Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Pierogi

Pierogi

Pierogi bez lepienia
02.04.2022 15:06 Prosty przepis na pierogi ruskie bez lepienia. Szybki i tani obiad

Pierogi ruskie są uwielbiane przez wielu, lecz mało kto lubi poświęcać dużo czasu i pracy na lepienie. Aby temu zaradzić, prezentujemy przepis na pierogi ruskie bez lepienia. Prosty sposób przygotowania, obłędny smak oraz wspaniały aromat sprawiają, że nie można przejść obok nich obojętnie. Pierogi ruskie bez lepienia są doskonałą propozycją na szybki, tani, a przy okazji zaskakująco smaczny i pożywny obiad. Nie potrzeba bowiem do nich dużo pracy, a efekt powala na kolana nawet najbardziej wybrednych niejadków.

Genialne pomysły na wykorzystanie resztek kapusty po gołąbkach
27.03.2022 09:25 Genialne pomysły na wykorzystanie resztek kapusty po gołąbkach. Już nigdy nic się nie zmarnuje

Przyrządziliście gołąbki i została wam jeszcze kapusta? Jest wiele potraw, które możecie z niej przygotować. Wyjątkowo smaczna będzie zupa na bazie delikatnego bulionu warzywnego. Lekki specjał jest zdrowy i z pewnością spodoba się tym z was, którzy chcą zadbać o linię. Sprawdźcie też pozostałe nasze propozycje. Gołąbki są jedną z popularniejszych potraw przyrządzanych z kapusty. Co jednak zrobić, gdy warzywa mamy więcej niż farszu, a dorobienie nadzienia nie wchodzi w grę? Możliwości jest naprawdę dużo i wybór zależy w zasadzie jedynie od naszych preferencji. Sprawdźcie jak zagospodarować nadmiar warzywa.

Zaskakujące pierogi z bigosem
26.03.2022 14:04 Zaskakujące pierogi z bigosem. Ich smak Cię zachwyci

Pierogi lubi wielu smakoszy. Tradycyjny rarytas można podać na wiele równych sposobów. Często przyrządza się je z kapustą i grzybami. Tym razem proponujemy wam roślinną wersję klasyku i nadzianie delikatnego ciasta aromatycznym bigosem. Zaskoczcie domowników nietypowym obiadem, a zachwytom nie będzie końca. Pierogi ruskie czy z kaszą i twarogiem z pewnością już mieliście okazję przetestować. Tym razem proponujemy wam smaczne danie w duchu less waste. Bigos, który pozostał z obiadu, zamkniemy w niezwykle elastycznym, przygotowanym z dodatkiem oliwy cieście, tworząc wyjątkowo smaczny posiłek. Spróbujecie?

pierogi z mięsem
25.03.2022 22:51 Pierogi z mięsem - klasyczny przepis na uwielbiane danie

Ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem i na słodko. Pierogi lubi (chyba) każdy!Pierogi to jedno z najbardziej popularnych dań polskiej kuchni. Wielu z nas kojarzą się ze świętami, ale prawda jest taka, że pierogi smakują najlepiej… zawsze. Dlaczego tak bardzo je uwielbiamy? Pewnie dlatego, że ich delikatne ciasto nadaje się do każdego rodzaju farszu. Pierogi możemy faszerować zarówno wytrawnie, jak i na słodko. Najpopularniejsze są pierogi z kapustą i grzybami oraz ruskie, a oprócz tego pierogi ze szpinakiem i fetą, pierogi z soczewicą, pierogi z serem, czy pierogi z nadzieniem owocowym: z truskawkami, jagodami lub malinami. Mięsożercy z pewnością przypadną do gustu pierogi z mięsem. Jesteś jednym z nich? Sprawdź nasz przepis na idealne pierogi z farszem wieprzowo-drobiowym.Farsz wieprzowo-drobiowy do pierogów z mięsem: udane połączenie smakówJakie jest najlepsze mięso do pierogów? Najchętniej pierogi mięsne robimy z farszem wieprzowym. Prawda jest jednak taka, że do pierogów z mięsem z powodzeniem możemy użyć mięsa oraz warzyw, na których gotujemy rosół. Pierogi z samego mięsa wieprzowego, czyli zazwyczaj łopatki lub karkówki, mogą okazać się zbyt ciężkostrawne. Właśnie dlatego uważamy, że najlepsze mięso do pierogów powinno zawierać przynajmniej dwa rodzaje mięs: wieprzowe i drobiowe. Mięso drobiowe jest o wiele chudsze niż wieprzowina, więc idealnie dopełni smak naszego farszu na pierogi.Przepis na pierogi z mięsem wieprzowym i drobiowymSkładnikiCiasto na pierogi:500 g mąki pszennej250 ml gorącej wody4 łyżki olejułyżeczka soliFarsz wieprzowo-drobiowy:500 g mięsa wieprzowego (łopatki wieprzowej lub karkówki)500 g mięsa drobiowego (udka z kurczaka)2 średnie marchewki2 średnie pietruszki2 cebulećwiartka kawałek selera mały kawałek pora (biała część)4 ząbki czosnku2 liście lauroweziele angielskiepapryka słodka, majeraneksól, pieprzłyżka masłaPrzygotowanie:Na początku przygotuj mięsny farsz. W tym celu opłucz mięso i przełóż je do dużego garnka. Zalej niewielką ilością wody. Dodaj obrane marchewki, pietruszki, jedną cebulę, ćwiartkę selera, por i 4 ząbki czosnku. Do wywaru włóż jeszcze 2 liście laurowe i 4-5 ziarenek ziela angielskiego. Całość gotuj tak długo, aż wszystkie składniki nie będą surowe.Wyjmij z garnka liście laurowe i ziele angielskie. Odcedź wszystkie składniki i włóż do dużej miski. Poczekaj, aż ostygną. Potem zmiel składniki na farsz blenderem, aby powstała jednolita masa.Teraz pokrój w kosteczkę drugą cebulę i zeszklij ją na maśle. Dodaj ją do mięsa. Farsz dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Aby farsz nie był zbyt suchy, możesz go podlać paroma łyżkami wywaru, który został z gotowania. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj odrobinę bułki tartej.Do dużej miski przesiej mąkę. Dolej 250 ml gorącej wody, 4 łyżki oleju i wsyp łyżeczkę soli. Zamieszaj wszystkie składniki łyżką, a gdy ciasto wystygnie, wyrabiaj je rękami. Możesz je również wyrobić mikserem. Wysyp mąką stolnicę lub blat. Wygniataj jeszcze przez około 5 minut. Potem zawiń ciasto w folię i odstaw na 30 minut.Po upływie tego czasu odwiń ciasto z folii i podziel na 3 części. Rozwałkuj cienko jeden z nich (na placek o grubości ok. 3 mm), obsypując w mąką stolnicę/blat w razie potrzeby. Za pomocą szklanki o małej średnicy wycinaj kółka. Każde z nich rozciągnij dodatkowo w dłoniach. Potem nałóż łyżką mięsny farsz, złóż na pół i sklejaj boki.Czynność powtórz przy pozostałych 2 częściach ciasta. Gotowe pierogi układaj na obsypanej mąką tacce lub talerzu. Przykryj te, które będą czekały na ugotowanie.W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i gotuj pierogi partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, odlicz około 5 minut. Przygotuj miskę z zimną wodą i umieść w niej ugotowane pierogi. Opłucz je z wody na durszlaku i odłóż na talerz. Dzięki tej metodzie ciasto na pierogi się nie poskleja.

Pierogi
25.03.2022 22:50 Przepis na pierogi, najsłynniejsze polskie danie na świecie

Pochodzenie pierogówChodź większości wydaje się, że pierogi to w 100% polska potrawa, prawa jest nieco inna. Pierogi pochodzą z Chin i zawitały do Polski prawdopodobnie w XIII wieku. Potrawa ta może przyjmować różne kształty od małych uszek, poprzez sakiewki, a kończąc na ogromny pierogu. Podaje się je najczęściej prosto z wody po ugotowaniu, ale także po upieczeniu lub usmażeniu.W zależności od danej kultury przygotowuje je się w inny sposób, lecz najczęściej składają się one z ciasta pszennego z nadzieniem w środku. W Polsce najbardziej znane są pierogi ruskie, które nadziewa się ziemniakami i twarogiem. W Chinach królują pierożki gyoza najczęściej z nadzieniem mięsnym lub warzywnym. W Gruzji znajdziemy bardzo popularne chinkali z bulionem i mielonym mięsem w środku. Każda z tych potraw jest przepyszna, ale oczywiście najlepsze są pierogi ruskie na które zaraz poznasz przepis!

Pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym można ustylizować na włoskie ravioli lub rosyjskie pielmieni
25.03.2022 22:48 Pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

Pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym nie łatwym daniem, ale nie są też trudnym. Wymagają wysiłku ze względu na konieczność wykonania sosu i odpowiedniego farszu, i dodatkowego pieczenia. Włosko-polskie połączenie sprawa, że trzeba uzbroić się w cierpliwość. - Czasami na pierogi trzeba dłużej poczekać, ale to dlatego, że farsz jest wymagający i smak ziół musi się z serem i ziemniakami dobrze przemieszać. Niektórzy mówią, że są za pikantne, zbyt ziołowe. Inni z kolei chwalą, zajadają się i mówią, żeby nic nie zmieniać. Nie da się więc trafić idealnie w każdy gust - mówiła Anna Sowa, właścicielka restauracji „Sowa Nasza Kasza”. Restauracja w Sanoku przeszła kuchenną rewolucję Magdy Gessler. Jedną ze specjalności lokalu są właśnie pierogi (i kasze). Bardziej tradycyjne i związane z regionem, ale z „pysznym farszem wartym grzechu”. Spróbujmy i my zgrzeszyć.

pierogi
25.03.2022 01:00 Małopolskie pierogi z żółtym serem. Mamy najlepszy przepis

Polska pierogami stoi. Jednak pewne regiony przodują w ilości sposobów, na jakie przyrządza się tam pierogi. Jednym z takich obszarów jest Małopolska. I dziś właśnie przedstawimy wam przepis na małopolskie pierogi z żółtym serem. Ten patent na prosty i smaczny farsz nie ma sobie równych. Przekonajcie się o tym sami. Podstawą udanych pierogów jest ciasto. Jednak to czym je nadziejemy, decyduje o smaku całej potrawy. Do najpopularniejszych farszów niewątpliwie należy mięsny, z kapusty i grzybów, ruski i twarogowy. W Małopolsce można jednak spróbować pierogów z zaskakującym nadzieniem np. z kaszy, suszonych śliwek czy żółtego sera.

lepienie pierogów
25.03.2022 01:00 Dlaczego pierogi ciągle się rozpadają?

Pierogi to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich potraw. Mimo to wciąż zdarzają się problemy z ich przygotowaniem. Najczęstszym jest ich rozpadanie się. Podpowiadamy jak temu zapobiec.Chcielibyście przygotować pierogi w domu, lecz obawiacie się, że wam się rozpadną? A może już się na to skusiliście i podczas gotowania potrawy cały farsz wypłynął? Jeśli odpowiedź na którekolwiek z tych pytań brzmi „tak”, czytajcie dalej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kluski śląskie
25.03.2022 01:00 Jak przygotować puszyste i delikatne kluski śląskie? Mamy garść sprawdzonych porad

Kluski śląskie to zdecydowana klasyka tradycyjnej polskiej kuchni, która pasuje do wielu dań, głównie z dużą ilością sosu. Jeśli chcesz, żeby uzyskały idealną puszystość i delikatność, dodaj do ciasta łyżeczkę proszku do pieczenia. Niżej zdradzamy więcej porad, dzięki którym kluski śląskie zawsze wyjdą idealnie. Choć z pozoru może się wydawać, że przyrządzenie klusek śląskich jest zadaniem skomplikowanym i wymagającym. W praktyce jednak nie trzeba znać żadnych tajników i każdy może je z powodzeniem wykonać samodzielnie. W celu cieszenia się puszystymi i delikatnymi kluskami konieczne jest jednak zachowanie kilku ważnych, aczkolwiek prostych zasad. Z ich pomocą każda kluska zachwyci idealnością.

pierogi
24.03.2022 01:00 Jak usmażyć pierogi, żeby były złociste? Wyjaśniamy krok po kroku

