Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Pierogi

Pierogi

Ciasto na pierogi Katarzyny Bosackiej
09.01.2023 17:12 Bosacka nie dodaje masła do ciasta na pierogi. Ma zupełnie inny patent

Ciasto na pierogi musi być elastyczne i miękkie. Niektórzy, aby uzyskać satysfakcjonujące rezultaty, dodają do masy masło. Katarzyna Bosacka stawia jednak na znacznie zdrowszy dodatek i wlewa nieco oleju rzepakowego. Jej pierogi wprost rozpływają się w ustach. Dobre ciasto stanowi połowę sukcesu podczas przyrządzania pierogów. Elastyczną masę łatwiej jest formować i zdecydowanie rzadziej uzyskuje się z niej rozpadający się podczas gotowania przysmak. Jak ją zrobić? Można wzorem Katarzyny Bosackiej, wzbogacić ciasto na pierogi o olej rzepakowy. Mała zmiana sprawi, że przyrządzanie potrawy stanie się przyjemniejsze. Nie zapomnijcie tylko o wlewaniu wrzątku — to też pomoże sprawnie wyrobić masę o pożądanej konsystencji.

pierogi
06.01.2023 19:53 Ten przepis ma pierogi na ponad 100 lat. Do dziś nie wymyślono doskonalszego

Wychodzimy z założenia, że z tradycją nie ma co dyskutować. Z tego powodu oddajemy do dyspozycji ponad 100 letni przepis na ciasto na pierogi. Jego smak zachwyca niezmiennie do dnia dzisiejszego. Wypróbuj ten niezawodny sposób.Sekretem udanego ciasta na pierogi są właściwie dobrane proporcje składników oraz jego odpowiednie wyrobienie. Nie bez znaczenia pozostaje też rodzaj mąki- najlepiej wybrać typ 450. Zapomnij tez o dodatku jajka do ciasta. Ten zwyczaj przywędrował z Włoch i nie służy naszemu przepisowi.

pierogi ruskie magdy gessler
05.01.2023 09:30 Magda Gessler robi oryginalny farsz do pierogów ruskich. Pomija 1 składnik

Magda Gessler od lat jest autorytetem w kwestii gotowania. Swój unikalny sposób ma na rozmaite, klasyczne potrawy. Nie inaczej ma się sprawa z uwielbianymi pierogami ruskimi. W swoim przepisie znana restauratorka nie dodaje do farszu podsmażonej cebuli.Na idealne pierogi ruskie składa się delikatne ciasto oraz dobrze doprawione nadzienie. To drugie Magda Gessler przygotowuje dość nietypowo. Pomija smażoną cebulę, dzięki czemu danie jest mniej kaloryczne oraz prostsze w przyrządzeniu. Odpowiednie doprawienie farszu wystarczy, aby cieszył nas swoim obłędnym smakiem.

Pieczone pierogi kebabowe
31.12.2022 19:00 Pieczone pierogi kebabowe biją na głowę inne przekąski. Hit na karnawał

Pieczone pierogi kebabowe są znakomitym pomysłem na sylwestrową przekąskę. Farsz z kurczaka, sera, pieczarek i warzyw świetnie komponuje się z lekkim i pełnym smaku ciastem drożdżowym. Przygotowanie rarytasu nie zajmuje wiele czasu, a efekty zachwycają. Musicie spróbować. Ciepła przekąska w postaci pieczonych pierogów sprawdzi się na każdej imprezie. W naszej recepturze drożdżowe sakiewki wypełnimy sycącym farszem z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Całości dopełni aromatyczny ser żółty, który świetnie spoi wszystkie składniki nadzienia. Będzie pysznie.

Hitowe pierogi z piekarnika. Na obiad i przekąskę, na ciepło i zimno
30.12.2022 17:44 Hitowe pierogi z piekarnika. Dobre na obiad i przekąskę, na ciepło i zimno

