Ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem i na słodko. Pierogi lubi (chyba) każdy!Pierogi to jedno z najbardziej popularnych dań polskiej kuchni. Wielu z nas kojarzą się ze świętami, ale prawda jest taka, że pierogi smakują najlepiej… zawsze. Dlaczego tak bardzo je uwielbiamy? Pewnie dlatego, że ich delikatne ciasto nadaje się do każdego rodzaju farszu. Pierogi możemy faszerować zarówno wytrawnie, jak i na słodko. Najpopularniejsze są pierogi z kapustą i grzybami oraz ruskie, a oprócz tego pierogi ze szpinakiem i fetą, pierogi z soczewicą, pierogi z serem, czy pierogi z nadzieniem owocowym: z truskawkami, jagodami lub malinami. Mięsożercy z pewnością przypadną do gustu pierogi z mięsem. Jesteś jednym z nich? Sprawdź nasz przepis na idealne pierogi z farszem wieprzowo-drobiowym.Farsz wieprzowo-drobiowy do pierogów z mięsem: udane połączenie smakówJakie jest najlepsze mięso do pierogów? Najchętniej pierogi mięsne robimy z farszem wieprzowym. Prawda jest jednak taka, że do pierogów z mięsem z powodzeniem możemy użyć mięsa oraz warzyw, na których gotujemy rosół. Pierogi z samego mięsa wieprzowego, czyli zazwyczaj łopatki lub karkówki, mogą okazać się zbyt ciężkostrawne. Właśnie dlatego uważamy, że najlepsze mięso do pierogów powinno zawierać przynajmniej dwa rodzaje mięs: wieprzowe i drobiowe. Mięso drobiowe jest o wiele chudsze niż wieprzowina, więc idealnie dopełni smak naszego farszu na pierogi.Przepis na pierogi z mięsem wieprzowym i drobiowymSkładnikiCiasto na pierogi:500 g mąki pszennej250 ml gorącej wody4 łyżki olejułyżeczka soliFarsz wieprzowo-drobiowy:500 g mięsa wieprzowego (łopatki wieprzowej lub karkówki)500 g mięsa drobiowego (udka z kurczaka)2 średnie marchewki2 średnie pietruszki2 cebulećwiartka kawałek selera mały kawałek pora (biała część)4 ząbki czosnku2 liście lauroweziele angielskiepapryka słodka, majeraneksól, pieprzłyżka masłaPrzygotowanie:Na początku przygotuj mięsny farsz. W tym celu opłucz mięso i przełóż je do dużego garnka. Zalej niewielką ilością wody. Dodaj obrane marchewki, pietruszki, jedną cebulę, ćwiartkę selera, por i 4 ząbki czosnku. Do wywaru włóż jeszcze 2 liście laurowe i 4-5 ziarenek ziela angielskiego. Całość gotuj tak długo, aż wszystkie składniki nie będą surowe.Wyjmij z garnka liście laurowe i ziele angielskie. Odcedź wszystkie składniki i włóż do dużej miski. Poczekaj, aż ostygną. Potem zmiel składniki na farsz blenderem, aby powstała jednolita masa.Teraz pokrój w kosteczkę drugą cebulę i zeszklij ją na maśle. Dodaj ją do mięsa. Farsz dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Aby farsz nie był zbyt suchy, możesz go podlać paroma łyżkami wywaru, który został z gotowania. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj odrobinę bułki tartej.Do dużej miski przesiej mąkę. Dolej 250 ml gorącej wody, 4 łyżki oleju i wsyp łyżeczkę soli. Zamieszaj wszystkie składniki łyżką, a gdy ciasto wystygnie, wyrabiaj je rękami. Możesz je również wyrobić mikserem. Wysyp mąką stolnicę lub blat. Wygniataj jeszcze przez około 5 minut. Potem zawiń ciasto w folię i odstaw na 30 minut.Po upływie tego czasu odwiń ciasto z folii i podziel na 3 części. Rozwałkuj cienko jeden z nich (na placek o grubości ok. 3 mm), obsypując w mąką stolnicę/blat w razie potrzeby. Za pomocą szklanki o małej średnicy wycinaj kółka. Każde z nich rozciągnij dodatkowo w dłoniach. Potem nałóż łyżką mięsny farsz, złóż na pół i sklejaj boki.Czynność powtórz przy pozostałych 2 częściach ciasta. Gotowe pierogi układaj na obsypanej mąką tacce lub talerzu. Przykryj te, które będą czekały na ugotowanie.W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i gotuj pierogi partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, odlicz około 5 minut. Przygotuj miskę z zimną wodą i umieść w niej ugotowane pierogi. Opłucz je z wody na durszlaku i odłóż na talerz. Dzięki tej metodzie ciasto na pierogi się nie poskleja.
