego przepisu, najwięcej czasu poświęcicie na ugotowanie ziemniaków. Ciasto bowiem przygotujecie naprawdę szybko, a formowanie pierogów polegać będzie na zanurzaniu kulek farszu w masie z mąki, jaja i mleka. Sprawdźcie sami, jakie to będzie proste.

pierogi
09.11.2021 01:00 Lekkie, puszyste ciasto na pierogi z drożdżami

Pierogami polska kuchnia stoi. Lubimy te nadziewane kapustą i grzybami, mięsem lub serem. Jeśli jednak chcecie poznać nowe oblicze tej potrawy, przygotujcie ciasto na pierogi z drożdżami. Pierogi wyjdą lekkie, puszyste i bardzo smaczne.Tradycyjne ciasto na pierogi robi się z mąki i dobrze ciepłej wody. Można też dodać jajko i olej. Drożdżowe ciasto na pierogi wymaga trochę więcej składników, jednak rewanżuje się dużą puszystością i miękkością.Pierogów z ciasta drożdżowego nie gotuje się, tylko piecze. Mają więc złocisty, chrupiący wierzch i miękkie wnętrze. Takie pierogi można podać na obiad, ale sprawdzą się też na przekąskę.

Lepienie pierogów
05.11.2021 01:00 Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?

Pierogi są pyszne i nie ma chyba smakosza, który by nie był ich koneserem. Co jednak, gdy chcemy przyrządzić je w domu, a ciasto rwie się, wychodzi za twarde lub nie skleja się poprawnie? Z przepisem, który tym razem wam proponujemy, problem ten nie wystąpi. Wszystko dzięki dodatkowi oleju. Nasze babcie znały ten doskonały patent. Dodatek tłuszczu do ciasta pierogowego sprawia, że wychodzi ono bardziej delikatne, a jednocześnie łatwiej się rozciąga. To z kolei powoduje, że przy nakładaniu farszu nie rozrywa się. Wręcz przeciwnie — idealnie dopasowuje się do ilości nadzienia. Spróbujcie sprawdzonego przepisu na elastyczne ciasto do pierogów i przekonajcie się sami, jak będzie się zachowywało, jeśli zrobimy je bez jajka. Wielu smakoszy może oburzyć brak tego dodatku, lecz — jak pisaliśmy już wcześniej — jest to częsta przyczyna, dla której ciasto wychodzi twarde.

pierogi ruskie
04.11.2021 01:00 Najlepszy, tradycyjny przepis na ruskie pierogi

Pierogi są popisowym, polskim daniem. Nadziewane mięsem, kapustą i grzybami czy słodkim farszem zachwycają nie tylko Polaków. Dziś zdradzimy wam najlepszy, tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Najlepiej smakują polane cebulką zrumienioną na oleju lub podsmażonym boczkiem.Pierogi ruskie wcale nie pochodzą z Rosji, na co mogłaby wskazywać ich nazwa. Ziemniaczano-serowy farsz znany jest na Ukrainie i w Polsce. Niewątpliwie jest bardzo smaczny, choć dość ekonomiczny. Do jego przygotowania można użyć ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia. Gdy wzbogacimy je o biały ser i zrumienioną cebulkę powstanie przepyszne nadzienie.

Formowanie pierogów z ciasta
01.11.2021 01:00 Unikalne, zachwycające delikatnością ciasto na pierogi z mlekiem

Nie ma chyba nic smaczniejszego niż miękkie i rozpływające się w ustach ciasto na pierogi wypełnione naszym ulubionym farszem. Wśród smakoszy trwa dyskusja, z jakich składników powinno się przyrządzać pierogowe ciasto. Jedni dodają do niego jajo, podczas gdy inni twierdzą, że psuje ono konsystencję wyrobu. Sekretem delikatności ciasta z dzisiejszego przepisu jest mleko. Dajcie się skusić na tę niecodzienną wersję ciasta do pierogów. Mleka w tej recepturze używamy zamiast wody. Poza nim wykorzystujemy jedynie mąkę, masło i sól. Spróbujcie tej niecodziennie mieszanki składników. Być może okaże się, że dzięki niej odkryjecie pierogi na nowo.

