Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Pierogi

Pierogi

Ciasto na pierogi
22.03.2023 20:45 Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze

Ciasto na pierogi musi być delikatne i elastyczne. Ze sprawdzoną recepturą doświadczonej kucharki bez trudu zamkniecie w rozwałkowanej masie dowolny farsz. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować. 

Restauracja Lewandowskiego serwuje schabowego
14.03.2023 10:38 Niewiarygodne ile kosztuje schabowy u Lewandowskiego. Ceny z menu zwalają z nóg

Restauracja Lewandowskiego serwuje pyszne dania kuchni świata. W menu znalazło się tez miejsce na polski klasyk, czyli kotleta schabowego. Nie kosztuje mało, ale jest spory. W menu znajdziemy także kilka wariantów pierogów. Sprawdziliśmy, czego warto spróbować. 

pierogi dominikańskie z okrasą z cebuli
12.03.2023 22:02 Pradawna klasztorna receptura na pierogi z mięsem zachwyca do dziś. W roli głównej biała kiełbasa

Różnorodność farszu do pierogów jest zadziwiająca. Niektóre receptury są jednak tak trafione, że aż trudno w to uwierzyć. Wyjątkowo pysznym nadzieniem pochwalić się mogą staropolskie pierogi dominikańskie. Ich wnętrze wypełnia pyszna biała kiełbasa.

wycinanie porcji ciasta na pierogi
09.03.2023 19:34 Siostra Anastazja wlewa je do ciasta na pierogi wraz z wodą. Wychodzi o wiele bardziej elastyczne

Podstawowy przepis na ciasto na pierogi nie jest żadną tajemnicą. Zrobić ciasto smaczne i delikatne stanowi jednak prawdziwe wyzwanie. Siostra Anastazja w swojej recepturze część wody podmienia na gorące mleko. Dzięki niemu całość wychodzi wyjątkowo elastyczna.

Pierogi gotowane
05.03.2023 16:02 Jak długo gotować pierogi? Z tym farszem 2 minuty i ani chwili dłużej

Pierogi będą smaczne, gdy ich ciasto będzie miękkie, a farsz soczysty, pozbawiony grudek i dość zwarty. W uzyskaniu dobrych efektów ogromną rolę odgrywa czas gotowania. Zbyt długie przyrządzanie może zaowocować np. utratą przyjemnie kremowej konsystencji twarogu. Danie z tym nadzieniem nie może być gotowane dłużej niż 2 minuty. A jak jest w przypadku innych wariantów? 

Pierogi Ewy Wachowicz
01.03.2023 13:09 Ewa Wachowicz robi farsz do pierogów z przepysznego twarogu. Biją na głowę ruskie

Pierogi lubi wielu z nas. Ewa Wachowicz nadziewa je farszem z ziemniaków i wędzonego twarogu. Smak mieszanki podkręca pesto z czosnku niedźwiedziego. W tej osłonie są niesamowicie aromatyczne i o niebo lepsze niż tradycyjne ruskie. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować. 

babcia robi ciasto na pierogi z dodatkiem mleka
28.02.2023 22:45 Babcia dolewała sekretny składnik do ciasta na pierogi. Wychodziły o wiele bardziej elastyczna

Kluczowym składnikiem pierogów jest ciasto. Musi mieć odpowiednią konsystencję, musi być elastyczne i sprężyste. Babcia zdradziła swój przepis na kultowe danie. Do ciasta na pierogi wlewa gorące mleko. Ciasto jest o wiele bardziej elastyczne.

ciasto na pierogi
26.02.2023 21:13 Poznaliśmy sekret doskonałego ciasta na pierogi. Wystarczy 1 dodatek i 1 gest

Czy kiedyś jedliście lepsze pierogi, niże te przygotowane przez babcię? Idealnie delikatne ciasto jest ich niezaprzeczalnym znakiem rozpoznawczym. Aby uzyskać optymalną konsystencję do składników należy dodać nieco masła. Nie jest to jednak jedyny sekret potrawy.

Pierogi ruskie z natką pietruszki
23.02.2023 12:03 Nikt nie robi takich pierogów ruskich. Sekret Magdaleny tkwi w 1 dodatku

Pierogi ruskie są nie lada rarytasem. Warto je od czasu do czasu urozmaicić i dodać nieco natki pietruszki. Zaproponowany przez Magdalenę dodatek sprawia, że farsz nabiera przyjemnej świeżości i jest niesamowicie aromatyczny. Spróbujecie?

Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz
22.02.2023 14:20 Wachowicz robi ciasto na pierogi zgodnie ze starą metodą. Korzystały z niej nasze babki

Ciasto na pierogi nie może być twarde i trudne w formowaniu. Dzięki sztuczce zaproponowanej przez Ewę Wachowicz uzyskacie świetne rezultaty. Miss Polski zaczerpnęła ją od babć, które zaparzały masę. Zabieg sprawiał, że lepienie pierogów nie sprawiało trudu. Musicie spróbować.

Pierogi rolowane
19.02.2023 16:26 Koniec z lepieniem pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie

Pierogi ruskie są sycącym daniem, po które wielu z nas chętnie sięga. Warto uprościć sobie przygotowanie przysmaku i zamiast lepić wypełnione farszem sakiewki, zrolować nadzienie w cieście. Danie wciąż będzie eleganckie, a zachwyci smakiem. Musicie spróbować.

pierogi ruskie farsz
15.02.2023 12:25 Babcia Jadzia robi najlepsze pierogi ruskie. Nie uwierzysz, co dodaje do farszu

Jakie pierogi są najlepsze na świecie? Oczywiście ruskie, które wyszły spod ręki babci Jadzi. Jej receptura zawiera jeden niezwykły dodatek. Koniecznie wypróbuj przepis na farsz do pierogów ruskich z dodatkiem podsmażonego boczku.Klasyczny przepis na farsz do pierogów ruskich zawiera ziemniaki, twaróg i cebulę. Boczek widuje się raczej w postaci skwarek w okrasie. Babcia Jadzia postawiła przepis na głowie i mięsny dodatek zamknęła w cieście razem z pozostałymi składnikami. Taki zabieg stanowi pyszne zaskoczenie dla wszystkich wielbicieli pierogów.

Dlaczego pierogi nie chcą się lepić?
08.02.2023 20:23 Dlaczego pierogi nie chcą się lepić? Winne są nie tylko proporcje

Wasze pierogi nie chcą się lepić? Winny może być dodatek jajka, a także nadmiar mąki. Powodują one, że ciasto staje się twardsze, przez co znacznie trudniej połączyć ze sobą jego brzegi. Podpowiadamy, co zrobić, by rarytas zawsze wychodził i nie rozpadał się podczas gotowania. Pierogi, które po zlepieniu nie trzymają swojej formy, nikomu nie będą odpowiadały. Nie ma nic gorszego niż wypadający farsz, a winę za ten stan zazwyczaj ponosi zwykle zbyt twarde ciasto, które nie skleja się odpowiednio. Wiemy, jak przygotować je właściwie.

pierogi
06.02.2023 16:05 Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? 1 błąd potrafi zniszczyć całe danie

Posklejane pierogi wyglądają nieapetycznie i nie zachęcą nikogo do jedzenia. Jak uniknąć tego problemu? Sposobów jest kilka, ale z całą pewnością nie należy przykrywać naczynia z gorącą potrawą wyjętą z wody. Tak nie raz robimy, by pierogi nie wystygły. To jednak naraża nas na kulinarną katastrofę. Danie zamieni się bowiem w kulę ciasta i farszu. Przygotowanie domowych pierogów to nie lada wyczyn. Zajmuje sporo czasu, a jeszcze nie zawsze zakończy się sukcesem. Podpowiemy Wam jednak, jak ustrzec się przed posklejanymi pierogami, by nie narażać Was na niepowodzenie.

Pierogi ruskie Magdy Gessler
05.02.2023 10:52 Wszyscy pytają o przepis na pierogi ruskie Magdy Gessler. Czym się wyróżniają?

Lubicie pierogi ruskie? Zdaniem wielu osób danie przygotowane z przepisu Magdy Gessler jest najlepsze. Receptura restauratorki jest prosta i pomija smażoną cebulę w farszu, co niejednego smakosza może zdziwić, lecz warto ją wypróbować. Wrażenia będą niezapomniane. Pierogi ruskie muszą składać się z delikatnego ciasta, gładkiego purée z ziemniaków i dobrej jakości twarogu. Dodawana przez niektórych smażona cebula, choć smaczna i aromatyczna, według Magdy Gessler nie jest konieczna. Warto przygotować te pierogi, by sprawdzić.