Pochodzenie pierogówChodź większości wydaje się, że pierogi to w 100% polska potrawa, prawa jest nieco inna. Pierogi pochodzą z Chin i zawitały do Polski prawdopodobnie w XIII wieku. Potrawa ta może przyjmować różne kształty od małych uszek, poprzez sakiewki, a kończąc na ogromny pierogu. Podaje się je najczęściej prosto z wody po ugotowaniu, ale także po upieczeniu lub usmażeniu.W zależności od danej kultury przygotowuje je się w inny sposób, lecz najczęściej składają się one z ciasta pszennego z nadzieniem w środku. W Polsce najbardziej znane są pierogi ruskie, które nadziewa się ziemniakami i twarogiem. W Chinach królują pierożki gyoza najczęściej z nadzieniem mięsnym lub warzywnym. W Gruzji znajdziemy bardzo popularne chinkali z bulionem i mielonym mięsem w środku. Każda z tych potraw jest przepyszna, ale oczywiście najlepsze są pierogi ruskie na które zaraz poznasz przepis!
Pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym nie łatwym daniem, ale nie są też trudnym. Wymagają wysiłku ze względu na konieczność wykonania sosu i odpowiedniego farszu, i dodatkowego pieczenia. Włosko-polskie połączenie sprawa, że trzeba uzbroić się w cierpliwość. - Czasami na pierogi trzeba dłużej poczekać, ale to dlatego, że farsz jest wymagający i smak ziół musi się z serem i ziemniakami dobrze przemieszać. Niektórzy mówią, że są za pikantne, zbyt ziołowe. Inni z kolei chwalą, zajadają się i mówią, żeby nic nie zmieniać. Nie da się więc trafić idealnie w każdy gust - mówiła Anna Sowa, właścicielka restauracji „Sowa Nasza Kasza”. Restauracja w Sanoku przeszła kuchenną rewolucję Magdy Gessler. Jedną ze specjalności lokalu są właśnie pierogi (i kasze). Bardziej tradycyjne i związane z regionem, ale z „pysznym farszem wartym grzechu”. Spróbujmy i my zgrzeszyć.
Kluski śląskie to zdecydowana klasyka tradycyjnej polskiej kuchni, która pasuje do wielu dań, głównie z dużą ilością sosu. Jeśli chcesz, żeby uzyskały idealną puszystość i delikatność, dodaj do ciasta łyżeczkę proszku do pieczenia. Niżej zdradzamy więcej porad, dzięki którym kluski śląskie zawsze wyjdą idealnie. Choć z pozoru może się wydawać, że przyrządzenie klusek śląskich jest zadaniem skomplikowanym i wymagającym. W praktyce jednak nie trzeba znać żadnych tajników i każdy może je z powodzeniem wykonać samodzielnie. W celu cieszenia się puszystymi i delikatnymi kluskami konieczne jest jednak zachowanie kilku ważnych, aczkolwiek prostych zasad. Z ich pomocą każda kluska zachwyci idealnością.