Jak mrozić pierogi?
31.10.2021 02:00 Jak mrozić pierogi?

Zrobiliście pierogi i wyszło ich tak dużo, że nie dacie rady ich zjeść? A może właśnie chcecie przygotować większą porcję i przechować ją bezpiecznie do świąt? Mrożenie wam w tym pomoże. Dowiedzcie się jak przeprowadzić je prawidłowo. Okazuje się, że można mrozić pierogi zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Trzeba jednak pamiętać o istotnych zasadach. Proponowaliśmy wam już przepisy na to tradycyjne danie z dodatkiem kaszy gryczanej czy ziemniaków. Tym razem przychodzimy z poradą, dzięki której niestraszna wam będzie duża liczba pierogów. Pierogi można bowiem w prosty sposób przechować w zamrażalniku.

Ciasto na pierogi
27.10.2021 02:00 Babciny patent na elastyczne ciasto na pierogi

Dobrze zrobione pierogi mogą sprawić, że każdy obiad będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów. Aby ciasto do nich było elastyczne, wystarczy zastosować prosty babciny trik. Należy dodać do niego jedną łyżkę masła podczas wyrabiania. Pierogi są zdecydowanie prawdziwą klasyką polskiej kuchni, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Okazuje się jednak, że można w bardzo łatwy sposób ulepszyć fakturę ciasta, co zwiększa przyjemność podczas jedzenia. W czasie wyrabiania ciasta należy dodać do niego jedynie jedną łyżkę masła w temperaturze pokojowej. Dzięki niemu ciasto stanie się elastyczne, gładkie i nie będzie się rwało, a po ugotowaniu będzie miękkie i pachnące.

Projekt bez tytułu - 2021-10-26T210017.967
25.10.2021 02:00 Jak zrobić pełnoziarniste ciasto na pierogi?

Pełnoziarniste ciasto na pierogi to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy chcą zjeść nie tylko smaczną, ale również nieco zdrowszą wersję pierogów. Przepis pochodzi ze strony Dietetyk w Akcji. Pełnoziarniste ciasto na pierogi wcale nie jest trudne do przygotowania! Szczególnie gdy ma się doskonały przepis! Dzięki uprzejmości Ani z bloga Dietetyk w Akcji możemy zaprezentować Wam prosty patent na to pyszne danie. Doskonałym uzupełnieniem potrawy jest niebanalny szpinakowy farsz. Więcej ciekawych przepisów Ani znajdziecie na stronie dietetykwakcji.wordpress.com. Poniżej prezentujemy wspomniany wyżej przepis na pełnoziarniste ciasto na pierogi.Prosty przepis na pełnoziarniste ciasto na pierogiSkładniki:Ciasto na pierogi:1 szklanka mąki pełnoziarnistej1 szklanka mąki pszennej3/4 szklanki ciepłej wodysóljedna łyżka oleju rzepakowegoFarsz:1 opakowanie świeżego szpinaku2 ząbki czosnku100 g sera feta2 łyżki masła1 łyżeczka soku z cytrynypieprzSposób wykonania:Umyj, osusz i posiekaj liście szpinaku. Posiekany czosnek podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Następnie dodaj do niego rozdrobniony wcześniej szpinak, sok z cytryny i ewentualnie odrobinę mleka. Duś farsz parę minut do jego zmiękczenia. Na koniec przypraw go pieprzem i pokruszony ser feta.Przygotuj ciasto. Wymieszaj ze sobą obie mąki i dodaj do nich wodę. Zagnieć elastyczne ciasto. Następnie je rozwałkuj i za pomocą szklanki wytnij na nich kółka. Na środek każdego z nich nałóż farsz szpinakowy i zlep brzegi pierogów.Pierogi gotuj w osolonej wodzie - ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia. Najlepiej smakują z rozpuszczonym masełkiem. Smacznego!Polecamy również inne wyjątkowe przepisy na pierogi. Podawaliśmy m.in. jeden z najbardziej kontrowersyjnych patentów na to danie. Zdradzaliśmy również, jak przygotowuje je sam Robert Makłowicz.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jak upiec bagietkę czosnkową?Dlaczego warto włożyć do kuchennej szafki liść laurowy?Makłowicz szczerze o kulinarnych błędach Polakówźródło: Dietetyk w AkcjiZapraszamy na nasz Instagram