Pieczone pierogi z kurczakiem i pomidorami zachwycą każdego miłośnika tradycyjnej potrawy. Sekretem smaku jest nie tylko obróbka termiczna i aromatyczny farsz. Pierogi przygotuj z ciasta drożdżowego. Pięknie rosną podczas pieczenia, są rumiane i chrupiące. Można je jeść na ciepło i zimno.Pierogi zwykle przygotowujemy z ciasta zarabianego z mąki, wody i odrobiny soli. Farsz natomiast robimy z ziemniaków, kapusty, grzybów, twarogu. Mało kto wie, że pierogi możemy przyrządzić również z ciasta drożdżowego. Zapieczone z farszem z kurczaka są wyśmienitym daniem dla całej rodziny albo przekąską nawet na imprezę.Wszystkie składniki na ciasto na pierogi drożdżowe muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko podgrzej delikatnie. Nie może być ani za zimne, ani za gorące, ponieważ wtedy drożdże nie urosną, a ciasto nie podwoi swojej objętości. Pierogi po upieczeniu będą o wiele smaczniejsze od gotowanych. Ciasto drożdżowe po upieczeniu będzie chrupiące i złociste.Pieczone pierogi możesz podać na na obiad oraz jako pyszną przekąskę na ciepło i na zimno. Pierogi z kurczakiem podaj z kwaśną śmietaną, sosem sojowym, czosnkowym lub samodzielnie. Każda wersja potrawy oczaruje każdego smakosza.

jak mrozić pierogi
26.12.2022 15:26 Mrozisz surowe. czy ugotowane pierogi? Wiemy, jaki sposób jest najlepszy

Mrożenie pierogów w okresie świątecznym jest wyjątkowo popularne.Jak mrozić pierogi, aby nie pękały i nie sklejały się ze sobą? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista, postaramy się jednak rozjaśnić nieco temat.Pierogi można mrozić zarówno w formie surowej jak i gotowanej. Obie metody posiadają wady i zalety. Jak mrozić pierogi i który sposób jest najlepszy? Po zapoznaniu się z poniższym tekstem będziecie mogli wybrać najwłaściwszy sposób dla swoich potrzeb.

jak odgrzać pierogi
25.12.2022 09:00 Jak odgrzać pierogi? 2 sposoby są godne uwagi, trzeci lepiej sobie darować

Umiejętne odgrzanie pierogów przyda się nie tylko z okazji świąt. Źle przygotowana potrawa może być nieapetyczna lub podgrzana nierównomiernie. Jak odgrzać pierogi, aby były idealne do podania? Jeśli zależy Ci na najlepszym efekcie, zapomnij o używaniu kuchenki mikrofalowej.Aby sprawić, by pierogi były ciepłe i apetyczne, postaw na jeden z dwóch sprawdzonych sposobów. Zależnie od oczekiwań, wybierz gotowanie w wodzie lub odsmażanie. Pierwsza metoda zapewni miękkie, delikatne ciasto, druga zaś chrupiącą i zrumienioną otoczkę wokół farszu. Jak odgrzać pierogi tymi sposobami?

Jak gotować zamrożone pierogi?
24.12.2022 15:06 Jak gotować zamrożone pierogi? Garść cennych informacji

Czy wiecie, jak gotować zamrożone pierogi? Wigilijne danie nie wyjdzie smaczne, jeśli zapomnimy o jednej ważnej regule. Produkt z zamrażarki wcale nie musi być przyrządzany dłużej niż świeży. Podpowiadamy, jak uniknąć błędu.Wcześniejsze przygotowywanie dań świątecznych i ich mrożenie jest doskonałą strategią, by uniknąć spędzania całego okresu przedświątecznego w kuchni. W przypadku pierogów trzeba jednak szczególnie ostrożnie podejść do ich odgrzania. Jeśli przesadzimy z czasem gotowania, nie będą zachwycały smakiem tak, jak tuż po przyrządzeniu.

uszka
23.12.2022 18:28 Nie masz suszonych grzybów? Nie szkodzi, uszka do barszczu zrobisz z pieczarkami

Wigilijny barszcz nie może obejść się bez aromatycznych uszek. Nie masz pod ręką suszonych grzybów? Nic straconego. Pyszne uszka do barszczu możesz przygotować również z nadzieniem z pieczarek.Przygotowanie farszu z pieczarek jest proste i bezproblemowe. W przeciwieństwie do grzybów suszonych, pieczarki nie wymagają wielogodzinnego namaczania. Dzięki temu uszka do barszczu możesz przyrządzić nawet na ostatnią chwilę. Ich smakowi nie sposób niczego zarzucić.

jak gotować zamrożone pierogi
23.12.2022 15:43 Zamroziłaś pierogi na święta? Podczas gotowania pamiętaj o 1 zasadzie. Bez niej łatwo o klapę

Mrożenie pierogów jest doskonałym sposobem na ich przechowywanie. Dzięki temu możemy odgrzać je i podać, kiedy zachodzi taka potrzeba. Jak gotować zamrożone pierogi? Przede wszystkim nigdy nie wrzucaj ich na zimną wodę. Zamrożone, a następnie odgrzane pierogi mogą być równie smaczne, jak te świeżo ulepione. Wystarczy znać kilka prostych kroków, jak gotować rozmrożone pierogi. To smakowite danie z powodzeniem rozmrozić również na patelni. Wybierz najlepszą dla siebie opcję.