Polska pierogami stoi. Jednak pewne regiony przodują w ilości sposobów, na jakie przyrządza się tam pierogi. Jednym z takich obszarów jest Małopolska. I dziś właśnie przedstawimy wam przepis na małopolskie pierogi z żółtym serem. Ten patent na prosty i smaczny farsz nie ma sobie równych. Przekonajcie się o tym sami. Podstawą udanych pierogów jest ciasto. Jednak to czym je nadziejemy, decyduje o smaku całej potrawy. Do najpopularniejszych farszów niewątpliwie należy mięsny, z kapusty i grzybów, ruski i twarogowy. W Małopolsce można jednak spróbować pierogów z zaskakującym nadzieniem np. z kaszy, suszonych śliwek czy żółtego sera.
Pierogi to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich potraw. Mimo to wciąż zdarzają się problemy z ich przygotowaniem. Najczęstszym jest ich rozpadanie się. Podpowiadamy jak temu zapobiec.Chcielibyście przygotować pierogi w domu, lecz obawiacie się, że wam się rozpadną? A może już się na to skusiliście i podczas gotowania potrawy cały farsz wypłynął? Jeśli odpowiedź na którekolwiek z tych pytań brzmi „tak”, czytajcie dalej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wiecie, jak usmażyć pierogi, żeby były złociste? Wyjaśnimy krok po kroku. Powiemy wam, jak uniknąć kulinarnej klapy, bo tak naprawdę wystarczy chwila nieuwagi i pierogi popękają podczas smażenia. Tak właśnie może się zdarzyć, gdy położycie je na zbyt zimnej patelni. Poznajcie też inne, przydatne wskazówki. Pierogi gotowane są bardzo smaczne, ale pierogi smażone to prawdziwe niebo w gębie. Nie dość, że mają pyszny farsz, to jeszcze ich ciasto przyjemnie chrupie. Smażenie pierogów jest doskonałym pomysłem nie tylko na uatrakcyjnienie ich smaku, ale też na ich odgrzanie. Jednak idealne usmażenie pierogów nie jest wcale łatwe. Ciasto jest bowiem delikatne i łatwo przywiera do patelni. Często też przypala się, choć farsz w środku pozostaje nadal zimny. Jak uniknąć tych błędów?
Pierogi lubi wielu smakoszy. Robert Makłowicz w jednej ze swoich podróży zaprezentował podlaski specjał wielkanocny — pierogi faszerowane boczkiem i soczewicą. Niezwykle sycąca wersja tradycyjnego dania z pewnością przypadnie wam do gustu. Sprawdźcie koniecznie. Udane pierogi to nie tylko elastyczne ciasto, które łatwo jest skleić. Równie istotny jest farsz, którego smak musi być dobrze wyważony. Taki właśnie znajdziemy w delikatnych podlaskich pierogach proponowanych przez znanego kucharza podróżnika. Skusicie się?
Pierogi są doskonałym pomysłem na sycący i smaczny obiad. Podajcie je z delikatną kaszą gryczaną i twarogiem, a masę doprawcie świeżą miętą. Staropolskie nadzienie spodoba się każdemu, kto go spróbuje. Sprawdźcie koniecznie. Pierogi przyrządza się na wiele różnych sposobów. Proponowaliśmy wam już wyraziste nadzienie z kiełbasy, chrzanu i czosnku, a także aromatyczny farsz grzybowy z dodatkiem kapusty i orzechów. Tym razem wykorzystamy kaszę i twaróg — nieco zapomniane połączenie o zaskakująco dobrym smaku. Skusicie się?