Wiecie, jak usmażyć pierogi, żeby były złociste? Wyjaśnimy krok po kroku. Powiemy wam, jak uniknąć kulinarnej klapy, bo tak naprawdę wystarczy chwila nieuwagi i pierogi popękają podczas smażenia. Tak właśnie może się zdarzyć, gdy położycie je na zbyt zimnej patelni. Poznajcie też inne, przydatne wskazówki. Pierogi gotowane są bardzo smaczne, ale pierogi smażone to prawdziwe niebo w gębie. Nie dość, że mają pyszny farsz, to jeszcze ich ciasto przyjemnie chrupie. Smażenie pierogów jest doskonałym pomysłem nie tylko na uatrakcyjnienie ich smaku, ale też na ich odgrzanie. Jednak idealne usmażenie pierogów nie jest wcale łatwe. Ciasto jest bowiem delikatne i łatwo przywiera do patelni. Często też przypala się, choć farsz w środku pozostaje nadal zimny. Jak uniknąć tych błędów?

Wielkanocne pierogi z boczkiem i soczewicą
19.03.2022 01:00 Wielkanocne pierogi z boczkiem i soczewicą, które zachwyciły Roberta Makłowicza. Smak Podlasia

Pierogi lubi wielu smakoszy. Robert Makłowicz w jednej ze swoich podróży zaprezentował podlaski specjał wielkanocny — pierogi faszerowane boczkiem i soczewicą. Niezwykle sycąca wersja tradycyjnego dania z pewnością przypadnie wam do gustu. Sprawdźcie koniecznie. Udane pierogi to nie tylko elastyczne ciasto, które łatwo jest skleić. Równie istotny jest farsz, którego smak musi być dobrze wyważony. Taki właśnie znajdziemy w delikatnych podlaskich pierogach proponowanych przez znanego kucharza podróżnika. Skusicie się?

Pierogi z kaszą i twarogiem
17.03.2022 01:00 Obłędne pierogi z kaszą, twarogiem i miętą. Zdradzamy staropolski przepis na obiad

Pierogi są doskonałym pomysłem na sycący i smaczny obiad. Podajcie je z delikatną kaszą gryczaną i twarogiem, a masę doprawcie świeżą miętą. Staropolskie nadzienie spodoba się każdemu, kto go spróbuje. Sprawdźcie koniecznie. Pierogi przyrządza się na wiele różnych sposobów. Proponowaliśmy wam już wyraziste nadzienie z kiełbasy, chrzanu i czosnku, a także aromatyczny farsz grzybowy z dodatkiem kapusty i orzechów. Tym razem wykorzystamy kaszę i twaróg — nieco zapomniane połączenie o zaskakująco dobrym smaku. Skusicie się?

pierogi
13.03.2022 01:00 Babciny patent na idealne ciasto na pierogi. Zapomniana czynność ma kluczowe znaczenie

Pierogi to polski specjał znany już od wieków. Nikt nie zna się na nim tak dobrze, jak nasze babcie. I właśnie dlatego zdradzimy wam dziś babciny patent na idealne ciasto na pierogi. Ta zapomniana czynność ma kluczowe znaczenie, bo sprawia, że ciasto jest elastyczne, ale nie lepi się do stolnicy.Choć przygotowanie pierogów nie jest wyjątkowo trudne, to jednak na każdym etapie można popełnić jakiś błąd. Przez ten błąd ciasto na pierogi może nie wyjść takie, jak trzeba. Najprawdopodobniej poskutkuje to trudnościami przy lepieniu pierogów, rozpadaniem się ich w czasie gotowania i w rezultacie mało satysfakcjonującym smakiem potrawy. Dlatego warto posłuchać bardziej doświadczonych w tej materii i nie eksperymentować zbyt mocno na własną rękę. Na przykład, jeśli chodzi o kwestię odpoczywania ciasta pierogowego po wyrobieniu. Ten moment jest potrzebny, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Jednak przykryte ściereczką potrafi wyschnąć. Jak ten problem rozwiązywały nasze babcie?