Lepienie pierogów będzie dziecinnie proste
04.02.2023 14:43 Pierogi nie chcą się skleić? Winny jest 1 błąd, na szczęście łatwo go naprawisz

Pierogi będą zachwycały, jeśli podczas gotowania się nie rozpadną. Aby zapewnić sobie bezproblemowe przyrządzanie rarytasu, warto wcześniej starannie wyrobić masę. Gdyby mimo starań, nie lepiła się właściwie, babcina sztuczka ze zwilżaniem brzegów ciasta z pewnością wam pomoże. Dobre pierogi skuszą niejednego smakosza. Najlepszy nawet farsz jednak nie pomoże, jeśli nasze ciasto nie będzie na tyle plastyczne, by skutecznie zlepić jego brzegi i tym samym utrzymać go wewnątrz. Wystarczy jednak zadbać o jedne szczegół, by rarytas zachwycił nawet wybrednych

Okrasa do pierogów jest ważna
29.01.2023 13:40 Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów

Pierogi bez okrasy są suche i bez smaku. Pyszny, mączny rarytas warto wzbogacić o jeden z czterech dodatków. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Podpowiadamy, jak wybrać najbardziej pasującą i satysfakcjonującą okrasę do Twoich pierogów. Dobra okrasa do pierogów wspaniale wzbogaci ich smak. Opcji jej zrobienia jest kilka i warto dopasować dodatek zarówno do farszu, jaki mamy we wnętrzu pierogów, jak i do osobistych preferencji smakowych. Przygotowaliśmy dla was krótki przegląd najpopularniejszych wariantów.

Lewandowska miesza aż 4 mąki i robi ciasto na pierogi. Lżejsze i smaczniejsze niż inne
28.01.2023 19:00 Lewandowska miesza aż 4 mąki i robi ciasto na pierogi. Wychodzą lżejsze i smaczniejsze niż inne

Anna Lewandowska zdradziła przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi. Zagniata aż 4 rodzaje mąki z olejem kokosowym i wrzątkiem. Pierogi wychodzą perfekcyjnie z każdym farszem. Ciasto jest lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach.Anna Lewandowska udziela się w mediach społecznościowych. Prowadzi również stronę internetową, hpba.pl, na której dzieli się z fanami przepisami na kultowe dania w lekkiej i zdrowej wersji. Niedawno Lewandowska zdradziła przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a pierogi wyśmienite.Przepis wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z jej oficjalnej strony. Lewandowska miesza aż 4 rodzaje mąki: mąkę z tapioki, mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i ryżową. Do masy nie dodaje jajka. Nie dodaje również roztopionego masła, czy oleju rzepakowego.Do ciasta na pierogi z 4 rodzajów mąki, dodaje olej kokosowy, który wcześniej rozpuszcza w łyżce wrzątku. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i elastyczne. Pierogi wychodzą perfekcyjnie z każdym farszem.

ciasto na pierogi
26.01.2023 13:09 Nigdy nie dodawaj go do ciasta na pierogi. Wyjdą twarde i niesmaczne

Nieodpowiednio przygotowane ciasto na pierogi potrafi skutecznie zepsuć całą potrawę. Twarde, zbyt grube lub popękane - nie są to cechy, jakich szukamy w idealnych pierogach. Wbrew wielu obiegowym opiniom, do ciasta pod żadnym pozorem nie należy dodawać jajka. Ten produkt sprawia, że pierogi stają się o wiele twardsze i mniej smaczne.Idealne ciasto na pierogi składa się zaledwie z kilku składników. W ich skład wchodzi mąka, woda, sól i odrobina tłuszczu. Nawet w tym prostym przepisie ważne jest trzymanie się obowiązujących zasad. Z naszym krótkim przewodnikiem nieudane pierogi możesz puścić w niepamięć.

Magda Gessler, Youtuber
26.01.2023 12:22 W dobę przetestowali słynne restauracje Magdy Gessler. Nie kryli zaskoczenia

Zastanawialiście się kiedyś, jak naprawdę smakuje jedzenie serwowane w restauracjach Magdy Gessler? Teraz możecie się o tym przekonać bez wychodzenia z domu. Youtuberzy z kanału Wikaf przetestowali 3 słynne lokale jednego dnia. Ich wnioski mogą być dla niektórych zaskakujące. Z pewnością warto się nimi sugerować, wybierając się do którejś z tych restauracji.Magda Gessler jest kontrowersyjną postacią na polskiej scenie gastronomicznej. Jedni ją kochają, inni nie darzą jej szczególną sympatią. Czy poziom w jej lokalach dorównuje temu, jakiego wymaga od innych restauracji? Na to pytanie starają się odpowiedzieć Wika oraz Mateusz.