Pierogi to polski specjał znany już od wieków. Nikt nie zna się na nim tak dobrze, jak nasze babcie. I właśnie dlatego zdradzimy wam dziś babciny patent na idealne ciasto na pierogi. Ta zapomniana czynność ma kluczowe znaczenie, bo sprawia, że ciasto jest elastyczne, ale nie lepi się do stolnicy.Choć przygotowanie pierogów nie jest wyjątkowo trudne, to jednak na każdym etapie można popełnić jakiś błąd. Przez ten błąd ciasto na pierogi może nie wyjść takie, jak trzeba. Najprawdopodobniej poskutkuje to trudnościami przy lepieniu pierogów, rozpadaniem się ich w czasie gotowania i w rezultacie mało satysfakcjonującym smakiem potrawy. Dlatego warto posłuchać bardziej doświadczonych w tej materii i nie eksperymentować zbyt mocno na własną rękę. Na przykład, jeśli chodzi o kwestię odpoczywania ciasta pierogowego po wyrobieniu. Ten moment jest potrzebny, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Jednak przykryte ściereczką potrafi wyschnąć. Jak ten problem rozwiązywały nasze babcie?
Mięso po rosole jest składnikiem, który wiele osób niestety wyrzuca. Tymczasem dodając do niego odrobinę warzyw i przyprawy jesteśmy w stanie przygotować naprawdę smaczny farsz do pierogów. Koniecznie sprawdźcie jak przygotować taki specjał. Z warzyw i mięsa po rosole często przygotowujemy pasztet czy pastę kanapkową. Składniki te równie dobrze sprawdzą się jako nadzienie do pierogów. W prosty sposób zatem stworzymy samodzielne danie obiadowe z resztek. Spróbujecie?
Jeśli jesteście wielbicielami klusek, koniecznie przetestujcie recepturę na pierogi leniwe, lepsze niż włoskie gnocchi. Ich sekretem jest dodatek pysznego sera. Za jego sprawą te pierogi świetnie smakują podane z wytrawnymi sosami. A są bardzo proste do przygotowania. Pierogi leniwe to tak naprawdę kluski, które robi się dokładnie z tych samych składników, co pierogi z serem. Nie trzeba jednak wałkować ciasta ani lepić pierogów. Ciasto wystarczy pokroić na kluski i ugotować. Ot, taka potrawa stworzona z myślą o oszczędzaniu czasu. Leniwe pierogi serwujemy na słodko np. polane masłem i posypane cukrem albo ze śmietaną i cukrem. Jednak wystarczy do ciasta na leniwe dodać trochę startego parmezanu, by zmieniła się konsystencja i smak klusek. Ta wersja leniwych nawiązuje do włoskiego gnocchi, bo tak samo dobrze komponuje się z wytrawnymi sosami, np. pomidorowym.
Lubicie pierogi z mięsem? Jeśli chcecie skrócić czas ich przygotowania, zróbcie wyśmienite pierogi dominikańskie. Farsz z białej kiełbasy nie ma sobie równych i jest w zasadzie od razu gotowy. Tak naprawdę musicie zrobić tylko ciasto, nadziać je mięsem i ugotować. Proste, prawda?Pierogi są naszym narodowym rarytasem. Każdy odwiedzający nas cudzoziemiec chce ich koniecznie spróbować i większość jest zachwycona ciastem z przeróżnymi nadzieniami.Jednak na co dzień pierogi robimy rzadko. To dlatego, że są dość pracochłonne. Najpierw trzeba przygotować farsz, potem ciasto, a potem jeszcze ulepić pierogi. Dlatego postanowiliśmy ograniczyć wam nieco pracę i zrobić pierogi z farszem z białej kiełbasy.
Ciasto na pierogi powinno być delikatne i elastyczne. W takim najłatwiej będzie zamknąć farsz. Nasze babcie dodawały do masy maślanki, by zagwarantować sobie, że nadziane ciasto nie rozpadnie się podczas gotowania. Koniecznie sprawdźcie ten sposób. O tym, że do ciasta na pierogi nie warto dodawać jajek, już pisaliśmy. Wspominaliśmy też, że odrobina oleju sprawi, iż ciasto nabierze elastyczności. Babciny patent polegający na dodaniu maślanki także się sprawdzi.