Mięso po rosole na pierogi
13.03.2022 01:00 Przepis na pierogi z mięsem po rosole. Nic się nie zmarnuje

Mięso po rosole jest składnikiem, który wiele osób niestety wyrzuca. Tymczasem dodając do niego odrobinę warzyw i przyprawy jesteśmy w stanie przygotować naprawdę smaczny farsz do pierogów. Koniecznie sprawdźcie jak przygotować taki specjał. Z warzyw i mięsa po rosole często przygotowujemy pasztet czy pastę kanapkową. Składniki te równie dobrze sprawdzą się jako nadzienie do pierogów. W prosty sposób zatem stworzymy samodzielne danie obiadowe z resztek. Spróbujecie?

pierogi leniwe
10.03.2022 01:00 Pierogi leniwe lepsze niż włoskie gnocchi. Sekretem jest dodatek pysznego sera

Jeśli jesteście wielbicielami klusek, koniecznie przetestujcie recepturę na pierogi leniwe, lepsze niż włoskie gnocchi. Ich sekretem jest dodatek pysznego sera. Za jego sprawą te pierogi świetnie smakują podane z wytrawnymi sosami. A są bardzo proste do przygotowania. Pierogi leniwe to tak naprawdę kluski, które robi się dokładnie z tych samych składników, co pierogi z serem. Nie trzeba jednak wałkować ciasta ani lepić pierogów. Ciasto wystarczy pokroić na kluski i ugotować. Ot, taka potrawa stworzona z myślą o oszczędzaniu czasu. Leniwe pierogi serwujemy na słodko np. polane masłem i posypane cukrem albo ze śmietaną i cukrem. Jednak wystarczy do ciasta na leniwe dodać trochę startego parmezanu, by zmieniła się konsystencja i smak klusek. Ta wersja leniwych nawiązuje do włoskiego gnocchi, bo tak samo dobrze komponuje się z wytrawnymi sosami, np. pomidorowym.

pierogi z mięsem
09.03.2022 01:00 Wyśmienite pierogi dominikańskie. Farsz z białej kiełbasy nie ma sobie równych

Lubicie pierogi z mięsem? Jeśli chcecie skrócić czas ich przygotowania, zróbcie wyśmienite pierogi dominikańskie. Farsz z białej kiełbasy nie ma sobie równych i jest w zasadzie od razu gotowy. Tak naprawdę musicie zrobić tylko ciasto, nadziać je mięsem i ugotować. Proste, prawda?Pierogi są naszym narodowym rarytasem. Każdy odwiedzający nas cudzoziemiec chce ich koniecznie spróbować i większość jest zachwycona ciastem z przeróżnymi nadzieniami.Jednak na co dzień pierogi robimy rzadko. To dlatego, że są dość pracochłonne. Najpierw trzeba przygotować farsz, potem ciasto, a potem jeszcze ulepić pierogi. Dlatego postanowiliśmy ograniczyć wam nieco pracę i zrobić pierogi z farszem z białej kiełbasy.

Zaskakujący babciny patent na ciasto na pierogi
06.03.2022 01:00 Zaskakujący babciny patent na ciasto na pierogi. Wyjdzie idealnie elastyczne

Ciasto na pierogi powinno być delikatne i elastyczne. W takim najłatwiej będzie zamknąć farsz. Nasze babcie dodawały do masy maślanki, by zagwarantować sobie, że nadziane ciasto nie rozpadnie się podczas gotowania. Koniecznie sprawdźcie ten sposób. O tym, że do ciasta na pierogi nie warto dodawać jajek, już pisaliśmy. Wspominaliśmy też, że odrobina oleju sprawi, iż ciasto nabierze elastyczności. Babciny patent polegający na dodaniu maślanki także się sprawdzi.

Pierogi wrzucane do wody
05.03.2022 01:00 Jak uniknąć sklejania się pierogów podczas gotowania? Patent jest prostszy niż myślisz

Nie ma nic gorszego niż widok popękanych lub rozklejonych pierogów, po wrzuceniu ich do garnka z wodą. Taka wpadka jest zwykle wynikiem błędnego zlepienia bądź samego gotowania. Niżej zdradzamy, co trzeba robić, aby jej uniknąć. Podstawą jest przywiązanie szczególnej wagi do lepienia brzegów ciasta. Pierogi są popularne praktycznie w każdym kraju na świecie. W ich wnętrzu można skryć najróżniejsze rodzaje farszu, dzięki czemu potrawa ma szansę trafić w gust każdego smakosza. Niestety każdy, kto choć raz miał szansę zrobić je od podstaw własnoręcznie, z pewnością spotkał się choć raz z widokiem rozpadających się pierogów po wrzuceniu do wody. Dlatego dzisiaj pokazujemy, co należy wykonać, aby pierogi były idealnie trwałe.

pierogi
03.03.2022 01:00 Maślankowe ciasto na pierogi. Elastyczne, wytrzymałe i przepyszne