Dodajesz do pierogów ruskich ziemniaki i twaróg? Postaw na jeszcze 1 składnik. Nie pożałujesz
22.12.2022 14:33 Dodajesz do pierogów ruskich ziemniaki i twaróg? Postaw na jeszcze 1 składnik. Nie pożałujesz

Pierogi ruskie z grzybami będą absolutnym hitem na wigilijnym stole. Postne pierogi z farszem z ziemniaków, twarogu i suszonych grzybów są niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Cała rodzina będzie zachwycona.Pierogi ruskie, z makiem, z kapustą i grzybami to klasyka, która gości na naszych stołach podczas uroczystej kolacji wigilijnej. Pierogi ruskie będą o wiele smaczniejsze, kiedy przygotujemy je z dodatkiem grzybów leśnych. Poznaj przepis na pierogi ruskie z grzybami.Niektórzy ciasto na pierogi przygotowują z letniej wody. Inni dodają olej, roztopione masło lub żółtko. Najlepsze ciasto przygotujesz wyłącznie z mąki, odrobiny soli i gorącej wody. Wyrobione ciasto jest elastyczne, delikatne i łatwo rozwałkujesz je na cienki placek. Do przygotowania pierogów ruskich z grzybami wykorzystaj półtłusty twaróg. Chudy ser nie połączy się dobrze z resztą składników, a farsz będzie suchy. Tłusty twaróg również nie jest dobrym wyborem, ponieważ farsz będzie ciężki. Pierogi ruskie z grzybami ugotuj i podaj z okrasą z masła i cebuli. Pierogi możesz dodatkowo przesmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. W ten sposób ciasto lekko się przyrumieni i będzie chrupiące.

pierogi
21.12.2022 14:52 Babcia Wanda do gotujących się pierogów dodaje 2 łyżki tego produktu. Przez to się nie rozklejają

Rozklejające się pierogi potrafią być naprawdę frustrujące. Czas spędzony na wyrabianiu ciasta i przygotowaniu farszu idzie wtedy zupełnie na marne. Na szczęście babcia Wanda zdradziła nam prosty trik, jak temu zaradzić. Wystarczy do ciasta dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.Sekret udanych pierogów tkwi zarówno w perfekcyjnie przygotowanym farszu, jak i cieście. Wszystkie starania na nic, kiedy podczas gotowania potrawa rozpada się. Dzięki patentowi babci Wandy możesz zapomnieć o tym problemie. Rozwiązanie jest banalnie proste.

pierogi
21.12.2022 11:32 Nie Makłowicza, nie Gessler. Najlepsze wigilijne pierogi mojej Mamy

Na wigilijnych stołach najczęściej pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami. Dziś jednak proponujemy nieco inaczej przygotować do nich farsz, dzięki czemu pierogi będą miały pełniejszy smak. Wystarczy, że część kapusty i grzybów mocniej rozdrobnisz i połączysz z pozostałym nadzieniem. Koniecznie przetestuj ten patent. Niektórzy ciasto na pierogi przygotowują wyłącznie z mąki, wody i soli. Inni dodają roztopione masło, olej, żółtko. Należy pamiętać jednak o pewnej zasadzie, dzięki której ciasto będzie elastyczne i sprężyste. Do masy zawsze wlewaj gorącą wodę i sparz mąkę. To sekret doskonałego ciasta na pierogi.Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami są niezwykle aromatycznym daniem. Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy przygotujesz farsz według sprawdzonej receptury. Kluczowe jest gotowanie składników osobno i połączenie ich na patelni z przesmażoną cebulą.Część farszu lekko zblenduj, dzięki czemu jego składniki doskonale się poprzenikają. Potem wymieszaj go z grubo posiekaną kapustą i grzybami. Smak dania będzie rewelacyjny. Pierogi podaj z okrasą z masła i cebuli, błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o przepis.

soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów
20.12.2022 17:31 Jak zrobić soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów? Nie zapomnij o 1 dodatku, podkreślającym smak

Soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów nie jest trudny do wykonania. Odrobina cierpliwości i uwagi sprawi, że każdy wyczaruje to apetyczne nadzienie. Nie zapomnijcie i szczodrym dodatku podsmażonej cebulki. Dzięki niej finalne danie szczyci się wyjątkowym smakiem.Grzyby do przygotowania nadzienia warto namoczyć jeden dzień przez rozpoczęciem gotowania. Taka kąpiel powinna trwać przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Dzięki wcześniejszemu planowaniu odpowiednio zagospodarujemy czas na przygotowanie farszu do pierogów.

pierogi
19.12.2022 10:29 Niezwykła wersja pierogów wigilijnych. W środku znajdziecie aromatyczny specjał. Ślinka cieknie

Pierogi ze śliwką suszoną będą idealną propozycją dla amatorów wigilijnych słodkości. Delikatne ciasto z mięciutką, lekko słodką śliwką posmakuje każdemu. Przygotowanie jest nadzwyczaj proste, bo farszu nie trzeba jakoś specjalnie przygotowywać. Musicie spróbować. Śliwki suszone są jednym z obowiązkowych składników potraw wigilijnych. O wiele częściej spotkać je jednak można w deserach niż w daniach podawanych podczas kolacji. Warto zrobić wyjątek i zamknąć je w miękkim cieście pierogowym. W tej wersji smakują znakomicie.

ciasto na pierogi magdy gessler
18.12.2022 14:25 Nikt nie robi pierogów, jak Gessler. Absolutne mistrzostwo

Pierogi cieszą swoim smakiem od święta i na co dzień. To wyjątkowe danie zajmuje szczególne miejsce również w sercu Magdy Gessler. Z tego względu podzieliła się ona z internautami swoim sposobem na delikatne i apetyczne ciasto. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie 3 składników. Przepis na pierogowe ciasto Magdy Gessler jest przydatny zwłaszcza w obliczu nadchodzących świąt. Dzięki doskonale dobranym proporcjom, to ciasto nie rozkleja się, ani nie rozpada podczas gotowania. Przygotuj pierogi godne najsłynniejszej, polskiej restauratorki.

jak zrobić uszka do barszczu
17.12.2022 21:17 Jak zrobić idealne ciasto na uszka do barszczu? Stary patent bije na głowę wszystkie inne

Przygotowanie domowych uszek do barszczu czerwonego jest pozornie prostą sprawą. Aby jednak te świąteczne pierożki wyszły idealne, wymagają delikatnego i cienkiego ciasta. Takie właśnie ciasto otrzymacie z naszego świątecznego przepisu. Dzięki niemu ulepienie uszek stanie się formalnością.Świąteczne uszka zwyczajowo nadziewa się farszem z suszonych grzybów. Coraz popularniejsze jednak staje się nadzienie z pieczarek, które jest nieco delikatniejsze w smaku. Wybierz swój ulubiony wariant i zamknij go w naszym aksamitnym cieście. Domownicy będą zachwyceni tym smakiem.

co zrobić by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu
17.12.2022 09:53 Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Proste triki zadbają o apetyczny wygląd dania

Sklejające się pierogi potrafią być prawdziwym utrapieniem. Przylegające do siebie i porwane ciasto nie jest tym, co chcemy uzyskać podczas przyrządzania tej potrawy. Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Z pomocą przychodzi odrobina tłuszczu oraz odpowiednie hartowanie.Zdarza się, że podczas gotowania odruchowo układamy gorące pierogi jeden na drugim. Takie działanie jest kompletnym przeciwieństwem tego, co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu. Absolutnie należy również powstrzymać się od nakrywania gorących pierogów, aby nie wystygły. Ta czynność gwarantuje powstanie wielkiej posklejanej pierogowej masy.

Dlaczego pierogi się nie lepią?
16.12.2022 17:20 Wystarczy 1 niewielki błąd i pierogi rozpadną się podczas gotowania. Polacy popełniają go nagminnie

Czy wiecie, dlaczego pierogi się nie lepią? Częstą przyczyną jest mało elastyczne ciasto. Wiele z nas korzysta tylko z mąki, wody i soli. Tymczasem dodatek odrobiny tłuszczu może znacznie ułatwić formowanie rarytasu. Warto spróbować.Pierogi powinny być miękkie i delikatne, a ich nadzienie nie może wypłynąć podczas gotowania. Sprawdzonym sposobem na uzyskanie właściwej konsystencji ciasta jest wzbogacenie go o porcję tłuszczu. Wybrać możemy zarówno masło, jak i olej — zależnie od preferencji.