Nie ma nic gorszego niż widok popękanych lub rozklejonych pierogów, po wrzuceniu ich do garnka z wodą. Taka wpadka jest zwykle wynikiem błędnego zlepienia bądź samego gotowania. Niżej zdradzamy, co trzeba robić, aby jej uniknąć. Podstawą jest przywiązanie szczególnej wagi do lepienia brzegów ciasta. Pierogi są popularne praktycznie w każdym kraju na świecie. W ich wnętrzu można skryć najróżniejsze rodzaje farszu, dzięki czemu potrawa ma szansę trafić w gust każdego smakosza. Niestety każdy, kto choć raz miał szansę zrobić je od podstaw własnoręcznie, z pewnością spotkał się choć raz z widokiem rozpadających się pierogów po wrzuceniu do wody. Dlatego dzisiaj pokazujemy, co należy wykonać, aby pierogi były idealnie trwałe.
Ciasto jest najważniejszą częścią w pierogach. Co nam po pysznym farszu, jeśli wypłynie przez rozpadające się ciasto? Dlatego istotne jest, by ciasto było elastyczne, wytrzymałe i przy okazji przepyszne. Takie łatwo daje się formować i nie rozpada się przy gotowaniu. Jeśli chcecie uzyskać doskonały efekt, skorzystajcie z przepisu na maślankowe ciasto na pierogi. Do przygotowania ciasta na pierogi, tak naprawdę wystarczy mąka i woda. Można dodać do niego jajko i olej, ale nie jest to niezbędne. Jak się jednak okazuje, warto nieco zmodyfikować tradycyjny przepis na pierogi i zamiast wody dodać do niego maślankę. Dzięki temu powstanie bardziej elastyczne i wytrzymałe ciasto, które da się formować bez nadmiernego podsypywania mąką.
Mało kto w ogóle zdaje sobie sprawę, że pierogi bez większych przeszkód można upiec w piekarniku. Dzisiaj prezentujemy przepis na wyjątkowo proste pierogi bez gotowania z piekarnika. Ich serowy farsz z kostki fety, połączonej ze świeżą miętą i koperkiem, dają pyszny efekt, z którego każdy smakosz będzie zadowolony. Pierogi bez gotowania nie są niczym niecodziennym dla mieszkańców innych krajów. Dzisiejsza wersja z piekarnika wywodzi się z Grecji, gdzie w taki sposób jada się pierogi już od wielu wieków. Pieczone pierogi z fetą z wyróżniają się wspaniałą chrupkością ciasta, a także zaskakująco intensywnym smakiem farszu. Duży wpływ na to mają świeże zioła, których już dwie łyżki dodane do nadzienia, dają zaskakująco mocne rezultaty.
Domowe pierogi, które się nie rozpadają? Przygotowanie dobrego ciasta nie będzie stanowiło problemu, jeśli skorzystacie z tradycyjnej receptury z 1920 roku. Wykorzystuje ona przesianą mąkę pszenną typu 450, z której ciasto zawsze wychodzi elastyczne i wytrzymałe. Koniecznie sprawdźcie ten sposób. Wyjaśnialiśmy już, dlaczego do ciasta na pierogi nie powinno się dodawać jajek i jak na jego konsystencję wpływa dodatek oleju. Idealne ciasto będzie delikatne, miękkie i zachowa swój kształt w czasie gotowania. Właśnie takie przyrzadzicie, kierując się wskazówkami z 1920 roku. Spróbujecie?
Pierogi ruskie mają jeden mankament, który skutecznie odrzuca wielu smakoszy przed ich przygotowaniem - mowa oczywiście o lepieniu. Na szczęście istnieje przepis na pierogi ruskie bez lepienia. Dzięki niemu możesz cieszyć się smakiem swojego ulubionego dania, bez potrzeby zbytniego wysiłku. Pierogi ruskie są prawdopodobnie najczęściej wybieranym rodzajem pierogów przez Polaków. Kremowy, a zarazem intensywny w smaku farsz sprawia, że ciężko się oderwać od jedzenia. Niestety, zanim będzie można zabrać się za konsumpcje, trzeba spędzić trochę czasu w kuchni na lepieniu. Z tego powodu niżej prezentujemy przepis na pierogi bez zawijania. Aby utrzymać ich strukturę, najlepiej panierować się je w bułce tartej i usmażyć. Można je także upiec w piekarniku, co daje efekt chrupiącej panierki.
Pierogi są polską specjalnością. Lubimy je robić, ale też jeść. Najpopularniejsze są pierogi gotowane, jednak smakosze cenią sobie również pierogi pieczone czy smażone. Dziś podamy wam niezawodny przepis na pierogi przemyskie z kaszą i ziemniakami. Takie połączenie może wywołać kontrowersje. Wszakże zazwyczaj oba produkty nie idą ze sobą w parze. Jednak farsz zachęci do zajadania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Pierogi w takim wydaniu przyciągają apetycznym wyglądem, a gdy już ich spróbujecie, nie pożałujecie.Klasyczne pierogi robi się z ciasta pierogowego, czyli podobnego do ciasta na makaron. To ciasto najbardziej lubi być gotowane, bo wtedy jest miękkie i delikatne. Jeśli jednak chcecie spróbować bardziej puszystych pierogów, przygotujcie pieczone pierogi z ciasta drożdżowego. Są doskonałe na kolację lub na przekąskę.
Tiktoker prowadzący konto Nasze Żarcie postanowił zrecenzować gotowe pierogi ruskie dostępne w jednym z popularnych sklepów. Twórca zdradził, co sądzi o składzie wyrobu. Skrytykował m.in. obecność sorbinian potasu.Dodatki do żywności są tematem budzącym wiele dyskusji. Choć niektóre opisane literą E i numerem substancje są bezpieczne, części z nich lepiej unikać. Zdaniem Tiktokera tworzącego pod nickiem Nasze Żarcie należy do nich E202, czyli sorbinian potasu.
Smakosze pierogów wiedzą, że najważniejsze w nich jest ciasto. Odpowiednio miękkie i elastyczne, łatwo daje się formować i nie rozpada się w czasie gotowania. Jak je przygotować? Poznajcie niesamowity, przedwojenny przepis na ciasto na pierogi. Nie ma jak tradycja.Co wpływa na konsystencję i smak ciasta na pierogi? Z pewnością dobór składników, ich jakość i proporcje. Ważne jest też dobre wyrobienie ciasta. Ale po kolei. Na ciasto na pierogi najlepiej jest przeznaczyć mąkę pszenną typu 450 lub 480. Trzeba do niej dodać trochę soli, oleju i dobrze ciepłej wody. Jajko jest dodatkiem, na którego temat zdania są podzielone. Jedni uważają, że spulchnia ciasto na pierogi. W przedwojennym przepisie jednak pominięto jego dodatek, bo zwiększa ono twardość ciasta.
Po ugotowaniu pokaźnej ilości pierogów częstym problemem jest ich zlepianie się w jedną zbitą masę. Próba oddzielenia ich od siebie zwykle kończy się zniszczeniem wielu sztuk. Jednym z najlepszych sposobów na uniknięcie takiej tragedii, jest rozłożenie pierogów po ugotowaniu tak, aby nie miały ze sobą styczności - po ostudzeniu powinny przestać się lepić. Pierogi uwielbiane są na całym świecie z wielu powodów, jednak głównymi bez wątpienia jest obłędny smak oraz uniwersalność. Nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, aby podać je klasycznie, z wytrawnym nadzieniem lub na słodko. Fani pierogów spotkali się w swojej karierze z mnóstwem problemów, lecz nie ma nic gorszego niż zlepianie się pierogów po ugotowaniu. Wtedy cała praca idzie na marne, ponieważ rozklejenie ich graniczy z cudem.