Pierogi od Roberta Makłowicza
24.10.2021 02:00 Pierogi z suszonymi śliwkami od Roberta Makłowicza

Pierogi na słodko będą idealne na niedzielny podwieczorek. Nadziane suszonymi śliwkami smakują wyśmienicie. Przygotujcie je według wyjątkowej receptury Roberta Makłowicza i cieszcie się ich głębokim smakiem.Jeśli jednak szukacie przepisu na wyjątkowe pierogi w wersji wytrawnej, sięgnijcie po ten przepis. Meksykański farsz skradnie wasze serca. Być może skuszą was też tradycyjne ruskie z dodatkiem sera żółtego.

Projekt bez tytułu - 2021-10-21T153711.559
21.10.2021 02:00 Najlepszy patent na ciasto na pierogi wg. przepisu siostry Anastazji

Czy jest coś pyszniejszego niż domowe pierogi? Dobrze przyrządzone ciasto, sprawi, że niezależnie od farszu, który w nich umieścicie, będą pyszne. Sprawdźcie przepis siostry Anastazji, a wasze pierogi zachwycą każdego.

Pierogi meksykańskie
19.10.2021 02:00 Wyjątkowy przepis na pierogi z mięsem w meksykańskim stylu

Pierogi są daniem, które często gości w polskich domach. Przygotowane w wersji meksykańskiej mile zaskoczą niejednego smakosza. Mięsno-warzywny, farsz przyjemnie was rozgrzeje i nasyci. Spróbujcie koniecznie. Na naszej stronie znajdziecie przepisy zarówno na bardziej tradycyjne pierogi — takie jak te ruskie — ale też i te bardziej oryginalne np. z kurkami i koperkiem. Przepis na farsz inspirowany daniem kuchni meksykańskiej, chilli con carne, z pewnością ma szansę, by skraść wasze serca.

Cienkie ciasto na pierogi
17.10.2021 02:00 Niezwykły przepis na ciasto na pierogi

Smak i jakość pierogów w dużej mierze zależy od ciasta. Powinno być elastyczne i dawać się łatwo lepić, a po ugotowaniu być miękkie i delikatne. Wykorzystaj nasz niezwykły przepis na ciasto na pierogi, a twoje pierogi będą apetyczne i pyszne. Receptur na klasyczne, pierogowe ciasto jest sporo. Poszczególne modyfikacje w składzie ilościowym i jakościowym są przeprowadzane po to, by osiągnąć ciasto idealne. Właśnie takie, które nie rozpada się w czasie gotowania i jest lekko sprężyste po ugotowaniu. My już wiemy, w czym tkwi jego sekret. Mowa o odrobinie masła.

Pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem
15.10.2021 02:00 Obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera

Pierogi są naszym narodowym przysmakiem. Kochamy je jeść, może nieco mniej robić. Jednak zawsze ich przygotowanie można rozłożyć na dwa etapy. Dziś przedstawiamy wam przepis na obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera. Są naprawdę znakomite. Farsz do pierogów ruskich robi się z niewyszukanych składników. Wystarczą ugotowane ziemniaki, zeszklona cebula i trochę białego sera. Tym razem jednak proponujemy zastąpić biały ser, ostrym, żółtym serem. Dzięki temu pierogi zyskają wyraźniejszy smak i tę przyjemną ciągliwość.