Zapomnij o zwykłych pierogach z mięsem. Wersja gyros jest 100 razy lepsza
23.01.2023 18:33 Zapomnij o zwykłych pierogach z mięsem. Wersja gyros jest 100 razy lepsza

Nie z mięsem, nie ruskie, nie z kapustą. Na obiad przygotuj pierogi gyros. Aromatyczny farsz z kurczaka i warzyw posmakuje każdemu. Pierogi po ugotowaniu będą delikatne, miękkie i tak smaczne, że znikną z talerzy błyskawicznie.Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, smaczne i pożywne danie na rodzinny obiad, koniecznie przygotuj pierogi gyros. Pierogi z niezwykłym nadzieniem zaskoczą każdego łasucha. Farsz z kurczakiem, pieczarkami, kukurydzą i papryką jest prosty w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem.Sekretem każdym pierogów jest ciasto. Niektórzy dodają do niego jajka, inni olej. Do pierogów gyros dodaj wrzątek i roztopione masło. Sparzoną mąkę wyrabiaj łyżką, a później ręką, aby składniki dobrze się połączyły. Wyrobione i elastyczne ciasto odstaw, żeby odpoczęło.Gdy ciasto będzie leżakować, przygotuj farsz na pierogi gyros. Brzegi ciasta dokładnie zlepiaj, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania. Pierogi możesz ugotować, możesz je również podsmażyć na patelni z dodatkiem cebuli. Każda wersja będzie smakować rewelacyjnie.

Nie z kapusty i grzybów, nie z mięsa. Farsz do pierogów zrobisz z dobrze znanego produktu
20.01.2023 22:04 Nie z kapusty i grzybów, nie z mięsa. Farsz do pierogów zrobisz z dobrze znanego produktu

Szukasz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny? Przygotuj pierogi w zupełnie nowej odsłonie. Delikatne ciasto i aromatyczny farsz z kaszanki, cebuli i majeranku zachwyci każdego smakosza. Pierogi z kaszanką dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie musisz ich spróbować. Do przygotowania farszu na pierogi potrzebujesz kaszanki lub krupnioka oraz cebuli i oleju. Farsz koniecznie dopraw suszonym majerankiem i pieprzem. Kaszanka jest dość słona, dlatego nie dodawaj soli podczas smażenia. Gotowe pierogi polej okrasą z masła i cebulki, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.Czym różni się kaszanka od krupnioka? Te wędliny podrobowe nie różnią się wyłącznie nazwą. Krupniok posiada więcej składników pochodzenia zwierzęcego. Kaszanka natomiast więcej kaszy. Niezależnie od tego, co wybierzesz do przygotowania farszu do pierogów, zawsze usuń osłonkę i przesmaż produkt z pozostałymi składnikami. W ten sposób wydobędziesz najlepszy smak.Sekretem idealnych pierogów jest ciasto. Wszystkie składniki zagniataj do momentu, w którym masa będzie elastyczna, jednolita i nie będzie lepić się do dłoni. Ciasto koniecznie rozwałkuj na cienki placek i dopiero wykrawaj formę. Jeśli ciasto jest zbyt grube, pierogi nie ugotują się dobrze i nie będą smaczne.

pierogi gyros
17.01.2023 20:34 Hitowe pierogi gyros z ciasta francuskiego są najszybszą i najlepszą przekąską. Mamy przepis

Imprezowy hit na łamach Smakoszy. Pierogi gyros z ciasta francuskiego skradną serca wszystkich gości. Kilka prostych składników do farszu i aromatyczna przyprawa gwarantują udaną przekąskę. Koniecznie przygotuj je przy najbliższej okazji.Pierogi gyros idealnie smakują podane samodzielnie, jednak można uświetnić je dodatkiem sosu. Świetnie sprawdzi się prosty sos czosnkowy lub zwykły pikantny ketchup. Przystawka z ciasta francuskiego jest tak samo dobra na ciepło, jak i na zimno. Nie ma lepszego pomysłu na poczęstunek.