Pierogi można przygotować na wiele sposobów. Regionalny przepis na farsz pochodzący z Kujaw wykorzystuje nietypowe składniki. Do kapusty i grzybów dodajemy gotowane jaja i posiekane orzechy włoskie. Farsz jest zatem bogaty w smaki i tekstury. Warto spróbować. Zdradzaliśmy wam już recepturę na pierogi św. Jacka wypełnione kiełbasą i chrzanem. Podpowiadaliśmy też jak przyrządzić bogate w smaki pierogi kurpiowskie. Tym razem prezentujemy wam wyjątkową recepturę na pierogi kujawskie. Niezwykły sposób ich przyrządzania zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy.
Pierogi są klasycznym daniem kuchni polskiej, które doczekało się już wielu odsłon. Kurpiowski przepis na ten specjał z pewnością ucieszy fanów grzybów. Suszony rarytas wystarczy podsmażyć i połączyć z prażonymi orzechami, aby uzyskać niezwykle aromatyczny farsz. Skusicie się? Nadziane pysznościami pierogowe ciasto to marzenie niemal każdego smakosza. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić pierogi ze świeżą kapustą czy wyborne ruskie bez nabiału. Teraz na tapet bierzemy kurpiowski przepis na ten specjał. Delikatne ciasto z farszem z orzechów laskowych i grzybów zaskoczy was swoim niebagatelnym smakiem.
Ruskie o doskonale doprawionym farszu w przyjemnie miękkim cieście skuszą niemalże każdego. Użyjcie kefiru, a nie będziecie mieli problemu z lepieniem i zapomnicie o rozklejających się podczas gotowania pierogach. Sprawdźcie nowy przepis na naprawdę plastyczne ciasto z niebiańsko smacznym klasycznym farszem. Niedawno podpowiadaliśmy wam jak przygotować pyszne ciasto na pierogi z dodatkiem ziemniaków. Teraz na tapet bierzemy kultowe ruskie i proponujemy wam pyszną modyfikację obiadowego klasyka. Do ciasta dodajcie kefiru, a wyjdzie delikatne jak nigdy wcześniej, doskonale uzupełniając smak serowo-ziemniaczanego farszu.
Wielu smakoszy uwielbia pierogi. Jednak każda potrawa potrafi się znudzić. Ciasto na pierogi można jednak zmodyfikować, dodając do niego nieco gotowanych ziemniaków. Dzięki temu wyrób stanie się bardziej sycący i nabierze niepowtarzalnego smaku. Skusicie się? Ciasto na pierogi z dodatkiem tłuczonych ziemniaków to doskonały pomysł, by wykorzystać zalegające w lodówce resztki z obiadu. Jeśli znudziły wam się kluski śląskie czy kopytka ten przepis sprawdzi się doskonale. Koniecznie wypróbujcie nasz patent.
Pierogi są pyszne. Zwłaszcza jeśli mają miękkie i delikatne ciasto. A jak je przygotować? Każdy ma z pewnością swój sposób, jednak dziś przedstawimy wam przepis na ciasto na pierogi bez dodatku jajka. Jest idealnie elastyczne i bez problemu daje się wałkować i formować. Zdania na temat dodatku jajka do ciasta na pierogi są podzielone. Niektórzy uważają je za obowiązkowy dodatek, który spaja składniki i nadaje ciastu pulchności. Inni są zdania, że jeśli i bez niego ciasto jest dobre, to nie trzeba go dodawać. Rzeczywiście ciastu bez jajka nic nie brakuje. Możecie więc przygotować ciasto na pierogi, nawet jeśli pod ręką nie macie jajka lub chcecie zrobić ciasto w oszczędniejszej wersji.