Babcia zawsze dodaje do ruskich szczyptę tej przyprawy. Jej pierogi uwielbia cała rodzina, nie mają sobie równych
![Pierogi ruskie babci](https://images.iberion.media/images/1920/Pierogi_ruskie_babci_3afc57da6f.jpg)
Pierogi ruskie doczekały się już wielu interpretacji. O wersji, którą zawsze podawała moja babcia, jednak nikt mi nie wspominał. Przyprawa, którą wzbogaca farsz, moim zdaniem jest obowiązkowa. Bez niej ziemniaczano-serowa kompozycja nie smakuje, aż tak dobrze.
Babcine pierogi ruskie nie mają sobie równych
Proste ciasto z 3 składników i farsz ruski — u mnie w wersji wegańskiej z tofu — razem smakują znakomicie. Jednak dodanie gałki muszkatołowej do nadzienia sprawia, że całość jest jeszcze lepsza. Babcia i tym razem się nie myliła.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- ok. 300 ml gorącej, przegotowanej wody
- 1 płaska łyżka soli
Składniki na farsz:
- 500 g ziemniaków
- 500 g półtłustego twarogu lub tofu naturalnego
- 1 większa cebula
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Babcina wersja klasycznego dania jest bardzo prosta w przygotowaniu. Trzeba jedynie zagnieść ciasto, wypełnić je nadzieniem, skleić i ugotować. Szczegółową instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.
![Twaróg na pierogi ruskie.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Twarog_na_pierogi_ruskie_c07ce00ccd.jpg)
Jak ugotować smaczne pierogi ruskie? Wykorzystajcie gałkę muszkatołową
Zaczynam od nastawienia ziemniaków. Obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę warzywo gotuję w osolonym wrzątku, aż zmięknie. Rozgniatam na gładką masę i studzę.
Cebulę siekam i szklę na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Łączę z ziemniakami. Gdy będą chłodne, dodaję jeszcze pokruszony twaróg lub tofu. Doprawiam całość gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Farsz odstawiam na czas sporządzenia ciasta na pierogi.
Mąkę przesiewam do większej miski. Dodaję sól i mieszam. Następnie stopniowo wlewam gorącą wodę, mieszając masę łyżką drewnianą. Gdy zacznie tworzyć kluski i nieco ostygnie, wyrabiam dłońmi.
Gotowe dzielę na porcje, rozwałkowuję i wycinam okręgi. Na każdym z nich układam porcję farszu ruskiego i zlepiam starannie. Pierogi ruskie gotuję w osolonym wrzątku przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Jak podać pierogi ruskie?
Danie najlepiej smakuje z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Możecie też okrasić je karmelizowaną cebulą lub boczkiem-zarówno ten klasyczny, jak i roślinny dobrze się tu sprawdzi.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pierogi. Sprawdźcie koniecznie patent na słodką wersje z makiem — smakuje nie tylko od święta. Być może skusi was też prosta receptura na pierogi z soczewicą.
![Pierogi ruskie zyskają.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Pierogi_ruskie_zyskaja_607a9eb7e6.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Placki ziemniaczane z dodatkami](https://images.iberion.media/images/origin/Placki_ziemniaczane_z_dodatkami_10c9650d6b.jpg)
![biszkopt](https://images.iberion.media/images/origin/biszkopt_de93960ef2.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![Tatiana Ozolina](https://images.iberion.media/images/origin/Tatiana_Ozolina_d0a909a046.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![Agnieszka Romaszewska-Guzy](https://images.iberion.media/images/origin/agnieszka_romaszewska_80f2ae83ab.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)