Ciasto jest najważniejszą częścią w pierogach. Co nam po pysznym farszu, jeśli wypłynie przez rozpadające się ciasto? Dlatego istotne jest, by ciasto było elastyczne, wytrzymałe i przy okazji przepyszne. Takie łatwo daje się formować i nie rozpada się przy gotowaniu. Jeśli chcecie uzyskać doskonały efekt, skorzystajcie z przepisu na maślankowe ciasto na pierogi. Do przygotowania ciasta na pierogi, tak naprawdę wystarczy mąka i woda. Można dodać do niego jajko i olej, ale nie jest to niezbędne. Jak się jednak okazuje, warto nieco zmodyfikować tradycyjny przepis na pierogi i zamiast wody dodać do niego maślankę. Dzięki temu powstanie bardziej elastyczne i wytrzymałe ciasto, które da się formować bez nadmiernego podsypywania mąką.

Pierogi pieczone
01.03.2022 01:00 Pyszne i błyskawiczne pierogi z piekarnika z serem feta

Mało kto w ogóle zdaje sobie sprawę, że pierogi bez większych przeszkód można upiec w piekarniku. Dzisiaj prezentujemy przepis na wyjątkowo proste pierogi bez gotowania z piekarnika. Ich serowy farsz z kostki fety, połączonej ze świeżą miętą i koperkiem, dają pyszny efekt, z którego każdy smakosz będzie zadowolony. Pierogi bez gotowania nie są niczym niecodziennym dla mieszkańców innych krajów. Dzisiejsza wersja z piekarnika wywodzi się z Grecji, gdzie w taki sposób jada się pierogi już od wielu wieków. Pieczone pierogi z fetą z wyróżniają się wspaniałą chrupkością ciasta, a także zaskakująco intensywnym smakiem farszu. Duży wpływ na to mają świeże zioła, których już dwie łyżki dodane do nadzienia, dają zaskakująco mocne rezultaty.

Najlepszy przepis na ciasto na pierogi z 1920 roku
27.02.2022 01:00 Najlepszy przepis na ciasto na pierogi z 1920 roku

Domowe pierogi, które się nie rozpadają? Przygotowanie dobrego ciasta nie będzie stanowiło problemu, jeśli skorzystacie z tradycyjnej receptury z 1920 roku. Wykorzystuje ona przesianą mąkę pszenną typu 450, z której ciasto zawsze wychodzi elastyczne i wytrzymałe. Koniecznie sprawdźcie ten sposób. Wyjaśnialiśmy już, dlaczego do ciasta na pierogi nie powinno się dodawać jajek i jak na jego konsystencję wpływa dodatek oleju. Idealne ciasto będzie delikatne, miękkie i zachowa swój kształt w czasie gotowania. Właśnie takie przyrzadzicie, kierując się wskazówkami z 1920 roku. Spróbujecie?

Pierogi ruskie
24.02.2022 01:00 Prosty przepis na pierogi ruskie bez lepienia

Pierogi ruskie mają jeden mankament, który skutecznie odrzuca wielu smakoszy przed ich przygotowaniem - mowa oczywiście o lepieniu. Na szczęście istnieje przepis na pierogi ruskie bez lepienia. Dzięki niemu możesz cieszyć się smakiem swojego ulubionego dania, bez potrzeby zbytniego wysiłku. Pierogi ruskie są prawdopodobnie najczęściej wybieranym rodzajem pierogów przez Polaków. Kremowy, a zarazem intensywny w smaku farsz sprawia, że ciężko się oderwać od jedzenia. Niestety, zanim będzie można zabrać się za konsumpcje, trzeba spędzić trochę czasu w kuchni na lepieniu. Z tego powodu niżej prezentujemy przepis na pierogi bez zawijania. Aby utrzymać ich strukturę, najlepiej panierować się je w bułce tartej i usmażyć. Można je także upiec w piekarniku, co daje efekt chrupiącej panierki.

pierogi
18.02.2022 01:00 Niezawodny przepis na pierogi przemyskie z kaszą i ziemniakami