Ciasto na pierogi z 4 składników
16.01.2023 12:54 Idealne ciasto na pierogi zrobisz z 4 składników. Jest elastyczne i nie rozpada się w czasie gotowania

Podstawą udanych pierogów jest ciasto. Gdy będzie miało odpowiednią konsystencję, potrawa wyjdzie idealna. Dzięki dodatkowi masła uzyskamy elastyczną masę, w której łatwo będzie zamknąć każdy farsz. Otrzymane pierogi będą miękkie i z pewnością nie rozpadną się podczas gotowania. Do przyrządzenia dobrego ciasta na pierogi wystarczą zaledwie 4 składniki, które z pewnością macie w swojej kuchni. Poza mąką, wodą i odrobiną soli, tym razem wykorzystamy masło. Nada ono masie odpowiedniej konsystencji i zdecydowanie ułatwi formowanie pierogów.

Polskie pierogi z USA
14.01.2023 13:48 Poszedł do polskiej restauracji w USA. Cena pierogów zwala z nóg. Nie do wiary co dodali do ruskich

Polskie restauracje za granicą czasami zaskakują. Jeden z twórców internetowych skosztował pierogów w USA. Wybrał tradycyjne ruskie, lecz zaserwowane mu danie różniło się od oryginału. Zamiast twarogu w farszu znalazł się ser kozi, a porcja była wyjątkowo mała i kosztowała ponad 30 złotych za dwa pierogi. Jak smakowała polska potrawa w wersji amerykańskiej?Nietypowe dodatki do pierogów zawsze wywołują żywe dyskusje wśród amatorów kuchni polskiej. Autor kanału YouTube Maciej je również zdziwił się, gdy w restauracji zaserwowano mu nietypowe pierogi ruskie - 2 sztuki ciasta z farszem łączącym w sobie ziemniaki i ser kozi. Podzielił się wrażeniami z wizyty.

Pierogi ruskie z czosnkiem i rozmarynem
10.01.2023 11:08 Tych 2 dodatków nie może zabraknąć w pierogach ruskich. Każda kucharka o nich pamięta

Pierogi ruskie z czosnkiem i rozmarynem będą przyjemną odmianą od klasycznej wersji dania. Często pomijane, wyraziste dodatki znakomicie podkreślają smak ziemniaków i twarogu i sprawiają, że potrawa jest niesamowicie aromatyczna. Musicie spróbować. Sycące pierogi ruskie będą doskonałe zarówno na obiad, jak i wczesną, ciepłą kolację. Pyszna odsłona ze wzbogaconym o czosnek i rozmaryn ziemniaczano-serowym farsz z pewnością mile zaskoczy waszą rodzinę. Jest pełna charakteru i warta skosztowania.

Ciasto na pierogi Katarzyny Bosackiej
09.01.2023 17:12 Bosacka nie dodaje masła do ciasta na pierogi. Ma zupełnie inny patent

Ciasto na pierogi musi być elastyczne i miękkie. Niektórzy, aby uzyskać satysfakcjonujące rezultaty, dodają do masy masło. Katarzyna Bosacka stawia jednak na znacznie zdrowszy dodatek i wlewa nieco oleju rzepakowego. Jej pierogi wprost rozpływają się w ustach. Dobre ciasto stanowi połowę sukcesu podczas przyrządzania pierogów. Elastyczną masę łatwiej jest formować i zdecydowanie rzadziej uzyskuje się z niej rozpadający się podczas gotowania przysmak. Jak ją zrobić? Można wzorem Katarzyny Bosackiej, wzbogacić ciasto na pierogi o olej rzepakowy. Mała zmiana sprawi, że przyrządzanie potrawy stanie się przyjemniejsze. Nie zapomnijcie tylko o wlewaniu wrzątku — to też pomoże sprawnie wyrobić masę o pożądanej konsystencji.

pierogi
06.01.2023 19:53 Ten przepis ma pierogi na ponad 100 lat. Do dziś nie wymyślono doskonalszego

Wychodzimy z założenia, że z tradycją nie ma co dyskutować. Z tego powodu oddajemy do dyspozycji ponad 100 letni przepis na ciasto na pierogi. Jego smak zachwyca niezmiennie do dnia dzisiejszego. Wypróbuj ten niezawodny sposób.Sekretem udanego ciasta na pierogi są właściwie dobrane proporcje składników oraz jego odpowiednie wyrobienie. Nie bez znaczenia pozostaje też rodzaj mąki- najlepiej wybrać typ 450. Zapomnij tez o dodatku jajka do ciasta. Ten zwyczaj przywędrował z Włoch i nie służy naszemu przepisowi.