potrawy wigilijne
14.12.2022 18:55 Które potrawy wigilijne można przygotować wcześniej? Z naszym harmonogramem ze wszystkim zdążysz

Czas przed świętami potrafi być prawdziwym urwaniem głowy. Nie zostawiaj wszystkiego na ostatnią chwilę. Wiele kuchennych zadań możesz rozplanować nawet na kilkanaście dni przed wigilijną wieczerzą. Z chęcią podpowiemy, które potrawy wigilijne można przygotować wcześniej.Żywotność poszczególnych dań można przedłużyć przez ich odpowiednie przechowywanie. Lodówka i zamrażalnik doskonale się do tego nadadzą. Nie wiesz, które potrawy wigilijne można przygotować wcześniej i jak je przechowywać? Spieszymy z pomocą.

jak mrozić pierogi na święta
14.12.2022 16:29 Ania Starmach radzi, jak mrozić pierogi na święta. Po ugotowaniu smakują, jak świeże

Ania Starmach uwielbia pierogi pod każdą postacią. W grudniu jej myśli krążą wokół apetycznych kąsków z kapustą i grzybami. Popularna kucharka radzi, jak mrozić pierogi na święta, aby po odgrzaniu były równie pyszne, jak te świeżo przygotowane. Jej sekret tkwi w blanszowaniu.Mrożenie wcześniej przyrządzonych pierogów jest doskonałym sposobem na zaoszczędzenie czasu przy świątecznych przygotowaniach. Wystarczy je potem tylko wyjąć z zamrażarki i ugotować. Anna Starmach podpowiada nie tylko, jak mrozić pierogi na święta, ale również jak je później prawidłowo odgrzać.

Kuroń zdradził, co dodaje do swoich wigilijnych pierogów ruskich. Takiego składnika nikt by się nie spodziewał
13.12.2022 08:47 Kuroń zdradził, co dodaje do wigilijnych pierogów ruskich. 1 składnika nikt by się nie spodziewał

Jakub Kuroń przyrządza kultowe pierogi ruskie inaczej niż wszyscy. Do farszu dodaje intensywny ser pleśniowy typu lazur. Ser doskonale podkreśla smak pozostałych składników. Wigilijne pierogi polane okrasą z cebuli i masła znikną błyskawicznie.Jakub Kuroń wystąpił gościnnie w filmie na kanale Joanny Przetakiewicz na Instagramie. Znany kucharz wraz z projektantką mody pokazali, jak przyrządzić wyśmienite pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem. Przepis na pierogi wykorzystany w tym artykule pochodzi z kanału joannaprzetakiewicz na Instagramie.Niektórzy ciasto na pierogi przygotowują z jajkiem. Inni dodają letnią wodę, olej rzepakowy lub wyrabiają masę wyłącznie z mąki, wody i odrobiny soli. Jakub Kuroń do ciasta dodaje roztopione masło i odrobinę mleka. Ciasto po wyrobieniu musi odpocząć w lodówce. Jest elastyczne i sprężyste.Tradycyjnie pierogi ruskie przygotowujemy z twarogu, ziemniaków i cebuli. Do farszu możesz wykorzystać również ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, wtedy nic się nie zmarnuje. Cebulę, twaróg i ziemniaki mielimy i doprawiamy solą i pieprzem. Kuroń dodaje jeszcze jeden składnik - ser lazur.Ser z niebieską lub zieloną pleśnią jest intensywny w smaku, jednak niewielka ilość dodana do farszu doskonale podkreśla smak pozostałych składników. Pierogi ruskie z lazurem będą totalnym hitem na wigilijnym stole. Cała rodzina będzie zachwycona.

Ciasto na pierogi od doświadczonych kucharek
12.12.2022 17:00 Najlepsze kucharki mają niezawodny patent na ciasto na pierogi. Zawsze pamiętają o 2 najważniejszych zasadach

Idealne ciasto na pierogi powinno być miękkie, a jego rozwałkowanie bardzo proste. Tylko odpowiednio dodając wodę, czyli wlewając ją porcjami i mieszając z niewielkimi ilościami mąki pszennej, uzyskamy zadowalające efekty. Płyn musi być ciepły. Spróbujcie patentu wprawnych kucharek, a wasze pierogi będą wyśmienite. Elastyczne i delikatne ciasto na pierogi można przygotować bardzo sprawnie. Dzięki prostej taktyce gospodyń domowych, polegającej na stopniowym dodawaniu ciepłej wody i łączeniu jej z niewielkimi porcjami mąki, masa jest tak, że aż rozpływa się w ustach. Pierogi z takim ciastem zje każdy smakosz.

pierogi
11.12.2022 14:14 Nie przepadasz za pierogami z kapustą i grzybami? Na Wigilię sprawdzi się też inny farsz

Na wigilijnym stole prym wiodą pierogi z kapustą i grzybami. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie lub zwyczajnie szukacie od nich jakiejś odmiany, proponujemy pierogi z mniej oczywistym farszem. Nadziejcie je soczewicą, a będą smaczne, pożywne i jak najbardziej postne. Sycące pierogi z soczewicą skuszą niejednego smakosza. Będą idealne do podania na wigilijnej kolacji, a ich ziołowy zapach przyjemnie wypełni Wasz dom. Jeśli macie ochotę na odrobinę urozmaicenia, musicie spróbować. Jeszcze nie raz je przygotujecie.

Uszka
10.12.2022 21:37 Jak mrozić uszka, żeby się nie posklejały? Mamy najlepszy patent

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy można zamrozić wigilijne uszka. Taka opcja z całą pewnością byłaby pomocna w nawale przedświątecznych przygotowań. Na szczęście mrożenie uszek jest nie tylko możliwe, ale również dosyć proste. Wystarczy odpowiednio je do tej czynności przygotować.Święta bożego Narodzenia są czasem, w który ilość obowiązków potrafi przytłoczyć. Kwestii takie jak zakupy czy przygotowania tradycyjnych potraw warto zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem. Wcześniejsze przygotowanie i zamrożenie uszek z kapustą i grzybami z pewnością pozwoli zaoszczędzić cenny czas przed samą uroczystą wieczerza. Poniżej prezentujemy krótki poradnik na ten temat.Mrożenie uszek jest skuteczną i bezpieczną metoda na ich przechowywanie. Można w ten sposób potraktować zarówno uszka surowe, jak i ugotowane. Prawidłowo przeprowadzona procedura mrożenia nie wpływa w żaden sposób na smak ani konsystencję pierożków. Przekonajcie się sami.

jak przechowywać pierogi na święta
10.12.2022 07:26 Robisz z wyprzedzeniem pierogi na Święta? Wiemy jak najlepiej je przechowywać

Podczas świątecznej gorączki nie warto zostawiać rzeczy na ostatnią chwilę. Niektóre potrawy, jak na przykład pierogi, możesz przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać je dopiero w dniu wigilijnej wieczerzy. Jak przechowywać pierogi na Święta?Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami to pozycja obowiązkowa na stole. Ich przyrządzenie wymaga jednak odpowiedniej ilości czasu i uwagi. Dowiedz się, jak przechowywać pierogi na Święta i przygotuj je na spokojnie kilka dni wcześniej.

pierogi po góralsku
09.12.2022 13:45 Zapomnij o pierogach ruskich. Góralska wersja bije je na głowę. Spróbujesz i nam podziękujesz

Polacy ukochali smak ruskich pierogów. Nawet to pyszne danie da się jednak przebić. Jeśli lubisz ruskie, to pokochasz smak pierogów po góralsku. Swoją niezwykłą nutę zawdzięczają dodatkowi wędzonego oscypka.Zaskakujące pierogi po góralsku sprawdzą się przy wielu okazjach. Można zrobić je na codzienny obiad lub uświetnić nimi świąteczny stół. Przygotowanie smakowitego farszu jest przy tym banalnie proste. Wystarczą do tego dosłownie 3 składniki.

Pierogi z makrelą wędzoną
08.12.2022 12:51 Najlepsze pierogi na święta zrobisz bez kapusty i grzybów. W roli głównej ulubiona ryba

Pierogi z makrelą wędzoną są proste w przygotowaniu, a smakują o niebo lepiej niż tradycyjna opcja z kapustą i grzybami. Farsz z aromatycznej ryby przygotowuje się bardzo prosto, a zamknięty w delikatnym cieście zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie? Pyszny farsz na pierogi można zrobić z różnych składników. Wigilijny rarytas z makrelą jest nietypową alternatywą tradycyjnego dania z kapustą i grzybami. Równie aromatyczna propozycja z pewnością niejednemu amatorowi świątecznych przysmaków przypadnie do gustu. Warto skosztować.