Pierogi są polską specjalnością. Lubimy je robić, ale też jeść. Najpopularniejsze są pierogi gotowane, jednak smakosze cenią sobie również pierogi pieczone czy smażone. Dziś podamy wam niezawodny przepis na pierogi przemyskie z kaszą i ziemniakami. Takie połączenie może wywołać kontrowersje. Wszakże zazwyczaj oba produkty nie idą ze sobą w parze. Jednak farsz zachęci do zajadania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Pierogi w takim wydaniu przyciągają apetycznym wyglądem, a gdy już ich spróbujecie, nie pożałujecie.Klasyczne pierogi robi się z ciasta pierogowego, czyli podobnego do ciasta na makaron. To ciasto najbardziej lubi być gotowane, bo wtedy jest miękkie i delikatne. Jeśli jednak chcecie spróbować bardziej puszystych pierogów, przygotujcie pieczone pierogi z ciasta drożdżowego. Są doskonałe na kolację lub na przekąskę.

Szkodliwe dodatki w pierogach z popularnego marketu
16.02.2022 01:00 Szkodliwe dodatki w pierogach z popularnego marketu

Tiktoker prowadzący konto Nasze Żarcie postanowił zrecenzować gotowe pierogi ruskie dostępne w jednym z popularnych sklepów. Twórca zdradził, co sądzi o składzie wyrobu. Skrytykował m.in. obecność sorbinian potasu.Dodatki do żywności są tematem budzącym wiele dyskusji. Choć niektóre opisane literą E i numerem substancje są bezpieczne, części z nich lepiej unikać. Zdaniem Tiktokera tworzącego pod nickiem Nasze Żarcie należy do nich E202, czyli sorbinian potasu.

pierogi
14.02.2022 01:00 Niesamowity przedwojenny przepis na ciasto na pierogi

Smakosze pierogów wiedzą, że najważniejsze w nich jest ciasto. Odpowiednio miękkie i elastyczne, łatwo daje się formować i nie rozpada się w czasie gotowania. Jak je przygotować? Poznajcie niesamowity, przedwojenny przepis na ciasto na pierogi. Nie ma jak tradycja.Co wpływa na konsystencję i smak ciasta na pierogi? Z pewnością dobór składników, ich jakość i proporcje. Ważne jest też dobre wyrobienie ciasta. Ale po kolei. Na ciasto na pierogi najlepiej jest przeznaczyć mąkę pszenną typu 450 lub 480. Trzeba do niej dodać trochę soli, oleju i dobrze ciepłej wody. Jajko jest dodatkiem, na którego temat zdania są podzielone. Jedni uważają, że spulchnia ciasto na pierogi. W przedwojennym przepisie jednak pominięto jego dodatek, bo zwiększa ono twardość ciasta.

Gotowanie pierogów
12.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby pierogi się nie sklejały?

Po ugotowaniu pokaźnej ilości pierogów częstym problemem jest ich zlepianie się w jedną zbitą masę. Próba oddzielenia ich od siebie zwykle kończy się zniszczeniem wielu sztuk. Jednym z najlepszych sposobów na uniknięcie takiej tragedii, jest rozłożenie pierogów po ugotowaniu tak, aby nie miały ze sobą styczności - po ostudzeniu powinny przestać się lepić. Pierogi uwielbiane są na całym świecie z wielu powodów, jednak głównymi bez wątpienia jest obłędny smak oraz uniwersalność. Nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, aby podać je klasycznie, z wytrawnym nadzieniem lub na słodko. Fani pierogów spotkali się w swojej karierze z mnóstwem problemów, lecz nie ma nic gorszego niż zlepianie się pierogów po ugotowaniu. Wtedy cała praca idzie na marne, ponieważ rozklejenie ich graniczy z cudem.

Pierogi kujawskie - doskonały farsz
07.02.2022 01:00 Wybitne pierogi kujawskie. Farsz zachwyca smakiem

Pierogi można przygotować na wiele sposobów. Regionalny przepis na farsz pochodzący z Kujaw wykorzystuje nietypowe składniki. Do kapusty i grzybów dodajemy gotowane jaja i posiekane orzechy włoskie. Farsz jest zatem bogaty w smaki i tekstury. Warto spróbować. Zdradzaliśmy wam już recepturę na pierogi św. Jacka wypełnione kiełbasą i chrzanem. Podpowiadaliśmy też jak przyrządzić bogate w smaki pierogi kurpiowskie. Tym razem prezentujemy wam wyjątkową recepturę na pierogi kujawskie. Niezwykły sposób ich przyrządzania zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy.